Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Maraschino

#43676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

GeeTnT wrote:Savjetovan od strane dragog vodje kojem je bitna napetost u BiH,kako bi prekosutra u Mostaru izrazio zabrinutost i podsticao dogovor svih strana..
jedan stari i jedan novi Vadikal.
sada i opet dolazimo do onoga sto je @zavrzlama davno pisao, srbija odlucuje ko ce biti na vlasti u bih.
red ivanica red dodika pa se vaga da je dodik ipak malo ekstremniji u ovom vremenu sto odgovara srbiji.
Maraschino

#43677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

Srbija ne prihvata dug od 86 miliona KM prema opštinama u Srpskoj

N.N. 08.04.2018 21:18

Srbija je spremna da plati samo 10 miliona maraka za 27 godina korišćenja hidropotencijala Republike Srpske. To je ponuda kojom je Elektroprivreda Srbije odgovorila na zahtjev četiri opštine sa istoka Srpske koje potražuju od Hidroelektrana Zvornik i Bajna Bašta 86 miliona.

Računali smo po našim zakonima, kaže gradonačelnik Zvornika, koji očekuje 32 miliona maraka zaostalog duga. Računali godišnju proizvodnju i pomnožili sa cijenom koju plaća Elektroprivreda Srpske, objašnjava za banjalučku ATV Zoran Stevanović, ali Srbija računa po svojim zakonima, iako takve prakse nema u okruženju.

“Hidroelektrane na Trebišnjici uplaćuju Crnoj Gori onako kako su Crnogorci računali, jer njihova zemlja je potopljena. Ali, dobro šta je tu ispravno šta nije neću u to da ulazim, daj već jednom da vidimo koliko je to i da nam se počne plaćati”, istakao je Zoran Stavanović, gradonačelnik Zvornika.

Ponuda Srbije stigla je predstavnicima Vlade Republike Srpske koji sjede u radnoj grupi zaduženoj za rješavanje energetskih pitanja sa Srbijom. Cifre su neuporedive ali Srbija i Srpska lako bi se dogovorile, kaže Petar Đokić, minsitar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. Problem je što je to pitanje dio šire priče oko graničnog spora sa BiH.

“Stav predstavnika Srbije u toj radnoj grupi je bio da bi oni željeli da komuniciraju sa institucijama BiH u pogledu rješavanja tog pitanja. Ja mislim da je Republika Srpska važniji partner nego bilo koja institucija BiH. Zašto to govorim, zato što na nivou BiH ne postoji ni jedna institucija koja je nadležna za oblast energetike, a ovo su energetska pitanja i nadležnost je u entitetima”, naglasio je Đokić.

U Vadi Srbije kratko poručuju da odluku o isplati naknada još nisu donijeli, a sve je uslovljeno rješavanjem pitanja granice. Sve je u istoj priči i granica i naknada, i raspodjela vodnog doprinosa, kažu u Komisiji za granice BiH kojom predsjedava predstavnik ministarstva bezbjednosti.

“Ništa konkretno osim što su neki eksperti snimili nekakvo stanje grqanice. Mi moramo tačno postići dogovor i definisati postojeću granicu da bi onda rekli od ove granice želim toliko tamo ili toliko vamo”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH. :thumbup:

Zato bi sve moglo da potraje godinama iako su četiri lokalne zajedncie računale na desetine miliona maraka. Po računici loklanih vlasti pare bi bile dovoljne da Višegrad napuni tri opštinska budžeta, Zvornik i Srebrenicu po dva i za Rogaticu jedna.

(ATV)
I ovdje se radi iza ledja drzave. Vucic daje sadaku a glavnicu duga presucuje.
Opet Mektic na braniku drzave. Nije ni cudo sto ga napadaju iz B.Luke.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/vu ... liona-eura
Novak20

#43678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Đe ba ljevica u ovom pozicioniranju ? :D Ni Avaz izgleda nije nešto sretan.

https://faktor.ba/vijest/sastanak-kod-i ... bih-291479
Sastanak kod Izetbegovića: Reis Kavazović, Zvizdić i ostali o situaciji u BiH

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine počeo je sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predstavnicima vjerskog, kulturnog i političkog života u našoj zemlji, na kojem će se, kako je najavljeno, razgovarati o sveukupnoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Sastanku prisustvuje delegacija Islamske zajednice u BiH, predvođena reisu-l- ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik BZK "Preporod" Senadin Lavić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u državi i entitetima.

Zaključci današnjeg sastanka će, kako je najavljeno, biti objavljeni putem saopćenja za javnost.
kluz franjo

#43679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Ne znam za druge, ali mene zabrinjava totalna i sveukupna bezidejnost političke scene u BiH.
Za razliku od nekih prošlih izbornih ciklusa (i cirkusa), u ovom stičem utisak da su sve relevantne političke opcije (i pozicione i one malobrojne opozicione) uhvaćene u "Danu mrmota"* i vrte se u svom istom filmu bez ikakve ideje kako istinski iskoračiti iz istog.
Bez obzira na entitetske, etničke ili ideološke razlike stiče se utisak da su stranke "lupile glavom o zid" očekivanja "svog" biračkog tijela i nemaju nikakvo drugo rješenje, do nastavljanja "lupanja glavom o zid". Sve dok zid ne popusti!?
Najgore je to, što su te iste stranke same podigle taj zid očekivanja, a da pri tome nisu strateški projektovali vrata u istom.
Mene ova kvazi-politička priča i ovi kvazi-političari neodoljivo podsjećaju na početak 90-ih i situaciju kada su do(v)učeni političari i samoprozvane vođe vodile isključivu politiku konfrontacije i zatezanja, ne vodeći računa o tome da se ne može nešto beskonačno zatezati. Kao što je poznato iz fizike, prekomjerno zatezanje materije neminovno vodi do pucanja iste.
Jedino što me djelimično umiruje je to, što mislim da danas to pucanje materije ne može dovesti do pucanja druge vrste.

*Dan mrmota: Film sa početka 90-tih u kojem glavni akter proživljava jedan te isti dan, svaki dan iznova. Orig. naslov "Groundhog day"
Maraschino

#43680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

kluz franjo wrote:Ne znam za druge, ali mene zabrinjava totalna i sveukupna bezidejnost političke scene u BiH.
Za razliku od nekih prošlih izbornih ciklusa (i cirkusa), u ovom stičem utisak da su sve relevantne političke opcije (i pozicione i one malobrojne opozicione) uhvaćene u "Danu mrmota"* i vrte se u svom istom filmu bez ikakve ideje kako istinski iskoračiti iz istog.
Bez obzira na entitetske, etničke ili ideološke razlike stiče se utisak da su stranke "lupile glavom o zid" očekivanja "svog" biračkog tijela i nemaju nikakvo drugo rješenje, do nastavljanja "lupanja glavom o zid". Sve dok zid ne popusti!?
Najgore je to, što su te iste stranke same podigle taj zid očekivanja, a da pri tome nisu strateški projektovali vrata u istom.
Mene ova kvazi-politička priča i ovi kvazi-političari neodoljivo podsjećaju na početak 90-ih i situaciju kada su do(v)učeni političari i samoprozvane vođe vodile isključivu politiku konfrontacije i zatezanja, ne vodeći računa o tome da se ne može nešto beskonačno zatezati. Kao što je poznato iz fizike, prekomjerno zatezanje materije neminovno vodi do pucanja iste.
Jedino što me djelimično umiruje je to, što mislim da danas to pucanje materije ne može dovesti do pucanja druge vrste.

*Dan mrmota: Film sa početka 90-tih u kojem glavni akter proživljava jedan te isti dan, svaki dan iznova. Orig. naslov "Groundhog day"
Tenkovi SFORa natovareeni na labudice a Dejton nije do kraja implementiran. Ponovo svi u rovove ali politicke.
Sve je moguce osim rata.
kluz franjo

#43681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Maraschino wrote:
kluz franjo wrote:Ne znam za druge, ali mene zabrinjava totalna i sveukupna bezidejnost političke scene u BiH.

Tenkovi SFORa natovareeni na labudice a Dejton nije do kraja implementiran. Ponovo svi u rovove ali politicke.
Sve je moguce osim rata.
Tako nešto.
A evo i da budem konkretan. Bezidejnost=bezmudnost.
Ja još nisam čuo nijednu stranku (bez obzira na entitetsko, etničko ili ideološko) da jasno kaže da će joj budući koalicioni partner moći biti samo onaj koji priznaje današnji Ustav BiH (kakav je takav je) i
a) ustavno priznanje i ravnopravnost bosanskog jezika u cijeloj BiH, ili
b) ustavno priznanje RS-a u ustavnoj definiciji BiH, ili
c) ustavno priznanje konstitutivnosti pripadnika svih konstitutivnih naroda na svakom pedlju BiH, ili
d) ustavnim, individualnim pravima svih građana BiH.

Ja još nisam čuo nijednu stranku (bez obzira na entitetsko, etničko ili ideološko) da ponudi čvrsto patriotsko/domoljubno obećanje, da će na bazi ispunjenja Ustavnih obaveza kreirati svoje političke saveze.

Naša država se trenutno definiše kroz postojeći Ustav. Patriotizam je, po mom mišljenju, najprije poštivanje istog, a tek onda njegova kvalitativna nadgradnja.
kluz franjo

#43682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Za one koji znaju engleski i što je još bitnije, za one koji hoće čitati...
Sažetak izvještaja Evropske komisije o napretku BiH...
http://europa.eu/rapid/press-release_ME ... 408_en.htm
Opet, kad pomislimo...
Ko se još brine za engleski ili za čitanje?
Alighieri

#43683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alighieri »

.
edo_79

#43684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by edo_79 »

kluz franjo wrote:Za one koji znaju engleski i što je još bitnije, za one koji hoće čitati...
Sažetak izvještaja Evropske komisije o napretku BiH...
http://europa.eu/rapid/press-release_ME ... 408_en.htm
Opet, kad pomislimo...
Ko se još brine za engleski ili za čitanje?
Druže moj ovo je toliko ušminkan i uljepšan izvještaj da je to za ne povjerovati .... oni su ovdje odvadili brat bratu 70% stvarne situacije. Nije ničudo što smo propali ko nanin kauč .... ovolika gladna usta iz državnih institucija ni Bog dragi nemože nahraniti i platiti, a kamoli naša ekonomija ....
kmirsad

#43685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

Zlo je vječno... i nepobjedivo...
Maraschino

#43686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

Najjaci su mi ovi iz EU sto ocjenjuju napredak drzave kojoj su uvalili nefunkcionalan sistem.
edo_79

#43687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by edo_79 »

Maraschino wrote:Najjaci su mi ovi iz EU sto ocjenjuju napredak drzave kojoj su uvalili nefunkcionalan sistem.
Djeca nam se smiju moj Reufe .... il što bi Dr. Arsla rek'o, sjo Arsla je meni Bog majke mi ...... Što bi Dr. Arsla rek'o: ''Ovi nama podvaljuju muda pod bubrege'' :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Maraschino

#43688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

putokaz1

#43690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by putokaz1 »

Glas za SDA je za spas jednog Života
Ako glasamo za SDA kao da smo spasili čitav svijet :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
seln

#43691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Robija ili samospaljivanje.... hmmm.
Evo, od mene 10 litara benzina.
kmirsad

#43692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

Maraschino wrote:Najjaci su mi ovi iz EU sto ocjenjuju napredak drzave kojoj su uvalili nefunkcionalan sistem.
Zemo... nije do njih... do nas je isključivo... dosta je vašenja na MZ... svi aduti su u našim rukama... :-D
moa

#43693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by moa »

Maraschino wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/snsd-za ... /180418102

duse moje uplasene
"Bošnjaci i treba da se plaše policijske vežbe Srbije i Srpske"
Zajednička vežba policije Republike Srpske sa policijom Srbije izazvala je burne reakcije u parlamentu BiH-a.

Poslanica SNSD Milica Marković izjavila je tokom rasprave o zajedničkoj vežbi policija Srbije i Republike Srpske da Bošnjaci i treba da se uplaše te vežbe.
kmirsad

#43694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

Evo mi klecaju koljena od straha... psi laju, karavani prolaze...
Point.

#43695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

Joj kad zaduzimo svi po jedan namjenski kalas za nedaj Boze. :lol:
Maraschino

#43696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

kmirsad wrote:
Zemo... nije do njih... do nas je isključivo... dosta je vašenja na MZ... svi aduti su u našim rukama... :-D
Sta je u nasim rukama?
Nema pobjednika rata koji pravi ustav drzave, nametnuto polu rjesenje, tri pogleda u proslost, tri pogleda u buducnost, medjusobno ratovali jer se nisu mogli dogovoriti...MZ nije trebala zaustavljati rat ako nece do kraja postaviti sistem da moze funkcionisati bez obzira ko je na vlasti.
kmirsad

#43697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kmirsad »

Maraschino wrote:
kmirsad wrote:
Sta je u nasim rukama?
Nema pobjednika rata koji pravi ustav drzave, nametnuto polu rjesenje, tri pogleda u proslost, tri pogleda u buducnost, medjusobno ratovali jer se nisu mogli dogovoriti...MZ nije trebala zaustavljati rat ako nece do kraja postaviti sistem da moze funkcionisati bez obzira ko je na vlasti.
Potpuno sam saglasan s tobom... sve je tačno... Na vratima Doboja... Doboj prazan, niđe žive duše... ono, par preživjelih muslimana, ko duhovi hodaju i tumaraju...avijacija NATO zaustavila... na vratima Banja Luke ... i BanjaLuka poluprazna....avijacija NATO zaustavila... zajebali se za Sanski Most... ali šta je tu je...
Hoču ti reči... izbori su u našim rukama... ako volimo svoju domovinu... izaberimo predsjedništvo i ostale vlasti, koje će promjerniti, Ustav, Izborni zakon. pohapsiti korumpirane polititičare, sudije, tužioce, Upravne, Nadzorne Odbore i direktore JP, JU i Fondova,prodate državne službenike, poništiti sve prijeme bez konkursa i raspisati konkurse za ista ta radna mjesta, prečešljati tendere... vratimo vanjsku politiku iz stranačkih ruku u ruke BiH, povucimo prodane ambasadore sa večernjom školom i pošaljimo patriote, školovane, mlade , ambiciozne " Faletare",neka po bijelom svijetu nalaze investitore, pare, kredite, grantove i ostala nepovratna sredstva za održivi povratak.... s kojima čemo po RS graditi fabrike, firme. obrte... stvarajmo Poljoprivredne zadruge po RS, udružujmo povratničke poljoprivrednike, kupimo im traktore, kombajne... i dajmo dionice tih fabrika i zadruga, da budu vlasnici i brinu o svome, da budu svoji na svome , dajmo im i podsticaje, kupujno zemlju, imanja i livade i finansirajmo rentu, projektnu dokumentaciju, gradnju i nabavku opreme i obrtnog kapitala povratnicima i dijaspori koja oče da se vrati.. isključivo povratnicima,...vratimo etničku strukturu u RS barem djelimično na onakvu kakva je bila prije nego što su ih protjerali, pobili, raselili... mi iz Federacije trebamo bošnjacima koji se vrate u RS naspraviti u RS-u raj na zemlji... zaposliti bošnjake u policiju, sudstvo,tužilaštavo. školstvo, zdravstvo, poništiti rezultate genocida koji su Srbijanski akademici osmisli i sproveli nad Hrvatima, bošnjacima, ostalim nesrbima... ali i svojim srbima, koji se s tim nisu slagali... a ne davati im placaeve i poslove po federaciji i stvarati svoju đamahiriju... Pa neka onda RS-a, sretna im bila... ali sa bošnjacim, hrvatimas i ostalimas u njoj... tako se jebe Dodik i genocidna tvorevina...
Dodik i dodici to neče... neče da mjenjaju glasačku strukturu, jer ovi što ostaju ih čuvaju na vlasti i na slobodi......neče oni ni svoje nezadovoljne, zato im smišljeno stvara nemoguče uslove za ostanak u BiH , i slavi svaki odlazak mladih, nezadovoljnika... onoim što ostanu su zadovoljni, njegovi glasači... isto to rade i u Federaciji... vlasti slave svakog novog u redu pred Njemačkom ambasadom...-ti u redovima za njemačku nisu birači vlastodržaca...
Pa da i mio biramo člana predsjedništva iz RS, skupštinu RS-a, Vladu RS... Evo što bi se Dodik i Dodici kurčili...
Zato, da ne seremo o Faletaru... treba nam faletara srba i bošnjaka... ove stare prepredene konjue treba preraditi u konzerve hrane za one one jadne avlijanere... evo ti stranačkog programa...
arzuhal

#43698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

U zadnje vrijeme...

Amerikanci stalno prave nake rasprave o BiH u različitim oblicima i nivoima (Kongres, State Department) i traže izvještaje o stanju na terenu i pričaju o uticajima Rusije i Turske, priprema se vojna vježba na Manjači, N1 kupuje PinkBH i PinkCG...

Rusija šalje Noćne vukove, dolazi patrijarh RPS u RS, prekosutra visoka delegacija parlamenta Ruske federacije dolazi u Banja Luku, u Sarajevu odjednom počinju pozivi i kampanja za učenje ruskog jezika "Ruski za sve", Zaharova i Lavrov malo-malo pa spominju očuvanje Dejtona...

:|
Maraschino

#43699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Maraschino »

arzuhal wrote:U zadnje vrijeme...

Amerikanci stalno prave nake rasprave o BiH u različitim oblicima i nivoima (Kongres, State Department) i traže izvještaje o stanju na terenu i pričaju o uticajima Rusije i Turske, priprema se vojna vježba na Manjači, N1 kupuje PinkBH i PinkCG...

Rusija šalje Noćne vukove, dolazi patrijarh RPS u RS, prekosutra visoka delegacija parlamenta Ruske federacije dolazi u Banja Luku, u Sarajevu odjednom počinju pozivi i kampanja za učenje ruskog jezika "Ruski za sve", Zaharova i Lavrov malo-malo pa spominju očuvanje Dejtona...

:|
Da smo pametni ko sto nismo, ne bi trebali dozvoliti Siriju u BiH odnosno murcenje jakih preko nasih ledja.
Ja cu ispaliti a ti je fataj. Ako promasis, hebiga bi ce koleteralne stete.

Amerika, ostali vozdra. :D
Novak20

#43700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Poslije Rusa evo i Turaka. :D

Zar ih ima 10.000 u BiH ?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/erdogan ... /180425014

https://avaz.ba/vijesti/bih/372741/erdo ... rzi-miting
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dolazi u glavni grad BiH u maju, gdje namjerava održati veliki predizborni skup, isti onaj kakav su Njemačka i Austrija već zabranile.

Turski mediji su naveli da će Erdoan doći u Sarajevo 20. maja, gdje će održati govor pred 10.000 turskih državljana koji žive i rade u BiH, a također se očekuje dolazak velikog broja turskih državljana iz ostalih zemalja Evrope.

Podsjećamo, 24. juna se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a ranije su Njemačka i Holandija zabranile organizaciju skupa.

Turski list ''Yenisafak'' je objavio da je Erdoan planirao održati miting u Njemačkoj, s obzirom na to da u toj zemlji živi nekoliko miliona turskih državljana, ali, nakon što je dobio odbijenicu, odlučio se za Sarajevo.
Locked