Vjeru će pokopati ZNANOST?
- Ludzak
#4376 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Naučiš Kuran postaneš fizičar, hemičar i doktor. Djeco, samo Kuran čitajte !!
-
r_faruk
#4377 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
taman da se vratimo na temu ti us*ra i sefa i stanicu....Smrcak15 wrote:ja bi prije rekao ima pozitivan uticaj na islma, jer kako nauka se razvija islam dobija na snazi, jer se otkriva ono sto Kur'an tvrdi odavnoBafakkar wrote:Hajde da se vratimo na temu topica.
Ja smatram da ce nauka u odredjenoj mjeri oblikovati neke aspekte religije. Mislim da je to nuzno. Medjutim, sfere interesovanja religije i nauke su razlicite, tako da se ne radi samo o odnosu religija(e)-nauka. Takodjer mislim da ce broj ateista (tacnije agnostika) rasti. Vecina ljudi se rijetko bavi pitanjem da li vjeruje ili ne. Mozda ljudi u kasnijem dobu svoga zivota su nesto skloniji da se bave ovim pitanjem.
Ja licno mislim da nauka ima pozitivan uticaj na religije. Nauka pomoze u stvaranju potpunije slike cak i za stvari koje se tice religijskog ucenja.
evo recimo ovaj primjer da uzmemo
Pulsari opisani u Kur'anu:
Tako mi neba i onog koji kuca! A znaš li ti šta je to sto kuca? Zvijezda koja probija! (86:1-3)
kako zvijezda Pulsar kuca poslusaj ovdje:
o Pulsarima ukratko
https://www.youtube.com/watch?v=2LyWfBt6cxk&t=7s
znaci u 3 ajeta sa tri rijeci objasnjen pulsar na jednostavan nacin sa postojecim rijecima iz tog vremena, fantasticnost ovog se ogleda u tome sto komplicirana stvar se pojednostavi za obicnog covjeka
1. Kuca
2. Zvijezda je
3. Probusuje
Pulsari su zvijezde koje daju signale, otkucaje sto mozete cuti preko snimljenih radio signala, a probusuju sa Gamma zraka i neutrinima, jer gamma zrake i neutrini prolaze kroz materiju bez problema.
I kako onda znanost da pokopa vjeru, kad znanost samo doljeva goriva na vatru sto bi se rekloda jos vise vjera bukti kao vatra u srcima ljudi.
Allah kaze:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)
-
r_faruk
#4378 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
neminovno je da u narednom periodu slijedi intenzivnije napustanje vjere. na zapadu to ide malo brze (jer si slobodan i ne mozes biti kaznjen za takav cin), medjutim na istoku postoje zakonske prepreke, moras vjerovati. siguran sam da ce onoga dana kada ti vlast dopusti da vjerujes u ono sto zelis, ili ne vjerujes, trend napustanja vjere porasti.
svjedoci smo da su zemlje istoka nerazvijene, sa ogranicenim pravima zena, sa represijom kada je u pitanju seksualnost, drzava nastoji da ti kaze koga smijes voliti a koga ne. pogledajte samo indiju i njihov rezim, ljudi se u gangesu kupaju, piju i zube peru, mislim da imaju i hram za pacove.
isto kao sto smo svjedoci da su te zemlje nerazvijene, svjedoci smo i da religija ima ogroman uticaj na drustvo, a drustvo u zemljama istoka je dobrim dijelom neobrazovano. s druge strane ljudi koji zive u tim zemljama cesto i pobjegnu iz istih, a razlog je pritisak rezima. trenutno imam osjecaj, ispravite me ako grijesim, da je islam najrigorozniji. mi u BiH imamo srecu da imamo nekakav liberalni islam, pa mozes i pivu popit' i u dzamiju otic', a da ne leti glava sa ramena i to mi se svidja.
nametanje ideoligije, vjere, ili bilo cega drugog nije nikome donijelo nista dobro....
onaj dan kada covjek bude slobodan od nametanja bilo kakve ideologije, taj dan ce i krenuti naprijed...
svjedoci smo da su zemlje istoka nerazvijene, sa ogranicenim pravima zena, sa represijom kada je u pitanju seksualnost, drzava nastoji da ti kaze koga smijes voliti a koga ne. pogledajte samo indiju i njihov rezim, ljudi se u gangesu kupaju, piju i zube peru, mislim da imaju i hram za pacove.
isto kao sto smo svjedoci da su te zemlje nerazvijene, svjedoci smo i da religija ima ogroman uticaj na drustvo, a drustvo u zemljama istoka je dobrim dijelom neobrazovano. s druge strane ljudi koji zive u tim zemljama cesto i pobjegnu iz istih, a razlog je pritisak rezima. trenutno imam osjecaj, ispravite me ako grijesim, da je islam najrigorozniji. mi u BiH imamo srecu da imamo nekakav liberalni islam, pa mozes i pivu popit' i u dzamiju otic', a da ne leti glava sa ramena i to mi se svidja.
nametanje ideoligije, vjere, ili bilo cega drugog nije nikome donijelo nista dobro....
onaj dan kada covjek bude slobodan od nametanja bilo kakve ideologije, taj dan ce i krenuti naprijed...
-
zvizdan
#4379 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Samo sto je i to o cemu ti pricas u biti ideologija. Kako ce covjek biti slobodan od ideja? Jedino da se pretvori u zivotinju.r_faruk wrote:neminovno je da u narednom periodu slijedi intenzivnije napustanje vjere. na zapadu to ide malo brze (jer si slobodan i ne mozes biti kaznjen za takav cin), medjutim na istoku postoje zakonske prepreke, moras vjerovati. siguran sam da ce onoga dana kada ti vlast dopusti da vjerujes u ono sto zelis, ili ne vjerujes, trend napustanja vjere porasti.
-
r_faruk
#4380 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
zar je sloboda ideologija?
- arzuhal
#4381 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa to ti i kaže: životinje su slobodne od ideologija i ideja.r_faruk wrote:zar je sloboda ideologija?
-
zvizdan
#4382 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Koja sloboda, od cega? Pusti, ba, to je plastelinski termin, svako ga oblikuje po svojoj volji, po svojim mjerilima i vidjenjima. I prosjecan ce ti vehabija reci da se on zalaze ustvari za slobodu, od robovanja svim tagutima. Pusti mi te price o slobodi kao krilatici reklamnog panoa, sto bi Stula reko. I Amerima kad se digne oteti nekome sta im vec ustreba uglavnom se na slobodu pozivaju, i Hitler se u biti pozivao na slobodu i oslobodjenje... Hele nejse...r_faruk wrote:zar je sloboda ideologija?
-
r_faruk
#4383 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
vi sada malo karikirate, ali dobro, razumijem sta hocete da kazete....
ako vam je pak draza represija, izvolite..........
- irac300
#4384 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Yeaaahhh evo ponovo pulsari iz Kur'ana, nije ih bilo svega par stranica.
Smrle, jebo te pulsar i pauk, daj šta o crnim rupama, intergalaktičkim putovanjima, putovanjima kroz vrijeme, šta kaže Allah o dinosaurima???
- Smrcak15
#4385 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
zforumas wrote:Pa zasto onda nisu sva ona "brojcana cuda" pojednostavljena, zasto nisu sva ostala "predvidjanja" jednostavno recena desit ce se to i to, zasto onda jednostavno nije napisano da je jezgra od zeljeza na toj i toj dubini i tako dalje i tako sire...Smrcak15 wrote: fantasticnost ovog se ogleda u tome sto komplicirana stvar se pojednostavi za obicnog covjeka
Svaka tebi cast zaista, trudis se, boris se, uvjeravas sam sebe. Ali nakon svih tvojih dokaza ja samo manje vjerujem i vise se pitam zbog cega sam ikada vjerovao
pa kako nisu pojednostavljena, suprotne i slicne rijeci se ponavljaju , znaci spominju se odredjen broj rijeci koje korespondira na nesto sto Kur'an upucuje i sto nauka upucuje. Dan u nespecificnoj formi 365 puta, jasno i malom djetetu da se ovo cilja na solarnu godinu dana itd ovo su jednostavne stvari, a ima tako i kompliciranih stvari. neznam kud ces vise pojednostaviti???Pa zasto onda nisu sva ona "brojcana cuda" pojednostavljena,
neka Jesu neka nisu, ova brojcana cuda nisu pojednostavljena jer su namijenjena za nase vrijeme , njima u tadasnjim remenima nista nebi znacilo, jer nebi mogli provjeriti. pa je mudrije da se objavi sto ce nesto koristiti i prijasnjih i danasnjim generacijama tako st oce se koristiti vec postojece rijeci gdje ce programiranje biti duplo tako da zna izvuci pouku onaj od 1400 prije Godina covjek i ovaj danasnji. eto zastozasto nisu sva ostala "predvidjanja" jednostavno recena desit ce se to i to,
kao sto sam rekaozasto onda jednostavno nije napisano da je jezgra od zeljeza na toj i toj dubini i tako dalje i tako sire...
njima u tadasnjim vremenima nista nebi znacilo, kad jer nebi mogli provjeriti. pa je mudrije da se objavi sto ce nesto koristiti i prijasnjih i danasnjim generacijama. nemozes ti sad Kur'an prevoriti u naucnu knjigu koja ce se tek otkriti i potvrditi nakon 1400 Godina, mozes po koju stvar staviti da oni u tadasnje vrijeme ne razumiju u potpunosti ali sad masa stvari u baciti da niko nista u tom vremenu ne razumije, nebi imalo smisla.
jasno ja Allah rekao, ima ajeta koji su jasni, ima ajeta koji su nejasni, ali oni nejasni samo razumiju Allah i koji se naukom bave.
-
Bafakkar
#4386 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Broj ateista raste, medjutim uzrok tog trenda je slozen. Daleko od toga da su svi naucinici ateisti (mislim da je u americi taj omjer oko 50:50). Jos vaznije, vecina naucnika ne smatra interakciju nauke i religije konfliktnom. Cinjenica je da je ona manjina koja ima suprotno misljenje dosta glasnija.
Moje licno misljenje je da je ovaj trend uzrokovan nacinom zivota u razvijenim zemljama. Sve sto ne daje jasnu ekonomsku/socijalnu prednost (obrazovanje, finansijska moc, popularnost, uticaj i sl..) je daleko od zivotnog fokusa. Medjutim da stavimo stvari u konteks; procentulani broj ateista u razvijenim zemljama je jos uvijek poprilicno nizak (<10% u vecini slucajeva).
Sto se tice Islama, ovaj trend moze biti nesto ubrzaniji. Medjutim, nekorektno je reci da je stanje arapskog (muslimanskog) svijeta lose zbog Islama. Treba prvo posmatrati stvari u historijskom kontekstu. Kad su ove zemlje dobile nezavisnost, kakvo je njihovo uredjenje bilo prije 50-100-150 godina. Kako je ovaj prostor izgledao prije 500-1000 godina? Problem ovih zemalja je mnogo dublji od 'religije'.
Druga stvar je da su deklarisani vjernik i onaj koji prakticionira vjeru (religiju) dvije razlicite stvari. Zato mislim da postoji vjerovatnoca gdje ce broj muslimana koji prelazi na ateizam porasti u narednih 50-100godina - pogotovo onih koji odlaze u razvijene zemlje. Ovo je direktna posljedica loseg politickog uredjenja ovih zemalja, kao i slabog zivotnog standarda. Medjutim neka duza prognoza je manje jasna - ja licno smatram da je vrlo moguce da dodje do "renesanse" u islamskom svijetu (ne tako brzo) - gdje ce naravno i nauka postati jedan od fokusa tog procesa. Sadasnja situacija je vrlo slozena - gdje su religija, politika, tradicija itekako isprepleteni i treba neko vrijeme da se stvori jasnija slika.
Postoji jos jedna stvar za koju smatram da je dobra za razvoj religija. Iako pomalo kontraintuitivno, mislim da 'glasni' zagovoraci anti-teizma (danas ih je mnogo) mogu biti itekako korisni za razvog religija koja je svakako nuzna. Religijski autoriteti ce biti primorani da revidiraju neke od svojih stavova. Ono sto je pomalo iznenadjujuca cinjenica da za mnoge od odgovora nece morati ici mnogo dalje od historije unutar vlastite religije.
Moje licno misljenje je da je ovaj trend uzrokovan nacinom zivota u razvijenim zemljama. Sve sto ne daje jasnu ekonomsku/socijalnu prednost (obrazovanje, finansijska moc, popularnost, uticaj i sl..) je daleko od zivotnog fokusa. Medjutim da stavimo stvari u konteks; procentulani broj ateista u razvijenim zemljama je jos uvijek poprilicno nizak (<10% u vecini slucajeva).
Sto se tice Islama, ovaj trend moze biti nesto ubrzaniji. Medjutim, nekorektno je reci da je stanje arapskog (muslimanskog) svijeta lose zbog Islama. Treba prvo posmatrati stvari u historijskom kontekstu. Kad su ove zemlje dobile nezavisnost, kakvo je njihovo uredjenje bilo prije 50-100-150 godina. Kako je ovaj prostor izgledao prije 500-1000 godina? Problem ovih zemalja je mnogo dublji od 'religije'.
Druga stvar je da su deklarisani vjernik i onaj koji prakticionira vjeru (religiju) dvije razlicite stvari. Zato mislim da postoji vjerovatnoca gdje ce broj muslimana koji prelazi na ateizam porasti u narednih 50-100godina - pogotovo onih koji odlaze u razvijene zemlje. Ovo je direktna posljedica loseg politickog uredjenja ovih zemalja, kao i slabog zivotnog standarda. Medjutim neka duza prognoza je manje jasna - ja licno smatram da je vrlo moguce da dodje do "renesanse" u islamskom svijetu (ne tako brzo) - gdje ce naravno i nauka postati jedan od fokusa tog procesa. Sadasnja situacija je vrlo slozena - gdje su religija, politika, tradicija itekako isprepleteni i treba neko vrijeme da se stvori jasnija slika.
Postoji jos jedna stvar za koju smatram da je dobra za razvoj religija. Iako pomalo kontraintuitivno, mislim da 'glasni' zagovoraci anti-teizma (danas ih je mnogo) mogu biti itekako korisni za razvog religija koja je svakako nuzna. Religijski autoriteti ce biti primorani da revidiraju neke od svojih stavova. Ono sto je pomalo iznenadjujuca cinjenica da za mnoge od odgovora nece morati ici mnogo dalje od historije unutar vlastite religije.
- Smrcak15
#4387 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
ja koliko vidim u nasoj dzamiji sve je vise ljudi i to jos omladine, tako da nevidim plaho dokaze toga o cemu ti pricas.r_faruk wrote:neminovno je da u narednom periodu slijedi intenzivnije napustanje vjere. na zapadu to ide malo brze (jer si slobodan i ne mozes biti kaznjen za takav cin), medjutim na istoku postoje zakonske prepreke, moras vjerovati. siguran sam da ce onoga dana kada ti vlast dopusti da vjerujes u ono sto zelis, ili ne vjerujes, trend napustanja vjere porasti.
-
zvizdan
#4388 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Svakom normalnom je drago da postoje odredjeni oblici represije. Pa na represiji pociva svako drustvo, to je srednjoskolsko gradivo. Inace bi ti sad lokalni pedofil rahat sjedio na skolskom igralistu, posmatro curice kako se igraju gume i navlacio belegiju. Nije problem u religioznosti nego je problem u manipulaciji ljudskom potrebom za Bogom, taman kao sto se manipulise ljudskom potrebom za pravdom, za istinom, za znanjem...r_faruk wrote:vi sada malo karikirate, ali dobro, razumijem sta hocete da kazete....
- zforumas
#4389 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Eto ako imas u porodici malo dijete reci mu 365 puta zaredom neku rijec i pitaj je li odmah pomislio na broj dana u godiniSmrcak15 wrote:
pa kako nisu pojednostavljena, suprotne i slicne rijeci se ponavljaju , znaci spominju se odredjen broj rijeci koje korespondira na nesto sto Kur'an upucuje i sto nauka upucuje. Dan u nespecificnoj formi 365 puta, jasno i malom djetetu da se ovo cilja na solarnu godinu dana itd ovo su jednostavne stvari, a ima tako i kompliciranih stvari. neznam kud ces vise pojednostaviti???
-
r_faruk
#4390 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
mislim da nije uredu porediti stvari na taj nacin. nisam u tom kontekstu govorio. naravno da je represija protiv kriminalaca pozitivna i neminovna, pa postoje zakoni upravo zbog takvih ljudi. fino si to rekao odredjeni oblici represije, samo sto se represijom ne naziva hapsenje kriminalaca......zvizdan wrote:Svakom normalnom je drago da postoje odredjeni oblici represije. Pa na represiji pociva svako drustvo, to je srednjoskolsko gradivo. Inace bi ti sad lokalni pedofil rahat sjedio na skolskom igralistu, posmatro curice kako se igraju gume i navlacio belegiju. Nije problem u religioznosti nego je problem u manipulaciji ljudskom potrebom za Bogom, taman kao sto se manipulise ljudskom potrebom za pravdom, za istinom, za znanjem...r_faruk wrote:vi sada malo karikirate, ali dobro, razumijem sta hocete da kazete....
u dzamijama u mom okruzenju sve je manje ljudi..... tako da ne znam o cemu ti pricas (ako ti je to argument)ja koliko vidim u nasoj dzamiji sve je vise ljudi i to jos omladine, tako da nevidim plaho dokaze toga o cemu ti pricas.
- Smrcak15
#4391 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
hoces li mozda muzicku zelju, de sjedi uzmi kocku secera, malo vode popij, poli se vodom, dodji sebiirac300 wrote:Yeaaahhh evo ponovo pulsari iz Kur'ana, nije ih bilo svega par stranica.Smrle, jebo te pulsar i pauk, daj šta o crnim rupama, intergalaktičkim putovanjima, putovanjima kroz vrijeme, šta kaže Allah o dinosaurima???
ko dijete kad udje u radnju slatkisa, hocu ovo, hocu ono a kad mu se da sto trazi nista necijeni
niko ih nije uspio osporiti, nije se cak niko nije ni usudio, jer nemozeteYeaaahhh evo ponovo pulsari iz Kur'ana, nije ih bilo svega par stranica.
ovo je za moderaciju dali da stampa kartu za banovice ili ne, meni svejedno...Smrle, jebo te pulsar i pauk,
a sta bi ti znacilo da ti ponudim stagod o crnim rupama?? dali bi ti misljenje promijenilo, nebi...daj šta o crnim rupama,
a sta da ti kaze, opet bi rekao, jao jesi mi neko cudo donio, ljudi kopali kanal u to vrijeme naisli na kosti dinosaurusa i zapisali u Kuran, e jesi vala neki i ti smrle, veze svezom nemas...šta kaže Allah o dinosaurima???
-
r_faruk
#4392 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
smrle, hajd izaberi nesto iz zivota, svemira ili bilo cega sto jos nije opisano u kuranu, pa da probamo to naci...... daj nam linkove tih stranica gdje skupljas koliko cega ima, slova itd. pa cemo ti naci sta god hoces...
-
zvizdan
#4393 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
O kojoj represiji onda pricamo? Dobro, naravno da znam sta bi to za tebe bila represija, ali ne da mi se vracati na davno prozvakane teme.r_faruk wrote:mislim da nije uredu porediti stvari na taj nacin. nisam u tom kontekstu govorio. naravno da je represija protiv kriminalaca pozitivna i neminovna, pa postoje zakoni upravo zbog takvih ljudi. fino si to rekao odredjeni oblici represije, samo sto se represijom ne naziva hapsenje kriminalaca......zvizdan wrote:Svakom normalnom je drago da postoje odredjeni oblici represije. Pa na represiji pociva svako drustvo, to je srednjoskolsko gradivo. Inace bi ti sad lokalni pedofil rahat sjedio na skolskom igralistu, posmatro curice kako se igraju gume i navlacio belegiju. Nije problem u religioznosti nego je problem u manipulaciji ljudskom potrebom za Bogom, taman kao sto se manipulise ljudskom potrebom za pravdom, za istinom, za znanjem...r_faruk wrote:vi sada malo karikirate, ali dobro, razumijem sta hocete da kazete....
u dzamijama u mom okruzenju sve je manje ljudi..... tako da ne znam o cemu ti pricas (ako ti je to argument)ja koliko vidim u nasoj dzamiji sve je vise ljudi i to jos omladine, tako da nevidim plaho dokaze toga o cemu ti pricas.
Uglavnom, postaviti se prema religiji i svim vjernicima s visoka, sa stavom kako je to sve jadna zabludjela i zaostala masa, samo je drugo lice vehabijskog odnosa prema svima koji ne misle kao i oni. Ateisticki vehabizam, umiven, lijepo pocesljan, umjesto zapustene bradurine tu je eventualno fensi bradica, ali u sustini isti klinac, drugo pakovanje.
- Ludzak
#4394 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
AAA šta Smrle misli o Muhamedovom putovanju kroz svemir i sedam nebesa na magarcu, i njegovom približavanju Allahu...
- Smrcak15
#4395 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
kazete Vjeru će pokopati ZNANOST? dok nanomasinerija u vidu interplanternih kapsula za slijetanje slijecu na bakterije i vristi ID, inteligentni dizajn
i ovo je evolucija
stvarno covjek mora imati veliku neku vjeru i to naslijepo vjerovati, kad moze vjerovati da ovakve stvari su dosle slucajno bez dizajnera.
Bakteriofag izgleda poput interplanternih kapsula za slijetanje , ima najjaci motor sa kojim upakiva DNK

Animacija spustanja bakterofaga na bakteriju gdje ubrizgava svoju DNK, poput spustanja kapsule za slijetanje na mjesec

i ovo je evolucija
Bakteriofag izgleda poput interplanternih kapsula za slijetanje , ima najjaci motor sa kojim upakiva DNK

Animacija spustanja bakterofaga na bakteriju gdje ubrizgava svoju DNK, poput spustanja kapsule za slijetanje na mjesec

Last edited by Smrcak15 on 20/12/2016 13:09, edited 3 times in total.
- Smrcak15
#4396 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
oh boze oh boze....ti pomoziLudzak wrote:AAA šta Smrle misli o Muhamedovom putovanju kroz svemir i sedam nebesa na magarcu, i njegovom približavanju Allahu...
ama covjce nema muslimana koji vjeruje u to na svijetu niiti je ikad muhammed putao takvo putovanje, ti si polupao i lonce i poklopce.
prvo to je astralna projekcija, gdje dusa izadje iz tijela i ulazi udrugu dimenziju, muhammed nikad nije letio sa nikavkim magarcem, da smo jasni odmah, i nije letio u svemiru ,nego kroz univerzume/dimenzije i to u dusevnom stanju, kako bi mu Bog pokazao neke stvari, ocrvstio vjeru ojacao ga u teskim vremenima za njega itd
- irac300
#4397 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Smrle, haj' ne budi mimoza. Nego, što ne pišeš ništa o dinosaurima, crnim rupama i sl.? Kažeš, i da napišeš ne bi me ubijedio, pa te pitam, zašto onda toliko prosipaš šuplju o pulsarima, paucima, numoerologiji? I s tim nikoga nisi ubijedio, pa daj bar da čujem kuransko objašnjenje o ovome što te pitam?
- Smrcak15
#4398 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
evo ti pa trazir_faruk wrote:smrle, hajd izaberi nesto iz zivota, svemira ili bilo cega sto jos nije opisano u kuranu, pa da probamo to naci...... daj nam linkove tih stranica gdje skupljas koliko cega ima, slova itd. pa cemo ti naci sta god hoces...
http://www.iltizam.org/kuran
-
r_faruk
#4399 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
@zvizdan!
ma ne!
pogresno si me shvatio i izvinjavam se zbog toga. nisam se imao namjeru postaviti s visoka, ako je tako ispalo zao mi je. nikada se nisam tako postavljao prema vjernicima..... nemoj to da radis!
apsolutno je u redu vjerovati, biti dio neke zajednice i imati svoja uvjerenja pa bila ona realna ili ne, to uopste nije bitno. onda kada neko odluci da to predstavi kao vodilju za tvoj zivot, a ujedno i smatra da se tome moras pokoriti jer u suprotnom slijedi kazna, onda zadire u tu slobodu, krilaticu ili.... nazovi kako zelis.
da li ti mislis da je istok u ovakvom stanju zahvaljujuci religiji ili nekom drugom faktoru?
ili ipak smatras da nije u religiji problem nego u manipulaciji istom?
kao npr. ti imas izbor, ali neko je odlucio da manipulise tobom jer si izabrao da vjerujes u boga te je taj neko na takav nacin uspio da upravlja sirokim narodnim masama i pribavlja sebi korist!
drugim rijecima, zasto postoji toliki jaz izmedju istoka i zapada? zasto istok bjezi na zapad (ljudi sa istoka bjeze na zapad, moram sve objasnjavati, ljudi se prihvate jedne recenice pa ce mi neko reci kako ce istok preci na zapad), to me uvijek kopkalo....
ma ne!
pogresno si me shvatio i izvinjavam se zbog toga. nisam se imao namjeru postaviti s visoka, ako je tako ispalo zao mi je. nikada se nisam tako postavljao prema vjernicima..... nemoj to da radis!
apsolutno je u redu vjerovati, biti dio neke zajednice i imati svoja uvjerenja pa bila ona realna ili ne, to uopste nije bitno. onda kada neko odluci da to predstavi kao vodilju za tvoj zivot, a ujedno i smatra da se tome moras pokoriti jer u suprotnom slijedi kazna, onda zadire u tu slobodu, krilaticu ili.... nazovi kako zelis.
da li ti mislis da je istok u ovakvom stanju zahvaljujuci religiji ili nekom drugom faktoru?
ili ipak smatras da nije u religiji problem nego u manipulaciji istom?
kao npr. ti imas izbor, ali neko je odlucio da manipulise tobom jer si izabrao da vjerujes u boga te je taj neko na takav nacin uspio da upravlja sirokim narodnim masama i pribavlja sebi korist!
drugim rijecima, zasto postoji toliki jaz izmedju istoka i zapada? zasto istok bjezi na zapad (ljudi sa istoka bjeze na zapad, moram sve objasnjavati, ljudi se prihvate jedne recenice pa ce mi neko reci kako ce istok preci na zapad), to me uvijek kopkalo....
Last edited by r_faruk on 20/12/2016 12:59, edited 3 times in total.
-
r_faruk
#4400 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
trazi ti, reci sta zelis da ti se dokaze pa cemo ti dokazatiSmrcak15 wrote:evo ti pa trazir_faruk wrote:smrle, hajd izaberi nesto iz zivota, svemira ili bilo cega sto jos nije opisano u kuranu, pa da probamo to naci...... daj nam linkove tih stranica gdje skupljas koliko cega ima, slova itd. pa cemo ti naci sta god hoces...
http://www.iltizam.org/kuran