ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4376 Re: ZOBS
pa na velikom dijelu puta prema goraždu, znak kaže dozvoljeno preticanje, na cesti puna linija...
i sad pošto se neki majstor zanio i povukao liniju cijelom dužinom puta moramo svi da ispaštamo i peljamo se za kamionima 20km?
i sad pošto se neki majstor zanio i povukao liniju cijelom dužinom puta moramo svi da ispaštamo i peljamo se za kamionima 20km?
- Travnički Noćni Šetač
#4377 Re: ZOBS
Ne znam kako si to zaključio i došao na to pitanje ... ali u principu možemo ovako godinu dana sa postavljanjem pitanja a odgovor se krije u čitanju Zakona... s obzirom da smo već apsolvirali šta ZOBS propisuje bezveze je dalje postavljati različita pitanja za koja je odgovor jednostavan: Piše u ZOBS-u ... samo pročitajte...
-
Seawolf
#4378 Re: ZOBS
Nije tačno. U ZOBS-u piše da horizontalna i vertikalna signalizacija moraju biti usaglašene i pokazivati isto.Travnički Noćni Šetač wrote:Ne znam kako si to zaključio i došao na to pitanje ... ali u principu možemo ovako godinu dana sa postavljanjem pitanja a odgovor se krije u čitanju Zakona... s obzirom da smo već apsolvirali šta ZOBS propisuje bezveze je dalje postavljati različita pitanja za koja je odgovor jednostavan: Piše u ZOBS-u ... samo pročitajte...
U ZOBS-u ne piše da li ću i kako ću biti prekršajno sankcionisan, ako skrenem desno, iz saobraćajne trake na čijem je završetku na kolovozu nacrtana strelica koja me obavezuje da vozim samo pravo.
- drug_profi
#4379 Re: ZOBS
Pa mislim da smo sasvim logicno i na sudu odbranjivo utvrdili da ne snosis krivicu jer si postupio po jednom i to vidljvijem i uocljivijem znaku.Seawolf wrote:Nije tačno. U ZOBS-u piše da horizontalna i vertikalna signalizacija moraju biti usaglašene i pokazivati isto.Travnički Noćni Šetač wrote:Ne znam kako si to zaključio i došao na to pitanje ... ali u principu možemo ovako godinu dana sa postavljanjem pitanja a odgovor se krije u čitanju Zakona... s obzirom da smo već apsolvirali šta ZOBS propisuje bezveze je dalje postavljati različita pitanja za koja je odgovor jednostavan: Piše u ZOBS-u ... samo pročitajte...
U ZOBS-u ne piše da li ću i kako ću biti prekršajno sankcionisan, ako skrenem desno, iz saobraćajne trake na čijem je završetku na kolovozu nacrtana strelica koja me obavezuje da vozim samo pravo.
Krivica je samo institucije koja je zaduzena za znakove.
- Travnički Noćni Šetač
#4380 Re: ZOBS
Ne znam šta nije tačno ako kažem da se treba pročitati ZOBS... i opet po treći ili četvrti put ti moram reći da ni u jednoj svojoj tvrdnji se nisi referisao na član Zakona, i na taj način nažalost nisi dorastao komunikaciji u ovoj temi...Seawolf wrote:Nije tačno. U ZOBS-u piše da horizontalna i vertikalna signalizacija moraju biti usaglašene i pokazivati isto.Travnički Noćni Šetač wrote:Ne znam kako si to zaključio i došao na to pitanje ... ali u principu možemo ovako godinu dana sa postavljanjem pitanja a odgovor se krije u čitanju Zakona... s obzirom da smo već apsolvirali šta ZOBS propisuje bezveze je dalje postavljati različita pitanja za koja je odgovor jednostavan: Piše u ZOBS-u ... samo pročitajte...
...
Nema potrebe da meni išta dokazuješ meni je situacija apsolutno jasna... to što ti tek sada govoriš da horizontalna i vertikalna signalizacija moraju biti usaglašene ja sam pričao prije dvije stranice, tako da mi je drago da sam te nešto naučio...
...
A evo još nešto da te naučim i onda možeš pisati do mile volje ali u ovoj temi možemo dalje pričati samo ako se pozoveš na član zakona ...
Ovo što tvrdiš je apsolutno netačno, u ZOBS-u "piše" odnosno propisuje se i jedan i drugi slučaj a pravi odgovor ti je:Seawolf wrote:U ZOBS-u ne piše da li ću i kako ću biti prekršajno sankcionisan, ako skrenem desno, iz saobraćajne trake na čijem je završetku na kolovozu nacrtana strelica koja me obavezuje da vozim samo pravo.
1. Ako je to slučaj da je NEUSKLAĐENA horizontalna i vertikalna signalizacija onda naravno da nećeš biti ti kažnjen, kao što i nisi do sada , već institucija koja je nadležna za cestu ... ( ipak probaj pronaći taj član ili pronađi šta sam pisao prije par stranica)
2. Ako je to slučaj da je USKLAĐENA horizontalna i vertikalna signalizacija, onda naravno da "piše" odnosno da se propisuje kazna za tog vozača, a to je već kolega forumaš newklear argumentovao u prethodnim postovima, pa možeš potražiti ako te toliko zanima ( mada si trebao prije sve pročitati, barem bi bilo kulturno tako učestvovati u raspravi) ...
...
Stvarno ne razumijem da sve živo pokušavaš kako bi bez ikakvog razloga meni i drugima dokazao nešto , ali da uopšte ne pokušavaš umjesto ličnih ali nažalost pogrešnih stavova , jednostavno konsultovati zakon...
Mislim da nekim forumašima nakon ove teme neću moći dati za pravo da razumiju saobraćaj....
...
Zašto se bolan provaljujete i pričate na temi o Zakonu a isti taj Zakon ne čitate ili ne razumijete šta piše ... strašno je opasno raditi to što radite, nestručno i netačno davati savjete i upute jer ovdje ima ljudi koji dođu da čuju savjet i slušajući vas mogu napraviti nezgodu bez ikakve potrebe...
...
- Travnički Noćni Šetač
#4381 Re: ZOBS
Jednostavno...drug_profi wrote: Pa mislim da smo sasvim logicno i na sudu odbranjivo utvrdili da ne snosis krivicu jer si postupio po jednom i to vidljvijem i uocljivijem znaku.
-
Seawolf
#4382 Re: ZOBS
A šta bi bilo da nema onog znaka vertikalne signalizacije?drug_profi wrote:Pa mislim da smo sasvim logicno i na sudu odbranjivo utvrdili da ne snosis krivicu jer si postupio po jednom i to vidljvijem i uocljivijem znaku.Seawolf wrote:Nije tačno. U ZOBS-u piše da horizontalna i vertikalna signalizacija moraju biti usaglašene i pokazivati isto.Travnički Noćni Šetač wrote:Ne znam kako si to zaključio i došao na to pitanje ... ali u principu možemo ovako godinu dana sa postavljanjem pitanja a odgovor se krije u čitanju Zakona... s obzirom da smo već apsolvirali šta ZOBS propisuje bezveze je dalje postavljati različita pitanja za koja je odgovor jednostavan: Piše u ZOBS-u ... samo pročitajte...
- Travnički Noćni Šetač
#4383 Re: ZOBS
Pa strelica bi imala punu snagu i bio bi prekršaj ne poslušati je...
-
nemezis
#4384 Re: ZOBS
Ozbiljno pitam, jesi li procitao clan 238, stav 1. tacka 36?newklear wrote:Postupio suprotno članu 130. stav 4. kažnjivo po 238. stav 1. tačka 36. ZOBS-a.
I nemojte šuplje priče da oznake na kolovozu ne predstavljaju znak/saobraćajnu signalizaciju, naravno da predstavljaju....
Last edited by nemezis on 19/11/2018 16:31, edited 1 time in total.
-
Seawolf
#4385 Re: ZOBS
Nepristojan si, a da pri tome, u stvari, ništa nisi dokazao.Travnički Noćni Šetač wrote:...
-
Seawolf
#4386 Re: ZOBS
U skladu sa kojim članom/stavom Zakona?Travnički Noćni Šetač wrote:Pa strelica bi imala punu snagu i bio bi prekršaj ne poslušati je...
-
nemezis
#4387 Re: ZOBS
Nije trolanje, ja sam rekao da ne postoji kazna za nepoštivanje oznaka na kolovozu, ti pitas za kaznjavanje preticanja preko pune linije i ja ozbiljno trazim clan koji kaznjava preticanje preko pune. Kako mislis da ti ja potkrijepim tvrdnju da necega NEMA u Zakonu?Travnički Noćni Šetač wrote:To sad već izlazi iz ozbiljne priče i nemam namjeru se igrati trolanja foruma na taj način... uostalom ako si prvi počeo priču, a jesi onda ti prvi potkrijepi svoju tvrdnju sa članom ZOBS-a ili nekog od pravilnika...
- Travnički Noćni Šetač
#4388 Re: ZOBS
Ja ne dokazujem nista samo citiram ZOBS... a mislim da tvoje :"nije tačno" upuceno meni bez ikakvih argumenata u prilogu ima dobru dozu nepristojnosti....Seawolf wrote:Nepristojan si, a da pri tome, u stvari, ništa nisi dokazao.Travnički Noćni Šetač wrote:...
-
Seawolf
#4389 Re: ZOBS
Nije mi bila namjera biti nepristojan, kada sam napisao "Nije tačno".Travnički Noćni Šetač wrote:Ja ne dokazujem nista samo citiram ZOBS... a mislim da tvoje :"nije tačno" upuceno meni bez ikakvih argumenata u prilogu ima dobru dozu nepristojnosti....Seawolf wrote:Nepristojan si, a da pri tome, u stvari, ništa nisi dokazao.Travnički Noćni Šetač wrote:...
Samo sam referisao na to da se niti jedan od dijelova ZOBS-a, koje si citirao, ne odnosi na postupanje prema vozaču koji u datoj situaciji iz lijeve trake skreće desno.
-
nemezis
#4390 Re: ZOBS
Nece ti biti problem navesti clan Zakona koji propisuje kaznu za kršenje oznaka na kolovozu?tempuser wrote:Stipu ba... Ljudi trolaju i kontriraju samo da bi trolai i kontrirali. Ja sam sa spomenutim imao raspravu vezanbo za kategorij koja se zavrsila otprilike da je on na mou tvrdnju da je otcak okrugao odgovarao pitanjem gdje pise da je tocak okrugao!
Pomenem ovo jaranu koji je profesionalno verziran u ovim stvarima koji je primjetio interesantnu stvar:
Ako se krene od predpostavke da su oba znaka iz iste kategorije, znak na kolovozu je fizicki postavljen nakon vertikalnog znaka sto znaci da bi se u slucaju incidenta to moglo tumaciti da je on zadnji koji vrijedi.
- Travnički Noćni Šetač
#4391 Re: ZOBS
Mislim da si jedini na forumu koji sumnja u postojanje kazne za prelazak preko pune linije i nazalost ne mogu te shvatiti ozbiljno... to sto ti ne vidis nesto u ZOBS-u ne znaci da nije propisano... to sam znaci da ti to ne vidis... naravno da postoji clan koji to propisuje, vec smo ga ovdje spominjali pa se potrudi i pronadji gubimo vrijeme i energiju na ponavljanje stvari jer je nekolicini ljudi mrsko citati....nemezis wrote:Nije trolanje, ja sam rekao da ne postoji kazna za nepoštivanje oznaka na kolovozu, ti pitas za kaznjavanje preticanja preko pune linije i ja ozbiljno trazim clan koji kaznjava preticanje preko pune. Kako mislis da ti ja potkrijepim tvrdnju da necega NEMA u Zakonu?Travnički Noćni Šetač wrote:To sad već izlazi iz ozbiljne priče i nemam namjeru se igrati trolanja foruma na taj način... uostalom ako si prvi počeo priču, a jesi onda ti prvi potkrijepi svoju tvrdnju sa članom ZOBS-a ili nekog od pravilnika...
- Travnički Noćni Šetač
#4392 Re: ZOBS
Dao sam ti odgovore za obe situacije... ti ih ne prihvatas kao validne ... to je to... dalje je bezveze....Seawolf wrote: Nije mi bila namjera biti nepristojan, kada sam napisao "Nije tačno".
Samo sam referisao na to da se niti jedan od dijelova ZOBS-a, koje si citirao, ne odnosi na postupanje prema vozaču koji u datoj situaciji iz lijeve trake skreće desno.
-
nemezis
#4393 Re: ZOBS
Ja sad ne razumijem priču. Ako imas clan pokazi i to je to. Kakvo je to sad izmotavanje. Evo ovaj gore navodi clan koji ne govori to sto on tvrdi i sta sad? Je li to ozbiljna diskusija?Travnički Noćni Šetač wrote:Mislim da si jedini na forumu koji sumnja u postojanje kazne za prelazak preko pune linije i nazalost ne mogu te shvatiti ozbiljno... to sto ti ne vidis nesto u ZOBS-u ne znaci da nije propisano... to sam znaci da ti to ne vidis... naravno da postoji clan koji to propisuje, vec smo ga ovdje spominjali pa se potrudi i pronadji gubimo vrijeme i energiju na ponavljanje stvari jer je nekolicini ljudi mrsko citati....nemezis wrote:Nije trolanje, ja sam rekao da ne postoji kazna za nepoštivanje oznaka na kolovozu, ti pitas za kaznjavanje preticanja preko pune linije i ja ozbiljno trazim clan koji kaznjava preticanje preko pune. Kako mislis da ti ja potkrijepim tvrdnju da necega NEMA u Zakonu?Travnički Noćni Šetač wrote:To sad već izlazi iz ozbiljne priče i nemam namjeru se igrati trolanja foruma na taj način... uostalom ako si prvi počeo priču, a jesi onda ti prvi potkrijepi svoju tvrdnju sa članom ZOBS-a ili nekog od pravilnika...
- Travnički Noćni Šetač
#4394 Re: ZOBS
Vec smo spominjali sve clanove vezano za ovu problematiku... evo ja sam spreman podvuci refu i fino i kulturno ponoviti ono sto sam pronasao da pise u ZOBSu(znaci ne licno misljenje kao sto sam vise puta naveo) , ako ste i vi spremni nakon toga neki dio koji osporavate osporiti drugim clanom ZOBSa a ne licnim stavovima, tumacenjima , pretpostavkama i slicno... tako da ako grijesim da dobijem clan zakona koji ce me nesto jos nauciti...
...
Moze tako ?
...
Moze tako ?
-
tempuser
#4395 Re: ZOBS
Naravni da nece, ali mi ne pada da 2 x hranim trola.nemezis wrote: Nece ti biti problem navesti clan Zakona koji propisuje kaznu za kršenje oznaka na kolovozu?
- vješalica
#4396 Re: ZOBS
ja sam na prošloj stranici stavila link na pravilnik kojeg niko od vas nije otvoriotempuser wrote:Naravni da nece, ali mi ne pada da 2 x hranim trola.nemezis wrote: Nece ti biti problem navesti clan Zakona koji propisuje kaznu za kršenje oznaka na kolovozu?
a posebno vas dvojica mudrovatora
a nemezis je čak objasnio da pješački prelaz obilježeni nije oznaka na kolovozu,u čemu ga pravilnik podsjeća da nema pojma o tome
a vi i dalje maštrafite gluposti a hvala bogu ima policija koja ćeš vam filozofiju začepiti u dvije boje
žutom i rozom
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4397 Re: ZOBS
kako si lijepo sebe opisaotempuser wrote: Stipu ba... Ljudi trolaju i kontriraju samo da bi trolai i kontrirali. Ja sam sa spomenutim imao raspravu vezanbo za kategorij koja se zavrsila otprilike da je on na mou tvrdnju da je otcak okrugao odgovarao pitanjem gdje pise da je tocak okrugao!
- Travnički Noćni Šetač
#4398 Re: ZOBS
Ja sam otvorio jer kad ucestvujem u diskusiji trudim se da procitam sve sto drugi ucesnici kazu...vješalica wrote: ja sam na prošloj stranici stavila link na pravilnik kojeg niko od vas nije otvorio
a nemezis je čak objasnio da pješački prelaz obilježeni nije oznaka na kolovozu,u čemu ga pravilnik podsjeća da nema pojma o tome
a vi i dalje maštrafite gluposti a hvala bogu ima policija koja ćeš vam filozofiju začepiti u dvije boje
žutom i rozom
Clanovi pravilnika od 53 do 64 sasvim precizno opisuju horizontalnu signalizaciju, definisu za sta se koja koristi i kako izgleda tako da je poučno pogledati isti...
Tamo čak piše da puna uzduzna linija znaci zabranu prelaska preko iste... nevjerovatno....
...
dobra primjedba Vješalice...
....
EDIT: mnogi bi trebali da poslusaju Vjesalicu kada su ove stvari oko Zakona u pitanju....
- vješalica
#4399 Re: ZOBS
Travnički Noćni Šetač wrote:Ja sam otvorio jer kad ucestvujem u diskusiji trudim se da procitam sve sto drugi ucesnici kazu...vješalica wrote: ja sam na prošloj stranici stavila link na pravilnik kojeg niko od vas nije otvorio
žutom i rozom
Clanovi pravilnika od 53 do 64 sasvim precizno opisuju horizontalnu signalizaciju, definisu za sta se koja koristi i kako izgleda tako da je poučno pogledati isti...
Tamo čak piše da puna uzduzna linija znaci zabranu prelaska preko iste... nevjerovatno....
...
dobra primjedba Vješalice...
....
EDIT: mnogi bi trebali da poslusaju Vjesalicu kada su ove stvari oko Zakona u pitanju....
aferim moj dragi prijatelju
dakle ima još ljudi koji bi se zdravo uključili u diskusiju pa i pročitali prijedlog
poenta je što se pojedincima sve u saobraćaju vrti oko ZOBS-a, iako baš i vidimoda nije tako
na web stranici autocesta ima još tih pravilnika koji pobliže definiraju određene sitnice, tako da ih nazovem,istima moguće je da nisu svi ažurirani ali otprilike to je to
ima čak jedna velika debela knjiga od ljube todorovića,ubila se za ove mudrovanere koja se bavi saobraćajem
- Travnički Noćni Šetač