ovdje ima max 1.000-1.200m2 (zajedno sa klupama i malim dječijim igralištem) zelene površine - otprilike jedna solidna okućnica za neku normalnu kuću... standardi su nam zaista pali... naselje je imalo extra potencijal ali ga je glad za parama uništila... samo da su zgrade 6-8 spratova i da su dalje 10tak m bilo bi idealno naselje ovako je malo urbanija Tibra Stup...DoradO wrote:nije miljacka jedina, ima i NO samo se takođe ne vidi sa ceste pa se ovdje mora često napomenuti da imaju kakvo takvo igralište i park a ako bude išta od ove škole između veneta i NO onda ja ne znam za kompletnije naselje u Sarajevu...
@gray - u tlocrtu ima radijator ali sam ja iz nekih meni nepoznatih razloga izbacio i sad je tu plakar
Novogradnja u Sarajevu?
- VladaFBiH
#4376 Re: Novogradnja u Sarajevu?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4377 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dotukli su ovaj kompleks sa onim doziđivanjem na Bosch i sad praktično spojena ona posljednja zgrada sa Boschom, izgleda pravo ružno, kao da je neko na divlje zidao
Na kraju se sve svelo na grabljenje svakog kvadrata da se proda i usput se u potpunosti izgubio prvobitni projekat.
Glad za novcem je nezajaživa, a što je najgore, opet će biti malo i nakon uzete love na svim nepravilnostima.
Najgore je što organi, a očito i sami učesnici svih tih nepravilnosti, žmire na sve.
Na kraju se sve svelo na grabljenje svakog kvadrata da se proda i usput se u potpunosti izgubio prvobitni projekat.
Glad za novcem je nezajaživa, a što je najgore, opet će biti malo i nakon uzete love na svim nepravilnostima.
Najgore je što organi, a očito i sami učesnici svih tih nepravilnosti, žmire na sve.
- JanuaryJones
#4378 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mene je strah i dodatnog (ne)planskog građenja okolo. Sad izgleda široko i prostrano a ako nikne još zgrada oko NO (iza DZ) i izmedju NO i Venetta biće očajno.Tomahawk11 wrote:Dotukli su ovaj kompleks sa onim doziđivanjem na Bosch i sad praktično spojena ona posljednja zgrada sa Boschom, izgleda pravo ružno, kao da je neko na divlje zidao![]()
- P308
#4379 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa iza Nove Otoke se vec gradi SPO "Dijamant" a izmedju Veneta i Otoke je po RP planiran objekat od 11 spratova iako je neko spominjao da ce tu ipak biti skola.
-
neki
#4380 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Između Veneta i Tibrine Otoke će biti objekat od 11 spratova uz bulevar i još jedan uz ulicu Dž.Bijedića a između njih škola..dakle, škola će sa svih strana biti okružena zgradama i praktično se neće vidjeti ni s jedne ulice...prilaz će biti putem unutrašnje kružne saobraćajnice koja će se vezati na 7.transferzalu preko puta ulaza u Gras..P308 wrote:Pa iza Nove Otoke se vec gradi SPO "Dijamant" a izmedju Veneta i Otoke je po RP planiran objekat od 11 spratova iako je neko spominjao da ce tu ipak biti skola.
- P308
#4381 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zanimljivo. Moglo bi to dobro izgledati. Hvala na ovim informacijamaneki wrote:Između Veneta i Tibrine Otoke će biti objekat od 11 spratova uz bulevar i još jedan uz ulicu Dž.Bijedića a između njih škola..dakle, škola će sa svih strana biti okružena zgradama i praktično se neće vidjeti ni s jedne ulice...prilaz će biti putem unutrašnje kružne saobraćajnice koja će se vezati na 7.transferzalu preko puta ulaza u Gras..P308 wrote:Pa iza Nove Otoke se vec gradi SPO "Dijamant" a izmedju Veneta i Otoke je po RP planiran objekat od 11 spratova iako je neko spominjao da ce tu ipak biti skola.
-
hairlija_sa
#4382 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pozdrav, zanima me da li je neko detaljnije upoznat sa projektom stanovi za mlade? Na nekim mjestima sam pročitao da je učešće 30%, a ostatak da se isplaćuje mjesečno na 60 ili 80 mjeseci. Kada sam zvao fond rekli su mi da je plačanje isključivo 15 dana od potpisivanja ugovora
- Haris.ba
#4383 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Više ni oni sami ne znaju kako prodaju stanove.
Valjda ako upadneš preko javnoga poziva, predaš dokumentaciju i ispuniš uslove - dođu ti stanovi sa obročnom otplatom. A ako hoćeš stan bez procedure - plaćanje odmah.
Valjda ako upadneš preko javnoga poziva, predaš dokumentaciju i ispuniš uslove - dođu ti stanovi sa obročnom otplatom. A ako hoćeš stan bez procedure - plaćanje odmah.
-
Gray
#4384 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kada sam ja gledao stan malo sam googlao, i koliko se sjećam da sam tada pročitao da se samo stanovi u hadžićima i još negdje plaćaju na rate, a da se na dobrinji (koju sam ja tada gledao) plaćaju odmah.
-
_ado_
#4385 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nikakvo kreditiranje vise ne nude. Bar je takav slucaj bio sa ovom posljednjom zgradnom za mlade na Dobrinji. Jedina povoljnost je niza cijena, komercijalna cijena je 1750 km/m2 a ukoliko ispunjavas uslove konkursa, onda je cijena 1610 km. Placa se 20% odmah po potpisivanju predugovora, a ostalih 80% sam morao platiti do kraja te kalendarske godine.hairlija_sa wrote:Pozdrav, zanima me da li je neko detaljnije upoznat sa projektom stanovi za mlade? Na nekim mjestima sam pročitao da je učešće 30%, a ostatak da se isplaćuje mjesečno na 60 ili 80 mjeseci. Kada sam zvao fond rekli su mi da je plačanje isključivo 15 dana od potpisivanja ugovora
-
kukumare
#4386 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Samo da obavijestim zainteresirane da je počela uknjižba za lamelu B.
- DoradO
#4387 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ma sve čekam da više asfaltiraju ovaj dio oko ulaza u kompleks pa ću ondaP308 wrote:Od naselja novijeg datuma, i Šip ima igraliste, ne samo za manju djecu vec i za starije, ukljucujuci i kosarkasko i fudbalsko igraliste. O trgovinama i ostalim sadrzajima da ne govorim. A i izgradnja skole uskoro pocinje. Nije sve tako crno
@Dorado mogao si nam ti malo vise predstaviti Novu Otoku svojim odlicnim fotografijama.
umjesto da nas oni zovu ja na forumu ovo pročitamkukumare wrote:Samo da obavijestim zainteresirane da je počela uknjižba za lamelu B.
-
k4mi
#4388 Re: Novogradnja u Sarajevu?
hvala za infokukumare wrote:Samo da obavijestim zainteresirane da je počela uknjižba za lamelu B.
@DoradO
kazu za jedno 20tak dana ce asfaltirati pa eto planiraj
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4389 Re: Novogradnja u Sarajevu?
još jedna lokacija koja će me mimoići 
-
funeral blues
#4390 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Uvijek sam se pitao sta se desava kada zgrada jednostavno postane prestara? Da li neka komisija izalzi na teren i proglasava je nuslovnom? Sta bude sa stanarima, kupuju nove stanove ili im drzava obezbjeduje zamjenu?
Neki dan cujem pricu kako u Istanbulu, zbog rizika od zemljotresa, drzava dopusta da privatne firme umjesto npr. stare dvospratnice koja nema armirane betone itd., izgradi zgradu od vise spratova kako bi ostvarila neki profit. Stari stanari dobiju nove stanove na istom mjestu, nesto vise komsija, a drzava rijesi problem rusenja pri manjim potresima. Kakve su sanse da se kod nas takve stvari ikad dese? Meni zvuci prilicno razumno, a i s aspekta talova vidim neophodni prostor
Neki dan cujem pricu kako u Istanbulu, zbog rizika od zemljotresa, drzava dopusta da privatne firme umjesto npr. stare dvospratnice koja nema armirane betone itd., izgradi zgradu od vise spratova kako bi ostvarila neki profit. Stari stanari dobiju nove stanove na istom mjestu, nesto vise komsija, a drzava rijesi problem rusenja pri manjim potresima. Kakve su sanse da se kod nas takve stvari ikad dese? Meni zvuci prilicno razumno, a i s aspekta talova vidim neophodni prostor
- Haris.ba
#4391 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U praksi dobije tablu "obrušava se, opasnost".
U teoriji općina bi trebala da donese rješenje o otklanjanju nedostataka, pa ako vlasnici ne otklone - rješenje o rušenju.
Ali zbog "socijalne osjetljivosti" se zadovoljava sa tablom. Jer, eto ti stanara sa porodicom načelniku ispred zgrade da im se riješi situacija. Jer uglavnom, stanari takvih zgrada i nemaju sredstava. Ovako saburaš i nadaš se da u tvom mandatu nikome se neće srušiti plafon na glavu. A, i ako se sruši - viša sila, bila je tabla.
Općina može zbog socijale odlučiti da pomogne vlasnicima, ali u biti vlasnici su ti koji imaju obavezu popravke zgrade.
Kad se zgrada sruši, vlasnici stanova ostaju vlasnici zemlje u suvlasničkom dijelu. Nisam siguran, ali mislim u procentu srazmjerno kvadraturi stana. Tako ostaju vlasnici zemlje. Te istu i mogu prodati bez objekta, ili izgraditi novi objekat sami ili zajedno sa investitorom.
Kod nas nema takvih slučajeva mnogo jer malo je pogodnih objekata za takve stvari. U Turskoj su objekti građeni haman bez ikakvog nadzora. Kod nas objekti kolektivnog stanovanja su većinom ok sa statikom.
U teoriji općina bi trebala da donese rješenje o otklanjanju nedostataka, pa ako vlasnici ne otklone - rješenje o rušenju.
Ali zbog "socijalne osjetljivosti" se zadovoljava sa tablom. Jer, eto ti stanara sa porodicom načelniku ispred zgrade da im se riješi situacija. Jer uglavnom, stanari takvih zgrada i nemaju sredstava. Ovako saburaš i nadaš se da u tvom mandatu nikome se neće srušiti plafon na glavu. A, i ako se sruši - viša sila, bila je tabla.
Općina može zbog socijale odlučiti da pomogne vlasnicima, ali u biti vlasnici su ti koji imaju obavezu popravke zgrade.
Kad se zgrada sruši, vlasnici stanova ostaju vlasnici zemlje u suvlasničkom dijelu. Nisam siguran, ali mislim u procentu srazmjerno kvadraturi stana. Tako ostaju vlasnici zemlje. Te istu i mogu prodati bez objekta, ili izgraditi novi objekat sami ili zajedno sa investitorom.
Kod nas nema takvih slučajeva mnogo jer malo je pogodnih objekata za takve stvari. U Turskoj su objekti građeni haman bez ikakvog nadzora. Kod nas objekti kolektivnog stanovanja su većinom ok sa statikom.
-
funeral blues
#4392 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Haris.ba wrote:U praksi dobije tablu "obrušava se, opasnost".
Čudno da toga nema u praksi malo češće, pa da bude jasno definisan proces sta se zaista desava. Čini mi se da ima jedna ili vise zgrada ondje blizu Bosnalijeka, u Jukicevoj, koje su trošne skroz i sumnjam da tu iko živi. Koliko god je nasa statika bolja od turske, sve ima rok trajanja, pa me zato zanima sta se desava. Meni ovo sa privatnim investitorima zvuci bas dobro, pod uslovom da se moze uopste ostvariti neki profit, ako umjesto npr 2 sprata napravite 4-5.
- Haris.ba
#4393 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa ima jasno definisan proces. Problem u praksi je što trenutni vlasnici stanova očekuju nov stan i još para pride.funeral blues wrote:Čudno da toga nema u praksi malo češće, pa da bude jasno definisan proces sta se zaista desava.
Evo Tibra na Ilidži u Pejtonu planira da to uradi. Ruši male dvospratnice. I to prvo zavisi od novoga regulacionog plana koji će dozvoliti gradnju veliki zgrada umjesto dvospratnica.
A i vidjećemo hoće li građani pristati na uslove. Priča se da im nude nove stanove u naselju Nova Otoka. Ali, izgleda da stanari traže i pare.
-
funeral blues
#4394 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma doduse, znam ja nas, jebo ti nas 
Shvatio bih da neko insistira da ostane sa stanom na istom mjestu, ali da pored novog stana koji ce dobiti, trazi i neke pare, samo nasa bagra moze.
Shvatio bih da neko insistira da ostane sa stanom na istom mjestu, ali da pored novog stana koji ce dobiti, trazi i neke pare, samo nasa bagra moze.
-
ing-ecc
#4395 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Cuj toTomahawk11 wrote: U Baru, prva slika, Tomislav tamni 3,5 KM
Znam da ti je dosta Tibre po danu pa ne bi bilo zgodno i s Tomislavom po noci
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4396 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne pijem dok sam na posluing-ecc wrote:Cuj toTomahawk11 wrote: U Baru, prva slika, Tomislav tamni 3,5 KMSto ne zovns na dnevnu dozu
![]()
Znam da ti je dosta Tibre po danu pa ne bi bilo zgodno i s Tomislavom po noci
Ali može poslije posla
Sačekaj dok asfaltiraju prilaz
-
ing-ecc
#4397 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Znaci u 16:01
moze i Tomislav i Tomo
tesko.meni.s.vama dvojicom na T
A za prilaz ne.brini, dolazio od pocetka grafnje tako.da.je bilo josh gorih situacija
izdrzacu ja josh ovih 50 m sto faki do Dz Bijedica (toliko.je bilo u srijedu kad sam vrtio po Tibri
)
A za prilaz ne.brini, dolazio od pocetka grafnje tako.da.je bilo josh gorih situacija
- JanuaryJones
#4398 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jel ovo na Šipu Green Residence isto što i Green Building M&S na Facebooku?
- musicman80
#4399 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Meni su najbolje ove novogradnje gdje kazu: “trosoban stan 55m2” 
- dadoka84
#4400 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nina stan napravila jos jednu zgradu u pijacnoj ulici. Tako su blizu domoinvest zgradi da komotno mogu s prozora na prozor stonog tenisa razbaciti.