Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
Hafis

#4376 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

General War wrote:
Hafis wrote:Jebeno, jašta. fina Bosna: marka pivo, marka burek, cener lože u golfa, 50 feniga za listić binga. a još him ga Komšo ne vadi :thumbup:
Evo ja u Brelama placam djetu 12 kuna Ledo sladoled koji je u bosni marka isti taj, pa ti vidi ko je naguzen.
Pa meni se čini ti.
Kojeg ćeš qurca u Brelama, pored onakvih tuzlanskih jezera.
Dobro bi taj barba što te tu dere došao gore, sve da mu džaba daš sladoled.
General War

#4377 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
General War wrote:
Hafis wrote:Jebeno, jašta. fina Bosna: marka pivo, marka burek, cener lože u golfa, 50 feniga za listić binga. a još him ga Komšo ne vadi :thumbup:
Evo ja u Brelama placam djetu 12 kuna Ledo sladoled koji je u bosni marka isti taj, pa ti vidi ko je naguzen.
Pa meni se čini ti.
Jbg, ima se moze se. :D
Brelani su moja ekipa, ionako vrate pare zimi...znas kako vas zovu? " rolingstonsi" :mrgreen:
Hafis

#4378 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

General War wrote:
Hafis wrote:
General War wrote: Evo ja u Brelama placam djetu 12 kuna Ledo sladoled koji je u bosni marka isti taj, pa ti vidi ko je naguzen.
Pa meni se čini ti.
Brelani su moja ekipa, ionako vrate pare zimi...znas kako vas zovu? " rolingstonsi" :mrgreen:
Pa onda ne kukaj. Primi rudo i tišu.
General War

#4379 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
General War wrote:
Hafis wrote: Pa meni se čini ti.
Pa ko kuka, kazem da u nezavisnoj tri puta vise se potrosi nego ja u bosni za istu stvar...lokalci se hvataju za glavu... De ziv bio, probaj razumiti sta je napisano.
Hafis

#4380 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

General War wrote:
Hafis wrote:
General War wrote: Jbg, ima se moze se. :D
Pa ko kuka, kazem da u nezavisnoj tri puta vise se potrosi nego ja u bosni za istu stvar...lokalci se hvataju za glavu... De ziv bio, probaj razumiti sta je napisano.
A to. Mogu misliti koliko Leda sladoled košta u Singapuru.
Vego, hoćeš reći da upoređuješ cijene u Brelama s cijenama u Gornjim Kukuruzovićima kod Kalesije i na taj način donosiš zaključke o cijenama i standardu?
Vego, odosmo od teme. ti ono bješe veliki zagovornik tužbe protiv Hrvatske? Koliko se da naslutiti što se tiče mosta, stvar je manje više gotova stvar. Nešto se ovako pitam, koliko bi novca trebalo kada bi se taj most u nekom s.f. scenariju uklanjao...i koja bi to firma mogla izvesti....i opet ništa bez Kineza...dupla lova :D
General War

#4381 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
A to. Mogu misliti koliko Leda sladoled košta u Singapuru.
Vego, hoćeš reći da upoređuješ cijene u Brelama s cijenama u Gornjim Kukuruzovićima kod Kalesije i na taj način donosiš zaključke o cijenama i standardu?
Vego, odosmo od teme. ti ono bješe veliki zagovornik tužbe protiv Hrvatske? Koliko se da naslutiti što se tiče mosta, stvar je manje više gotova stvar. Nešto se ovako pitam, koliko bi novca trebalo kada bi se taj most u nekom s.f. scenariju uklanjao...i koja bi to firma mogla izvesti....i opet ništa bez Kineza...dupla lova :D
Ja se ne natezem sa singapurcanima vec sa tobom, dalmacija zajedno sa brelama je dragulj, meni licno nema cijene pa koliko god da je, ja to mogu podnijeti jer sam zaljubljen u ovo mjesto a posebnno volim biti sa dalmosima...i to je sva istina sto se mene tice...a u goenjim kukurozvcima ima aerodrom gdje carteri ljeti voze svijet za upola manje para za tursku i gdje sve ne...kazem ti, pogledaj sezonu i sve ce ti se reci sto se tice cijena, ne za bosance koji se i najmanje tuze za cijenu...ne donosim ja nista vec zakljucujem.
A sto se tice mosta i uklanjanja istog shodno odredbi suda ako bude, ne znam koliko bi kostalo uklanjanje, ali postoje tenderske procedure...uklanjali su i one stare stubove i radiliste, prije postavljanja novog, znaci ima se iskustva...hrvatska je krenula na sve ili nista, tako da je do BiH kako ce se odrediti prema ovome.
General War

#4382 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
General War wrote: Njet, mislio sam kad preCednik sidje sa trona predsjednika predsjednistva, neces se tako dugo nacekati, prije skijaske sezone...ne pratis fudbal, preCednik ti je to vec najavio :mrgreen:
A to. Znači plan je još pakleniji.
Znači, čim super hik zajaše na mjesto predsjedavajućeg, kako sutra podiže se tužba za most.
Boga molim da angažira svoje čuvene savjetnike, jar ako bude išao preko Bakirove pravne ekipe, zajebat će se u startu, još na samom šalteru.
Evo ih mestre :mrgreen:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic- ... /190716120
Haman2

#4383 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Haman2 »

Predsjednistvo trebda zauzeti jedinstven stav. Da li to moze? Ja mislim da ne moze. Dodik ce uvijek biti protiv. Zasto? Pa zbog toga sto Dodik nikad nece glasati za nesto sto ide u prilog BiH.
General War

#4384 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Haman2 wrote:Predsjednistvo trebda zauzeti jedinstven stav. Da li to moze? Ja mislim da ne moze. Dodik ce uvijek biti protiv. Zasto? Pa zbog toga sto Dodik nikad nece glasati za nesto sto ide u prilog BiH.
Ja ali nema pravo blokirati nesto sto ne tice interesa srpskog naroda, tako da to pada na US, moze serendat uz ove hamelje, i to mu je domet da proba kupiti na vremenu...na sasvim drugu stranu sto je to cist antidrzavni stav...ali nista neuobicajeno.
Haman2

#4385 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Haman2 »

Vrijeme je pred nama. Ostaje da vidimo da li ce glasati ili ce staviti veto.
Hafis

#4386 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

General War wrote:
Haman2 wrote:Predsjednistvo trebda zauzeti jedinstven stav. Da li to moze? Ja mislim da ne moze. Dodik ce uvijek biti protiv. Zasto? Pa zbog toga sto Dodik nikad nece glasati za nesto sto ide u prilog BiH.
Ja ali nema pravo blokirati nesto sto ne tice interesa srpskog naroda, tako da to pada na US, moze serendat uz ove hamelje, i to mu je domet da proba kupiti na vremenu...na sasvim drugu stranu sto je to cist antidrzavni stav...ali nista neuobicajeno.
I Haris je uložio veto kad je bio prijedlog kanala na hrvatskom jeziku, a nigdje veze s interesom bošnjačkog naroda. čist antidržavni potez.
A inače, bolje je ovako. Dodik će nas poštediti moguće blamaže pred svijetom.
славянин

#4387 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Haman2 wrote:Vrijeme je pred nama. Ostaje da vidimo da li ce glasati ili ce staviti veto.
A bogami i iza nas.

:D
General War

#4388 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
General War wrote:
I Haris je uložio veto kad je bio prijedlog kanala na hrvatskom jeziku, a nigdje veze s interesom bošnjačkog naroda. čist antidržavni potez.
Gdje je pisalo u ustavu da hrvati moraju imati svoj kanal?
Pogledaj jos jednom citirani dio vijesti, preCednik ne moze pomoci...znaci valja se blamirati jos jednom, mada nebi bio ni prvi put da Cho nije pomogao, sad je ekipa drugacija :mrgreen:
horkesh

#4389 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by horkesh »

Hafis wrote:
General War wrote:
Haris Silajdžić uložio veto u Predsjedništvu BiH o kanalu na hrvatskom?

Budibogsnama, ti ovijeh dana stvarno nisi dobro. Kome je uložio veto, bolan? Preglasali ga Komšić i Radmanović, je li? :-)

Što se tiče drugog dijela, potpuno podržavam dupeuvlakaštvo hrvatske politike prema Miletu. Traje već, koliko, 13 godina? A praaavo je profitabilno za bh. Hrvate. Evo, na primjer, Mile ulaže veto za Pelješki most, a zauzvrat dobije most na Savi.

Profit za bh. Hrvate je očigledan :D

Fakat, koga više boli briga. Ližite im pakaš dok se pakao ne smrzne. Nedobog početi Bošnjake tretirati kao jednakopravne, bolje da sve propadne.

Nego, hajmo mi red tzv. Armije RBiH i red Grubešinog uvjeravanja kako je 9. siječanj sada potpuno ustavan :thumbup:

Silajdžić uložio veto u Predsjedništvu na Komšićevu odluku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tragikomično, majke mi. Ako ne i patetično.
Novak20

#4390 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Novak20 »

Mislim da Džaferović i Komšić Boga mole da NS RS usvoji vitalni entitetski interes. Međutim, što ako se to ne desi ?

Hrvatskoj je praktično postavljen ultimatum koji se tiče konkretnog interesa stanovnika dobrog dijela Dalmacije da imaju taj most. U najavljenom sporu blamiraju se EU koja je dala pare, hrvatska vlast koja je odobrila projekt i Kinezi koji most grade takvom brzinom da će on sigurno biti završen do bilo kakve sudske odluke.

https://vijesti.ba/clanak/454447/dat-ro ... h-je-dodik
Pravo Bosne i Hercegovine

Rok Hrvatskoj: 10 zaključaka o Pelješkom mostu protiv kojih je Dodik

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH odlučeno je da se pokrene spor protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta.
Za pokretanje spora glasali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je protiv bio predsjedavajući Milorad Dodik pozivajući se na vitalni entitetski interes.

Već za četvrtak je zakazana posebna sjednica NSRS na Dodikov zahtjev.

Vijesti.ba u nastavku donose 10 zaključaka koje je po ovom pitanju usvojilo Predsjedništvo BiH:

1. Bosna i Hercegovina je pomorska država koja ima svoje teritorijalno more i sva pripadajuća prava predviđena Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora, što podrazumijeva i pravo Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup (spoj/priključak) između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora (međunarodne vode) u kojem se primjenjuje režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, prelijetanje aviona i polaganje podmorskih kablova (potpuno isti kao u međunarodnim vodama),

2. Republika Hrvatska otpočela je i nastavlja izgradnju mosta Komarna-Pelješac (tzv. Pelješki most) bez saglasnosti Bosne i Hercegovine, bez dogovora sa Bosnom i Hercegovinom i uprkos zvaničnom stavu i zahtjevu Bosne i Hercegovine da obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

3. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da odmah obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

4. Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da obustavi sve radnje čija posljedica je ili može da bude bilo kakvo umanjenje ili dokidanje prava Bosne i Hercegovine koja joj pripadaju prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

5. Bosna i Hercegovina ponovo poziva Republiku Hrvatsku da se bez odlaganja otpočnu bilateralni razgovori između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske radi dogovornog rješavanja svih otvorenih pitanja vezanih za razgraničenje na moru između dvije države, odnosno razgraničenje teritorijalnih mora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i osiguranje prava Bosne i Hercegovine na slobodan i ničim ometan pristup između svog teritorijalnog mora i otvorenog mora u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

6. Stav Bosne i Hercegovine je da se ova pitanja trebaju riješiti u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, uzimajući u obzir relevantne činjenice i okolnosti, uključujući i posebne okolnosti pri razgraničenju teritorijalnog mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

7. Ukoliko Republika Hrvatska ne prihvata dogovorno rješavanje ovih pitanja u skladu sa Članom 280. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Bosna i Hercegovina poziva Republiku Hrvatsku da se ova pitanja podvrgnu procesu mirenja u skladu sa članom 284. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, a u skladu s postupkom iz odsjeka 1.,Priloga V, Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

8, Ukoliko Republika Hrvatska u roku od 30 dana od dana usvajanja ovog zaključka službenim putem ne obavijesti Bosnu i Hercegovinu da prihvata da se ova pitanja dogovorno rješavaju ili da se podvrgnu procesu mirenja, Bosna i Hercegovina će preduzeti neophodne pravne radnje da zaštiti svoja prava u skladu sa odredbama odsjeka 2., Dijela XV Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

9. Bosna i Hercegovina je opredjeljenja za razvoj dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Republikom Hrvatskom na principima uzajamnog uvažavanja i poštivanja pravila međunarodnog prava, a u skladu sa obavezom da štiti svoja prava utvrđena međunarodnim konvencijama i običajima, uključujući i pokretanjem odgovarajućih postupaka pred nadležnim međunarodnim sudskim instancama.

10. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarovi6 i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, u kojem će im, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo predočiti naprijed navedene zvanične stavove Bosne i Hercegovine.
Hafis

#4391 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Bosna i Hercegovina ponovo traži od Republike Hrvatske da odmah obustavi sve radnje na izgradnji mosta Komarna-Pelješac.
Most polako ulazi u završnu fazu, a ovi delegati traže obustavu radova. Taman kao da imaju u tim vodama neki argument u vidu dva nosača aviona i prateću eskadru.
Trebalo je te granice davno ispregovarati, jer život ne čeka. Ne može se stajati u mjestu i potezati tu priču samo kada to zatraže dnevnopolitičke potrebe. Jednostavno, mi smo jako kompleksna država bez najminimalnijeg konsenzusa o bilo čemu, i najebo je svak' k'o s nama o bilo čemu pregovara. Preko dvadeset godina se kao nešto pregovara o granicama sa susjedima i uvijek se tapka u mjestu.
Stav Bosne i Hercegovine je da se ova pitanja trebaju riješiti u skladu sa odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, uzimajući u obzir relevantne činjenice i okolnosti, uključujući i posebne okolnosti pri razgraničenju teritorijalnog mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Jebote, ovaj tekst kao da je sklapao neki forumski prašinar. Nigdje veze, samo pro forme da djeluje pametno. K'o reči će raja: vidi jebote što su Šefko i Želja potkovani :D

Nema od toga ništa, blokirao Dodik ili ne.
istra_hr

#4392 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by istra_hr »

Hrvatskoj je praktično postavljen ultimatum koji se tiče konkretnog interesa stanovnika dobrog dijela Dalmacije da imaju taj most. U najavljenom sporu blamiraju se EU koja je dala pare, hrvatska vlast koja je odobrila projekt i Kinezi koji most grade takvom brzinom da će on sigurno biti završen do bilo kakve sudske odluke.
8-) mislim da bi se Vaši "pomorski stručnjaci-experti" trebali konzultirati sa jednom puno jačom "pomorskom" silom od BiH i koristiti njena iskustva (mislim na Sloveniju)
Ovih dana su Janezi dobili negativan odgovor iz EU, zbog ponovnog pokušaja tužbi, ultimatuma i ostalih sranja
spreca

#4393 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

istra_hr wrote:

8-) mislim da bi se Vaši "pomorski stručnjaci-experti" trebali konzultirati sa jednom puno jačom "pomorskom" silom od BiH i koristiti njena iskustva (mislim na Sloveniju)
Ovih dana su Janezi dobili negativan odgovor iz EU, zbog ponovnog pokušaja tužbi, ultimatuma i ostalih sranja
Ovdje je vise inata nego nekih vaznih stvari......problem je sto se Hr prema Bosni ponasa kao nekom svom dijelu u kome moze da radi sta hoce...krchmi imovinu BiH po Hr kao svoju....postoji dogovor oko granice izmedju dvije drzave koje su dogovorili Izetbegovic i Tudjman...Bosna je valjda ratificirala a Hr ne jos uvijek.....zato sa bosanske strane postoji taj nazovimo inat plus kako se vrh Hr ponasa prema BiH ,isto kao i zvanicni Beograd ali to mogu samo da sanjaju da ce BiH biti njihove pokraine
istra_hr

#4394 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by istra_hr »

spreca wrote: Ovdje je vise inata nego nekih vaznih stvari......problem je ...
Ima nerješenih problema, treba ih rješiti - i rješit će se, uvjeren sam
ali,
možda je "problem" i u tome da bi svako htio mali komadić od nas ... i spomenuti Slovenci i Srbija bi dio Dunava i Crna gora bi veliki dio Prevlake i zaljeva
treba rješit imovinske pravne odnose sa BiH, ... OK

Ali, gledat preko ograde šta susjed gradi na svojem zemljištu ... nekoliko stotina metara od granice - i tužiti ga, čak i ucjenjivati,
sorry, oprosti, izvini - suludo
uzalud trošenje novaca, vremena, živaca

Osim, ako je tužba sama po sebi razlog i alibi opravdanja da "se nešto radi"
Svaka tužba košta; u stotinama tisuća eura
Koliko kilometara autoceste, vrtića, škola možete za te novce napraviti?

A, od tužbe nema ništa
Deja vu, već viđeno.. 8)
spreca

#4395 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

istra_hr wrote:
spreca wrote: Ovdje je vise inata nego nekih vaznih stvari......problem je ...
Ima nerješenih problema, treba ih rješiti - i rješit će se, uvjeren sam
ali,
možda je "problem" i u tome da bi svako htio mali komadić od nas ... i spomenuti Slovenci i Srbija bi dio Dunava i Crna gora bi veliki dio Prevlake i zaljeva
treba rješit imovinske pravne odnose sa BiH, ... OK

Ali, gledat preko ograde šta susjed gradi na svojem zemljištu ... nekoliko stotina metara od granice - i tužiti ga, čak i ucjenjivati,
sorry, oprosti, izvini - suludo
uzalud trošenje novaca, vremena, živaca

Osim, ako je tužba sama po sebi razlog i alibi opravdanja da "se nešto radi"
Svaka tužba košta; u stotinama tisuća eura
Koliko kilometara autoceste, vrtića, škola možete za te novce napraviti?

A, od tužbe nema ništa
Deja vu, već viđeno.. 8)
Niko iz BiH ne trazi nista sto nije njeno,samo da se ispostuju granice a ako granica nije dogovorena onda se nezna gdje stvarno granica a valjda postoje i zakoni pogranicnog pojasa i gdje sta moze da se gradi...kucu kad pravis mora ti izaci geometar da oznaci gdje...jer nesmije biti ni blizu ograde cak postoji koliko daleko mozes posadi drvo od ograde parcele a kamoli sta drugo...nama nista tudje ne treba osim da se postuju medjunarodna pravila...a granice su AVNOJevske samo treba da komisije izadju i da utvrde granice i to je to
istra_hr

#4396 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by istra_hr »

Most se gradi (mislim) 400-500 metara zapadno/sjeverozapadno,
od granične linije na moru - i to u najnepovoljnijem mogućem slučaju razgraničenja za Hrvatsku

Mislim, gdje bi trebali gradit Pelješki most; možda gore sjevernije, u Istri?
Kad?
Za sto godina? vrijeme leti.. :-D
Hafis

#4397 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Ono što je karakteristično za našu državnu vlast je to što apsolutno ništa nije u stanju riješiti na svom unutrašnjem planu. Počevši od najbanalnije reforme bilo kojeg društvenog segmenta, pa do ispunjavanja nekih sudskih odluka ili međunarodnih obveza. A tek relacija s drugima.
Za naših života neće se definitivno utvrditi međudržavne granice i koja tek naivčina moraš biti pa da odložiš neki za sebe bitan, vitalni projekt u nadi da ćeš dočekati završetak tog procesa.
Nek ljudi prave kad mogu, tko nam je kriv.
Haman2

#4398 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Haman2 »

KOMŠIĆ OŠTRO KRITIKOVAO: "Dodik upada u zamku sa potezanjem vitalnog entitetskog interesa"
Po njegovim riječima, u tim zaključcima nema ničega spornoga, jer se radi o pozivu prema Republici Hrvatskoj da se otvore razgovori oko utvrđivanja granice na moru

Image

Ako pogledamo sadržaj zaključaka sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, onda je jasno da se nije odlučivalo o pokretanju „spora sa Hrvatskom“, već o tome da u okviru odgovarajućeg niza koraka dođemo, u skladu sa međunarodnim pravom, do utvrđivanja granice na moru između BiH i Hrvatske, ocijenio je danas u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Dakle, ovdje je most u drugom planu, dok je fokus zaključaka usmjeren prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do tačke pristupa otvorenom moru. O tome smo jučer razgovarali, što je po meni suštinsko pitanje – kaže Komšić.

Po njegovim riječima, u tim zaključcima nema ničega spornoga, jer se radi o pozivu prema Republici Hrvatskoj da se otvore razgovori oko utvrđivanja granice na moru, kako bi Bosna i Hercegovina mogla ostvarivati svoja prava koja joj pripadaju prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS).

– Povezivati tako nešto sa nekim mostom ili građevinom koja je nekih 300 kilometara sjeverno od Malostonskog zaliva, most Bosanska Gradiška – Gradiška, nekako je samo po sebi apsurdno, osim ako tamo neko nema osobne interese, a ne vitalni entitetski interes, kako je to tačno propisano Ustavom Bosne i Hercegovine – naglasio je.

Kaže da je situacija još apsurdnija, ako se znaju najmanje dvije stvari.

– Prva da zvuči jako čudno i nepromišljeno da jedan bosanskohercegovački entitet, u ovom slučaju Republika Srpska, nastoji razmatrati pitanje vitalnog entitetskog interesa u drugom bh. entitetu koji se zove Federacija BiH, i to u pitanju gdje entiteti nemaju nikakvu nadležnost, a tiču se utvrđivanje državnih granica između dvije susjedne zemlje. Da li onda takvo nešto znači da bh. entitet Federacija BiH može neselektivno, ama baš sve u drugom entitetu problematizirati kao vlastiti entitetski interes? Nadam se kako u NSRS ima dovoljno „soli u glavi“ kod onih zastupnika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tokom zasjedanja u NSRS ili da će prilikom glasanja, jednostavno napustiti salu, kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda bh. entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom, i time eventualno blokirati tamo neke njima važne stvari. Neka o tome dobro razmisle – upozorio je Komšić.

Drugo važno pitanje, kaže, jeste dopis koji je tadašnji član predsjedništva Nebojša Radmanović uputio 2009. godine nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću.

– U tom dopisu traži upravo ovo što smo i mi preciznije utvrdili u svojim jučerašnjim zaključcima, a na šta Hrvatska već deset godina šuti. Da li to znači kako je Milorad Dodik odustao i od ovoga stava svog stranačkog kolege Nebojše Radmanovića, zarad nekih sitnih ekonomskih interesa, koji nemaju nikakve veze sa bh. entitetom Republika Srpska, već izgleda sa nekim osobnim interesima? I na kraju, u posjedu smo dokumenta iz Evropske komisije u kojem postoji zvanični stav Republike Hrvatske, koja je prilikom apliciranja za EU sredstva dostavila Sporazum „Izetbegović-Tuđman“ kao pravni akt kojim su, između ostalog utvrđene granice na moru između dvije susjedne zemlje. Taj sporazum, ma koliko ga nekadašnja hrvatska vlast osporavala, upravo je s njihove strane dostavljen kao pravni osnov za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru. Tačnije, to je nešto što je upravo Hrvatska dostavila Evropskoj komisiji prilikom aplikacije za sredstva iz strukturalnih fondova, tako da je namjera naših zaključaka bila da u okviru toga rješenja obavimo demarkaciju granice na moru između BiH i Hrvatske, te nakon toga potpišemo i sporazum o nesmetanom prolazu od bosanskohercegovačkog mora do pristupa otvorenom moru. To što neko ne zna pročitati zaključke, koje su temeljene na međunarodnom pravu, pa poteže problematičan vitalni entitetski interes u drugom entitetu, sasvim je drugo pitanje i odnosi se na sve one koji svojim glasom, na značajne pozicije, dovodu neuke ljude bez potrebnih znanja za taj posao – rekao je Komšić za Fenu.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/120 ... eresa.html
The 51st State

#4399 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by The 51st State »

Kad imamo hrvatske I srpkse ekspoziture, dobro hrvatska je pri kraju, kakav lament francuske sobarice
Altsa

#4400 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Altsa »

Kad dode Mile sa zahtijevom na predsjednistvu a Komso kaze: Hu iz ju? :D
Post Reply