Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4376 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sime_cipol »

madesa wrote: 03/12/2024 12:44 moze li mi neko ukratko objasniti proceduru. Trenutno u zgradi nam je Jobing (katastrofalan) i prinudni predstavnik stanara . Sta je potrebno za promjenu prinudnog predstavnika( gdje mogu naci dokumentaciju za potpise i sl) i sta je onda potrebno da se zamjeni upravitelj.
Potpisi 50% stanara mjereno u m².
Najbolje nadjite nekog Upravitelja kod kojeg bi presli, on ce vam dati svu dokumentaciju, pogurati vase potpise prema Ministarstvu, haman sve zavrsiti. Traje procedura oko 2-3 mjeseca
JavierBosnia

#4377 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Da li je moguce da je cijena odrzavanja stambenih zgrada nepromijenjena od 2002 godine? Jesu li svjesni uopste koliko se od tada pa do danas cijena rada i materijala promjenila? Pa sigurno minimalno 300%..
Ko je zaduzen za ovo, vlada KS? Da li ima uopce govora o povecanju cijena u skorije vrijeme? Zasto se o tome ne pise, ne raspravlja? Zgrade propadaju jer je nemoguce na ovu cijenu odrzavati sa danasnjim cijenama..
eeeeeee

#4378 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eeeeeee »

JavierBosnia wrote: 15/01/2025 13:08 Da li je moguce da je cijena odrzavanja stambenih zgrada nepromijenjena od 2002 godine? Jesu li svjesni uopste koliko se od tada pa do danas cijena rada i materijala promjenila? Pa sigurno minimalno 300%..
Ko je zaduzen za ovo, vlada KS? Da li ima uopce govora o povecanju cijena u skorije vrijeme? Zasto se o tome ne pise, ne raspravlja? Zgrade propadaju jer je nemoguce na ovu cijenu odrzavati sa danasnjim cijenama..
Ne znam da li je od 2002, ali 15 godina nije sigurno.

Bio je neki zakon kao prednacrt mislim da nikad nije došao na dnevni red u skupštini. Nudio je brojna poboljšanja čak i nešto slično kao što je sada u Hr ili u entitetu RS da može zgrada postati pravno lice, ali ne mogu se sjetiti da je bilo planirano povećanje cijena.

Ministarstvo koje ti je nadležno je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i okoliša :izet: inače taj ministar je uhapšen sada je Šteta :izet: (kao ono skrivena kamera nadrealisti možete li zovnuti Ejuba uz uprave gospodine ne mogu Ejub vam je jutros uhapšen radi nekih vikendica na moru :D)

Evo ti mail pa ako dobiješ info i za zakon o za cijene javi nam...
[email protected]
sime_cipol

#4379 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sime_cipol »

JavierBosnia wrote: 15/01/2025 13:08 Da li je moguce da je cijena odrzavanja stambenih zgrada nepromijenjena od 2002 godine? Jesu li svjesni uopste koliko se od tada pa do danas cijena rada i materijala promjenila? Pa sigurno minimalno 300%..
Zgrade se ni tada nisu mogle odrzavati po ovim cijenama. Dodje Upravitelj uzme svoj % samo zato sto je upravitelj, a šaraf nije zavrnuo. Uzme PEV svoj % covjek samo nazove i prijavi kvar, to moze bilo ko od stanara uraditi. Evo neki prosjecan ulaz u gradu skupi 500 KM mjesecno i 150 KM ode bukvalno ni u sta. Te dvije stavke pojedu 30% budžeta. To je prvo sto se mora mijenjati. "Odrzavanje" lifta pojede 100ak KM mjesecno jer ga obidju 1 mjesecno. :lol:
Da nije zalosno bilo bi smiješno.
Placanje treba da ide za uradjeni posao i popravke, a ne ove nebuloze i sl.
JavierBosnia

#4380 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Svakako je odrzavanje lifta najveca stavka jer su tako i napravili da pogoduju tim firmama. Evo kod mene u zgradi
Mjesecni servis lifta 280
Cistacica 350
Upravitelj 230
Predstavnik 230
Ukupno: 1.100 KM fiksno bez drugih troskova

@eeeeeee jeste od 2002, eto provjeri
Ne znam zasto ne povecaju cijene, zgrade bi se sigurno bolje odrzavale, obrusavanje fasada, higijena, izgled uopceno, veca provizija predstavnicima, upraviteljima.. mada kao da gledam da bi i svi oni povecali cijene usluga ocepljavanja odvoda, lift, deratizacije i sl

Cim se nista ne radi 23 godine za ovo, necu ni ja sigurno upitom nista promjeniti. To bi trebalo valjda ovi iz skupstine da pokrenu pitanje toga, da stave na dnevni red raspravu, prijedloge i sl
Haris.ba

#4381 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

JavierBosnia wrote: 16/01/2025 10:27 Svakako je odrzavanje lifta najveca stavka jer su tako i napravili da pogoduju tim firmama.
Pa sta predlazes? Da se ne placa to redovno odrzavanje lifta?
JavierBosnia

#4382 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Haris.ba wrote: 16/01/2025 10:30
JavierBosnia wrote: 16/01/2025 10:27 Svakako je odrzavanje lifta najveca stavka jer su tako i napravili da pogoduju tim firmama.
Sigurnost jeste na prvom mjestu, ali gromobrani, elektroinstalacije, voda i sl se ne pregledaju ili ne bar tako cesto. Lift ako se pokvari, stat ce u 99% slucajeva i taj "redovni servis" nece to sprijeciti. Kvartalni detaljni pregled je bolje rjesenje.

Ovo sada, 7 minuta traje od momenta dolaska, do odlaska servisera. Dodju, popenju se u lift kucicu, potpisu se i odu. Da li to stvarno kosta 280 KM? U ugovoru kad pogledas sta je ukljuceno u tu cijenu je smijesno, nista.

Znaju da je mjesecni pregled obavezan, danas sutra ce cijena biti 500 KM pa ces htio ne htio morati platiti, trebaju im ograniciti tu cijenu. Ovakav pregled ne bi smio kostati vise od 50 KM
Haris.ba

#4383 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

JavierBosnia wrote: 16/01/2025 12:27
Haris.ba wrote: 16/01/2025 10:30
Sigurnost jeste na prvom mjestu, ali gromobrani, elektroinstalacije, voda i sl se ne pregledaju ili ne bar tako cesto. Lift ako se pokvari, stat ce u 99% slucajeva i taj "redovni servis" nece to sprijeciti. Kvartalni detaljni pregled je bolje rjesenje.

Ovo sada, 7 minuta traje od momenta dolaska, do odlaska servisera. Dodju, popenju se u lift kucicu, potpisu se i odu. Da li to stvarno kosta 280 KM? U ugovoru kad pogledas sta je ukljuceno u tu cijenu je smijesno, nista.

Znaju da je mjesecni pregled obavezan, danas sutra ce cijena biti 500 KM pa ces htio ne htio morati platiti, trebaju im ograniciti tu cijenu. Ovakav pregled ne bi smio kostati vise od 50 KM
Imas li ti kakvu ideju kako da se liftadzije natjeraju da naplacuju 50KM umjesto 500KM?
JavierBosnia

#4384 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Haris.ba wrote: 16/01/2025 12:31 Imas li ti kakvu ideju kako da se liftadzije natjeraju da naplacuju 50KM umjesto 500KM?
Eto nemam, samo ti hoces reci da oni sutra mogu sjesti i dogovoriti se koliko ce svi naplacivati. Jer nema takvih firmi puno
Postoje mehanizmi da to sprijece sigurno. Samo nisam siguran da li im je to u interesu. Eto za pocetak izbacivanje pregleda svaki mjesec
Haris.ba

#4385 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

JavierBosnia wrote: 16/01/2025 12:37
Haris.ba wrote: 16/01/2025 12:31 Imas li ti kakvu ideju kako da se liftadzije natjeraju da naplacuju 50KM umjesto 500KM?
Eto nemam, samo ti hoces reci da oni sutra mogu sjesti i dogovoriti se koliko ce svi naplacivati. Jer nema takvih firmi puno
Postoje mehanizmi da to sprijece sigurno. Samo nisam siguran da li im je to u interesu. Eto za pocetak izbacivanje pregleda svaki mjesec
Ne bi mi mrsko, pa potrazih.

Naredba o sigurnosti liftova
Član 27. (Period redovnog održavanja i obaveza postupanja) (1) Redovno održavanje lifta mora se obaviti najmanje jedanput mjesečno.
(2) Kod redovnog održavanja moraju se bez odgađanja otklanjati svi nedostaci u radu lifta, a neispravni i oštećeni dijelovi moraju se zamjeniti ispravnima.
(3) Ako se pri održavanju lifta utvrde neispravnosti koje mogu dovesti do opasnog pogonskog stanja, održavatelj mora lift privremeno staviti van upotrebe (isključiti pogon lifta), dok se one ne otklone.
JavierBosnia

#4386 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Pa znam ja zakon itekako dobro. Zato kazem da ga treba mijenjati, u kojem bih izbacio uopste mjesecni pregled lifta. Jedno zakon kaze, jedno je kako se on u stvarnosti primjenjuje.
Godisnji tehnicki pregled lifta utvrdi nedostatke koji se trebaju rjesiti - u realnosti ima 10 nedostataka, ali tehnoinspekt svejedno izda atest za lift da se koristi
Sta je onda svrha?
Predstavnik ili stanar svakako kada utvrdi da postoji neki nedostatak na liftu zove da se popravi. Nikad se jos nije bar kod mene desilo da serviseri lifta svojim pregledon utvrde kvar i pristupe rjesavanju istog
tramvajtrojka

#4387 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tramvajtrojka »

JavierBosnia wrote: 16/01/2025 13:38 Pa znam ja zakon itekako dobro. Zato kazem da ga treba mijenjati, u kojem bih izbacio uopste mjesecni pregled lifta. Jedno zakon kaze, jedno je kako se on u stvarnosti primjenjuje.
Godisnji tehnicki pregled lifta utvrdi nedostatke koji se trebaju rjesiti - u realnosti ima 10 nedostataka, ali tehnoinspekt svejedno izda atest za lift da se koristi
Sta je onda svrha?
Predstavnik ili stanar svakako kada utvrdi da postoji neki nedostatak na liftu zove da se popravi. Nikad se jos nije bar kod mene desilo da serviseri lifta svojim pregledon utvrde kvar i pristupe rjesavanju istog
Kod mene godisnji pregled lifta je uradjen zadnji put 2011 od tada je upravitelj 2017 uvukao haustor u dug za popravak lifta od 8000 maraka za koji nikada nije uradjen atest , i gdje su 2020e zavarili vrata i iščupali steke na prvom i drugom spratu

I sad se vade na to da je haustor u minusu zbog te opravke zbog koje nikada nisu uradili ateste ni odgovarajuće mjere nakon ugradnje bog zna kakvog dijela u upravljackoj jedinici lifta

A da ne pricam da nije jebene sijalice u haustoru htio zamijeniti od aprila pa sam ja iz svog dzepa to morao uraditi jer mi je vise bio pun kufer da silazim niz haustor u polumraku
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4388 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

JavierBosnia wrote: 16/01/2025 10:27 Svakako je odrzavanje lifta najveca stavka jer su tako i napravili da pogoduju tim firmama. Evo kod mene u zgradi
Mjesecni servis lifta 280
Cistacica 350
Upravitelj 230
Predstavnik 230
Ukupno: 1.100 KM fiksno bez drugih troskova

@eeeeeee jeste od 2002, eto provjeri
Ne znam zasto ne povecaju cijene, zgrade bi se sigurno bolje odrzavale, obrusavanje fasada, higijena, izgled uopceno, veca provizija predstavnicima, upraviteljima.. mada kao da gledam da bi i svi oni povecali cijene usluga ocepljavanja odvoda, lift, deratizacije i sl

Cim se nista ne radi 23 godine za ovo, necu ni ja sigurno upitom nista promjeniti. To bi trebalo valjda ovi iz skupstine da pokrenu pitanje toga, da stave na dnevni red raspravu, prijedloge i sl
nije ova djelatnost nešto posebno lukrativna ni za upravitelje. na sceni je više dovijanje, nego plivanje u nekom novcu i monopolu. u suštini ima smisla da uzme određeni procenat, jer vodi evidencije, utužuje neplatiše, obavlja administrativne poslove za svaku zgradu. sad koliki je to procenat, o tome bi se dalo diskutovati.

cijena održavanja se ne određuje zakonom, već posebnom odlukom, koju nisam siguran je li donosi ministar ili vlada.

no mislim da i nema potrebe za dizanjem cijene. jasno je zašto vlada to ne želi uraditi. koliko god opravdano bilo, vlada se ne odlučuje dići cijene ni onoga što je davno trebalo biti dignuto kao što je npr. odvoz smeća. nepopularno je i ljudi jedva čekaju da sav jad i frutraciju iskažu na povećanju od nekoliko maraka za odvoz smeća.

a kako bi se moglo riješiti ovo neodržavanje? pa zaista ne bi bilo loše da je vaka zgrada pravno lice. to pravno lice onda ima i odgovornost. pa kada se sruči fasada na nekoga ili nečiju imovinu, onda svi stanari solidarno izmiruju štetu. ni sada zakon ne sprječava da etažni vlasnici donesu odluku kojom će dići cijenu održavanja sa 0,25 po kvadratu na bilo koji iznos. sjednu, izglasaju većinom i to postane obaveza.

prije da postoji obaveza da se izvrši procjena potrebnih radova (što se već radi, i što je propisano, ali se radi poprilično traljavo i shvata se ko puka formalnost). potom se na osnovu te cijene uradi plan radova i izračuna cijena. i to je cijena održavanja.

onda ne bismo došli u situaciju da se ibretimo fasadama koje padaju sa zgrada. i još se vrlo beobrazno pitamo čija je to obaveza.

svakako da ne bi bilo loše i da su lokalne zajednice uključene u to, i da sufinansiraju sve te radove, mada se i to već dešava, ali narod stalno fura socijalnu priču. i kad treba dati par maraka više za smeće i održavanje zgrada i kad se bira između promajne i trpnja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4389 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by konektovan »

tramvajtrojka wrote: 16/01/2025 13:44
JavierBosnia wrote: 16/01/2025 13:38 Pa znam ja zakon itekako dobro. Zato kazem da ga treba mijenjati, u kojem bih izbacio uopste mjesecni pregled lifta. Jedno zakon kaze, jedno je kako se on u stvarnosti primjenjuje.
Sta je onda svrha?
Kod mene godisnji pregled lifta je uradjen zadnji put 2011 od tada je upravitelj 2017 uvukao haustor u dug za popravak lifta od 8000 maraka za koji nikada nije uradjen atest , i gdje su 2020e zavarili vrata i iščupali steke na prvom i drugom spratu

I sad se vade na to da je haustor u minusu zbog te opravke zbog koje nikada nisu uradili ateste ni odgovarajuće mjere nakon ugradnje bog zna kakvog dijela u upravljackoj jedinici lifta

A da ne pricam da nije jebene sijalice u haustoru htio zamijeniti od aprila pa sam ja iz svog dzepa to morao uraditi jer mi je vise bio pun kufer da silazim niz haustor u polumraku
Pa bolje je da ti zamjenis sijalicu. Upravitelj ti istu naplati s racuna 15 - 20 KM.
sime_cipol

#4390 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sime_cipol »

konektovan wrote: 16/01/2025 15:09

Pa bolje je da ti zamjenis sijalicu. Upravitelj ti istu naplati s racuna 15 - 20 KM.

:thumbup:
Malisa11

#4391 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Malisa11 »

konektovan wrote: 16/01/2025 15:09 Pa bolje je da ti zamjenis sijalicu. Upravitelj ti istu naplati s racuna 15 - 20 KM.
Jeste, naravno, no koji q onda sluzi upravitelj?
nivla

#4392 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

Malisa11 wrote: 16/01/2025 15:49
konektovan wrote: 16/01/2025 15:09 Pa bolje je da ti zamjenis sijalicu. Upravitelj ti istu naplati s racuna 15 - 20 KM.
da naplati odrzavanje
JavierBosnia

#4393 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

@Chmoljo mudro zboris, alii.. ti procenti na uplate su cak i mizerni, jer se lova otima na drugim mjestima. Materijal iz Penija naplacuju duplo, za sve dostavljene predracune debelo ugradjuju sebe, a cijene izlazaka i radova da ti se zavrti. Od neke zamjene ventila ili sanacije istih, popravak trajao izmedju 30 i 60 minuta, 350 KM. Intervencije na liftu Sarajevostanu, releji, kontakteri, neka elektronicka sića, materijal 45 KM, ruke 380 KM. Predracun Sarajevostana za gromobrane 1600 KM, druga privatna firma 890 KM
Mogao bih tako do sutra i to samo sa ovim sto sam licno upoznat
Ali za to se ne bunim uopste, imaju pravo da za te neke stvari diriguju cijene koje hoce, ljudi ne znaju pa misle da se sve u zgradi pita upravitelj i da se ide preko njega..
Ima tu para koliko hoces
Za to donosenje odluke da sami sebi povecaju, zaboravi. Ima 10% ljudi koji taj problem razumiju, ostali nece ni da cuju jer ih bas briga za stanje zgrade, takvima kuca nije sredjena, a ne sta vise. Pogotovo kada je u pitanju neboder sa 100 stanova

Ako vlada ili ministri ne smiju da povecaju cijenu odvoza smeca, odrzavanja zgrada i sl jer se plaše reakcije ljudi, a sve to u skladu sa poboljsanjem usluge takvih preduzeca, onda smo ostali u srednjem vijeku i nismo bolje ni zasluzili
JavierBosnia

#4394 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Malisa11 wrote: 16/01/2025 15:49 Jeste, naravno, no koji q onda sluzi upravitelj?
Upravitelj sluzi ako su stanari pametni, samo da oni njega iskoriste i to da imaju nekoga ko ce im dostavljati račune i ko ce tuziti neplatise, te za hitne popravke da uvijek imaju nekoga pri ruci ko je obavezan zakonski da izadje na teren. Za sve ostalo najbolje je da se pita kucni savjet koji ce odlucivati o tome sta se treba raditi u zgradi po prioritetima i koja ce firma to raditi.
Ljudi opcenito pogresno shvataju upravitelja misleci da ako placaju 15 KM mjesecno da ovi trebaju "visiti" u zgradi i predlagati im sta mogu poboljsati sa novcem koji imaju na racunu
Chmoljo

#4395 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

Malisa11 wrote: 16/01/2025 15:49
Da odradi poslove koje ne mozes i da odradi zakonsku derstizaciju, ciscenje dimnjaka i zavrtanja ventila kad debila iznad tebe napravi poplavu, jer su neke komsije spremne hodati preko misjih leseva sam oda ne mora dati par maraka vise za to.
nivla

#4396 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

upraviteljima je zakon omogucio da se ovako ponasaju
ne moze to sto u zgradi od 30 stanova dvoje nikad ne placa i stvori dugove nekoliko hiljada maraka drzati taocima ostale koji uredno placaju
velika je odgovornost na etaznim vlasnicima, fasada, lift, sve je to odgovornost etaznih vlasnika
npr za lift ako nema sredstava na racunu zgrade, a lift treba dovesti u stanje da dobije atest da je ispravan, upravitelj ako etazni vlasnici nece da doplate razliku potrebnu za popravku moze doci i iskljuciti lift, tu je njegova odgovornost zavrsena
ili za fasade, upravitelj dodje i zalijepi na zgradu "oprez obrusava se fasada" i on je svoju zakonsku obavezu ispunio
Chmoljo

#4397 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

JavierBosnia wrote: 16/01/2025 15:51 @Chmoljo mudro zboris, alii.. ti procenti na uplate su cak i mizerni, jer se lova otima na drugim mjestima. Materijal iz Penija naplacuju duplo, za sve dostavljene predracune debelo ugradjuju sebe, a cijene izlazaka i radova da ti se zavrti. Od neke zamjene ventila ili sanacije istih, popravak trajao izmedju 30 i 60 minuta, 350 KM. Intervencije na liftu Sarajevostanu, releji, kontakteri, neka elektronicka sića, materijal 45 KM, ruke 380 KM. Predracun Sarajevostana za gromobrane 1600 KM, druga privatna firma 890 KM
Mogao bih tako do sutra i to samo sa ovim sto sam licno upoznat
Ali za to se ne bunim uopste, imaju pravo da za te neke stvari diriguju cijene koje hoce, ljudi ne znaju pa misle da se sve u zgradi pita upravitelj i da se ide preko njega..
Ima tu para koliko hoces
Za to donosenje odluke da sami sebi povecaju, zaboravi. Ima 10% ljudi koji taj problem razumiju, ostali nece ni da cuju jer ih bas briga za stanje zgrade, takvima kuca nije sredjena, a ne sta vise. Pogotovo kada je u pitanju neboder sa 100 stanova

Ako vlada ili ministri ne smiju da povecaju cijenu odvoza smeca, odrzavanja zgrada i sl jer se plaše reakcije ljudi, a sve to u skladu sa poboljsanjem usluge takvih preduzeca, onda smo ostali u srednjem vijeku i nismo bolje ni zasluzili
Pa sam si rekao, upravitelj nista od toga ne mora raditi. Jasno je to u zakonu navedeno, a koga upravitelj sisa za te iznose neka ga i sisa iskreno da ti kazem.

Zrtve smo glupaka koji nisu u stanju da sjedne razmisle il saslusaju i razumiju o necemu sto ih tice na najdirektniji moguci nacin. Pa kad su takvi debili neka ih onda i opaljuju po usima. Ko im jebe mater glupu. I ja bih da radim u upravitelju. Biti obziran prema glupaku kojem nije stalo do vlastite imovine.

Pa svaki zakon, ili skoro svaki, polazi od toga da svaki covjek ima na pameti vlastitu dobrobit prije svega. Ali zakon nije mogao predvidjeti da hajvanu na dvije noge glava sluzi samo za to da mu kisa u stomak ne upada.

A vjerujem da svi oni imaju misljenje o gazi, trumpu i poplavama u jablanici.
Chmoljo

#4398 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

nivla wrote: 16/01/2025 15:57 upraviteljima je zakon omogucio da se ovako ponasaju
ne moze to sto u zgradi od 30 stanova dvoje nikad ne placa i stvori dugove nekoliko hiljada maraka drzati taocima ostale koji uredno placaju
velika je odgovornost na etaznim vlasnicima, fasada, lift, sve je to odgovornost etaznih vlasnika
npr za lift ako nema sredstava na racunu zgrade, a lift treba dovesti u stanje da dobije atest da je ispravan, upravitelj ako etazni vlasnici nece da doplate razliku potrebnu za popravku moze doci i iskljuciti lift, tu je njegova odgovornost zavrsena
ili za fasade, upravitelj dodje i zalijepi na zgradu "oprez obrusava se fasada" i on je svoju zakonsku obavezu ispunio
Pa sta treba? Od vlastitih para praviti lift i fasadu, pa kad naplati dobro i jest? Gdje to ima legendo?
nivla

#4399 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nivla »

Chmoljo wrote: 16/01/2025 16:01
nivla wrote: 16/01/2025 15:57 upraviteljima je zakon omogucio da se ovako ponasaju
Pa sta treba? Od vlastitih para praviti lift i fasadu, pa kad naplati dobro i jest? Gdje to ima legendo?
ima u ks, iscitaj zakon pa ces vidjeti, one izmjene su im trebale ici jos vise na ruku
JavierBosnia

#4400 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by JavierBosnia »

Sigurno, zato se i zakon mora mijenjati - moj upit je bio upravo oko toga, zasto se o tome ne prica, a stalno neka suplja prica o higijeni u zgradama, fasadama i slicno. Problemi su puno veci, a pocinju od toga sto raja ne placa, a i oni sto placaju izdvajaju nedovoljnu sumu. U mojoj zgradi ima duznika koji su ukupno duzni oko 50.000 KM, kako i zasto sud ne rjesava to? Ili vrijedi ona zlatna - sve sto ti ne mogu iskljuciti ne placaj, jer zakona i provedbe njega nema.
Gospodja duzna 4.000 KM, kvar u njenom stanu, poplava, 800 KM se skide sa racuna na koji ona ne uplacuje ni marku
Post Reply