juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
piupiu

#4376 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
:lol: :lol: :lol:

A sad - ozbiljno - zar kod nas ima krvoločnih i razjarenih meda? Stvarno pitam - meni je medo mistično šumsko biće. :oops:
Ja sam za vrijeme rata neke 3 hevte proveo u selu gdje je frajer prije rata s balkona rokno vuka sacmaricom. Tisucu i 3 stotine metara nadmorske visine.

Upoznaj domovinu da bi je vise voljela. ;-)
Gorstacka smo mi pasmina ... ima ovde svakakve krvolocne divljaci.
Ma biži, nisam ti ja Grizzly Adams, neka mede u njegovom staništu, a mene u mom. :D
uglavnomja wrote:"Medvjed (lat.Ursus arctos) je najveća divlja životinja i grabežljivac na tlu Bosne i Hercegovine. Ranije su ih nazivali još i velikim medvjedima ili pravim medvjedima. Mužijaci su veći od ženki i mogu doseći težinu od 800 kilograma. Danas ih u Bosni i Bercegovini nema više od 100, kazao nam je lovac Enver Ferizović, koji na čelu lovačkog društva u Bosanskom Petrovcu ..."

"Prema podacima evropske komisije za za{titu krupnih grabe`ljivaca-predatora iz
1990/91. god., a za potrebe "akcionog plana za{tite medvjeda" na podru~ju od 10000
km2 je bilo oko 1200 medvjeda "
Znači, i medu smo skoro istrijebili. :(
animals

#4377 Re: juga 1950.-1990.

Post by animals »

kakavdanakneiskustvu wrote:
muha_sa wrote:Image

vera nikolić?
To ona sto je trcala 800 metara...
Gojeni H

#4378 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
uglavnomja wrote:"Medvjed (lat.Ursus arctos) je najveća divlja životinja i grabežljivac na tlu Bosne i Hercegovine. Ranije su ih nazivali još i velikim medvjedima ili pravim medvjedima. Mužijaci su veći od ženki i mogu doseći težinu od 800 kilograma. Danas ih u Bosni i Bercegovini nema više od 100, kazao nam je lovac Enver Ferizović, koji na čelu lovačkog društva u Bosanskom Petrovcu ..."

1990/91. god., a za potrebe "akcionog plana za{tite medvjeda" na podru~ju od 10000
Medo je skoro istrijebljen vec decenijama. Rat je, kakogod to zvucalo, mozda cak i pomogao u ocuvanju bosanskog planinskog medvjeda.
I vukovi su u dosta losem stanju. A vuk bosanskom covjeku dodje Mr. Hyde. Plus, maskota Olimpijskih igara. :(
Gojeni H

#4379 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Connaisseur Karlin wrote:

Da li se sjecas popularnih preparinanih zivotinja u kucama , narocito fazana ili rogovi od jelena :)
Iskreno, meni se to vazda gadilo.
Gojeni H

#4380 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Marijan Benes

Image

https://sh.wikipedia.org/wiki/Marijan_Bene%C5%A1

Anto Josipovic

Image

https://bs.wikipedia.org/wiki/Anton_Ante_Josipovi%C4%87

*Benes nikada nije imao previse pameti, ali je imao zmajevsko srce. Ko ga je vidio protiv onog visokog Amerikanca, mora mu dati respekt k'o kuca.
Gojeni H

#4381 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Ne znam je l' bila ova "kantautorka":

Image

Image

Image
Alma Ekmečić je jedna od najljepših žena bivše Jugoslavije, za koju je Mišo Marić svojevremeno napisao: "Da je kojom srećom rođena na Ostrvu u vrijeme Blondi, a blizu MTV studija, danas bi se komodala u vili s bazenom i poslugom, Brižitkinom komšiluku u mondenskom Sen Tropeu, a ne u pariskom predgrađu, odakle se odaziva na telefon, javi e-mailom. Imala je više talenta i glasovnih mogućnosti od bar četiri, a izgledala je zanosnije od svih pet "spajsica". Kad pošalje taze fotografije, vidim da je u njenom slučaju, što mu nije običaj, vrijeme davno stalo".

Moj Miso, da je Alma bila dobra, bila je dobra k'o dobar dan, ali da joj je ona pjesma "seks bomba" papanska - jest'. :D
drastic

#4382 Re: juga 1950.-1990.

Post by drastic »

Gojeni H wrote:Marijan Benes

Image

https://sh.wikipedia.org/wiki/Marijan_Bene%C5%A1

Anto Josipovic

Image

https://bs.wikipedia.org/wiki/Anton_Ante_Josipovi%C4%87

*Benes nikada nije imao previse pameti, ali je imao zmajevsko srce. Ko ga je vidio protiv onog visokog Amerikanca, mora mu dati respekt k'o kuca.
tores
drastic

#4383 Re: juga 1950.-1990.

Post by drastic »

piupiu

#4384 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:

Medo je skoro istrijebljen vec decenijama. Rat je, kakogod to zvucalo, mozda cak i pomogao u ocuvanju bosanskog planinskog medvjeda.
I vukovi su u dosta losem stanju. A vuk bosanskom covjeku dodje Mr. Hyde. Plus, maskota Olimpijskih igara. :(
Pih. Kakve smo mi štetočine. Rijeke pune smeća, zrak k'o da iz ogromnog auspuha izlazi, mladi ljudi padaju mrtvi od rakova, a plastika i guma se uredno lože, nikakvog osjećaja za prirodu i okoliš, istrijebili medu i vuka... ko nas je ovakve naopake napravio.
radostan dan

#4385 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

animals wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
muha_sa wrote:Image

vera nikolić?
To ona sto je trcala 800 metara...

1120 metara...
Gojeni H

#4386 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

piupiu wrote: Pih. Kakve smo mi štetočine. Rijeke pune smeća, zrak k'o da iz ogromnog auspuha izlazi, mladi ljudi padaju mrtvi od rakova, a plastika i guma se uredno lože, nikakvog osjećaja za prirodu i okoliš, istrijebili medu i vuka... ko nas je ovakve naopake napravio.
Sama si ranije primijetila da omladina po defaultu i izlozenosti trendovima u svijetu saznaje i cijeni okolis vise nego ranije.
Mada se slazem da nam je generalno svijest o zastiti okolisa, ali i znanje o alternativnim izvorima energije - velika nula.
Sjecas se Zenice 80-ih? A poslije rata su radnici u poliuretanskoj hemiji u Tuzli istresali zivu u sahtove. :-)
Mislim ... zivot, priroda, ... obaveza prema generacijama koje dolaze ... Nista!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4387 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote: Pih. Kakve smo mi štetočine. Rijeke pune smeća, zrak k'o da iz ogromnog auspuha izlazi, mladi ljudi padaju mrtvi od rakova, a plastika i guma se uredno lože, nikakvog osjećaja za prirodu i okoliš, istrijebili medu i vuka... ko nas je ovakve naopake napravio.
Sama si ranije primijetila da omladina po defaultu i izlozenosti trendovima u svijetu saznaje i cijeni okolis vise nego ranije.
Mada se slazem da nam je generalno svijest o zastiti okolisa, ali i znanje o alternativnim izvorima energije - velika nula.
Sjecas se Zenice 80-ih? A poslije rata su radnici u poliuretanskoj hemiji u Tuzli istresali zivu u sahtove. :-)
Mislim ... zivot, priroda, ... obaveza prema generacijama koje dolaze ... Nista!

jebga to je nešto što se izgradi vremenom...a da izgradiš treba jaka država i intelektualna masa koje je jedva i juga nakupila, a ove male feudalne prićije pojedinačno, neće nikad

Balkan će još dugo ostati crna rupa i evropska deponija smetlja
John Cleese

#4388 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote:A poslije rata su radnici u poliuretanskoj hemiji u Tuzli istresali zivu u sahtove. :-)
I sve ce to neko progutati konzumirajuci kakvu ribu, pa ce, u perspektivi, fasovati Alchajmerovu bolest.
Nemaju ljudi pojma cime rukuju i sta rade...

Ameri se makar boje da ce ih neko tuziti, ako sta fasuje na poslu, pa tjeraju radnike da koriste zastitnu opremu, postuju procedure i usvoje barem osnovno znanje o riziku kojem su izlozeni i oni i okolis.
Demontazu dotrajalih azbest-cementnih ploca, primjera radi, ne rade bez zastitnih odijela i respiratora.
A u Sarajevu, kad su skidali ravne azbest-cementne ploce (Eternit, valjda) sa onih u ratu razvaljenih nebodera na Grbavici... pored gomile suta sjede prasnjavi proleteri u nekakvom neuniformnom pokusaju od radnih odijela i blazeno doruckuju... vjetric pirka, igra se finim azbestnim vlaknima - idila... :|
JoseMujica

#4389 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

a okolo djeca trčkaraju :( :roll:
John Cleese

#4390 Re: juga 1950.-1990.

Post by John Cleese »

JoseMujica wrote:a okolo djeca trčkaraju :( :roll:
Ljudi prolaze... da...
Ne znam koliko dana su to radili... Rijec je o onim neboderima na samoj obali Miljacke, izmedju bivseg Strojorada i mosta Bratstva i jedinstva.

Sjetih se sad snimka (cini mi se da je to bilo emitirano i u tadasnjem Dnevniku HRT... ili ipak u nekakvoj specijalnoj emisiji, nisam siguran...) kamiona koji kroz (ako se dobro sjecam) Split i blizu okolinu prevozi neobezbijedjen azbest-cementni otpad - lete prasina i vlakna na sve strane...
JoseMujica

#4391 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

John Cleese wrote:
Ljudi prolaze... da...
Ne znam koliko dana su to radili... Rijec je o onim neboderima na samoj obali Miljacke, izmedju bivseg Strojorada i mosta Bratstva i jedinstva.

Sjetih se sad snimka (cini mi se da je to bilo emitirano i u tadasnjem Dnevniku HRT... ili ipak u nekakvoj specijalnoj emisiji, nisam siguran...) kamiona koji kroz (ako se dobro sjecam) Split i blizu okolinu prevozi neobezbijedjen azbest-cementni otpad - lete prasina i vlakna na sve strane...

znam...sjećam se dobro...ima pored i dječije igralište, tamo iza onog razvaljenog obdaništa...ljudi biciklaju, trče, šetaju...ovo-ono zdrav život, Miljacka tukne, azbest leprša zrakom a ja pičim sa merakom :facepalm:

#kadsegistrobančoigragospode
muha_sa

#4392 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

JoseMujica wrote:
John Cleese wrote:
Ljudi prolaze... da...

znam...sjećam se dobro...ima pored i dječije igralište, tamo iza onog razvaljenog obdaništa...ljudi biciklaju, trče, šetaju...ovo-ono zdrav život, Miljacka tukne, azbest leprša zrakom a ja pičim sa merakom :facepalm:

#kadsegistrobančoigragospode
moja a i obližnje zgrade u naselju su i dan danas obložene tim azbestnim plocama :-) cak nam i ventilacione cijevi koje idu iz kupatila kroz ostavu od azbestnih cijevi-----bar sam to uklonio renovirajuci stan
JoseMujica

#4393 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

uuuu jarane :(

zavali to kakoj budali i bježi odatle

ps

da se vratimo temi...naletih na ovo
Energoinvest prije rata imao promet kao cijela BiH danas

Kako je izgledala ekonomija bivše SFRJ uoči njenog raspada? Koliko su jugoslovenske firme bile produkt dogovorne, planske, dirigirane socijalističke ekonomije, a koliko je njihovo poslovanje ovisilo o (domaćem i stranom) tržištu. Kako su unutar jugoslovenske ekonomije stajala bosanskohercegovačka preduzeća?

Na ova i druga pitanja moguće je pronaći odgovore iz velikog istraživanja koje je, sada davne, 1990.godine, dakle neposredno prije globalnog sloma komunizma i raspada SFRJ, objavio u specijalnom broju najznačajniji ekonomski časopis u Evropi, talijanski “Mondo Economico”.

List je analizirao ekonomije tadašnjih socijalističkih država srednje i istočne Evrope: Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije i SFR Jugoslavije. Analitičari časopisa registrirali da je nekoliko godina u svim tim zemljama prisutan trend pada industrijske proizvodnje.

Tako je u Jugoslaviji od 1984. kada je industrijska prozvodnja rasla za 6 posto, u 1989. bila u padu za jedan posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Mondo Economico” napravio je i listu stotinu najuspješnijih preduzeća u 6 socijalističkih zemalja.

Najuspješnija kompanija bila je mađarska naftna kompanija OKG (današnji MOL), dok su četiri jugoslovenske firme bile među pet najuspješnijih. Na drugom mjestu bila je hrvatska INA, dok je bh.gigant “Energoinvest” proglašen petom najuspješnijom firmom u istočnoj Evropi.

“Energoinvest” je 1989. godine ostvario promet od 3, 87 milijardi dolara, a čista zarada te godine bila je 580 miliona dolara. Zapošljavao je 54,7 hiljade ljudi. Čista zarada po zaposleniku bila je 10,5 hiljada dolara.

“UNIS” je na ovoj listi plasiran na 14. mjesto. Imao je promet od dvije milijarde dolara, zaradu od 209 miliona i 52,5 hiljada zaposlenih.

Među najuspješnijim firmama “socijalističkog bloka” u Evropi na 20-om mjestu bio je RMK “Zenica”. Zenički gigant zapošljavao je 52,2 hiljade radnika, koji su ostvarili promet od 1,76 milijarde dolara.
piupiu

#4394 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Ima ovdje tema o azbestnim cijevima. Nije ni stranicu prebacila, a trebalo bi je dići.

http://forum.klix.ba/azbestne-cijevi-t37263.html
uglavnomja

#4395 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

kad se eternit pojavio - bio je hit, vrhunsko, odlicno ... :roll:

a salonit je jako dugo koristen

poznat je sucaj masovne azbestoze u splitu, zaposlenici firme koja je pravila azbestne ploce
Gojeni H

#4396 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

John Cleese wrote:
Gojeni H wrote:A poslije rata su radnici u poliuretanskoj hemiji u Tuzli istresali zivu u sahtove. :-)
I sve ce to neko progutati konzumirajuci kakvu ribu, pa ce, u perspektivi, fasovati Alchajmerovu bolest.
Nemaju ljudi pojma cime rukuju i sta rade...

Ameri se makar boje da ce ih neko tuziti, ako sta fasuje na poslu, pa tjeraju radnike da koriste zastitnu opremu, postuju procedure i usvoje barem osnovno znanje o riziku kojem su izlozeni i oni i okolis.
Demontazu dotrajalih azbest-cementnih ploca, primjera radi, ne rade bez zastitnih odijela i respiratora.
A u Sarajevu, kad su skidali ravne azbest-cementne ploce (Eternit, valjda) sa onih u ratu razvaljenih nebodera na Grbavici... pored gomile suta sjede prasnjavi proleteri u nekakvom neuniformnom pokusaju od radnih odijela i blazeno doruckuju... vjetric pirka, igra se finim azbestnim vlaknima - idila... :|
Naravno. Nauka sada tvrdi da Inuiti na Grenlandu imaju najveci procenat teskih metala u krvi jer ribe i morski sisari jedu sva ova govna koja im mi istresamo. A Inuiti, koji u svojoj dijeti najvise koriste morske proizvode, su ona zadnja karika u lancu.

Vladavina zakona znaci da onaj ko prekrsi zakon moze biti i kaznjen ... a ne slikanje za novinare, kornjace, lisice, i onda ... sve u redu, niko ne lezi. :(

90 i neke, americka vojska skontala da stare JNA zgrade na Dubravama (aerodrom kod TUzle) imaju azbest ugradjen kao izolaciju na krovovima, te olovnu farbu :-) (Allahu dragi hvala za nauku) na zidovima.

I hoce ljudi da uklone azbest. Zaposlili neke nase (Tehnograd mislim) i onda obuka na respiratorima (maskama sa filterima), ogradjivanje prostora, trake belaji ... a ona vojska kad cuje da je blokirano i da moraju obilaziti malo se k'o bune, a kad im kazes "azbest" isto kao da si im spomenuo Antikrista, Dedzala, i kijametski dan :D ... svi zaobilaze u sirokom luku.

A, oni nasi radnici pitaju mogu li skinuti maske da zapale :D ... azbestne ploce + 30 godina stara krovna konstrukcija + smece na tavanu = Bosnjaku ne moze niko nista. :oops:
Gojeni H

#4397 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

uglavnomja wrote:kad se eternit pojavio - bio je hit, vrhunsko, odlicno ... :roll:

a salonit je jako dugo koristen

poznat je sucaj masovne azbestoze u splitu, zaposlenici firme koja je pravila azbestne ploce
Navodno je nekad bio rudnik azbesta na Ozrenu. Niti je rudnik dugo trajao, niti je ko penzije zaradio.

Umiranje od azbestoze je dug i stravican proces. Naime, cestice azbesta su cvrste (e, jesam ovo pametno rekao :D ).
Dakle, ne radi se o toksicnim isparenjima vec o cesticama. U principu dok je u ploci uopste nije opasno. OPasno je kad se ploca prelomi a cestive pocnu da plutaju u zraku.
Cestice azbesta su ostre i probijajaju plucne kesice. Na kraju, ili pocetku kraja, osoba koja boluje od azbestoze ili azbestosisa, bezuspjesno pokusava da udahne zrak. Gadno!
Gojeni H

#4398 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:
moja a i obližnje zgrade u naselju su i dan danas obložene tim azbestnim plocama :-) cak nam i ventilacione cijevi koje idu iz kupatila kroz ostavu od azbestnih cijevi-----bar sam to uklonio renovirajuci stan
Bracane, rijesite se tih govana. Fakat nije nikako zahebancija. A ako imate azbesta, skoro 100%, znajuci stare zgrade, neko je nesto ofarbao onom glatkom olovnom farbom sto su nam po skolama mazali. :-)
KENJAC

#4399 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

drastic wrote:
Bio sam zaboravio za ova cudna dogadjanja u SFRJ fudbalu. I ono posljednje Sajberovo kolo sa rezultatima 7:1 , 5:5 ...
Pogledaj zadnji go. Onaj nesretnik u odbrani noge polomi bjezeci da ne zasmeta... :-D
Blek Stena

#4400 Re: juga 1950.-1990.

Post by Blek Stena »

Sinoc upratih na RTL-u film o Falku, nekako mi je promaklo sve ove godine da frajer nije ziv od 98 al cim ugledah film bilo mi jasno.
Imao je par meni slusljivih pjesama kao ova dole npr. Tesko da je bilo diskoteke prije rata da nije redovno vrtila Amadeus.
Sudeci po filmu lik je bio Interesantan ali eto slava, droga I alcohol I djavo dodje po svoje . A ni Micubisi Pajero mu nije bio nafakali

Locked