Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#4376 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bitango, pitanje...
Maloprije osjetim miris paljevine u kabini kroz ventilaciju, odmah stanem otvorim haubu kad iza izduvne grane blagi dim i smrad.. Pogledam kad izolacijona guma sa lambda sonde se istopila... Zice nisu sreca ali je zastitna guma pofino planula... Pogledam maloprije kad sam doso kuci kao kapljica ulja odnekud na sondi i odgorjeva... Inace mi je pomasna ta instalacija od lambda sonde... Sta mi je ciniti? Odakle ulje na lambdi koje sagorjeva usred ogromnih temperatura koje se stvaraju u njoj... ? Hvala
Maloprije osjetim miris paljevine u kabini kroz ventilaciju, odmah stanem otvorim haubu kad iza izduvne grane blagi dim i smrad.. Pogledam kad izolacijona guma sa lambda sonde se istopila... Zice nisu sreca ali je zastitna guma pofino planula... Pogledam maloprije kad sam doso kuci kao kapljica ulja odnekud na sondi i odgorjeva... Inace mi je pomasna ta instalacija od lambda sonde... Sta mi je ciniti? Odakle ulje na lambdi koje sagorjeva usred ogromnih temperatura koje se stvaraju u njoj... ? Hvala
- basicm
#4377 Re: Pitamo Mehanicare ?
Opet ibiza!
Salu na stranu, ali to auto ti je stvarno baksuz. Rijesi se ti toga.
-
dgL_
#4378 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hocu, hocubasicm wrote:Opet ibiza!
Jos jedno pitanje
-
junior3
#4379 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pomjenjaš većinu stvari pa ti bude žao prodati, a auto i dalje uši zavrće.
Znam dobro kako ti je dgl.
-
dgL_
#4380 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma brate nezz sta bi ti reko... Da sam ulozio jesam.. Napravio sam gresku vjerujuci ljudima koji se kobakagi razumiju, ali na kraju jedino sto je bilo gledano je da nije udarano, farbano, radjeno.... Manje se paznje posvetilo nekim meni bitnijim stvarima... Tek sad vidim koliko sam bio rahat sa autom koje je preslo 40.000 km iako je 90. Godistr nego ovo sa 210k na satu... Generalno sitnice mi smetaju, nekp bi ovo vozio nebi gledo dok god ide... Ja volim da znam sta je i kako je... Kaze meni drug ma ako ti ne curi puno na dihtungu dekkla ne diraj... A mene saznanje da to nije ok pojede.... Jbg takav valjda insan... I vazda te nesto handri... Nedavno mali servis uradio konto bicu miran ono realno sve uradjeno, al jok... Skidaj sad poklopac glave i dihtuj.. Ulja na svijecicama hejbet... A za 1000km mi potrosi 1 dcl... Sto je sasvim ok... Ne znam nisam pametanjunior3 wrote:Pomjenjaš većinu stvari pa ti bude žao prodati, a auto i dalje uši zavrće.
-
condy
#4381 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prestani se zamarat sa tim autom, prodaj ga. Ne isplati ti se toliko ni ulagat novca i zivaca u krntiju
-
530i
#4382 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije potrebno skidati remen niti na jednom motoru kojeg sam ja imao priliku vidjeti. I nije to ništa ni strašno ni skupo za uraditi, samo je očekivano na toj kilometraži.
-
bbianconero
#4383 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ljudi gdje da repariram turbinu? Ima li neko u Bosni da to dobro radi, mozda onaj gabeljic u vogosci? Ima li neko iskustva sa njim, da je radio kod njega ili to jedino znaju raditi u Uzicama?
-
condy
#4384 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je poznat strong auto zenica, ima ih na netu. Rade to već duže vremena.
-
timezone
#4385 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam potpuno siguran ali mislim da su na 1.4 16v motoru bregaste osovine uležistene i u poklopcu ventila tako da se zupcasti mora skinuti. Zbog toga i nema klasicnog dihtunga na poklopcu.
-
bbianconero
#4386 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas li licnog iskustva sa njima, volio bih da mi neko bas iz licnog iskustva pohvali neki turbo servis, da znam na cemu sam, a ne ovako reklama, rekla - kazala.condy wrote:Meni je poznat strong auto zenica, ima ih na netu. Rade to već duže vremena.
-
bbianconero
#4387 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje si reparirao turbinu?stetoskop wrote:Citroen bx 18 turbo dizel,
Lupa nešto u motoru, kao jedan cilinder. Na praznom hodu, lupka kao i većina dizela sa izraženijem zvukom nekog cilindra. U vožnji, dok je motor u fazi pogona ili kočenja, to lupnje je dosta izraženo, malo i zastrašujuće. Dok je hladan, skroz malo izlazi bijeli dim.
Reparirane dizne novim ulošcima, reparirana turbina, novi leteći ležajevi.
Ako neko zna šta bi moglo biti? Dali je do boš pumpe, ugao paljenja ili je do ventila. Bregasta direktna na ventile, nema hidropodizače, već idu u one šoljice (kako se zovu) male podloške.
-
condy
#4388 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ti si pitao za servis. Strong autu ne treba nikakva reklama ubise se od posla...bbianconero wrote:Imas li licnog iskustva sa njima, volio bih da mi neko bas iz licnog iskustva pohvali neki turbo servis, da znam na cemu sam, a ne ovako reklama, rekla - kazala.condy wrote:Meni je poznat strong auto zenica, ima ih na netu. Rade to već duže vremena.
-
dgL_
#4389 Re: Pitamo Mehanicare ?
1.4 16 v mora razubiti motor jer su gore brrgaste ustvari u pokolopcu glave i pokrecu se... Znaci kad se skine poklopac glave, moraju se i bregaste skidat... Odnosno razubit da bi mogao nanijeti diht masu jer dihtung ne postoji za ovaj motor... Interesantno je da je motor sa strana prilicno suh (sem na jednom cosku malo, nista strasno... Ali zato svijece i kablovi doslovno plivaju u ulju... Kao da si uzeo pola litre i nasuo na svijece... Strahoba kako izgleda... Ovaj mehanocar mi rece 60 ruke i 20ak neka bolja diht masa... Ima li iko ilakav savjet dali ovo raditi... Prije toga smo se dog da vozim 15ak dana pa da vidimo hoce li opet biti ulja na svijecama... Cisto da budemo sigurni... Da li bi ista dobio da probamo doteci sarafe poklopca ventila? Bar malo, ne pretjerivat da ne pukne..530i wrote:Nije potrebno skidati remen niti na jednom motoru kojeg sam ja imao priliku vidjeti. I nije to ništa ni strašno ni skupo za uraditi, samo je očekivano na toj kilometraži.
-
530i
#4390 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da, u pravu si, sad sam baš malo googlao za taj motor...kakav glup dizajn.
- johntra
#4391 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima još takvih motora, Renaultov 1,6 16V... 
-
dgL_
#4392 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma brate smijesno je to napravljeno po meni... Pa znaci da bi stavio diht masu na poklopac ventila onda "usput i veliki servia uradis.... Mislim smijesno! Moze li se ista postici blagim dotezanjem poklopca zna li iko? Ili probati nanijeti tu masu na rubove bez skidanja... Ima li iko iskustva? Ovi iskusni mehanicari sutejohntra wrote:Ima još takvih motora, Renaultov 1,6 16V...
- Ned071
#4393 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam mislio da ce mi trebati. Srecom nije. Preporuka mi je bila auto ivan. Nova bila.bbianconero wrote:Ljudi gdje da repariram turbinu? Ima li neko u Bosni da to dobro radi, mozda onaj gabeljic u vogosci? Ima li neko iskustva sa njim, da je radio kod njega ili to jedino znaju raditi u Uzicama?
Muha sa forumas ti zna gobeljica pa ga pitaj
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4394 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zasto komplikovati i slati turbine do Uzica, kad se to moze i kod nas srediti?! Gabeljic ima najmoderniju opremu, a i ne rade to od jucer, imaju sigurno znanja. Kolega radio u Swedish turbo service za golfa lV tdi, prije godinu, evo vrti se jos uvijek. Drugi kolega radio kod nekog covjeka u Kiseljaku za octaviju 1.9 tdi pd i sve ok, a cijene su tu negdje, u pedesetak maraka. Ovaj prvi platio 450 KM, a drugi oko 500 KM, i rade jos uvijek.Ned071 wrote:Ja sam mislio da ce mi trebati. Srecom nije. Preporuka mi je bila auto ivan. Nova bila.bbianconero wrote:Ljudi gdje da repariram turbinu? Ima li neko u Bosni da to dobro radi, mozda onaj gabeljic u vogosci? Ima li neko iskustva sa njim, da je radio kod njega ili to jedino znaju raditi u Uzicama?
Muha sa forumas ti zna gobeljica pa ga pitaj
- Ned071
#4395 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja nisam spomenuo uzice
-
junior3
#4396 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam je nosio u Užice, 300 eura izašlo.
Cijena ide od 250 do 350e.
Cijena ide od 250 do 350e.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4397 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ti si sasvim slucajno uletio u quote,.Ned071 wrote:Ja nisam spomenuo uzice
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4398 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislim da nista neces postici dotezanjem ni mackanjem okolo diht masom...nisam nikad radio te motore ali mislim da je deklo gornja polutka bregaste ,znaci kad se odvrne deklo bregaste su slobodne.kvalitetna diht masa ti je 13 maraka victor reinz.dgL_ wrote:ma brate smijesno je to napravljeno po meni... Pa znaci da bi stavio diht masu na poklopac ventila onda "usput i veliki servia uradis.... Mislim smijesno! Moze li se ista postici blagim dotezanjem poklopca zna li iko? Ili probati nanijeti tu masu na rubove bez skidanja... Ima li iko iskustva? Ovi iskusni mehanicari sute( a ja ih molim za odg.
- spreca
#4399 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas u zvorniku....ako se ne varam ti si iz TZ........na ulasku u Zvornik iz Karakaja prije nove crkve......i tu nekog upitas.....radi samo turbine ,bosh pumpe (inace jos zavrijeme juge bio generalni serviser za Bosh)karburatore i sve sto je vezano sa sistemom ubrizgivanja gorivabbianconero wrote:Gdje si reparirao turbinu?stetoskop wrote:Citroen bx 18 turbo dizel,
Lupa nešto u motoru, kao jedan cilinder. Na praznom hodu, lupka kao i većina dizela sa izraženijem zvukom nekog cilindra. U vožnji, dok je motor u fazi pogona ili kočenja, to lupnje je dosta izraženo, malo i zastrašujuće. Dok je hladan, skroz malo izlazi bijeli dim.
Reparirane dizne novim ulošcima, reparirana turbina, novi leteći ležajevi.
Ako neko zna šta bi moglo biti? Dali je do boš pumpe, ugao paljenja ili je do ventila. Bregasta direktna na ventile, nema hidropodizače, već idu u one šoljice (kako se zovu) male podloške.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#4400 Re: Pitamo Mehanicare ?
@bbianconero
Radio sam u Binježevu, uzeo mi 400 KM, garancija godinu.
Sad da govorim za neka iskustva, ne mogu, jer se nisam baš puno raspitivao, a i nisam vozilo puno testirao zbog gore navedenog kvara.
Radio sam u Binježevu, uzeo mi 400 KM, garancija godinu.
Sad da govorim za neka iskustva, ne mogu, jer se nisam baš puno raspitivao, a i nisam vozilo puno testirao zbog gore navedenog kvara.