Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
seln

#4376 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by seln »

Crimson wrote:Pici,

nisam neki politicar, ali cini mi se da je i ustav SFRJ bio slican, ili pak strasno grijesim ... a do sada smo postovali ustave samo tako.
Pobucana je SFRJ, ne vidim razlog sto se i ova karikatira od drzave ne bi bucala .... pa i Srbija je poderana i ostala bez Kosova ... i sta sad?

Jedina drzava u koju sam vjerovao bila je Juga, dok je "generali" i "bivsi zatvorenici" nisu rashodovali. Sta je Bosna? .... cetiri sata autom, brda i bjeda. Isto je i sa Srbijom i ostalim, samo kod njih mahom ravnica. Kakav crni patriotizam. Zabole me i za Bosnu i za Srbiju.

Elem, sad bez zezanja:

Dok su vremena teska, sto vise pljujete po Srbima, dajete socne epitete "genoicidan", "stoka", "krme", "agresor", "cetnik", "sumska", "fasista" stvarate samo kontra efekat, jer generalizujete stvari. Ja cu onda za sebe izabrati manje zlo, i prikloniti se svom taboru koliko god da je on los. Zasto vas to cudi?
Ajde, kao vi nebi isto razmisljali?
Tako me nazivas i castis, a ocekujes da zivim sa tobom. Pa nisam po glavi izgorio ... dje to ima (?!)

Ne volim Dodu, covjek je sve drugo sem dingospo ... ali kad mi ne preostaje druga opcija sta da radim? Da idem kod vas i slusam uvrede?

Muslimani, od skora Bosnjaci, su vecinski i to je fakat. E kada si toliko veliki, imas i neku odgovornost. Kad bi malo oladili sa religijom i onim trofrtaljnim, ponudili bolja radna mjesta i zaradu, presao bi gro Srba i Hrvata na vasu stranu i svaki dan kupovali u BBI (nemojte sad o zajednickim institucijama, nisam na to mislio).

Moje dijete da uci kako mu je otac bio agresor na sopstvenom pragu .... ma bjaaaaazi!

Tvoje dijete da ide i da slusa o zlim "Turcima" ..... jel da da je bjaaaazi ... isto.
Dobro je, nek smo se postrojili i prebrojili, no mi jedno nije jasno: ako si ti sebe okarakterisao kao srbina-kao-takvog, sto mene strpa u turke? mogu misliti da se osjecas fino u zagrljaju nacije i da ces je uvijek braniti, bila u pravu ili ne bila. Samo, onda nemoj ocekivati da te ja ne zovem cetnikom.
Postoji pravi i krivo, nista vise. pc jeste nastala na genocidu, a poslijeratnu egzistenciju je nastavila diskriminacijom, opstrukcijom povratka i separatizmom. Ako to branis, onda si cetnik.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#4377 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

Stvari si poredao u formulama kolektiviteta.
U tome i jeste cijeli problem.

Niko tebe,niti bilo koga drugoga,ko nije podrzavao rat (ja cu erci agresiju,a ti ga definisi kako hoces ),nikoga ko osudi ubijene u Srebrenici,ili unistavanje Sarajava..rusenje par stotina Dzamija....niko tebe nece nazvati ni fasistom,ni agresorom,ni bilo cim pogrdnim..zasto se stavljas u taj kolektivitet?

To je isto kao da neko iz RSa,ili Australije recimo,nazove Bin Ladena idiotom,Al kaidom teroristima idiotima,ubicama i da se ja osjetim uvrijedjenim zbog toga,i odlucim se prikloniti "svom stadu" :shock:

Zatso bih,kada to i jeste istina.

Genocid je genocit,pa taman da mi ga je rod najblizi uradio
Caco je ubica,bez obzira sto je po toj teoriji bio u mom "dresu" :D

Koliktivitet nas ubi prijatelju.

A ovo sto Dodik prosipa,bilo da je to zaista njegov stav,ili je cisto paravan iza kojeg se krije uslijed istrage SIPE,radi malverzacije i kradje,to je cisti fasizam

Stado,srpstvo,moje sudije,vase sudije...cak je i izjavio da mu je cilj unistiti drzavu,do odcjepljenja...sto automatski vodi u sukobe.

Kome je do rata bolan,ni njegov sin,ni bakirov zet nece biti u rovovima,nego ti i ja,nedaj Boze.

jebes kolektivitete kada ljudi ginu,jebes nacionalne ponose i interese ako za to treba pasti novih 100.000mrtvih.
Narode uhavizaj se....
Last edited by -LIBERO- on 14/06/2009 01:11, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4378 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

nisam neki politicar, ali cini mi se da je i ustav SFRJ bio slican, ili pak strasno grijesim ... a do sada smo postovali ustave samo tako.
Pobucana je SFRJ, ne vidim razlog sto se i ova karikatira od drzave ne bi bucala .... pa i Srbija je poderana i ostala bez Kosova ... i sta sad?

Jedina drzava u koju sam vjerovao bila je Juga, dok je "generali" i "bivsi zatvorenici" nisu rashodovali. Sta je Bosna? .... cetiri sata autom, brda i bjeda. Isto je i sa Srbijom i ostalim, samo kod njih mahom ravnica. Kakav crni patriotizam. Zabole me i za Bosnu i za Srbiju.

Elem, sad bez zezanja:

Dok su vremena teska, sto vise pljujete po Srbima, dajete socne epitete "genoicidan", "stoka", "krme", "agresor", "cetnik", "sumska", "fasista" stvarate samo kontra efekat, jer generalizujete stvari. Ja cu onda za sebe izabrati manje zlo, i prikloniti se svom taboru koliko god da je on los. Zasto vas to cudi?
Tako me nazivas i castis, a ocekujes da zivim sa tobom. Pa nisam po glavi izgorio ... dje to ima (?!)

Ne volim Dodu, covjek je sve drugo sem dingospo ... ali kad mi ne preostaje druga opcija sta da radim? Da idem kod vas i slusam uvrede?

Muslimani, od skora Bosnjaci, su vecinski i to je fakat. E kada si toliko veliki, imas i neku odgovornost. Kad bi malo oladili sa religijom i onim trofrtaljnim, ponudili bolja radna mjesta i zaradu, presao bi gro Srba i Hrvata na vasu stranu i svaki dan kupovali u BBI (nemojte sad o zajednickim institucijama, nisam na to mislio).

Moje dijete da uci kako mu je otac bio agresor na sopstvenom pragu .... ma bjaaaaazi!

Tvoje dijete da ide i da slusa o zlim "Turcima" ..... jel da da je bjaaaazi ... isto.

samo mali ispravak na NACI-FACI post......."Otac ČHetnik".....et ništa više.....Ma BJaaaaaaaaŽŽŽIII :mrgreen: :bih:

I nek si vala ove Turke stavio pa nek ide sve u MP3 :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :bih: :bih: :bih: koja frustracija.....maBJaaaaaŽŽŽŽIIIII :mrgreen:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4379 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Bas me nesto interesuje da li se u RS-u, necu da kazem i Srbiji, smije ponosno,a da ne dobijes po nosu, reci "Hebes zemlju koja RS-a nema".
:D :D :D :D
Crimson

#4380 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Crimson »

"Koliktivitet nas ubi prijatelju."
Libero, imas gajbu pive na ovu konstataciju. Takav meni komsija treba, i za njega ruku dajem... ostali "imate mahanje"
jeza u ledja

#4381 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by jeza u ledja »

@ Crimson

Djeca u Njemackoj uce sta su i ko su im bili ocevi i dede. Non stop ih bubaju po glavi s time, od prvog osnovne pa nadalje. Gdje god Njemci odu ako dodje do bilo kakve rasprave o historiji, ratu, genocidu, Jevrejima, ili bilo cime slicnom - bit ce podsjecani na to sta su i ko su bili njihovi preci, njihova zemlja, i njihov narod. Niko naravno time ne optuzuje njih same, danas. A opet, Njemci zive i rade, vrlo uspjesno, saradjuju sa drugim zemljama, imaju prijatelje medju susjedima, cak je kod njih i manje izrazen tipicni evropski nacionalizam i ksenofobija kakvu imas u mnogim drugim evropskim zemljama.

I sta sad, da li oni upiru prstom na bilo koga? Da li ne podnose Francuze, Holandjane, Engleze, Amere jer im ovi govore ono sto i znaju sami - da je njihova zemlja zauvijek ostala sa ogromnom crnom mrljom u svojoj historiji.

Na isti taj nacin mi i ostatak svijeta gleda na vas. No, za razliku od Nijemaca, vi o sebi ne mislite samokriticno na isti nacin kao Njemci. Zasto, pa zato sto vas niko na to nije natjerao, bar ne dovoljno, kao sto su natjerali Njemce. Vi sebe i povijest svoje zemlje i naroda ne vidite kao nesto negativno, a na vasu zemlju (mislim na Srbiju) kao zemlju sa ogromnom crnom mrljom u svojoj historiji. Ne mislite o svojoj zemlji kao leglu fasizma, genocida, ratnih zlocinaca i nacionalisticke politike. Vi to breme ne mozete da podnesete, pa tako ni ti, bez obzira na to sto vecina vas danas nije kriva ni za sta, ne mozete da podnesete da vas je neko zaveo i da vas jos zavodi i prica vam bajke koje se razlikuju od ostalih narodnih bajki po tome sto za sobom imaju krvavi trag.

I sad se ti cudis. Ne mozes cudu da se nacudis. Kako majku mu eto mi bi kao da zivimo s vama, sve multi-kulti, a tako vas ne podnosimo? Pa tako brate, mi moramo s vama, kao sto i vi morate s nama. Ne mozete van iz ove zemlje, osim kao individue, jer vi nemate 'vas' dio u BiH, kao sto zamisljate, kao sto nemaju ni drugi. Tako nama ne ostaje drugo nego da vas tjeramo da slusate o tome kako su oko vas fasisti, cetnici, 'genocidni', ubice, itd... Jer se vi sami niste oslobodili toga.

I sta sad hoces? Htio ti to ili ne, a ovo kazem svima koji se pitaju slicne stvari kao ti, vi ste nama i ostatku svijeta - ono sto su nekad bili Njemci, Japanci i sve ono na sta Njemacka ili Japan od prije 70 godina asociraju. I sad ti mozes reci - eee nismo mi to, pretjerujes, ovo ono. Ne moras ti to prihvatiti, to breme (a trebao bi, mada nije samo do tebe), ali mozes barem prihvatiti da na vas drugi tako gledaju. Barem to mozes shvatiti. E, ako to shvatis, onda ces i bolje razumjeti sve ono sto se prica o vama na ovoj i slicnim temama i na to kako se na vas generalno gleda.
Na tebi je da dokazes da to nije tako, da vas nepravedno optuzujemo i etiketiramo za ovo ili ono. S naseg gledista, mi cemo ti pruziti ruku ako pokazes da si spreman nositi breme onoga sto je cinjeno u tvoje ime. Medjutim, zato je potrebno MNOGO MNOGO vise od ovoga sto su do sada rekli i ucinili ti i tebi slicni.

PS: I ja nemam nikakav problem sa generaliziranjem. Zasto bjezati i lagati sami sebe da ne stavljamo druge u razne kategorije? Zato sto ne zelimo sami da nas stavljaju u kategorije. No to ne znaci da mi nismo dio nekih kategorija.
Orbini

#4382 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Orbini »

Elem, sad bez zezanja:

Pa sad,.. - nebih replicirao na ovo ili ono vec cu uopsteno pe ces skontati na sta dajem odgovor.

Ti trofrtaljni su 0,01%, uglavnom prezreni i kod nas, jedna sekta koja nema ama nikakvu politicku tezinu niti moze ista konretno uticati i uraditi. Druga je stvar islamofobija i mediji koji tome daju prenaglasen karakter. Znam jako dobro kakvo je javno mjenje u BL i kakvi se stereotipi provlace - u to vjeruju uglavnom oni koji ili nisu dolazili u Fed. ili su u prolazu gledali sto xele visjeti i to mnozili sa 10. Bosnjaci su manje navodjeni religijom nego vi - vjerovao ili ne.

Sto se tice navodnih srpskih reakcija na bosnajcke uvrede - tu te moram ispraviti. Ovdje je u pitanju bosnjacka reakcija na vas nacionalizam koji nije prestao sa uvredama i svojom politikom ni u miru. Kada mirovni sporazum o zavrsetku rata i administrativnu podjelu preinacis u drzavu u drzavi i pola drzave samo za jedne - naravno da to ne ide sa blagoslovom. I tu nema onda price o brezobraznim Bosnjacima koji bez ikakvog povoda blate, vrjedjaju,... vecje obrnuto. Bosnjaci barem blate na individualnoj osnovi i kada generalizuju - pricaju o vasoj politici i idealima - koji se u historiji naroda mjenjaju. Vase blacenje i predrasude ne stede nikoga i kriv si, sataniziran u svakom slucaju jer smo kako ono bjese - "genetski otpad bivsih Srba, ostatak jedne okupacije, kulturno, genetski, civilizacijski,... niza vrsta." Ovdje se jako dobro zna koj je poceo, ko prednjaci,.. a sa cije strane su uglavnom reakcije. Ne mogu ti shebati familiju i koncept, buducnost,.. pa poslije tvojih reakcija pricati o opravdanosti mojih reakcija na tvoje.

Koga ces slaviti kao heroja ili slocinca na kucnom pragu je stvar kucnog odgoja.

Sto se tice suzivota - to nije bratstvo - jedinstvo. Ne ocekujem da zivimo zajedno zbog ljubavi. Mi polazemo pravo na zivot u cjeloj BiH - sa istim pravima i perspektivom. Vi mu dodjete usput uz neke teritorije, i nesto sto ima svoju cjenu ako zelis zivjeti u BL napr. Niko nije lud za vama, nikome ne smeta sto vas je 200 000 u BL, ali - tu mora biti mjesta i perspektive i za nas.

A Bih i bivsu YU ne mozes porediti ni u snu. Uostalom, bivsu YU je imao ko rasturiti, igraci su tu stisli muda i to uradili. Docim - vi o razbucavanju BiH uglavnom pricate ali nista ne radite osim nekih hinjskih indirektnih poteza. Zasto bih onda uzimao ozbiljno one koji se ne usudjuju izvesti ono sto zele? Jedini balkanski narod koji ide samo na sigurno i preplasi se protivnika ako je upola jak. Hebote - sta smo mi ostali prosli za racun nezavisnosti pa se opet izduralo - gdje je kod vas zapelo? Da nema foruma i utakmica nebih ni znao cemu tezite, nemate ni politicke platforme, stranke koja to propagira(Dane Cankovic se ne racuna), u godinama iza rata ponekag izgubite pokoju nadleznost i atribut drzavnosti, prethodno tresete goru, poslije rodite misa. Oladite malo sa tim razbucavanjem BiH, za to nemat emuda - jedino sto mozete trenutno je diskriminisati ostale pa se nadati uci u Evropu kao etnicki najcistija teritorija - a nas getoizirati. A to nece moci bas tako lako i nekom hebenom realpolitikom.
nuernberg

#4383 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nuernberg »

Orbini wrote:

Elem, sad bez zezanja:

Pa sad,.. - nebih replicirao na ovo ili ono vec cu uopsteno pe ces skontati na sta dajem odgovor.

Ti trofrtaljni su 0,01%, uglavnom prezreni i kod nas, jedna sekta koja nema ama nikakvu politicku tezinu niti moze ista konretno uticati i uraditi. Druga je stvar islamofobija i mediji koji tome daju prenaglasen karakter. Znam jako dobro kakvo je javno mjenje u BL i kakvi se stereotipi provlace - u to vjeruju uglavnom oni koji ili nisu dolazili u Fed. ili su u prolazu gledali sto xele visjeti i to mnozili sa 10. Bosnjaci su manje navodjeni religijom nego vi - vjerovao ili ne.

Sto se tice navodnih srpskih reakcija na bosnajcke uvrede - tu te moram ispraviti. Ovdje je u pitanju bosnjacka reakcija na vas nacionalizam koji nije prestao sa uvredama i svojom politikom ni u miru. Kada mirovni sporazum o zavrsetku rata i administrativnu podjelu preinacis u drzavu u drzavi i pola drzave samo za jedne - naravno da to ne ide sa blagoslovom. I tu nema onda price o brezobraznim Bosnjacima koji bez ikakvog povoda blate, vrjedjaju,... vecje obrnuto. Bosnjaci barem blate na individualnoj osnovi i kada generalizuju - pricaju o vasoj politici i idealima - koji se u historiji naroda mjenjaju. Vase blacenje i predrasude ne stede nikoga i kriv si, sataniziran u svakom slucaju jer smo kako ono bjese - "genetski otpad bivsih Srba, ostatak jedne okupacije, kulturno, genetski, civilizacijski,... niza vrsta." Ovdje se jako dobro zna koj je poceo, ko prednjaci,.. a sa cije strane su uglavnom reakcije. Ne mogu ti shebati familiju i koncept, buducnost,.. pa poslije tvojih reakcija pricati o opravdanosti mojih reakcija na tvoje.

Koga ces slaviti kao heroja ili slocinca na kucnom pragu je stvar kucnog odgoja.

Sto se tice suzivota - to nije bratstvo - jedinstvo. Ne ocekujem da zivimo zajedno zbog ljubavi. Mi polazemo pravo na zivot u cjeloj BiH - sa istim pravima i perspektivom. Vi mu dodjete usput uz neke teritorije, i nesto sto ima svoju cjenu ako zelis zivjeti u BL napr. Niko nije lud za vama, nikome ne smeta sto vas je 200 000 u BL, ali - tu mora biti mjesta i perspektive i za nas.

A Bih i bivsu YU ne mozes porediti ni u snu. Uostalom, bivsu YU je imao ko rasturiti, igraci su tu stisli muda i to uradili. Docim - vi o razbucavanju BiH uglavnom pricate ali nista ne radite osim nekih hinjskih indirektnih poteza. Zasto bih onda uzimao ozbiljno one koji se ne usudjuju izvesti ono sto zele? Jedini balkanski narod koji ide samo na sigurno i preplasi se protivnika ako je upola jak. Hebote - sta smo mi ostali prosli za racun nezavisnosti pa se opet izduralo - gdje je kod vas zapelo? Da nema foruma i utakmica nebih ni znao cemu tezite, nemate ni politicke platforme, stranke koja to propagira(Dane Cankovic se ne racuna), u godinama iza rata ponekag izgubite pokoju nadleznost i atribut drzavnosti, prethodno tresete goru, poslije rodite misa. Oladite malo sa tim razbucavanjem BiH, za to nemat emuda - jedino sto mozete trenutno je diskriminisati ostale pa se nadati uci u Evropu kao etnicki najcistija teritorija - a nas getoizirati. A to nece moci bas tako lako i nekom hebenom realpolitikom.
Orbini bravo.... !!!!!!
Arc_Angel

#4384 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Arc_Angel »

jeza u ledja wrote:@ Crimson

Djeca u Njemackoj uce sta su i ko su im bili ocevi i dede. Non stop ih bubaju po glavi s time, od prvog osnovne pa nadalje. Gdje god Njemci odu ako dodje do bilo kakve rasprave o historiji, ratu, genocidu, Jevrejima, ili bilo cime slicnom - bit ce podsjecani na to sta su i ko su bili njihovi preci, njihova zemlja, i njihov narod. Niko naravno time ne optuzuje njih same, danas. A opet, Njemci zive i rade, vrlo uspjesno, saradjuju sa drugim zemljama, imaju prijatelje medju susjedima, cak je kod njih i manje izrazen tipicni evropski nacionalizam i ksenofobija kakvu imas u mnogim drugim evropskim zemljama.

I sta sad, da li oni upiru prstom na bilo koga? Da li ne podnose Francuze, Holandjane, Engleze, Amere jer im ovi govore ono sto i znaju sami - da je njihova zemlja zauvijek ostala sa ogromnom crnom mrljom u svojoj historiji.

Na isti taj nacin mi i ostatak svijeta gleda na vas. No, za razliku od Nijemaca, vi o sebi ne mislite samokriticno na isti nacin kao Njemci. Zasto, pa zato sto vas niko na to nije natjerao, bar ne dovoljno, kao sto su natjerali Njemce. Vi sebe i povijest svoje zemlje i naroda ne vidite kao nesto negativno, a na vasu zemlju (mislim na Srbiju) kao zemlju sa ogromnom crnom mrljom u svojoj historiji. Ne mislite o svojoj zemlji kao leglu fasizma, genocida, ratnih zlocinaca i nacionalisticke politike. Vi to breme ne mozete da podnesete, pa tako ni ti, bez obzira na to sto vecina vas danas nije kriva ni za sta, ne mozete da podnesete da vas je neko zaveo i da vas jos zavodi i prica vam bajke koje se razlikuju od ostalih narodnih bajki po tome sto za sobom imaju krvavi trag.

I sad se ti cudis. Ne mozes cudu da se nacudis. Kako majku mu eto mi bi kao da zivimo s vama, sve multi-kulti, a tako vas ne podnosimo? Pa tako brate, mi moramo s vama, kao sto i vi morate s nama. Ne mozete van iz ove zemlje, osim kao individue, jer vi nemate 'vas' dio u BiH, kao sto zamisljate, kao sto nemaju ni drugi. Tako nama ne ostaje drugo nego da vas tjeramo da slusate o tome kako su oko vas fasisti, cetnici, 'genocidni', ubice, itd... Jer se vi sami niste oslobodili toga.

I sta sad hoces? Htio ti to ili ne, a ovo kazem svima koji se pitaju slicne stvari kao ti, vi ste nama i ostatku svijeta - ono sto su nekad bili Njemci, Japanci i sve ono na sta Njemacka ili Japan od prije 70 godina asociraju. I sad ti mozes reci - eee nismo mi to, pretjerujes, ovo ono. Ne moras ti to prihvatiti, to breme (a trebao bi, mada nije samo do tebe), ali mozes barem prihvatiti da na vas drugi tako gledaju. Barem to mozes shvatiti. E, ako to shvatis, onda ces i bolje razumjeti sve ono sto se prica o vama na ovoj i slicnim temama i na to kako se na vas generalno gleda.
Na tebi je da dokazes da to nije tako, da vas nepravedno optuzujemo i etiketiramo za ovo ili ono. S naseg gledista, mi cemo ti pruziti ruku ako pokazes da si spreman nositi breme onoga sto je cinjeno u tvoje ime. Medjutim, zato je potrebno MNOGO MNOGO vise od ovoga sto su do sada rekli i ucinili ti i tebi slicni.

PS: I ja nemam nikakav problem sa generaliziranjem. Zasto bjezati i lagati sami sebe da ne stavljamo druge u razne kategorije? Zato sto ne zelimo sami da nas stavljaju u kategorije. No to ne znaci da mi nismo dio nekih kategorija.

Potpisujem svaku rijec :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
oldplague

#4385 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by oldplague »

Ne bih poredila situaciju u postratnoj Njemačkoj sa ovom ovdje. Prije svega, treba imati u vidu da su Saveznici najprije "mirno preselili" preostale Jevreje na Bliski istok, pa se tek onda bacili na intenzivnu denacifikaciju njemačkog društva. Drugim riječima, njemačko je društvo uspjelo u svojoj nakani: nema više velike i prospertitetne jevrejske zajednice u Njemačkoj i oni sada praktično priznaju svoju bijednu prošlost - sami sebi. Ooooh, utoliko lakše. Nikome nije palo na pamet vraćati jevrejske izbjeglice iz Amerike i drugih dijelova svijeta u Njemačku, pa da onda mlade Švabe po školama priznaju grijehe svojih očeva pred razredom punim jevrejske djece.
Njemačka nije multikulti zemlja, nije nikada bila i, znajući ih, neće nikada ni biti u pravom smislu riječi.
BiH jeste, to je njen historijski sukus, bez svoje tri konfesije ona nije ništa, ne postoji i nema nikakve vrijednosti. Nema ni razlog za postojanje.
Drugi problem je i naša dalja prošlost, u kojoj je bome klao i tlačio ko je koga stigao. Čisto sumnjam da bi se to uzajamno osuđivanje ikada moglo privesti kraju ili dovesti u neku ravnotežu koja bi odgovarala svima. Bošnjaci će o Srebrenici, Srbi o Jasenovcu i Turcima, Hrvati o Bleiburgu i komunizmu... Niko neće odustati, nema šanse.
Nakon toliko godina, došli smo do hamletovske dileme: hoćemo li ili nećemo? Jer naša se prošlost ne može promijeniti niti se duboko ukorijenjeni etnički identiteti naroda u Bosni mogu preinačiti u nešto zgodno, pomirljivo, osrednje.
Koliko god mi pokušavali odbaciti SFRJ kao paradigmu međuetničkih rješenja na ovim prostorima, ona će nam se uvijek vraćati u glavu kao bumerang: ovdašnji narodi nisu željni suživota, ne žele druge i drugačije, prije svega radi religije. Ako jedan mikroprostor poput BiH želimo sačuvati u tom multikulturalnom obliku, onda moramo voditi računa o svakom potezu. Inače, svaka naša greška ide u prilog ekstremnim nacionalistima, vjerskim fanaticima i najobičnijim, svagdanjim profiterima i kriminalcima.
Pamet u glavu.
behavac

#4386 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Bas me nesto interesuje da li se u RS-u, necu da kazem i Srbiji, smije ponosno,a da ne dobijes po nosu, reci "Hebes zemlju koja RS-a nema".
Sto se ne bi smjelo...ja kad se zezam mogu reci sta god zelim...bez problema...
Ima onaj fazon:
"Jebo zemlju koja Bosne nema"...
"Zato Srpska ima Bosnu"... :D
oldplague

#4387 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by oldplague »

behavac wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Bas me nesto interesuje da li se u RS-u, necu da kazem i Srbiji, smije ponosno,a da ne dobijes po nosu, reci "Hebes zemlju koja RS-a nema".
Ima onaj fazon:
Srpska nema ništa, osim otužne činjenice da vam komšiluka nema. Zaista, iskreno, ne kontam kako mlad, pismen, emancipovan čovjek može šetkati livadom po sunčanom danu, ne pitajući se po čijim kostima hoda. To pitanje mene mori, a ne prošlost, daljnja ili bliža.
pici

#4388 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Biljana Plavšić
o

"Iako sam više puta bila upoznata sa navodima o surovim i neljudskim postupcima protiv ne-Srba - odbila sam da se sa time suočim, ili čak da ih provjerim. Ustvari, ja sam se potpuno predala govorenju o nevinim srpskim žrtvama ovoga rata. Ovaj svakodnevni rad potvrdio je moje uvjerenje da se borimo za svoj opstanak, i da je u ovoj borbi međunarodna zajednica naš neprijatelj. I tako sam ja jednostavno poricala te navode, čak ih i neprovjeravajući. Ostala sam sigurna u mom uvjerenju da Srbi nisu sposobni da učine nešto tako. U ovoj opsesiji da više nikada ne postanemo žrtve - dopustili smo sebi da postanemo počinioci. Čuli ste jučer, a i djelimično danas opširno o patnjama koje su ovim prouzrokovane. Ja prihvatam odgovornost za moj udio u tome. Ova odgovornost je moja - i samo moja. Ona se ne proteže na druge lidere i njihovo pravo da se brane. Ona se zasigurno ne proteže na naš srpski narod, koji je već platio visoku cijenu za postupke našeg rukovodstva. Saznanje da sam odgovorna za takve ljudske patnje i za kaljanje ugleda mog naroda, uvjek će ostati dio mene." (u svojoj izjavi datoj 17. decembra 2003.)

* Josip Pejaković
o

"Ne bih dozvolio da se učini prvi genocid na ovim prostorima, a to je genocid nad Jugoslovenima, onim istinskim koji su postali produkt najplemenitijeg što je ova zemlja mogla iznjedriti. Ovog trenutka svečano izjavljujem da sam Jugosloven i to nepopravljivi po uzoru na Strossmayera, Broza i sve one koji su me učili da poštujem razlike, sve ono što podrazumijeva toleranciju. Po uzoru, dakle, na one koji su me učili da ću kroz pristajanje da budem i jedno i drugo i treće biti užasno bogat čovjek - a to su stvari koje zatucanim ljudima ne mogu sada doprijeti do svijesti. A činjenica je da danas nema veće bijede nego biti Hrvat, Srbin il' Musliman - veću sramotu sami sebi nismo mogli prirediti i trebat će nam godine da tu ljagu speremo sa sebe." (1993)

Mary Potter Engel

* "Dok smo stajali ispred još uvijek ruinirane Narodne Biblioteke, bila sam pogođena brutalnošću onih koji su namjerno spalili milione knjiga i stotine hiljada rukopisa da bi izbrisali sve dokaze historije, kulture i života drugih naroda, da bi obezbijedili da nikakvo sjećanje na njih ne preostane nakon njihovog umorstva, kao da nikada nisu živjeli u Bosni. Da se pokuša ugasiti živ narod i svi dokazi o njegovoj kulturi i historiji – to je genocid o kakvom ja jedva mogu da podnesem da razmišljam."

Jovan Divjak

* "Vidim da se interesujete za ono što se desilo u BiH. Sarajevo je od maja 1992. do marta 1996. bilo pod opsadom Vojske RS. Ta vojska je bila naoružana i od JNA i čitavog rata podržavana iz Beograda. To se može videti i u knjizi generala Veljke Kadijevića. Građani Sarajeva, a ne samo Bošnjaci-muslimani, jedno vrijeme pretrčavali su preko aerodroma da bi došli do hrane i lijekova. I tom prilikom ubijeno ih je više od 400.

I na kraju Mile Dodik

(1) Ocjenu o genocidu mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio.
(2) Srbi su jedan korektan i pošten narod koji je u prošlom ratu branio sebe

neTko je tražio FACI-NACI izjave DoDija pa da zaokružimo MiT i Legendy o LaktaŠkom "Socijal-DEMONkrati" :mrgreen: :bih:
behavac

#4389 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by behavac »

oldplague wrote:
behavac wrote:
Ima onaj fazon:
Srpska nema ništa, osim otužne činjenice da vam komšiluka nema. Zaista, iskreno, ne kontam kako mlad, pismen, emancipovan čovjek može šetkati livadom po sunčanom danu, ne pitajući se po čijim kostima hoda. To pitanje mene mori, a ne prošlost, daljnja ili bliža.
Mozda zato sto livadama kojim sam hodao ispod nije bilo kostiju...
Tako da zapravo nema sta da me mori...i hodam opusteno...
Frankyee

#4390 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Frankyee »

da li tacno da je Dodo izjavio ovo :

Nakon jučerašnje izjave Milorada Dodika da je cilj SNSD-a raspad BiH, svako dalje učestvovanje u tzv. prudskom procesu predstavlja svjesno rušenje države BiH, saopćeno je danas iz SDPBiH.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4391 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

oldplague wrote:Ne bih poredila situaciju u postratnoj Njemačkoj sa ovom ovdje. Prije svega, treba imati u vidu da su Saveznici najprije "mirno preselili" preostale Jevreje na Bliski istok, pa se tek onda bacili na intenzivnu denacifikaciju njemačkog društva. Drugim riječima, njemačko je društvo uspjelo u svojoj nakani: nema više velike i prospertitetne jevrejske zajednice u Njemačkoj i oni sada praktično priznaju svoju bijednu prošlost - sami sebi. Ooooh, utoliko lakše. Nikome nije palo na pamet vraćati jevrejske izbjeglice iz Amerike i drugih dijelova svijeta u Njemačku, pa da onda mlade Švabe po školama priznaju grijehe svojih očeva pred razredom punim jevrejske djece.
Njemačka nije multikulti zemlja, nije nikada bila i, znajući ih, neće nikada ni biti u pravom smislu riječi.
BiH jeste, to je njen historijski sukus, bez svoje tri konfesije ona nije ništa, ne postoji i nema nikakve vrijednosti. Nema ni razlog za postojanje.
Drugi problem je i naša dalja prošlost, u kojoj je bome klao i tlačio ko je koga stigao. Čisto sumnjam da bi se to uzajamno osuđivanje ikada moglo privesti kraju ili dovesti u neku ravnotežu koja bi odgovarala svima. Bošnjaci će o Srebrenici, Srbi o Jasenovcu i Turcima, Hrvati o Bleiburgu i komunizmu... Niko neće odustati, nema šanse.
Nakon toliko godina, došli smo do hamletovske dileme: hoćemo li ili nećemo? Jer naša se prošlost ne može promijeniti niti se duboko ukorijenjeni etnički identiteti naroda u Bosni mogu preinačiti u nešto zgodno, pomirljivo, osrednje.
Koliko god mi pokušavali odbaciti SFRJ kao paradigmu međuetničkih rješenja na ovim prostorima, ona će nam se uvijek vraćati u glavu kao bumerang: ovdašnji narodi nisu željni suživota, ne žele druge i drugačije, prije svega radi religije. Ako jedan mikroprostor poput BiH želimo sačuvati u tom multikulturalnom obliku, onda moramo voditi računa o svakom potezu. Inače, svaka naša greška ide u prilog ekstremnim nacionalistima, vjerskim fanaticima i najobičnijim, svagdanjim profiterima i kriminalcima.
Pamet u glavu.
oldplague, o gore boldiranom bi se dalo raspravljati nasiroko, ali pokusacu ukratko navesti neke cinjenice koje bi ti mogle pomoci da ne upadas u zamku neosnovanih optuzbi i izjednacavanja krivice, jer mi se cini da upravo to zelis da kazes.Necu ici dalje od Turaka jer oni su ti koje Srbi optuzuju za najvece zlo njima ucinjeno, sto ja i ne osporavam. Samo sta mi u Bosni, recimo Bosnjaci imamo sa tim? Zasto mi da placamo ceh koji su Turci napravili? Turska vojska nije bila jednonacionalna, bilo je u njoj i pripadnika drugih naroda, ali niko njih ne optuzuje.Tokom osvajanja Srbije, a pogotovo Bosne i drugih podrucja na Balkanu u Turskoj vojsci je bilo i nesto srpskih jedinica, pa opet niko, a pogotovo ne Bosnjani,Bosanci, potonji Muslimani ili Bosnjaci, nikada nisu optuzili Srbe zbog onoga sto su turska vojska ili njena vlast ucinile u Bosni, niti su se njima svetili. Zasto se onda Srbi svete Bosnjacima za ono sto su im Turci ucinili (Sjeti se izjave Mladica u Srebrenici)? Osim pripipadnosti istoj vjeri mi sa Turcima nemamo nista vise zajednicko od drugih balkanskih naroda, cega je posljedica i ustanak Huseina Kapetana Gradascevica i njegovih Bosnjana svih vjera protiv Turaka, a onda kada su srpski vazali stali u njihovu odbranu i njih. Ja ne vidim nikakovog razloga da nas optuzuju i svete nam se, osim ako nije u pitanju neso drugo.
Tursku imperiju je zamjenila Austro-Ugarska cija je vojska, opet visenacionalna, napravila dosta zla i po Bosni i po Srbiji, ali opet niko ne optuzuje recimo Chehe, cijih vojnika je bilo u toj vosci, za zla koje je napravila Austro-Ugarska. Kontas li sada?
Jasenovac se desio, to nije sporno, i mnogi Srbi su stradali u njemu, ali stradali su i drugi, Romi, Jevreji, muslimani(i moj rodjak je stradao tamo), pa cak i Hrvati. Opet moje pitanje: sta mi Bosnjaci imamo sa tim i zasto bi placali ceh za te zlocine? Neosporno je da je vojsci NDH bilo i muslimana, kao sto je, kako sam vec naveo bilo i Srba u turskoj vojsi, vjerovatno su cinili i zlocine, ali oni nisu bili ni ideolozi ni organizatori toga rezima ni tih zlocina, pa razlog da se Bosnjaci optuzuju za te zlocine bi bio isti kao optuzivati Srbe zbog jedinica koju su imali u turskoj vojsci, ili Chege zbog njihovih vojnika u Austro-Ugarskoj vojsci. Zna se ko su bili ideolozi i organizatori toga rezima i tih zlocina - bosnjacki narod svakako nije.
Sto se tice Blajburga i zlocina ucinjenih tamo, Bosnjaci su najmanje krivi, i ne bih vise o tome.Sve se zna.
A sada Srebrenica i zlocin koji pocinjen u njoj. Srbi su bili ideolozi, organizatori i izvrsioci zlocina nad Bosnjacima, i nema te vode koja ih moze oprati od toga, kao ni Nijemce od zlocina nad Jevrejima. Nalogodavalc je bila srpska vlast i izvrsilac srpska vojska. Zlocin je potpuno njihov.To je ono sto ih razlikuje od gore spomenutih Srba u turskoj vojsi, Cheha u Austro-Ugarskoj, muslimana u NDH vojsci, ili pripadnika bilo kojeg drugog naroda u takvim vojskama u kojima su bili sticajem okolnosti, i manje-vise protiv vlastite volje. Zlocini koje su ti pripadnici tih naroda ucinili, ako su ucinili, nikako se ne mogu pripisati narodu iz kojeg poticu, vec rezimima kojima su sluzili. Srpska vojska u Srebrenici je sluzila srpskom rezimu i zlocini su napravljeni u ime srpskog naroda nad bosnjackim narodom, a sve kao zarad osvete Turcima, ustasama i inima.
Nije nego. :roll:
Zlocin je napravljen jer nismo ONI, jer smo muslimani, i najvise i najvaznije jer nismo bili JAKI. Srbi ne ratuju sa jacim od njih, a u zadnjem ratu su "izuzetnu hrabrost" pokazali nad nejaci i nenaoruzanima.
Toliko o optuzbama i izjednacavanju zlocina.
Sumnjam da ce se Srbi u skoroj buducnosti osloboditi tereta kojeg nose, a nece jer ih niko ne prisiljava da to ucine, a niti oni sami odgajuju i uce svoju djecu u takvom duhu. Prije ce biti da ce oni stvoriti nove mitove o velikim pobjedama i u Hrvatskoj, i u Bosni, i na Kosovu, i pjevati ih uz gusle na usi svojoj djeci, a uz put kriviti sve i svakoga za nepravde ucinjene njima.
Nekako s proljeća

#4392 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Nekako s proljeća »

:)

Jedino je Dragan Čavić smogao snage i hrabrosti da prizna počinjeni genocid.I to kao predsjednik manjeg bh entiteta...
pojedinac

#4393 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pojedinac »

oldplague wrote:Ne bih poredila situaciju u postratnoj Njemačkoj sa ovom ovdje. Prije svega, treba imati u vidu da su Saveznici najprije "mirno preselili" preostale Jevreje na Bliski istok, pa se tek onda bacili na intenzivnu denacifikaciju njemačkog društva. Drugim riječima, njemačko je društvo uspjelo u svojoj nakani: nema više velike i prospertitetne jevrejske zajednice u Njemačkoj i oni sada praktično priznaju svoju bijednu prošlost - sami sebi. Ooooh, utoliko lakše. Nikome nije palo na pamet vraćati jevrejske izbjeglice iz Amerike i drugih dijelova svijeta u Njemačku, pa da onda mlade Švabe po školama priznaju grijehe svojih očeva pred razredom punim jevrejske djece.
Pamet u glavu.
Možeš li ovdje pojasniti na koje narode misliš.
oldplague wrote:...... ovdašnji narodi nisu željni suživota, ne žele druge i drugačije, prije svega radi religije. ...........
Arc_Angel

#4394 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Arc_Angel »

kontaki wrote:
Nekako s proljeća wrote::)

Jedino je Dragan Čavić smogao snage i hrabrosti da prizna počinjeni genocid.I to kao predsjednik manjeg bh entiteta...
Jel mislis na onog Dragana kojeg smo jednako pljuvali i nazivali cetaljom i sl. Mislis na onog Dragana kojem smo prizeljkivali da ga izvjesni Milorad konacno smakne sa vlasti te u tome i znatno pomogli? Da li ces sutra to govoriti i za doticnog Milorada kad ga zamjeni neki Jovo?
Pljuvali ga jesmo tu nema dvojbe.

ja licno uvijek pokusavam da vidim i ono dobro u ljudima bez obzira koliko gresaka naprave, po tom osnovu postoji i iskrena namjera od strane cavica da je priznao prvo sam sebi pa onda i drugima i zbog toga je covjek.

neko mi je nekada davno rekao da je najteze u zivotu biti covjek i da za to treba jako puno hrabrosti, i da cu u tome uspjeti samo onda kada bide u stanju da svoje lose osobine prigrlim i privolim podjednako jako kao i svoje dobre.

svaki covjek bi trebao da zamisli ispred sebe stotinu ogledala i da svaki odraz u tim ogledalima predstavlja po jednu njegovu osobinu kako dobru tako i losu i tek onda kad bude spreman da ih prihvati podjednako bez rezervi bit ce potpun kao osoba i licnost bit ce covjek
nokia6170

#4395 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

kontaki wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: Necu ici dalje od Turaka jer oni su ti koje Srbi optuzuju za najvece zlo njima ucinjeno, sto ja i ne osporavam. Samo sta mi u Bosni, recimo Bosnjaci imamo sa tim? Zasto mi da placamo ceh koji su Turci napravili?
Sad ti kao nisi primjetio identifikaciju medju Bosnjacima sa Turskom i Turcima? Nisi primijetio turske zastave kad se igra neki fudbal/nogomet? Nisi primjetio bisere Cerica o "majci" Turskoj?
Nazalost, koliko god bilo nelogicno da Srbi nama vracaju za zlodjela pocinjena od strane Turaka, ima medju nama dosta onih koji se slazu sa stvarima koje sam naveo pa to nelogicno onda postaje sasvim logicno, mozda ne na ovom forumu ali ovaj forum svakako nije reprezentativan uzorak naseg drustva.
srpskoj politici ne treba istina i neki dokaz da bi plasirala svoje lazi..oni to vrlo dobro rade i bez istine...sjetimo se samo bacanja srba lavovima u pionirskoj u toku rata.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4396 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

kontaki wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: Necu ici dalje od Turaka jer oni su ti koje Srbi optuzuju za najvece zlo njima ucinjeno, sto ja i ne osporavam. Samo sta mi u Bosni, recimo Bosnjaci imamo sa tim? Zasto mi da placamo ceh koji su Turci napravili?
Sad ti kao nisi primjetio identifikaciju medju Bosnjacima sa Turskom i Turcima? Nisi primijetio turske zastave kad se igra neki fudbal/nogomet? Nisi primjetio bisere Cerica o "majci" Turskoj?
Nazalost, koliko god bilo nelogicno da Srbi nama vracaju za zlodjela pocinjena od strane Turaka, ima medju nama dosta onih koji se slazu sa stvarima koje sam naveo pa to nelogicno onda postaje sasvim logicno, mozda ne na ovom forumu ali ovaj forum svakako nije reprezentativan uzorak naseg drustva.
Da, primjetio sam, ali samo kod pojedinaca iz bosnjackog naroda. Primjetio sam takodje da se dobar dio Srba identifikuje sa cetnicima, ali mi ni na pamet pada da kazem da su svi Srbi cetnici, ili Hrvati ustase, ili Bosnjaci vehabije, ili ovi ono, ili oni ovo. Zasto se odmah generalizira? Hebe se meni sta Ceric misli i kaze. Otidji u bilo koju vukojebinu u Bosni gdje zive Bosnjaci i reci im da su Turci pa ces vidjeti njihovu reakciju. Sa liste mogucnosti da se izjasne: muslimani, Muslimani, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Jugosloveni, qurci, palci, Turci, zadnje sto bi ucinili je da se izjasne kao Turci. Uostalom, za pojedince iz Bosne koji su se identifikovali sa Turcima jos za turskoga vakta, i koji su pokusavali da budu veci Turci i od sultana, narod je korisio pogodnu i pogrdnu rijec "Turkesa". E, ti pojedinci su ti te Turkese. Njima bi se i danas nasmijao i narugao i najnepismeniji Bosnjak iz gore pomenute vukojebine.
ekvivalent

#4397 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ekvivalent »

evo upravo gledam 60 minuta...
i isjecke iz emisije rtrs-a u kojima dodik prica o istoj emisiji...
kaze tacno ovako:
"ja molim Boga da ne ukinu emisiju 60 minuta,jer upravo ta emisija, u onakvom formatu, ce dovesti do naseg cilja RASPADA BOSNE I HERCEGOVINE"
znaci dodik je od politike "ja prihvatam Bosnu i Hercegovinu" presao u otvoreno deklarisanje rusenja ove drzave
zanimljivo je da se i slatkorjecivi spiric prebacio na slican modus retorike...

ps.jel samo meni indikativno da onaj 100% BiH haris silajdjic suti ko kuja na sve ovo
pici

#4398 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

joj ŠO me sHeba DoDi .....kaže kakvo oružje,pištolji i trice.....s dva il tri prsta Če se borit :shock: ......mislim kako .......KUNG FU il Jiu Jicu il SUMO :shock:

a ja taman podmazo garonju :(
Image

hajd pici opet zatrpaji i na vježbe borilaČkih vjeŠtina :( :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Hunkar

#4399 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Hunkar »

pici wrote:joj ŠO me sHeba DoDi .....kaže kakvo oružje,pištolji i trice.....s dva il tri prsta Če se borit :shock: ......mislim kako .......KUNG FU il Jiu Jicu il SUMO :shock:

a ja taman podmazo garonju :(
Image

hajd pici opet zatrpaji i na vježbe borilaČkih vjeŠtina :( :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
:sax: :sax:
ovo dodik naucio onaj zonfas iz kill billa :D pa ide rasturat mrske mu balije :D
ekvivalent

#4400 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ekvivalent »

e jebi ga pici
ja taman ocekivao da ti i tvoja ukrajinsko-fine i postene zene udarnicka brigada napravite desant na brcko
kad ono ti zakopao garonju
i ides na cistis miljacku
da ne smrdi debelom kad u teheran dodje
Locked