Idemedosumom wrote:Ono sto sam ja htio istaci jeste, da je suludo nekom glavu/ruku/noge odsijeci, u zatvor dozivotno strpati jer je pocinio "hadiski" haram, ili nije ispunio "hadiski" farz.
Ok, daću si InshaAllah vremena i malo detaljnije pisati o tim kako ih ti nazivaš hadiskim kaznama.
Odsjijecanje ruke je kur'anska kazna.
Ali, razapeti, sjeći unakrsko ruke i noge, progon, također su kur'anske kazne.
Mislim da ciljaš na kaznu kamenovanje koja je onako upitna.
Prije negoli odgovorim u vezi toga, moram napraviti jednu uvertiru.
Naime, budući da je posljednji poslanik, poslanik milosti, kao i to da nakon njega neće biti poslanika, plus situacija u kojoj se umet nalazi, mislim da rezultira time da Allah spušta posebnu milost i olakšice.
Pa i sam On, neka je slavljen, podučava nas kako da molimo, pa između ostalog kaže, citiram: "Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas!"
Koliko god poslanik bio milostiv, Allah je ipak od svih milostivih najmilostiviji.
Kad Musa, a.s. moli da se zapecate srca faraonu i njegovima, kad Nuh, a.s. dovi da Allah ne ostavi nijednog nevjernika, i sl. Naš poslanik, Muhammed, s.a.v.s dovi za neprijatelje.
Hej, ljude koji su ga proganjali, mučili, izdali kad je najpotrebnije, on dovi za njih.
E, Allah je iznad toga.
Dakle, dolaze olakšice.
Kazna kamenovanja za blud je izvorna jevrejska kazna.
Ono što je vjerodostojno jeste predaja u kojoj stoji da je poslanik presudio jevrejima kada su to od njega tražili.
Prvo, nije ih hvatao da im sudi, nego su došli i tražili.
Drugo, sudio im je njihovim zakonom.
Da, nije ih ganjao i hvatao da im sudi.
Allah subhane mu je naredio da im presudi samo ako dođu.
To je kur'an.
Zbog dužine hadisa neću kucati nego prepričati.
Uglavnom, kada su vidjeli da je vrag odnio šalu, počeli su da lažu koja se kazna primjenjuje.
Donijeli su toru, otvorili, čitali i nakon peripetija priznali da je kazna kamenovanje.
To je jedini primjer koji se može naći. Ostale predaje su lako oborive i neću trošiti vrijeme.
Uglavnom, ashabi su gledali dok jevrej liježe na jevrejku i pokušava da je zaštiti.
Dakle, na jevrejsko insistiranje, suđeno im je i to njihovim zakonom.
Drugo, sve druge predaje koje govore o tome imaju mahane.
Treće, išlo se toliko daleko da su se, po meni, izmišljale predaje od kojih se diže kosa na glavi kako bi se opravdala ta rabota.
Da ne navodim sramotne predaje o tome kako je tobože koza pojela ajet ili onu koja se pripisuje omeru, r.a. u kojoj tobože kaže da je bio ajet o kamenovanju koji su učili i razumjeli.
Prvo, kod nas je pravilo jasno da jasnije ne može biti i ono kaže da je nevjernik onaj koji vjeruje da kur'anu nešto fali ili da je dodato.
Znači, klanjaš, postiš, daješ zekat i obavljaš hadž, pa ako kažeš da kur'an ima manjka ili viška, ti si nevjernik bez obzira na sve te radnje.
Jer, Allah je rekao da će čuvati kur'an.
Oni koji zagovaraju tu kaznu, slični su opijenim ljudima koji se gube i ne znaju šta govore.
Pa onda imaš kako je to kazna za slobodne, ali ne i kazna za robove

To se radi kako bi se pomirilo sa jasnim ajetima, ali je to nemoguće.
Kazna za blud je jasna: 100 udaraca bičem.
Sura u kojoj se spominje je medinska i imamo idzmu da je objavljena u vrijeme bitke na hendeku.
Početak sure je jasan da jasniji ne može biti:
Objavljujemo suru i njezine propise činimo obaveznim!
Dakle, Allah jasno kaže da je kazna bicevanje, ali tek kad se ispune određeni uslovi, a to je da osoba pri zdravoj pameti prizna, ili da se nađu četiri svjedoka koja su vidjela kako njegovo spolovilo ulazi u njezino.
Kažeš ok, imam ja, moj babo i moja dva brata...
Sudija vas vrati jer famelija ne može svjedočiti.
Dalje, ajet kaže da je kazna opšta, tj kako za slobodne, tako i za oženjene.
Da nema kamenovanja govori još jedan ajet iste sure: "Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom"
Ako je kazna kamenovanje do smrti, kako će se taj bludnik ponovo oženiti?!
Dakle, radi se o kazni koja je tu da prepadne, nikako da se sprovede.
Drugo, kada govori o robinjama koje se UDAJU, dakle ne dok su robinje, nego kad se udaju, kazna za počinjen blud bi bila pola kazne koju dobiju slobodne žene.
Znači li to da ćemo je samo onako onesvijestiti kamenicama?
Ne, ne znači. Znači da će dobiti 50 udaraca.
Treće, "ve jedrau anhel azabe..." su riječi iz sure nur.
Riječ azab je u značenju kazne izlaganjem boli, jok ubistvo.
Četvrto, kada se Allah obraća poslanikovim ženama, kaže da bi im za grijeh kazna bila udvostručena.
Znači li to da bi bile dvaput kamenovane?
Naravno ne.
Eto, toliko o toj kazni.