Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
aless
#4376 Re: eBay - Vaša iskustva
Zna li neko kakva je situacija za povrat poreza za online kupovinu iz EU? Sta kako i da li postoji ta opcija uopste?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4377 Re: eBay - Vaša iskustva
Carina?Jel bila teska(pa objektiv jejohntra wrote:Meni stiglo iz UK, poslato 22. januara...objektiv od 94 KM ukupuno sa poštarinom, nije mi naplaćena poštarina...
-
Elaol
#4378 Re: eBay - Vaša iskustva
Svi mi kazu da sam lud zbog ovoga ali jbg, svidja mi se. Prvo narucih preko ebaya iz Australije biljke mesozderke, na putu su. Sad mi se svidja bonsai drvo
Elem, kosta nekih 48 KM. Ja se bojim da mi to nasi na carini ne carine. Zato pitam:
1. Neko mi rece da ne gledaju ako pise "GIFT". Meni to zvuci suludo, jer onda na proizvod vrijednosti 1000 KM ne bi pucali carinu ako pise GIFT.
2. Takodje sam negdje citao da je ilegalno traziti prodavcu da napise gift na kutiji. Tacno ili ne?
1. Neko mi rece da ne gledaju ako pise "GIFT". Meni to zvuci suludo, jer onda na proizvod vrijednosti 1000 KM ne bi pucali carinu ako pise GIFT.
2. Takodje sam negdje citao da je ilegalno traziti prodavcu da napise gift na kutiji. Tacno ili ne?
-
Elaol
#4379 Re: eBay - Vaša iskustva
Da, i mislio sam....KvaziExpert wrote:Ne obracaju paznju sta pise na posiljci
-
Elaol
#4380 Re: eBay - Vaša iskustva
dokumentacija=potvrda sa paypala koliko sam dao para? ili nesto iz banke?KvaziExpert wrote:šta da radiš? pa platiš carinuElaol wrote:Da, i mislio sam....KvaziExpert wrote:Ne obracaju paznju sta pise na posiljciHoce li cariniti ako je 48 KM i sta da radim ukoliko carine?
![]()
šalim se, ne bi trebali, a ako budu, dostaviš dokumentaciju i oni ponove postupak. možeš platiti otvaranje pošiljke (3.5KM)
-
quarterback
#4381 Re: eBay - Vaša iskustva
ili jedno ili drugo ili i jedno i drugo, do tebe je
-
RLewis
#4382 Re: eBay - Vaša iskustva
a zna li itko kakvo je stanje kod nas sa uvozom bilja, prolazi li to bez problema na cariniElaol wrote:Svi mi kazu da sam lud zbog ovoga ali jbg, svidja mi se. Prvo narucih preko ebaya iz Australije biljke mesozderke, na putu su. Sad mi se svidja bonsai drvoElem, kosta nekih 48 KM. Ja se bojim da mi to nasi na carini ne carine. Zato pitam:
-
Elaol
#4383 Re: eBay - Vaša iskustva
Ako mislis na sjemenje, ja cu saznati za desetak dana... Ja sam se raspitivao, navodno propuste koverte i ne gledaju sta je u njima. Ja sam narucio 120 sjemenki, nadam se da ce proci....RLewis wrote:a zna li itko kakvo je stanje kod nas sa uvozom bilja, prolazi li to bez problema na cariniElaol wrote:Svi mi kazu da sam lud zbog ovoga ali jbg, svidja mi se. Prvo narucih preko ebaya iz Australije biljke mesozderke, na putu su. Sad mi se svidja bonsai drvoElem, kosta nekih 48 KM. Ja se bojim da mi to nasi na carini ne carine. Zato pitam:
-
Elaol
#4384 Re: eBay - Vaša iskustva
Ajmo ljudi pomagajte:
1. Ako se dva paketa dodju u isto vrijeme na carinu, da li onda otvaraju oba paketa? Tako sam cuo. Jedan je kapo za gitaru od 2.5$ a drugi je ovaj tablet od 58$.
2. Hocu da kupim http://www.ebay.com/itm/190898984513?ss ... 1423.l2649. Aj mi izracunajte carinu. Koliko sam ja upoznat sa razunanjem carine, ja sam dobio 110 KM. I da li mi mogu jos nesto naplatiti?
1. Ako se dva paketa dodju u isto vrijeme na carinu, da li onda otvaraju oba paketa? Tako sam cuo. Jedan je kapo za gitaru od 2.5$ a drugi je ovaj tablet od 58$.
2. Hocu da kupim http://www.ebay.com/itm/190898984513?ss ... 1423.l2649. Aj mi izracunajte carinu. Koliko sam ja upoznat sa razunanjem carine, ja sam dobio 110 KM. I da li mi mogu jos nesto naplatiti?
- dinooh
#4385 Re: eBay - Vaša iskustva
vise ce od 110KM zbog taksi i onih dodatnih troskova.Elaol wrote:Ajmo ljudi pomagajte:
Inace kada racunas carinu i PDV, cijenu proizvoda pomnozi sa 0,287 i dobit ces iznos carine i PDV-a. Obicno je carina 10% pa je zbog toga carina i pdv 28,7%
-
Elaol
#4386 Re: eBay - Vaša iskustva
Koliko da ocekujem? Kakvi dodatni troskovi?dinooh wrote:vise ce od 110KM zbog taksi i onih dodatnih troskova.Elaol wrote:Ajmo ljudi pomagajte:
Inace kada racunas carinu i PDV, cijenu proizvoda pomnozi sa 0,287 i dobit ces iznos carine i PDV-a. Obicno je carina 10% pa je zbog toga carina i pdv 28,7%
- dinooh
#4387 Re: eBay - Vaša iskustva
bude valja 15-ak KM. Ne znam ni ja tacno, ali sam tako citao na ovom forumu. Ali ne bi trebalo biti vise od 120KM (u cijenu sam uracunao i artikal)
- Hemera
#4388 Re: eBay - Vaša iskustva
Hemera wrote:koliko treba iz francuske do BiH da dođe obična pošiljka u koverti?
izvini jel 20 radnih dana ili uključuješ vikende...ovo se baš odužilo,,,a i pošta kaki u zadnje vrijeme...strpiću se još---agent_001 wrote:Meni je došli za 20 dana, varira to, mislim da može I ranije
-
Elaol
#4389 Re: eBay - Vaša iskustva
OK, nije puno, s obzirom da za 160 maraka mogu u Beogradu dobiti manji tablet (iako je bolja marka). A btw ako mi budu pravili probleme, uracunali artikal kao skuplji ili takva sranja, sta tacno trazim u banci i kako skidam sa PayPala ono da su pare otisle sa kartice? I jos nesto: sa kartice skidaju cijenu artikla, a carinu i ostale troskove placam na posti?dinooh wrote:bude valja 15-ak KM. Ne znam ni ja tacno, ali sam tako citao na ovom forumu. Ali ne bi trebalo biti vise od 120KM (u cijenu sam uracunao i artikal)
-
agent_001
#4390 Re: eBay - Vaša iskustva
20 dana, sve ukupnoHemera wrote:Hemera wrote:koliko treba iz francuske do BiH da dođe obična pošiljka u koverti?izvini jel 20 radnih dana ili uključuješ vikende...ovo se baš odužilo,,,a i pošta kaki u zadnje vrijeme...strpiću se još---agent_001 wrote:Meni je došli za 20 dana, varira to, mislim da može I ranije
- dinooh
#4391 Re: eBay - Vaša iskustva
nece pravit, dobit ces pismo da dostavis paypal izvod (prt screen da si platio)i da posaljes izvod iz banke. Mozes jedno ili drugo ili oboje. Izvod u banci mozes podici, imaju automate za to kao npr raiff. banka ili na salteru da ti dadnu izvod za mjesec u kojem si kupio to.Elaol wrote:OK, nije puno, s obzirom da za 160 maraka mogu u Beogradu dobiti manji tablet (iako je bolja marka). A btw ako mi budu pravili probleme, uracunali artikal kao skuplji ili takva sranja, sta tacno trazim u banci i kako skidam sa PayPala ono da su pare otisle sa kartice? I jos nesto: sa kartice skidaju cijenu artikla, a carinu i ostale troskove placam na posti?dinooh wrote:bude valja 15-ak KM. Ne znam ni ja tacno, ali sam tako citao na ovom forumu. Ali ne bi trebalo biti vise od 120KM (u cijenu sam uracunao i artikal)
-
Elaol
#4392 Re: eBay - Vaša iskustva
Vezano za ovo, dobicu pismo 100%, trazice mi izvode ili cu mozda dobiti pismo?dinooh wrote:dobit ces pismo
- dinooh
#4393 Re: eBay - Vaša iskustva
99% da ce otvorit paket, jer paket ce biti slican paketu tableta ili mobitela, a to rijetko da prode bez carine. Ako otvore, dobit ces pismo jer ce i cariniti. A u pismu pise da dostavis te papire. Ako dobijes tracking number mozes pratiti kod nas, da li ce cariniti ili neceElaol wrote:Vezano za ovo, dobicu pismo 100%, trazice mi izvode ili cu mozda dobiti pismo?dinooh wrote:dobit ces pismo
-
Elaol
#4394 Re: eBay - Vaša iskustva
Aha, a kad otvaraju paket, da li ce ga i poslati u stanju u kakvom su ga i nasli? Ili postoji mogucnost da ce ga ostetiti?dinooh wrote:99% da ce otvorit paket, jer paket ce biti slican paketu tableta ili mobitela, a to rijetko da prode bez carine. Ako otvore, dobit ces pismo jer ce i cariniti. A u pismu pise da dostavis te papire. Ako dobijes tracking number mozes pratiti kod nas, da li ce cariniti ili neceElaol wrote:Vezano za ovo, dobicu pismo 100%, trazice mi izvode ili cu mozda dobiti pismo?dinooh wrote:dobit ces pismo
-
quarterback
#4395 Re: eBay - Vaša iskustva
ne postoji, po podovima su postavljeni mekani madraci da se nesto sto eventualno ispadne sa stola ne osteti, inace prije otvaranja paketa skidaju satove i prstenje da sta ne izgrebu a ni rajsfersluse ne nose iz istog razloga...
kape na glavi su obavezne da perut ne padne po kakvom itemu
vratice ga u istom stanju kakav je bio prije otvaranja, kad otvore paket sve fotografisu pa potom pazljivo sloze prema fotografiji i zapakuju isto tako pazljivo, maltene se ne primjeti da je otvarano
vratice ga u istom stanju kakav je bio prije otvaranja, kad otvore paket sve fotografisu pa potom pazljivo sloze prema fotografiji i zapakuju isto tako pazljivo, maltene se ne primjeti da je otvarano
- seoBIH
#4396 Re: eBay - Vaša iskustva
Velike su sanse da se nesto osteti pri otvaranju a posebno pri transportu u BIH. Pisao sam par puta, gledao svojim ocima kako sutaju i bacaju pakete. Ne biraju, manji ili veci. Eh sada zamisli kada baci veliki paket kao da je laptop u njemu
-
Elaol
#4397 Re: eBay - Vaša iskustva
Molim te reci da si ironican kao quarterback.... Je li iko narucivao telefon/tableti u kakvom ga je stanju dobio?123456789 wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Velike su sanse da se nesto osteti pri otvaranju a posebno pri transportu u BIH. Pisao sam par puta, gledao svojim ocima kako sutaju i bacaju pakete. Ne biraju, manji ili veci. Eh sada zamisli kada baci veliki paket kao da je laptop u njemu
- dinooh
#4398 Re: eBay - Vaša iskustva
haha, sinoc nisam odgovorio jer jednostavno sam mislio da me zezas sa pitanjima. Pa valdja znas kako rukuju sa paketima. Nije samo kod nas tako, svugdje isto. E sada, za mobitele i tablete moze se desiti da pukne nesto, ali je na prodavcu da on osigura nacin pakovanja koji ce maksimalno zastititi paket. Prijatelj mi je nedavno kupio mobitel i sve je OK bilo.
Ja sam kupio neki cooler za laptop i dosao u 2 dijela, ali sreca, dobio pare nazad. Zalijepio ga i sad vrti.
Ja sam kupio neki cooler za laptop i dosao u 2 dijela, ali sreca, dobio pare nazad. Zalijepio ga i sad vrti.
- Kofer
#4399 Re: eBay - Vaša iskustva
quarterback wrote:ne postoji, po podovima su postavljeni mekani madraci da se nesto sto eventualno ispadne sa stola ne osteti, inace prije otvaranja paketa skidaju satove i prstenje da sta ne izgrebu a ni rajsfersluse ne nose iz istog razloga...
-
JonJones24
#4400 Re: eBay - Vaša iskustva
svaka igra svaka dobija