rovac13 wrote:passiv wrote:Nije unutrašnja je niža. Problem je što je kompletno crijevo vani, kroz koje ide ta voda zaledilo i onda je počela ta voda unutra ići, grijanje je naravno i to 23 stepena
Skini crijevo za odvod ispod vanjske jedinice.......i skini jos par dodatnih cepova (trebalo bi biti)........da voda sto vise otice.
Ocigledno je bio dobar majstor koji ti je montirao......sad ga zovi nek dodje popravit sto ne valja......do njeg je.
Jel bas morala vanjska biti viša.......ako se nije pobrinuo vezano za odvode......vjerovatno nije postavio ni uljne zamke (dzepove).
Malo je cudno da vec na ovim vanjskim temperaturama zaledi odvod toliko.......koja je klima u pitanju......ili ju forsiras.....ili nemas izolaciju......ili prevelik prostor za klimu.
Meni nikako nije jasno kako voda iz vanjske moze doci u unutarnju
Odvod iz unutrasnje (za preko ljeta) nije smio ici iz unutarnje u vanjsku.....zato sto je unutarnja niza......nego je morao nizvodno negdje niz kucu.......ne kontam preko cega drugo voda iz vanjske moze uci unutra.
Izadji do vanjske jedinice i proprati kuda je otisla voda unutra.
Fujitsu je ASYG12LMC/AO, nije forsirana radila je na 23 stepena, čak preko dana i ne grijem na nju (ona radi stalno 24h jel može biti šta do toga), već idu i drva iz nekih drugih razloga i ići će drva do januara. Sad klima održava temp preko noći i jedan dio dana. Ima izolacija 5 cm stiropola. Postavljao sam ovdje tlocrt i ti a i ovi što su postavljali su rekli da ne bi trebala imati problema da zagrije tih cca 20 kvadrata.
To oko odvodnje cu jos pogledati kada budem kući ali ima jedno crijevo koje ide niz kuću a u njega idu 2 druga crijeva i to čini mi se jedno iz unutrašnje i jedno iz vanjske ali morao bih opet pogledati kada budem kući da budem siguran da je tako.
Možda je i voda u crijevu nekako zaledila i onda nije ni mogla izlaziti vani pa je kapala unutra (nisam pametan) i neznam tačno odakle je voda došla ili se stvorila tu ali je bilo sigurno litar vode u lavoru koja je kapala sa unutrašnje jedinice i sreća pa sam to primjetio jer mi je moglo fino zajebat pod. Bili su i veći minusi, klima je tu već evo 2 mjeseca i ovo se sad desilo prvi put, sinoć sam uključio hlađenje i odledio fino vanjsku jedinicu i upalio da grije na 20 stepeni tokom noći i nije bilo vode unutra. Vidjet ćemo kako će danas biti pa se javim večeras opet.
Kad već pišem ovdje da i ja dam uvid u potrošnju, kao što rekoh klima radi 24h ali veći dio dana se grijem na drva (od podne pa do 8-9 sati), dok klima održava temp u toku noći i eto taj preostali dio dana. Nisam baš siguran koliko je tačno potrošila ali mislim da je u pitanju tek nekih par maraka jer mi je račun za struju skoro pa isti prije nego sam je i nabavio.