BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#4376 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

svidja mi se trenutni pristup u NI. pogotovo ovo sto su poceli uvoditi i firme iz privatnog sektora u projekte NI. na primjer za ovaj RPG se pominje neka firma iz gracanice. mislim da prave opruge i federe. predpostavljam da su zaduzeni za opruge za okidajuci mehanizam. znaci umjesto da ovi u TRZ uvrcu zicu i prave te opruge, narucise od firme koja to radi vec godinam i to uspjesno za zapadnom trzistu.

taj princip da se neko oruzje radi sa vise koperanata smo vec raspravljali onda kad je izasla vjest o proizvodnji bosanske puske. pa kad je pocela kuknjava oko toga sto ce spickati 100 mio. eurica u tu fabriku.

bosni i ne treba vise vojnih fabrika od ovih sto ih ima jer pokrivaju sve sektore potrebne za odbranu. znaci jos samo uvuci privatni sektor i iskoristiti njihovo znanje i mogucnosti za jacanje NI i smanjenje od uvoza pojedinih komponenata.

trenutno razvoj NI ide u dva pravca jacanje artiljerijske komponente samohodnim haubicom i jacanje pjesadijske komponentre uvodjenjem nitroglicerinke i rpg7. vidjet ce mo kud ce ici razvoj pjesadijskog oruzja.
mislim da bi za bosnju bilo najbolje da mu standardni metak bude 7.62x51 a i kalibar 12.7 mm bi trebao biti zastupljen u oruzju kod bosnje. kao neki snajper ili cak kao mitraljez. jednostavno da se poveca vatrena moc pjesadije sto vise moze.
heckler

#4377 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

155_mm wrote:svidja mi se trenutni pristup u NI. pogotovo ovo sto su poceli uvoditi i firme iz privatnog sektora u projekte NI. na primjer za ovaj RPG se pominje neka firma iz gracanice. mislim da prave opruge i federe. predpostavljam da su zaduzeni za opruge za okidajuci mehanizam. znaci umjesto da ovi u TRZ uvrcu zicu i prave te opruge, narucise od firme koja to radi vec godinam i to uspjesno za zapadnom trzistu.

taj princip da se neko oruzje radi sa vise koperanata smo vec raspravljali onda kad je izasla vjest o proizvodnji bosanske puske. pa kad je pocela kuknjava oko toga sto ce spickati 100 mio. eurica u tu fabriku.

bosni i ne treba vise vojnih fabrika od ovih sto ih ima jer pokrivaju sve sektore potrebne za odbranu. znaci jos samo uvuci privatni sektor i iskoristiti njihovo znanje i mogucnosti za jacanje NI i smanjenje od uvoza pojedinih komponenata.

trenutno razvoj NI ide u dva pravca jacanje artiljerijske komponente samohodnim haubicom i jacanje pjesadijske komponentre uvodjenjem nitroglicerinke i rpg7. vidjet ce mo kud ce ici razvoj pjesadijskog oruzja.
mislim da bi za bosnju bilo najbolje da mu standardni metak bude 7.62x51 a i kalibar 12.7 mm bi trebao biti zastupljen u oruzju kod bosnje. kao neki snajper ili cak kao mitraljez. jednostavno da se poveca vatrena moc pjesadije sto vise moze.
I meni se jako svidja uvodjenje privatnih firmi u NI. Hem ti se siri broj mogucih dobavljaca hem je manja sansa za korupciju i malverizacije. U javnim preduzecima strepis pri svakoj promjeni vlasti a i od internih ratova raznih interesdzija. Privatnik nece bar sam od sebe krasti.
Ja bih takodjer za sto vise komponenti imao veci broj mogucih dobavljaca i tako i pojeftinjavao proizvodnju a i sirio znanje sto sire zlu netrebalo da se mogu aktivirati svi kapaciteti sto prije kad bradati banditi opet dignu glave. Pri direkciji za NI bih i odrzavao registar svih srodnih firmi koje bi mogle uci u ovu pricu sa svim detaljima o mogucnostima i kapacitetima. O obaveznim zalihama repromaterijala da ne govorim.
Nuken

#4378 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

helem, mi imamo jako, jako puno kompanija koje mogu raditi za vojnu industriju (mislim da treba koristiti ovaj termin, namjenska mi je pacifistično a mi krajišnici to ne volimo :lol: ). Ja imam informacije da Bekto ne radi sam onu pušku. Nešto se slalo/dobivalo iz Tešnja (ništa više ne znam). Ovo je godina početka i rapidnog rasta proizvodnje, novih tehnologija i produkata. Tek smo na početku :D :thumbup:
krater

#4379 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Mogli bi Unis Tok i TMD Kovgrad raditi kao podugovaraci za Pretis/Binas u proizvodnji kosuljica 60, 81, 82, 120 mm. Unis tok ima instalirane kapacitete za 3 miliona otkivaka godisnje / 7600-10000 tona. TMD Kovgrad 22.500 tona. Privatne tvornice sa kovackim kapacitetima mogu da se koriste kao rezervni ili dodatni kapaciteti tvornica vojne industrije bez potrebe da se osnivaju nove tvornice VI i komplikuje sa dozvolama.

Tezina standardne minobacacke municije:
60 mm - HE MORTAR SHELL M73 - Total mass - 1350 g (220 g TNT)
81/82 mm - HE MORTAR SHELL M72/M74 - Total mass - 3050 g (680 g TNT)
120 mm - HE MORTAR SHELL, LIGHT M62P3 - Total mass - 12.600 g (2200 g TNT)

Tako znaci 3 miliona u Unis Toku, 3-4 miliona u TMD-u. Pa ovo je prekucalo prijeratni Pretis. :lol:
krater

#4380 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Nuken wrote:helem, mi imamo jako, jako puno kompanija koje mogu raditi za vojnu industriju (mislim da treba koristiti ovaj termin, namjenska mi je pacifistično a mi krajišnici to ne volimo :lol: ). Ja imam informacije da Bekto ne radi sam onu pušku. Nešto se slalo/dobivalo iz Tešnja (ništa više ne znam). Ovo je godina početka i rapidnog rasta proizvodnje, novih tehnologija i produkata. Tek smo na početku :D :thumbup:
Da li su kupovali nove masine u BP, kao npr radijalna kovacka masina za cijevi ?

Ovako nesto
Image

ili
http://www.kays-dehoff.com/dehoff/gun-barrel/

ImageImage
http://www.unisig.com/products-and-tech ... hines/uni/
http://www.unisig.com/products-and-tech ... /firearms/
Image
http://www.htt-usa.com/product/deep-hol ... rrels.html
krater

#4381 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Image
heckler

#4382 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Dodik:
"Za nas je veoma važna činjenica da u Federaciji BiH ima šest fabrika naoružanja, a kod nas su one uništene. U tom pogledu, ostvarujemo ustavnu ulogu da osiguramo sigurnost RS-a. Mi moramo da se oslanjamo na proizvode iz Srbije i zato danas prisustvujem otvaranju ovog sajma", rekao je Dodik.
...
Dodik je rekao da je danas razgovarano o tome da “ljudi iz RS-a idu na obuke u Srbiju”.
- Ranije su kroz razne obrazovne programe našeg ministarstva ljudi išli na specijalizacije, uključuju se u Oružane snage BiH, ali mi želimo da to proširimo na nivo potreba policije, saradnje policijskih struktura koje u isto vrijeme mogu da budu odbrambene - rekao je Dodik.
2 stvari se mogu protumaciti iz ovog:

1) Cetnici ne spavaju mirno zbog ozivljavanja vojne industrije u Bosni. Lijepo. Motiv vise da se nastavi raditi jos predanije i jos intenzivnije. Ocigledno da funkcionise i kao metoda odvracanja.

2) Vo vise i ne pokusava da sakrije da ce da zarate. Koga uhvate sa spustenim gacama, magarac. Dudakovic vam je nabrojao sta da spremite, a valjda ste dovoljno pametni da skontate sta jos ide uz nabrojano a ne moze se u TV kameru direktno reci.

3) Strategija je vise nego ocita. Blokiraj i oslabi OSBiH i zadavi ih kroz blokiranje budzeta. Ovo sada daje odrijesene ruke Federaciji da militarizira policiju, brojcano je poveca i oprejemi maksimalno. Cetnici nam ne mogu parirati kao sto nam nisu mogli parirati kada je VFBiH otisla toliko ispred VRS da su kapitulirali, digli ruke, samoukinuli se i utopili u OSBiH.
Last edited by heckler on 27/06/2017 18:34, edited 1 time in total.
heckler

#4383 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

krater wrote:Mogli bi Unis Tok i TMD Kovgrad raditi kao podugovaraci za Pretis/Binas u proizvodnji kosuljica 60, 81, 82, 120 mm. Unis tok ima instalirane kapacitete za 3 miliona otkivaka godisnje / 7600-10000 tona. TMD Kovgrad 22.500 tona. Privatne tvornice sa kovackim kapacitetima mogu da se koriste kao rezervni ili dodatni kapaciteti tvornica vojne industrije bez potrebe da se osnivaju nove tvornice VI i komplikuje sa dozvolama.

Tezina standardne minobacacke municije:
60 mm - HE MORTAR SHELL M73 - Total mass - 1350 g (220 g TNT)
81/82 mm - HE MORTAR SHELL M72/M74 - Total mass - 3050 g (680 g TNT)
120 mm - HE MORTAR SHELL, LIGHT M62P3 - Total mass - 12.600 g (2200 g TNT)

Tako znaci 3 miliona u Unis Toku, 3-4 miliona u TMD-u. Pa ovo je prekucalo prijeratni Pretis. :lol:
Firmama poput Unis Tok i TMD Kovgrad bi trebalo u kontinuitetu davati bar minimalne ugovore da bi i usvojili tehnologiju i u kontinuitetu odrzali potrebno znanje da mogu da prosire proizvodnju brzo. Nije lako pokrenuti proizvodnju i onog sto si nekad proizvodio pa prestao a kamoli nesto skroz novo. Ne smije se cekati ratno vrijeme da se navrat nanos usvaja nesto novo. Sve to mora biti na tihom rezimu da imas utrenirane ljude da u svakom momentu mogu da prosire proizvodnju.
daddy-kool

#4384 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by daddy-kool »

Pozdrav društvu, redovno pratim temu i zahvaljujem se na interesantnim informacijama.

:thumbup:
daddy-kool

#4385 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by daddy-kool »

heckler wrote: 2) Vo vise i ne pokusava da sakrije da ce da zarate. Koga uhvate sa spustenim gacama, magarac. Dudakovic vam je nabrojao sta da spremite, a valjda ste dovoljno pametni da skontate sta jos ide uz nabrojano a ne moze se u TV kameru direktno reci.

3) Strategija je vise nego ocita. Blokiraj i oslabi OSBiH i zadavi ih kroz blokiranje budzeta. Ovo sada daje odrijesene ruke Federaciji da militarizira policiju, brojcano je poveca i oprejemi maksimalno. Cetnici nam ne mogu parirati kao sto nam nisu mogli parirati kada je VFBiH otisla toliko ispred VRS da su kapitulirali, digli ruke, samoukinuli se i utopili u OSBiH.

Mislim da ipak neće biti spuštenh gaća ovaj put. Bar ne sa ove strane.
Maraschino

#4386 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

daddy-kool wrote:Pozdrav društvu, redovno pratim temu i zahvaljujem se na interesantnim informacijama.

+1

155_mm

#4387 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

znaci maske su pale sad samo treba gledati da ne spadnu i gace. mislim da bi sad svima trebalo bitni jasno (zalosno je da uopste postoje ti kojima to nije jasno odavno bilo) da se cijelo vrijeme ceka da se karte poklope i ispadne neka nova prilika kako bi se nastavilo ostvarenje plana koje je onaj pisopija iz haga postavio.
155_mm

#4388 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ono sto mene zabrinjava je da bi ova renesansa u NI mogla biti kasno. ima jos mnogo posla oko toga da se z pomoc jake NI uspostavi jak odbranbeni sistem.
Nuken

#4389 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Nije ništa čudno što Dodiku smeta razvoj vojne industrije Federacije. Ona se razvija zbog ekonomskih, a prvenstveno sigurnosnih razloga :D
Nego, predlažem da za testiranje H-155 koriste poligon Sana-Banja Luka. Obavezno granate tipa M982 Excalibur. Da se ne pravi kolaterlana šteta :izet:
155_mm

#4390 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

u idealnom slucaju NI mora bit tako jaka da se u startu odustane nasilnog nametanja rijesenja bosnjama i da se trazi kompromis. to bi bilo 100% ostvarenje cilja.
155_mm

#4391 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ovo uvodjenje civilni firmi u sektor proizvodnje odbranbenih srestava je odlicno. jer je to maksimalno povecanje kapaciteta uz minimalno ulaganje i minimalan gubitak vremena. mislim da se procesi u odbranbenom sektoru moraju ubrzati. pogotovo sad kad je sve jasno.
Nuken

#4392 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:ovo uvodjenje civilni firmi u sektor proizvodnje odbranbenih srestava je odlicno. jer je to maksimalno povecanje kapaciteta uz minimalno ulaganje.
Naravno. Imaš firme koje se već bave time i pri tome im obezbjeđuješ posao i prihode. Šta nas sljedeće očekuje? Ja se nadam nekom ATGM sistemu možda u skorijoj budućnosti, VBR 122mm :D
Maraschino

#4393 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

Zar mi ne bi trebali biti demilitarizovani? :D
Kazu djikani da nam to najvise odgovara, navodno zbog troskova OS kako rece ''kredenac''.
155_mm

#4394 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:
155_mm wrote:ovo uvodjenje civilni firmi u sektor proizvodnje odbranbenih srestava je odlicno. jer je to maksimalno povecanje kapaciteta uz minimalno ulaganje.
Naravno. Imaš firme koje se već bave time i pri tome im obezbjeđuješ posao i prihode. Šta nas sljedeće očekuje? Ja se nadam nekom ATGM sistemu možda u skorijoj budućnosti, VBR 122mm :D
tu pricu o vbr 122mm smo mi ovdje pokrenulu na forumu. niko jos ne zna sta je to drugo najavljeno oruzje. mi se jos nadamo da je to taj vbr. pored H-155 je taj vbr takodje prijeko potreban. vbr ima samo jedan cilj djelovanja a to je da zaustavi masovan napad pjesadije i oklopa. pored vbr potrebna je i odgovarajuca raeta koja bi pojacla efekat zaustavljanja ili jos bolje efekat odvracanja od takvog jednog napada.

ne znam dokle se stiglo sa projektom R35+
Image
sa ovom bojevom glavom
Image

http://www.dtd.ba/index.php/istrazivanje/projekti/r35
155_mm

#4395 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da bi osnovni artiljerijski dio bio kompletiran sa H-155, VBR-122 i minobacacima 120 mm. idealno bi bilo jos kakva reketa dometa 200 km ali mislim da je to nerealno za ocekivati. iako je potreba zbog nedostatka avijacije itekako velika za tim. kazem to bi vec bilo idealno.
155_mm

#4396 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

sad ostaje pjesadijski dio i to je vec komplikovanije. jacanje pjesadije nitroglicerinkama i rpg-7 je pohvalno. idealno bi bio neki navodjeni protiv oklopni sistem u rangu bar HJ-8 jer se pokazao kao jako efektivan protiv t72 u siriji. a m84 je slabije oklopljen od t72.

jeftinije i jednostavnije bi bilo kupiti 1000 hj-8 raketa nego praviti nesto svoje ali znamo da nije moguce dobiti dozvolu u BiH za kupovinu neceg takvog tako da bi vlastita proizvodnja bila kao nuzno rijesenje. ali takodje vrlo malo realno.
Nuken

#4397 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Dakle:
minobacači i mine 60, 82 i 120 mm
samohodna haubica 155mm i granata
mislim da bi tu dobro došao još jedan VBR 120mm i pripadajuća granata
te granate u kalibrima 76, 90, 105, 122, 130, 152, 155mm

Malo o projektima odjeljenja za odbrambene tehnologije MFUNSA :D
Improved artillery rocket 122 mm for MLRS BM-21:

R25+, extended range up to 25 km, using a new rocket motor with double-base propellant
R35+, extended range up to 35+ km, using a new rocket motor with composition propellant

The new concept of warheads
Improved artillery rocket 107 mm

Improved performance of artillery projectiles 105 mm and 155 mm:

Aerodynamic and structural design
DPICM
Base bleed
New propulsion (propellant and new cartridge)
Spominje se tu i granata od 107mm. Možda se radi i na nekom manjem VBR-u :D
heckler

#4398 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

155_mm wrote:ono sto mene zabrinjava je da bi ova renesansa u NI mogla biti kasno. ima jos mnogo posla oko toga da se z pomoc jake NI uspostavi jak odbranbeni sistem.
Kad dodje do sranja uvijek ostaje zal da je trebalo uraditi jos vise jos ranije. Balijska glupost bi mogla u anale svjetske historije uci koliko im se trebalo crtati. Ovaj put bas nikog nebi mogli kriviti osim sebe.

U svakom slucaju, najbolje je imati sve vec u skladistu. Ako to ne moze onda bar imati kapacitet da se to brzo napravi uz spremne rezerve repromaterijala. Ali u tom slucaju vec si u trci sa vremenom. Otezana situacija, nestabilna struja, manjak dijelova, repromaterijala, blokada uvoza, napadi itd itd. U Bosni u svakom momentu mora biti dovoljno materijala za par miliona granata. Kraj price. I to mora biti na sigurnom a ne da bacas grah hoces li se kakvim Blaskicem morati pregovarati za neophodne komponente.

Moj prijedlog je jednostavan. NATO standard postavlja 2% BDPa kao minimalno za odbranu sto je pregledom odbrane i usvojeno kao cilj BiH. Ono sto na drzavnom nivou srbi blokiraju da se ulozi, treba federacija da nadoknadi i ulozi direktno gdje se procjeni da je najefikasnije.
Neke od mogucnosti su pravljenje neke vrste lake pjesadije/militirizovane policije ala Zandarmerija ili Carabinieri. Uz njih i oklop i helikopterske jedinice idu prirodno. Znaci direktno suplementiras slabosti OSBiH. Onda dalje razmotriti uvodjenje rezervenog sastava MUPa. Sve u svemu uz trenutni sastav OS i MUPa plus rezervu da mozes 40-50 000 ljudi mobilizovati u roku od 24 sata dok ostale mobilizujes i obucis.
Te jedinice se ne mogu opremati teskim naoruzanjem naravno, ali to se moze kroz namjensku industriju rijesiti drzanjem rezervi i poluzavrsenih proizvoda koji se mogu finalizarati za jako kratko vrijeme.

Znaci,
BDP BiH = 30 milijardi (2015)
2% BDPa = 600 miliona
Vojni budzet BiH = 290 miliona (2016)
Razlika = 310 miliona

Federacija bi trebala da raspolaze sa cca 200-300 miliona godisnje za ove svrhe (zavisno ako se ide da se nadoknadi sve ili samo 2/3 federalnog dijela). Ova cifra bi mogla da bude i veca jer ekonomija federacije vise nije 2:1 naspram genocidne tvorevine nego je blize 2.75:1 sa tendencijom rasta.

300 miliona godisnje vec skoro 10g godina smo mi kratki a zamislite sta se moglo sa tim uraditi do sada. Te pare vec postoje, ali su prozdrane stokakvim financiranjem kriminogenih GRASova, Zeljeznica i inih luzerskih preduzeca u kojima se subvencira armija parazita/glasaca.
155_mm

#4399 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@heckler

kod bosnje sve naopako. svim ostalima je lakse doci do pjesadije nego do artiljerije a kod bosnje suprotno. problem kako doci do 40.000 - 50.000 obucenih rezervista sa potrebnom opremom i oruzjem. ne vjerujem da je dozvoljeno da MUP-ovi imaju toliko rezervista. mislim da je MUP SR BiH imao oko 30.000 rezervista.

srbija i hrvatska ce najvjerovatnije uvesti neki vid sluzenja vojnog roka po nekoliko mjeseci za osnovnu obuku bas da mogu doci do tih 50.000 rezervista koje mozes podici za dan dva.
heckler

#4400 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Nuken wrote:Dakle:
minobacači i mine 60, 82 i 120 mm
samohodna haubica 155mm i granata
mislim da bi tu dobro došao još jedan VBR 120mm i pripadajuća granata
te granate u kalibrima 76, 90, 105, 122, 130, 152, 155mm

Malo o projektima odjeljenja za odbrambene tehnologije MFUNSA :D
Improved artillery rocket 122 mm for MLRS BM-21:

R25+, extended range up to 25 km, using a new rocket motor with double-base propellant
R35+, extended range up to 35+ km, using a new rocket motor with composition propellant

The new concept of warheads
Improved artillery rocket 107 mm

Improved performance of artillery projectiles 105 mm and 155 mm:

Aerodynamic and structural design
DPICM
Base bleed
New propulsion (propellant and new cartridge)
Spominje se tu i granata od 107mm. Možda se radi i na nekom manjem VBR-u :D

Ti 107mm VBR su najjednostavniji za napraviti i njih gotovo i svaka iole bolja zanatska radnja teoretski moze raditi.

O tim poboljsanjima na 122mm raketama jako dugo cekam da vidim detalje. Uz DTD ekipu, Pretis ih je u katalogu godinama isto prikazivao kao da su u razvoju (to je sve ista ekipa vise manje)

Iz tih javnih infosa se vidi da se radi(lo) na 2 verzije raketnog motora, dvokomponentne i kompozitne. Dvokomponentni rade cisce i nemaju toliki demaskirajuci efekat sto ih cini pozeljnim, ali se zrtvuje domet.
Kompozitnim gorivom dobijas domet ali ga vidis iz vasione kad zagaravi.

Medjutim, nije sva matematika u povecanju dometa. Treba nesto i pogoditi na tom dometu. Dakle pitanje se namece kakvu preciznost te rakete nude na tim distancama i tu bih jako volio vidjeti neke detalje. Berko Zecevic je nase nacionalno blago i bog mu podario dug zivot uz odlicno zdravlje i beskonacno razvojnih eura.

Preciznost nevodjenih raketa se uglavnom svodi na izlaznu brzinu rakete iz lansera. 35+ km je vec vrlo respektabilan domet. Tu se vec ulazi u ligu Orkana pri frakciji cijene. Medjutim, da bi Orkan dosao do tih zeljenih 100 m/s pri izlazu iz lansera imao je u sebi monstruozni buster motor koji bi gruhnuo dok se marsevski motor raspaljuje i osigurao tu brzinu.

Alternativa je kompozitno gorivo uz sav taj demaskirajuci efekat plus navodjenje rakete uz GPS i/ili neki INS sistem. To je opet drugi par opanaka i mijenja svu matematiku. Drasticno se poskupljuje proizvod, i sad vec pocinjes da ovisis o uvoznim komponentama za elektroniku i dobru volju velikog brata (GPS).
Post Reply