Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- piupiu
#4376 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Evo, još jednom Žilnik, disident, kritičar prošlog sistema ... mislim da je većinu toga rekao u 12 minuta koje vrijedi poslušati ... tema je rehabilitacija četnika i revizionizam ...
- Gojeni H
#4377 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo jesam pitao i pitacu, ali mi jos niko nije odgovorio.Fudo387 wrote: Gojeni fino upita jedne prilike, kako to da pored tolikog broja zaljubljenika u taj sistem, ama bas nikakva organizacija da se pojavi na sceni koja
bi se borila za ocuvanje istog?
Tito, ober klosar kakav je bio, 1941 sakupio saku jada i zapucao u sumu za ono u sta je vjerovao.
Godine 1992 gomila zaljubljenika u jugoslaviju zdusila u podrum i cekala 20 godina da Fudi objasnjava kako je sve bilo super.
Jebo te, sto je niste branili?
- Gojeni H
#4378 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nosara wrote:U Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji opozicione, nacionalistički obojene partije, pobedile su i formirale vlade (same ili u koaliciji). U BiH, gde se verovalo da je najviše tvrdih komunista i Antinih reformista, došlo je izbornog kraha komunista kome nema premca u Evropi: Ante Marković, predsednik SIV-a, koji je samo godinu dana ranije u mnogim anketama, od Vardara pa do Triglava, proglašavan za najpopularniju ličnost u zemlji, doživeo je gorko razočaranje: bivši komunisti su osvojili samo šest odsto glasova! U BiH je došlo do "popisa stanovništva"- trijumfovale su nacionalističke stranke SDA, SDS i HDZ.
Jasnije...?
Ja ne znam ko jos vjeruje u ovo?
Znaci da je bio rahmetli Nijaz Durakovic umjesto Izetbegovica ne bi bilo rata?
- Gojeni H
#4379 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zna drug nosara dobro ko je zapoceo i kako su drugovi stavili ratnicke boje. Ali, imam osjecaj da bi priznavanje istine bio krah njegovog svijeta.muha_sa wrote:nosara--baviš se posljedicamanosara wrote:Redom u sloveniji, hrvatskoj, bih, makedoniji... vlast su preuzeli kleronacisti... U srbiji krajem osamdesetih pronosali mosti, digli se vuk i kompanija, sloba slao tenkove na ulice da ostane na vlasti, karadjordjevic se vratio - kleronacizam... Cinjenice...Gojeni H wrote: Pa, sto se moramo vracati na ovo stalno? DRUGOVI SU UNISTILI JUGOSLAVIJU! - Kakvi kleronacionalisti?
Sta su bili Slobodan Milosevic, Momir Bulatovic, Milan Kucan ...?
Ko je dosao iz Kanade i iz Australije? Samo oni najzagrizeniji. I onda ih njihovi roknuli, k'o Miru Baresica i Ludviga Pavlovica.
Srpskom rukovodstvu nista osim centralizovane i prosirene Srbije nije odgovaralo ... tacka.
Pomiri se s tim da su se drugovi poklali izmedju sebe. Oni koji su bili dosljedni svojim idejama su se samo povukli (Suvar, npr.).
Drugovi razjedinjeni, pocelo mijenjanje dresova, silazak s vlasti ili povlacenje u svoja cetiri zida...
Tek nakon toga se zapucalo...šta je uzrok
![]()
ima nas koji se sjecamo kako je i gdje sve krenulo.
U jednu ruku mogu da razumijem, u drugu ne mogu nikako.
- skupljac_zeljeza
#4380 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Milošević je došao na teren koji se počeo pripremati još šezdesetih....nasa wrote:Sigurno ali presudni momenati su u vrijeme "antibirokratske revolucije"
kada Milosevic preuzima polugu po polugu moci u Srbiji, C.Gori, Vojvodini i Kosovu uz vrlo slabo komesanje dotasnjih celnika sistema...tu je vec bilo, i njemu Iinjegovim pristalicama, jasno da nece naici na jaci otpr, sto bi se reklo proba je prosla odlicno!
Šuvar: Znate, srpski nacionalizam je jačao od šezdesetih godina, a posebno nakon pada Aleksandra Rankovića. Onda je došao ustav Jugoslavije 1974. godine, kojeg je blagoslovio Tito. S tim su ustavom korespondirali su i novi ustavi republika i pokrajina. U Srbiji je nastalo veliko nezadovoljstvo ustavnim položajem pokrajina, statusom koji im je davao novi savezni ustav, a morao dati i ustav Srbije, jer je morao biti u skladu sa saveznim, a onda i pokrajinski ustavi. Već 1977. god. u političkom vrhu Srbije formuliran je zahtjev da se redefinira položaj pokrajina. Napravljena je, također, neka knjiga, ne znam kako se ona zvala. Bili su razgovori sa Kardeljom, pa i sa Titom, koji je onda primio čelne ljude Srbije - Petra Stambolića, Dražu Marković i druge. Liberalnija ekipa, koju su predvodili Marko Nikezić i Latinka Perović, otišla je sa scene 1972. nakon što je sa scene otišao veći dio hrvatskog rukovodstva. Tada je "visilo" pitanje pokrajina. Onda je 1981. došlo do nereda na Kosovu, na liniji albanskog nacionalizma i to je uzbuđivalo cijelu Jugoslaviju. Tito više nije bio među živima. U sastavu CK SKJ od 1982. do 1986. obrazovana je radna grupa za proučavanje odnosa između pokrajina i Srbije, koju je vodio Milan Kučan. Ta grupa je izradila teze, koje smo onda mi preuzeli u Predsjedništvu partije i od 1986. do 1990. smo se time i bavili.
http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45346.html
Što se tiče Tita, nismo isti tarikat.
- zateznistub
#4381 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kad je Milosevic poceo da radi to sto je radio, to je vec bilo za "Sudija, sviraj kraj"!nasa wrote:@zatezni
Sigurno ali presudni momenati su u vrijeme "antibirokratske revolucije"
kada Milosevic preuzima polugu po polugu moci u Srbiji, C.Gori, Vojvodini i Kosovu uz vrlo slabo komesanje dotasnjih celnika sistema...tu je vec bilo jasno, i njemu I injegovim pristalicama, da nece naici na jaci otpr, sto bi se reklo proba je prosla odlicno!
@nosara, uozbilji se
Po meni Sve je pocelo na Kosovu, tamo se i zavrsilo. Pocelo je, kako sam rekao, negdje '81 turbulencija majih-vecih amplituda je bilo citavu deceniju da bi kulminiralo sa Slobom tte sa izborima '90.
Vec sam pisao na nekoj od tema da sam bio svjedok na kraju odsluzenja vojnog roka u Banja Luci 89. kad je jedan oficir mrtav-hladan izjavio slijedece:
-"Vasa je duznost da prvo branite Srbiju, pa tek onda Jugoslaviju"!
Ja se tada prenerazio. Bilo mi je sve jako cudno, da bi se s vremenom sve zaboravilo do '90. ih
- nasa
#4382 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@skupljac
Ma dobro, na stranu sad neki ideal politicara ali Tito je bio institucija za sebe, nije takvih puno bilo ni u svjetskoj historiji, a kamoli na ovim nasim prostorima....U kontekstu vremena I okolnosti u kojim je bio ja mu ne zamjeram uopce puno.Nije to ni blizu odsustvu kriticnosti kakva se javlja kod ovih nostalgicara po forumu vec izgradjeno misljenje iz potpuno neutralne pozicije glede tog perioda historije
Ma dobro, na stranu sad neki ideal politicara ali Tito je bio institucija za sebe, nije takvih puno bilo ni u svjetskoj historiji, a kamoli na ovim nasim prostorima....U kontekstu vremena I okolnosti u kojim je bio ja mu ne zamjeram uopce puno.Nije to ni blizu odsustvu kriticnosti kakva se javlja kod ovih nostalgicara po forumu vec izgradjeno misljenje iz potpuno neutralne pozicije glede tog perioda historije
- LBVIEW
#4383 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako ces drugove podsjetiti na hronologiju desavanja,oni, poput ovih serpskih delegata po forumu, istu ne priznaju.nasa wrote:@zatezni
kada Milosevic preuzima polugu po polugu moci u Srbiji, C.Gori, Vojvodini i Kosovu uz vrlo slabo komesanje dotasnjih celnika sistema...tu je vec bilo, i njemu Iinjegovim pristalicama, jasno da nece naici na jaci otpr, sto bi se reklo proba je prosla odlicno!
@nosara, uozbilji se
- zateznistub
#4384 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
... i paljenja svijetla....LBVIEW wrote:Kako ces drugove podsjetiti na hronologiju desavanja,oni, poput ovih serpskih delegata po forumu, istu ne priznaju.nasa wrote:@zatezni
@nosara, uozbilji sePa su tako preskocili "sitnice" poput Memoranduma,RAM-a,smjene politickih rukovodstava AP-a i jednog republickog u "jogurt revoluciji" ,bojkot Slovenije,"ni oruzane bitke nisu islkjucene",preuzimanje bivse JNA i stavljanje u sluzbu stvaranja malo vece Srbije,vrsljanja srbijanskog DB i po BiH (Mosevac,Focatrans) i Hrvatskoj(Dalmatinska Zagora jos za Racanovog vakta) kako bi isfabricirali ugrozenost Srba po samoispunjujucem "prorocanstvu" SANU, da bi dosli do prvih demokratskih izbora i pobjede "klerofasista".
- nasa
#4385 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da ne ulazimou nijanse ali po nekim svjedocanstvima to je to, na primjeru I desavanjima okoKosova Milosevic se definitivno orijentisao u pravcu licne moci I vlasti, da li je uzrok bila podrska naroda u Srbiji glede pitanja Kosova ili je podrska rezultat smisljenog plana, vjerovatno svega pomalo ali tu je skontao da ima prolaz, on licno I sve dalje....zateznistub wrote:Kad je Milosevic poceo da radi to sto je radio, to je vec bilo za "Sudija, sviraj kraj"!nasa wrote:@zatezni
kada Milosevic preuzima polugu po polugu moci u Srbiji, C.Gori, Vojvodini i Kosovu uz vrlo slabo komesanje dotasnjih celnika sistema...tu je vec bilo jasno, i njemu I injegovim pristalicama, da nece naici na jaci otpr, sto bi se reklo proba je prosla odlicno!
@nosara, uozbilji se
Po meni Sve je pocelo na Kosovu, tamo se i zavrsilo. Pocelo je, kako sam rekao, negdje '81 turbulencija majih-vecih amplituda je bilo citavu deceniju da bi kulminiralo sa Slobom tte sa izborima '90.
Vec sam pisao na nekoj od tema da sam bio svjedok na kraju odsluzenja vojnog roka u Banja Luci 89. kad je jedan oficir mrtav-hladan izjavio slijedece:
-"Vasa je duznost da prvo branite Srbiju, pa tek onda Jugoslaviju"!
Ja se tada prenerazio. Bilo mi je sve jako cudno, da bi se s vremenom sve zaboravilo do '90. ih
- zateznistub
#4386 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Upravo to! Ali da bi se sve sprovelo u djelo, moralo se narodu zamazati oci, tako da je i ovo podvuceno posljedica plana...kao i paljenje svijetla!nasa wrote: Da ne ulazimou nijanse ali po nekim svjedocanstvima to je to, na primjeru I desavanjima okoKosova Milosevic se definitivno orijentisao u pravcu licne moci I vlasti, da li je uzrok bila podrska naroda u Srbiji glede pitanja Kosova ili je podrska rezultat smisljenog plana, vjerovatno svega pomalo ali tu je skontao da ima prolaz, on licno I sve dalje....
- skupljac_zeljeza
#4387 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Naravno da je imao dobrih poteza, ali ja kritiku njega gradim na tome da je bio alfa i omega sistema koji je bio bušan kao sito. Neko će reći da ni današnji političari nisu bolji, ali kakva je onda njegova prednost?nasa wrote:@skupljac
- nosara
#4388 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To ti je kao vodovod i pacovi u 99%-tno jednonacionalnoj sredini... Kako je moguce da su to nerjesivi problemi...? Da ne spominjem neke finese tipa kultura, obrazovanje, zdravstvo...Gojeni H wrote:Ovo jesam pitao i pitacu, ali mi jos niko nije odgovorio.Fudo387 wrote: Gojeni fino upita jedne prilike, kako to da pored tolikog broja zaljubljenika u taj sistem, ama bas nikakva organizacija da se pojavi na sceni koja
Tito, ober klosar kakav je bio, 1941 sakupio saku jada i zapucao u sumu za ono u sta je vjerovao.
Godine 1992 gomila zaljubljenika u jugoslaviju zdusila u podrum i cekala 20 godina da Fudi objasnjava kako je sve bilo super.
- zateznistub
#4389 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kod "njega" je bio sistem...kakav-takav...busan kako kazes, ali sistem!skupljac_zeljeza wrote:Naravno da je imao dobrih poteza, ali ja kritiku njega gradim na tome da je bio alfa i omega sistema koji je bio bušan kao sito. Neko će reći da ni današnji političari nisu bolji, ali kakva je onda njegova prednost?nasa wrote:@skupljac
Ovo danas...
Ni najpijaniji ovo ne mozes nazvati sistemom!
"U pokusaju"-hajde de, ali ni tuzni ostatak onog sistema.
Eto ti prednosti...
- piupiu
#4390 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pisala sam ja o ovome, možda ne na ovoj temi, ali čini mi se da jesam. Da vam nešto piu kaže (umalo ne napisah svoje pravo ime,Gojeni H wrote:Ovo jesam pitao i pitacu, ali mi jos niko nije odgovorio.Fudo387 wrote: Gojeni fino upita jedne prilike, kako to da pored tolikog broja zaljubljenika u taj sistem, ama bas nikakva organizacija da se pojavi na sceni koja
Ja sam već napisala da je sve što se s Jugoslavijom desilo bilo rezultat vakuuma koji je nastao u hijerarhiji moći, sve ostalo su bili instrumenti te borbe, a ne nekog petstogodišnjeg plana. Možda je teško prihvatiti da se puno stvari na svijetu dogadja slučajno, da postoje dva-tri moguća puta, i da se krene onim u kojem ima najjačih igrača sa najjačom motivacijom (kakva god ona bila). Gledajući u BiH danas, gledajući Rusiju, gledajući Bliski Istok - sasvim je jasno da je to apsolutno politički precizno, i ne znam zašto ne bi bilo relevantno i za Jugoslaviju, a bilo bi relevantno za sav ostali svijet. Stvari se vrlo često dešavaju stihijski, jedna struja prevagne pod odredjenim okolnostima i postaje instrument u rukama borbe za moć.
Jugoslavija se nije mogla odbraniti. U trenutku raspada Jugoslavija najjača je emocija bila strah. Ko je glasao za Reformiste, glasao je za Jugoslaviju, no Jugoslavija je bila završena priča na Gazimestanu. Tada je bilo jasno da se više ne igramo Jugoslavije, nego opstanka. I ljudi su se shodno tome i ponašali, i naivno vjerovali da će se Bosna, kada ostane sama na svome, spasiti rata.
Oni koji su glasali za nezavisnu BiH takodje su glasali su za neku svoju "Jugoslaviju", jer je BiH bila jedina kulturološki prirodna 'jugoslovenska' sredina. I dan danas je BiH jedina prirodna 'jugoslovenska' sredina, iako svakim danom sve manje i manje. Oni koji su se borili za Bosnu borili su se za ideju zajedništva, a ne za ideju srpstva, hrvatstva i bošnjaštva, Republike Srpske i trećeg entiteta. Tako bar ja mislim. Prema tome, ti koji su trebali "braniti" Jugoslaviju su je i branili - braneći Bosnu, jer je BiH bila epitom, arhetip, kako hoćete, te i takve ideje.
- zateznistub
#4391 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nosara wrote:To ti je kao vodovod i pacovi u 99%-tno jednonacionalnoj sredini... Kako je moguce da su to nerjesivi problemi...? Da ne spominjem neke finese tipa kultura, obrazovanje, zdravstvo...Gojeni H wrote:Ovo jesam pitao i pitacu, ali mi jos niko nije odgovorio.Fudo387 wrote: Gojeni fino upita jedne prilike, kako to da pored tolikog broja zaljubljenika u taj sistem, ama bas nikakva organizacija da se pojavi na sceni koja
- Putnik ali stvarno
#4392 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Evo mogu ja kao objektivan I nepristrasan posmatrac ?Gojeni H wrote:Ovo jesam pitao i pitacu, ali mi jos niko nije odgovorio.Fudo387 wrote: Gojeni fino upita jedne prilike, kako to da pored tolikog broja zaljubljenika u taj sistem, ama bas nikakva organizacija da se pojavi na sceni koja
- nasa
#4393 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jedna stvar je dovoljna da razmislis dva puta o njemu, a to su razgovori I desavanja oko priznanje BiH kao federalne jedinice.skupljac_zeljeza wrote:Naravno da je imao dobrih poteza, ali ja kritiku njega gradim na tome da je bio alfa i omega sistema koji je bio bušan kao sito. Neko će reći da ni današnji političari nisu bolji, ali kakva je onda njegova prednost?nasa wrote:@skupljac
Po svjedocenju Olge Humo supruge Avde Hume koja je inace vodila zapisnik,
PK BiH je imao zustre rasprave oko statusa BiH, nakon toga predstavnici PK- A. Humo, R. Colakovic - su trazili status f.jedinice na sastanku s celnicima CK-M.Pijada, M.Dilas I E.Kardelj - ovi nisu podrzali tu ideju, osim Kardelja koji im dalje savjetuje da traze sastanak s Titom
te nakon dugog razgovora i uvazavanja obrazlozenja koja su ova dvojica ponudili Tito odobrava status ravnopravne federalne jedinice.
Samo ovo je dovoljno da se mi tog covjeka sjetimo, da uopce sad ne ulazim u analizu njegove licnosti.
-
John Cleese
#4394 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gojeni H wrote: Naravno da je nebitno za temu ko si ti. Tvoj doprinos temi je ravan nuli.
Isto kao sto te uopste nisam primijetio do sada. Ne slazem se u mnogim stvarima s mnogim ljudima sa ove teme, ali njihove upise primjecujem i ponesto i naucim od njih. Tebe nisam do sada primijetio, sto otprilike znaci da si ljudsko bice i da tu cinjenicu postujem, ali da si totalno nebitan lik.
Znachiiii ... nista od tebe nisam naucio, a ovoj temi nisi nimalo pomogao, osim ponekim smajlijem.
I to je pocetak, samo tako nastavi, a nastavi i da pratis moj pravopis i gramatiku, jer na forumu nemam sekretaricu.
Eto, odgovorio sam na tvoj post. Nema potrebe da mi zahvaljujes. Pohvali se raji, ali se potrudi da svojim upisima podstaknes ljude na razmisljanje, preneses neko interesantno iskustvo, ili informaciju.
Ah, da. Potrazi taj post, pa da vidimo ... ako je bila neka pogreska, priznacemo brate, nismo na partijskom sudu.
I ti, nezahvalnice... trudim se, evo, da te "podstaknem" da, uz neznatan trud, pokazes da znas sabirati i oduzimati i da ti se samo potkrala greska (dobro, niz gresaka... kraci niz...), da makar i formalno pokazes koliko ti je maternji jezik zaista vazan, kao i ljudski integritet "slobodnog covjeka" koji bi (retroaktivno, kad bi kako mogao...) i glavu dao za priliku da pljune na neistinu... ali dzaba... i jos mi napises da sam nebitan - ma tako mi i treba
Glede "posta"... citirao sam tu stupidariju vec jednom - od mene dosta. Toliko.
- skupljac_zeljeza
#4395 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Huh. Tu sada ima posla da pojasnim svoju tezu od svjedočenja Nataše Zimonjić-Čengić i događanja u toku rata u Foči zbog čega je svo vrijeme svoje vladavine bio okružen Kardeljima i Pijadama, ali i rehabilitovanim četničkim vojvodama, a na stranu što je sistem na čijem čelu je bio gradio podaničku svijest i iluziju o neuništivosti Jugoslavije i Partije pa se pitamo zašto se narod ne buni što vlast danas radi. Čitala si Orwella.nasa wrote:Jedna stvar je dovoljna da razmislis dva puta o njemu, a to su razgovori I desavanja oko priznanje BiH kao federalne jedinice.skupljac_zeljeza wrote:Naravno da je imao dobrih poteza, ali ja kritiku njega gradim na tome da je bio alfa i omega sistema koji je bio bušan kao sito. Neko će reći da ni današnji političari nisu bolji, ali kakva je onda njegova prednost?nasa wrote:@skupljac
Po svjedocenju Olge Humo supruge Avde Hume koja je inace vodila zapisnik,
PK BiH je imao zustre rasprave oko statusa BiH, nakon toga predstavnici PK- A. Humo, R. Colakovic - su trazili status f.jedinice na sastanku s celnicima CK-M.Pijada, M.Dilas I E.Kardelj - ovi nisu podrzali tu ideju, osim Kardelja koji im dalje savjetuje da traze sastanak s Titom
te nakon dugog razgovora i uvazavanja obrazlozenja koja su ova dvojica ponudili Tito odobrava status ravnopravne federalne jedinice.
Samo ovo je dovoljno da se mi tog covjeka sjetimo, da uopce sad ne ulazim u analizu njegove licnosti.
-
John Cleese
#4396 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nosara wrote:To ti je kao vodovod i pacovi u 99%-tno jednonacionalnoj sredini... Kako je moguce da su to nerjesivi problemi...? Da ne spominjem neke finese tipa kultura, obrazovanje, zdravstvo...Gojeni H wrote:Ovo jesam pitao i pitacu, ali mi jos niko nije odgovorio.Fudo387 wrote: Gojeni fino upita jedne prilike, kako to da pored tolikog broja zaljubljenika u taj sistem, ama bas nikakva organizacija da se pojavi na sceni koja
Jebo te, sto je niste branili?![]()
- nasa
#4397 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
E mogu li i ja reci nesto, jeste vala bas dosta s niskim udarcima i djecijim svadjama, Boze sacuvaj ko da pricamo kasnjenju plate
pa se svi osjecate licno prozvanim, a ne o desavanjima prije, dvadeset, pedest i vise godina...
Evo pade mi na pamet jedna saljiva koja je vrijedila iz onog vremena, a vrijedi i sad
Ko ima dolare kupa se u moru, a ko nema u lavoru
Laze ko god kaze da je nama ovdje ikad bilo idealno osim mozda u srednjem vijeku, pa mozemo dalje redati licne preference ali nismo mi djabe poznati ko napacena zemljica.
Evo pade mi na pamet jedna saljiva koja je vrijedila iz onog vremena, a vrijedi i sad
Ko ima dolare kupa se u moru, a ko nema u lavoru
Laze ko god kaze da je nama ovdje ikad bilo idealno osim mozda u srednjem vijeku, pa mozemo dalje redati licne preference ali nismo mi djabe poznati ko napacena zemljica.
- nasa
#4398 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@skupljac
Trebali bi prostora i pisanja da ti objasnim svoje vidjenje politickih kretanja u BiH kroz historiju da bi ti kvalitetno obrazlozila ali moras uvazavati kontekst desavanja.
Ukratko, BiH je prosla stoljece i po izumiranja OC ,period AU tokom kojeg se obrazuju 3 naroda umjesto jedne nacije, P.svjetski gdje izlazis na strani gubitnika, Kraljevina i svo resetanje po Bosnjacima/i ne samo njima, i onda ulazis u Drugi....Kod nas nije ostala buranija vec po neko sjeme...
Ovo je kontekst u kojem cemo ipak sacuvati BiH, uspjeh koji dugujemo svojoj odanosti ideji BiH kroz historiju i sretnim okolnostima koje nam nude NOP.
To dalje ne brise cunjenicu da je" krvava Drina" i od samog Tita ostala zabiljezena medju najgorim prizorima tog rata i da je krvavo placen opstanak BiH...
Nije prica jednostrana, eto to ti zelim reci.
Trebali bi prostora i pisanja da ti objasnim svoje vidjenje politickih kretanja u BiH kroz historiju da bi ti kvalitetno obrazlozila ali moras uvazavati kontekst desavanja.
Ukratko, BiH je prosla stoljece i po izumiranja OC ,period AU tokom kojeg se obrazuju 3 naroda umjesto jedne nacije, P.svjetski gdje izlazis na strani gubitnika, Kraljevina i svo resetanje po Bosnjacima/i ne samo njima, i onda ulazis u Drugi....Kod nas nije ostala buranija vec po neko sjeme...
Ovo je kontekst u kojem cemo ipak sacuvati BiH, uspjeh koji dugujemo svojoj odanosti ideji BiH kroz historiju i sretnim okolnostima koje nam nude NOP.
To dalje ne brise cunjenicu da je" krvava Drina" i od samog Tita ostala zabiljezena medju najgorim prizorima tog rata i da je krvavo placen opstanak BiH...
Nije prica jednostrana, eto to ti zelim reci.
-
oskarboy
#4399 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
juga je svidjalo se nekom ili ne ,bila jedna prava drzava,ove danasnje, nisu joj ni do koljena. sa crvenim pasosem si mogao da ides gdje hoces,bez ikakvih viza.i juga je bila socijalisticka zemlja,a ne komunisticka kao rusija,rumunija,albanija.... za sve te zemlje juga je bila amerika.
juga je proizvodila od igle do aviona.ljudi su radili i stvarali.a danas u svim bivsim republikama imamo veliku nezaposlenost i propast velikih fabrika.
juga je proizvodila od igle do aviona.ljudi su radili i stvarali.a danas u svim bivsim republikama imamo veliku nezaposlenost i propast velikih fabrika.
-
kox
#4400 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Intervjui Nataše Zimonjić Čengić (inače majke poznatog rukometaša Gorana Čengića koga je Batko ubio na Grbavici) i njena svjedočenja o dešavanjima u toku i nakon drugog svjetskog rata, njenom mužu Feridu Čengiću istaknutom partizanu i gradonačelniku Sarajeva nakon 2SR i njegovom robijanju na Golom Otoku kao i familiji iz Crne Gore bi trebali ući u obaveznu lektiru. Mnogo toga sam vidio, doživio i pročitao ali njena priča je sažetak tuge i tragedije ovih prostora.skupljac_zeljeza wrote:
Huh. Tu sada ima posla da pojasnim svoju tezu od svjedočenja Nataše Zimonjić-Čengić i događanja u toku rata u Foči zbog čega je svo vrijeme svoje vladavine bio okružen Kardeljima i Pijadama, ali i rehabilitovanim četničkim vojvodama, a na stranu što je sistem na čijem čelu je bio gradio podaničku svijest i iluziju o neuništivosti Jugoslavije i Partije pa se pitamo zašto se narod ne buni što vlast danas radi. Čitala si Orwella.
Last edited by kox on 04/10/2015 14:15, edited 2 times in total.