Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#43926 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

So true.

Human beings are members of a whole,
In creation of one essence and soul.
If one member is afflicted with pain,
Other members uneasy will remain.
If you’ve no sympathy for human pain,
The name of human you cannot retain!

--Persian poet Saadi Shirazi
ime_kojeg_nema

#43927 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ime_kojeg_nema »

sumirprimus wrote: 10/12/2023 20:25
Kad ovo kaze sanders onda samo mozete zamislit sta misli ostatk zapada.. svijet vise nije briga za gazu. Ko sto nikog nije briga za juzni sudan ili kongo ili somaliju ili mijanmar.
Prije svega svijet i zapad nisu isto. Ono sto podrazumijevamo pod zapadom ne prelazi 20% svijeta. A ni na zapadu ne vlada neko jedinstveno misljenje oko ovog sto se desava u Gazi. Vladajuci podrzavaju Izrael ali pogledaj malo sta misli ulica. Javno iskazivanje podrske narodu u Gazi je kudikamo brojnije od javne podrske Izraelu. Pa cak i vlade nekih zemalja EU razmisljaju drugacije (Spanija, Irska, Belgija, Malta). Sta misli svijet najbolje ti pokazuje i glasanje za ovu rezoluciju o prekidu vatre na koju je SAD ulozio veto a Britanija bila suzdrzana dok su svi ostali bili za. Istina je da su mocnici na strani Izraela i to im za sada ide u korist ali odnosi moci ce se polako mijenjati. Totalno si u krivu kada poredis Gazu sa Kongom i slicnim zemljama u svjetlu nezainteresovanosti. Demantiraju te i ulica i mediji i diplomatske inicijative na medjunarodnom planu. Gaza je definitivno u fokusu. Stvara se ogroman blok protivnika zapadne politike uz onaj vec postojeci (Rusija, Kina, Iran). Evo recimo ja koji nisam nesto blagonaklono gledao na BRICS i tu pricu oko multipolarnog svijeta sada sam definitivno zagovornik i pristalica i to ce sasvim sigurno odrediti i moje glasanje na izborima. Nije nas malo.
dr_Evil

#43928 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 11:12
Prije svega svijet i zapad nisu isto. Ono sto podrazumijevamo pod zapadom ne prelazi 20% svijeta. A ni na zapadu ne vlada neko jedinstveno misljenje oko ovog sto se desava u Gazi. Vladajuci podrzavaju Izrael ali pogledaj malo sta misli ulica. Javno iskazivanje podrske narodu u Gazi je kudikamo brojnije od javne podrske Izraelu. Pa cak i vlade nekih zemalja EU razmisljaju drugacije (Spanija, Irska, Belgija, Malta). Sta misli svijet najbolje ti pokazuje i glasanje za ovu rezoluciju o prekidu vatre na koju je SAD ulozio veto a Britanija bila suzdrzana dok su svi ostali bili za. Istina je da su mocnici na strani Izraela i to im za sada ide u korist ali odnosi moci ce se polako mijenjati. Totalno si u krivu kada poredis Gazu sa Kongom i slicnim zemljama u svjetlu nezainteresovanosti. Demantiraju te i ulica i mediji i diplomatske inicijative na medjunarodnom planu. Gaza je definitivno u fokusu. Stvara se ogroman blok protivnika zapadne politike uz onaj vec postojeci (Rusija, Kina, Iran). Evo recimo ja koji nisam nesto blagonaklono gledao na BRICS i tu pricu oko multipolarnog svijeta sada sam definitivno zagovornik i pristalica i to ce sasvim sigurno odrediti i moje glasanje na izborima. Nije nas malo.
A za koga cete glasati tigre?
splinter

#43929 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by splinter »

Prevod:
Politička i terenska scena 🔻🔻
🤺 Neprijatelj je prodro na četiri osovine jugoistočno od Gaze i na sjevernoj osovini = ukupno 5 osovina i stigao do periferija gradova. To znači da je upao u zamku, pa će se videa sa nulte udaljenosti (zero distance) povećati 🔻🔻🔻🔻 i to će biti veoma pogubno za entitet.
🤺 Abu Ubaida je tokom svoje posljednje izjave dao znak Zapadnoj obali, što znači priprema za novi front.
🤺 Entitet će morati moliti Bajdena da traži da zaustavi veto i zaustavi rat, a postavlja se pitanje zašto?
🤺 Zato što se entitet ruši i tone u močvaru
🤺 Poraz znači da je njegova vojska poražena, a ostale armije susjednih zemalja će se odvažiti na njega, a čak i zemlje koje su izdale i normalizirale će preispitati svoje račune. Ovaj entitet nije u mogućnosti da zaštiti svoja naselja, pa kako će zaštititi zemlje koje su se normalizirale?

zero distance:

:lol: :lol:
ime_kojeg_nema

#43930 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ime_kojeg_nema »

dr_Evil wrote: 11/12/2023 11:15
ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 11:12
A za koga cete glasati tigre?
Ne znam za koga ce glasati ostali ali recimo meni ce bitan faktor pri glasanju biti anti-EU orijentacija u programu. Buduci da sam ideoloski lijevo to ce najvjerovatnije biti komunisticki sovranisti u zemlji u kojoj zivim.
geoxx

#43931 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by geoxx »

Dnevni podsjetnik da u multipolarnom svijetu Bosna i Hercegovina ne postoji. Bar ne u ovim granicama.

Pa vi pazite sta zelite. Kako kazu, mozda se i ostvari.
ime_kojeg_nema

#43932 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ime_kojeg_nema »

geoxx wrote: 11/12/2023 11:26 Dnevni podsjetnik da u multipolarnom svijetu Bosna i Hercegovina ne postoji. Bar ne u ovim granicama.

Kao prvo mislim da je laz da BiH ne postoji u multipolarnom svijetu. Kao drugo vazniji su mi zivoti palestinske djece od Bosne i Hercegovine.
dr_Evil

#43933 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 11:24
Ne znam za koga ce glasati ostali ali recimo meni ce bitan faktor pri glasanju biti anti-EU orijentacija u programu. Buduci da sam ideoloski lijevo to ce najvjerovatnije biti komunisticki sovranisti u zemlji u kojoj zivim.
anti eu orijentacija je samo ubleha. Buducnost svijeta je u jedinstvu, a ne u podijelama.

Neispravna politika EU u ovome trenutku je odraz politike unutar zemalja iz kojih dolaze, ako je jaka desnica u zemljama onda je i na razini europske unije. Rusenjem EU necemo se rijesiti desnice. Ali ispravno je potpuno glasati za komuniste i ljevicu, to je put ka miru :thumbup: :thumbup:

P.S. Historije Bosne, suzivot, razlicite religije, to je komunizam u svom izvornom obliku i prije nego sto ga Marks "napisa".
dr_Evil

#43934 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

geoxx wrote: 11/12/2023 11:26 Dnevni podsjetnik da u multipolarnom svijetu Bosna i Hercegovina ne postoji. Bar ne u ovim granicama.

To je suluda izjava. Bosna ne bi opstala mozda u nekom svijetu gdje je Rusija jaca od drugog bloka, ako bi vec isla da ostvari vlazne snove svojoj kmetskoj zemlji Srbiji, ali i to je upitno.

Jesmo li zaboravili koliko je puta Bugarska promijenila svoje granice, iako je bila u istom vazalnom polozaju kao i Srbija.
Bosanski_kralj

#43935 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

dr_Evil wrote: 11/12/2023 11:40
Buducnost svijeta je u jedinstvu, a ne u podijelama.
Budućnost svijeta je crna, mračna.

Mislim da će biti sve gore i gore, dok se ne desi neko veliko sranje (tipa Drugi svjetski rat), pa se krene opet od nule.

Al ko preživi, pričaće
dr_Evil

#43936 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

Bosanski_kralj wrote: 11/12/2023 11:46
Buducnost svijeta je u jedinstvu, a ne u podijelama.
Budućnost svijeta je crna, mračna.

Mislim da će biti sve gore i gore, dok se ne desi neko veliko sranje (tipa Drugi svjetski rat), pa se krene opet od nule.

Al ko preživi, pričaće
To svakako, slazem se. ALi u nekom trenutku, ako ista ostane zivo onda ce morati da postane svijet jedna federacija.

Za nas trekije, bit ce nuklearni rat, onda ce zavrsiti, sletit ce Vulkanci, i mi cemo se ujediniti i nastupati kao planet :))
laik1981

#43937 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by laik1981 »

Pricati o bilo kakvom jedinstvu je teska utopija. Dva brata rodjena ne mogu o bruku stvari da se dogovore, a da se dogovore oni koji se mrze stoljecima.
geoxx

#43938 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by geoxx »

dr_Evil wrote: 11/12/2023 11:42

To je suluda izjava. Bosna ne bi opstala mozda u nekom svijetu gdje je Rusija jaca od drugog bloka, ako bi vec isla da ostvari vlazne snove svojoj kmetskoj zemlji Srbiji, ali i to je upitno.

Jesmo li zaboravili koliko je puta Bugarska promijenila svoje granice, iako je bila u istom vazalnom polozaju kao i Srbija.
Nije tu stvar Rusije. Srpski separatizam ne racuna na uspon Rusije, nego na urusavanje zapada. Ne mora nuzno znaciti da je to povezano. Taj separatizam je ogranicen zapadnom politickom i ekonomskom moci, te vojnom silom. I nicim drugim.
Bosanski_kralj

#43939 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

Izdržala je ova naša domovina svakava vremena, imperije i sile, ali bojim se da neće izdržati nas koji smo napokon dočekali priliku da sami uređujemo svoje dvorište.

Vanjski faktori sigurno djeluju negativno kod nas, ali da smo mi pravi ko što nismo, ne bih se ja previše zamarao vanjskim neprijateljima.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#43940 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 11:29

Kao prvo mislim da je laz da BiH ne postoji u multipolarnom svijetu. Kao drugo vazniji su mi zivoti palestinske djece od Bosne i Hercegovine.
Pises li to iz Gaze?
ime_kojeg_nema

#43941 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ime_kojeg_nema »

ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 11:24
anti eu orijentacija je samo ubleha. Buducnost svijeta je u jedinstvu, a ne u podijelama.

Neispravna politika EU u ovome trenutku je odraz politike unutar zemalja iz kojih dolaze, ako je jaka desnica u zemljama onda je i na razini europske unije. Rusenjem EU necemo se rijesiti desnice. Ali ispravno je potpuno glasati za komuniste i ljevicu, to je put ka miru :thumbup: :thumbup:

P.S. Historije Bosne, suzivot, razlicite religije, to je komunizam u svom izvornom obliku i prije nego sto ga Marks "napisa".
Ne bih da skrecem s teme, kratko cu reci svoje misljenje. EU je, ekonomski gledano, neoliberalni projekat i kao takva je nespojiva sa mojim pogledom na svijet. Sam put koji su utabali ERT (European Roundtable of Industrialists), pa Mastriski ugovor, osnivanje AMUE i osnivanje Evropske centralne banke i sve sto je uslijedilo i sto jeste danas je najbolji pokazatelj toga da je EU neoliberalni projekat. U politickom smisli EU je na medjunarodnom planu sluga americkih profitno-imperijalistickih interesa. Takav globalizam i takvo jedinstvo svijeta me ne zanimaju. Multipolarni svijet smatram boljom opcijom iako nemam nekih iluzija oko Kine, Rusije i slicnih. U ovom trenutku je bolje imati ravnotezu izmedju jednako losih aktera nego hegemoniju jednog od njih.
ime_kojeg_nema

#43942 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ime_kojeg_nema »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 11/12/2023 11:55

Pises li to iz Gaze?
Ne, ali ne pisem ni iz BiH. Jednostavno mi je zivot bilo kojeg djeteta vazniji od bilo koje drzave.
dr_Evil

#43943 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

geoxx wrote: 11/12/2023 11:51 Nije tu stvar Rusije. Srpski separatizam ne racuna na uspon Rusije, nego na urusavanje zapada. Ne mora nuzno znaciti da je to povezano. Taj separatizam je ogranicen zapadnom politickom i ekonomskom moci, te vojnom silom. I nicim drugim.
Jake Srbije nema bez jake Rusije. Oni su ih stvorili kada su rusili Osmansko Carstvo, i oni su ih uvijek odrzavali na zivotu.

Bez ikakvog potcjenjivanja Srbije u odnosu na ljude koji vole Bosnu(ne Bosnu, jer Bosna nije faktor odbrane) bez svojih sponzora oni po danasnjoj situaciji nisu u stanju voditi odrzivi rat. Naravno uz pristup oruzju istocnog bloka situacija je kud i kamo drugacija.

Oni su ruski vazal za destabilizaciju centralne europe. Posteno, hrvatski sponzori su bili izgubili dva rata i evo sada se vratili na velika vrata, bosanski okupatorski sponzor je nestao otprilike kada je rusija postala srpski sponzor.

I evo nas gdje jesmo. KOlo srece se uvijek okrece.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#43944 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

kakvo majstorsko trolanje.

ali preporučujem da za flejmanje, trolanje i ostala forumska izdrkavanja ne koristiš za igranje emocijama ljudi preko leđa mrtve i osakaćene djece.
dr_Evil

#43945 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 12:05
Ne bih da skrecem s teme, kratko cu reci svoje misljenje. EU je, ekonomski gledano, neoliberalni projekat i kao takva je nespojiva sa mojim pogledom na svijet. Sam put koji su utabali ERT (European Roundtable of Industrialists), pa Mastriski ugovor, osnivanje AMUE i osnivanje Evropske centralne banke i sve sto je uslijedilo i sto jeste danas je najbolji pokazatelj toga da je EU neoliberalni projekat. U politickom smisli EU je na medjunarodnom planu sluga americkih profitno-imperijalistickih interesa. Takav globalizam i takvo jedinstvo svijeta me ne zanimaju. Multipolarni svijet smatram boljom opcijom iako nemam nekih iluzija oko Kine, Rusije i slicnih. U ovom trenutku je bolje imati ravnotezu izmedju jednako losih aktera nego hegemoniju jednog od njih.
To svakako. U ovome trenutku samo mozemo pricati o novom rajhu i nista vise. "Zapadno Rimsko carstvo" danas nastupa ujedinjeno i niko ne smije da odstupa od te politike.

Istocno carstvo nije ujedinjeno, ali spremno da brani svoje interese.

Mi smo opet granica.
geoxx

#43946 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by geoxx »

dr_Evil wrote: 11/12/2023 12:07
geoxx wrote: 11/12/2023 11:51 Nije tu stvar Rusije. Srpski separatizam ne racuna na uspon Rusije, nego na urusavanje zapada. Ne mora nuzno znaciti da je to povezano. Taj separatizam je ogranicen zapadnom politickom i ekonomskom moci, te vojnom silom. I nicim drugim.
Jake Srbije nema bez jake Rusije. Oni su ih stvorili kada su rusili Osmansko Carstvo, i oni su ih uvijek odrzavali na zivotu.

Bez ikakvog potcjenjivanja Srbije u odnosu na ljude koji vole Bosnu(ne Bosnu, jer Bosna nije faktor odbrane) bez svojih sponzora oni po danasnjoj situaciji nisu u stanju voditi odrzivi rat. Naravno uz pristup oruzju istocnog bloka situacija je kud i kamo drugacija.

Oni su ruski vazal za destabilizaciju centralne europe. Posteno, hrvatski sponzori su bili izgubili dva rata i evo sada se vratili na velika vrata, bosanski okupatorski sponzor je nestao otprilike kada je rusija postala srpski sponzor.

I evo nas gdje jesmo. KOlo srece se uvijek okrece.
Pa i ne treba im nikakva posebna snaga. Dovoljno je da je Zapad slab i razjedinjen da konkretno reaguje, a u multipolarnom bi bilo dovoljno zemalja da podrze Dodika i da izostanu bilo kakve konkretne ekonomske sankcije.

Ne treba im ni posebna vojna snaga jer nece nikog napadati. Valjda je logicno da Bosnjaci napadnu i otcijepljeni teritorij vrate pod ustavnopravni poredak.
dr_Evil

#43947 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

geoxx wrote: 11/12/2023 12:21
Pa i ne treba im nikakva posebna snaga. Dovoljno je da je Zapad slab i razjedinjen da konkretno reaguje, a u multipolarnom bi bilo dovoljno zemalja da podrze Dodika i da izostanu bilo kakve konkretne ekonomske sankcije.

Ne treba im ni posebna vojna snaga jer nece nikog napadati. Valjda je logicno da Bosnjaci napadnu i otcijepljeni teritorij vrate pod ustavnopravni poredak.
Budimo realni, taj scenario necemo gledati niti u bilo kakvoj podijeli svijeta. To se moglo desiti samo uz odredjeni procenat povratka.
ime_kojeg_nema

#43948 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ime_kojeg_nema »

dr_Evil wrote: 11/12/2023 12:10
ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 12:05
To svakako. U ovome trenutku samo mozemo pricati o novom rajhu i nista vise. "Zapadno Rimsko carstvo" danas nastupa ujedinjeno i niko ne smije da odstupa od te politike.

Istocno carstvo nije ujedinjeno, ali spremno da brani svoje interese.

Mi smo opet granica.
Slazem se da istok nije ujedinjen kao zapad ali ni taj savez bas tako monolitan. Uzmi u obzir madjarski stav i pratece akcije prema ratu u Ukrajini ili spanske i jos neke prema desavanjima na BI. Tu su i interne dinamike i politicki sukob takozvanih sovranista i globalista tj. konzervativaca i liberala. Trump uzima americke izbore iduce godine, to svi znamo.
dr_Evil

#43949 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by dr_Evil »

ime_kojeg_nema wrote: 11/12/2023 12:42
Slazem se da istok nije ujedinjen kao zapad ali ni taj savez bas tako monolitan. Uzmi u obzir madjarski stav i pratece akcije prema ratu u Ukrajini ili spanske i jos neke prema desavanjima na BI. Tu su i interne dinamike i politicki sukob takozvanih sovranista i globalista tj. konzervativaca i liberala. Trump uzima americke izbore iduce godine, to svi znamo.
Zanimljivo bi bilo razmatrati sta bi se desavalao u Gazi da je Trump na vlasti. I dali bi se prije svega ovo sve pokrenulo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#43950 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Truba »

njegove saveznike niko nije napao za 4 godine
ispravite me ako grešim
Locked