Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Plavo-bijeli

#4376 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Prvo Admine kad edituješ predstavi se, valjda je to red?
Posjetio sam dovoljno psihoterapeuta i načitao se dovoljno i znam na osnovu ličnih iskustava da znam da se razmišljanje i OCD ne liječi i ne može normalno liječiti lijekovima. Jednostavno pogrešan princip i to će ti svaki normalan psiholog reći. Ja sam napr išao psihijatru na moje insistiranje, te mi je ovaj prepisao lijekove koji su u stvari kao suplementi serotonina i normalno ništa nije pomoglo i još sam imao side efekte kroz par dana u vidu noćnih mora. Nakon 5 dana mi je prekinuo terapiju. Lijekovi mogu kontrolisati to, ali ne liječe sigurno i ne moguuu jednostavno to bi bilo isto kao liječiti strah od pasa/mački, visine, lijekovima. Možeš se nadrogirati, pa da ne znaš kako se zoveš i ne razmišljaš o tome, ali sutra će strah biti tu opet.

I meni je dosta lakše u javnosti sa opsesivnim mislima, dekocentrišu te pojave drugih ljudi i manje razmišljaš o tome i imaš manji strah od svojih misli. PA baš zbog tog suzbijanja nastaje problem. Vidjet ćeš kad kupiš ovu knjigu pa ćeš shvatiti svoj problem dubinski. Ne brini, te misli su 'randomly generated', a tvoj strah od istih ih i povečava. Počni ih prihvatati svakodnevno i odvoji 5,10 min vježbe da ih pustiš da same teku.. vidjet ćeš kako na jednom ti to postaje čak i smiješno, te u jednom momentu se smanjuju i postaju nevažne i dosadne. Ne brini nećeš ići u dzehennem zbog toga :D

Jedan dobar primjer sam čitao na tu temu: Zamisli da se bojiš lavova. Izbjegavaš svaki kontakt sa njima, pa čak i kad si na sigurnom i znaš da ne mogu doći do tebe. Na tvom poslu su odlučili da svi posjetite jedan ZOO. Ti kako se ne bi morao suočiti sa lavovima javljaš šefu u posljedni tren da ne možeš doći jer si bolestan.
Šta misliš hoće li tvoj strah prema lavovima nakon toga postati veći, manji, ili jednak nakon što si odlučio da opet izbjegneš odlazak u zološki?
:)
Tako i u tvom slučaju, što više se bojiš da 'proizvodiš te misli' jer ćeš pokvariti abdest, namaz, jer činiš haram.. one više i više nastaju. Provjereno na vlastitom primjeru i na naučnim primjerima od u stvari školovanih ljudi.
Što se tiče hodže, može ti i on pomoći, ali u nekom obliku placebo efekta :) pokušaj i to ako hoćeš.
Bloo
Globalna šefica

#4377 -mod comment-

Post by Bloo »

Plavo-bijeli wrote:Prvo Admine kad edituješ predstavi se, valjda je to red?
Posjetio sam dovoljno psihoterapeuta i načitao se dovoljno i znam na osnovu ličnih iskustava da znam da se razmišljanje i OCD ne liječi i ne može normalno liječiti lijekovima. Jednostavno pogrešan princip i to će ti svaki normalan psiholog reći. Ja sam napr išao psihijatru na moje insistiranje, te mi je ovaj prepisao lijekove koji su u stvari kao suplementi serotonina i normalno ništa nije pomoglo i još sam imao side efekte kroz par dana u vidu noćnih mora. Nakon 5 dana mi je prekinuo terapiju. Lijekovi mogu kontrolisati to, ali ne liječe sigurno i ne moguuu jednostavno to bi bilo isto kao liječiti strah od pasa/mački, visine, lijekovima. Možeš se nadrogirati, pa da ne znaš kako se zoveš i ne razmišljaš o tome, ali sutra će strah biti tu opet.
:)
Zdravo. Sad znaš ko ti je editovao post.
Dalje, ako ispred imena imaš titulu neuropsihijatra, ovdje ću ti dopustiti da daješ dijagnoze o anksioznim poremećajima i neurozama, te da odlučuješ na neviđeno da li nekome trebaju medikamenti ili ne. Inače sve što si napisao je za drugi PF.
S obzirom da sumnjam da si neuropsihijatar po struci, molim te da se suzdržiš od apliciranja ličnih iskustava i rješenja kao jedinih ispravnih i preporučenih.
"Razmišljanje" kako ga ti stručno nazivaš, a pretpostavljam da misliš na neki psihološki poremećaj kojem nisi dao klasifikaciju, zahtijeva stručnu pomoć ljudi koji su život posvetili tome da pomognu ljudima sa psihološkim poremećajima.
Tebi su vjerovatno bili prepisani inhibitori preuzimanja serotonina, koji su jedan od standardnih lijekova koji se prepisuju kod određenih neuroza. Možda ti nije odgovarao prepisani od drugih dostupnih. Ergo, noćne more.
Strah od pasa spada u fobije i liječi se na apsolutno drugačiji način koji u 99% slučajeva ne uključuje lijekove osim povremeno anksiolitika na kraće staze.
Ne da mi se dalje ispravljati količinu nebuloza i gluposti napisanih ovdje jer nije ni vrijeme ni mjesto ni tema.
Samo te upozoravam da iznošenje ovakvih gluposti o psihološkim poremećajima i stručnoj pomoći u vidu propisivanja terapija lijekovima ranjivoj kategoriji neću tolerisati.
Slobodan si da iznosiš na drugim PFovima (zajedno sa antivakserima i ostalom rajom) negiranje korisnosti lijekova u liječenju neuroza i anksioznih poremećaja, ovdje ne.
Plavo-bijeli

#4378 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Zdravo i tebi. Prije svega to što pišeš crvenom bojom, ili to što imaš titulu 'moderatora', ne znači da si nešto više u pravu, ili manje. Vrlo zanimljiv način pokušaja uspostavljanja autoriteta.
Napisao sam da posjeti psihologa i to ne bilo kakvog, kao napr onih starijih koji rade po domovima zdravlja i znanja su im i dalje 'prijeratna', nego da se potrudi da konsultuje kvalitetnog, ili najboljeg psihologa. Nisam napisao da su "moja" riješenja jedina ispravna, pa nemoj molim te ni ti da izmišljaš. Stavio sam znake navoda pod moja jer nisu moja, nego su od provjerenih naučnika, doktora i sva su sprovedena u mnogobrojim istraživanjima. https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_C._Hayes
Po čemu se razlikuje strah od pasa, visine, ili od svojih random generisanih misli?
To što je problem sa mojim razmišljanjem psihijatar pokušao liječiti lijekovima, a iste odmah prekinuo nakon par dana, a predložio nastavak terapije kroz druženje, sport, konsultranjem sa psihologom, govori o lutanju istog. Nažalost puni su nam domovi zdravlja istih, doktori smatraju da je dovoljno završiti fakultet i da im tu staje njihovo učenje, tj da ne moraju i poslije nastaviti učiti, a s obizrom koliko nauka napreduje konstatno i koliko se svakodnevno novih stvari uči, to je must!
Na čiju količinu nebuloza misliš i molim te navedi primjere istih i argumentovano ih opovrgni, naravno ako misliš na moje 'nebuloze' haha.
Poređenje sa 'antivakserima' me vrijeđa i molim te suzdrži se takvih gluposti.
Nisam negirao pomoć lijekova u konkretnim slučajevima, ali u ovom jesam, te sam naveo argumente kroz svoje primjere, kroz knjige i stručne ljude koji se bave tim primjerom. Ti navedi ovdje argumente kroz naučna istraživanja primjere u kojima lijekovi pomažu kod straha od svojih misli, pa ću ti onda nastaviti odgovarati na tvoje poruke.

Zanimljivo je kako kad neko ponudi primjer liječenja anksioznosti i anksioznih poremećaja kroz Rukju i posjetu hodžama, ne smatraš čudnim i takve postove ne edituješ. Zanimljivo.
Bloo
Globalna šefica

#4379 -mod comment-

Post by Bloo »

Plavo-bijeli wrote:Zdravo i tebi. Prije svega to što pišeš crvenom bojom, ili to što imaš titulu 'moderatora', ne znači da si nešto više u pravu, ili manje.
Prije svega napisao sam da posjeti psihologa i to ne bilo kakvog, kao napr onih starijih koji rade po domovima zdravlja i znanja su im i dalje 'prijeratna', nego da se potrudi da konsultuje kvalitetnog, ili najboljeg psihologa. Nisam napisao da su "moja" riješenja jedina ispravna, pa nemoj molim te ni ti da izmišljaš. Stavio sam znake navoda pod moja jer nisu moja, nego su od provjerenih naučnika, doktora i sva su sprovedena u mnogobrojim istraživanjima. https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_C._Hayes
Po čemu se razlikuje strah od pasa, visine, ili od svojih random generisanih misli?
Na čiju količinu nebuloza misliš i molim te navedi primjere istih i argumentovano ih opovrgni, naravno ako misliš na moje 'nebuloze' haha.
Poređenje sa 'antivakserima' me vrijeđa i molim te suzdrži se takvih gluposti.
Nisam negirao pomoć lijekova u konkretnim slučajevima, ali u ovom jesam, te sam naveo argumente kroz svoje primjere, kroz knjige i stručne ljude koji se bave tim primjerom. Ti navedi ovdje argumente kroz naučna istraživanja primjere u kojima lijekovi pomažu kod straha od svojih misli, pa ću ti onda nastaviti odgovarati na tvoje poruke.

Zanimljivo je kako kad neko ponudi primjer liječenja anksioznosti i anksioznih poremećaja kroz Rukju i posjetu hodžama, ne smatraš čudnim i takve postove ne edituješ. Zanimljivo.
Nije ni ideja bila da sam u pravu ili ne, već da ti nije dozvoljeno da daješ nestručne dijagnoze na ovoj temi - niti si neuropsihijatar, niti psiholog, a sumnjam i da si liječnik opšte prakse. Niti da negiraš stručnost svih liječnika po domovima zdravlja, a sumnjam da si ih sve posjetio (antivakserski momenat). Kraj priče.
Široko ti polje forumsko da po drugim PF-ovima to radiš. Da, sa antivakserima koji isto izlažu stavove provjerenih naučnika (s tim da je gospodin Hayes stvarno priznati i cijenjeni klinički psiholog).
Ne želim da se raspravljam sa čovjekom koji koristi termine "razmišljanje" i stavlja u istu ravan fobije kao anksiozne poremećaje koje se ne liječe lijekovima i ostale anksiozne poremećaje koji se liječe medikamentima.

Medo je ponudio obje opcije da se iskoriste kao validne, isto kao i ti ( s tim da on u to vjeruje, a za tebe je placebo.

I s ovim smo završili tvoju karijeru priučenog neuropsihijatra na temi Islam - pitanja i odgovori.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#4380 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Nurudine, da bi se mogao žaliti na nekakav ad hominem korišten u mom odgovoru tebi, morao bi prvo ispuniti jedan fundamentalni preduvjet za to.
.
Last edited by Nurudin on 18/06/2018 19:44, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#4381 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Nurudin »

Poslednji Divergent wrote:Pozdrav,
Moje pitanje je vezano za opsesivno kompulzivni poremecaj. Za one koji nisu upoznati sa ovim, osobe sa OKP imaju opsesivne misli o raznim stvarima, izmedju ostalog o vjeri(ruzne rijeci upucene Bogu i sl) te prisilne radnje. OKP mi unistava zivot, ali definitivno mi je najteze kada pokusavam da obavim namaz. Toliko opsesivnih misli, uzimanje abdesta vise od 20 puta i sl. me psihicki unistavaju. Doslo je do toga da mi je nekada svejedno. Najradije bih da me nema, ne zelim da prestanem sa obavljanjem namaza, ali nemam snage da nastavim. Te misli, sve te ruzne rijeci i uvrede upucene Gospodaru, ubijaju me, ne mogu da ih podnesem. Nisu moje misli, ali svaki put imam potrebu da opet uzmem abdest(iako to znaci da cu prekinuti namaz). Da li mi neko molim vas moze pomoci sa nekim savjetom. Psihicki sam slomljen. Ne mogu vise.
Unaprijed hvala
koliko ja znam, da ružne misli ne kvare abdest , a nema po islamu niti kazna za pomišljeno.

Vjerovatno ti se to pojačava u namazu, zato što ostaješ sam sa sobom, tj svojim mislima.
Jesi li kad čitao šta o meditaciji? Ona , kao tehnika, ima veliko interesovanje za misli i kako se prestati identifikovati s njima.
Idemedosumom

#4382 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

I ja, koliko znam, misli ne kvare abdest. Ali mogu čovjeka strašno dekoncentrisati na namazu, šejtanske vesvese.
sekerbay

#4383 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Ako su urađene pretrage od strane stručnih lica koja su zaključila da se radi o osobi sa određenim problemima kojoj je potrebno liječenje, takav je oslobođen islamskih propisa tj njegova djela se ne bilježe.
Pera su podignuta od trojice...

E sad, ako insan kaže da će i dalje klanjati, onda predlažem vježbe koje pomažu koncentraciju.
Budući da su namaske radnje te koje se stalno ponavljaju, sasvim je normalno da dođe do lutanja misli tj da se razmišlja o drugim stvarima.
Da bi se to izbjeglo, predlažem malo glasnije učenje ikameta prije namaza i isto tako učenje u namazu.
Što se tiče tzv tihih namaza(podne i ikindija), predlažem učenje plus prijevod.
Konkretno, kad recimo kažeš Elhamdulillahi rabil alemin, odmah u mislima prevesti (hvala Allahu...)

Što se tiče ovoga
Idemedosumom wrote:šejtanske vesvese
njih je najlakše riješiti tako što ćeš mu obećati da ćeš za svaku lošu misao klanjati četiri rekata nafile.
Ako bude tvrdoglav, samo povećati nafile.
Da vidiš kako prestane :D
To, dzuz kur'ana il sadaka.
dadinjo33

#4384 Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Islam je zabranio svaki oblik kocke i opklada, ma kako se one zvale, i ma kako bilo jeftino učestvovanje u tome. (Stalna komisija za fetve iz Saudije)

Kako vjernici tumace cinjenicu da islam nominalno zabranjuje kladjenje (stavljanje uloga u jednu od ponudjenih opcija na bazi pretpostavljene vjerovatnoce), kada samo islamsko vjerovanje predstavlja upravo skolski primjer kladjenja iz definicije?

Naime, muslimani ne znaju, nego sa subjektivnom vjerovatnocom nagadjaju, tj. prakticno se klade na to da je prica o Allahu, za razliku od stotina i hiljada prica iste vrste, istinita, uključujući krilatog meleka iz pećine, Junusov trodnevni život u stomaku ribe, kamilu koja izlazi iz kamena, rascjepljenje Mjeseca prstom i slične čudnovate stvari zbog kojih "izrazito raste kladioničarska kvota".

Pri tome ulazu i veliki ulog, tj. ulazu puno muke i truda da "na ovom svijetu" ispostuju vrlo zahtjevna pravila ponasanja koja im do u najbanalniji detalj propisuje islamska religija, a ticu se uglavnom dosljednog imitiranja Muhamedovih postupaka.

Isto tako izgleda da se muslimani potpuno oglusuju o kuransku naredbu da se ne povode za pretpostavkama, jer one nimalo ne koriste istini.

Korkut : Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade.

Je li ovo ujedno i kontradikacija, jer Muhamed izrazito naređuje nepovođenje za nagađanjima, a onda kaže "ne nagađajte uopšte i ne povodite se za pretpostavkama, jer je tako ispravno, ali vam ipak nudim jednu čudnovatu priču u čiju se istinitost niste osvjedočili, ali je potrebno da pretpostavite da je istinita, jer od tog zavisi vaša sreća"?

Je li samo vjerništvo kocka?
Je li kocka stvarno zabranjena islamom?
Bloo
Globalna šefica

#4385 -mod comment-

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:
Kako vjernici tumace cinjenicu da islam nominalno zabranjuje kladjenje (stavljanje uloga u jednu od ponudjenih opcija na bazi pretpostavljene vjerovatnoce), kada samo islamsko vjerovanje predstavlja upravo skolski primjer kladjenja iz definicije?
Je li samo vjerništvo kocka?
Je li kocka stvarno zabranjena islamom?

Odgovarajuća tema.
dadinjo33

#4386 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Oki, ako vjernici na odgovore ovdje, mogu li otvoriti temu za generalnu raspravu o islamskoj religiji kao vrsti kocke i islamskoj inherentnoj kontradiktornosti po tom pitanju?
Bloo
Globalna šefica

#4387 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Oki, ako vjernici na odgovore ovdje, mogu li otvoriti temu za generalnu raspravu o islamskoj religiji kao vrsti kocke i islamskoj inherentnoj kontradiktornosti po tom pitanju?
S obzirom da je ovdje najveća pretpostavljena koncentracija vjernika, a tvoje pitanje je direktno vezano za islam, te upućeno, njima, u slučaju da se razvije široka diskusija, eventualno ću istu prebaciti na novu temu.
U slučaju da se vjernici ne jave ili se pak jave u malom broju, to je samo indikacija da ne postoji interesovanje za tvoje pitanje, što onda ne opravdava otvaranje nove teme.
dadinjo33

#4388 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Pa to može prije biti indikacija da ne postoji valjan odgovor od strane islamskih vjernika, pa se onda ušute. Dosad nije bila praksa da se provode ankete o interesu za neku temu kao uslovu za otvaranje teme. Možda bi ateisti i ini "nevjernici" imali šta reći po tom pitanju, kvalitetna mišljenja itekako mogu doći od nevjernika. No dobro, shvatio sam da ne daš otvaranje takve teme.
Bloo
Globalna šefica

#4389 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Pa to može prije biti indikacija da ne postoji valjan odgovor od strane islamskih vjernika, pa se onda ušute. Dosad nije bila praksa da se provode ankete o interesu za neku temu kao uslovu za otvaranje teme. Možda bi ateisti i ini "nevjernici" imali šta reći po tom pitanju, kvalitetna mišljenja itekako mogu doći od nevjernika. No dobro, shvatio sam da ne daš otvaranje takve teme.
Onda nisi trebao navesti citiram:
Kako vjernici tumace cinjenicu...
S čime si svoje pitanje limitirao na određenu ciljanu grupu i osigurao prebacivanje pitanja ovdje.
A naravno, svi ostali, a da nisu nužno vjernici, a spadaju u ovo što nazivaš ateistima i inim "nevjernicima", kao što praksa pokazuje, posjećuju sve teme i odgovaraju na pitanja postavljena tamo bez obzira na ideološko opredijeljenje, tako da je tvoja bojazan neopravdana da će tvoje pitanje proći nezapaženo ovdje i od strane ostalih.

Šta ja dam i ne dam je irelevantno.
dadinjo33

#4390 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

Pa to nisam trebao navesti, ali sam naveo i ti si zbog toga otvorenu temu izbrisala, a sadrzaj prebacila na ovu temu. Sve jasno.
Ali sam te onda nakon toga pitao mogu li, u slučaju da vjernici ne ponude odgovor, "ispraviti svoju gresku" i otvoriti temu koja ne bi bila upucena samo vjernicima, nego bi se radilo o generalnoj raspravi.

Ti kazes "ne moze" i opet mi navodis ono sto sam na pocetku napisao kao da te nakon toga nisam pitao nesto drugo. Ispada da je forum religija samo za vjernike.
Bloo
Globalna šefica

#4391 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

dadinjo33 wrote:Pa to nisam trebao navesti, ali sam naveo i ti si zbog toga otvorenu temu izbrisala, a sadrzaj prebacila na ovu temu. Sve jasno.
Ali sam te onda nakon toga pitao mogu li, u slučaju da vjernici ne ponude odgovor, "ispraviti svoju gresku" i otvoriti temu koja ne bi bila upucena samo vjernicima, nego bi se radilo o generalnoj raspravi.

Ti kazes "ne moze" i opet mi navodis ono sto sam na pocetku napisao kao da te nakon toga nisam pitao nesto drugo. Ispada da je forum religija samo za vjernike.
Disleksija napada i najveće umove.
Mislim da sam bila poprilično jasna u svoja dva objašnjenja. Uzročno-posljedičnih veza i eventualnih ishoda, te prisustva potencijalnih ostalih i ovdje.
Ako pak ti i dalje nije jasno, te zahtijevaš dalje i detaljnije ili pak pojednostavljeno objašnjenje, slobodno mi se obrati na PP. Moderatorska vrata su ti uvijek otvorena.

Svaka daljnja diskusija glede i untaoč ovoga na ovoj temi je završena.
:kakoste:
sekerbay

#4392 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

dadinjo33 wrote:Je li samo vjerništvo kocka?
Nije.
dadinjo33 wrote:Je li kocka stvarno zabranjena islamom?
Ima nešto za što bi ti reko da je kocka, a ustvari nije.
Neš je zabranjeno, neš nije.
King Theoden

#4393 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Dakle, zamjerke oko hadisa.
Ponavljam, molim Allaha da se smiluje buhariji, muslimu i drugim prenosiocima koji su potrošili život kako bi nama približili detalje iz života posljednjeg Božijeg poslanika, neka je salavat i selam na njega, njegove drugove i one koji se trude da ih slijede.
Dakle, sve najbolje za prenosioce i one koji su pisali /sakupljali hadise vodeći se čistim nijetom. Znači, nisam od onih koji im podmeću nešto ili optužuju.
Moj problem sa tim predajama je druge prirode.
Dakle, kao što je poznato, sakupljačima je bio bitan onaj ko prenosi tj njegovo povjerenje, da se drži kur'ana i suneta i sl.
Neki su čak išli dotle da nisu uzimali predaje od ljudi koji bi stojeći pili vodu jer eto, ne pridržavaju se svih suneta.

Da skratim. Primjer koji spomenuh na drugoj temi, primjer buharije i muslima, najbolje govori da nije sve idealno kako se želi predstaviti.
Kažu, buhari je bio stroziji od muslima.
Ali, kako onda objasniti sljedeće.
Naime, kada bi buhari pričao o jednom od svojih učitelja, poredio bi njegovo znanje sa velikim morem a svoje sa jednom kapi.
I onda dolazi učenik tog buharije-muslim, pa tog buharijinog učitelja u potpunosti izostavi.
Dakle, smatrao ga je nepovjerljivim.
To je jedan primjer.
Idemedosumom

#4394 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Prica oko imama Bukharije ima dosta problema.

Ako se dobro sjecam, izvori tvrde da je prikupio (ili cak na pamet naucio) 600.000 hadisa.

I koliko dugo je on ove hadise prikupljao? 16 godina ili vise?

Pomalo nerealne brojke, narocito kada se uzme u obzir strogi kriterij ocjenjivanja, put koji je morao preci, itd.
King Theoden

#4395 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Idemedosumom wrote:Ako se dobro sjecam, izvori tvrde da je prikupio (ili cak na pamet naucio) 600.000 hadisa.
Polako, nemoj da te uhvate u raskoraku pa da bude džaba sve što se napiše.
Prenosi se da je govorio da 100k hadisa zna napamet.
Oko 7k je u sahihu. Bez ponavljanja oko 2k
Ako uzmemo u obzir da je 100 ljudi =100 hadisa, onda to nije strašno.
Znači, dodaš ili oduzmeš čovjeka u lancu i to je to.
Ako meni tri različita čovjeka ispričaju jednu te istu priču, onda su to tri priče sa tri lanca.
Helem, prvi problem sakupljača je taj što su gledali ko kaže, a ne šta kaže.
Onda imaš hadisa koji su ocijenjeni kao sahih a ostali su nedorečeni. Kad ga nađeš potpunog, dobije skroz drugo značenje.
Drugo, sahih je rađen nekih 200 godina poslije poslanika.
Recimo, prije njega smo imali muvetu za koju su ucenjaci umeta govorili da je najvjerodostojnija knjiga oko koje su se složili ucenjaci medine.
Dakle, ako takav alim kakav je imam malik izostavi neke hadise i objasni zašto, kako može buhari doći i uzeti te hadise iako je imam malik stariji?!

Onaj spominje askelanija...
Je li čitao njegova djela pa tvrdi da nije kritikovao hadise iz buharije?
Idemedosumom

#4396 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Ja sam sigurno negdje na netu procitao o 600.000 prikupljenih hadisa, nemam sad vremena da gugalm, nije toliko ni bitno.

Ono sto sam ja htio istaci jeste, da je suludo nekom glavu/ruku/noge odsijeci, u zatvor dozivotno strpati jer je pocinio "hadiski" haram, ili nije ispunio "hadiski" farz.

Jer ako je u pitanju hadis koji je lazan (zbog ljudske greske, ili zle namjere), onda se navodnim grijesnicima velika nepravda cini.
King Theoden

#4397 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Da, tačno, toliko je prikupio. Pisao sam o hadisima koje je znao napamet.

O tome drugom ćemo aBd drugom prilikom. Žurim na džumu.
King Theoden

#4398 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Idemedosumom wrote:Ono sto sam ja htio istaci jeste, da je suludo nekom glavu/ruku/noge odsijeci, u zatvor dozivotno strpati jer je pocinio "hadiski" haram, ili nije ispunio "hadiski" farz.
Ok, daću si InshaAllah vremena i malo detaljnije pisati o tim kako ih ti nazivaš hadiskim kaznama.
Odsjijecanje ruke je kur'anska kazna.
Ali, razapeti, sjeći unakrsko ruke i noge, progon, također su kur'anske kazne.
Mislim da ciljaš na kaznu kamenovanje koja je onako upitna.
Prije negoli odgovorim u vezi toga, moram napraviti jednu uvertiru.
Naime, budući da je posljednji poslanik, poslanik milosti, kao i to da nakon njega neće biti poslanika, plus situacija u kojoj se umet nalazi, mislim da rezultira time da Allah spušta posebnu milost i olakšice.
Pa i sam On, neka je slavljen, podučava nas kako da molimo, pa između ostalog kaže, citiram: "Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas!"
Koliko god poslanik bio milostiv, Allah je ipak od svih milostivih najmilostiviji.
Kad Musa, a.s. moli da se zapecate srca faraonu i njegovima, kad Nuh, a.s. dovi da Allah ne ostavi nijednog nevjernika, i sl. Naš poslanik, Muhammed, s.a.v.s dovi za neprijatelje.
Hej, ljude koji su ga proganjali, mučili, izdali kad je najpotrebnije, on dovi za njih.
E, Allah je iznad toga.

Dakle, dolaze olakšice.
Kazna kamenovanja za blud je izvorna jevrejska kazna.
Ono što je vjerodostojno jeste predaja u kojoj stoji da je poslanik presudio jevrejima kada su to od njega tražili.
Prvo, nije ih hvatao da im sudi, nego su došli i tražili.
Drugo, sudio im je njihovim zakonom.
Da, nije ih ganjao i hvatao da im sudi.
Allah subhane mu je naredio da im presudi samo ako dođu.
To je kur'an.
Zbog dužine hadisa neću kucati nego prepričati.
Uglavnom, kada su vidjeli da je vrag odnio šalu, počeli su da lažu koja se kazna primjenjuje.
Donijeli su toru, otvorili, čitali i nakon peripetija priznali da je kazna kamenovanje.
To je jedini primjer koji se može naći. Ostale predaje su lako oborive i neću trošiti vrijeme.
Uglavnom, ashabi su gledali dok jevrej liježe na jevrejku i pokušava da je zaštiti.
Dakle, na jevrejsko insistiranje, suđeno im je i to njihovim zakonom.
Drugo, sve druge predaje koje govore o tome imaju mahane.
Treće, išlo se toliko daleko da su se, po meni, izmišljale predaje od kojih se diže kosa na glavi kako bi se opravdala ta rabota.
Da ne navodim sramotne predaje o tome kako je tobože koza pojela ajet ili onu koja se pripisuje omeru, r.a. u kojoj tobože kaže da je bio ajet o kamenovanju koji su učili i razumjeli.
Prvo, kod nas je pravilo jasno da jasnije ne može biti i ono kaže da je nevjernik onaj koji vjeruje da kur'anu nešto fali ili da je dodato.
Znači, klanjaš, postiš, daješ zekat i obavljaš hadž, pa ako kažeš da kur'an ima manjka ili viška, ti si nevjernik bez obzira na sve te radnje.
Jer, Allah je rekao da će čuvati kur'an.

Oni koji zagovaraju tu kaznu, slični su opijenim ljudima koji se gube i ne znaju šta govore.
Pa onda imaš kako je to kazna za slobodne, ali ne i kazna za robove :-D
To se radi kako bi se pomirilo sa jasnim ajetima, ali je to nemoguće.
Kazna za blud je jasna: 100 udaraca bičem.
Sura u kojoj se spominje je medinska i imamo idzmu da je objavljena u vrijeme bitke na hendeku.
Početak sure je jasan da jasniji ne može biti:

Objavljujemo suru i njezine propise činimo obaveznim!

Dakle, Allah jasno kaže da je kazna bicevanje, ali tek kad se ispune određeni uslovi, a to je da osoba pri zdravoj pameti prizna, ili da se nađu četiri svjedoka koja su vidjela kako njegovo spolovilo ulazi u njezino.
Kažeš ok, imam ja, moj babo i moja dva brata...
Sudija vas vrati jer famelija ne može svjedočiti.

Dalje, ajet kaže da je kazna opšta, tj kako za slobodne, tako i za oženjene.
Da nema kamenovanja govori još jedan ajet iste sure: "Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom"
Ako je kazna kamenovanje do smrti, kako će se taj bludnik ponovo oženiti?!

Dakle, radi se o kazni koja je tu da prepadne, nikako da se sprovede.
Drugo, kada govori o robinjama koje se UDAJU, dakle ne dok su robinje, nego kad se udaju, kazna za počinjen blud bi bila pola kazne koju dobiju slobodne žene.
Znači li to da ćemo je samo onako onesvijestiti kamenicama?
Ne, ne znači. Znači da će dobiti 50 udaraca.

Treće, "ve jedrau anhel azabe..." su riječi iz sure nur.
Riječ azab je u značenju kazne izlaganjem boli, jok ubistvo.

Četvrto, kada se Allah obraća poslanikovim ženama, kaže da bi im za grijeh kazna bila udvostručena.
Znači li to da bi bile dvaput kamenovane?
Naravno ne.
Eto, toliko o toj kazni.
Idemedosumom

#4399 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Dino34 wrote:
Ma sa Allah, lijepo objasnjenje, Allah te nagradio za trud :kiss:

Ja bih samo dodao i tumacenje Edipa Yuksela (kojeg sam i prije spominjao) onog ajeta o sakacenju zbog kradje. Moze se i drugacije(humanije) interpretirati/prevesti. Kada dodjem kuci s posla, in sa Allah, postavit' cu. Selamun alejkum.
Bloo
Globalna šefica

#4400 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Ja sam sigurno negdje na netu procitao o 600.000 prikupljenih hadisa, nemam sad vremena da gugalm, nije toliko ni bitno.

Ono sto sam ja htio istaci jeste, da je suludo nekom glavu/ruku/noge odsijeci, u zatvor dozivotno strpati jer je pocinio "hadiski" haram, ili nije ispunio "hadiski" farz.

Jer ako je u pitanju hadis koji je lazan (zbog ljudske greske, ili zle namjere), onda se navodnim grijesnicima velika nepravda cini.
Interesantna diskusija.
hipoteticko pitanje: Da li je bilo slucajeva da se ispostavilo da je hadis lazan, a izvrsena neka vrsta kazne?
Post Reply