FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
vivaldi

#4376 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Novak20 wrote:Vidjeli bi da više efekta po budžet daje sređivanje stanja u rudnicima nego zavlaćenje ruke u sirotinjske džepove.
:thumbup:

osim stranih investicija o kojima sam vec milion puta pisao, velika javna preduzeca su drugi krucijalni segment. Kada bi se njima neko ozbiljno i kvalitetno posvetio to bi bilo vaznije od svih ovih presipanja iz supljeg u prazno jer kad oni rade dobro jedu za dorucak ovu radno intezivnu buraniju koja cvjeta u zadnje vrijeme.

to ne znaci naravno da treba omalovazavat i ove izmjene radnog zakonodovstava, ali to je oblast koja ce se iz nudze toliko cetso mijenjat u buducnosti da je jako tesko ocjenjivat dugorocne efekte.
megaman4

#4377 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by megaman4 »

saimidin wrote:mislim da ce bez obzira kakve zakone donesu, ova drzava i njeni budzeti za 5 godina propasti.

sta ce se sve izroditi iz toga nesmijem ni pomisliti.

jedno je sigurno, jos najmanje 100.000 ljudi ce otici, i ostat ce samo penzioneri i buzetlije.

zato ko god moze

:run:
Restart je jedini spas u ovom trenutku. Svako krpljenje rupa u budzetu smanjuje ionako male sanse za ovu drzavu. Nekad se mora podvuci crta i sto prije to bude, vece su sanse za oporavak u dogledno vrijeme.
cvrčak_na_hedonizmu

#4378 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

megaman4 wrote:
saimidin wrote:mislim da ce bez obzira kakve zakone donesu, ova drzava i njeni budzeti za 5 godina propasti.

sta ce se sve izroditi iz toga nesmijem ni pomisliti.

jedno je sigurno, jos najmanje 100.000 ljudi ce otici, i ostat ce samo penzioneri i buzetlije.

zato ko god moze

:run:
Restart je jedini spas u ovom trenutku. Svako krpljenje rupa u budzetu smanjuje ionako male sanse za ovu drzavu. Nekad se mora podvuci crta i sto prije to bude, vece su sanse za oporavak u dogledno vrijeme.
Bajke za malu djecu. Nije ovaj sistem napravljen da bi se restartovao nego da bi se trpalo u njedra, a fukari bacaš mrvice ili onoliko koliko moraš.

Fukara šuti, ovi kradu, svima super, dok ne pukne priča sa MMF-om, onda ide totalna rasprodaja, a nakon toga totalni kolaps. To je, bolji, scenario bez rata.

Kad sve saberes i oduzmes sve po zasluzi. Stoka nije bolje ni zaslužila, nije ni navikla, a nije ni probala da se iskobelja iz belaja.
VjecitiStudent

#4379 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by VjecitiStudent »

To je bila Armija KIne, a ne ABiH i HVO.
U odbrani BiH učestvovalo 577.000 ljudi

48.000 ratnih vojnih invalida
42.000 porodica šehida i poginulih boraca
5.000 dobitnika ratnih priznanja
34.000 pripadnika oružanih snaga koji su ostvarili pravo na prijevremenu povoljniju penziju
570 miliona KM izdvaja se godišnje za ove kategorije iz federalnog budžeta
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/280047/u-odbr ... V2caD.dpuf
Ima se, može se.
Novak20

#4380 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Ako ćemo pravo, za reforme kakve trebaju ovom društvu je kasno. Godinu i po dana koliko je ostalo do izbora, Vlada F BiH je u potrazi za mehanizmima (čitaj parama) koji će očuvati socijalni mir, napuniti stranačku seharu i stvoriti preduvjete za o(p)stanak vlasti unatoč katastrofalnim - nikakvim rezultatima.

Pretitravanje kolektivnih ugovora i ZOR je vjerovatno jedino što je vrijedno pomena u protekle dvije i po godine rada ove Vlade. Politička garnitura kakvu imamo jednostavno ne želi promjene ali želi vlast radi vlasti i povlastica koje nosi.

Što je najgore, sve je oprobana shema na koju narod redovno pada. Tri godine se raspoređuju funkcije i radna mjesta, čerupa državna imovina, kmeči pred MMF-om, a onda se u izbornoj godini narodu bacaju mrvice, ispire mozak novim temeljcima i dižu etničke tenzije.
walk_M-A-N

#4381 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

Novak20 wrote:Šarene tabelice po kojima 2000 ljudi ima platu veću od 2.900 KM i 2.000 preko 3.400 KM. Ma hajde.
Pa to je plata fizikanera na zapadu. Otkud onda tolika dobra auta, vile i bazeni. Nasljeđeno, ušteđeno, šta li ?
Što Fadil prvo ne naplati dvije milijarde potraživanja na osnovu neuplaćenih doprinosa pa neka ih onda smanjuje.
Sviđa mi se kad bar neko ne nasjedne na podvalu napravljenu da se krve oni sa manje i više od 1.500, a da se ne pita je li to sav prihod ili možda fali nešto tu. Recimo 9 miliona od onog Brajkovića ili takvih.
Ali "država" uvijek naplaćuje od onih koji žele platiti, i doprinose i kazne, a pravi se da ne vidi one koji ne žele. Pa ovdje uzima od onih koji uplaćuju doprinose.
Vlada i poslodavci se lako slože da treba smanjiti doprinose koje plaćaju poslodavci i povećati poreze koje plaća zaposlenik. Očito je ko dobija tu i ko će biti još bogatiji. A to nisu oni sa 1.631 KM ili 1.901 pa ni 2.261 na ruke.
Naslov "razilaženja između Vlade i Udruženja" je samo za naivne odnosno čitače portala.
walk_M-A-N

#4382 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

channel10 wrote:
mayab wrote:http://www.klix.ba/biznis/milicevic-med ... /170305015
Rasprodace bagra jos ovo malo obiteljskog srebra, a onda stvarno ne mogu predvidjeti šta i kako....
Onda ide PDV na 25 i 30 posto. Porez na dohodak ce pocinjati sa 20 i ici ce do 30 posto. Oporezovat ce dodatno vodu, struju, zrak. Naplacivat ce pjesacima koristenje trotoara itd.
Interesantan članak i preporuka. Iako je TBT, nije Latić i njegove špekulacije, već Teufik Hadžiahmetović, zaslužuje da se pročita, nije sve u naslovu.
http://thebosniatimes.ba/clanak/7581
JThomas

#4383 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

Ono što nije, ono što još uvijek teoretski jeste naše vlasništvo je BH Telecom. Da, teoretski ili kako bi rekli de iure, ali praktično ili de facto, BH Telecom je vlasništvo SDA i čitave piramide zaposlenih u BH Telecomu koji se nisu zaposlili putem konkursa. To je već dvije decenije apsolutno strogo kontrolisan sistem upravljanja, kontrole, namještanja, nagrađivanja i odstranjivanja svakoga ko odudara makar i za mrvicu.
teške i istinite riječi. baš teške u ovaj vakat...
Zaposlenici, oni koji bi morali strahovati od ostanka bez radnih mjesta, posebno jer je već godinama jasno da višak zaposlenih nije mnogo manji od polovine zaposlenih, bi morali pružati otpor prodaji, jer ih samo ostanak kompanije u većinskom državnom vlasništvu i dalje čvrsto drži u situaciji da mogu tražiti od centrale i dobru platu i dobre uslove za rad, bez straha za posao, pa čak ni onda kada danima ne dolaze na posao, a desetine je takvih. Ali, otpora nema. Nema ga jer oni koji su ih zaposlili imaju drugačije namjere. Zbog toga vlada muk i tišina. Centrala je definisala stav, a oni koje je centrala zaposlila su slijepi poslušnici, čak i kada ih to vodi u sunovrat.
još surovije i istinitije :thumbup:
Novak20

#4384 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Svojevremeno je bilo neke priče oko prodaje dionica FDS tek osnovanoj firmi. Ne mogu da skužim u čemu je sada trik. Nikad čuo za Duhan-Zenica.

http://www.avaz.ba/clanak/280252/fabrik ... han-zenica

Fabrika duhana Sarajevo (FDS) prodala je vlasnički udio u preduzeću "Duhan-Zenica", gdje je posjedovala 56,6 posto dionica.

Inače, preduzeće "Duhan-Zenica" već nekoliko godina nalazi se u stečaju, a sa Sarajevske berze delistirano je 2011.

Prodaja dionica u preduzeću "Duhan-Zenica" mogla bi značiti da novi vlasnici FDS-a žele konsolidirati portfolio vrijednosnih papira.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4385 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Tomahawk11 »

Ekonomski napredak na bh. način: Vlasti vjeruju da se u BiH može preživjeti sa 602 KM

Je li ovo jos jedna njegova pametna :roll:
edo_79

#4386 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Ekonomski napredak na bh. način: Vlasti vjeruju da se u BiH može preživjeti sa 602 KM

Gotiva za 602 kerme .... brašno, ulje i malo soli... SAMO BAHATO :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
edo_79

#4387 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

Lukavi Plan wrote:Zna frljo da sirotinji i ne treba ništa sem vreće brašna i tone mekinja!
Image

I samo tanki listić odsjeć kad je Bajram .... ostalo je luksuz .... tako nam i treba kad smo pičke
Novak20

#4388 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Tomahawk11 wrote:Ekonomski napredak na bh. način: Vlasti vjeruju da se u BiH može preživjeti sa 602 KM

Jel' mislio na jednu osobu ili na čitavu porodicu ? :D
edo_79

#4389 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

Novak20 wrote:

Jel' mislio na jednu osobu ili na čitavu porodicu ? :D
Nisu mislili da za ŽIVLJENJE već za PREŽIVLJAVANJE ;-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4390 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

upravo kaže seoska varalica da sa šesto mara morešH preživjet
edo_79

#4391 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

pici wrote:upravo kaže seoska varalica da sa šesto mara morešH preživjet
Ima li iko broj njegovog dilera svega vam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4392 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

edo_79 wrote:
Ima li iko broj njegovog dilera svega vam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ma đikan konta 20KM dnevnica puta trijes dana u mjesecu et 600 mara, za dvajs marki dnevno moreš ujutro kifle i namaz sir, popodne pola kile kropiruše, večera se preskaće zbog komunalija i ostane ti, pet kerma da moreš svaki mjesec uštedjet 150 kerma... HaJa :bih:
edo_79

#4393 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

pici wrote:
edo_79 wrote:

ma đikan konta 20KM dnevnica puta trijes dana u mjesecu et 600 mara, za dvajs marki dnevno moreš ujutro kifle i namaz sir, popodne pola kile kropiruše, večera se preskaće zbog komunalija i ostane ti, pet kerma da moreš svaki mjesec uštedjet 150 kerma... HaJa :bih:
E računica mu je baš ... SELJAČKA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
almir90

#4394 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

Borac protiv sive ekonomije. Sto Fadile ne pricas o stotinama hiljada, pa i milionima koje pojedini vlasnici "uspjesnih preduzeca" dobijaju od Vlade? Pogotovo je dobro onima koji se prezivaju Novalic, samo ne znam zasto?! Bruka i sramota, onakav ugled u gradu si izgubio, sad ne mozes k'o covjek da prosetas gradom, kao nekada. A, vjerovatno te zaboli ona stvar radi toga.

Sam sebe pljunem sto sam nesto pozitivno pisao o Fadilu kad je dosao za premijera, jer sam ga poznavao na osnovu rada u CIMOSU.

Otkako dodje na vlast jarani mu se pravo okurazili po Gradaccu. Sta je slijedece Fadile, hoce li radnici poceti tajkunima da placaju sto rade za njih? Ovi tvoji samo smanjuju primanja, a ti s hvalis s povecanjim izvozom, i povecanjom proizvodnjom.
edo_79

#4395 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

almir90 wrote:Borac protiv sive ekonomije. Sto Fadile ne pricas o stotinama hiljada, pa i milionima koje pojedini vlasnici "uspjesnih preduzeca" dobijaju od Vlade? Pogotovo je dobro onima koji se prezivaju Novalic, samo ne znam zasto?! Bruka i sramota, onakav ugled u gradu si izgubio, sad ne mozes k'o covjek da prosetas gradom, kao nekada. A, vjerovatno te zaboli ona stvar radi toga.

Sam sebe pljunem sto sam nesto pozitivno pisao o Fadilu kad je dosao za premijera, jer sam ga poznavao na osnovu rada u CIMOSU.

Otkako dodje na vlast jarani mu se pravo okurazili po Gradaccu. Sta je slijedece Fadile, hoce li radnici poceti tajkunima da placaju sto rade za njih? Ovi tvoji samo smanjuju primanja, a ti s hvalis s povecanjim izvozom, i povecanjom proizvodnjom.
Sve se povećalo al PARA NEMAAA!!!!
almir90

#4396 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

Ali nece Fadil da prica o padu cijene rada, tj. tajkunska gospoda koja sve vise uzima maha robovanju. Financiranje zaposljavanja, koje se ne sprovodi transparentno, al' zna to on sve samo nece da prica o tome. Ova drzava nije ni zasluzila bolje nego da ode u, pa moram ovako da se izrazim, kurac!
Drvosjeca iz Dejcica

#4397 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Koji su režimski futavci ovi iz Banjaluke, dočekuju Novalića a niti jedne zastave F.BiH ako baš toliko mrze BiH. Još postavili one mape RS-a, fakat ljigava provokacija. :oops: Ja da sam na mjestu Novalića ja bih se samo okrenuo i otišao. Mogli su barem trunku ispoštovati tu protokolarnnost. :roll:
edo_79

#4398 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koji su režimski futavci ovi iz Banjaluke, dočekuju Novalića a niti jedne zastave F.BiH ako baš toliko mrze BiH. Još postavili one mape RS-a, fakat ljigava provokacija. :oops: Ja da sam na mjestu Novalića ja bih se samo okrenuo i otišao. Mogli su barem trunku ispoštovati tu protokolarnnost. :roll:
Jebe se njemu za zastavu, njemu su bitne pare!
almir90

#4399 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by almir90 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koji su režimski futavci ovi iz Banjaluke, dočekuju Novalića a niti jedne zastave F.BiH ako baš toliko mrze BiH. Još postavili one mape RS-a, fakat ljigava provokacija. :oops: Ja da sam na mjestu Novalića ja bih se samo okrenuo i otišao. Mogli su barem trunku ispoštovati tu protokolarnnost. :roll:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ti haman platu primas s budzeta, ali s opozicione strane, pa te brine sto Srbi nece da kace zastave. Pored toliko vaznih stvari treba se brinuti sto neko ne kaci zastavu. :lol: :lol: :lol: :lol:
Novak20

#4400 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Novak20 »

Izvini ali kako izgleda zastava F BiH ??? Čini mi se da je Ustavni sud ukinuo federalnu zastavu 2007 godine.

Baš bi bila provala godine da se Fadil okrenuo i otišao što nema nepostojeće zastave.
Last edited by Novak20 on 09/03/2017 13:24, edited 2 times in total.
Post Reply