Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Arminaa

#4376 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Ja sam do 6. mjeseca koristila Saljicev mehlem za strije i bila sam prezadovoljna sa njim dok nisam otkrila HIPP puter za tijelo protiv strija. Otad se kunem u njega i samo njega koristim. Zaista je izdasan, brzo se upija, ne ostavlja tragove, a mirise carobno. Kupujem ga u DM i cijena mu je 16,60 KM, ali jedno pakovanje moze zaista dugo trajati. Posebno ako ste lijene za mazanje poput mene :-). Mazem se 2x sedmicno, a tusiram se svaki dan naravno, ali mi se mrsko mazati. Za sada nemam nijedne strije, danas sam 33+4 i u plusu sam 9 kg :shock:
putujucidzindas

#4377 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Ma meni nikakvo mazanje nije pomoglo, udebljala sam se mnogo. Stomak ostao OK, samo su butkice stradale :D
radenska

#4378 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Nije vas stid reci koliko ste se udebljale :lol: Ja sam najvise, samo jedem, trenutno sam u plusu 15 kg :D
affidavit

#4379 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Uh ja imam obrnut problem, inace se ne mogu udebljati. Dr. kaze da bi se trudnice trebale debljati po kilogram svaki mjesec, bojim se nesto da necu moci da pratim tu dinamiku. :roll:
otherside

#4380 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

affidavit wrote:Uh ja imam obrnut problem, inace se ne mogu udebljati. Dr. kaze da bi se trudnice trebale debljati po kilogram svaki mjesec, bojim se nesto da necu moci da pratim tu dinamiku. :roll:
koji ti je to dr rekao?
pa gdje ces se prvih 3-4 mjeseca debljati po 1 kg. nije to tako rasporedjeno.
tek zadnji trimestar pocinje taj vidni prirast kg. ovo se odnosi na trudnice koje uravnotezeno jedu :lol:
vanad

#4381 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Ma pusti tog doktora...ja u prvoj trudnoci +9 a u drugoj +14...poslije pet mjeseci od druge trudnoce -16 :D
affidavit

#4382 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Izvini, jel' ovo znaci da si se udebljala 9 kg? Ne znam, vidjecemo u nastavku epizode sto bi se reklo :D , ali meni izgleda kao nemoguca misija udebljati se 9 kg, nadam se samo da beba nece da trpi zbog toga, ali vec su me neke iskusne djevojke ovdje uvjerile da ce beba da uzme sve sto joj treba. Nadam se da nesto nece da fali. :)
vanad

#4383 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Jeste, udebljala sam se 9 kila ali od toga je beba imala 3.5 + plodna voda i to - znaci realno sam se udebljala mozda jedno tri. A nista ti ne brini, ja sam do jedno cetvrtog, petog imala sve istu tezinu. Ako tvoje tijelo ima sve sto mu treba, nema potrebe da se puno udebljas.
Alhemicarkaa

#4384 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

affidavit, hajde mi otkrij tajnu kako se ne udebljati, a ja ću tebi kaklo nabaciti kile :D
LieToMe

#4385 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Da se ukljucim na temu o mazalicama i kilama :lol: ja sam se cijelo ljeto mazala aventovom kremom protiv strija (dragi me pocastio) :D i kad sam to potrosila kupio mi je dm alverde puter za tijelo valjda samo za trudnice ali je predobro, masno, navece se namazem i dobro utrljam ujutru kad ustanem pupa je tako glatka i mekana :D mazem se svaku noc (pupu i grudi) i bas mi je postao neki ritual pred spavanje. Jos nije nesto ni skupa izmedju 8 i 10 KMova. A kako tek mirise, dodje mi da uzmem kasiku i zamezim :D
Sto se tice kila 36+2 na +7 kg s tim sto sam 1,5kg dobila u zadnje tri sedmice kako lezim na jajima a jos nemam nijedne strije (mislim da je to i do genetike). Uglavnom, me happy :thumbup:
Veliko Stopalo

#4386 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

radenska wrote:Nije vas stid reci koliko ste se udebljale :lol: Ja sam najvise, samo jedem, trenutno sam u plusu 15 kg :D
jao, atomska! :D
affidavit

#4387 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Alhemicarkaa wrote:affidavit, hajde mi otkrij tajnu kako se ne udebljati, a ja ću tebi kaklo nabaciti kile :D
Haha, ne znam, valjda genetika. Moja sestra je uvijek jela kao ja, i zalila se kako se deblja, ja se nisam mogla udebljati i kada sam se stvarno trudila. Ma samo nek se zdravo, pa kao god. :)
bizet

#4388 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

da se prijavim....jos uvijek cekamo pregled koji ce nam potvrditi otkucaje srca...odem kod doktora u panici da prijavim izostanak mjesecnice...trebala sam sutra u bolnicu...laparaskopija i histeroskopiju da pokusaju naci kakav konkretan razlog zasto ve godinama ne mogu ostati trudna...inace su nam oboma svi nalazi uvijke bili dobri...na kraju sam pristala na ove zahvate misleci da nemam sta izgubiti...i tako ja odem u panici, doktor pogleda i posalje me kuci na odmaranje, kaze trudni ste :-D
citam ovih dana simptome trudnoce i vidim da je vecina tu ali nisam ih ja znala prepoznati, a ne bi mi ni palo u cijeloj frci da bi moglo biti to :lol:
nadam se otkucajima srca...premala trudnoca jos uvijek...kazu djeca se u sali pravi...sala, frka, trka, panika...tu je to negdje
i da, ja pravila onaj lijek sa rakijom u koju sam potopila korijen persuna, malo cvjetova nevena i malo kunice...milim da je fakat ovo uradilo trik
ugl.ja sam presretna, mi smo presretni, i nadam se tim otkucajima
citam juce zene koje nemaju mucnine su sklonije spontanim...a jbg necu vise ni da citam o trudnoci, ne toliko...istraumirah se...nemam mucnine, imam zgaravicu, imam glavobolje, vjerovatno jer sam i kafu reducirala jer navodno nije tako dobra za bebu, grudi su na 150 stepeni, ponekad mi se ucini da ce prsnuti koliko su osjetljive..apetit je bio pojacan, ova dva dana je normala...vjerovatno je stres manji...ako nista znam da mi ne trebaju te opracije
eto tako...nista posebno...silno se nadam otkucajima srca i da cu roditi jedno zivo i zdravo djetesce
otherside

#4389 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

bizet wrote:...
citam juce zene koje nemaju mucnine su sklonije spontanim...a jbg necu vise ni da citam o trudnoci, ne toliko...istraumirah se...nemam mucnine, imam zgaravicu, imam glavobolje, vjerovatno jer sam i kafu reducirala jer navodno nije tako dobra za bebu, grudi su na 150 stepeni, ponekad mi se ucini da ce prsnuti koliko su osjetljive..apetit je bio pojacan, ova dva dana je normala...vjerovatno je stres manji...ako nista znam da mi ne trebaju te opracije
eto tako...nista posebno...silno se nadam otkucajima srca i da cu roditi jedno zivo i zdravo djetesce
nek' je sretno, drzimo ti fige.
i ne zamaraj se svakom banalnoscu koju procitas.
ja sam prosla kroz dvije prekrasne trudnoce koje bih svakome pozeljela. ni u jednoj nisam imala mucninu, nijednom nisam povratila...ma u stvari, divno sam se osjecala od pocetka do kraja, bila vrlo aktivna i sretna :-)
nikakvih bolova, nikakvih kontrakcija, pracenje trudnoce bilo skolsko...
eto, ne brini, opusti se i uzivaj, pred tobom je jedan lijep i jedinstven period :)
putujucidzindas

#4390 Re: Trudnjače i porodilje online

sretno i sve najbolje vam želim. isto bih ti rekla kao i otherside - da mi nisu rekli i da nije pupa rasla :D , ne bih ni osjetila trudnoću. samo nemoj brinuti previše, opusti se i uživaj :)
relevantan

#4391 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

affidavit wrote:
safran wrote:Jomelop losion - najbolja stvar za strije, ožiljke i sl. Neko vrijeme ga nije bilo ali vidim da se opet ukazao u apotekama.
A još bih prepručila njegu iznutra - riblje ulje u gel-kapsulama.
Njega koristim za cijelo tijelo ili samo za stomak? A riblje ulje u kapsulama svakako uzimam, to uzimam i bez trudnoce, a dr. Divanovic mi je rekao da pogotovo nastavim u trudnoci. :-D

Ovo za riblje ulje mi dr. nije rekla :-) :? .......samo sam pila Folacin jedno pakovanje i nakon toga mi rekla da pređem na Prenatal i da samo to pijem, i sada i nakon trudnoće.......za riblje ulje ništa :?

Za strije ne mažem ništa, dobila sam ih jako puno prije trudnoće :oops: tako da sam navikla na njih :oops: :lol:

Još jedno pitanje, kada ste počele osjećati bebu da se miče, u kojem mjesecu ili sedmici?
otherside

#4392 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

u prvoj trudnoci u 18.-19. sedmici.
u drugoj trudnoci malo ranije - oko 15-te sedmice.
bizet

#4393 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

hvala curke...pokusavam da se ne brinem bez potrebe i da uzivam koliko mogu jel' :)
relevantan

#4394 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

bizet wrote:da se prijavim....jos uvijek cekamo pregled koji ce nam potvrditi otkucaje srca...odem kod doktora u panici da prijavim izostanak mjesecnice...trebala sam sutra u bolnicu...laparaskopija i histeroskopiju da pokusaju naci kakav konkretan razlog zasto ve godinama ne mogu ostati trudna...inace su nam oboma svi nalazi uvijke bili dobri...na kraju sam pristala na ove zahvate misleci da nemam sta izgubiti...i tako ja odem u panici, doktor pogleda i posalje me kuci na odmaranje, kaze trudni ste :-D
citam ovih dana simptome trudnoce i vidim da je vecina tu ali nisam ih ja znala prepoznati, a ne bi mi ni palo u cijeloj frci da bi moglo biti to :lol:
nadam se otkucajima srca...premala trudnoca jos uvijek...kazu djeca se u sali pravi...sala, frka, trka, panika...tu je to negdje
i da, ja pravila onaj lijek sa rakijom u koju sam potopila korijen persuna, malo cvjetova nevena i malo kunice...milim da je fakat ovo uradilo trik
ugl.ja sam presretna, mi smo presretni, i nadam se tim otkucajima

Čestitam :) .....okani se briga, sve će to biti dobro aBd :) :)
relevantan

#4395 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

otherside wrote:u prvoj trudnoci u 18.-19. sedmici.
u drugoj trudnoci malo ranije - oko 15-te sedmice.

Od prošle sedmice osjećam unutra kao neku vibraciju, ono kao kada crijeva rade......najviše kada legnem i kada se smirim onda kao neko ''valjutanje'' u stomaku....al' kad dohvatim po stomaku nema vani da osjetim (ovo sam baš opisala :-) ....mislim kontate me, nema ono da osjetim vani nogu ili ruku)......ovo me bilo počelo brinuti, jer kada sam bila treći mjesec neke ''mahaluše'' me počele pitati: OSJETIŠ LI, MIČE LI SE? :-) :-) :oops:

Jeli smijem spavati na bočnim stranama?.....fakat na leđima ne umijem zaspati, sva utrnem i počnem hrkati da samu sebe probudim :oops:

@Otherside hvala puno na savjetima :) :)
putujucidzindas

#4396 Re: Trudnjače i porodilje online

preporučuje se upravo spavanje na boku
otherside

#4397 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

relevantan wrote: Od prošle sedmice osjećam unutra kao neku vibraciju, ono kao kada crijeva rade......najviše kada legnem i kada se smirim onda kao neko ''valjutanje'' u stomaku....al' kad dohvatim po stomaku nema vani da osjetim (ovo sam baš opisala :-) ....mislim kontate me, nema ono da osjetim vani nogu ili ruku)......ovo me bilo počelo brinuti, jer kada sam bila treći mjesec neke ''mahaluše'' me počele pitati: OSJETIŠ LI, MIČE LI SE? :-) :-) :oops:
e to je to... kao leptirici, mjehurici...tako nekako :) i najjace osjetis kad mirujes.
a to jace mrdanje koje se osjeti pod rukom ili vidi na povrsini stomaka, to ces osjetiti tek iza 5,6-og mjeseca, nekad jos kasnije...
relevantan wrote:Jeli smijem spavati na bočnim stranama?.....fakat na leđima ne umijem zaspati, sva utrnem i počnem hrkati da samu sebe probudim :oops:
ma spavaj kako hoces :lol: nece bebi nista biti. nekad pred kraj trudnoce treba izbjegavati spavanje na desnom boku zbog moguce kompromitacije bebinog krvotoka (a i za ovo su male sanse).
ja sam spavala u svim mogucim polozajima ukljucujuci i moj najdrazi - na trbuhu :D
bila sam 4. mjesec a jos uvijek sam uredno spavala na stomaku bez problema dok me jedno jutro nije probudilo udaranje pa sam se nafurala da beba ne voli da ja tako spavam :lol:
to je bilo u prvoj trudnoci.
a u drugoj sam cak i u devetom mjesecu uspjevala nekako u snu da se okrenem na trbuh. valjda iz onog bocnog polozaja se samo prevrnem :D
relevantan

#4398 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

Uh, dobro je onda :-D :-D :-D :-D :-D
vanad

#4399 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@bizet - e sad se opusti i ne razmisljaj sta bi kako bi...
Moja mama u 4 mjesecu saznala da je trudna, izgleda da je to nasljedno posto ja skoro uopste nisam imala simptome trudnoce. Dok sam curicu nosila, nisam podnosila mirise ali kad sam decka nosila uopste mi nista nije smetalo a muka mi bila jednom kad sam se prejela :D
Hvala Bogu obadvije trudnoce cak i prenijela.
A da te jos malo utjesim, posto ti je tako rana trudnoca da se jos ne vide otkucaji, moguce je da mucnina pocne za jedno sedmicu, dvije.
max07

#4400 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

radenska wrote:A broj od divanovica je 033 641 666
Od SPahovica 033 640 655
Super, hvala puno. Zovem onda Divanovica.

A ima i kod mene vaucera za maticne celije. Meni cak poslali (valjda greskom) dva puta tako da sam dobila šest vaucera. Ako kome treba, slobodno javite. Nazalost, mogu se koristiti samo do kraja godine.

Za mazanje, meni super bila ona plocica iz Lush-a. Udebljala se jesam ali nisam dobila ni jedne strije.

I naravno, cestitke novopecenim trudnicama. Uzivajte i sto manje se sekirajte ;-)
Post Reply