Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
thekupus

#4376 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by thekupus »

je li preporucljivo na SUV-u smanjiti sa 235/55/18 na 215/70/16? jer jucer jedni mi govore jedno, a drugi drugo :-x
takodjer, sta je bolje, alu ili celicne felge za zimu?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4377 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

stvarno nikad nisam ništa o autima znao
s 26 položio
i sa 32 počeo vozati :D
uglavnom kad nešto imam krenem studirati to, al ono baš lagano svaki dan po malo
... i moguće je da na teorijskom nivou preteknem majstora za gume koji čitav život to radi
ILI je jučer ostao bez posla u nekoj firmi pa se zaposlio kod ujaka :D da mijenja gume

i kad njemu vako izneseš neke činjenice o čemu mi ovdje trubimo godinama
gleda te ko tele

kako te mene neke stvari izbace iz takta...nije ni čudo što kola priča o glupim bosancima... jesmo stvarno glupi
ako postoje istraživanja da je contiental bolji od save lupam... na kojem onda osnovu majstor hvali tigar gume... mislim ono niđe veze :D

ne znam gumu promijeniti, ali nisam levat da vidim koje valjaju koje ne valjaju... usporediš brate 4 izvješća sa portala i iz novina i izabereš ono što valja... naravno u kombinaciji sa cijenom ...ako ti je preskupo kupiš najbliže tome što možeš platiti
al stvarno nemam više živaca natezati se s majstorima i pametnjakovićima...jarane ako knjige tako kažu to je svetinja briga me što ti misliš :lol:
530i

#4378 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Black swan wrote: ako postoje istraživanja da je contiental bolji od save lupam... na kojem onda osnovu majstor hvali tigar gume... mislim ono niđe veze :D
Jedino znanje koji takvi imaju jeste prosta matematička računica...na tigru im je veća zarada. Ili nisu nikad ništa bolje probali pa hvale tigar, voze neki raspad od auta do Ilidže maksimalno pa pojma nemaju šta i kako funkcioniše. Ti po vulkanizerima i praonicama su najveća bagra općenito govoreći, čast izuzecima u nekim ozbiljnijim firmama...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4379 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

pa reko gdje mijenjate gume misleći da se diže auto
kaže: citat: pa ovdje JEBOTE

i pokazuje na pod od kocki kao trotoar :D
reko ajd dobro :oops: :oops: :oops: sramota me bi šta pitam
a legitimno pitanje
NoriDeNoir

#4380 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NoriDeNoir »

thekupus wrote:je li preporucljivo na SUV-u smanjiti sa 235/55/18 na 215/70/16? jer jucer jedni mi govore jedno, a drugi drugo :-x
Na ovom linku, izaberi svoj model i motor pa vidi koje gume odgovaraju http://www.wheel-size.com/

ja sam tako utvrdio da 215/60R17 mogu zamjeniti sa 235/55R17 za Tiguana
duh_sa_sjekirom

#4381 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by duh_sa_sjekirom »

Trebaju mi dvije gume zimske 185/60 R15, do 90 KM, tj. da su kvalitetne a jeftine :D
Ima li ko kakva iskustva ili preporuke? Gledao sam Dayton, Barum...
thekupus

#4382 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by thekupus »

NoriDeNoir wrote:
thekupus wrote:je li preporucljivo na SUV-u smanjiti sa 235/55/18 na 215/70/16? jer jucer jedni mi govore jedno, a drugi drugo :-x
Na ovom linku, izaberi svoj model i motor pa vidi koje gume odgovaraju http://www.wheel-size.com/

hvala, znam da mogu smanjiti, ali pitam se da li je preporucljivo to uraditi, smanjiti sirinu gume toliko, jer jucer mi jedni (necu imenovati servise) govore kako je staro pravilo da je za zimu bolje imati uze a deblje gume, a drugi da SUV gubi puno na stabilnosti kad se sa 235 suzi na 215, i da je sa svim novim elektronskim sistemima bolje ostaviti sire

druga stvar je sto je glupi Opel zakomplikovao sa svojim felgama i gumama pa ne mogu nigdje naci normalne tockove -.-
dileja

#4383 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

.
duh_sa_sjekirom wrote:Trebaju mi dvije gume zimske 185/60 R15, do 90 KM, tj. da su kvalitetne a jeftine :D
Na kiosk i trazi srbijanski auto bild
Opsežan test zimskih guma upravo te dimenzije
Naravno prenesen iz njemačkog originala
duh_sa_sjekirom

#4384 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by duh_sa_sjekirom »

dileja wrote:.
duh_sa_sjekirom wrote:Trebaju mi dvije gume zimske 185/60 R15, do 90 KM, tj. da su kvalitetne a jeftine :D
Hvala.
Ako neko ima sliku ili kakav link na taj test nek' slobodno metne :D
NediM17

#4385 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

thekupus wrote:
NoriDeNoir wrote:

hvala, znam da mogu smanjiti, ali pitam se da li je preporucljivo to uraditi, smanjiti sirinu gume toliko, jer jucer mi jedni (necu imenovati servise) govore kako je staro pravilo da je za zimu bolje imati uze a deblje gume, a drugi da SUV gubi puno na stabilnosti kad se sa 235 suzi na 215, i da je sa svim novim elektronskim sistemima bolje ostaviti sire

druga stvar je sto je glupi Opel zakomplikovao sa svojim felgama i gumama pa ne mogu nigdje naci normalne tockove -.-
Zamijeni slobodno, samo vidi je li 16'' homologirana za taj auto, tj. imas li je upisanu u vratima, ako imas slobodno stavi. Smijes bez problema staviti bilo koju gumu ako je razlika do 5%. I jedni i drugi te nisu slagali, za snijeg i zimu je bolje imati sto uzu gumu (da imas sto vecu masu po cm kvadratnom), a za stabilnost sto sifru. Medjutim, ta 2cm ti ne bi trebala praviti neku razliku u bilo kojem aspektu.

P.S. A mislim da ima i do same sirine felge. Imao sam 185 15'', i 205 16'', 15ke su bile na 7 cola sirokoj felgi, a 16ke na 6 cola sirokoj felgi, i auto je na 15kama izgledao sire i za*ebanije.
ado-šampion

#4386 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

dileja wrote:Alooo
To je drugi stariji model, druga guma
lm32
Cujemo li se? :D

Tita mi Memo u tom zadnjem srbijanskom AB koji spominjes pise LM001. :D Najgori od ovih "vrlodobrih". :-) Eh jebaji ga, toliki testovi, toliko kopiranja, rasprave, i uzmes gume koje su sredina na testu. :lol: :D
dileja

#4387 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

Tebi definitivno nije dobro, em zbog spominjanja nekog Meme samo tebi znanog, em sto si polupo lončiće
Drugo mjesto je LM001 osvojila u dimenziji 195/65 r 15 a taj test o kojem ti sad buncas je za dimenziju 185/60 r 15 a kao sto je poznato, osim tebi možda, većina guma istog branda i modela ne mora imati iste performanse, niti iste rezultate u testovima, a samim tim i zauzeto mjesto u poretku, u različitim dimenzijama
Elem, čovjek je pito za dimenziju 195/65 i ja sam mu preporučio one koje sam i ja kupio a koje su u toj dimenziji osvojile drugo mjesto na adac testu,
Ovom drugom koji je pito za 185/60 sam preporučio čitanje autobilda
i ne vidim koji je tvoj problem osim laprdanja koje veze ni s čim nema
ado-šampion

#4388 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Salu nastranu, ono o cemu ja buncam definitivno ima smisla. Necu vise da se salim jer bi preslo u podjebavanje, a nije mi to namjera fakat.

Ti mu jesti dao test u dimenziji koju je trazio, ali u indeksu brz. V. Sad jos samo da mu kazes gdje da nadje zimske gume u toj dimenziji u indeksu brzine V. Jer vecina radnji ima zimske gume 195/65 R15 u indeksu T, rijetko u indeksu H, a V da ne govorim. To ti je ono sto si poslao mail Unitrade-u pa oni nemaju all season gume. :-) Isto ne bi imali ni tu dimenziju u indeksu V jer to ne ide, nije trazeno.

Onda si mu dao drugi test gdje ima LM 001, ali u indeksu H. Tebi ocigledno indeks brzine nista ne znaci, samo da je ista dimenzija. Ovaj test koji sam ja spominjao je u indeksu T i u tom indeksu bi neko ko uzima gume 195/65 R15 u Bosni trebao uzeti zimske gume ako slusa nekog ko zna sta prica i ko je promijenio koji set guma. I u tom indeksu si vjerovatno i ti sam uzeo, mada to ni ne znas. :D

To sto LM 001 u indeksu H ima odlicne rezultate a u indeksu T ne tako dobre, govori da guma i nije bas dobra kao npr. Conti TS850 koji kroz sve indekse brzine postize ujednacene (odlicne) rezultate.

Sto se tice LM 32, neko ti je vec rekao, da ponovim, LM 001 NIJE zamjena za LM 32 nego je guma za manja auta, dok je LM 32 guma nesto vecih performansi. Ako primijetis, LM 32 nema u dimenzijama tockova ispod 15 inca. Isto kao sto i Dunlop ima Winter Response i Winter Sport. Ili Conti ljetne Premium Contact i Sport Contact.

Eto dosta od mene za danas... :-)
dileja

#4389 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

Ti pričaš o indexu koji si pobrkao testove dimenzija i modela
Dato je ono sto je za sto su rađeni testovi a očigledno se rade samo za index koji je najvisi za datu dimenziju, tako da za 185/65 i nije mogao biti u V varijanti nego je T maximum kao sto je za 195/65 maximum V za zimske gume
Žali im se što ne rade testove za svaki index

Sve sto si naveo je u sferi nagađanja jer nije potvrđeno testom da i indexu T lm001 195/65 ne bi bila jednako dobra kao sa V indexom
Nego je vise do dimenzije gume gdje ponavljam performanse u različitim dimenzijama iste gume cak pri istom indexu ne moraju biti iste
jefferson

#4390 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Mozes bez problema. Ja sam na zeninom Tiguanu smanjio sa 235/50 R18 na 215/65 R16. Sad cu na svom SUV smanjiti sa 255/50 R19 na 235/60 R18, najmanja moguca dimenzija.
Nevazno jel SUV ili nije, manja dimenzija zimi je uvijek bolja.
jefferson

#4391 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

dileja wrote:Ti pričaš o indexu koji si pobrkao testove dimenzija i modela
Dato je ono sto je za sto su rađeni testovi a očigledno se rade samo za index koji je najvisi za datu dimenziju, tako da za 185/65 i nije mogao biti u V varijanti nego je T maximum kao sto je za 195/65 maximum V za zimske gume

Sve sto si naveo je u sferi nagađanja jer nije potvrđeno testom da i indexu T lm001 195/65 ne bi bila jednako dobra kao sa V indexom
Nego je vise do dimenzije gume gdje ponavljam performanse u različitim dimenzijama iste gume cak pri istom indexu ne moraju biti iste
Halo ba, nije cesta testni poligon.
Ako ti tata da da vozis auto malo vise, mozda ces skontati da je ogromna ralizka izmedju V i T indexa kada su u pitanju performanse na snijegu, ledu, mokrom itd.
Jeste, dimenzija igra ulogu, ali i brzinski index.
Za zimu uvijek se ide sam manjim brzinskim indexom osim ako nemas BMW 535d ili MB E350cdi i slicno, i gazis stalno po auto putevima po EU. Ako vozis po Tuzli, Zenici i Sarajevu, Ivan, Vlasic, itd, T brzinski index je prava mjera.
Jebo te vise ti testovi, oni su samo referenca koja je dobijena u prakticno laboratorijskim uslovima.
dileja

#4392 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

a ti bi kao trebo bit referenca
duh_sa_sjekirom wrote:
dileja wrote:.
Hvala.
Ako neko ima sliku ili kakav link na taj test nek' slobodno metne :D
čisto da ne bi kupio savu ili tigar koje stručnjaci vulaknizeri i drugi ini "preporučuju"
za ostale podatke testa...na kiosk

rezultati kočenja zimskih guma 185/65 R 15 sa Auto bild testa oktobra 2015.g.
Image
ado-šampion

#4393 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

dileja wrote:Ti pričaš o indexu koji si pobrkao testove dimenzija i modela

Memo, Memo... :-)

Pa bolan ne bio eto ti novi AB na kiosku, kazes da si ga kupio, de vider koji je indeks brzine na testu. :-) T je da se ne mucis. Sto znaci da je potvrdjeno da s indeksom T nije dobra kao s indeksom H, LM 001.

Ti si uporan da je npr. u ovom drugom testu (AB) LM 001 postigla znatno losiji rezultat nego na ADAC testu, samo zato sto je 1 cm sira i pola cm visa, sto je nidje veze s mozgom. To sto je na jednom testu ona u indeksu H a u drugom u indeksu T tebi nema veze. :-)

Da ti objasnim plasticnim primjerom. Imas Milka cokoladu s ljesnjakom u pakiranju od 100 grama od 2 marke, i imas onu vecu s ljesnjakom od petaka. Te dvije cokolade imaju isti sastav, iako je ova druga veca. Imaju isti okus. Ali ako uzmes Milku s jagodom od 100 grama, ona se razlikuje od ove od prve s ljesnjakom iako su im dimenzije i tezina iste jer nemaju potpuno isti isti sastav, iako je u obje 80-90% sastava cokolada. Tako je i s gumama gdje je analogija dimenzija cokolade u razlicitim dimenzijama, a analogija sastava cokolade u razlicitim brzinskim indeksima.

Sto znaci, ako kupujes gume 195/65 R15 T, ako se vec drzis testova ko pijan plota, tebi je relevantniji test 185/65 R15 T nego 195/65 R15 H.

Ja nemam potrebu da se zalim jer meni testovi sluze cisto informativno, jer znam da su testovi jedno a praksa nesto dosta drugacije. Sto ces i ti znati jednog dana aBd. :-)

Nemam potrebu ni da se raspravljam s tobom, jer rasprava uopste nije konstruktivna, ali eto zao mi tolika muka s testovima, a dajes pare (cije god da su) ne razumijevajuci osnovne stvari...
jefferson

#4394 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

čisto da ne bi kupio savu ili tigar koje stručnjaci vulaknizeri i drugi ini "preporučuju"
za ostale podatke testa...na kiosk

rezultati kočenja zimskih guma 185/65 R 15 sa Auto bild testa oktobra 2015.g.
Image
Otkad tebe interesuje kocenje? Ti juce mal ne kupi all season gume koje su katastrofa u kocenju, a sada nesto pricas o Savi? Daj memo popusti, jbt, svaku temu na kojoj se pojavis useres je do bola.
Razlika izmedju Save i Dunlopa 40cm i ti to smatras katastrofom. Razlika izmejdu najbolje zimske gume i onog sranja koje si ti htio kuiti je bila 6 metara i to za tebe je bio "kompromis."
Jbt ova djeca danas ni osnove matematike u skoli nemogu savladati.
dileja

#4395 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

kočenje je bilo pretkvalifikacija u testu Auto bilda
svi koji su van zelenog polja nisu uopšte dalje ušli u testiranje...DISKVALIFIKOVANI su :D pa i "čuvena" sava i tigar
iako istina je sava za samo 0,1 metar lošija od zadnjeg klebera
Last edited by dileja on 04/11/2015 15:59, edited 2 times in total.
ado-šampion

#4396 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ali najjace sutra kad bi mu dao mjesec dana da vozi Sava gume a da ne zna da su Sava, vrlo lako bi ga ubijedio da si mu dao Michelin. :D

Sava S2/3 u praksi uopste nisu tako katastrofalne gume u dimenzijama 13 ili 14 inca, indeksa T, za nase podrucje. posebno dok su nove. Naravno da su Michelin, Conti i slicno bolje, ali to u praksi u normalnim uopste nije tolika razlika da bi ih laik razlikovao. Po meni najveci problem sa Savom i slicnim gumama u tim manjim dimenzijama je sto su poslije 2 godine za baciti, tj. dugorocno nisu bas jeftine.

Eh sad, druga je prica kad na BMW peticu stavis te gume...
jefferson

#4397 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Ali najjace sutra kad bi mu dao mjesec dana da vozi Sava gume a da ne zna da su Sava, vrlo lako bi ga ubijedio da si mu dao Michelin. :D

Sava S2/3 u praksi uopste nisu tako katastrofalne gume u dimenzijama 13 ili 14 inca, indeksa T, za nase podrucje. posebno dok su nove. Naravno da su Michelin, Conti i slicno bolje, ali to u praksi u normalnim uopste nije tolika razlika da bi ih laik razlikovao. Po meni najveci problem sa Savom i slicnim gumama u tim manjim dimenzijama je sto su poslije 2 godine za baciti, tj. dugorocno nisu bas jeftine.

Eh sad, druga je prica kad na BMW peticu stavis te gume...
Davno sazvakana tema, ima nekoliko godina, samo se memo tada jos igrao klikera.
Sevap ej da mu tata kupi nesto i kaze mu da od svojih para pocne gume i djelove kupovat, pa da vidimo sta ce kupiti.
Warashii

#4398 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Ipak se vi malo previse opterecujete tim testovima, ne kazem da nisu bitni i da ne mogu usmjeravati ali ipak svi znamo kako se nesto testira po tim magazinima.
I ne govorim u zastiti bilo koje gume nego cisto generalizujem.
jefferson

#4399 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Warashii wrote:Ipak se vi malo previse opterecujete tim testovima, ne kazem da nisu bitni i da ne mogu usmjeravati ali ipak svi znamo kako se nesto testira po tim magazinima.
I ne govorim u zastiti bilo koje gume nego cisto generalizujem.
Test treba da bude odredjena reference ali ne i nesto na osnovu cega ce covjek donjeti definitivnu odluku.
Na zalost kod nas nema svjedocanstava kupaca u tolikom broju da na osnovu toga mozes donjeti odluku o nekoj gumi.
Npr. u SAD konstanto na testovima je u vrhu Michelin Xi2 za SUV vozila. Medjutim, po ogromnom broju svjedocanstava na tire rack stranici koja je najveci online prodavac guma u SAD, gume su katastrofa u snijegu dubljem od 5cm. Ali na testovima uvijek u vrhu.
Znaci, test je OK, ali ne i nesto sto bi trebalo biti konacna referenca.
dileja

#4400 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dileja »

kad neko od vas stručnjaka pokaže da je neka guma koja je na testu se lošije pokazala
konkretno u praksi bila bolja, iako je jakoooo relativno i zanimljivo šta bi to značilo za stručnjake "bolja" (možda bolje gazi do njegovog sela kad zapada)
jebote sunce, ljudi milione eura uložili u poligon, u mjerne instrumente, na kraju krajeva u vozila i gume i nađe se "pametni Bosanac" koji inače izmišljaju toplu vodu, od gume do uređenja države i ekonomije, da on osporava testove, jer eto on bolje zna, on guli u svoju selendru po snijegu, pa mu dobro "vuku" sava i tigar
Post Reply