Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Maraschino

#43876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

razumijemo se.
ubacio si dzafera umjesto fahre sto mnogo sta mijenja jer je poenta ovog intervjua upravo taj trougao sto bi se moga dogovoriti ''na stetu drzave''.
moze neko reci, pa fahru bu razapeli ali taj je covjek spreman na sve. razumijem ja dodika i covica, drze se svoga i ne popustaju(bar 10 zadnjih godina) dok su bosnjaci izrazili zelju za kompromisom(prudski sporazum) i sve ono sto je lagumdzija uradio dodiku a ovaj kada je dosao na red, pravi se lud. uzima sto mu odgovara a eksplicite odbija sto mu ne odgovara.
mozemo mi ovako tavoriti i 100 god ali to nije zivot.

kao sto rece kurt, moramo steci uslove da se narod osjeca sigurno pa sve ostalo...a sta ako se to ne mogodne obezbijediti, opet cemo ratovati?

vrijeme je za velike promjene ali sa ovakvim liderima(koji odrzavaju mir korupcijom i kriminalom), necemo mi nikuda jos godinama.
vivaldi

#43877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

General War wrote:Barem) Svima nam je jasno da "retorika" (predstava za narod) je jedno a kontrola moci drugo. Dok god imaju moc kontrolisati tokove novca (ono sto se nije jos obralo) sve ostaje isto...i ko god da dodje samo se akteri promjene a igra ostaje potpuno ista.
ma naravno. stvari je malo lakse pojednstavir kroz ekonomiju (brojeve) nego politiku.

ako npr sutra u rs-u pobjedi sds ili pdp, sva njihova dosadasnja prica o ekonomiji pada u vodu iste sekunde. ti cim dodjes na vlast ti svakih30 dana trebas obezbjedit 85 miliona smao za penzije. pogledas naplatu i skontas da si skupio 65 od doprinosa. znaci odmah u startu ti fali 20 miliona koje moras dotirat svaki mjesec samo za penzije. to je 20 miliona koje moras odnekog uzeti ili se zaduzivat i tu ti odmah pocinje vrzino kolo.

sva tvoja predizborna sranja o upiranju prstom i malim penzijama padaju vodu jer se stalno boris da isplacujes posotjece, a kamoli povecas. i u tom trenutku ti postajes isti ko i oni prije tebe, a oni koje s naslijedio postanu ono sto si ti bio.
da bi bilo ekonomskog napretka potrebna su ogormne strane investicije i daleko pametnija tehnoogija od gaca i carapa, a ko to moze garantovat? niko ziv, cak ni u najidelanijim politickim uslovima.
vivaldi

#43878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Maraschino wrote:ubacio si dzafera umjesto fahre sto mnogo sta mijenja jer je poenta ovog intervjua upravo taj trougao sto bi se moga dogovoriti ''na stetu drzave''.
ma danguba drzava se nije raspala u ratu, a da je fahro sad krijuci u nekoj kafani podere...ma to su price za malu djecu jer to valja implementirat. pa ne moze se treci entitet objavit na naslovnoj strani avaza i to je to.

ma cak i da se svi dogovore ne bi to svijet nikad priznao (a bez priznanja je besmisleno) jer bi to samo otvorilo panodrinu kutiju, a sto im treba ta glavobolja...lakse im je ovako
Maraschino

#43879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

vivaldi wrote:
Maraschino wrote:ubacio si dzafera umjesto fahre sto mnogo sta mijenja jer je poenta ovog intervjua upravo taj trougao sto bi se moga dogovoriti ''na stetu drzave''.
ma danguba drzava se nije raspala u ratu, a da je fahro sad krijuci u nekoj kafani podere...ma to su price za malu djecu jer to valja implementirat. pa ne moze se treci entitet objavit na naslovnoj strani avaza i to je to.

ma cak i da se svi dogovore ne bi to svijet nikad priznao (a bez priznanja je besmisleno) jer bi to samo otvorilo panodrinu kutiju, a sto im treba ta glavobolja...lakse im je ovako
o trecem jos i ne razmisljam. veliki je to zalogaj da bi se to radilo preko fahre i avaza.
druga stvar, svi iz mz su otvoreno rekli, sto god se vi dogovorite mi cemo prihvatiti a za dogovore je fahro najlaksi.
neko je dogovorio zakon o prebivalistu za koji ja jos uvijek smatram da je diskriminatorski ali je nakon dugog usporavanja ipak prosao kao i zakon o jmb.
lopine ce uvijek naci nacina okolo kole da nesto realizuju.
zamisljam situaciju u beogradu kada se govorilo o hidro elektranama i granici, fahro bi tu pristao, ovi bi spremili sporazume pa to ti pobijaj u skupstini.

grobara imamo ali nam trebaju ljudi koji ce gledati 20-30 godina unaprijed. nema unitarne, nema otcjepljenja, nema treceg, pa daj da vidimo sta imamo ali bez figa iza ledja.
vivaldi

#43880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Maraschino wrote:o trecem jos i ne razmisljam. veliki je to zalogaj da bi se to radilo preko fahre i avaza. druga stvar, svi iz mz su otvoreno rekli, sto god se vi dogovorite mi cemo prihvatiti a za dogovore je fahro najlaksi. neko je dogovorio zakon o prebivalistu za koji ja jos uvijek smatram da je diskriminatorski ali je nakon dugog usporavanja ipak prosao kao i zakon o jmb. lopine ce uvijek naci nacina okolo kole da nesto realizuju. zamisljam situaciju u beogradu kada se govorilo o hidro elektranama i granici, fahro bi tu pristao, ovi bi spremili sporazume pa to ti pobijaj u skupstini.
pa ni tu se cak ne slazem. nije fahro skrho desetine miliona maraka u nebodere u banjaluci i mostaru vec u sarajevu i tuzli. ne vidim ja niakvog razloga ni smisla zasto bi on to radio. ja mislim da ljudi pogresno tumace stvari. fahro ne druguje sa draganom i miletom jer je veci srbin/hrvat od njih vec sto misli da mu na neki nacin mogu pomoci da on postane najjjaci bosnjacki kartel i smjeni baketov. a kada i ako fahro zasjedne onda i on ima pristup "fonodvima" sasvim dovoljan da ne postoji nikakva mogucnost da ga srbi i hrvate kupe za milion-dva.
Maraschino wrote:grobara imamo ali nam trebaju ljudi koji ce gledati 20-30 godina unaprijed. nema unitarne, nema otcjepljenja, nema treceg, pa daj da vidimo sta imamo ali bez figa iza ledja
ma tesko se tu moze promjenit nesto. mileta u rs recimo moze skinut jedino sds. i onda odes npr na imovinski karton bosica i vidis tamo pod imovina - porodicna kuca u brckom, stan u novom sad, sin isto stan u novom sadu i cerka stan u novom sadu. mico micic kuca u bijeljini, stn u beogradu, stan u novom sadu.

on u bosni imaju samo ono sto sto su im pretci napravili. a ovo sto su oni zaradili se investira u beograd i novi sad, gdje i djecu posalju. i kako ces ti sutra od njega ocekivat patriotu? da se brani interese bosne protiv srbije? da ide protiv rodjene djece? to jebote nije cak ni metafore, vec bukvalno. to isto vazi i za hrvate. pa ne znam da li postoji ijedan srpski politicar, cak i hrvatski koji je kupio bilo kakvu imovinu u sarajevu zadnjih 30 godina...

sve su to samo neki od razloga zbog kojih sam i napisao u prvom postu da ne vjerujem ni u kakvu mogucnost politickog dogovora jer je to nemoguce, ali se nadam da ce se nekada mozda pojaviti neka grupa ljudi sa nekom idejom kako da se postojece stanje iskoristi bolje u ekonomskom smilu, neko ko ce umiljatog bullshit populizma i gomile velikih nerelanih obecanja, u javnost izaci sa nekim manje slatkorjecivim, ali konkretnim ekonomski planom koji zvuci izvedvo u nasim uslovima.

od dejtona se takvi jos nisu pojavili...ako se i kad pojave tad cu prvi put i izaci na izbore
SimkeA

#43881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by SimkeA »

vivaldi,

da li se možemo složiti u tome da postojeće ustavno uređenje i pat pozicija tri kartela u smislu ostvarenja nacionalnog interesa ipak nije prepreka nekom osjetnijem povećanju životnog standarda?
Ja nikako ne mogu da prihvatim obrazloženje da je za ovako nizak životni standard većine građana odgovorno ustavno uređenje.
Mislim da se makar na nivou kantona mogu uraditi kvalitetni potezni da poboljšaju životni standard.
Da li je baš nemogućnost dogovora na vvrhu kao npr. kod podjela prihoda od akciza glavni razlog za odsustvo poboljšanja životnog standarda?
Banksy

#43882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

vivaldi wrote:
"Dragan Čović, Milorad Dodik i Fahrudin Radončić su TIM IZ SNOVA ZA OTCJEPLJENJE..."!

gomila bullshita u koji vise niko ne vjeruje bar 15 godina.

najmanje je zlo za sva tri naroda da pobjede mile, dragan i dzafer
Otprilike, i sve ostalo +1.
kmirsad

#43883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

https://www.youtube.com/watch?v=QFsqacN ... gRMxUzMM34

Epitaf
King Crimson

Zid po kojemu su proroci pisali
Puca po šavovima.
Po instrumentima smrti
Sunčevo svjetlo jasno blješti.
Kad je svaki čovjek razdiran
Noćnim morama i snovima,
Zar nitko neće položiti lovorov vijenac
Dok tišina utapa vriskove.

Među željezna vrta sudbine,
Sjemenke vremena su zasijane,
I zalivene djelima onih
Što znaju i onih što su znani;
Znanje je smrtonosan prijatelj
Kad nitko ne postavlja pravila.
Sudbina čitavog čovječanstva, vidim,
U rukama je budala.

Konfuzija će biti moj epitaf,
Dok puzim po ispucaloj i izlomljenoj stazi
Ako uspijemo, možemo se svi zavaliti
I smijati.
Ali bojim se sutra da ću plakati,
Da, bojim se sutra da ću plakati
kmirsad

#43884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

]Hoće li građane Tuzlanskog kantona od sada liječiti vračevi?
Pokazujemo da ne znamo da čuvamo i cijenimo ništa što je vrijedno - ljekare bismo slali i na ulicu i iz države, a plaćali ih sirom.

Piše:
Sanja Hajdukov
Image
Pokazujemo da ne znamo da čuvamo i cijenimo ništa što je vrijedno, ljekare bismo slali i na ulicuAl Jazeera - Arhiva
Ukoliko se ovako nastavi, a svi su izgledi da hoće, nas u Tuzlanskom kantonu će liječiti vračevi.

U Tuzlanskom kantonu, gdje se na Univerzitetsko-kliničkom centru liječe svakodnevno hiljade građana, više od stotinu ljekara najavilo je otkaze. Zbog toga što jedino u tom kantonu ljekari nemaju potpisan kolektivni ugovor. Kantonalna Vlada ne želi da pregovara, ne priznaje njihov sindikat, niti smatra njihove zahtjeve realnim. A tim kliničkim centrom smo se hvalili da je najbolji u državi.

Valjda siromaštvo dovede do toga da čovjek počinje da pokazuje nemar prema svemu što je istinski bitno. Neku čudnu indolentnost, pa i prezir prema onima od kojih često zavisimo. Na primjer, prema ljekarima. O njima ćemo čuti kritike na pijacama, pred trafikama i javnim skupovima. No, kada nam ljekar zatreba, onda ćemo prema njemu pokazati snishodljivost, molećivost, tražiti načine da im se dodvorimo, davaćemo komplimente i tražiti načine da uručimo poklon. Kasnije ćemo se u društvu razmetati tom informacijom i govoriti kako smo dali i kako je pokon primljen, vjerujući kako je to u našim očima, nas same izjednačilo s ljekarom. Dalo nam prepoznatljivost.

Prema kliničkom centru, koji nam život znači, upravo smo počeli da se odnosimo s takvim nemarom, da nije ni malo začuđujuće što tamo svega nedostaje i što se sve nekako klima i polovično je.

Na UKC-u Tuzla rade brojni moji prijatelji na čiji rad sam ponosna jer ostvaruju svjetske rezultate u primjeni modernih medicinskih metoda. Moji drugovi transplantiraju jetru i rožnjače, ugrađuju vještačke srčane zaliske, premošćavaju, porađaju – jednom riječju - spašavaju. I sve to za male plate i u lošim uslovima.

Moja prijateljica je neurohirurg. Često je vidim kako se vraća s posla povijena. Kaže mi da radi složene operacije po cijelu noć. Složene operacije na čovječijem mozgu, koje zahtijevaju dijamantnu preciznost. Od umora njenih ruku zavise mnogi životi. U modernim društvima neurohirug ne podiže teret veći od dva kilograma, zbog preciznosti i dugog vijeka svojih nervnih završetaka.

Zar im je malo para?
U procesu tranzicija s kojima očito ne znamo da se nosimo, iz prethodnog sistema bismo da zadržimo sve što je pogrešno. Čulo se često proteklih dana od kada su ljekari stupili u štrajk: „Šta hoće doktori, zar im je malo para?“

Bivši direktor banke i gradonačelnik žive u istoj zgradi, na istom spratu. Kada su u posjeti gradu bili austrijski i slovanački investitori, ova dojica su ih pozvala na večeru u stan jednog od njih. Začuđeni našim mjerilom komfora, gosti su rekli, ipak ljepšim riječima od mojih, da gradonačelnik i direktor banke svugdje u svijetu žive van grada, u finim kućama s kovanom ogradom, daleko od gradske vreve. Totalno im je bilo nevjerovatno da naši prvi ljudi grada žive na najbučnijoj i najprometnijoj gradskoj raskrsnici, gdje koče i staju autobusi prigradskog saobraćaja, prolaze dnevno na stotine kamiona, jer Tuzla nema zaobilaznicu! U istom haustoru sa tridesetak stanara, gdje se kao i u svim objektima zajedničkog stanovanja, komšije svađaju, bučno proslavljaju praznike, bacaju petarde s balkona kad njihov tim postigne gol, mačke mjauču, zvone prosjaci tražeći nešto staro i pohabano...

Pa zaista. Neka zanimanja svugdje u svijetu podrazumijevaju natprosječan standard i lagodne uslove.

Ljekar je jedno od takvih zanimanja, gdje se podrazumijeva status, ugodan život, odvojen od stresnih situacija. Sve je više medicine, a mi smo sve bolesniji. Od ljekara očekujemo čuda, stručnost i apsolutnu posvećenost. A istovremeno, smatramo da ljekar treba da ima neku skromnu platicu i životne uslove, kao činovničić. A tom činovniku ne stavljamo svoju glavu u ruke, u ruke kojima su zbog niskog standarda, prethodno prali veš, brisali pod... Jer plate su nesrazmjerno male i neredovne.

Moja druga prijateljica je anesteziolog. Prije par godina je napustila klinički centar i otišla u Sloveniju. Zarađuje odlično i živi život dostojan tolikog stručnog usavršavanja.

Pa zar želimo da svi takvi, visokoprofilisani kadrovi, zapravo odu?

Moja kuma je, radeći transplantacije rožnjača i slične zahvate, jednom pregledala ženu koja joj je, za tu uslugu, dala sir, mladi sir s pijace. Kuma je nakon toga otišla u Ameriku, rekavši: „Želim da živim tamo gdje se niko neće za moj posao u bolnici usuditi da mi ponudi ništa, a pogotovu sir! Jer sir i specijalistički pregled ne mogu biti izjednačeni i svedeni na 2,5 KM, koliko taj sir košta na pijaci.“

Burna sedmica
Elem, naredna sedmica će biti burna u Tuzlanskom kantonu. Mi pokazujemo da ne znamo da čuvamo i cijenimo ništa što je vrijedno, ljekare bismo slali i na ulicu, i iz države i plaćali sirom.

Zbog toga što nas vode oni koji su sebi obezbijedili nadrealno dobre životne uslove, pa sa tih pozicija, u kojima se logično ne snalaze, vide zamagljenu sliku vjerujući da je lako naći neurohirurga? Mi živimo u uslovima hazarda, gdje se ne ulaže u istinski stručni kadar, u čist zrak, u budućnost djece u tretman pročišćenja voda...

Umjesto toga, naši novci idu u stalne rekonstrukcije vlasti, na koje dovodimo novajlije, sve lošije i sve manje iskusne kadrove. Sasvim je logično da nikakve dogovore ne postižemo i nikakav napredak sistemski ne predviđamo...

Počinjem blago da se ježim svakodnevno kad čujem bespomoćnu i izlizanu frazu koja glasi: „Neka svako radi svoj posao!“ Ili, „Neka ljekari rade posao za koji su plaćeni!“ Razni, samozvani i izabrani koriste javne skupove, mikrofone i prilike da zaječe i teatralno ponavljaju: „Gospodo, neka svako radi svoj posao!“, kao da će tim ponavljanjem tu prostu frazu učiniti razumljivijom i jasnijom, umjesto što je čine otrcanijom i jeftinijom.

Jer mi dozvoljavamo da glavne zaključke donose oni koji će reći: „Ma hajd', šta će doktoru plata?“ Jer taj, koji tako razmišlja i takve odluke donosi, prvi će posegnuti za pronalaženjem načina kako da tom ljekaru gura sive pare u džep, onda kad sam dođe u situaciju da mora da se liječi. Onda je ljekar dobar i vrijedi. Do tada, mi smatramo da je sasvim u redu da ljekar za svoju uslugu uzme sir, onaj koji na pijaci košta 2,5 KM i da mu se svaki trgovac, pijačni radnik, pekar, mesar, onda kad ozdravi ili dok je zdrav nasmije u brk i strogo zaprijeti: „Neka svako radi svoj posao!!!“

A kako stvari stoje, od ponedjeljka će u Tuzlanskom kantonu, ako UKC napuste stotine ljekara i medicinskih radnika, svoj posao odlično raditi travari, iscjelitelji i vračevi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera
http://balkans.aljazeera.net/blog/hoce- ... ti-vracevi
JThomas

#43885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JThomas »

http://www.zurnal.info/novost/21222/uki ... ic-i-zukic

ukratko, oni hoće da kad stranački šef nazove nekoga i zatraži da učini nešto što ne bi smio, to predstavlja krivično djelo samo ako se dokaže i da je za to uzeo mito :mrgreen: a bez mita - to je u redu. u stranačkom interesu, u "javnom" interesu, u "nacionalnom" interesu, sa kusuranjem poslije u protuuslugama (što je ustvari i najčešće), ili ako se naprosto mito ne može dokazati - nema djela iako ima nagovaranja na nešto što se ne smije, sa službene pozicije vlasti.

predložila je kukićeva mala, ali podržali su svi iz vlasti plus sdp i pda. i potencijalne koristi u budućnosti neće imati samo oni kojima se sudi sada, već veliki i neodređeni krug ljudi - funkcionera...
Maraschino

#43886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

JThomas wrote:http://www.zurnal.info/novost/21222/uki ... ic-i-zukic

ukratko, oni hoće da kad stranački šef nazove nekoga i zatraži da učini nešto što ne bi smio, to predstavlja krivično djelo samo ako se dokaže i da je za to uzeo mito :mrgreen: a bez mita - to je u redu. u stranačkom interesu, u "javnom" interesu, u "nacionalnom" interesu, sa kusuranjem poslije u protuuslugama (što je ustvari i najčešće), ili ako se naprosto mito ne može dokazati - nema djela iako ima nagovaranja na nešto što se ne smije, sa službene pozicije vlasti.

predložila je kukićeva mala, ali podržali su svi iz vlasti plus sdp i pda. i potencijalne koristi u budućnosti neće imati samo oni kojima se sudi sada, već veliki i neodređeni krug ljudi - funkcionera...
dokaz da za koga god glasas nista se nece promijeniti.
svi znamo za moratorij u zaposljavanju pa ko ga postuje.
znamo koliko se rasprava vodilo o platama i privilegijama pa se niko ne pocesa da to dovede na razumnu sumu.

poziciji dobro, opzicija cuti jer se nada pobjedi pa i oni mogu uzivati u istima...tako je i sa ovim gore.
Haris.ba

#43887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Poslije ove izmjene krivičnog zakona - motaj kablove. :(
Maraschino

#43888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

Ovo je jos samo jedna izbusena rupa u slabim temeljima drzave.
Koliko ce jos izdrzati, niko ne zna ali se moze ocekivati ono najgore.
daddy-kool

#43889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

:-)

Eto, vrlo elegantno i složno ljudi riješiše svoje probleme.
I sadašnje i potencijalne buduće.
muzicar_iz_parka

#43890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by muzicar_iz_parka »

Kad bi se taj zakon donosio na drzavnom nivou, onda bi jedino mozda Mektic bio protiv.

Znači džaba pravosuđje kad gospoda sama legalizuje krminal kroz parlament. Da li se u gazda Mile sličnog dosjetio ?
mayab

#43891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mayab »

Image
RADUJTE SE NARODI: Dragan Čović, o našem trošku, putuje za Rusiju da navija za Hrvatsku!
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović zakazao je službeno putovanje u Rusku Federaciju od 25. do 27. juna 2018. godine. Čudnom igrom sudbine, nogometna reprezentacija Hrvatske baš 26. juna igra utakmicu protiv Islanda.
U dokumentima Službe za protokol i ceremonijal navedeno je da se radi o službenoj posjeti člana Predsjedništva. Posjeta je najavljena za 2017. godinu, ali po datumu izdavanja narudžbenice jasno je da je to štamparska greška. Čović putuje ove godine, tačno na vrijeme da zadovolji svoje navijačke strasti. O našem trošku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#43892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je izmjene Krivičnog zakona FBiH. Na ovaj način ukinut je član zakona na osnovu kojeg su podignute optužnice protiv bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i bivšeg potpredsjednika SDA Mirsada Kukića.
Izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH predložila je zastupnica Elzina Pirić koja je članica novoosnovane političke stranke PDA na čijem čelu se nalazi Mirsad Kukić.

Zanimljivo je i da dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je usvojio sporne izmjene zakona obnašaju i Amir Zukić i Mirsad Kukić.

Kako piše Žurnal, Kukićeva prva saradnica Elzina Pirić predložila je izmjene člana 382. Krivičnog zakona FBiH. Upravo po tom članu, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je u predmetu “Bosna” Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića za krivično djelo – trgovina utjecajem.

Interesantno je da su ovaj zakon podržali skoro svi federalni zastupnici, među kojima su i zastupnici opozicionog SDP-a. Kukić, Zukić i Sarajlić optuženi su na osnovu stava dva pomenutog 382. člana Krivičnog zakona FBiH.

"Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina", piše u još uvijek važećem stavu 2. člana 382. Krivičnog zakona.

Kako ovaj Zakon nije išao u prilog većini političara u Federaciji BiH danas je postignut konsenzus. Elzina Pirić je predložila, a 61 federalni zastupnik je podržao da se u potpunosti promijeni član 382.

"Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina", piše u prijedlogu zastupnice Pirić.

Suština je u tome da prema još uvijek važećem Krivičnom zakonu FBiH nije bilo predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovina utjecajem bilo nužno primanje mita. Ili, pojednostavljeno, ukoliko je neki zvaničnik utjecao da neko drugi učini radnju koju ne bi smio učiniti, počinio bi krivično djelo trgovina utjecajem. Sada, međutim, zvaničnik može utjecati na drugu osobu da prekrši zakon, a krivično djelo bi počinio samo ukoliko bi za to primio mito, piše Žurnal.

Mirsad Kukić, Asim Sarajlić i Amir Zukić optuženi su da su koristeći svoj položaj utjecali na rukovodstvo Elektroprivrede BiH da, mimo procedure, prime u radni odnos više osoba. Prema prijedlogu Elzine Pirić njihove radnje sada ne bi imale obilježje krivičnog djela, jer nije dokazano da su za svoj angažman primili mito.

O svemu se oglasio i zastupnik DF-a Dževad Adžem koji je istakao kako su priče o tome da "neke" političke stranke rade u interesu građana su krajnje licemjerne i nedopustive.

"Odgovorno tvrdim da što je veći nivo vlasti veći je i kriminal, korupcija, nepotizam i neodgovornost. Velike stranke su postale preduzeća za zapošljavanje u društvenim kompanijama za čije propadanje niko ne snosi odgovornost", naveo je Adžem.

On ističe da je strašna spoznaja da razne sekte proistekle iz kriminalizovanih demokratskih stranaka nemaju strah, ne pokazuju nikakvu odgovornost, a da mandate koriste samo za lično bogaćenje.

"Kada treba donijeti Zakon o borcima onda nema jedinstvenog stava. Kada treba zakon za zaštitu kriminalaca onda je jedinstvo neupitno", poručio je Adžem.

Zaključio je kako stotine hiljada poginulih, 1.5 miliona prognanih i tri miliona nesretnih građana BiH cijena za "život iz snova nekoliko hiljada privilegovanih i kriminalizovanih koji se igraju s našim životima i državom".
kako su u lopovluku svi jedinstveni...
studiorum_tuzlaensis

#43893 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by studiorum_tuzlaensis »

bukvalno se seru u usta svima.
JThomas

#43894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JThomas »

nekih 80ak posto glasova datih u federaciji je iza ovih ruku. sve demokratski.
kmirsad

#43895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

pici wrote:
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je izmjene Krivičnog zakona FBiH. Na ovaj način ukinut je član zakona na osnovu kojeg su podignute optužnice protiv bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i bivšeg potpredsjednika SDA Mirsada Kukića.
Izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH predložila je zastupnica Elzina Pirić koja je članica novoosnovane političke stranke PDA na čijem čelu se nalazi Mirsad Kukić.

Zanimljivo je i da dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je usvojio sporne izmjene zakona obnašaju i Amir Zukić i Mirsad Kukić.

Kako piše Žurnal, Kukićeva prva saradnica Elzina Pirić predložila je izmjene člana 382. Krivičnog zakona FBiH. Upravo po tom članu, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je u predmetu “Bosna” Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića za krivično djelo – trgovina utjecajem.

Interesantno je da su ovaj zakon podržali skoro svi federalni zastupnici, među kojima su i zastupnici opozicionog SDP-a. Kukić, Zukić i Sarajlić optuženi su na osnovu stava dva pomenutog 382. člana Krivičnog zakona FBiH.

"Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina", piše u još uvijek važećem stavu 2. člana 382. Krivičnog zakona.

Kako ovaj Zakon nije išao u prilog većini političara u Federaciji BiH danas je postignut konsenzus. Elzina Pirić je predložila, a 61 federalni zastupnik je podržao da se u potpunosti promijeni član 382.

"Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina", piše u prijedlogu zastupnice Pirić.

Suština je u tome da prema još uvijek važećem Krivičnom zakonu FBiH nije bilo predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovina utjecajem bilo nužno primanje mita. Ili, pojednostavljeno, ukoliko je neki zvaničnik utjecao da neko drugi učini radnju koju ne bi smio učiniti, počinio bi krivično djelo trgovina utjecajem. Sada, međutim, zvaničnik može utjecati na drugu osobu da prekrši zakon, a krivično djelo bi počinio samo ukoliko bi za to primio mito, piše Žurnal.

Mirsad Kukić, Asim Sarajlić i Amir Zukić optuženi su da su koristeći svoj položaj utjecali na rukovodstvo Elektroprivrede BiH da, mimo procedure, prime u radni odnos više osoba. Prema prijedlogu Elzine Pirić njihove radnje sada ne bi imale obilježje krivičnog djela, jer nije dokazano da su za svoj angažman primili mito.

O svemu se oglasio i zastupnik DF-a Dževad Adžem koji je istakao kako su priče o tome da "neke" političke stranke rade u interesu građana su krajnje licemjerne i nedopustive.

"Odgovorno tvrdim da što je veći nivo vlasti veći je i kriminal, korupcija, nepotizam i neodgovornost. Velike stranke su postale preduzeća za zapošljavanje u društvenim kompanijama za čije propadanje niko ne snosi odgovornost", naveo je Adžem.

On ističe da je strašna spoznaja da razne sekte proistekle iz kriminalizovanih demokratskih stranaka nemaju strah, ne pokazuju nikakvu odgovornost, a da mandate koriste samo za lično bogaćenje.

"Kada treba donijeti Zakon o borcima onda nema jedinstvenog stava. Kada treba zakon za zaštitu kriminalaca onda je jedinstvo neupitno", poručio je Adžem.

Zaključio je kako stotine hiljada poginulih, 1.5 miliona prognanih i tri miliona nesretnih građana BiH cijena za "život iz snova nekoliko hiljada privilegovanih i kriminalizovanih koji se igraju s našim životima i državom".
kako su u lopovluku svi jedinstveni...
:shock: Pa ovo je nevjerovatna demonstracija sile... neviđeno... nečemo natjerati tužioca da odustane od optužnice, ili postaviti drugoga... a možemo...Ukinut ćemo zakon...da vidite stoko bosanska, ko smo mi, šta smo mi, šta vam sme možemo...
Jebo te... mene stid sebe... kako se osječam... silovano... poniženo... popišano i posrano... a ne mogu ništa... s četnicima sam se bar mogo tuč... :sad:
Maraschino

#43896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

no sikiriki, za sedam dana niko ovo nece ni spominjati kao ni desetine drugih slucajeva.
pici

#43897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

imal dje lista oviH lopovcina i stranaka koje su digle ruku za ovo...
kmirsad

#43898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

Maraschino wrote:no sikiriki, za sedam dana niko ovo nece ni spominjati kao ni desetine drugih slucajeva.
Ni ljepše zemlje... ni odvratnijih ljudi...
Ipak... smo bezkičmenjaci...
pici

#43899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

SVI SU NA DOBITKU
Jelka Milićević: Strah radnika da će im zbog novih zakona biti manja plata je neopravdan

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević poručila je kako je strah radnika da će imati manje plate nakon usvajanja zakona o porezu na dohodak i o doprinosima, koji su trenutno u parlamentarnoj proceduri, neopravdan ističući kako su ovim rješenjima svi na dobitku
ovo je visHe cisto onanisanje... akcize, nameti, ukinut zakon o mitu itd itd
pici

#43900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

kmirsad wrote:
Maraschino wrote:no sikiriki, za sedam dana niko ovo nece ni spominjati kao ni desetine drugih slucajeva.
Ni ljepše zemlje... ni odvratnijih ljudi...
Ipak... smo bezkičmenjaci...
amebe su za nas titani
Locked