Sirija

Locked
DuckZz

#43976 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
Zbog toga Hezbolah uvijek brzo napreduje gdje se god pojavi u vecem broju. Nisu ko SAA da se kilave mjesecima.
Ne razumijem ovaj dio. Ispada da Hezbolah ima nekih 300-400 vojnika u Siriji i da idu tamo gdje su potrebni, budu par sedmica i onda se vrate negdje. Pa čovječe nalaze se u gotovo svakoj oblasti u Siriji, istina da najmanje ginu, tu nema govora, ali navedi mi jedno mjesto u ovoj godini (može i u prošloj, iako pod upitnikom) gdje su u koordinaciji sa drugom vojskom zauzeli neko bitno mjesto/grad i da su dalje napredovali ?
Volio bih kad bi danas sutra nešto puklo i kad bi odjednom pola neke oblasti bilo zauzeto, recimo Raqqa, Deir Ezor, Latakia, meni svakako svejedno tko god napreduje ali ne volim da gledam svakakve laži i opravdavanja. Piši objektivno i kako stvari stoje na terenu, znam da podržavaš Kurde, to je u redu, ali da li bi napisao objektivno kad bi im recimo ISIL zauzeo ogromno podrucje od 20 sela i dalje napredovao ? Sumnjam, dobro jesu teroristi al hajmo reći da se radi o nekoj drugoj grupi ?
Eh ... sad se stavi u moju situaciju sa pobunjenicima i SAA, u kojima ne vidim razliku, ali pošto pobunjenici u ovoj godini imaju momentum normalno da ću o njima pisati i da omaložavat nesposobnost i kriminal NDF vojske i kompanije, sa izuzetcima.
Last edited by DuckZz on 14/05/2015 01:00, edited 3 times in total.
DuckZz

#43977 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Novak20 wrote:
Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Na Kalemunu Hezbollah vjerovatno trpi najveće gubitke od početka rata.U prvoj fazi ive zadnhe ofanzive koju su pojrenuli su izgubili pet visokih oficira po pisanjima njihovih portala.Portali opozicije pišu o desetinama poginulih pripadnika Hezbollaha u ovih nekoliko dana borbi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ako Nusra ostvari jos par ovakvih pobjeda na Kalamunu ih uopste nece biti! :thumbup:

Dobra vam ova tukja, uz Alahovu dozvolu mozete lagati! :thumbup: :D
Na Kalemunu Hezbollah vjerovatno radi najveći masakr brdsko-planinskih protivnika od početka rata. Fotke urokanih su rijetke a kad čovjek skonta šta imaju i objavljivati ušljive brloge i fukaru koja se krije među kamenjem ko škripari u Hercegovini par godina iza WW2. Ovako temeljito pregažena, neće se Nusra u ovom dijelu Sirije oporaviti zadugo. Mislim da im je najgore što ostadoše bez tojota. Ko će pjehe po brdima......

https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55BF93E7

https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55C53F7B
https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55D75ADA
https://www.facebook.com/slabnewsLB/vid ... 1/?fref=nf
https://www.facebook.com/nasraa.alasad. ... 9/?fref=nf
Sreća pa slike nisu iz 2014 godine, dobro pa nisu iz 2 razlicite oblasti
Kikibombona

#43978 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: Ti Bgm nekad k'o malo dijete
Aj ti meni objasni kako je ekspresno pao Idlib od 100 000 stanovnika, kako su mnogi gradovi ekspresno pali, iako je SAA imala otvorene logisticke rute....

Dakle, ekspresno, naglasavam!

Kako onda Nusra ne moze zauzeti Nubl i Zaru koja je vec godina odsjecena od teritorija koji kontrolise SAA. Imali su xy zestokih pokusaja, a u grad usli nisu nikada.... Nubl i Zaru brani Hezbolah!

Ne mozes ne uociti ovako velike razlike!

SAA napada Morek skoro godinu dana.... Uzese ga teskom mukom... S druge strane Hezbolah zauzme 20-30 gradova te velicine za manje vremena.

Mogu ti navesti jos more ovakvih primjera.
Co0l

#43979 Re: Sirija

Post by Co0l »

Novak20 wrote:
Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Na Kalemunu Hezbollah vjerovatno trpi najveće gubitke od početka rata.U prvoj fazi ive zadnhe ofanzive koju su pojrenuli su izgubili pet visokih oficira po pisanjima njihovih portala.Portali opozicije pišu o desetinama poginulih pripadnika Hezbollaha u ovih nekoliko dana borbi.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ako Nusra ostvari jos par ovakvih pobjeda na Kalamunu ih uopste nece biti! :thumbup:

Dobra vam ova tukja, uz Alahovu dozvolu mozete lagati! :thumbup: :D
Na Kalemunu Hezbollah vjerovatno radi najveći masakr brdsko-planinskih protivnika od početka rata. Fotke urokanih su rijetke a kad čovjek skonta šta imaju i objavljivati ušljive brloge i fukaru koja se krije među kamenjem ko škripari u Hercegovini par godina iza WW2. Ovako temeljito pregažena, neće se Nusra u ovom dijelu Sirije oporaviti zadugo. Mislim da im je najgore što ostadoše bez tojota. Ko će pjehe po brdima......

https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55BF93E7

https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55C53F7B
https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55D75ADA
https://www.facebook.com/slabnewsLB/vid ... 1/?fref=nf
https://www.facebook.com/nasraa.alasad. ... 9/?fref=nf
Ne bih da te razocaram ali samo dokazujes da razloga za sumnju u rezimske izvjestaje,po obicaju,itekako ima.
Slike su ti,naime,stare jedno godinu dana i nisu uopste sa Kalemuna. :thumbup:
ioannes

#43980 Re: Sirija

Post by ioannes »

objektivno se moze reci da je Nusra u Qalamunu izgubila dosta teritorija,ljudstva i tehnike
povodom toga plasirati vijest da Hezbollah trpi gubitke na Qalamune govori samo da taj koji to pise hoce na tendenciozan nacin skrenuti paznju
od silnih gubitaka...takvu vijest plasirati,govori puno o mentalnom sklopu istog
insomnia78

#43981 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Ti Bgm nekad k'o malo dijete
Aj ti meni objasni kako je ekspresno pao Idlib od 100 000 stanovnika, kako su mnogi gradovi ekspresno pali, iako je SAA imala otvorene logisticke rute....

Dakle, ekspresno, naglasavam!

Kako onda Nusra ne moze zauzeti Nubl i Zaru koja je vec godina odsjecena od teritorija koji kontrolise SAA. Imali su xy zestokih pokusaja, a u grad usli nisu nikada.... Nubl i Zaru brani Hezbolah!

Ne mozes ne uociti ovako velike razlike!

SAA napada Morek skoro godinu dana.... Uzese ga teskom mukom... S druge strane Hezbolah zauzme 20-30 gradova te velicine za manje vremena.

Mogu ti navesti jos more ovakvih primjera.
Niko ne spori njihovu sposobnost, kako su se samo majstorski rokali protiv IDF-a, koja jos vise dolazi do izrazaja uz standardnu nesposobnost arapskih vojski
Co0l

#43982 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Izgleda da si i ti jedan od ovih hudnika koji nisu bas na ti sa semantikom.Ja ne vidjoh da je lik kojeg proglasavas lazovom napisao da hezbolah & co nisu nanijeli gubitke bradonjama ili napredovali na Kalemunu nego je samo napisao da je i hezbolah imao velike gubitke.I sta to od napisanog ili od clanaka koje citiras dokazuje da nije tako?Uostalom,od kad su to sirijski rezimski izvori sinonim za istinu jer i ovaj rojterov clanak se poziva upravo na njih.Pa normalno da rezim nece priznati svoje gubitke,ne priznaju ih ni u ocitim porazima a kamoli kad negdje pobjede :-)
Ti si jedan iznimno lukav covjek koji se radi odredjenog interesa voli praviti naivan. Ovo prvo nuzno nije losa osobina, mada ne volim ljude koji mudruju, dok ovo drugo sigurno jeste.

Saxxx je izmislio ili prenio ocigledno izmisljotinu kako bi saprao okus teskog poraza. Nemoj se Tita ti praviti naivan. :-)
Tebi je jedini dokaz da je to izmisljotina to sto je to saxx napisao.Nista vise.Iako je cak i logicno da i hezbolah u takvim operacijama ima gubitke.Za njega ne vjerujem da je sam izmislio vijest koju je prenio,bila ona tacna ili ne,ali ti si sam donio takav zakljucak bez ikakvog osnova.To sve vise govori o tebi nego o njemu.
Had sad,ziviJo.
Kikibombona

#43983 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:
Kikibombona wrote:
Zbog toga Hezbolah uvijek brzo napreduje gdje se god pojavi u vecem broju. Nisu ko SAA da se kilave mjesecima.
Ne razumijem ovaj dio. Ispada da Hezbolah ima nekih 300-400 vojnika u Siriji i da idu tamo gdje su potrebni, budu par sedmica i onda se vrate negdje. Pa čovječe nalaze se u gotovo svakoj oblasti u Siriji, istina da najmanje ginu, tu nema govora, ali navedi mi jedno mjesto u ovoj godini (može i u prošloj, iako pod upitnikom) gdje su u koordinaciji sa drugom vojskom zauzeli neko bitno mjesto/grad i da su dalje napredovali ?
Volio bih kad bi danas sutra nešto puklo i kad bi odjednom pola neke oblasti bilo zauzeto, recimo Raqqa, Deir Ezor, Latakia, meni svakako svejedno tko god napreduje ali ne volim da gledam svakakve laži i opravdavanja. Piši objektivno i kako stvari stoje na terenu, znam da podržavaš Kurde, to je u redu, ali da li bi napisao objektivno kad bi im recimo ISIL zauzeo ogromno podrucje od 20 sela i dalje napredovao ? Sumnjam, dobro jesu teroristi al hajmo reći da se radi o nekoj drugoj grupi ?
Eh ... sad se stavi u moju situaciju sa pobunjenicima i SAA, u kojima ne vidim razliku, ali pošto pobunjenici u ovoj godini imaju momentum normalno da ću o njima pisati i da omaložavat nesposobnost i kriminal NDF vojske i kompanije, sa izuzetcima.
Izgleda da opet moram crtati....

Hezbolah je imao tri velike ofanzive. Kusajr, Kalamun i Sejdija Zejneb u Damasku. U sve tri akcije je sudjelovao veliki broj pripadnika Hezbolaha. Rezultati su svaki put bili fascinantni. Odbrana Nubla i Zare je vojne udzbenike. I evo, sada su pokrenuli cetvrtu veliku ofanzivu na Kalamunu da zavrse pricu. Rezultati su opet fascinantni, munjevito napreduju.

Hezbolah je mala grupa koja po nekim procjenama broji oko 10 000 boraca. U slucaju nuzde mogu mobilisati dosta vise, ali govorimo o udarnoj ekipi. Navodno su Iranci izjavili da Hezbolah ima oko 60 000 boraca. To je sasvim izvjesno preuvelicana cifra.

Dakle, Hezbolah ima itekako ogranicene resurse i dosta malu bazu. Libanon je nestabilna drzava i dobar dio ekipe uvijek mora ostati u domovini.

To sto Hezbolah posalje 10-20-30 boraca u neku vukojebinu provincije Dara ne govori puno o Hezbolahu. To su mali brojevi koji ne mogu odigrati presudnu ulogu. Na tim ratistima glavnu rijec vode SAA i NDF. Pomoc Hezbolaha je skoro simbolicna.

Dakle, kada govoris o Hezbolahu, govori o libanonskoj granici na kojoj su svakako znacajno prisutni. Iznimka je Sejdija Zejneb, siitsko svetiste u Damasku.
Opetja033

#43984 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Isisovci postavili svoje crne barjake na dzamiji Rahman, u istocnom dijelu grada Palmire:
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.55 ... 1&z=16&m=b
Fantassin

#43985 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Opetja033 wrote:Isisovci postavili svoje crne barjake na dzamiji Rahman, u istocnom dijelu grada Palmire:
Uh ako upadnu to je katastrofa po historijska mjesta tamo... poput Baalovog hrama :(
Kikibombona

#43986 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Fantassin wrote:
Opetja033 wrote:Isisovci postavili svoje crne barjake na dzamiji Rahman, u istocnom dijelu grada Palmire:
Uh ako upadnu to je katastrofa po historijska mjesta tamo... poput Baalovog hrama :(
Da za ljudskim zivotima ne mare, to mi je odavno poznato....

Sada imam osjecaj da svjetski mocnici nemaju nista protiv devastacije kulturne bastine Bliskog istoka. Kada da zele da se sasvim srozaju, samouniste, da izgube identitet, da stoljecima u buducnosti budu niko i nista.

I sada im se nudi izbor izmedju diktature i teokratije. Jebo te zivot.....
Opetja033

#43987 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Fantassin wrote:
Potpuna katastrofa. Ne smijem ni zamisliti sta ce se desiti ukoliko osvoje grad. Po prvi put od pocetka rata sam u situaciji da se nadam da ce Assad zadrzati kontrolu nad nekim gradom.
DuckZz

#43988 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:...
- Napisao sam za ovu, i prošlu godinu, očigledno si samo preletio šta sam napisao ? U vezi Qusajra, može se nazvati uspješna ali sigurno ne "fascinantna" operacija. Broj poginulih na strani Hezbolaha i kompanije je sramotan kad skontaš da se bore u drugoj državi (znam da su pobunjenici izgubili 3x više, nije bitno, izgubili su), još kad na ovo dodaš eskalaciju sa civilima i crvenim krstom, UN-om u Qusayru (onda se cude što ih zovu "teroristima" iako to nisu). Bilo pa prošlo, nije bitno.

- Nije mi jasno šta je to toliko zanimljivo u vezi gradove Zahre i Nubl ? Al Nusra je jedina grupa koja je do sada 3 puta pokušala da zauzme jedan od ova dva grada, posljednji put jesu popušili, ali prije toga je bilo podjednako ? Pobunjenici su više puta do sada izjavili i pismeno da nemaju nikakve namjere sa ovim gradovima, sve dok i druga strana poštuje primirje. Istina je da postoji dosta snimaka na kojima se vidi kako minobacacima i kojekakvim oružjem gađaju ova dva grada, ali kad skontaš da na njih djeluje avijacija u Alepu, dođe te na isto, bitno je da nema "jurišanja".
Sa jedne strane gradova se nalaze kurdi, tako da se u realnosti ne nalaze u totalnom "okruženju".
Imaš desetine boljih primjera nego ova 2 grada, cudi me da nisi spomenuo Kobane.

- Ne mogu prihvatit mišljenje da imaju malu prisutnost na drugim dijelovima zemlje. Ocekujem da budu aktivni na Qalemunu, tu ih i ne kritikuje. Gdje god pobunjenici napreduju, pronalaze zastave hezbolaha, bedzeve, postere. Na skoro svim snimcima gdje posmatraju položaje vojske u daljini se vide zastave Hezbolaha na kućama i zgradama. Ovo je samo neko moje viđenje, a sve ostalo je ono što pobunjenici govore, a govore da ih ima mnogo i svugdje, naravno ovo ne mogu potvrdit, niti nametat, ali vjerujem da je tako, ako imaš drugo mišljenje onda u redu jer nitk od nas 2 ne može znati sa sigurnošcu.
DuckZz

#43989 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Strašno ukoliko zauzmu grad

Sukobi pripadnika ISIL-a i FSA južno od grada Palmyre. Snimak izgleda ko neka paintball igra, valjda sam u pravu ....

Sirijska vojska se sukobljava u samom gradu.
Last edited by DuckZz on 14/05/2015 02:01, edited 1 time in total.
Opetja033

#43990 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

DuckZz wrote:Strašano ukoliko zauzmu grad

Sukobi pripadnika ISIL-a i FSA južno od grada Palmyre.

Nevjerovatno. Prije nekih mjesec dana sam pisao da je ovaj dio ratista nepravedno zapostavljen u medijima. Tu se tuku svi sa svima i u isto vrijeme - bez prestanka i pauza. Pobunjenici, lojalisti i Isis.
Kikibombona

#43991 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote: - Ne mogu prihvatit mišljenje da imaju malu prisutnost na drugim dijelovima zemlje. Ocekujem da budu aktivni na Qalemunu, tu ih i ne kritikuje. Gdje god pobunjenici napreduju, pronalaze zastave hezbolaha, bedzeve, postere. Na skoro svim snimcima gdje posmatraju položaje vojske u daljini se vide zastave Hezbolaha na kućama i zgradama. Ovo je samo neko moje viđenje, a sve ostalo je ono što pobunjenici govore, a govore da ih ima mnogo i svugdje, naravno ovo ne mogu potvrdit, niti nametat, ali vjerujem da je tako, ako imaš drugo mišljenje onda u redu jer nitk od nas 2 ne može znati sa sigurnošcu.
Prvo se informisi koliko Hezbolah ima pripadnika. Onda razmisli dobro i skontat ces da gro snaga moraju cuvati u Libanonu radi vlastite sigurnosti. Onda skontaj da ih veliki broj treba osiguravati granicu na planini Kalamun.

Prisutni su svugdje, ali u kakvom broju....?

Sta predstavlja 50 boraca Hezbolaha u Handaratu?
Nista!

Mozemo pricati o Hezbolahu samo ako predvode akciju sa velikim brojem ljudi ili ako makar participiraju sa 30% snaga....

Tih dobrovoljaca ima svugdje, ali to su sve male grupice i ne cine vise od par procenata (ako i toliko) ukupnih snaga odanih vladi u Damasku. Razumijes sta hocu reci?

Vidjao sam video zapise Hezbolaha iz Alepa i Dare. To su sve male grupice od maksimalno par desetina boraca. Vjerujem da se tu nadje dobrovoljaca sa ne tako velikim iskustvom. Bez par hiljada na jednom mjestu nema price.
Fantassin

#43992 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Opetja033 wrote:
DuckZz wrote:Strašano ukoliko zauzmu grad

Sukobi pripadnika ISIL-a i FSA južno od grada Palmyre.

Nevjerovatno. Prije nekih mjesec dana sam pisao da je ovaj dio ratista nepravedno zapostavljen u medijima. Tu se tuku svi sa svima i u isto vrijeme - bez prestanka i pauza. Pobunjenici, lojalisti i Isis.
Sta je ovo...... pa na sta pucaju :lol: jos kako pucaju pa pola ih se moze odma u PVO prebaciti :lol: niko ni ne puca po njima ovi rafalaju ... to po onoj ma samo nek se puca :lol: jao ludila brate :mrgreen:
DuckZz

#43993 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Ma ja ba, culi da se u daljini žestoko puca.
Između koga, zašto, gdje i kad nije bitno .... bitno je da i oni malo zarafalaju onako iz fazona :-) :-) :-)
Hrmpallier

#43994 Re: Sirija

Post by Hrmpallier »

Ne znam ko na ovom video klipu puca, ali očito je da svim silama pucaju i uspijevaju da pogode - mrak. Jedino što je ovaj otporan na metke i granate. Ova "vojska" potroši bože ti sačuvaj municije, a efekat mizeran. Pa da su kod nas mobilizirali učiteljice, mislim da bi se poslije par mjeseci ratovanja ponašale racionalnije. Jad i bijeda od vojske koja god da je.
Opetja033

#43995 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Ma ako grad fakat padne, bukvalno za manje od 24 sata, nista me nece moci ubjediti da se ne radi o tome da je Assad digao ruke od povratka kontrole nad citavom Sirijom.
Sve vise stvari ukazuje na to. To opet ne znaci da je rat pri kraju, naprotiv.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43996 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

kiki se prešaltao sa pešmergi na hezbolah
Co0l

#43997 Re: Sirija

Post by Co0l »

Namjerno pustaju ISIL u Palmiru nebili je ovi razorili.U kurcu su pa im je potrebna bilo kakava podrska i simpatija a karta divljastva bradonja protiv kojih se bore uvijek dodje kao as iz rukava.

Valja l' ova teorija?Celi bi bio ponosan na nju :D
walter kurtz

#43998 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

ja samo znam da snaga orka je puno veca nego sto mi mislimo tamburaju po njima usaf saa kurdi siitske milicije svaki dan ih pogine 100 -ak sto u siriji sto u iraku, a oni samo u ofenzivi
cbrt

#43999 Re: Sirija

Post by cbrt »

Inače, koliko režim i njegovi tviter trolovi lažu to je spektakularno evo i primera
http://www.almasdarnews.com/article/syr ... -shughour/
Zauzeli su selo http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.78 ... 4&z=15&m=b sa kojeg je i krenula njihova kontraofanziva...toliko o tome kako napreduju i kako su sve bliži bolnici...(da ne govorimo kako nikad nisu ni objavili kad su to selo izgubili)...objave 3-4 puta kako su se linije odbrane terorista raspale i kako ulaze u sam grad a onda vidimo da su izgubili i ono što su držali na početku spektakularne ofanzive
Drugi primer je Kalemun evo vesti
Leith Abou Fadel @leithfadel · 9h 9 hours ago
#Breaking - #Hezbollah has captured the southern part of Ras Al-Marra #Qalamoun
Leith Abou Fadel @leithfadel · 11h 11 hours ago
#Hezbollah has advanced to the outskirts of Ras Al-Marra - Jabhat Al-Nusra won't hold on for very long. #Qalamoun
To su vesti od jutros a taj gradić vam je po svim mapama (koje daje isti ovaj tviteraš i njegov sajt ali on je očito kao Kiki, reči su mu besplatne pa može da lupa šta hoće i kako hoće i da skače sam sebi u usta, ionako ga sledbenici ne proveravaju i uzimaju očigledno zdravo za gotovo njegove postove) duboko u Hezbolahovoj pozadini i otkada pod kontrolom vlade (nikad ne objaviše kako je pao)
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.99 ... 0&z=13&m=b

Prekjuče je (da ne tražim sad na netu) jedan isto tako ostrašćen Asadov tviteraš tvrdio kako drže pola tog mesta a pre neki dan su ga držali celog...

Inače evo mape Palmire iz istog (almasdarnews) izvora (i sami priznaju kako su Deir ez Zoru kompletno u okruženju)

Image
sumirprimus

#44000 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Fantassin wrote:Smirite se ljudi ovdje samo navijamo.... ako ocete da se svadjate u Siriju pa dole kalas u ruke i vrsite razmjenu misljenja sa protivnickom stranom :mrgreen:
mislim da se pravi navijaci ne bi slozili sa ovom konstatacijom...
simpatizeri, simpatizeri... :D
Locked