SDP

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43601 Re: SDP

Post by sabina1 »

Chmoljo wrote:
putokaz1 wrote:Ako SDA ima tri načelnika a Hadzibajrić jedan
na osnovu čega bi direktnim izborom Ljevica pobjedila
ukupan zbir, bolji kandidat i sl.

da je Skaka stvarno kapacitet, stao bi na crtu Hadžibajriću. ali gradonačelnik je bio sigurica. ne vjerujem da bi neki drugi kandidat SDA isto tako lako prošao, računajući i Efendića i Koldžu.

kako god, sigurno je da se treba nekako riješiti ovaj birokratski haos u sarajevu i nekako premostiti jedan nivo vlasti... općinska, gradska, kantonalna... previše je to na malom prostoru.
Ima tu jos jedna "caka".
Mijenjanjem Ustava KS cija javna rasprava je u toku, dio nadleznosti sa Kantona se prenosi na grad i opcine podjednako (gras , rad , park i jos par njih ne znam tacno sta) i sasvim je logicno da Grad kao ravnopravan partner lokalnih zajednica u upravljanju ima direktno izabranog nacelnika i gradsko vijece a ne da bude produzena ruka opcina sa brojnim paradoksima.
Bice zanimljive dvije stvari :
- kako ce lokalne zajednice (citaj lokalna SDA) prihvatiti silne dugove kantonalnih javnih gubitasa koji su godinama akumulirani a za koje objektivno opcine nemaju odgovornowt
-kako ce se opozicija (citaj SDP) ponasati u prijedlogu prisajedinjenja Ilidze i Vogosce gradu jer to one tehnicki jesu ali gdje ce SDP-u i opoziciji biti gotovo nemoguce dobiti gradonacelnika. Isto tako spustanjem ovih kantonalnih preduzeca na gradsko-opcinski nivo , logicno je onda da i Ilidza i Vogosca osnuju svoja paralelna ako ostanu van grada.

Optimalno bi bilo kao u Zagrebu ili Novom Sadu , ukinuti sve cetiri gradske opcine , birati direktno jednog gradonacelnika sa ovlastima sadasnjih nacelnika i gradsko vijece od 100-120 zastupnika kako bi razliciti profili ljudi i iz razlicith kvartova mogli traziti lokalne aktivnosti.
Pozdrav.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43602 Re: SDP

Post by sabina1 »

putokaz1 wrote: Kojović ima viziju,volju,ideju,komunikaciju ali ne želi koalicije sa SDA ili Trećom stranom niti pod svaku cijenu u ''Koaliciju ljevice'' koji neće podržat kadrove koji su tu godinama,u politici i čak u kriminalu,neće podržat istrošene Političare poput Komšića,s razlogom NS ''ucjenjuje'' je sam SDP ima u sebi ''SDA kadrova''
....sve rečeno u jednoj jedinoj rečenici..... :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#43603 Re: SDP

Post by Chmoljo »

neće uopšte biti moguće da opštine preuzmu vođenje komunalnih preduzeća iz vrlo jasnog razloga dijeljenja cjeline.

najoptimalnije bi bilo osnivanje holdinga kao u Zagrebu, koji će imati svoje odjele/podružnice, kako već... s tim, znajući nas, umjesto ukidanja duplih odjeljenja (finansijskih, pravnih i inih) ovo će značiti puko ujedinjavanje komunalnih firmi u istom obliku i sa istim sistematizacijama, sa dodavanjem još jednog krovnog preduzeća sa svom pratećom infrastrukturom.

nešto kao "reforma" policije, i ona nakarada zvana Direkcija za koordinaciju... :roll:

a priključenje Ilidže i Vogošće gradu je, ako ćemo biti pošteni, samo pitanje vremena. obrni okreni, Ilidža nije u ništa manjoj mjeri povezana sa Novim Gradom, kao Novi Grad i Novo Sarajevo npr.
putokaz1

#43604 Re: SDP

Post by putokaz1 »

sabina1 wrote:
putokaz1 wrote: Kojović ima viziju,volju,ideju,komunikaciju ali ne želi koalicije sa SDA ili Trećom stranom niti pod svaku cijenu u ''Koaliciju ljevice'' koji neće podržat kadrove koji su tu godinama,u politici i čak u kriminalu,neće podržat istrošene Političare poput Komšića,s razlogom NS ''ucjenjuje'' je sam SDP ima u sebi ''SDA kadrova''
Bećirević Centar,Miladin,Berilo Trnovo i mnogi drugi su SDA kadrovi a dugogodšnji kadrovi SDP,a takvih ima ima još u SDP ili DF
istina DF je takve riješio 2016 ali ima toga bit će takvih i na listama
Kod mene u Općini osobe iz SDP koji su godinama ''lizali guzice'' Sda načelniku uzimalu ogromne plate za šutnju,uz SDA rame uz rame dopisivali na izborima,zapošljavali svoje rođake kumove,iako se neki dan promjenio Predsjednik lokalnog SDP ti su još uvjek tu spremni da po potrebi pomognu SDA
Čast izuzecima koji nikad osim kratko 2010-2014 nisu u koaliciji s sda i koji su pošteni
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#43605 Re: SDP

Post by Chmoljo »

od te trojice, jedino je Bećirević bio dugo u SDP-u. Berilo je šaltao kako mu je odgovaralo i on je u Trnovu stranka za sebe, a Miladin je u SDP-u došao ujedinjenjem sa USD-om, kako se vidi i iz onog postavljenog pisma.
El_comadante

#43606 Re: SDP

Post by El_comadante »

sabina1 wrote:
Chmoljo wrote:
putokaz1 wrote:Ako SDA ima tri načelnika a Hadzibajrić jedan
na osnovu čega bi direktnim izborom Ljevica pobjedila
ukupan zbir, bolji kandidat i sl.

da je Skaka stvarno kapacitet, stao bi na crtu Hadžibajriću. ali gradonačelnik je bio sigurica. ne vjerujem da bi neki drugi kandidat SDA isto tako lako prošao, računajući i Efendića i Koldžu.

kako god, sigurno je da se treba nekako riješiti ovaj birokratski haos u sarajevu i nekako premostiti jedan nivo vlasti... općinska, gradska, kantonalna... previše je to na malom prostoru.
Ima tu jos jedna "caka".
Mijenjanjem Ustava KS cija javna rasprava je u toku, dio nadleznosti sa Kantona se prenosi na grad i opcine podjednako (gras , rad , park i jos par njih ne znam tacno sta) i sasvim je logicno da Grad kao ravnopravan partner lokalnih zajednica u upravljanju ima direktno izabranog nacelnika i gradsko vijece a ne da bude produzena ruka opcina sa brojnim paradoksima.
Bice zanimljive dvije stvari :
- kako ce lokalne zajednice (citaj lokalna SDA) prihvatiti silne dugove kantonalnih javnih gubitasa koji su godinama akumulirani a za koje objektivno opcine nemaju odgovornowt
-kako ce se opozicija (citaj SDP) ponasati u prijedlogu prisajedinjenja Ilidze i Vogosce gradu jer to one tehnicki jesu ali gdje ce SDP-u i opoziciji biti gotovo nemoguce dobiti gradonacelnika. Isto tako spustanjem ovih kantonalnih preduzeca na gradsko-opcinski nivo , logicno je onda da i Ilidza i Vogosca osnuju svoja paralelna ako ostanu van grada.

Optimalno bi bilo kao u Zagrebu ili Novom Sadu , ukinuti sve cetiri gradske opcine , birati direktno jednog gradonacelnika sa ovlastima sadasnjih nacelnika i gradsko vijece od 100-120 zastupnika kako bi razliciti profili ljudi i iz razlicith kvartova mogli traziti lokalne aktivnosti.
Pozdrav.
ono što sam ču da bi moglo osnovno obrazovanje na opštine a visoko da ostane u kantonu dakle OŠ općine da su nadležene od SŠ pa gore kanton
El_comadante

#43607 Re: SDP

Post by El_comadante »

putokaz1 wrote:
sabina1 wrote:
Bećirević Centar,Miladin,Berilo Trnovo i mnogi drugi su SDA kadrovi a dugogodšnji kadrovi SDP,a takvih ima ima još u SDP ili DF
istina DF je takve riješio 2016 ali ima toga bit će takvih i na listama
Kod mene u Općini osobe iz SDP koji su godinama ''lizali guzice'' Sda načelniku uzimalu ogromne plate za šutnju,uz SDA rame uz rame dopisivali na izborima,zapošljavali svoje rođake kumove,iako se neki dan promjenio Predsjednik lokalnog SDP ti su još uvjek tu spremni da po potrebi pomognu SDA
Čast izuzecima koji nikad osim kratko 2010-2014 nisu u koaliciji s sda i koji su pošteni
to i jest veliki problem SDPa koji moraju što prije riještii jer samo ovako prave sebi problem. ima ih još i u NGS koliko hočeš SDP-DF-GS i na kraju opet SDP. ako misle biti iole ozbiljni moraju to riješiti
putokaz1

#43608 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Chmoljo wrote:od te trojice, jedino je Bećirević bio dugo u SDP-u. Berilo je šaltao kako mu je odgovaralo i on je u Trnovu stranka za sebe, a Miladin je u SDP-u došao ujedinjenjem sa USD-om, kako se vidi i iz onog postavljenog pisma.
Čuo sma da je Miladan tukao nekoga kad je bio u SDU.
Npr DF stavlja na Listu(kod mene u općini)najmanje 2 SDA ovca i kroz odbore im dopisuje glasove srećom ne prođeše.
AKO BI GLASAO ZA SDP ONDA JE TO PRVENSTVENO ZBOG SEBIJE
drug_profi

#43609 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ma mi nemamo kvalitetnu opoziciju, ali moramo srušiti antidržavnu i antinarodnu vlast jer nas već i biološki ugrožavaju.
Dakle glasati protiv SDA je prioritet.
A za koga?
Najbolje za najjaču opoziconu stranku, pa sad jel to SBB ili SDP, i šta je od to dvoje manje loše, to nek svako za se ocijeni.
To je tek prvi korak, jer se moramo naučiti, a moramo naučiti i one koji dobiju vlast, da će da lete začas ako ne rade kako treba.
Možemo izabrati opet SDA nakon 4 godine, ali nema sanse da smiju biti duze od jednog mandata inače dobijemo ovo što sad imamo, Sebiju, privatnu državu, bezakonje, pljačku najboljih kompanija (kome li su poklonili movinu FDS?), užasno loše zakone koji tretiraju tržište kapitala na štetu sitnih ulagača a u korist krupnih, itd... Ukratko pljačka na sve strane.
Jer se SDA ne boji za svoju guzicu.
putokaz1

#43610 Re: SDP

Post by putokaz1 »

drugi profil wrote:Ma mi nemamo kvalitetnu opoziciju, ali moramo srušiti antidržavnu i antinarodnu vlast jer nas već i biološki ugrožavaju.
Dakle glasati protiv SDA je prioritet.
A za koga?
Najbolje za najjaču opoziconu stranku, pa sad jel to SBB ili SDP, i šta je od to dvoje manje loše, to nek svako za se ocijeni.
To je tek prvi korak, jer se moramo naučiti, a moramo naučiti i one koji dobiju vlast, da će da lete začas ako ne rade kako treba.
Možemo izabrati opet SDA nakon 4 godine, ali nema sanse da smiju biti duze od jednog mandata inače dobijemo ovo što sad imamo, Sebiju, privatnu državu, bezakonje, pljačku najboljih kompanija (kome li su poklonili movinu FDS?), užasno loše zakone koji tretiraju tržište kapitala na štetu sitnih ulagača a u korist krupnih, itd... Ukratko pljačka na sve strane.
Jer se SDA ne boji za svoju guzicu.
putokaz1

#43611 Re: SDP

Post by putokaz1 »

SBB opozicija davno prošlo vrijeme
Alijanse protiv Sebije,kakav bi to svaez bio
hahahahah
drug_profi

#43612 Re: SDP

Post by drug_profi »

putokaz1 wrote:SBB opozicija davno prošlo vrijeme
Alijanse protiv Sebije,kakav bi to svaez bio
hahahahah
hajde da ne pravimo greške te vrste.
Jasno je ko dan da SDA kontroliše sve. Ministar FMERI je kao ispred SBB, a Novalićev stari ahbab i njegov kandidat za to mjesto.
SBB je ipak na neki način suprotstavljena SDA, barem kroz medije. Da li je to mudra predizborna kampanja ili istina to čemo saznati.
Ja ih ne bih otpisivao.
putokaz1

#43613 Re: SDP

Post by putokaz1 »

šTA JA ZNAM
SBB je bitan da smjeni vladu
A ako prođu prag mogu odlučit ko će vladat SDA ili Razjedinjena opozicija
Kod mene u općini dobili 4 mandata a jedan otišo SDA,a stali su troje uz SDP.
drug_profi

#43614 Re: SDP

Post by drug_profi »

.
Matzan

#43615 Re: SDP

Post by Matzan »

SDP ukoliko misli dobiti glasove Bošnjaka, onda nek se fino izjasne i promijene ime u SDP B(ošnjaka).
Ovako glume neku multi kulti bosansku stranku, a kao jedinog protivnika vide SDA i kako to njihovi simpatizeri imaju običaj reći "nepismene, zaostale i zatucane glasače SDA".
Ipak mislim da taj narod nije toliko nepismen i glup kakvim ga SDP elita smatra.
drug_profi

#43616 Re: SDP

Post by drug_profi »

Matzan wrote:SDP ukoliko misli dobiti glasove Bošnjaka, onda nek se fino izjasne i promijene ime u SDP B(ošnjaka).
Ovako glume neku multi kulti bosansku stranku, a kao jedinog protivnika vide SDA i kako to njihovi simpatizeri imaju običaj reći "nepismene, zaostale i zatucane glasače SDA".
Ipak mislim da taj narod nije toliko nepismen i glup kakvim ga SDP elita smatra.
što se da zamjetiti po rezultatima izbora....
Kako ba nije zatucan?
Po čemu nije, kad sve govori suprotno?
SDP nije ekskluzivno Bošnjačka stranka jer se njena politika ne zasniva na borbi za isključivo Bošnjačke interese.
problem je što nije dovoljno uradila da zaštiti i druge nacionalne interese, već je insistirala na nadnacionalnom i građanskom, što je sa moje tačke gledišta u redu, ali im je veliki minus kod Hrvata i Srba koji su dovoljno isprepadani majorizacijom.
Bilo je tu i možemo reći i taktičkih pobjeda a strateških grešaka, kao što je guranje Komšića u predsjedništvo. Htjelo se ukazati na pogrešan koncept vlasti, ali se dobilo nešto sasvim drugo.
Matzan

#43617 Re: SDP

Post by Matzan »

drugi profil wrote:
Matzan wrote:SDP ukoliko misli dobiti glasove Bošnjaka, onda nek se fino izjasne i promijene ime u SDP B(ošnjaka).
što se da zamjetiti po rezultatima izbora....
Kako ba nije zatucan?
Po čemu nije, kad sve govori suprotno?
SDP nije ekskluzivno Bošnjačka stranka jer se njena politika ne zasniva na borbi za isključivo Bošnjačke interese.
problem je što nije dovoljno uradila da zaštiti i druge nacionalne interese, već je insistirala na nadnacionalnom i građanskom, što je sa moje tačke gledišta u redu, ali im je veliki minus kod Hrvata i Srba koji su dovoljno isprepadani majorizacijom.
Bilo je tu i možemo reći i taktičkih pobjeda a strateških grešaka, kao što je guranje Komšića u predsjedništvo. Htjelo se ukazati na pogrešan koncept vlasti, ali se dobilo nešto sasvim drugo.

Evo, očit primjer onog što sam napisao.
Moraće SDP da pričeka bar još jedan 4-ogodišnji ciklus da malo nadođu.
Do tada :zzzz:
drug_profi

#43618 Re: SDP

Post by drug_profi »

Matzan wrote:

Evo, očit primjer onog što sam napisao.
Moraće SDP da pričeka bar još jedan 4-ogodišnji ciklus da malo nadođu.
Do tada :zzzz:
kako rekoh sve se najbolje vidi po rezultatima izbora, jer narod uvijek ima vlast kakvu zaslužuje, a mi ostali smo kolateralna šteta.
sarajevo999999

#43619 Re: SDP

Post by sarajevo999999 »

Normalno da ste zatucani i zaostali. To misle i glasaci SDA koji sisaju budžetsku sisu.
putokaz1

#43620 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Muhamed Murselović Zvani Holc pored svaki izbore kaže:
Svi koji radite za mene morate dostaviti spisak 20 glasača koji će glasat za me na listi SDA,ko ne dostavi ili ako ja ne dobijem te glasove tj ako ne prođem dobit će otkaz,inače rade za minimalac te na crno.
Uvjek prolazio
ultima_palabra

#43621 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Pa jebem ga, valjda ima i glasaca koji ne gledaju sve kroz prizmu nacionalnog... i koji traze stranke i pojedince koji ce uraditi nesto konkretno. Ne kazem da je to SDP, ali takvih biraca sigurno ima.

SDP nije popusio zato sto nije bosnjacka stranka, nego zato sto su imali kleptomane na svim nivoima vlasti.
Matzan

#43622 Re: SDP

Post by Matzan »

ultima_palabra wrote:
Pa jebem ga, valjda ima i glasaca koji ne gledaju sve kroz prizmu nacionalnog... i koji traze stranke i pojedince koji ce uraditi nesto konkretno. Ne kazem da je to SDP, ali takvih biraca sigurno ima.

SDP nije popusio zato sto nije bosnjacka stranka, nego zato sto su imali kleptomane na svim nivoima vlasti.

Ima, ali ne previše. Od Dejtona pa nadalje forsira se svrstavanje u torove.
A onaj koji je to trebao bar malo uzdrmati pao je na ovom što ti kažeš.
putokaz1

#43623 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Kod mene u Općini u SDP pozitivnih pomaka
Načelnik vijećnici predsjednici MZ rade lete na svaki problem tu su
radi se sve od pruznih prelaza reforme uprave reforme zdravstva gradnje puteva gradnje mostova sređivanja stanja budzeta saradnje s vjerskim zajednicama,načelnik na teren dodje i radi posjećuje ugrožene posjećuje radnike djecu privlači investitore ima pomaka
Ponaša se kao Evropski načelnik,zasada nema nekih afera niti se očekuju,taj pozitivizam je mal ali ipak pozitivizam
Treba priznat ima osoba koje su Zlajin Kadar da setako izrazim koji su dugo u SDP tako daih je teško otjerat odatle aneki su otišli
još da ima većinu u OV a stanje političko je 50%-50% u OV
On je svakako ranije i bio NS,i pomak je na bolje
Ali sam SDP na BH nivuo nema pomaka osim što pojedinci ljevičari pristupaju SDP,adut Sebija ide na korist SDP,uzdat se u autogol protivnika-nije uvjek dobro
Vodeću ulogu u ''Ljevici '' u KS sdp mora prepustiti NS,da NS bude nositelj,ipak u Gradu je NS tik ispod SDA,a SDP mora osigurat periferuju u savezu s GS i DF
putokaz1

#43624 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ima, ali ne previše. Od Dejtona pa nadalje forsira se svrstavanje u torove.
A onaj koji je to trebao bar malo uzdrmati pao je na ovom što ti kažeš.[/quote]
Jedini koji su protiv nacionalnih torova su Lijanovići 2010 stranka u u svim kantonima podjednaka među svim narodima oko 5-7% glasova.
Ideje ekonomske reforme te ukidanje kantona su ekstra-Dobre ideje loš Lider.
Eventualna koalicija protuiv Sebije i Dragana bi sadržavala možda i NSRZB ako prođe prag.
Lideri takve koalicije bi bili SDP,eventualno NS i.....Teško naći Opoziciju u Hrvatskom Narodu.
cvijet s reverom

#43625 Re: SDP

Post by cvijet s reverom »

http://www.072info.com/kcerka-direktora ... ila-posao/

Evo vam jedan crveni kmer u prirodnom elementu.Sve isto smeće.
Post Reply