John Cleese wrote:Gojeni H wrote:A poslije rata su radnici u poliuretanskoj hemiji u Tuzli istresali zivu u sahtove.
Mislim ... zivot, priroda, ... obaveza prema generacijama koje dolaze ... Nista!
I sve ce to neko progutati konzumirajuci kakvu ribu, pa ce, u perspektivi, fasovati Alchajmerovu bolest.
Nemaju ljudi pojma cime rukuju i sta rade...
Ameri se makar boje da ce ih neko tuziti, ako sta fasuje na poslu, pa tjeraju radnike da koriste zastitnu opremu, postuju procedure i usvoje barem osnovno znanje o riziku kojem su izlozeni i oni i okolis.
Demontazu dotrajalih azbest-cementnih ploca, primjera radi, ne rade bez zastitnih odijela i respiratora.
A u Sarajevu, kad su skidali ravne azbest-cementne ploce (Eternit, valjda) sa onih u ratu razvaljenih nebodera na Grbavici... pored gomile suta sjede prasnjavi proleteri u nekakvom neuniformnom pokusaju od radnih odijela i blazeno doruckuju... vjetric pirka, igra se finim azbestnim vlaknima - idila...

Naravno. Nauka sada tvrdi da Inuiti na Grenlandu imaju najveci procenat teskih metala u krvi jer ribe i morski sisari jedu sva ova govna koja im mi istresamo. A Inuiti, koji u svojoj dijeti najvise koriste morske proizvode, su ona zadnja karika u lancu.
Vladavina zakona znaci da onaj ko prekrsi zakon moze biti i kaznjen ... a ne slikanje za novinare, kornjace, lisice, i onda ... sve u redu, niko ne lezi.
90 i neke, americka vojska skontala da stare JNA zgrade na Dubravama (aerodrom kod TUzle) imaju azbest ugradjen kao izolaciju na krovovima, te olovnu farbu

(Allahu dragi hvala za nauku) na zidovima.
I hoce ljudi da uklone azbest. Zaposlili neke nase (Tehnograd mislim) i onda obuka na respiratorima (maskama sa filterima), ogradjivanje prostora, trake belaji ... a ona vojska kad cuje da je blokirano i da moraju obilaziti malo se k'o bune, a kad im kazes "azbest" isto kao da si im spomenuo Antikrista, Dedzala, i kijametski dan

... svi zaobilaze u sirokom luku.
A, oni nasi radnici pitaju mogu li skinuti maske da zapale

... azbestne ploce + 30 godina stara krovna konstrukcija + smece na tavanu = Bosnjaku ne moze niko nista.