Hapsili ste i Jurisica, i Divjaka, i Ganica, i mnoge druge... Pa niste puno postigliHafis wrote:Ma ja, nek si mi rekao.. Samo to ne umanjuje značaj ovih današnjih vijesti.megaman4 wrote:A vasi kvazi generali tipa Mijo Jelic kao pizde bjeze u lijepu nasu od pravde. Eto vam heroja.Haj poklopi se jadan ne bio.Hafis wrote:Čudi me da vam je svima nekako promaklo Dudakovićevo hapšenje.
A jest se otezalo s tim...te hoće-neće. Ispade da se nakon 23 godine nešto novo pojavilo.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Alfons Kauders
#43751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Skijaš
#43752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kakav značaj ?Hafis wrote:Ma ja, nek si mi rekao.. Samo to ne umanjuje značaj ovih današnjih vijesti.megaman4 wrote:A vasi kvazi generali tipa Mijo Jelic kao pizde bjeze u lijepu nasu od pravde. Eto vam heroja.Haj poklopi se jadan ne bio.Hafis wrote:Čudi me da vam je svima nekako promaklo Dudakovićevo hapšenje.
A jest se otezalo s tim...te hoće-neće. Ispade da se nakon 23 godine nešto novo pojavilo.
-
Hafis
#43753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam kume. Samo sam primjetio da nema nitko muda ni temu o ovom događaju postaviti na forumu, a ne još komentirati.Alfons Kauders wrote:Hapsili ste i Jurisica, i Divjaka, i Ganica, i mnoge druge... Pa niste puno postigliHafis wrote:Ma ja, nek si mi rekao.. Samo to ne umanjuje značaj ovih današnjih vijesti.megaman4 wrote:
A vasi kvazi generali tipa Mijo Jelic kao pizde bjeze u lijepu nasu od pravde. Eto vam heroja.Haj poklopi se jadan ne bio.
Nema veze, tako je kako je. Hajmo mi o ekonomij percapita, Karamatiću i pelješačkom mostu.
-
Hafis
#43754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A iskreno, nemam ni ja muda postaviti temu....da ne kažu okle tebe vlašino s našim generalima 
- spreca
#43755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hafis wrote:Čudi me da vam je svima nekako promaklo Dudakovićevo hapšenje.
A jest se otezalo s tim...te hoće-neće. Ispade da se nakon 23 godine nešto novo pojavilo
zato vas imamo
Last edited by spreca on 27/04/2018 11:52, edited 1 time in total.
- horkesh
- 512MB
#43757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto te cudi, pa nije osudjen za Genocid ili Udruzeni Slocinacki Podhvat, da bi bila neka vijest...Hafis wrote:Čudi me da vam je svima nekako promaklo Dudakovićevo hapšenje.
-
Hafis
#43758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To jest, tu i tamo pokoji ubijeni civil ili zarobljenik. Čudi me da su i u novine dali.
- 512MB
#43759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I to po komandnoj odgovornosti... big deal, ako uopste bude ista od ovog..
Da je barem za UZP sa ciljem brisanja ili protjerivanja zivlja i stvaranja etnicki ciste teritorije optuzen, kao neki drugi jelTe, al et ...
Da je barem za UZP sa ciljem brisanja ili protjerivanja zivlja i stvaranja etnicki ciste teritorije optuzen, kao neki drugi jelTe, al et ...
Last edited by 512MB on 27/04/2018 12:34, edited 1 time in total.
- armin071
#43760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa imao je i Gotovina „pokojeg“ ubijenog civila pa ne dobi ni dana zatvora. Doduse to je bio „mrski“ Hag. Sad ce njemu da sude neutralni i bratski SNSD&HDZ suci. Samo cudi me da ne vidis razliku izmedju „vas“ i „nas“ jer ovdje velika vecina kaze nek ide pred sud i ako imaju dokaze da je pocinio zlocine nek odgovara, dok kod vas Praljak postade svetac a Kordica vodate po misama. To je ta ljudskost koja fali kamenjaru. Ja se ne bih dicio zloncicima da mi je brat rodjeni ali kod vas je to urodjeno...Hafis wrote:To jest, tu i tamo pokoji ubijeni civil ili zarobljenik. Čudi me da su i u novine dali.
-
Hafis
#43761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znam, znam.
Ima ona stara kalifornijskaizreka: Sve se bebe posrale samo se moja pokakila.
- Alfons Kauders
#43762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pelješkom, valjda? Nisam Crnogorac da bude PeljesackiHafis wrote:Ne znam kume. Samo sam primjetio da nema nitko muda ni temu o ovom događaju postaviti na forumu, a ne još komentirati.Alfons Kauders wrote:Hapsili ste i Jurisica, i Divjaka, i Ganica, i mnoge druge... Pa niste puno postigliHafis wrote: Ma ja, nek si mi rekao.. Samo to ne umanjuje značaj ovih današnjih vijesti.
Nema veze, tako je kako je. Hajmo mi o ekonomij percapita, Karamatiću i pelješačkom mostu.
- armin071
#43763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ostroumno i nadasve poucno zborite kolega. To je ta super naobrazba sticana u pauzama na autobuskim postajama u univerzitetskom „gradu“ KiSELJAKu...Hafis wrote:Znam, znam.
- Kolinda
#43764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alfonso@
Ipak Pelješački, predsjednica je kazala da je Pelješački a svi hrvatski jezikoslovci su je podržali. Tako mani se jezika drži se ekonomije.Pelješkom, valjda? Nisam Crnogorac da bude Peljesacki.
-
Škobo Habu
#43765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Beli će mu, jadnom, staviti i na pleća onu masovnu grobnicu kod Mrkonjić-Grada, što je za sobom staviše bojovnici.Hafis wrote:Čudi me da vam je svima nekako promaklo Dudakovićevo hapšenje.
Al' kad se zakoluta beli će biti opet kako je sve go i pošten generalski svijet kojeg haška pravda trpa među uznike.
-
Hafis
#43766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Đes Ljudevit Gaj, nisam te odmah prepoznao.Alfons Kauders wrote:Pelješkom, valjda? Nisam Crnogorac da bude PeljesackiHafis wrote:Ne znam kume. Samo sam primjetio da nema nitko muda ni temu o ovom događaju postaviti na forumu, a ne još komentirati.Alfons Kauders wrote: Hapsili ste i Jurisica, i Divjaka, i Ganica, i mnoge druge... Pa niste puno postigli
Evo da možeš pojasniti tim super učama trojnog BHS jezika iz Tuzle, da ne bi učili djecu pogrešno:
Da se kojim slučajem poluotok zove Pelješ, onda bi se mogao koristiti izraz pelješki.
Budući da je naziv poluotoka Pelješac, normalno je da je genitiv pelješački.
Kao što je npr. Kragujevac - kragujevački, Mojkovac - mojkovački, Šamac - šamački....nemoj samo reći da je šamski
Kume, drž se ti per capita, svot analiza i bilanci prometa i solventnosti. Tu ti ne mogu ovi delegati pera obiti....doduše dok ne provjere podatke.
- horkesh
#43767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pelješki/pelješački nije genitiv, nego pridjev. Genitiv bi bio Pelješca.
I jedno i drugo je pravilno, kako su se već oglasili brojni hrvatski jezikoslovci nakon Kolindine upotrebe "Pelješačkog mosta".
Ko ne vjeruje, neka provjeri:
http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search
I dok se koriste i jedan i drugi oblik,zanimljivo je da se "Pelješački most" više koristi u srpskom nego u hrvatskom jeziku. Svi hrvatski mediji koriste "Pelješki most", dok srbijanski koriste "Pelješački most".
Nastavite
-
Hafis
#43768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Aha, tako je
Genitiv "odgovara" na pitanja:
(od) koga? - Pelješca
(od) čega? - Pelješca
čiji? - pelješački
E sad nastavite. Zeznuto ovo hapšenje. Ima ih više koliko sam čuo.
(od) koga? - Pelješca
(od) čega? - Pelješca
čiji? - pelješački
-
farisovo
#43769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, pravilno je pelješački. Zasto se od starta u Hr i BiH koristi pelješki??? Ne bih znao!Hafis wrote:Aha, tako je![]()
(od) koga? - Pelješca
(od) čega? - Pelješca
čiji? - pelješački
- horkesh
#43770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pelješki ili pelješački most, kako god, je prisvojni/posvojni pridjev, a ne genitiv. Nisam očekivao da ću ovo morati ovoliko objašnjavati nekome ko je, valjda, završio škola i voli da ispravlja tuđe pravopisne pogreške, no, što se mora...
Pravilo je da grupu/skupinu s genitivom treba, gdje je to moguće, zamijeniti prisvojnim/posvojnim pridjevom: broj telefona u telefonski broj, uprava škole u školska uprava i tako dalje. U ovom slučaju, Pelješki most.
Još jednom link tako da se može provjeriti:
http://hjp.znanje.hr/index.php?show=main

Elem, sad kad smo, nadati se, naučili šta je prisvojni pridjev, a šta genitiv (
), i dalje ostaje da je pravilno i "pelješki" i "pelješački".

Isto tako stoji i da je oblik "pelješački" uobičajeniji kod komšija, a "pelješki" kod susjeda. Sve je to bogatstvo jezika

Ovo su sve stvari koje su hrvatski lingvisti već objašnjavali nakon Kolindine upotrebe "Pelješačkoga mosta". Nisam ja
Neki bi trebali manje glumiti velike jezikoslovce, a možda biti i manje nadmeni kada ispravljaju druge. Naročito kada je ispravka netačna. Sve se može, kako Karamatić voli kazati, prijateljski objasniti
Pravilo je da grupu/skupinu s genitivom treba, gdje je to moguće, zamijeniti prisvojnim/posvojnim pridjevom: broj telefona u telefonski broj, uprava škole u školska uprava i tako dalje. U ovom slučaju, Pelješki most.
Još jednom link tako da se može provjeriti:
http://hjp.znanje.hr/index.php?show=main

Elem, sad kad smo, nadati se, naučili šta je prisvojni pridjev, a šta genitiv (

Isto tako stoji i da je oblik "pelješački" uobičajeniji kod komšija, a "pelješki" kod susjeda. Sve je to bogatstvo jezika

Ovo su sve stvari koje su hrvatski lingvisti već objašnjavali nakon Kolindine upotrebe "Pelješačkoga mosta". Nisam ja
Neki bi trebali manje glumiti velike jezikoslovce, a možda biti i manje nadmeni kada ispravljaju druge. Naročito kada je ispravka netačna. Sve se može, kako Karamatić voli kazati, prijateljski objasniti
- BHCluster
#43771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sta ces moraju malo zamazati oci genocidasima i uzp-ovcima.Hafis wrote:
-
Škobo Habu
#43772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Hafis govori proto-humskim. Nije mu hrvatski maternji.
-
Hafis
#43773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Aha. Kao što bi bio i Kragujevski most, Mojkovski, Aleksiški most (od Aleksinac), Šamski (Šamac).horkesh wrote: Pravilo je da grupu/skupinu s genitivom treba, gdje je to moguće, zamijeniti prisvojnim/posvojnim pridjevom: broj telefona u telefonski broj, uprava škole u školska uprava i tako dalje. U ovom slučaju, Pelješki most
Napokon smo i to riješili, znači - Pelješački most.
- horkesh
#43774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako hoćeš, rado ću ti objasniti zašto može i Pelješki i Pelješački most.Hafis wrote:Aha. Kao što bi bio i Kragujevski most, Mojkovski, Aleksiški most (od Aleksinac), Šamski (Šamac).horkesh wrote: Pravilo je da grupu/skupinu s genitivom treba, gdje je to moguće, zamijeniti prisvojnim/posvojnim pridjevom: broj telefona u telefonski broj, uprava škole u školska uprava i tako dalje. U ovom slučaju, Pelješki most
Napokon smo i to riješili, znači - Pelješački most.
Vidiš kako si brzo usvojio posvojne pridjeve, začas ćemo mi to
Ustvari, da ne skrećem temu više, poslaću u PM na zahtjev. Dovoljno vam je brzinski i proguglati, oko toga se oglasilo dovoljno hrvatskih jezikoslovaca.
- Alfons Kauders
#43775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ok, sad to objasni DalmatincimaHafis wrote:Aha, tako je![]()
(od) koga? - Pelješca
(od) čega? - Pelješca
čiji? - pelješački