Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
_veleposlanik

#4376 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by _veleposlanik »

NIN wrote: Zamisli, pricam ti ja pricu o nekakvim brojevima, o tome kako postoji jedan jako, jako bitan broj vezan za, recimo, jednu knjigu (ili bilo sta drugo), oko kojeg se sve vrti i cije korelacije sa nekim drugim stvarima daju jasnu sliku da se radi o necemu jako, jako bitnom i, vjerovatno nadprirodnom. Cak ti pokazujem metode kojima se moze doci do takvih zakljucaka i to sve sa svrhom da te uvjerim u vjerodostojnost hipoteze kojom sam opcinjen. I, pazi sad, sve to a da nemam blage veze o algebri!

E, tako ti meni izgledas sa svojim americkim urotama i istinama a da nemas blage veze o njenoj historiji. I to ne bilo kakvoj historiji. Pa druze, ne znas ono najosnovnije, ne znas elementarne stvari!

Al' zato znas ono sto drugi ne znaju. Bolje ti je druze moj da se ti uhvatis kakve prave knjige, mozda i stvarno progledas.
drago mi je sto si ti tako nachitan, i sto imas blage veze o historiji i svemu sto meni pripisujes (a ne znas me)... reci mi, koliko si ti upoznat sa "algebrom" pa da mozes mene ovako osudjivati? ti moguce da znas vise historije od mene, u tom se ne zelim takmichiti, ali sta tebi govori da si ugledao "svjetlost" i da si eto, upoznat sa "cinjenicama"?

mislis da se radi o nekoj opcinjenosti, ali se kladim da si jos jedan u masi koji slijepo vjeruje americkoj verziji 11. septembra - pa i kompletne historije. takodjer, vjerujem da smatras logicnim ovaj masakar nad civilnim stanovnistvom u Gazi, i ubjedjen sam da si dobro upoznat sa cinjenicama I i II Svjetskog Rata i kako je sve teklo...

imam blage o americkoj historiji, vjeruj mi. jos dosta toga ima da se nauci, ali onako skicirano dobro znam o kakvoj se tvorevini radi, kako je nastala, kojim putem je krenula i sta su za istu znacili Thomas Jefferson i Andrew Jackson... kao i Kennedy... uostalom, kazem ti, ne zelim da nikome pa ni tebi odgovaram lekciju, samo bih te zamolio za tvoje misljenje "anti-alternativno" oko moderne historije (da ne idemo u daleku proslost) Amerike, svijeta i kratak komentar toka desavanja... ja sam dosta svoga rekao (od cega si izgleda nesto i procitao), pa ako imas nesto da dodas ili pobijes, ja bih te zamolio da ucinis to umjesto bockanja iz sjene...

ako si pak sretan izborom Obame i gajis neke nade za nesto bolje, mozda bolje da i ne komentiras...
cyprus

#4377 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by cyprus »

:lol: :lol: :lol:
NIN

#4378 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by NIN »

_veleposlanik wrote:
NIN wrote: Zamisli, pricam ti ja pricu o nekakvim brojevima, o tome kako postoji jedan jako, jako bitan broj vezan za, recimo, jednu knjigu (ili bilo sta drugo), oko kojeg se sve vrti i cije korelacije sa nekim drugim stvarima daju jasnu sliku da se radi o necemu jako, jako bitnom i, vjerovatno nadprirodnom. Cak ti pokazujem metode kojima se moze doci do takvih zakljucaka i to sve sa svrhom da te uvjerim u vjerodostojnost hipoteze kojom sam opcinjen. I, pazi sad, sve to a da nemam blage veze o algebri!

E, tako ti meni izgledas sa svojim americkim urotama i istinama a da nemas blage veze o njenoj historiji. I to ne bilo kakvoj historiji. Pa druze, ne znas ono najosnovnije, ne znas elementarne stvari!

Al' zato znas ono sto drugi ne znaju. Bolje ti je druze moj da se ti uhvatis kakve prave knjige, mozda i stvarno progledas.
drago mi je sto si ti tako nachitan, i sto imas blage veze o historiji i svemu sto meni pripisujes (a ne znas me)... reci mi, koliko si ti upoznat sa "algebrom" pa da mozes mene ovako osudjivati? ti moguce da znas vise historije od mene, u tom se ne zelim takmichiti, ali sta tebi govori da si ugledao "svjetlost" i da si eto, upoznat sa "cinjenicama"?

mislis da se radi o nekoj opcinjenosti, ali se kladim da si jos jedan u masi koji slijepo vjeruje americkoj verziji 11. septembra - pa i kompletne historije. takodjer, vjerujem da smatras logicnim ovaj masakar nad civilnim stanovnistvom u Gazi, i ubjedjen sam da si dobro upoznat sa cinjenicama I i II Svjetskog Rata i kako je sve teklo...

imam blage o americkoj historiji, vjeruj mi. jos dosta toga ima da se nauci, ali onako skicirano dobro znam o kakvoj se tvorevini radi, kako je nastala, kojim putem je krenula i sta su za istu znacili Thomas Jefferson i Andrew Jackson... kao i Kennedy... uostalom, kazem ti, ne zelim da nikome pa ni tebi odgovaram lekciju, samo bih te zamolio za tvoje misljenje "anti-alternativno" oko moderne historije (da ne idemo u daleku proslost) Amerike, svijeta i kratak komentar toka desavanja... ja sam dosta svoga rekao (od cega si izgleda nesto i procitao), pa ako imas nesto da dodas ili pobijes, ja bih te zamolio da ucinis to umjesto bockanja iz sjene...

ako si pak sretan izborom Obame i gajis neke nade za nesto bolje, mozda bolje da i ne komentiras...
Iskreno, ne bih da idemo dalje i dublje jer, uostalom, to mi i nije bio cilj. Samo se osvrnuh na paradoks koji primjetih kod tebe, kao uostalom i kod mnogih drugih koji se zanimaju za slicne vrste urota, posebno onih sa politickim primjesama. Neces se ljutiti ako kazem da postoji jedno pravilo kod ljudi koji se vode ovakvim konspirativnim modelima razmisljanja - neinformiranost i ignorantnost. Jasan primjer je nepoznavanje historije, u tvom slucaju one esencijalne. Praznine koje su produkt ovakve neinformiranosti plodno su tlo za razvoj modela po kojim se vodi tvoj racio. Ako tome pridodamo urodjeni dualizam svih nas i uzrocno-posljedicni model, kod tebe mozda malo vise naglasen, onda imamo osobu koja pronalazi urotu i u dizajnu pavlake kupljene u granapu.

Ja niti sta dodajem, niti pobijam (ne d'o mi bog). Kako rekoh, primjetih vec znani paradoks tipican za osobe kao sto si ti - osobe koje vide zavjeru i u najbanalnijim stvarima, sto i bi razlog moje replike na tvoje pitanje u vezi zastave.

Obamin izbor za predsjednika me i ne uzbudjuje boz zna ali slagao bih kada bih rekao da mi nije drago, makar i radi toga sto sam svjedokom historije. Drago mi je i to da je na celu americke nacije jedan afro-amerikanac, uz to jos i demokrata. Drago mi je sto ce se primitivci jesti radi te cinjenice, sto nece moci nocima spavati sa cinjenicom da ga vodi neko ko nije kao on, ko ne pripada njegovom klanu. Drago mi je da je americka svijest znatno evoluirala od vremena kada poginuse cetiri djevojcice u bombaskom napadu na crkvu u Birminghamu 1963. godine. U napadu kojeg izvedose ljudi koji se molise istom spasitelju kao i te cetiri neduzne djevojcice, samo sto te cetiri djevojcice imadose malko tamniju boju koze, naslidjenu od svojih baka koje, usput receno, dovedose isti takvi neljudi i monstrumi sa kontinenta prekoputa Atlantika. I da se ne bi varali, takvih monstruma ima i dan danas. E radi takvih mi je i vise nego drago sto je im je Obama danas predsjednik drzave.

Prije heftu je bila godisnjica rodjenja Martin Luther Kinga, Jr. i ponosan sam sto je moja Tuzla jedini grad u Bosni sa bistom ovog humaniste.

Pozdrav...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4379 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by pici »

zoom66 wrote:nisam upratio jel neko postirao borinu sklepotvorinu, ako jeste, pardonirajte me. :D

Bora Čorba Obami:

PREDSEDNICE OBAMA,
OKRENI SE KA NAMA.
POGLEDAJ NAS GARAVI,
MI SMO DOBRE NARAVI.

NAS SU SRBE JEBALI
I KAD NISU TREBALI.
MI SMO SE KURAZILI,
SAMI KURAC TRAZILI.

MOLIMO TE, LEBA TI,
NEMOJ NAS I TI JEBATI.
VI STE, CRNCI, KURATI,
NECEMO IZDRZATI!

Zahvalan srpski narod
:D :P :D
Napokon i stara četo-hrlovina ubode pjesmu kako valja :thumbup: :mrgreen:
jeza u ledja

#4380 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:

Kao i na jednoj drugoj temi, sklon-a si da stvari koje su napisane jasno i razgovjetno, izvrces u svrhu da bi udarao-la neku svoju kontru.

Jasno sam napisao da se nas izvan Amerike, americka pitanja, ukljucujuci i rat u Iraku i Afganistanu, ne doticu previse. Palestinu i nepravedan odnos prema Palestincima u svjetlu gotovo bezrezervne podrske Izraelu od strane Amerike, sam spomenuo iz razloga kojeg sam jasno i naveo, a to je da ta ocigledna nepravda proizvodi snazan gnjev prema Americi u jednom velikom dijelu svijeta oznacenog sintagmom islamski svijet, a kojeg cini blizu 2 milijarde ljudi. Sasvim opravdano, pogotovo ako se uzmu u obzir posljednja desavanja u Gazi i drzanje Amerike pogotovo u Vijecu sigurnosti UN-a.

Nadalje, tu su pitanja nepravde koja je nanesena Gruziji, gdje je Rusija prakticki izvrsila aneksiju dijelova njenog teritorija, odnos prema Bosni, gdje ne vidim nikakvu novinu prema pitanju unutrasnje destrukcije BiH koju provodi Milorad Dodik potpomognut izvana, itd.

U najkracem, sva ona pitanja u koja Amerika nije direktnije involvirana, pitanja su u kojima ne vidim da se nesto, da kazem, mijenja, a Irak, Afganistan, hoce li se Obama htjeti druziti s nekim predsjednicima s kojima je Bush bio "na ratnoj nozi" su pitanja koja se ticu same Amerike i doticnih zemalja i ne vidim na koji nacin imaju vaznije reperkusije na one stvarne svjetske probleme koji prijete eskalaciji ili koji vec postoje. Vezano za te goruce probleme, Gruzija, Bosna, Palestina-Izrael, i sl. Amerika ne nudi nista novo.
Nemoj majke ti vrludat. Tvoj post je bio u kontekstu da se smjenom Busha i Obame nista u spoljnoj politici SAD nece mijenjati. Tom si recenicom zapoceo post. Potom si naveo stvari koje smatras za najbitnijim - tacnije sukob Izrael-Palestina.
Ja sam ti pokusao objasniti koje ce se stvari promjeniti u americkoj spoljnoj politici, konkretno i u detalje, rekao sam ti da ce se promjeniti dosta toga, od Iraka, do zastite okolisa. Tebi to 'nije bitno', ok, ima ljudi kojima jeste.

Apsolutno nisam pogresno shvatio tvoj post, niti si ti i sa cim u svom drugom odgovoru to pokazao.
Inace jako fino pises, ali u vezi ove teme mislim da nisi dovoljno upucen, a i ne trebas biti ako nemas kontakta sa Amerikom.
simpozijum delirijum

#4381 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

priznajem ! ujeo sam se za jezik ! cak su me banovali na ovoj temi zbog mojih sumnji pomalo rasistickih izjava i da ce Barak Obama naciniti neke pozitivne pomake
svako grijesi , pa i ja :)
Barak Obama je ljudina ! svaka mu dala :D ako samo nastavi sa pametnim odlukama poput ove !:
"Dugo čekana odluka
Obama naredio zatvaranje Guantanama
Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak zatvaranje zatvorskog centra u Guantanamu u roku od godinu dana i tako obilježio prekid s kontroverznom politikom borbe protiv terorizma Georgea W. Busha.
Obama je potpisao dekret o zatvaranju Guantanama u Ovalnom uredu, okružen vojnicima u penziji, nakon sjednice na kojoj je bilo riječi o politici saslušavanja i zatvaranja osoba osumnjičenih za terorizam.

Američki predsjednik je naredio, također, da što prije budu zatvoreni zatvorski centri koje CIA sada ima u inozemstvu za osobe osumnjičene za terorizam, izjavio je jedan visoki zvaničnik njegove administracije.

Predsjednik je naredio da Sjedinjene Američke Države prihvate Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima."
ma bit ce on hrabar predsjednik ( samo da ne zavrsi kao Kenedi , nedo bog !)
pici

#4382 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by pici »

Image

Obama family ,stroga pozitiva ljudi i nadam se da će Mr. President uspjeti makar u dijelu onoga sto je obecao i zamislio. :thumbup:
jeza u ledja

#4383 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Jedan fin tekst iz Der špiiiiieeegla: :p

OBAMA'S INAUGURATION
The New American Feeling
By Gabor Steingart in Washington

The United States has got its groove back. The 44th president is seen by many, both at home and abroad, as a beacon of hope in a crisis-ridden world. Can the emotions awakened by his election and inauguration lead to the yearned for political renewal?

There are days in the history of a nation when it's not about reaching a major decision. Rather, it's about deeply felt emotion. Tuesday was such a day for the United States of America.

Above all else, the people gathered in Washington D.C. and huddled in front of television screens across the nation were proud of their new president, Barack Obama. Number 44 is the first African-American to have achieved the highest office in the land -- he is from a minority that has often been poorly treated in the US. Americans with African roots were slaves and working drones before they were citizens and voters. The Capitol too, the grand symbol of American democracy which provided the backdrop for President Obama's swearing in, was built by slaves.

The self-cleansing of America, which began with the Civil War 150 years ago and continued with the Civil Rights Movement a century later, celebrated a dramatic closing act on Tuesday. History has moved on. The country "has emerged from that dark chapter stronger and more united," Obama intoned from the Capitol steps in his inauguration speech. "We cannot help but believe that the old hatreds shall someday pass."

The second strong emotion of the day was fear. No world leader has been as clear as Obama was on Tuesday about the dangers presented by the global economic crisis. They were sentences that pattered down on the gathered crowd like a cold rain. "Our economy is badly weakened," President Obama said. The failing is the "consequence of greed and irresponsibility on the part of some." But the blame, Obama said, must be shared by everyone; the crisis comes as a result of "our collective failure to make hard choices."

But the new president didn't stop there. He spoke of the fear felt by many that "America's decline is inevitable." But instead of warning against too much pessimism, as government leaders do the world over, President Obama took a different path. "Today I say to you that the challenges we face are real," he said. "They are serious and they are many." A silence fell over the city.

Which brings us to the third emotion left behind by Inauguration Day. It is an emotion that one could almost touch from near President Obama's podium: his solitude.

From the left, the bright lights of the television cameras were so blinding that one could hardly even see the camera operators behind them. Before him was an endless sea of people, faceless in their numbers. Directly in front of him was a wall of bullet-proof glass.

Indeed, it seemed as if Obama was giving his speech from inside a capsule made of light and glass. For those up close, the scene was reminiscent of film scenes shot in prisons where family members and prisoners can see, but not touch, each other -- where the words near and far describe the exact same situation.

In the days before the inauguration, Obama repeatedly talked of the "bubble" in which he and his family would soon find themselves. He is now sealed tightly within it.

The moment of the inauguration is fleeting, but the emotions that this day has released will not disappear overnight. The pride of Americans should take him a long way -- there is currently no limit to the political capital he enjoys.

But fear of the future will prove just as durable as those positive emotions. Pessimism has crept into the land of optimism. Obama's job is to banish that pessimism -- and not just rhetorically, but in reality.

To do that, he will have to overcome, not his personal isolation, but the political isolation which currently plagues the US. If Europe continues to regard the wars in Iraq and Afghanistan as American wars, if the Arab world rejects him, if the financial crisis is seen around the globe as primarily an American mistake, and if he receives the cold shoulder from the international community regarding the closure of the prison camp at Guantanamo Bay, as German Interior Minister Wolfgang Schäuble gave him last week, Obama, in his splendid isolation, could fail.

His success also depends on him succeeding, in the field of foreign policy, in turning skeptics into admirers and admirers into active followers. If one could wish Barack Obama anything on the occasion of his inauguration, it would be that he may become a modern-day Tom Sawyer.

Tom Sawyer, as we know, was ordered to whitewash a fence by his Aunt Polly. He stood there, brush in hand, contemplating the endless task ahead of him.

The boys of the town mocked him -- until he managed to portray whitewashing the fence as something desirable. "Does a boy get a chance to whitewash a fence every day?" he asked. When the first boy asked for the brush, Tom was visibly reluctant to let him take over. Suddenly boy after boy came by, wanting to be allowed to whitewash the fence. Tom even demanded payment. At the end of the day, the fence was beautifully whitewashed and our hero was in possession of marbles, apples, a couple of tadpoles and a tin soldier, among other things.

If the world were to judge Obama in the same way Mark Twain did his protagonist, then the 44th president would have achieved a lot. After the whitewashing incident, Twain writes, Tom said to himself that "it was not such a hollow world, after all."
jeza u ledja

#4384 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Image

Hardline demonstrators burn posters of U.S. President Barack Obama, during a demonstration in support of the people of Gaza, in front of the Swiss Embassy in Tehran, January 13, 2009.
jeza u ledja

#4385 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Evo ga jedan fenomenalan tekst o buducnosti americke spoljne politike iz Time-a:
(malo je podugacak ali vrijedi procitati)

The Solvency Doctrine
By Peter Beinart Wednesday, Jan. 21, 2009

When it comes to predicting a President's foreign policy, there are basically two ways to go: you can look at the guy, or you can look at the world. Perspective 1--which is part biography, part psychiatry--is more fun. The problem is that very often a President's past--and even his campaign rhetoric--is not prologue. In 1916, Woodrow Wilson pledged to keep the nation out of war; in 1940, Franklin Roosevelt promised to do the same. Richard Nixon spent his career as a die-hard anticommunist, but in the White House, he opened relations with China and ushered in détente with the U.S.S.R. George W. Bush once said America shouldn't tell the world what to do.

Perspective 2 is more reliable. Instead of looking at the person and extrapolating out, you look at the world he inherits and work back in. The world deals the cards, and a President plays them as best he can.

Barack Obama starts with a bad hand. The Bush Administration didn't just preside over the creation of a financial bubble; it helped build a foreign policy bubble as well. After 9/11, it acted as if America's power were virtually unlimited: our resources were infinite; our military was unstoppable; our ideology was sweeping the world. Bush and Dick Cheney were like homeowners who took on more and more debt, certain that they could cover it because the value of their home would forever rise. They toppled regimes in two countries with little history of competent, representative government. They defined the war on terrorism so broadly that it put the U.S. in conflict not only with al-Qaeda but also with Hizballah and Hamas, with the Shi'ite theocracy in Iran and even with relatively secular autocracies like Syria's. They vowed to no longer tolerate dictatorships in the Middle East, which essentially committed the U.S. to a policy of regime change toward not only our enemies but most of our allies as well.

America's military and ideological commitments grew and grew, far beyond our capacity to carry them out. And now the power bubble has popped. Militarily, savvy and savage guerrilla movements have learned how to bleed us of money, lives and limbs. Economically, resources are scarce; it's hard to pay to transform the Middle East when we're deep in debt trying to prop up the Midwest. And ideologically, democracy no longer looks like the inevitable destination of all humankind.

In 1943, Walter Lippmann famously wrote that "foreign policy consists in bringing into balance, with a comfortable surplus of power in reserve, the nation's commitments and the nation's power." By that standard, U.S. foreign policy is in Chapter 9. No matter what grand visions Obama may harbor to remake the world, the central mission of his foreign policy--at least at first--will be to get it out of the red. Call it the solvency doctrine.

The Power Deficit

The most attractive way to balance America's commitments and its power, of course, would be to increase the latter--to do the foreign policy equivalent of growing revenues rather than slashing jobs. But the harsh reality is that in the short term, Obama won't be able to dramatically boost U.S. power. He can enlarge the armed forces, as he has pledged to do, but even if he increases the number of troops and repairs the tanks, the top military brass will still be far more reluctant to use them. So will the public, which wants out of Iraq and isn't that gung ho about an indefinite stay in Afghanistan either. As a result, America's ability to threaten new military action--against Iran, for instance, or in Darfur--has dramatically declined. Our hard power isn't what it used to be--and won't be again anytime soon.

When it comes to soft power--the power to persuade, not coerce--things are little better. True, anti-Americanism is abating as brand Obama rejuvenates brand U.S.A. But popularity is not the same as power (ask Canada or Sweden). In the 1990s, American soft power was based on more than goodwill; it was based on economic and ideological hegemony. There was only one widely accepted path to prosperity--deregulated, American-style capitalism. And there was one central destination for a poor country seeking the investment and aid it needed to travel down that path: Washington. The U.S. and its allies could dangle big financial carrots to get countries to do what we wanted--and turn the screws on those pariahs who held out.

That's no longer the case. American-style capitalism no longer looks as dominant now that Wall Street has blown up. The financial meltdown also means that for the foreseeable future, the U.S. and its European allies will have less money to offer countries they want to influence. There's a lot in Obama's history and rhetoric to suggest he'd love a Marshall Plan--style effort to fight poverty and terrorism in failing states like Pakistan and Yemen. But finding the money is going to be much harder today than it was a few years back. And putting tough conditions on that money will be harder too, since poor countries can turn to China and get cash with fewer strings attached.

All of which is to say that getting to solvency will require reducing the other side of the ledger: the one that lists America's commitments overseas.

Subtracting Enemies

The most obvious commitment Obama wants to liquidate, of course, is the war in Iraq. But how can the U.S. draw down its troop levels without letting Iraq spiral out of control? The answer, at least in part, is to end another conflict: America's proxy war with Iran. Since Iran is the other big foreign power with influence in Baghdad, the U.S. needs its help to prevent Iraq from sliding back into anarchy as we withdraw. A better relationship with Iran might also make it easier to achieve calm--if not peace--between Israel and its two nonstate foes Hizballah and Hamas, since Tehran arms and bankrolls both terrorist groups.

Getting Iran's help in Iraq--and persuading it to give up its quest for a nuclear bomb--will require abandoning our efforts at regime change, muting our human-rights concerns and accepting an Iranian sphere of influence in the Persian Gulf. Obama's opponents will probably depict that kind of deal as defeatist, an admission of the limits of American power in the Middle East. But those limits already exist; the U.S. just hasn't acknowledged them.

The solvency doctrine also has implications for America's other war, in Afghanistan. Obama wants to send tens of thousands of U.S. and NATO troops there, expand the Afghan army and dispatch boatloads of Western civilians to help build a governmental infrastructure that actually works. He also wants a high-octane diplomatic push across the border into Pakistan, which al-Qaeda and the Taliban have made their home base.

But he still needs to define victory down. Afghanistan is bigger and more populous than Iraq, with harsher terrain and a literacy rate one-third as high. It has no real history of centralized government; a fictional border with Pakistan, which militants cross with ease; an economy based largely on drugs; and a leader who--although still popular in the U.S.--is widely considered a disaster at home.

To make matters worse, public support for the Afghan war has grown noticeably soft. The reason is that to most Americans, the war in Afghanistan has always been principally a war against al-Qaeda--to retaliate for 9/11 and eliminate its safe haven--not a war to build a centralized, democratic state in the Hindu Kush, which is a far harder thing. Obama is right to increase America's military, economic and diplomatic muscle in Afghanistan and across the border in Pakistan, but that power surge will work only if he also sets more realistic expectations. Ultimately, the U.S. will have to cut a deal--or lots of little deals--with the bad guys to flip those Taliban members who will renounce al-Qaeda from enemies to allies. That will mean empowering local warlords who don't truly report to Kabul and may not win any awards from the ACLU. But that's essentially what we've done over the past two years in Iraq, where the Bush Administration both temporarily increased American power and quietly downsized expectations so we were fighting a small number of jihadist terrorists rather than a large number of conservative tribesmen. Achieving solvency requires subtracting enemies, not only in Iraq and Iran but in Afghanistan too.

A Downsized War

The best precedent for all this is what the U.S. did in the wake of Vietnam. By the early 1970s, the containment of global communism had become a foreign policy bubble of its own. The U.S. had committed itself to stopping virtually any leftist movement from taking power anywhere in the world. But in Vietnam, this ideological determination was exacting a toll in money and blood that the American public was no longer willing to pay.

Nixon, Jimmy Carter and Ronald Reagan--each in a different way--responded by downsizing containment. Nixon opened up to China, which essentially meant the U.S. was no longer trying to contain the Soviets alone. Carter told Americans not to panic every time leftists overran some banana republic. Even Reagan, although he funded anticommunist guerrillas, refused to send U.S. troops to battle communist rebels and regimes in Central America.

Today it's the war on terrorism that has proved too costly. Describing Shi'ite Iran and Sunni al-Qaeda as a unified terrorist threat when they loathe each other makes as little sense as treating China and the Soviet Union as a unified threat in the 1960s, when they were on the brink of war. Even Hamas and Hizballah are fundamentally different from al-Qaeda, since they're national movements, not global ones. They may be terrorists, but politically, socially and economically, they are deeply integrated into their local societies in a way al-Qaeda is not. Our long-term goal should be to transform them from militias into political parties, which means giving them a seat at the table, no matter how odious their ideology, if they give up their guns.

We've done it before. America won World War II and the Cold War not by taking on all the enemies of freedom at once but by shrewdly isolating our greatest enemies, even though that meant cutting deals with some pretty nasty guys. We beat Hitler by allying with Stalin, and we beat Moscow in part by allying with Beijing. Today we need to beat al-Qaeda with the help of Iran, elements of the Taliban, perhaps Syria and maybe one day even Hizballah and Hamas. We need to isolate the violent jihadists who want to attack America rather than isolate ourselves by defining the war on terrorism as America against the field.

The New Agenda

Does restoring solvency mean abandoning our commitment to freedom? No, but it means not writing rhetorical checks that we can't cash. America usually promotes liberty more successfully by luring autocracies into greater engagement with the West rather than by trying to quarantine them. What's more, America's greatest contribution to democracy's spread comes from the power of our example. By defining the war on terrorism as a permanent state of emergency during which human rights and civil liberties don't apply, Bush has harmed freedom's cause far more than his lofty speeches have boosted it. The solvency doctrine may seem coldhearted, but in the long run, restoring America's strategic balance can help restore its moral balance as well.

Finally, downsizing the war on terrorism is crucial to freeing up energy for other things. Since 9/11, the Middle East has swallowed American foreign policy. From Bangkok to Brazil, China has been winning friends and influencing people while the U.S. fights endless wars in the basket cases of the world. Obama's personal story gives him a unique opportunity to remind people in Asia, Latin America and Africa why America can still inspire in ways China cannot. But he can do that only if he and his top advisers take the time to nurture relationships that the war on terrorism has distorted or eclipsed.

If he's very lucky and very good, Obama may be able to get U.S. foreign policy out of the red by late in his first term. If the economy starts growing again, if the U.S. troop presence in Iraq drops without a return to anarchy, if there's a real thaw with Iran and if the outlines of a political settlement take shape in Afghanistan, then Obama will have an opportunity to define his agenda rather than having America's weakness define it for him. If he has the chance, my guess is he'll revive a vision that has intrigued progressive Presidents since Wilson: collective security, the idea that ultimately America's security and prosperity are bound up with the security and prosperity of people across the globe. A collective-security agenda would start with global warming, the ultimate we're-all-in-it-together planetary threat. It might move from there to international financial regulation, so countries can better work together to keep world capitalism from running off the rails. Next might be a new nuclear compact, in which the current nuclear powers begin to disarm while wannabes agree to tighter inspections in return for better access to civilian nuclear power.

This would be a stark departure from the Bush Administration's us-vs.-them, neo--Cold War approach to the world, and it would be far better received. It would still be hard to achieve, given that global power is far more diffuse today than it was in the late 1940s, the last time the U.S. helped build a new international architecture for a new world. But it would be an aggressive, farsighted agenda, launched by an America strong enough to play offense again. If Obama can make U.S. foreign policy solvent, he'll do more than cut our losses. He'll give himself--and us--the power to dream again of a transformed world.

Beinart is a senior fellow at the Council on Foreign Relations
jefferson

#4386 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Jeza jesil gledao prenos iz State Departmenta? Koji preokret u vanjskoj politici. Znao sa da ce Holbrooke imati neku poziciju, ali imenovat ga za posrednika za Pakistan i Afganistan pokazuje promjenu fokusa sa Iraka na ove dvije zemlje. Plus, Mitchell imenovan za Bliski Istok, sto pokazuje da ce SAD preuzeti tu glavnu rjec u pregovorima.

Oko onih demonstranata u Teheranu:
13 januara Obama nije bio Predsjednik SAD, sto pokazuje da ce sad Iran, Venecuela itd, pokusati na sve nacine da ga diskredituju medju svojim stanovnistvom u slucaju da ovaj nedvosmisleno pruzi ruku i kaze hajmo razgovarat konkretno.
Tada ce se rukavice skinuti i vidjet cemo ko je gdje.
simpozijum delirijum

#4387 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:Jeza jesil gledao prenos iz State Departmenta? Koji preokret u vanjskoj politici. Znao sa da ce Holbrooke imati neku poziciju, ali imenovat ga za posrednika za Pakistan i Afganistan pokazuje promjenu fokusa sa Iraka na ove dvije zemlje. Plus, Mitchell imenovan za Bliski Istok, sto pokazuje da ce SAD preuzeti tu glavnu rjec u pregovorima.

13 januara Obama nije bio Predsjednik SAD, sto pokazuje da ce sad Iran, Venecuela itd, pokusati na sve nacine da ga diskredituju medju svojim stanovnistvom u slucaju da ovaj nedvosmisleno pruzi ruku i kaze hajmo razgovarat konkretno.
sto se tice Venecuele i Irana ? 90% krivnje za lose odnose izmedju USA i te dvije zemlje je ? na Bushovoj suludoj spoljnoj politici tj USA ! ljudi se boje poludjele americke vojne moci !
sta zeli Venecuela ? svoja prirodna bogatsva za sebe ( naftu ) i ne svidja im se visedecenijska upletenost USA u mnogobrone puceve i svrgavanja lijevih lidera u Latinskoj Americi ( smaknuce Aljendea u Chileu i dolazak Pinocheta fasiste koji pobi oko 25 000 ljudi , te Argentina ista stvar , podrska kontrasima u nikaragvi i itd itd ..)
a Iran ? zeli atomsku bombu ? po tvrdnjama medjunarodnih inspektora to nije tacno , pa i ako zele atomsku bombu imaju isto pravo kao i Izrael koji ih ima oko 200 !
Iran nije nikada izvrsio agresiju na susjede ( bio je napadnut od strane Huseina i Iraka 80-tih )
za razliku od Izraela koji se mlati sa svim susjedima svako malo !
sta je problem !?
i opet skidam kapu Obami za super potez danas ! zatavara Guantamo i stavlja CIA pod kontrolu
znao sam ja da je ljudina ! svaka mu cast !
samo nek nastavi !
Edin 24,5

#4388 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote: Apsolutno nisam pogresno shvatio tvoj post, niti si ti i sa cim u svom drugom odgovoru to pokazao.
Inace jako fino pises, ali u vezi ove teme mislim da nisi dovoljno upucen, a i ne trebas biti ako nemas kontakta sa Amerikom.
Hvala na komplimentu, takodjer, a sto se tice zakljucka ove tvoje replike na moj post, i sam kazes da ne znam o temi dovoljno, a i "ne trebam znati ako nemam kontakta s Amerikom".

Sustina onog sto sam ja pisao se sastoji u tome da se americka pitanja ne ticu ljudi izvan Amerike, i da ne vidim u cemu se satoji "promjena" u onim pitanjima u kojima Amerika ne stoji u direktnoj korelaciji, kao sto su Irak, Afganistan, i sl.

Npr. ne vidim u cemu se sastoji promjena u odnosu Amerike prema Rusiji ??!
Palestinsko-izraelski problem, kao jedan od gorucih, vec sam spomenuo.
I tako dalje.

Promjene nema u onim stvarima u kojima neko vanjsko-politicko pitanje nije ujedno i americko unutarnje politicko pitanje. O tome ja govorim, i mislim da se to moze lako izvesti kao sustina iz mojih postova.

Mislim da povrh svega pisem veoma jasno. Prvi si koji pogresno interpretira sadrzaj mojih postova. Razumijem da te je inficirala ta americka euforija oko Obame i da si opcinjen tim likom, ali ne trebas se onda upustati u rasprave sa tolikom dozom subjektivizma i iskrivljavati sadrzaj postova koji tom tvom euforicnom dozivljaju novog americkog predsjednika nisu sasvim naklonjeni.

Ja nastavljam pisati objektivno i tvrdim u onom kontekstu koji sam u ovom postu boldirao, da Obama nije ponudio nista novo.
jefferson

#4389 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
jefferson wrote:Jeza jesil gledao prenos iz State Departmenta? Koji preokret u vanjskoj politici. Znao sa da ce Holbrooke imati neku poziciju, ali imenovat ga za posrednika za Pakistan i Afganistan pokazuje promjenu fokusa sa Iraka na ove dvije zemlje. Plus, Mitchell imenovan za Bliski Istok, sto pokazuje da ce SAD preuzeti tu glavnu rjec u pregovorima.

sto se tice Venecuele i Irana ? 90% krivnje za lose odnose izmedju USA i te dvije zemlje je ? na Bushovoj suludoj spoljnoj politici tj USA ! ljudi se boje poludjele americke vojne moci !
sta zeli Venecuela ? svoja prirodna bogatsva za sebe ( naftu ) i ne svidja im se visedecenijska upletenost USA u mnogobrone puceve i svrgavanja lijevih lidera u Latinskoj Americi ( smaknuce Aljendea u Chileu i dolazak Pinocheta fasiste koji pobi oko 25 000 ljudi , te Argentina ista stvar , podrska kontrasima u nikaragvi i itd itd ..)
a Iran ? zeli atomsku bombu ? po tvrdnjama medjunarodnih inspektora to nije tacno , pa i ako zele atomsku bombu imaju isto pravo kao i Izrael koji ih ima oko 200 !
Iran nije nikada izvrsio agresiju na susjede ( bio je napadnut od strane Huseina i Iraka 80-tih )
za razliku od Izraela koji se mlati sa svim susjedima svako malo !
sta je problem !?
i opet skidam kapu Obami za super potez danas ! zatavara Guantamo i stavlja CIA pod kontrolu
znao sam ja da je ljudina ! svaka mu cast !
samo nek nastavi !
Kada pokusavas da opravdas neke poteze onda reci sta su konkretno uradili. Nemoze neko 90% biti kriv a 10% ne.
Problem Irana i komunikacije sa SAD je na strani SAD, ali odgovara i ovim tvrdolinijasima u Iranu. To da Iran negradi A bombu mozes macku o rep okaciti jer im je dosada EU ponudila neznam koliko puta tehnologiju, plus imaju istu iz doba saha kada je Francuska isporucila tehnologiju na zahtjev SAD (doduse i izraelci su istu davno dobili opet od Francuza ali je nebitno u ovoj prici). E onda kada eto Iranci dobiju pravo na bombu (to uopce ne osporavam) onda ce se javiti S. Arabija, pa egipat, pa Jordan, pa sirija i imat ces dovoljno oruzja u rukama familija koje ce za nekoliko decenija poceti gubiti vlast nakon sto padne potraznja za naftom, da nas sve lijepo posalju u PM!
Obama je vec nagovjestio otvaranje americkog komunikacijskog centra u teheranu, sto bas nije docekano u teheranu sa odusevljenjem medju politickom i sto je vaznije, vjerskom elitom.
Venecuela je nacionalizirala polja koja su uredno placena od strane Exxona , BP, Shella i sl. Stvorena je nova kompanija koja je uspjela da udje u minus kada je nafta bila najskuplja (kao da im je Brankovic CEO :) ) a to su uspjeli tako sto je onom kretenu palo na pamet da ce amerika napraviti invaziju (ako se imalo razumijes u vojno stanje US ARMy znat ces da je to nemoguce, niti ima razloga) pa je kupio 24 SU 30Mk2 da zmajeni jos uvije moderne F16A i B. Naravno, dio profita je otisao FARCU, ali sve to u ime jednakosti, i tu negdje ce uspjeti progurati i amandman koji ce ukinuti ogranicenja na mandate ne samo Chavezu nego svim izabranim poslanicima cime se hoce reci da ce Chavez imati konstantnu parlamentarnu vecinu.
jeza u ledja

#4390 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:
jeza u ledja wrote: Apsolutno nisam pogresno shvatio tvoj post, niti si ti i sa cim u svom drugom odgovoru to pokazao.
Hvala na komplimentu, takodjer, a sto se tice zakljucka ove tvoje replike na moj post, i sam kazes da ne znam o temi dovoljno, a i "ne trebam znati ako nemam kontakta s Amerikom".

Sustina onog sto sam ja pisao se sastoji u tome da se americka pitanja ne ticu ljudi izvan Amerike, i da ne vidim u cemu se satoji "promjena" u onim pitanjima u kojima Amerika ne stoji u direktnoj korelaciji, kao sto su Irak, Afganistan, i sl.

I tako dalje.

Promjene nema u onim stvarima u kojima neko vanjsko-politicko pitanje nije ujedno i americko unutarnje politicko pitanje. O tome ja govorim, i mislim da se to moze lako izvesti kao sustina iz mojih postova.

Mislim da povrh svega pisem veoma jasno. Prvi si koji pogresno interpretira sadrzaj mojih postova. Razumijem da te je inficirala ta americka euforija oko Obame i da si opcinjen tim likom, ali ne trebas se onda upustati u rasprave sa tolikom dozom subjektivizma i iskrivljavati sadrzaj postova koji tom tvom euforicnom dozivljaju novog americkog predsjednika nisu sasvim naklonjeni.

Ja nastavljam pisati objektivno i tvrdim u onom kontekstu koji sam u ovom postu boldirao, da Obama nije ponudio nista novo.

Svasta ti nesto napisa, a nista.
Prije svega, ne postoje unutrasnja politicka pitanja Amerike koja se ne ticu direktno ili indirektno cijelog svijeta. Ti ako mislis drukcije onda stvarno ne trebas dalje ovdje raspravljati?!?!? Drugo, ja sam ti naveo u cemu bi se trebala razlikovati americka politika u buducnosti - spomenuo sam ti promjenu razmisljanja kad je u pitanju zastita okolisa. To je jedna od kljucnih stvari koje se sviju nas ticu. Uopste odnos Amerike sa Evropom i sa mnogim drugim zemljama ce biti otvoreniji i SAD spremnija za saradnju, a ne ici solo. To ce se dakle promjeniti. To se tice i tebe koji si u Evropi. Promjenice se i ekonomija u vezi uvoza nafte, to ce uticati i na tebe itekako. Promjenice se regulacija banaka, to se tice i tebe jer i u Bosni posluju iste banke. Promjenice se odnos prema Iraku, Iranu, Afganistanu, to se tice i tebe jer na primjer nece se cijela politicka kampanja jedne godine zasnivati na ocrnjavanju jedne stranke koja je toboze kriva za izrucivanje neke 'alzirske grupe'. U stvari to se vec promjenilo - Guantanamo zatvoren.
Promjenice se stosta toga, samo sto ti to ne znas, ne zelis da znas, ne zelis da vidis, a pravis se da te ne zanima.

A u stvari 'tebe opcinjava cinizam i netrpeljivost prema Americi i zbog toga s tolikom dozom subjektivizma interpretiras sadrzaj mojih postova', valjda zgadjen s cinjenicom da neko moze o politickom procesu biti euforican.
Edin 24,5

#4391 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Edin 24,5 »

jeza u ledja wrote:
Edin 24,5 wrote:

I tako dalje.

Svasta ti nesto napisa, a nista.
Prije svega, ne postoje unutrasnja politicka pitanja Amerike koja se ne ticu direktno ili indirektno cijelog svijeta. Ti ako mislis drukcije onda stvarno ne trebas dalje ovdje raspravljati?!?!? Drugo, ja sam ti naveo u cemu bi se trebala razlikovati americka politika u buducnosti - spomenuo sam ti promjenu razmisljanja kad je u pitanju zastita okolisa. To je jedna od kljucnih stvari koje se sviju nas ticu. Uopste odnos Amerike sa Evropom i sa mnogim drugim zemljama ce biti otvoreniji i SAD spremnija za saradnju, a ne ici solo. To ce se dakle promjeniti. To se tice i tebe koji si u Evropi. Promjenice se i ekonomija u vezi uvoza nafte, to ce uticati i na tebe itekako. Promjenice se regulacija banaka, to se tice i tebe jer i u Bosni posluju iste banke. Promjenice se odnos prema Iraku, Iranu, Afganistanu, to se tice i tebe jer na primjer nece se cijela politicka kampanja jedne godine zasnivati na ocrnjavanju jedne stranke koja je toboze kriva za izrucivanje neke 'alzirske grupe'. U stvari to se vec promjenilo - Guantanamo zatvoren.
Promjenice se stosta toga, samo sto ti to ne znas, ne zelis da znas, ne zelis da vidis, a pravis se da te ne zanima.

A u stvari 'tebe opcinjava cinizam i netrpeljivost prema Americi i zbog toga s tolikom dozom subjektivizma interpretiras sadrzaj mojih postova', valjda zgadjen s cinjenicom da neko moze o politickom procesu biti euforican.

Staviti znak jednakosti izmedju anti-amerikanizma i toga sto neko nije specijalno odusevljen likom Baraka Obame, je takoreci, onaj zadnji ocajnicki udarac, kad nekoga ne mozes argumentima, onda mu spocitaj mrznju, inputiraj anti-raspolozenje prema cijeloj naciji, i slicno.

Sve sto si ti napisao-la stoji.

A sad malo mucni svojom glavom, pa to sto si napisao-la o utjecaju stvari koje "mijenja" Obama na zivot izvan Amerike, ukljucujuci i moj zivot u Bosni, podvedi pod sustinsku recenicu mog posta koju sam cak i boldirao:

Promjene nema u onim stvarima u kojima neko vanjsko-politicko pitanje nije ujedno i americko unutarnje politicko pitanje.

Apsolutno nisam doveo u pitanje refleksiju americkih unutarnje-politickih pitanja na ostatak svijeta. JASNO sam napisao da nema promjena u onim stvarima vanjske politike koje nisu ujedno i americko unutarnje pitanje, kao sto su to Irak, Afganistan, i sl. Dakle nema promjena u onim pitanjima u kojima je Amerika, takoreci, treca strana, stoji izvan direktne korelacije, kao recimo kod nas u Bosni, u izraelsko-palestinskom sukobu, itd.
Jedino da ti nacrtam!

Hoces na engleskom, da ti prevedem ?? Na nekom drugom jeziku ???

Nije mi jasno sta ti nije jasno, obzirom da se vidi da vladas nasim jezikom, a opet pises nesto svoje sto nema veze sa onim sto pise u mom postu i predstavljas to kao nesto sto ja dovodim u pitanje. Molim te, procitaj i vise puta ove moje boldirane recenice, pa onda komentarisi.

Evo da ti pomognem, reci cu ti jedinu potencijalnu promjenu americkog stava u onim pitanjima o kojima ja pricam, a koju sam primjetio: Obama se u toku kampanje stavio na stranu Grcke po pitanju spora oko naziva Makedonije. Amerika je uvijek do sad imala drugaciji stav o tom pitanju. Da me opet krivo ne interpretiras, govorim o stavu iznesenom u toku kampanje, tako da je to samo potencijalna promjena.

Obrati paznju na moje boldirane recenice u cilju pravilnog razumijevanja.
Ako bi doveo u pitanje nesto relativno, a to je sta je a sta nije americko unutarnje politicko pitanje od stvari iz domena vanjske politike, posluzi se mojim objasnjenjem u drugoj boldiranoj recenici, dakle, to su stvari u kojima se Amerika ne nalazi u direktnoj korelaciji, pa sam naveo primjere.
zonbirile

#4392 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jeza,jeferson i ostali

imam jedno pitanje onako generalno,o svim pobrojanim svjetskim "problemima".Vi stvarno mislite da Obama o tome duma i ne spava,kao i svita savjetnika,i onako kada skontaju radiće u interesu pravde i poštenja ,prosperiteta cijelog svijeta,što neminovno znači nauštrb profita vlastitih mecena.
omar little

#4393 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

evo hemona novog :D

Ekskluzivno: Inauguracija Baracka Husseina Obame, novog predsjednika SAD-a

Početak nove ere?

Pise: Aleksandar Hemon

Barack Hussein Obama II, 44. američki predsjednik, položio je u utorak predsjedničku zakletvu, s rukom na Bibliji nad kojom se 1861. zakleo slavni Abraham Lincoln. Tako je Obama pred oko dva miliona ljudi zvanično preuzeo dužnost od dojučerašnjeg šefa Bijele kuće Georga Busha. Suradnik Dana, književnik Aleksandar Hemon zabilježio je svoje utiske s inauguracije

Nakon položene zakletve i održanog govora, novi američki predsjednik Barack Hussein Obama i prva dama Michelle Obama su otpratili Georgea i Lauru Bush do helikoptera kojim će ovi napustiti Bijelu kuću, Washington i kolektivnu američku grbaču. Prije ulaska u helikopter Predsjednik Obama se srdačno rukovao sa Bushom i poželio mu sve najbolje, a Michelle je sestrinski zagrlila Lauru. Potom se helikopter uzdigao iznad Capitola i oko milion i po prisutnih Amerikanaca, od kojih su mnogi glasno poželjeli Bushu sretan put u Texas, penziju i vražju mater, uz nadu da ga njihove oči nikad više neće vidjeti. Helikopter je Busha prebacio na stranice historije na kojima će on, bez sumnje, biti opisan kao najgori američki predsjednik svih vremena, vođa čija se vladavina može bez zadrške opisati kao sramotna katastrofa.

Promjena Obamin srdačni ispraćaj je došao nakon trezvenog govora, njegovog prvog predsjedničkog, u kojem je on indirektno, ali nedvosmisleno održao bukvicu prisutnom Bushu i koji je jasno naglašavao prekid sa teorijama i praksama bushizma. U svom govoru, Obama je duboku finansijsku krizu pripisao pohlepi i neodgovornosti, spomenuo je izgubljene poslove i zapostavljene škole, domove zaposjednute od strane banaka, preskupo zdravstvo i zapuštenu infrastrukturu, kao i ratove u Iraku i Afganistanu koji ne idu baš najbolje. Došlo je vrijeme, rekao je, da se prestane sa djetinjarijama. Odbacio je strah i konflikt kao filozofiju vladavine i istakao da je izbor između "naše bezbjednosti i naših ideala" lažan. Obratio se svijetu, koji za Bushovu bandu nije postojao kao faktor politike, i utvrdio da se Amerika sastoji "od kršćana i muslimana, Jevreja i Hindusa, i onih koji ne vjeruju", za razliku od Bushove Amerike koja je bila primarno kršćanska. Potvrdio je značaj nauke, koji su bushisti sistematski nipodaštavali, kao i neophodnost suočavanja sa globalnim klimatskim promjenama, "jer se svijet promijenio, a s njim se moramo mijenjati i mi".

A ako smo išta naučili izborom Obame za predsjednika, onda je to da se Amerika može mijenjati. Uprkos sebi, izabrala je prvog afroameričkog predsjednika i time pokazala da je u stanju učiti na vlastitim greškama. Historijski značaj Predsjednika Obame ne može se, međutim, svesti na rasni presedan. Značajnije je to da je Obama radikalno obnovio vjeru u snagu američke demokratije, aktivirajući ono najbolje u Amerikancima i američkoj historiji, ono što je bushizam sistematski zanemarivao i suzbijao. Teško je nekome ko ne živi u Sjedinjenim Državama opisati količine uzbuđenja i intenzitet osjećanja koje novi Predsjednik budi i koji su prisutni na svakom koraku. Ako ta energija nastavi da hrani američki politički proces, moguće su svakojake transformacije - Amerika i svijet se onda možda i mogu promijeniti nabolje.

Niko, počevši od Obame, ne misli da će to biti lako. Svijet se rapidno mijenja, bez obzira na američke ambicije, a šteta koju je Bushov režim počinio je nemjerljiva. Dan Obaminog proglašenja je na Wall Streetu, recimo, bio katastrofalan - burzovni indeks je pao skoro pet posto, uglavnom zbog povećane nelikvidnosti banaka. Jedna od stvari koje ulivaju povjerenje u Obamine sposobnosti je njegova trezvenost, koja mu u kombinaciji sa njegovom inteligencijom, ne dozvoljava da se Amerikancima obraća kao dječurliji. Naprotiv, od njih očekuje da budu građani, da budu svjesni "cijene i mogućnosti građanstva" (the price and the promise of citizenship) i ulože pojedinačni napor u obnovi zemlje napaćene Bushovim mesijanskim idiotizmom. Ono što se od američkih građana očekuje je da sa Obamom stupe u "novu eru odgovornosti".

Smanjiti skepticizam Ostaje da se vidi šta će se u toj novoj eri dešavati. Saradnja između demokratske energije i trezvenosti je neophodna za bilo kakve promjene, ali i energija i trezvenost će morati potrajati da bismo se iz svega ovoga izvadili. Ukoliko se energija raspe, ili ukoliko se Obamina trezvena karizma pretvori u mesijansku nadobudnost, bushistički rak će metastazirati i dana Obaminog proglašenja ćemo se sjećati kao što se sjećamo predratnih novogodišnjih proslava kad smo se svi znali napiti i kad je izgledalo da će sve biti dobro. Otud je zadatak Amerikanaca da svoju energiju trezveno ulože, dok je Obamin zadatak da energično održi svoja predizborna obećanja, i odoli sistemskom iskušenju da ostanak na vlasti obezbijedi političkim, političarskim kukavičlukom. Ako je suditi po prvom danu, dobro je počelo: prije nego što je sa Michelle zaplesao na velikom balu povodom inauguracije, Predsjednik Obama je suspendovao vojne tribunale koji operišu u Guantánamu, a svi vladini odsjeci i agencije dobili su naredbu da do daljnjeg prekinu sprovođenje i primjenu odluka koje je Bush donio u zadnjih par mjeseci prije odlaska.

Mnogi od nas već decenijama slušaju, na nekoliko jezika, obećanja raznovrsnih političara koji nam govore da će sve biti bolje čim dođu na vlast. Na vlasti, naravno, oni vlast postanu, što će reći da im je prvenstveni cilj da to i ostanu. Zbog toga su mnogi od nas skeptični, a neki bogami i cinični, očekujući od svakoga neki oblik izdaje ili prevare. Predsjednik Obama je, međutim, neko ko zaslužuje smanjeni skepticizam, možda čak i potpuno odsustvo cinizma, ne nužno zato sto je on prvi afroamerički Predsjednik ili samo zato što nije Bush, nego zato što je njegov izbor posljedica demokratske transformacije sistema koju su na svojim leđima iznijeli američki građani. Ta se transformacija nije završila Obaminim govorom, niti odlaskom Busha u teksaški beznačaj. Ta će se transformacija morati nastaviti, inače nam nema spasa, a u sebi mora sadržavati mogućnost intenzivnog demokratskog pritiska. Sad kad smo ponovo građani, zadržavamo sebi pravo da od Predsjednika koji nam je obećao promjenu beskompromisno, svakodnevno zahtijevamo tu promjenu. Jer to je istinska cijena nove ere odgovornosti.

(BH Dani, Broj 606 - 23.01.2009)
jefferson

#4394 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

zonbirile wrote:jeza,jeferson i ostali

imam jedno pitanje onako generalno,o svim pobrojanim svjetskim "problemima".Vi stvarno mislite da Obama o tome duma i ne spava,kao i svita savjetnika,i onako kada skontaju radiće u interesu pravde i poštenja ,prosperiteta cijelog svijeta,što neminovno znači nauštrb profita vlastitih mecena.
Ja sam jedno 1000 puta kao i jeza napisao da SAD PRVNSTVENO radi u svom interesu!
To je ako ti je lakse da skontas kao bosanci. Stalno biraju ove smecare i ti smecari stalno rade u svom licnom interesu!
U SAD je to malo drugacije, jer vlada mora raditi u interesu drzave, tj. drzati malu nezaposlenost, protok nafte (nemoj da mislis da je to samo americki interes, to je svaciji interes). Sad stvarno neznam sta hoces reci, SAD nisu postene? Jao otkrio si toplu vodu! Meedjutim, problem je sto se od amerike ocekuje da bude svugdje i da svima pomogne, a ta ocekivanja imaju ljudi zato sto pomaze. Palestinci svake godine dobiju 800 miliona od SAD, sad ce jos vise, Egipat 5 milijardi dolara. Kada je bio Tsunami vise je vojnih brodova bilo pred obalama indonezije nego pred New Orleansom 2005, medjutim, kada su predlozili u Livnu da se odreknu dnevnog pausala vjecnici u korist zrtava Tsunamija samo su dva poslanika bila za! Toliko o nama! Pitanje je, kos mo mi da sudimo Americi jer mi nismo nista doprinjeli medjunarodnoj zajednici, obrnuto, mi smo uvijek izvor problema, i jos gore, uvijek ocekujemo da drugi nasa govna pociste.
Ono sto se sad desilo u SAD treba da bude primjer bosancima! Nisu amerikanci okrivili Francuze ili Irance zato sto je Bush na vlasti! Oni su postali svjesni da su oni napravili gresku i izabrali ga! Zato je izabran Obama, susta suprotnost Bushu a ne neko ko je blizi centru ili desnoj orijentaciji. Amerika je pokazala sta misli o Bushu i kraj price. Pogledaj nas politicki proces, mi konstantno optuzujemo druge za nase probleme, jer jedno nikako nemozemo svariti, a to je politicku odgovornost kada glasamo!
pici

#4395 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by pici »

jefferson wrote:

Ja sam jedno 1000 puta kao i jeza napisao da SAD PRVNSTVENO radi u svom interesu!
To je ako ti je lakse da skontas kao bosanci. Stalno biraju ove smecare i ti smecari stalno rade u svom licnom interesu!
U SAD je to malo drugacije, jer vlada mora raditi u interesu drzave, tj. drzati malu nezaposlenost, protok nafte (nemoj da mislis da je to samo americki interes, to je svaciji interes). Sad stvarno neznam sta hoces reci, SAD nisu postene? Jao otkrio si toplu vodu! Meedjutim, problem je sto se od amerike ocekuje da bude svugdje i da svima pomogne, a ta ocekivanja imaju ljudi zato sto pomaze. Palestinci svake godine dobiju 800 miliona od SAD, sad ce jos vise, Egipat 5 milijardi dolara. Kada je bio Tsunami vise je vojnih brodova bilo pred obalama indonezije nego pred New Orleansom 2005, medjutim, kada su predlozili u Livnu da se odreknu dnevnog pausala vjecnici u korist zrtava Tsunamija samo su dva poslanika bila za! Toliko o nama! Pitanje je, kos mo mi da sudimo Americi jer mi nismo nista doprinjeli medjunarodnoj zajednici, obrnuto, mi smo uvijek izvor problema, i jos gore, uvijek ocekujemo da drugi nasa govna pociste.
Ono sto se sad desilo u SAD treba da bude primjer bosancima! Nisu amerikanci okrivili Francuze ili Irance zato sto je Bush na vlasti! Oni su postali svjesni da su oni napravili gresku i izabrali ga! Zato je izabran Obama, susta suprotnost Bushu a ne neko ko je blizi centru ili desnoj orijentaciji. Amerika je pokazala sta misli o Bushu i kraj price. Pogledaj nas politicki proces, mi konstantno optuzujemo druge za nase probleme, jer jedno nikako nemozemo svariti, a to je politicku odgovornost kada glasamo!
:thumbup:
jeza u ledja

#4396 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Edin 24,5 wrote:

Staviti znak jednakosti izmedju anti-amerikanizma i toga sto neko nije specijalno odusevljen likom Baraka Obame, je takoreci, onaj zadnji ocajnicki udarac, kad nekoga ne mozes argumentima, onda mu spocitaj mrznju, inputiraj anti-raspolozenje prema cijeloj naciji, i slicno.

Sve sto si ti napisao-la stoji.

A sad malo mucni svojom glavom, pa to sto si napisao-la o utjecaju stvari koje "mijenja" Obama na zivot izvan Amerike, ukljucujuci i moj zivot u Bosni, podvedi pod sustinsku recenicu mog posta koju sam cak i boldirao:

Promjene nema u onim stvarima u kojima neko vanjsko-politicko pitanje nije ujedno i americko unutarnje politicko pitanje.

Apsolutno nisam doveo u pitanje refleksiju americkih unutarnje-politickih pitanja na ostatak svijeta. JASNO sam napisao da nema promjena u onim stvarima vanjske politike koje nisu ujedno i americko unutarnje pitanje, kao sto su to Irak, Afganistan, i sl. Dakle nema promjena u onim pitanjima u kojima je Amerika, takoreci, treca strana, stoji izvan direktne korelacije, kao recimo kod nas u Bosni, u izraelsko-palestinskom sukobu, itd.
Jedino da ti nacrtam!

Hoces na engleskom, da ti prevedem ?? Na nekom drugom jeziku ???

Nije mi jasno sta ti nije jasno, obzirom da se vidi da vladas nasim jezikom, a opet pises nesto svoje sto nema veze sa onim sto pise u mom postu i predstavljas to kao nesto sto ja dovodim u pitanje. Molim te, procitaj i vise puta ove moje boldirane recenice, pa onda komentarisi.

Evo da ti pomognem, reci cu ti jedinu potencijalnu promjenu americkog stava u onim pitanjima o kojima ja pricam, a koju sam primjetio: Obama se u toku kampanje stavio na stranu Grcke po pitanju spora oko naziva Makedonije. Amerika je uvijek do sad imala drugaciji stav o tom pitanju. Da me opet krivo ne interpretiras, govorim o stavu iznesenom u toku kampanje, tako da je to samo potencijalna promjena.

Obrati paznju na moje boldirane recenice u cilju pravilnog razumijevanja.
Ako bi doveo u pitanje nesto relativno, a to je sta je a sta nije americko unutarnje politicko pitanje od stvari iz domena vanjske politike, posluzi se mojim objasnjenjem u drugoj boldiranoj recenici, dakle, to su stvari u kojima se Amerika ne nalazi u direktnoj korelaciji, pa sam naveo primjere.
I hajd sad mi jos fino reci gdje u ovom tvom originalnom postu pise bilo sta slicno sa tim sto kazes da promjene nema u vanjskoj politici osim u onim pitanjima koja su direktno vezana za americku unutarnju politiku:
Edin 24,5 wrote:Mislim da ce Obama u sustini nastaviti kontinuitet Bush-eve politike barem kad je rijec o segmentu vanjske politike.

Nama koji ne zivimo u Americi neke Obamine floskule o americkoj ekonomiji, povlacenju americkih vojnika iz Iraka samo da Amerikanci ne bi ginuli (niko se u Americi ne pita kakav se Irak ostavlja za sobom), i slicno, puno ne znace, a nekako po pravilu previse retorike veze za sebe nedostatak konkretnosti.

Obama nije rekao nista konkretno kada su u pitanju neka goruca vanjsko-politicka pitanja, vec je zapravo ponavljao stvari koje smo culi cak i od Busha, kao npr. da nikad nece dvojiti kada je u pitanju sigurnost Izraela, i to ne dovodeci u pitanje nacin na koji sam Izrael percipira tu sigurnost i sta sve mu ona daje za pravo. Priznacemo da je nepravedan odnos prema Palestincima glavni uzrok potistenosti i gnjeva prema Americi u jednom velikom dijelu svijeta kojeg obicno oznacavamo sintagmom "islamski svijet", i to s pravom.
Ni o mnogim drugim pitanjima, Obama se i pored silnih nadahnutih govora nije ocitovao konkretnije i jasnije.

Dakle, kad je u pitanju sam Obama, nemam neka velika ocekivanja, a druga je stvar kakav ce pristup vanjsko-politickim pitanjima zauzeti njegova administracija i koliko ce to utjecaja imati na njegove konacne odluke. Ja licno ne vjerujem da ce biti vecih odstupanja u odnosu na Bush-ev pristup.

Za Bosnu je jako lose sto je njegov najblizi saradnik Rahm Emmanuel. Za Palestince pogotovo.
Vidim da od rasprave zelis napraviti sintaksicku debatu. Ti si rekao jedno, ja sam rekao da to nije tako, zbog a), b) i c), ti nisi htio da prihvatis tu ispravku vec si se branio da si pogresno shvacen. Nema sta da se pogresno shvati, jasno si prvobitno napisao da sto se tice americke vanjske politike da se nece puno toga promjeniti u odnosu na Busha, sto je apsolutno netacno.
Naveo sam i zasto, sudeci po njegovim izjavama i po timu koji okuplja.
Dalja rasprava o tome je suvisna, jer ti ne nudis argumente, vec debatne tacke.
ahuseino

#4397 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Sve samo umjereno...

Ti chini mi se gledash apsolutno sve sto se deshava u svijetu kroz prizmu kostura koji si konstruisao oko bogatih familija; po jednom vrlo cvrstom skupu pravila koji su proizashli iz ovoga. Ne dopustash da ima drugih variabli u svjetskom sistemu koje ne samo da se ne mogu kontrolisati nego su postale vishe uticajne nego te familije.

One stvari na koje moze uticati tvoj Miki Maus on che to uraditi. Stepen uticanja odnosno odluke, nisu digitalne t.j. DA ili NE, nego analogne sa puno vishe stepena sive. Ima sive da jebe rak raka...

Vech sam gore pisao (ili na onoj drugoj temi) da che chovjek staviti rukavice (ili kondom) i upravljati.

Ako stvarno izgubish vjeru da ima spontanosti u sistemu, svijetu, te vherujesh da se sve deshava unaprijed isplanirano odnosno kako ti te porodice odrede, onda ne znam sta je svrha zivota.

Josh sam u nedoumici dali ovaj lobi ima vishe uticaja na Demokratsku vladu ili Republikansku, ali profiti neche nestati jer ne mogu; koja god da je vlada.

Ova "borba" ovdje protiv cionistichkog lobija mi sve vishe lichi na nekakvu mitichku borbu dobra i zla... jer ima tu i drugih stranki duboko upetljanih...
jeza u ledja

#4398 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

zonbirile, pa nisu svi bogatuni naftasi, bankari, trgovci oruzjem ili sta ti ja znam.
Ti to postavljas tako kao da a priori profit bogatuna ide naustrb prosperiteta gradjana. (mislim, o tome se da raspravljati, ali to ne mora nuzno biti tako). Tako danas imas lovatora koji ulazu u razvoj zelenih tehnologija, ako to dozivi procvat oni ce zaraditi silnu lovu, a svi mi cemo imati koristi od toga. Pa evo Bill Gates je najbolji primjer zarade od tada nove kompjuterske tehnologije, on se obogatio, a mi danas imamo jeftine kompove i listamo internet i ovako caskamo. :D Znaci i mi smo od toga imali koristi.

Trebas da shvatis da bogatasi i ljudi od uticaja nisu nuzno zlikovci i egoisti. Ako to uspijes sagledati sa te strane neke stvari ce ti mozda biti lakse za svariti.

Vidjecemo bolan, i ja sam eto odusevljen Obamom, ali ko zna kakav ce on stvarno biti(?!?) Neki kazu - Obama ce biti najvece razocarenje u modernoj historiji americkog predsjednistva, ne zato sto ce biti los, vec zato sto su ocekivanja od njega tolika da nema sansi da ih ispuni. Bez obzira, necu vazda da budem cinik i skeptican u vezi politike i izbora kao neki. Cemu onda pracenje politike ako ne mogu nicemu da se obradujem?

Samo jos nesto, budi siguran da Obama nije Miki Maus koji ne zna sta radi i samo se smjeska. On je prefirganiji kao politicar, sarmer, manipulator narodnih masa, od svih ostalih zajedno.
jeza u ledja

#4399 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Ono sto se sad desilo u SAD treba da bude primjer bosancima! Nisu amerikanci okrivili Francuze ili Irance zato sto je Bush na vlasti! Oni su postali svjesni da su oni napravili gresku i izabrali ga! Zato je izabran Obama, susta suprotnost Bushu a ne neko ko je blizi centru ili desnoj orijentaciji. Amerika je pokazala sta misli o Bushu i kraj price. Pogledaj nas politicki proces, mi konstantno optuzujemo druge za nase probleme, jer jedno nikako nemozemo svariti, a to je politicku odgovornost kada glasamo!
:thumbup: :thumbup:
jefferson

#4400 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Problem koji ovdje pojedinci iznose se vazda svode na familije!
Razlog je u tome sto mi imamo isto nekakve familije u BiH koje su se obogatile na dosta gori nacin nego neke familije u USA. Treba shvatiti da se ogroman broj americkih familija obagoatio tokom americke ekspanzije na zapad. Istina, najgoru cijenu su platili indijanci, pa Kinezi koji su dovodjeni da rade na pacifiku i planinama sierra nevade. Medjutim, te familije su imale ogroman uticaj na obrazovanje amerike, i ne mogu se danas gledati kroz prizmu sta se desavalo prije nekih 150 godina. Problem je sto ljudi u BiH na to gledaju kroz nekoliko mocnih porodica u BiH koje su se obogatile tako sto su prodavale humanitarnu pomoc 20 puta skuplje, ili trgovale oruzjem kojim su nasi borci trebali ratovati. Ja jos nisam vidio ove bosanske bogatase da su otvorili biblioteku, zgradu na univerzitetu itd, ali to je za nas OK, jer mi to ne ocekujemo od nasih ljudi! Ali zato ocekujemo od Amerike i njihovih ljudi! Konacno mi moramo shvatiti da je sudbina BiH ista kao i sudbina SAD ili bilo koje demokratije, a to je da o njoj odlucuju samo glasaci! Amerikanci su izabrali Busha, i nikad nisu rekli da je neko drugi kriv za to. Medjutim, evo pogledajte samo podforum politika, na koliko mjesta se spominje da je OHR kriv za nasu stvarnost, pa Amerika, pa ovaj onaj. Neko je ovdje spomenuo, a ja mislim da je to Edin 24,5, da on nezna sta ce uraditi Obama sa BiH! Mislim, kakvo je to razmisljanje? Sta to treba Obama uraditi sa BiH? SAD su ispunile svoj vanjskopoliticki cilj, zaustavile rat, Clinton je uspio da smiri prevelike pritiske od strane americkog intelektualnog establismenta, ali oni su prema njihovom vidjenju, ali i prema mom, ucinili uslugu nama i rekli nam eto, sad je do vas! Dayton nije sveto slovo, ali se moze zivjeti i napredovati i sa njim ako se hoce! Problem je sto nasi politicari vrlo dobro znaju da su nasi ljudi skloni teorijama zavjera, i optuzit ce Holbrooka, Dayton, tlo u ohiu, zenu koja je trcala pored baze tokom pregovora, itd, za nase probleme, ali samo da sebe saperu! Nije Dayton rekao da moraju biti dvije skole pod jednim krovom, i time legalizovati segregaciju, sto jeste. Ti politicari ozakone segregaciju, i onda odu na prijem i pricaju o multietnicosti, i kako nam je neko drugi kriv za to!
SAD ne trebaju nista da urade za BiH osim da garantuju da rata nece biti, sto cine, svojim potpisom na Dayton! Do nasih politicara je da BiH naprave prosperitetnom zemljom, a kakvi ce odnosi biti sa SAD je do nasih politicara a ne do Obame ili Hillary!
Postoje ogromne simpatije prema BiH u SAD, kako zbog desavanja u BiH tokom rata, nase dijaspore pa do nekih drugih stvari, ali nece SAD vuci nase politicare da ostvaruju kontakte i nesto rade. Sto bi Obama ista imao sa vladom koja segregira svoje gradjane? Ali ako nasa vlada pokaze da hoce da bude prosperitetna zemlja onda nema problema.
Drugi problem je opet vezan za politicare, ali i vjersku zajednicu! Ko je bio nas predstavnik na inauguraciji? Ja koliko znam samo je Reis Ceric otisao! Ako je bio samo on (ispravite me ako nije tako) onda kakvu mi to poruku saljemo svijetu? Da smo klerikalna drzava mozda?
Mi moramo prvo sebe preispitat sebe i nas odnos prema sopstvenoj drzavi, sta mi cinimo da BiH napravimo naprednom!
Drugo, cime mi to doprinosimo medjunarodnoj zajednici? Imam vojsku u Iraku i to je problem, ali bi u NATO da skupljamo beneficije, donacije itd.
Mi smo postali "donatorska" drzava, u smislu da zivimo od sadake i milostinje, e pa ako nam je SAD za to kriva i njena politika prema Izraelu i Palestincima, onda super, vazno je da nije do nas, a to je glavni postulat naseg naroda, samo da mi nismo ni za sta odgovorni!
Post Reply