LIBIJA
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#4376 Re: LIBIJA
ček samo da vidimo listu kompanija u obnovi pa će sve biti jasno.
A evo uzmi primjer Afganistana...zar nisu Ameri stvorili mudžahedine i Talibane s ciljem ćeranja Rusa? Na kraju kada je cilj ostvaren taj pokret za oslobođenje se razasuo u jedno desetak raznih grupacija/frakcija koej su se počele rokat međusobno. Tu vazda moreš izvuć jedno 2-3 koje će ti biti "pouzdani" partneri i koej nastaviš dotirati opremom, oružjem, obavještajnom logistikom i lovom i na taj način kontroliraš zemlju. Jebga neki se okrenu i protiv tebe ali logika krupnog kapitala/moći je takva uvijek ima veću akumulaciju od svog protivnika i time kumulativni potencijal djelovanja, pa ga prije ili kasnije samelje ili prebaci na svoju stranu.
A evo uzmi primjer Afganistana...zar nisu Ameri stvorili mudžahedine i Talibane s ciljem ćeranja Rusa? Na kraju kada je cilj ostvaren taj pokret za oslobođenje se razasuo u jedno desetak raznih grupacija/frakcija koej su se počele rokat međusobno. Tu vazda moreš izvuć jedno 2-3 koje će ti biti "pouzdani" partneri i koej nastaviš dotirati opremom, oružjem, obavještajnom logistikom i lovom i na taj način kontroliraš zemlju. Jebga neki se okrenu i protiv tebe ali logika krupnog kapitala/moći je takva uvijek ima veću akumulaciju od svog protivnika i time kumulativni potencijal djelovanja, pa ga prije ili kasnije samelje ili prebaci na svoju stranu.
- amoninan
#4377 Re: LIBIJA
Prije svega da pojasnim neke bejzik stvari.JoseMujica wrote:ček samo da vidimo listu kompanija u obnovi pa će sve biti jasno.
Ameri nisu stvorili mudžahedine, a po najmanje Talibane. to jednostavno nije tačno. Afganistanci su se digli sami protiv Sovjeta, i ginuli i ubijali davno prije posjete poznatog američkog operativca Pakistanu koji je rezultirao dogovorom o njihovom naoružavanju tehnologijom kojom bi mogli neutralisati sovjetsku nadmoć na bojnom polju (vazdušnu nadmoć); dobro poznati i u tom djelu zemlje kultni sistem po imenom "Stinger". Naravno ta američka pomoć je bila diktitrana Hladnim ratom. Na kraju to se pokazalo i odlučujućim, uz naravno tektonske političke promjene u Kremlju i globalno u svijetu. Kad već spominjemo američku intervenciju dole, nije baš istina da su im Ameri poklanjali oružje. Gotovo svaki metak, Stinger, projektil je plaćen novcima iz Saudije pa i samog Usame bin Ladena.
Pošto je društevana struktura Afganistana jako komplikovana; tri etničke skupine, dvije vjerske, i hiljade plemena. Sukobi su bili gotovo neminovni. Nastanak talibana i rapidni rast njihove brojnosti i uticaja je direktni rezultat anarhije koja je nastala nakon tih sukoba. Ustvari sam način kako je je taj pokret nastao je gotovo poetski. Ameri ih nisu stvorili, mnogo bliže istini a u tom kontekstu je, da su Ameri pomažući mudžahedinskim frakcijama protiv sovjeta što je na kraju rezultiralo općom anarhijom kumovali da se pokret kao što su talibani pojave. Oni su u pravom smislu riječi narodni pokret, njihovi partizani, i zaista Ameri nemaju nikakvu šansu da ih poraze pa tamama ratovali dole još jednu deceniju.
Djelim mišljenje iz tvog posljednjeg pasusa. Međutim, i tu postoji problem. Ako u zemljama Magreba na vlast dođu, asve su prilike, ljudi iste političke ideologije, u Arabiji poznata kao Ihvanizam, to će bogme predstavljati jako veliki problem za geopolitičke interese SAD-a i saveznika. No vidjećemo...
A lista kompanije,u najgorem slučaju se neće mnogo razlikovati od liste koja je već bila auktelan u doba Gadaffija. Kad ej riječ o Libiji.
- JoseMujica
#4378 Re: LIBIJA
na 1 saudijski dolar išao je 1 američki za naoružanje a Osama je bio jedan od glavnih finansijera.....oružje se nabavljalo preko Egipta i izraela
i to isključivo rusko naoružanje a distribuiralo preko Pakistana....nikada afganistanci nisu koristili stingere već ruske Strele
faktički Rusi su sami sebe krkali tamo
da niej bilo Amera još bi se možda Rusi šetali po Afganistanu....Afganistan je iscrpio ekonomski CCCP što je imalo i uticaj na konačni pad komunizma.
al haj ne bitno odosmo OT
da niej bilo Amera još bi se možda Rusi šetali po Afganistanu....Afganistan je iscrpio ekonomski CCCP što je imalo i uticaj na konačni pad komunizma.
-
žuti
#4379 Re: LIBIJA
a šta je sa Egiptom? Ima li tema ili mozemo ovdje.
- amoninan
#4380 Re: LIBIJA
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8&start=50žuti wrote:a šta je sa Egiptom? Ima li tema ili mozemo ovdje.
-
simpozijum delirijum
#4381 Re: LIBIJA
ironija je da se sada ista stvar desava i Amerikancima u Afganistanu , deset godina se ganjaju po gudurama tamo i milijarde dolara se trose uz ogromnu korupciju, pitanje ce biti a sta ako Iran ili Kina i Rusija naoruzaju Talibane modernim oruzjem , pa helikopteri pocnu padati kao kruske svaki dan ? ali tema je LibijaJoseMujica wrote:na 1 saudijski dolar išao je 1 američki za naoružanje a Osama je bio jedan od glavnih finansijera.....oružje se nabavljalo preko Egipta i izraelai to isključivo rusko naoružanje a distribuiralo preko Pakistana....nikada afganistanci nisu koristili stingere već ruske Strele
faktički Rusi su sami sebe krkali tamo
pitanje je dali ce se frakcije Libijskih pobunjenika okrenuti protiv svojih mentora sa zapada , jer struja konzervativnoga vidjenja Islama sada preovladava
U Egiptu su Muslimanska braca odnijeli pobjedu na izborima ali obecavaju da ce biti tolerantni i suradjivati sa ostalim partijama
jos je sve rovito i zakuhano da se zakljuci sta ce biti dalje i sa Libijom i na sta ce sve izaci u Arapskome svijetu
- JoseMujica
#4382 Re: LIBIJA
moje je mišljenje da će ubrzo u svim ovim novooslobođenim državama doći do međusobnog klanja po uzoru na Afganistan i Irak. Ameri će probrati (ili od 2-3 sklopiti) tu neku svoju frakciju, dovest je "demokratski" na vlast i logistički gurat, vjerovatno dobro osigurati ono što njima treba a ovi domaći će se međusobno klati decenijama
- Spejs
#4383 Re: LIBIJA
Nisam ni mislio na Mousavija i reformiste kada sam spomenuo mogućnost svrgavanja teokracije u Iranu.amoninan wrote:I ako je Iran offtopic ovdje.
Spejsova tvrdnja je poprilično na klimavim nogama. Posebno ako misli na Mousavija i Kurtbuija, odnosno njihove sljedbenike. Ni jedan niti drugi nisu željeli srušiti Islamsku Republiku, i pretoviriti Iran u šta ja znam Holandiju npr. Šerijatski zakon sigurno ne bi bio ukinut, njihove reforme bi išle u pravcu promjene ekonomske i vanjske politike prije svega. Pa Musavi je bio jedna od najbitnijih figura u lobiranju za usvajanje prvog Ustava IR Iran, ovog šerijatskog.Prezentacija u zapadnim medijima Musavija i Kurtubija kao neke prozapadnjake itsl je samo dijelić specijalnog rata protiv Irana koji se vodi već 5-6 godina. Bitno je bilo uzburkati strasti unutar zemlje, a Musavi je bio samo figura u tome svemu.
Opet, poprilično netačna, odnosno subjektivna tvrdnja.Konacno nesto pametno i od tebe. Samo vecina revulicionara 70-ih je i bila sekularna. Islamisti su bili malobrojni ali agresivni,odlucni,organizovani i spremni.
Libiji za sada cvjetaju ruze,sve je dobro da ne moze biti bolje. Ne ostvaruju se zelje onih koji su prizeljkivali haos u Libiji.
A i u Libiji "Islamisti" sigurno uzimaju vlast. I to garantujem ti s najvećim postotkm glasova nego i u jednoj arapskoj zemlji nakom "proljeća"
Više sam mislio na revoluciju koja će doći spontano iz naroda i koja neće imati nikakav politički prefiks.
- JoseMujica
#4384 Re: LIBIJA
nema revolucije bez političkog prefiksa i, barem u historiji, nema niti jedne revolucije koja je izvedena bez sponzora izvana.
- Spejs
#4385 Re: LIBIJA
Mislo sam na Mousavija i reformiste u Iranu, oni nemaju ni snage ni kapaciteta da pokrenu revoluciju koja predstoji Iranu.JoseMujica wrote:nema revolucije bez političkog prefiksa i, barem u historiji, nema niti jedne revolucije koja je izvedena bez sponzora izvana.
Predstojeća revolucija u Iranu je neizbježna iz više razloga! Trenutno stanje u Iranu je moguće održati samo pod uslovom da se Iran pretvori u novu Sjevernu Koreju i potpuno izoluje od ostatka svijeta.
Ne može Ajtolah održavati teokraciju a pola Teherana ne afganistanskom heroinu.Ne može se pričati o tradicionalnim vrijednostima i konzervatizmu a dopustiti djeci da im svijest kroji Holivud i MTV. To će jednog dana morati da pukne!
Tačno je da su kroz historiju skoro sve revolucije bile dirigovane i vođene za nečiji interes a da narod i rulja to nisu ni znali. Međutim danas je situacija sasvim drugačija! Zahvaljujući internetu( Kalašnjikov 21 vijeka) narodu se pruža mogućnost da se sami organizuju i pokrenu stvari. Kao u slučaju Arapskog proljeća dolazimo do spontanih protesta i revolucija koje su opuhale diktature i vlastodršce kao da ih nikad nije bilo!
Slično će se desiti i u Iranu pod uslovom da ih Zapad ponovo ne radikalizuje kao i 70-neke!
- JoseMujica
#4386 Re: LIBIJA
ma ok je to da sada ljudi imaju daleko više kanala komunikacije da se organizuju nego prije ali ti to ne pokriva onaj dio kako i sa čime pokrenuti stvari. Evo sad se svijetu plasira priča da je Facebook pokrenuo revoluciju u Libije....jeste al u k....
Od samog početka, kada sam vidio prve snimke iz Libije i uniforme "revolucionara", meni je bilo jasno da je to odlično isplanirano i dobro dotirano sa strane. Mi u ARBiH nismo imali takve uniforme do kraja 94'
Evo Facebooka i "slobodnih" medija i narod se okuplja u više američkih gradova pa nema revolucije. A pazi u SAD-u možeš sasvim legalno kupit kakvo god poželiš naoružanje, znači ne treba im niko doturati.
Od samog početka, kada sam vidio prve snimke iz Libije i uniforme "revolucionara", meni je bilo jasno da je to odlično isplanirano i dobro dotirano sa strane. Mi u ARBiH nismo imali takve uniforme do kraja 94'
Evo Facebooka i "slobodnih" medija i narod se okuplja u više američkih gradova pa nema revolucije. A pazi u SAD-u možeš sasvim legalno kupit kakvo god poželiš naoružanje, znači ne treba im niko doturati.
- Spejs
#4387 Re: LIBIJA
Facebook, Twiter i ostale društvene mreže su apsolutno imale veliki uticaj na dešavnja, to se ne može poreći. Prije 2-3 godine kada su izbili nemiri u Iranu, prvo što je vlast uradila bila je zabrana Facebooka,Twitera i određenih telekom operatera koji masovno slali sms poruke gdje se poziva na revoluciju i nemire.U Egiptu je Facebook imao toliki uticaj na sva dešavanja da su onom malom bubuljičavom Zuckerbergu dali nekakvu nagradu za doprinos širenja demokratije.JoseMujica wrote:ma ok je to da sada ljudi imaju daleko više kanala komunikacije da se organizuju nego prije ali ti to ne pokriva onaj dio kako i sa čime pokrenuti stvari. Evo sad se svijetu plasira priča da je Facebook pokrenuo revoluciju u Libije....jeste al u k....
U Libiji je Gadafija srušio Zapad i NATO to je svima sa dvije čiste u glavi jasno!
- astala_vistala
#4388 Re: LIBIJA
Realno,al sace neko reci da je to samo tvoja masta i jos to je najgore rece da si ludJoseMujica wrote:nema revolucije bez političkog prefiksa i, barem u historiji, nema niti jedne revolucije koja je izvedena bez sponzora izvana.
- amoninan
#4389 Re: LIBIJA
Ako se to desi, mogu kriviti samo sebe, odnosno Ajatolaha koji nije želio na mjestu predsjednika politički moćnu figuru (Mousavija). I opet imaju priliku da izvuku stvar na sljedećim izborima amnestirajući Mousavija i dopuštajući mu da se kandiduje i pobjedi. Ja sam zaista svim srcem navijao za njega i nadao se njegovoj pobjedi, jer njegova vizija bi Iran riješila mnogih problema (unutrašnjih) i regionalnih neprijateljstava, na koncu oduzela bi SAD-u i Izraelu asove koje drže u rukavu.Spejs wrote:Nisam ni mislio na Mousavija i reformiste kada sam spomenuo mogućnost svrgavanja teokracije u Iranu.amoninan wrote:I ako je Iran offtopic ovdje.
Spejsova tvrdnja je poprilično na klimavim nogama. Posebno ako misli na Mousavija i Kurtbuija, odnosno njihove sljedbenike. Ni jedan niti drugi nisu željeli srušiti Islamsku Republiku, i pretoviriti Iran u šta ja znam Holandiju npr. Šerijatski zakon sigurno ne bi bio ukinut, njihove reforme bi išle u pravcu promjene ekonomske i vanjske politike prije svega. Pa Musavi je bio jedna od najbitnijih figura u lobiranju za usvajanje prvog Ustava IR Iran, ovog šerijatskog.Prezentacija u zapadnim medijima Musavija i Kurtubija kao neke prozapadnjake itsl je samo dijelić specijalnog rata protiv Irana koji se vodi već 5-6 godina. Bitno je bilo uzburkati strasti unutar zemlje, a Musavi je bio samo figura u tome svemu.
Opet, poprilično netačna, odnosno subjektivna tvrdnja.Konacno nesto pametno i od tebe. Samo vecina revulicionara 70-ih je i bila sekularna. Islamisti su bili malobrojni ali agresivni,odlucni,organizovani i spremni.
Libiji za sada cvjetaju ruze,sve je dobro da ne moze biti bolje. Ne ostvaruju se zelje onih koji su prizeljkivali haos u Libiji.
A i u Libiji "Islamisti" sigurno uzimaju vlast. I to garantujem ti s najvećim postotkm glasova nego i u jednoj arapskoj zemlji nakom "proljeća"
Više sam mislio na revoluciju koja će doći spontano iz naroda i koja neće imati nikakav politički prefiks.
Još nešto da dodam, novi val sankciaj Iranu, prijetnje iz Bijele Kuće i Tel Aviva, umnogome homgeniziraju iransku naciju. U u tim okolnostima, mislim da su šanse za scenarijem koji spominješ i da sve ostane isto na domaćem planu, jako male.
sorry az off.
- quasar
#4390 Re: LIBIJA
Naravno, ali oni su svjesni svojih zakona. Zbrisali bi ih sa lica zemlje temeljito, a ako neko i prezivi, ceka ga dugogodisnja robija. A nikoga nema da posalje avione da ih brani. Tamo se stvari mogu promijeniti samo u limburgu ili u slucaju totalnog kraha trzista, a tad bi vjerovatno nastupila i anarhija.JoseMujica wrote: Evo Facebooka i "slobodnih" medija i narod se okuplja u više američkih gradova pa nema revolucije. A pazi u SAD-u možeš sasvim legalno kupit kakvo god poželiš naoružanje, znači ne treba im niko doturati.
Bilo je vec sitnih pokusaja oruzanih pobuna protiv vlade, pa su sve zavrsile kako su zavrsile. Uglavnom u neobiljezenim grobovima.
- trafa
#4391 Re: LIBIJA
Kao sto je vec napisano na naslovnici:
Ja ih licno ne razumijem, sklonili su Gadafija sa vlasti i sa planete a sad im ne godi nova vlast.Libija: Demonstracije protiv novih vlasti
Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u ponedjeljak na demonstracijama u istočnom libijskom gradu Bengaziju, da bi iskazali nezadovoljstvo povodom rada lidera koji su došli na vlast poslije svrgavanja Muamera Gadafija.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#4392 Re: LIBIJA
ma papci 
- agnostic_front
#4393 Re: LIBIJA
A sto ih ne razumijes?trafa wrote:Kao sto je vec napisano na naslovnici:
Ja ih licno ne razumijem, sklonili su Gadafija sa vlasti i sa planete a sad im ne godi nova vlast.Libija: Demonstracije protiv novih vlasti
Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u ponedjeljak na demonstracijama u istočnom libijskom gradu Bengaziju, da bi iskazali nezadovoljstvo povodom rada lidera koji su došli na vlast poslije svrgavanja Muamera Gadafija.
Ako su sklonili zlocinca sa vlasti, trebaju sad da puste razne likove da budu u vladi? Likove koji sigurno hoce da iskoriste svrgavanje zlocinca i milosevicog havera, gadafija.
Vidis, oni nisu ko Bosanci, koji samo ko najveci klotzevi odu na forum i palamude o svejtskim zavjerama i frimejsonriju. hebote, postacemo ko srbi kolko izmisljamo...
Vec ljudi su procijenili da ovi novi rade sporo i hoce bolje.
Ne razumijem ja tebe. Ako su skinuli zlocinca gadafija, jel treba vrijeme da stane?
- spreca
#4394 Re: LIBIJA
Kad mijenjas nesto ....onda to uvijek mijenjas nabolje a ne na losije
- quasar
#4395 Re: LIBIJA
Nema tamo vise mira i reda nikad. Naoruzani, posvadjani, nesrazmjerna raspodjela resursa, nezaposleni...
A naravno da je to i bio cilj "Arapskog proljeca".
A naravno da je to i bio cilj "Arapskog proljeca".
- agnostic_front
#4396 Re: LIBIJA
jes...inace je francuska revolucija zavrsena onog trenutka kad je smaknut kralj, nikako nije nastavljena jos 7 godina...spreca wrote:Kad mijenjas nesto ....onda to uvijek mijenjas nabolje a ne na losije
- spreca
#4398 Re: LIBIJA
Ovo poredjenje sa francuskom revolucijom ti je nigdje vezeagnostic_front wrote:jes...inace je francuska revolucija zavrsena onog trenutka kad je smaknut kralj, nikako nije nastavljena jos 7 godina...spreca wrote:Kad mijenjas nesto ....onda to uvijek mijenjas nabolje a ne na losije
- agnostic_front
#4399 Re: LIBIJA
zato sto je francuska revolucija iskrena bprba za slobodu, a ovo masonska zavjera?
- spreca
#4400 Re: LIBIJA
Ako cemo iskreno, u Libiji nije bila revolucija