Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#4376 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ja sam u razgovoru sa nekim ljudima iz HR saznao da im je popis stanovništva bio fingiran i da imaju manje od 3,5 miliona stanovnika, i to prilično da je bio fingiran ali HR čupa i čupati će more tako da njima nema brige čak i kad spadnu na oko 2 miliona populaciju koliko im je po UN i FR zavodu za statistiku prognozirao da će imati, kod nas je drugi problem isti kao u njih ali nemamo more, e sada imamo resurse i ako se budu oni eksploatirali pitanje koliko ćemo mi hajrovati od toga.

Ne znam, samo znam kad TFR spadne ispod određene granice nema povratka i kreće izumiranje naroda i stanovništva jer koliko god ko mislio žene ne mogu tako lako ni rađati toliko djece niti rađanjem toliki gubitak populacije nadoknaditi pogotovo sada kada se karlice u žena sužavaju, a kod djece glave rastu sve više pa imaju žene sve teže porode i posljedice tih poroda.

Jedino nauka ovaj problem možda može riješiti ali radikalna je to moja ideja i ne znam da li bi bilo ko pristao na to, cijelo društvo, od žena pa nadalje.

Davno sam tu ideju smislio prije jedno oko 15 godina kada su neke stvari naučne bile aktivne.

Možda je se i izbrisala do sada ali ja i dalje znam o tome dosta to jest sjećam se dosta o tome ne svega naravno.

Singapur vam je ta jedna od država koje izumiru i kojima povratka nema jer im je TFR oko 1,00.

U demografiji i historiji se nije desilo do sada da neko vrati se i oporavi nakon toga, tolikog pada TFR-a.
Sociolog

#4377 Re: Demografija

Post by Sociolog »

evo opet, Vlada Hrvatske

680 milki

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic- ... plan/43514

Koliko je nasa Vlada enitetska, a kamoli drzavns, ista preduzela po ovom pitanju?

Hoces jos Xy dokumenata ?

Kao sto kad ti se pokvari vodovodne cijevi, zovnes vodoinstalatera.... hoces demografa izvoli pa plati..

Institut Ivo Pilar, cijeni nase mlade ljude.
Sociolog

#4378 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Evo ti još, portal Istinomjer najkorektniji ljudi :thumbup:

https://istinomjer.ba/stopa-fertiliteta ... -u-evropi/

Jos gore..

Želiš da ti crtam, mozda slike bolje razumiješ? :izet: :izet:
Sociolog

#4379 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Upravljanje penzionim sistemom u BiH povjereno je svakoj od dviju entiteta, Federaciji
Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republici Srpskoj (RS). 2016. godine RS je uključila penzioni
sistemu svoj budzet, a isto se dogodilo 2020. godine u FBiH. Na ovaj način troškovi se mogu
pokriti i iz drugih izvora prihoda ako doprinosi radne populacije nisu dovoljni. Prema općem
demografskom trendu, broj osoba koje primaju mirovinu i penziju u obje entitete porastao je
sa približno 644.000 u 2014. godini na 702.000 u 2021. godini.17 To odgovara povećanju od
11,8% u tom razdoblju, prekinutom samo povećanim stopama smrtnosti tijekom pandemije
Covid-19.18 To je dovelo do porasta od 27,9% u penzioni. isplatama, sa 2,6 na 3,6 milijardi
Sociolog

#4380 Re: Demografija

Post by Sociolog »

evo ti jos

Do 2031. godine se predviđa da će 3
obje entitete zajedno morati osigurati Penziju za više od 830.000 penzionera 20 što
predstavlja porast od 15,5% u usporedbi s 2022. godinom.

S druge strane Generacijskog ugovora (sistem penzija koji se financira iz doprinosa
trenutačno zaposlenog stanovništva), već je 2018. godine 42% zaposlenih imalo preko 50 godina.
U idućih deset godina očekuje se smanjenje broja radno sposobnih osoba za oko 97.000 osoba.
U navedenom razdoblju ovo će se djelomično ublažiti smanjenjem broja
nezaposlenih, tako da će broj zaposlenih vjerovatno blago porasti s 836.000 na 919.000, iako manje nego u prethodnim godinama.
Pretpostavlja se da će 40 godina kasnije u cijeloj Bosni
i Hercegovini postojati samo 580.000 osoba radne dobi.

Zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine ističe se kompliciranom i decentraliziranom
strukturom, posebno u Federaciji.28 Samo tamo postoji jedanaest različitih ministarstava i
osiguranja. S druge strane, RS ima jedan centralizirani zdravstveni sistav. Nespojivost
različitih fondova osiguranja i strogi uvjeti uplate dovode do toga da stvarna pokrivenost
osiguranjem u BiH vjerojatno značajno zaostaje za službenih 85,9%.
Nadalje, oko 30% troškova zdravstvenog sistema potječe iz privatnih usluga pacijenata.30 Pri tome nisu
uračunate korupcijske uplate.
U razdoblju od 2022. do 2031. godine očekuje se još drastičniji
porast inflacijski prilagođenih izdataka po glavi stanovnika za 60,4%, sa 781,9 BAM na 1.254 BAM.32 Ukupno bi to zahtijevalo državni dodatak od 4,78 milijardi BAM za zdravstveni sistemnu 2031. godini.
Sociolog

#4381 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Ako si čestit i pošten čovjek, izvinio bi se za svoju nadmenost i aroganciju.
saimidin

#4382 Re: Demografija

Post by saimidin »

Prvo trebamo konačno preći na tržišnu privredu, rastjerati pola uhljeba, dio od toga ušteđenog novca na socijalne programe penzioneri i sl, ali ključ je da se poveća privreda, onda se može naći model socijalne preraspodjele, bez toga džaba ti mnogo ljudi i mnogo ljudi u mladoj radnoj dobi ako samo sjede i čekaju da se uhljebe, produktivnost je ključ, naravno da smo ovo trebali proći prije 20-30 godina, ali nemamo ni volje a ni znanja

Naravno drugi par opanaka je šta će donijeti masovno uvođenje AI u tržište rada, kako će se u razvijenim zemljama to odraziti, a kako u zemljama u razvoju kao što je :bih: , to znaju najbogatiji koji ulažu milijarde u AI, ali i oni mogu fulnuti, do čega bi to moglo dovesti
Qwertz84

#4383 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

Sociolog wrote: 18/06/2025 18:49 Ako si čestit i pošten čovjek, izvinio bi se za svoju nadmenost i aroganciju.
Zbog čega bi se ja trebam izviniti zato što sam pisao istinu i koja je bazirana na istraživanju?
U zadnjem postu su nam dao informaciju da imamo fertilitet od 1.24 a u avaz linku koji si nam dao piše broj 1,18. Šta je sada tačno prvi broj ili drugi? Ima isto linkova ko ovih koji tvrdi nešto drukčije za 2023 godinu. https://mondo.ba/Info/Drustvo/a1332654/ ... -u-rs.html Isto drugdje piše da je Brčko distrikt imao za 2023 godinu fertilitet od 1.56. Je li to tačno ili nije? To drugo šta si objasnio je tačno ono šta su druge zapadne zemlje već pokušavale i nisu uspjeli da poprave demografiju na pozitivni priraštaj na preko 2.1 po ženi sa obrazovanjem, davanjem posla na njih i drugim oblicima dodataka ko naprimjer da će žena dobiti kuću/stan, auto od svoga muža ako bude za njega vjenčana(i ako dovede brak do pucanja) i da će dobiti djete/cu uz sebe i primanja šta je dovelo do rezultata da svaka žena ima većinom u zapadnim zemljama samo jedno djete. Zašto misliš da to može u Hrvatskoj uspjeti jer sam ti već dao link na kojem si jasno mogao vidjeti gdje to Hrvatsku vodi? Ako imaš drukčije mišljenje ostavi mi link da će Hrvatska u budućnosti imati sve više stanovnika i pozitivni priraštaj sa tom politikom i drugim ciljevima koji si ovdje napisao? Zbog čega si ostavio taj link u kojem tvrdiš da su to najkorektniji ljudi u kojem isto piše da je Adnan Delić rekao da BiH ima fertilitet od 1.25(koji je najbliže tvojem broju koji su ovdje ostavio od 1.24) kada opet tu piše da je to neistinito imajući u vidu da stopa iznosi 1,19, jer sa time sam sebe varaš i ne mene jer ja to ovdje nisam pisao nego ti. Što se tiče tih informacija o penzionerima i tim penzijskom fondu to me nije toliko zanimalo ko što si vjerovao ali sada sam siguran da bih tvoj savjet što više izbjegavao jer se gubiš u vlastitim brojkama i ja od tebe bi kao zadnju opciju tražio da tu nešto opravljaš ako misliš kopirati neke sisteme koje ni u drugom zemljama nisu uspjeli ni sa demografijom. Izvini se ti rađe meni i drugom klix forumašu(jer si ga optužio za spam šta ja tačno vidim na tebi jer si napisao dovoljno spam postova bez finog i tačnog puta gdje BiH treba ići sa demografijom i da ima pozitivan priraštaj od preko 2.1 po ženi) i jer sam pišeš ovdje informacije(koje nam neće puno pomoći da postanemo pametniji) kao i brojke koje kasnije sam razbijaš sa linkovima koji nešto drukčije tvrde.
Sociolog

#4384 Re: Demografija

Post by Sociolog »

1.19 ti je oficijeni fertilitet.

Ja sam cak bio i optimisticniji s 1.24.

Zelite budzetlije neku mjere??

Platite demografe, kao sto to npr.Hrvatska radi.

Dovoljno je sto sam ti napisao, da mi nemamo ni kancelariju a kamoli ministarstvo na kantonalnom nivou, za razliku od Hrvatske koja ima drzavno ministarstvo, i koja je potrosila, 700 miliona eura...u zadnjih par godina, to si vjerujem procitao.

A mi, nase kantonalne i entitetske vlade, koliko ukupno novaca?

Sumnjam i na 50 miliona km
Qwertz84

#4385 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

Sociolog wrote: 19/06/2025 13:54 1.19 ti je oficijeni fertilitet.

Ja sam cak bio i optimisticniji s 1.24.

Zelite budzetlije neku mjere??

Platite demografe, kao sto to npr.Hrvatska radi.

Dovoljno je sto sam ti napisao, da mi nemamo ni kancelariju a kamoli ministarstvo na kantonalnom nivou, za razliku od Hrvatske koja ima drzavno ministarstvo, i koja je potrosila, 700 miliona eura...u zadnjih par godina, to si vjerujem procitao.

A mi, nase kantonalne i entitetske vlade, koliko ukupno novaca?

Sumnjam i na 50 miliona km
I to je tačno šta BiH radi jer država je trenutno zadužena za oko 13.738,65 milijardi KM a Hrvatska za oko 49,6 milijardi eura šta je za oko 7 puta više, fino je pročitati i znati da nije stavljala velike dugove na naše glave sa potrošnjom na takve besmislenosti i nek rađe troši na to da svako u BiH ima dovoljno hrane, čistu vodu, dovoljno struje, pravo na neke smještaje(da u budućnosti imamo što manje beskućnika) i da možemo dihati friški zrak jer nekada će se i novac morati platiti nazad i biti će lakše za nas nego za Hrvatsku. Još jedno pitanje na tebe ja sam stavio link da će BiH u budućnosti imati do kraja ovoga stoljeća totalni fertilitet od oko 1.6 po ženi jer sam dobio taj podatak od UN-a i evo ti link gdje se to može provjeriti https://www.unfpa.org/data/demographic-dividend/BA i ti si mi napisao da pišem gluposti. Odakle si ti uzeo svoj podatak koji je tačniji? Ostavi nam link za svaki slučaj da vidimo da znaš šta pišeš i da nas najvjerovatnije očekiva ista demografska katastrofa ko Južnu Koreju koja je većinom ote savjete isprobala koje si nam ranije preporučio za našu domovinu i koje Hrvatska hoće da pokuša.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4386 Re: Demografija

Post by Truba »

MALI DISKUSR ZA ove koji vole samo krute cinjenice i brojeve

osim produžetka školovanja, novaca, previsokih zahtjeva i činjenice da je teško i začeti zbog stresa i roditi te odgojiti djecu u normalne ruke
reko bih da je veliki problem što su djeca danas mali bogovi

moj je djed imao 10 djece... sam je napravio od kamena kucu u kojoj su živjeli
od 7 umrlih njegovih sinova i kćeri grob ima njih 5
zašto
2 je umrlo kao djeca bebe...ni groba im se ne zna...strpani su negdje pored groblja u sanduku koji je sam napravio...ni sprovoda nije bilo
takvo je vrijeme bilo prije 80 godina na selu
umrli su od gluposti...temperatura a jednog je dojila neka druga žena (nije bilo moje babe otisla negdje) iako to nema veze

djeca su se prije promatrala kao vlasnistvo stvari...baš kao i žene (otišao po konja...doveo i ženu dogovorio s gazdom njegovu kćeru)

tako da budućnost nije svilena za civilizaciju koja srlja u tehnološku neizvjesnu budućnost
možda kloniranje riješi problem :D
Sociolog

#4387 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Gospodin Kenedi, je poprilicno bio involviran, rezidencijalni predstavnik kome je u jesen prosle godine istekao mandat.

Evo, link pa skrolaj si.

https://www.google.com/amp/s/radiosaraj ... ika/466893

Da li ti poznajes pojam,, termin " duboka demografska starost"?

Koja je granica za to?

Granica je 45 godina, prosjek...a mi smo na 43 godine.
Last edited by Sociolog on 20/06/2025 12:59, edited 1 time in total.
Sociolog

#4388 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Prosjek 43.30

Izvor Populacijski fond, pri UN, kancelarija Sarajevo, iza Untica.

https://www.vitez.info/pogledajte-kako- ... tet-u-bih/

Pametnjakovicu, kad se ulazi u demografsku starost, kako ce biti 1.50+ fertilitet?

Deder, ti meni obrazlozi?
Qwertz84

#4389 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

Sociolog wrote: 20/06/2025 12:36 Prosjek 43.30

Izvor Populacijski fond, pri UN, kancelarija Sarajevo, iza Untica.

https://www.vitez.info/pogledajte-kako- ... tet-u-bih/

Pametnjakovicu, kad se ulazi u demografsku starost, kako ce biti 1.50+ fertilitet?

Deder, ti meni obrazlozi?
Jesi li ovo mene pitao jer nisam vidio da si koristio quote na moj raniji post? Smiješan si šta ti misliš koliko jedna žena djece može imati? Samo jedno? Vjeruj mi ili ne moje oboje nane su rodile oboje iza svoje 18 godine po 6 djece u zadnjem stoljeću(u 1950 i 1960 godinama). Misliš li stvarno da je to danas nemoguće? Žene u današnjem vremenu su samo izgubile djelimično pamet jer misle da je danas pametno stavljati slike i snimke na društvene mreže u nadi da tako dođu do milionera šta se u oko 99% slučajeva neće desiti jer ne postoji za svaku ženu jedan milioner. A ne znaju da je to veoma pametno što više se reproducirati jer tako se osigurava preživljavanje vlastitih gena i stvaranje novih generacija. Fertilitet opet može u BiH i biti preko 2.10 i sa time stvoriti pozitivni priraštaj ako se slave žene koje imaju više od dvoje djece ko što se radi u zemlji Mongoliji. Je li ti ovo bilo dovoljno informacija ili hoću li morati stavljati spam postove ko ti da razumiješ bolje demografiju?
Sociolog

#4390 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Pametnjakovicu, kani se Monogolije, mi smo europski narod, europski obrasci zivljenja, objasni mi, nadji mi ti neki " svoj izvor", kada je nasa domovina, s prosjekom od 43.3 pred ulazak u duboku demografsku starost( 45), imati eto natalitet 1.50?

Od kojih generacija, eto generacije 1995+ i mladje, koliko ce one imati djece?

Zaobidji me sta je bilo prije 1970 kad je ruralna populacija imala veliki natalitet. Mi zivimo POSTINDUSTRIJSKO drustvo, INFORMATICKO drustvo...

Konto sam , da s nekim pametnijim diskutujem :-) :-)

Eki fol Mongolija :lol:
Sanjarko

#4391 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Kako? Pa logikom eto kako? Ocekuje se vjerovatno pomjeranje stanovnistva u velikim razmjerama? Jer kako ovo objasniti:

Image
Sanjarko

#4392 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Bosna 1,50 2025
Bosna 1,60 2100
Isner

#4393 Re: Demografija

Post by Isner »

Država da da subvencije da spavaš sa ženom,

I druge subvencije ako žena ostane u drugom stanju,

I trece subvencije jer se rodilo pa ga valja ljuljat...
dječak sa šibicama

#4394 Re: Demografija

Post by dječak sa šibicama »

U Hrvatskoj imaju pojacan povratak ljudi, ne znam brojeve jer navodno ne postoje statistike niti se ti ljudi vode u statistikama ministarstva demografije i useljenistva, oni se naime vecinom bave dovodjenjem potomaka hrvatskih iseljenika iz prekomorskih drzava.

Elem, cuo sam za nekoliko primjera iz kruga poznanika, a vidim i onaj jutjuber Milos iz Kanade, vratio se u Zagreb sa obitelji. Inace je iz Baranje rodom. Pa u komentarima citam dosta njih koji kazu da se vracaju ili ce se vratiti. Koliko sam shvatio, na zapadu je kriza u odnosu na prije, strah je od globalnog rata, nakon Covida sveopca nesigurnost i tako dalje. A u HR danas mogu solidno zivjeti sa nekom ustedjevinom, ulozenom u neki biznis, ili na nekom solidnom radnom mjestu.

Takvo nesto i BiH mora omoguciti svojim iseljenicima, jer ovi vani emotivno bi kuci jos ako ih situacija pogura, doci ce oni.
Sanjarko

#4395 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Isner wrote: 20/06/2025 23:33 Država da da subvencije da spavaš sa ženom,

I druge subvencije ako žena ostane u drugom stanju,

I trece subvencije jer se rodilo pa ga valja ljuljat...
Ma i dzaba subvencije kad mnogi nemogu ni da imaju djece. :( Onda nisu zene stroj za radzanje, karlice su se zenama suzile pa sve tezi su im porodi, onda problem s navedenim i kod zena i kod muskaraca je dobro prisutan, onda dalji problemi od nekretnina pa nadalje to jest nemogucnosti da se dodze do nekretnine kod mnogih, svasta nesto, mnogi problemi.
Qwertz84

#4396 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

Sociolog wrote: 20/06/2025 23:10 Pametnjakovicu, kani se Monogolije, mi smo europski narod, europski obrasci zivljenja, objasni mi, nadji mi ti neki " svoj izvor", kada je nasa domovina, s prosjekom od 43.3 pred ulazak u duboku demografsku starost( 45), imati eto natalitet 1.50?

Zaobidji me sta je bilo prije 1970 kad je ruralna populacija imala veliki natalitet. Mi zivimo POSTINDUSTRIJSKO drustvo, INFORMATICKO drustvo...

Pa mi smo bili i evropski narod i kada su bile 1950 godine i kada smo većinom imali preko 5 djece. Misliš li isto da smo imali evropske obrasce življenja u 1992 do 1995 godini kada je narod u BiH počeo gladovati zbog rata ko ljudi u Africi? Već sam ti dao izvor od UN-a. Zar nisi pregledao link? Gdje je tvoj link da će natalitet BiH biti ko u Južnoj Koreji oko 0.7 po ženi u budućnosti? Ti ovdje često pišeš informacije koje nisu ni bazirane na nikakvom istraživanju. Gdje ti vidiš u BiH u postindustrisko društvo? Kada se novac koji se u BiH zaradi nije ni dovoljan da pokrije mjesečne troškove života u zemlji. Gdje je naše informatičko društvo kada ni sam ne stavljaš linkove koje to dokazuju a koje ja od tebe tražim? Po tvome znanju BiH je najvjerovatnije već društveno, politički, vojno, kulturno, privredno već prestigla Švicarsku i Norvešku samo za to opet nemaš linkove jer ja najvjerovatnije opet pišem gluposti a ti nama pokazuješ profesionalnost sa informacijama koje uzimaš iz zraka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4397 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 20/06/2025 08:45 MALI DISKUSR ZA ove koji vole samo krute cinjenice i brojeve

osim produžetka školovanja, novaca, previsokih zahtjeva i činjenice da je teško i začeti zbog stresa i roditi te odgojiti djecu u normalne ruke
reko bih da je veliki problem što su djeca danas mali bogovi

moj je djed imao 10 djece... sam je napravio od kamena kucu u kojoj su živjeli
od 7 umrlih njegovih sinova i kćeri grob ima njih 5
zašto
2 je umrlo kao djeca bebe...ni groba im se ne zna...strpani su negdje pored groblja u sanduku koji je sam napravio...ni sprovoda nije bilo
takvo je vrijeme bilo prije 80 godina na selu
umrli su od gluposti...temperatura a jednog je dojila neka druga žena (nije bilo moje babe otisla negdje) iako to nema veze

djeca su se prije promatrala kao vlasnistvo stvari...baš kao i žene (otišao po konja...doveo i ženu dogovorio s gazdom njegovu kćeru)

tako da budućnost nije svilena za civilizaciju koja srlja u tehnološku neizvjesnu budućnost
možda kloniranje riješi problem :D
Sjecas se svog posta iz 2015
Otisao po smederevca i doveo zenu usput :D
Sociolog

#4398 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Qwertz84 wrote: 20/06/2025 23:44
Sociolog wrote: 20/06/2025 23:10 Pametnjakovicu, kani se Monogolije, mi smo europski narod, europski obrasci zivljenja, objasni mi, nadji mi ti neki " svoj izvor", kada je nasa domovina, s prosjekom od 43.3 pred ulazak u duboku demografsku starost( 45), imati eto natalitet 1.50?

Pa mi smo bili i evropski narod i kada su bile 1950 godine i kada smo većinom imali preko 5 djece. Misliš li isto da smo imali evropske obrasce življenja u 1992 do 1995 godini kada je narod u BiH počeo gladovati zbog rata ko ljudi u Africi? Već sam ti dao izvor od UN-a. Zar nisi pregledao link? Gdje je tvoj link da će natalitet BiH biti ko u Južnoj Koreji oko 0.7 po ženi u budućnosti? Ti ovdje često pišeš informacije koje nisu ni bazirane na nikakvom istraživanju. Gdje ti vidiš u BiH u postindustrisko društvo? Kada se novac koji se u BiH zaradi nije ni dovoljan da pokrije mjesečne troškove života u zemlji. Gdje je naše informatičko društvo kada ni sam ne stavljaš linkove koje to dokazuju a koje ja od tebe tražim? Po tvome znanju BiH je najvjerovatnije već društveno, politički, vojno, kulturno, privredno već prestigla Švicarsku i Norvešku samo za to opet nemaš linkove jer ja najvjerovatnije opet pišem gluposti a ti nama pokazuješ profesionalnost sa informacijama koje uzimaš iz zraka.

Ti si postavio ovaj link, vidis sta ti pise projekcija za 2024
https://www.unfpa.org/data/demographic- ... 92f896e3bb

Fertiliet najmanje 3.2 How yes no..
Za 2025 3.32 :lol: :lol: :lol:

Neka ljudi vide tvoj link..

Ocigledno si neki balavac, i ja vala s kim ispravljam krive Drine :roll:

Ja sam ostavio link gospodina Kenedija koji je doskoro radio u UNPA kancelariji pri UN, u Sarajevu meritoran link..

Pametnjakovicu, kad je prosjek 43.3 2023/4 , nacije , koje generacije ce po tebiti imati 2+ djeteta..??

Hajde pasha, napisi, elaboriraj, koje generacije, koja finansijska podrska?

Gdje zivi vecina naseg stanovnistva?

Pogledaj koliko je rodjeno djece prosle godine, najmanje u historiji oko 25.000k..

Hrvatska je dovela, i dovodi solidan broj svije emigracije iz Juzne Amerike + finansijski punoooo bolje stoji od nas , nema ove nase svakodnevne probleme.

Obrazlozi mi, koliko zenskih osoba mora biti da bi se to postiglo?

Nisu bitni likovi, bitne su osobe ljepseg spola, gdje su se zivotni stilovi promjenili , puno nego cak 1970tih.

Da li ti znas koliko se rodilo 2021/22/23.?

Obrazlozi mi svoju piramidu, uvjeri me da nisam upravu, da sam krivu...a ne ko zadnji papak napadati nekoga i dezavuisati drugu osobu, da tvrdi da smo kao Svicarska vojno, kulturno i ekonomsko, kad to nisam ni u slovu napisao.

Obrazlozi mi s kojim finansijama " mislis da zene imaju 3/4 djece"??

Da li ti uopste poznajes koliko zena, nazalost, ima endokrinoloske probleme, cervikalne probleme, zdravstvene probleme spolovila?

Jedino ako se dosele drugi narodi, BHS narodi nemoguce.
snijeg_led

#4399 Re: Demografija

Post by snijeg_led »

Odakle si dobio podatke da zene imaju te probleme, i sta mislis da je uzrok tome?

Dobra tema

:thumbup:
Sociolog

#4400 Re: Demografija

Post by Sociolog »

snijeg_led wrote: 21/06/2025 03:25 Odakle si dobio podatke da zene imaju te probleme, i sta mislis da je uzrok tome?

Dobra tema

:thumbup:
hvala ti divna damo, nemoj jos i ti , da moram svaki dokumenat vaditi :lol:

Porast je endokrinoloskih problema, stres, kasniji porodi, sekirancija, za ovo drugo cesto mijenjanje partnera dovodi do ..da ne pisem, ti to poznajes, hvala Bogu dosla je vakcina za Hpv...

Treba se cuvati .

Ima par godina , istrazivanje Zavoda za zdravstvo Kantona Sa.

Mislis li ti, da ce recimo u buducnosti, nase dame, radjati troje/cetvero djece? :D

Ja licno mislim da ne.
Post Reply