JavierBosnia wrote: ↑16/01/2025 10:27
Svakako je odrzavanje lifta najveca stavka jer su tako i napravili da pogoduju tim firmama. Evo kod mene u zgradi
Mjesecni servis lifta 280
Cistacica 350
Upravitelj 230
Predstavnik 230
Ukupno: 1.100 KM fiksno bez drugih troskova
@eeeeeee jeste od 2002, eto provjeri
Ne znam zasto ne povecaju cijene, zgrade bi se sigurno bolje odrzavale, obrusavanje fasada, higijena, izgled uopceno, veca provizija predstavnicima, upraviteljima.. mada kao da gledam da bi i svi oni povecali cijene usluga ocepljavanja odvoda, lift, deratizacije i sl
Cim se nista ne radi 23 godine za ovo, necu ni ja sigurno upitom nista promjeniti. To bi trebalo valjda ovi iz skupstine da pokrenu pitanje toga, da stave na dnevni red raspravu, prijedloge i sl
nije ova djelatnost nešto posebno lukrativna ni za upravitelje. na sceni je više dovijanje, nego plivanje u nekom novcu i monopolu. u suštini ima smisla da uzme određeni procenat, jer vodi evidencije, utužuje neplatiše, obavlja administrativne poslove za svaku zgradu. sad koliki je to procenat, o tome bi se dalo diskutovati.
cijena održavanja se ne određuje zakonom, već posebnom odlukom, koju nisam siguran je li donosi ministar ili vlada.
no mislim da i nema potrebe za dizanjem cijene. jasno je zašto vlada to ne želi uraditi. koliko god opravdano bilo, vlada se ne odlučuje dići cijene ni onoga što je davno trebalo biti dignuto kao što je npr. odvoz smeća. nepopularno je i ljudi jedva čekaju da sav jad i frutraciju iskažu na povećanju od nekoliko maraka za odvoz smeća.
a kako bi se moglo riješiti ovo neodržavanje? pa zaista ne bi bilo loše da je vaka zgrada pravno lice. to pravno lice onda ima i odgovornost. pa kada se sruči fasada na nekoga ili nečiju imovinu, onda svi stanari solidarno izmiruju štetu. ni sada zakon ne sprječava da etažni vlasnici donesu odluku kojom će dići cijenu održavanja sa 0,25 po kvadratu na bilo koji iznos. sjednu, izglasaju većinom i to postane obaveza.
prije da postoji obaveza da se izvrši procjena potrebnih radova (što se već radi, i što je propisano, ali se radi poprilično traljavo i shvata se ko puka formalnost). potom se na osnovu te cijene uradi plan radova i izračuna cijena. i to je cijena održavanja.
onda ne bismo došli u situaciju da se ibretimo fasadama koje padaju sa zgrada. i još se vrlo beobrazno pitamo čija je to obaveza.
svakako da ne bi bilo loše i da su lokalne zajednice uključene u to, i da sufinansiraju sve te radove, mada se i to već dešava, ali narod stalno fura socijalnu priču. i kad treba dati par maraka više za smeće i održavanje zgrada i kad se bira između promajne i trpnja.