GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zateznistub

#4376 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Sa_u_srcu wrote:Po mojoj nekoj racunici u Sarajevu dnevno kruzi maximalno 15 tramvaja...ako ne i manje al eto recimo da kruzi 15...
za tih 15 tramvaja treba 45 radnika, recimo, u tri smijene i to je to...znaci 45 ljudi za tramvaje...
autobusi u kantonu sarajevu, ne znam koliko ih ima al eto recimo da ih ima dnevno 50 koji kruze, ista stvar 150 radnika, 3 smijene i to je to...znaci 150 radnika....
haj recimo mada je i ovo pretjerivanje....da u ovih 60 vozila koji prometuju kantonom, trebas, evo od mene 100 revizora...dakle jos 100 radnika....dakle ukupno za voznju i kontrolu trebas 300 ljudi da budes pokriven kao nijedan prevoz na svijetu....
nek jos imaju 100 radnika koji rade u tim garazama...mada je i to previse al eto i 100 jos ljudi, i daj jos 100 za prodaju i menadzment...

sve ukupno 500 ljudi moze da radi u tom grasu i da sve funcionise....perfektno....mi danas imamo 2000 ljudi...eh nek mi neko objasni sta ovih 1500 moze uopste raditi u toj firmi, sta rade po cijele dane???
Ti izbacio citav trolejbuski i minibuski saobracaj iz tog svog nazovi proracuna, ma bra'o majstore.
Sa_u_srcu

#4377 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

zateznistub wrote:
Sa_u_srcu wrote:Po mojoj nekoj racunici u Sarajevu dnevno kruzi maximalno 15 tramvaja...ako ne i manje al eto recimo da kruzi 15...
za tih 15 tramvaja treba 45 radnika, recimo, u tri smijene i to je to...znaci 45 ljudi za tramvaje...
autobusi u kantonu sarajevu, ne znam koliko ih ima al eto recimo da ih ima dnevno 50 koji kruze, ista stvar 150 radnika, 3 smijene i to je to...znaci 150 radnika....
haj recimo mada je i ovo pretjerivanje....da u ovih 60 vozila koji prometuju kantonom, trebas, evo od mene 100 revizora...dakle jos 100 radnika....dakle ukupno za voznju i kontrolu trebas 300 ljudi da budes pokriven kao nijedan prevoz na svijetu....
nek jos imaju 100 radnika koji rade u tim garazama...mada je i to previse al eto i 100 jos ljudi, i daj jos 100 za prodaju i menadzment...

sve ukupno 500 ljudi moze da radi u tom grasu i da sve funcionise....perfektno....mi danas imamo 2000 ljudi...eh nek mi neko objasni sta ovih 1500 moze uopste raditi u toj firmi, sta rade po cijele dane???
Ti izbacio citav trolejbuski i minibuski saobracaj iz tog svog nazovi proracuna, ma bra'o majstore.

pa eto ti jos 200 ljudi od mene i za to ako treba...mada je dovoljno i 100 i za to....znaci 600..... sta cemo sa ostalima...???
last mohicans

#4378 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by last mohicans »

Nije baš skroz tako ,ali je otprilike. Zaboravio si minibuseve i trole. Čitao sam podatak, nekad ranije, o broju radnika po kategorijama. Uglavnom vozača je bilo najmanje, ne sjećam se tačno, to se može pronaći, više od 500 ih nema sigurno. Znam da je bilo bruku nakih kontrolora, a da nisu revizori i dispečera, mislim nama najdražih koji s guza na guz sjede u onim kućicama i ljubazno odgovaraju na naša pitanja. :mrgreen:
Sa_u_srcu

#4379 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

last mohicans wrote:

Nije baš skroz tako ,ali je otprilike. Zaboravio si minibuseve i trole. Čitao sam podatak, nekad ranije, o broju radnika po kategorijama. Uglavnom vozača je bilo najmanje, ne sjećam se tačno, to se može pronaći, više od 500 ih nema sigurno. Znam da je bilo bruku nakih kontrolora, a da nisu revizori i dispečera, mislim nama najdražih koji s guza na guz sjede u onim kućicama i ljubazno odgovaraju na naša pitanja. :mrgreen:

ma racunao sam ja i na njih u onih sto u menadzmentu.... :D ali bez zeze...sada eto nek ih treba i 700...mada je i to pretjerivanje...od kud im cifra od 2000 ljudi??? pa nemoguce je da tih 1300 uopste moze imati bilo kakvu uogu u tom preduzecu...ama bas nikakvu....pored ovih 700... znaci imas visak od 1300 ljudi...
Mr. Brightside

#4380 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mr. Brightside »

možeš imati viška samo u administraciji, ne u radnom osoblju (vozačima, mehaničarima, kontrolorima...) jer ovom gradu fali prevoza, linija(pogotovo noćnih) i tako dalje i tako dalje :D
Kinaski

#4381 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

imaju mehanicari , dispeceri , cistacice za masne mrlje , cistacice za nemasne mrlje, kuhaci kafe , kuhaci caja ,metlar lisca , metlar sitnih kamencica , jedan weceista i dva barmena + jedan sanker i kuhac rakije .
Sa_u_srcu

#4382 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Kinaski wrote:imaju mehanicari , dispeceri , cistacice za masne mrlje , cistacice za nemasne mrlje, kuhaci kafe , kuhaci caja ,metlar lisca , metlar sitnih kamencica , jedan weceista i dva barmena + jedan sanker i kuhac rakije .

:D sigurnost, obezbedjenje, podizace rampih, spustanje rampih...i tako dalje.... :D treba njima jos jedno 1000 da sve pokriju....:) pa ovo samo kod nas ima....fakat zalosna je citava ova jadna zemlja...kao sto neko rece drzavne firme umjesto da budu pokretaci ekonomije, da finansiraju raznorazne investicije, sluze samo za uhljebljenje razno raznih politickih amidzica, ujni, ujka, tetaka, porodice i slicnih budalastina...a mi radi tih majmuna imamo tramvaje iz najnovije generacije 30 tih godina proslog stoljeca, i najtuznije sto najvecu cijenu ton nemara placaju ljudi koji jos nisu digli ruke od tog grasa, ili nemaju mogucnosti, penzioneri, studenti i ostali...gadi mi se sve u ovoj zemlji
zateznistub

#4383 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Sa_u_srcu wrote:
zateznistub wrote:

pa eto ti jos 200 ljudi od mene i za to ako treba...mada je dovoljno i 100 i za to....znaci 600..... sta cemo sa ostalima...???
U pravu si, treba to svest na 100 i fino poslije 6-8 sati voznje, fino u garazu na odrzavanje, pa kasnije na ciscenje, kasnije u racunovodstvo na obracune i ako im ostanea vremena na kontorlu karata.

Ne kazem da nema viska ali utolikoj mjeri ne.
zateznistub

#4384 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Sa_u_srcu wrote:
Kinaski wrote:imaju mehanicari , dispeceri , cistacice za masne mrlje , cistacice za nemasne mrlje, kuhaci kafe , kuhaci caja ,metlar lisca , metlar sitnih kamencica , jedan weceista i dva barmena + jedan sanker i kuhac rakije .

:D sigurnost, obezbedjenje, podizace rampih, spustanje rampih...i tako dalje.... :D treba njima jos jedno 1000 da sve pokriju....:) pa ovo samo kod nas ima....fakat zalosna je citava ova jadna zemlja...kao sto neko rece drzavne firme umjesto da budu pokretaci ekonomije, da finansiraju raznorazne investicije, sluze samo za uhljebljenje razno raznih politickih amidzica, ujni, ujka, tetaka, porodice i slicnih budalastina...a mi radi tih majmuna imamo tramvaje iz najnovije generacije 30 tih godina proslog stoljeca, i najtuznije sto najvecu cijenu ton nemara placaju ljudi koji jos nisu digli ruke od tog grasa, ili nemaju mogucnosti, penzioneri, studenti i ostali...gadi mi se sve u ovoj zemlji
KAko ste vas dvojica samo genijalni, cudi me da ne vodite neke svjetske korporacije :-)
Sa_u_srcu

#4385 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Zateznistub....ok je braniti nesto sto se moze i treba braniti...nesto sto je dobro i pozitivno sto nam svima olaksava zivot...i cini nas ponosnim... braniti neodbranjivo samo da bi natavio konverzaciju je cista glupost... pricas gluposti vec satima...ne pricamo o Deutsche Bahnu nego o grasu...iz Sarajeva... 8-)
JThomas

#4386 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

višak nije među vozačima, nego u "administraciji" i "obradi podataka" u centrali i ostalom presipanju iz šupljeg u prazno. grasovci to najbolje znaju i upravo zato i okreću priču na vozače koji vjerovatno jedini i zasluže svoju platu...
zateznistub

#4387 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Sa_u_srcu wrote:Zateznistub....ok je braniti nesto sto se moze i treba braniti...nesto sto je dobro i pozitivno sto nam svima olaksava zivot...i cini nas ponosnim... braniti neodbranjivo samo da bi natavio konverzaciju je cista glupost... pricas gluposti vec satima...ne pricamo o Deutsche Bahnu nego o grasu...iz Sarajeva... 8-)
ja se povlacim, a vi nastavite...
DON_eARL

#4388 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

hAZNADAR wrote: Koliko sam primijetio Gras ima najveci problem sa gradjanima. Ljenost da se hoda ili vozi biciklo i osnovno - Sveranje i neplacanje karte i to rade skoro svi, svi drustveni slojevi, svi obrazovni, socijalni slojevi,.. cak i policajci kada nisu na duznosti. Gradjani to sami tolerisu, ne osudjuju, i nerjetko se neko pohvali kako se prosverao a drustvo ga pohvali ili jednostavno ne osudi.
Postoji jednostavno neko nepisano pravilo uvjerenje,.. da to nije krivicno djelo - odnosno da granica kriminala nije tu vec samo na direktnoj kradji. A neplatiti kartu je isto kao otici u ured Grasa, neprimjetno zavuci ruku u kasu i ukrasti tih par maraka koliko kosta karta. Ista stvar.
Uz takav standard i opce uvjerenje - bi propao sve i jedan servis javnog prijevoza u bilo kojem gradu. Uz ovakve prihode Gras nece nikad imati dovoljno dobar servis.

Ipak - nisam na strani strajkaca i radnika - jer bi svoj strajk mogli samo opravdati ako sami iz svog dzepa plate naknade svima koji imaju mjesecnu kartu i svima koji su zbog otkazanih voznji na gubitku. Udovolji li im se - samo ce se pokazati da mogu ucjenjivati kako hoce i da je cijeli grad zavisan od njihove dobre volje.
Hitno vracanje na posao i neisplacene satnice za strajk - inace rok od par dana i otkaz pa javni konkurs za nova mjesta. Ima ih mnogo koji bi njihov posao rado uzeli.
:thumbup:

Plakat će za GRAS-om najviše oni koji se voze bez karte. :D
nicaze_072

#4389 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nicaze_072 »

GRAS je kao i svako javno preduzece u ovoj drzavi legno korupcije i nepotizma. Koliki ekonomski genije moras biti da monopolistu na trzistu transporta u gradu gdje je nuzan prijevoz dovedes do gubitka od 100 miliona KM?

A kazem genije treba biti ne budala. Jer tih 100 miliona KM se prelilo u dzepove rodbine i stranackih pajdasa! A genijalci iz godine u godinu ugledne licnosti u gradu umjesto da su u dobro osiguranom zatvoru.

I za to je narod kriv. Neko je davno rekao da za izbore ne treba mozak vec samo olovka....

Mene tuga uhvati kad vidim kakvi kriminalci vode vas grad. A to govorim ne zbog vas, nego zbog sebe. Ako je kod vas tako mozete li zamisliti razmjere kriminala u Zenici koja je odmaknuta od kakve takve kontrole medija. A tek onda kako je u malim varosima ove drzave poput Kaknja, Travnika, Maglaja, Tesnja, Zepca, Cazina.

Tuga u srcu mi je kad vidim da glavi grad moje drzave zarobljenim drze dva lika. Jedan pijani sindikalac, a na suprotnoj strani menadzer koji mrtav hladan kaze "gradjani SarajVA nemaju sucim na posao ici". Pa dodje ti da polijes benzinom od tuzilastva do Univerzitetske biblioteke i bez griznje savjesti to zapalis.

Pa majku mu jebem onaj zlotovor koji vas je 4 godine drzao okruzene je makar bio doktor. I nije mogao medju vas. Sad vas iznutra sjebase nepismene budaletine i lokalni kriminalci. I vi to hladno gledate?
Last edited by nicaze_072 on 12/01/2013 14:41, edited 1 time in total.
JThomas

#4390 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

a ovi što vrte palčeve cijeli dan imaju i puno veće koeficijente za obračun plate od vozača i mehaničara, pa je gubitak (naših, budžetskih para) na njima još veći, princip bureta bez dna...
adnansax

#4391 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by adnansax »

ee grasovci sa foruma, kad je vasa smjena za strajk, u 3, 4...evo ovaj jedan vec ode..mora da je sad nekad
matematicar_teski

#4392 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by matematicar_teski »

poceo centro da vozi
sarajlija-x

#4393 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajlija-x »

Zna li iko od učesnika diskusije koliko je GRAS imao radnika prije rata?
tare...

#4394 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tare... »

sad sam vidio da centrotrans vozi za širokaču sa onim mlim busom :thumbup:
benjamin1992

#4395 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by benjamin1992 »

Vozi centrotrans i za vratnik, sa bascarsije, minibus.
Đulbešećer

#4396 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Đulbešećer »

benjamin1992 wrote:Vozi centrotrans i za vratnik, sa bascarsije, minibus.

Vozi li sa Baščaršije još neku liniju, npr. za Sedrenik? :-D

Ima li izgleda da ovi GRAS-idioti popuste do večeras?
Stojadin

#4397 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Stojadin »

Image
benjamin1992

#4398 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by benjamin1992 »

Đulbešećer wrote:

Ne vozi, pitao sam vozaca za Sedrenik, Faletice, Mihrivode, sad za sad ne voze. Samo Vratnik sad za sad.
Đulbešećer

#4399 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Đulbešećer »

benjamin1992 wrote:
Đulbešećer wrote:

Ne vozi, pitao sam vozaca za Sedrenik, Faletice, Mihrivode, sad za sad ne voze. Samo Vratnik sad za sad.
Hvala puno!
hypko_nurko

#4400 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hypko_nurko »

Stojadin wrote:Image
pa progutaj taj mikrofon vise stojadine miladine
Post Reply