Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Fudo387

#4376 Re: Migranti u BiH

Post by Fudo387 »

Kaligrafija wrote:
Point. wrote:Biće marisane, biće. :-D
Kakve marisane, on bi sve dao, da sjede malo sa mnom i zamezi i popije... :lol:
Ne bih.
Ako se kojim cudom i pojavis, iz prve ces bit’ bijen. :-D
Kaligrafija

#4377 Re: Migranti u BiH

Post by Kaligrafija »

Fudo387 wrote:
Kaligrafija wrote:
Point. wrote:Biće marisane, biće. :-D
Kakve marisane, on bi sve dao, da sjede malo sa mnom i zamezi i popije... :lol:
Ne bih.
Ako se kojim cudom i pojavis, iz prve ces bit’ bijen. :-D

Hahaha hoce da crkne da sazna ko sam...! Zna, da ja znam ko je on...! :lol:
Fudo387

#4378 Re: Migranti u BiH

Post by Fudo387 »

Kaligrafija wrote:
Hahaha hoce da crkne da sazna ko sam...! Zna, da ja znam ko je on...! :lol:
Ok,
Posto znas,
Imas dozvolu da javno na forumu objavis moje podatke.
Mamu jebo ko ne objavi.
Valjal? :-D
Kaligrafija

#4379 Re: Migranti u BiH

Post by Kaligrafija »

Hvala prijatelju, bice ti zao ovo sto si rekao, kad se sjetis ko sam...! Neka je tebi tvoj ziva i zdrava, a ja podatke dusmanu nebi javno objavio, a kamo li od prijatelja...!
Fudo387

#4380 Re: Migranti u BiH

Post by Fudo387 »

Ne smijes.
Znao sam.
:lol:
Nisam ti ja prijatelj.
Kaligrafija

#4381 Re: Migranti u BiH

Post by Kaligrafija »

Fudo387 wrote:Ne smijes.
Znao sam.
:lol:
Nisam ti ja prijatelj.
Hahaha a satra se stancajuci pp, da sazna ko ga zajebaje...! :lol: :sax:
jeza u ledja

#4382 Re: Migranti u BiH

Post by jeza u ledja »

Reko da vidim oko cega se marisu, pa vratim nazad par stranica i procitam ovo:
Kaligrafija wrote: Primjer USA, najbolje se vidi sta im je donijela Juzna Amerika, jedno veliko zlo, okrutne bande na svakom cosku, narko karteli, sa kojim vise ni jedna sluzba ne moze da izadje na kraj...djeca sa kojim bi se moglo raditi kako ti kazes, ne mogu da se odvoje od tog svijeta, od malena sa 9-10 godina se novace i dilaju drogu, a u tom dobu otprilike izvrse i svoje prvo ulazno ubistvo...! Slican scenario ceka i Evropu, ako se ovo ne zaustavi, neki su to vec i skontali, pa zatvaraju granice...!
Eto ako navedes jedno mjesto u Evropi gdje su se nasi ljudi getoizirali, gdje maltretiraju domicilno stanovnistvo, osim ako maltretiranje ne ukljucuje maltretiranje cevapima, burekom, sogan-dolmom itd. ja cu pojesti ovaj telefon sa kojeg pisem sad...!
Sad me strah otici do radnje iza coska. :o Kazu okrutne bande iz Juzne Amerike vrebaju! :run:
pustopoljina

#4383 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

славянин wrote:Sta ponasali se jednako - pa imamo koliko izbjeglica po svijetu i nigdje nisu posmatrani kao kreteni m.Ljudi rade normalne zivote vode. Obidji malo Evropu pa pogledaj Marokanske,Afganske,Pakistanske kvartove na sta to lici.

Eno ih tamo mjesec su ovde i prve rijeci “je*bem mater” ma nema bas isto kao nasi ljudi koji su ganjali papire po Njemackoj,Austriji itd.
Vjeruj ili nemoj, ali:
da se opet ovog trenutka kod nas zarati, da se sve ponovi, vidio bi koliko ti tamo migranti i "mi" nismo za njih isti. "Nismo"= malo morgen.
Situacija u svijetu nije ista kao devedesetih. Do danas- ljudi su prilicno oguglali na tudju muku.
Ommadawn

#4384 Re: Migranti u BiH

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote:oma, ovo je off, ali moram, ukratko ...

sta mislis ciji su svi legendarni golfovi dvice sto su se vozali po sarajevu u ratu? nadam se da ne mislis da je svaki vozac svog golfa dovukao :-)

lokalna TO od auta do auta - aha, dizel, za potrebe armije ... i ti daj kljuceve i onda se poklopi usima i pozdravi sa autom
a sto se tice vozaca - vise me je bilo strah njih nego granata :run: ako je ko od njih i imao vozacku prije rata - auto i iskustvo nije

On topic

moje pitanje je vise bilo ironije :-) pila naopako
normalno da niko svojim autom u ratu nije otisao
Ma okej je ;) Znam, sve mi je jasno - i za Golfove u Sarajevu i ostalo ;)
Ommadawn

#4385 Re: Migranti u BiH

Post by Ommadawn »

Kaligrafija wrote:
Ommadawn wrote:
Kaligrafija wrote:
Prirodne katastrofe, zemljotresi, oluje, vulkanske erupcije, susa-glad, politicke izbjeglice, usljed ratnih razaranja...! Ove kategorije koje sam ja pobrojao, nisu ni jedna iz ovih zemalja, koje sam naveo...! Ima jos tu migranata iz zemalja koji ne pripadaju navedenoj kategoriji... Politicki azilanti takodje nisu, novinari, vojne licnosti, politicke licnosti, manjine i sl. su odavno dobile politicke azile u zemljama EU, ako su ugnjetavani, ako neki i sad dodju, mozes ih pobrojati na prste jedne ruke...! Znaci ovo izbjeglice nisu, osim Afganistanaca i Sirijaca...
Prvo nauci razlikovati pojmove i klasifikacije, pa se onda javi...!

Drugo, lazes! Milion ljudi sa laznim pasosima jel...!? U ratnom vihoru...jel...!? Nasim ljudima koji su bjezali je prvo bilo ponesi pasos, ponesi licnu, jebes sve ostalo...Ako slucajno nisu imali pasos, imali su licne, pa bi na prvim destinacijama, recimo u Sloveniji u nasoj ambasadi izvadili pasos...! Samo pitanje, ako su pod laznim dokumentima, usli u te zemlje, kako ti kazes nacionalni sport, kako su regulisali svoj ostanak i penzije, koje ti navodis, pod laznim imenima jel!? Laz...!

Nasi ljudi su vecinom vrijedni, ne cekaju milostinju, ako su i bili na socijali, jako brzo su se pozaposljavali, kad su naucili jezik...da je bilo onih koji se nisu snasli i koji su htjeli da iskoriste sistem, bilo je, ali taj broj je minoran. to ti je isto ko urbana legenda, "njih troje ima socijale ko platu inzinjera..." Djeca nasih ljudih su toliko prilagodjena drustvima u kojima su roditelji dosli, da ih skoro ne mozes razlikovati od domicilnog stanovnistva, osim po vanjstini i to je upitno...! Dodju u BiH i ne znaju mnogi beknut nas jezik, ali znaju savrseno jezik zemlje iz koje dolaze...!
Trece, jos jedna laz, ti meni na osnovu jednog Somalijca, peres sve njih, a pljujes sve nase, jer su ti pobogu rekli, sto nisi pazio, dpbro su ti i rekli, ja mislim da se ti stidis svog identiteta, ko si, sta si i odakle dolazis...!
Svedi, Danci, Norvezani, jako se pocinju radikalozovati kao drustvo, upravo zbog toga, sto su htjeli svima da pomognu i sve da prime, pa ih sad zajebaju u njihovim zemljama, preuzimaju kvartove, tjeraju policiju, najvise Somalijci i Afganistanci, plemenske zajednice...
Kad si cuo da je iko sa prostora bivse Yu, od nekog naroda, preuzeo kvart, tuce policiju, razbija sve zivo!?? Da se getoizira bilo kako!?? Nas narod drhti pred policijom u zapadnim zemljama, postuju sve zakone, oni se samo kurce kad dodju kuci u BiH, malo se ispusu i odose u red, rad, disciplinu...!
U ovo gore ne ubrajam organizovane kriminalne grupe iz bivse Yu, one su postojale daleko prije raspada, zajednicke nam drzave, a postoje i sad...oni su prica za sebe..I kad su se ubijali, ubijali su se izmedju sebe i po nalogu nam bivse zajednicke drzave Yu...npr. politicke disidente...Ali i ti takvi kakvi su bili opasni i sad koji su opasni, to su gospoda za ove divljake...On nece napasti obicnog prolaznika, djevojku, babu...cak kad ih uhvate u pljackama banke, domicilno stanovnisto se iscudjava da je taj neko lopov, pa kazu bio je divan decko, gospodin...bla bla...
Primjer USA, najbolje se vidi sta im je donijela Juzna Amerika, jedno veliko zlo, okrutne bande na svakom cosku, narko karteli, sa kojim vise ni jedna sluzba ne moze da izadje na kraj...djeca sa kojim bi se moglo raditi kako ti kazes, ne mogu da se odvoje od tog svijeta, od malena sa 9-10 godina se novace i dilaju drogu, a u tom dobu otprilike izvrse i svoje prvo ulazno ubistvo...! Slican scenario ceka i Evropu, ako se ovo ne zaustavi, neki su to vec i skontali, pa zatvaraju granice...!
Eto ako navedes jedno mjesto u Evropi gdje su se nasi ljudi getoizirali, gdje maltretiraju domicilno stanovnistvo, osim ako maltretiranje ne ukljucuje maltretiranje cevapima, burekom, sogan-dolmom itd. ja cu pojesti ovaj telefon sa kojeg pisem sad...!

Edit. za ovo ispaljivanje avionima, stojim iza svake svoje rijeci, bas kako sam napisao...
Mekticu, ispaljuj, jeftinije je...
Ku Klux Klan likes this. Javi im se, možda te prime ;)
Pa da, kad nestane argumenata, pisanje uz vjetar...ili prdi u cabar...! Haj manet...bok, dovidjenja, bye...kako god ho's...!
Nije da mi je nestalo argumenata, imam ih ja nego - kad uhvatim vremena, odgovorit cu ti.
A ti do tada poradi na tonu kojim se obracas osobama koje licno ne poznajes. Ne moram ti ja, primitivac i nepatriota koji je zaboravio odakle je dosao, moram valjda ukazivati na to :)
Bok :)
Kasnije, kasnije...
Maraschino

#4386 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

Ovdje se pojedinci ili vise njih ponasaju kao dodikov rezim ''migranti su problem bla bla'' a casu vode im nije dao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4387 Re: Migranti u BiH

Post by Truba »

normala da su problem jer ih ima 3 milijarde potencijalnih siromašnih prema našim bosanskim standardima
a prema standardima svjetskih organizacija ima ih barem 4 sve skupa ( PARE; VODA; ČIST ZRAK; ŠKOLOVANJE;SIGURNOST)
kada ekonomskim pridodaš klimatske migrante... to je sveopći KAOS

ovdje i dalje ne govorimo o ratovima nego samo o siromašnim propalim zemljama, ala meksiko, nikaragva, irak, afganistan, pakistan

pakistan, bangladeš i irak mislim da imaju nesretnih stanovnika kao cijela zapadna europa...

ko ne vidi koncept problema... sistemsku grešku u problemu... taj ne voli istinu

ko odlazi iz tih zemalja

najsposobniji fizički i psihički...

ko ostaje...još mu se povećava problem u zemlji jer nema ovih poduzetnih ljudi koji odlaze u rizik radije nego da žive u gabuli
Drosera capensis

#4388 Re: Migranti u BiH

Post by Drosera capensis »

meni ovi migranti nisu jasni idu u grupama od 5-10 sve momci ko od brda odvaljeni, mašu telefonima boljim nego 90% ljudi ovde i šta sad hoće?

ima i ova druga grupa noćni šetači njih samo vidite noću kada idu u krađe i pljačke a većina ih je nadrogirana i pijana.

noćni šetaći obilaze obližnja naselja vikendice kucaju na vrata u gluho doba noći ako se neko javi pobjegnu ako ne ode kuća, što bi reko bili piton :D
Maraschino

#4389 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

Black swan wrote:normala da su problem jer ih ima 3 milijarde potencijalnih siromašnih prema našim bosanskim standardima
a prema standardima svjetskih organizacija ima ih barem 4 sve skupa ( PARE; VODA; ČIST ZRAK; ŠKOLOVANJE;SIGURNOST)

ovdje i dalje ne govorimo o ratovima nego samo o siromašnim propalim zemljama, ala meksiko, nikaragva, irak, afganistan, pakistan

pakistan, bangladeš i irak mislim da imaju nesretnih stanovnika kao cijela zapadna europa...

ko ne vidi koncept problema... sistemsku grešku u problemu... taj ne voli istinu

ko odlazi iz tih zemalja

ko ostaje...još mu se povećava problem u zemlji jer nema ovih poduzetnih ljudi koji odlaze u rizik radije nego da žive u gabuli
znas li ti labude sta je sevap? :D
pustopoljina

#4390 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Black swan wrote:normala da su problem jer ih ima 3 milijarde potencijalnih siromašnih prema našim bosanskim standardima

ko odlazi iz tih zemalja

i ja vidim sistemsku gresku, ali ti i ja ne vidimo istu sistemsku gresku.
Tara the River

#4391 Re: Migranti u BiH

Post by Tara the River »

ko odlazi iz tih zemalja

:thumbup:
biscanka2

#4392 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

Migrantska kriza u BiH: Srbijanska granica porozna, hrvatska nepropusna
Mojusk.ba
21.09.2018. u 21:38

Evropska unija najavljuje da će poslati policiju na granicu Republike Hrvatske kako bi spriječila ulazak migranata. Na drugoj strani iz Srbije u BiH ulaze migranti koje niko ne zaustavlja. O čemu je riječ? Govori se o novoj evropskoj strategiji po pitanju izbjeglica i na Zapadnom Balkanu.

Treba podsjetiti da iz Srbije u Bosnu ulaze iranski migranti. Iran ima bezvizni režim sa Srbijom, pa se očito planski guraju izbjeglice u BiH. Iako Srbija ima bezvizni režim za Irance, izgleda da migranti najlakše prelaze granicu naše države. Pored Granične policije BiH, izbjeglica je sve više u našoj zemlji.

Strategija EU je da pojača kontrole granica i poveća broj deportacija. Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex će sve više jačati kontrolu granica Evropske unije. Sa sadašnjih 1500 službenika, za samo godinu i po dana, pretpostavlja se da bi Frontex trebao imati 10 hiljada pripadnika. Frontex-u bi podršku davalo oko 100 hiljada graničnih policajaca iz svih država, koji bi povremeno dežurali i patrolirali na spoljnim evropskim granicama.

Povrđeno je da će Frontex djelovati i na teritoriji Zapadnog Balkana. Agencija bi, dakle, na raspolaganju imala i naoružane formacije. Pripadnici Frontex-a dobili bi imunitet pred zakonima država zapadnog Balkana, a njihov glavni posao bio bi kontrola migranata, počevši od običnih provjera, ko zaslužuje deportaciju, a ko azil. U tim državama napravlili bi se migrantski sabirni centri. Govori se da je Frontex već napravio sporazum sa Srbijom, Albanijom i Makedonijom.

BiH je odbila da se na njenom teritoriju prave sabirni centri, ali se izbjeglički centri množe i bit će ih sve više. Sve izbjeglice ulaze u prostor gdje su Bošnjaci većinski narod. Sjetimo se da ih je Dodik đuture odbio primiti u RS zato što su „muslimanske izbjeglice“, premda je, prema podacima evropskih organizacija, među izbjeglicama pola kršćana.

Dragan Čović i njegov HDZ su pokazali odnos prema izbjeglicama u brutalnoj oružanoj akciji MUP-a HNK, kada su izbjeglicama pokušali zabraniti dolazak u centar u Salakovcu. Bio je to antidržavni i antiustavni čin policijskog komesara Ilije Lasića, koji je ostao bez posljedica. Naime, protiv Lasića ništa nije željela preduzeti v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić.

Već se u BiH nagađa da bi nekoliko hiljada izbjeglica, do sada držanih u međugraničnom prostoru Srbije i Mađarske, mogle završiti u Bosni i Hercegovini dogovorom vlasti te dvije države.

19. i 20. septembra, Evropa će u Salcburgu raspravljati o još većim bedemima pred migrantima.

Članice Evropske unije već godinama krše prava useljenika prema propisima koje su same donijele. Dablinski sporazum potpisan je 1990. godine u glavnom gradu Irske, da bi se što efikasnije uredila imigraciona politika na nivou 28 zemalja Evropske unije. Ključni dio ovog sporazuma je da je država u kojoj je neki tražilac azila prvi put stupio na tlo, dužna rješavati njegov zahtjev za azilom. Izbjeglicama se u prvoj evropskoj državi uzimaju otisci prstiju i ti podaci postaju dostupni u cijeloj Uniji. Cilj je temeljito kontrolisati zahtjeve za azil na određenoj teritoriji i smanjiti broj azilanata. Ali, kako se situacija mijenjala, mijenjao se i Dablinski sporazum, pa je danas aktuelna njegova treća verzija – “Dablinski sporazum III”.

Problem izbjeglica u BiH je ozbiljan. Naime, dok pomenuti Frontex ne zauzme aktivne pozicije u nama susjednim državama, većinski bošnjački dio BiH bi se mogao napuniti izbjeglicama iz Grčke, Srbije i drugih zemalja. Sve djeluje kao dobro uigrana tradicionalna strategija protiv BiH: Srbija propušta izbjeglice prema BiH, a Hrvatska blindira granicu. Neko je primijetio da već dugo niti jedna izbjeglica nije ni pokušala ući preko direktne granice Srbije i Hrvatske.
ST11

#4393 Re: Migranti u BiH

Post by ST11 »

"premda je, prema podacima evropskih organizacija, među izbjeglicama pola kršćana."

Odakle ovaj podatak, ima li neki link ili potvrda toga?
vjesticanametli

#4394 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Sta bi ovo od teme :D :lol: svaDZaju se :mrgreen:
insomnia78

#4395 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Ms ova citira neko najgore novinarsko zlo ako se to i moze nazvati novinarstvom
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4396 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Kako ces znati koje su religije kad niko jebenog pasosa nema... a ono sto je vidljivo golim okom je da ih je 90% muskaraca mladje zivotne dobi.
uglavnomja

#4397 Re: Migranti u BiH

Post by uglavnomja »

necija kolumna na lokalnom portalu ... strucnjak za sve, bh politiku, regionalnu, europsku, socijalnu i humanitarnu :-)
vazno je udrobiti da su dodik i covic krivi za sve :oops:

srbija je namjerno uvela bezvizni rezim irancima da sjebe federaciju :oops:

kad su srbija, mak ... potpisale ugovor sa frontexom, a bih odbila? ko je to potpisao, u kojim novinama je bilo?
jeza u ledja

#4398 Re: Migranti u BiH

Post by jeza u ledja »

Ta ideja da se ne moze skontati odakle je ko je suplja. Naravno da se moze sakriti identitet ili porijeklo, ali ne bas i zemlja iz koje se dolazi. Mislim, sigurno moze, ali nije to tako lako kako zamislja neko kome su svi tamnije puti isti.

Arapi svi imaju razlicit naglasak, cak i dijalekte koji se toliko razlikuju da se ne mogu uopste sporazumjeti. Nema apsolutno nikakve sanse da Marokanac prodje kao Sirijac. Dovoljno par prevodilaca da se to skonta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4399 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Sto i dalje nije 100% sigurno kao kad se ima pasos. Bas me zanima kako bi se neko od forumasa proveo u istoj situaciji gdje prevodioci trebaju da skontaju je li ex Jugosloven, Bugarin, Bjelorus, Ukrajinac ili Rus :roll:
insomnia78

#4400 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Neki dan mi prica jedna stara Francuskinja kako su je tamo krajem devedesetih izmtretirali Makedonci na eaerodromu jer su na osnovu malo tamnije koze “mudro zakljucili” da je ciganla koja je lazirala papire. Nakon visesatnog unakrsnog ispitivanja, prilikom kojeg su joj slomili kost na saci, skidanja, pisanja izjava pred prevodiocem je pustena. Naravno avion je vec otisao a onda se u igru umjesama fr ambasada pa su padale tuzbe, krivicne prijave, placanje hotela i novog aviona
Locked