SDP

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43576 Re: SDP

Post by sabina1 »

drugi profil wrote: A tu je pametna sabina sto sve zna i uvijek sa visine drzi lekcije.
U životu nikada nisam :
- pomislila a kamo li rekla ili napisala da sve znam
- ni pomislila a kamo li se obratila "s visine"
- ni pomislila da kamo li bilo kom "drzala lekcije"

Kada me opet nazoves "pametnom" u ironicnom kontekstu citirane recenice , svaki put cu post prijaviti.
Hvala.

Navela sam taj najbanalniji , najjednostavniji potencijalni primjer manipulacije u izmirenju poreskih obaveza a vrlo dobro znamo kako se potencijalni "domaćini" i "biznismeni" odnose prema svojim obavezama...mislim da su vec sada gubici po prodaji na crno i radu na crno enormni ali apsolutno svaki korektan privrednik treba imati rasterecenje od drzave i time bi SDP primarno i trebao da se bavi....
JThomas

#43577 Re: SDP

Post by JThomas »

ma vidiš da hoće meni da fakturiše...
drug_profi

#43578 Re: SDP

Post by drug_profi »

sabina1 wrote:
drugi profil wrote: A tu je pametna sabina sto sve zna i uvijek sa visine drzi lekcije.
U životu nikada nisam :
- pomislila a kamo li rekla ili napisala da sve znam
- ni pomislila a kamo li se obratila "s visine"
- ni pomislila da kamo li bilo kom "drzala lekcije"

Kada me opet nazoves "pametnom" u ironicnom kontekstu citirane recenice , svaki put cu post prijaviti.
Hvala.

Navela sam taj najbanalniji , najjednostavniji potencijalni primjer manipulacije u izmirenju poreskih obaveza a vrlo dobro znamo kako se potencijalni "domaćini" i "biznismeni" odnose prema svojim obavezama...mislim da su vec sada gubici po prodaji na crno i radu na crno enormni ali apsolutno svaki korektan privrednik treba imati rasterecenje od drzave i time bi SDP primarno i trebao da se bavi....
Znas kako se kaze: "ne pametuj".
Pa te koji tako drze lekcije, nazivamo pametnicama.
Dakle najbolje da nista ne diramo jer ne znamo. Pa hajmo naci nekog ko zna, a tebe i tvoju politticku opciju da ne uzimamo u obzir jer vi smatrate da je ovo ok.

Sto se tice rada na crno, bezobrazluk drzave je postao takav da je maltene patriotski cin prestati placati poreze. Ne kazem da to podrzavam, ali molim te, sta građanin dobije od te drzave za sve te novce koje mu ona otme? Ni lijeka, ni ljekara, ni sigurnost, ni nista.

Po meni je najbolje rjesenje povecati PDV sa uvodjenjem nize stope za osnovne artikle iz potrosacke korpe, te za liječenje i lijekove.
Za sve ostalo opaliti 25%, a smanjiti izdvajanje iz plate za zdravstveno i penziono. Penzijski i zdravstveni fond staviti na budzet. Gradjanin bi imao od toga garantovanu minimalnu penziju od recimo 250 maraka od drzave, i besplatnu primarnu zdravstvenu zastitu. Antibiotike i lijekove za djecu besplatno.
Za sve ostalo svaki pojedinac odgovara za sebe. 50% sadasnjih davanja ce i dalje davati u fondove ZZO i PIO, a ostatak koji mu se vise ne uzima moze ako hoce baciti, ili uloziti u dopunsko zdravstveno, zivotno ili neko drugo obezbjedjenje za crne dane.
naravnoda bi sad tu trebalo raditi matematiku da se vidi koliko se gubi, a koliko dobija, ali PDV moraju svi platiti, pa i oni koji rade na crno. Mislim da bi se pokazalo, em povecano prijavljivanje radnika, em veci priliv PDV-a od onoga sto se izgubilo samnjivanjem doprinosa.
Ujedno porasla bi kupovna moc gradjanima pa bi se novac i brze zavrtio.

Naravno da ima rupa u ovome jer ja ovo sad lupam i mozda pisem i gluposti, ali poenta je da ako ne mozes da iskorijenis rad na crno, nemoj povecavati dadjbine na plate jer ces samo povecavati problem. Smanjuj ih i idi na PDV.
Bosanski_kralj

#43579 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Šta je ovo SDP pokrenuo inicijativu da se gradonačelnik Sarajeva bira direktno na izborima?
Alfons Kauders

#43580 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Bosanski_kralj wrote:Šta je ovo SDP pokrenuo inicijativu da se gradonačelnik Sarajeva bira direktno na izborima?
Zato jer konacno priznaju da nece biti ujedinjenja ljevice, pa eto, onda bi barem da pokusaju klepiti gradonacelnika u Sarajevu... A ni to bezbeli nece moci
johntra

#43581 Re: SDP

Post by johntra »

Pa na istom su fonu i ostale stranke oko ovoga, i NS je na istom tragu inicijative...
putokaz1

#43582 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ako SDA ima tri načelnika a Hadzibajrić jedan
na osnovu čega bi direktnim izborom Ljevica pobjedila
JThomas

#43583 Re: SDP

Post by JThomas »

za direktni izbor ne znam jer nije takav sistem. ali tzv. ljevica jeste imala više gradskih vijećnika i dan prije konstituirajuće sjednice vijeća. ta je prednost bila i znatnija na dan održavanja izbora, jer su još tri-četiri odmah poslije izbora preletili u tzv. nezavisne.

na dan sjednice naravno nije :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#43584 Re: SDP

Post by Chmoljo »

putokaz1 wrote:Ako SDA ima tri načelnika a Hadzibajrić jedan
na osnovu čega bi direktnim izborom Ljevica pobjedila
ukupan zbir, bolji kandidat i sl.

da je Skaka stvarno kapacitet, stao bi na crtu Hadžibajriću. ali gradonačelnik je bio sigurica. ne vjerujem da bi neki drugi kandidat SDA isto tako lako prošao, računajući i Efendića i Koldžu.

kako god, sigurno je da se treba nekako riješiti ovaj birokratski haos u sarajevu i nekako premostiti jedan nivo vlasti... općinska, gradska, kantonalna... previše je to na malom prostoru.
putokaz1

#43585 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ukupan zbir :sdp+df+ns+gs+sdu+usd+.....
može parirat SDA da
Na čijoj strani bi bili Hadžibajrićevi,SBB,SBIH,BPS,BOSS,SPU......
Jedan na jedan=jedan SDA protiv jedan Udružene ljevice moglo bi biti neizvjesno
Ali 3 gradska načelnika bi iskoristila svoje pozicije i kupile veliki broj neodlučnoh birača
Tako da Direktan izbor ne znači apriori pobjedu,Ujedinjena ljevica,ako bi postojala,mora uza se imati i treću stranu
Ko sad čini vladu KS:SDA+dio SBB+dio DF+ manje stranke(BPS BOSS)
a razjedinjenu opoziciju:SDP+NS+dio DF+dio SBB
DIO=''nezavisni''
2018 nepotpuno je nejasna pozicija Hadžibajrića,da li će imati Stranku ili Listu ili na bilo koji način izać na kantonalne izbore,ako ne, koga će podržat njegovi glasači
Po meni bi trebalo da pređu prag SDP,NS,GS možda ostatak DF-ako imaju garanciju daće sve 4 preći prag,bolje je da izađu na izbore odvojeno radi većeg broja kandidata koji će privući veći broj glasača,da neki od ''lijevih'' glasova ne odu ka SDU,USD,BOSS,PSD,SDF...Mada taj Marjanović Pokret ko zna šta je
Ako GS ili DF nemogu samostalno proći prag moraju u koaliciju s nekim
Dok zaFederalni i BH nivu(sarajevka izborna jedinica)je druga priča-eventualni prolaz praga oko 10% tu moraju biti ujedinjeni bar dvije stranke u jedan blok-da se ne gubi mandat jer neka stranka nije prešla prag falilo 0,5%
U svemu tome mora SDP odigrat aktivnu ulogu,odstupit od nekih svojih stavova,odreći se ''jedini predstavnici socijaldemokratije'' i dopustit na eventulne koalicije za Federalni BH nivo budu i predsatavnici drugih stranaka ,ako to zasluzuju,nosioci listi.
Mora se izbjeći ljudi poput:Bećirovića,Berila,Miladina,Stojnića i sl
Predsjednik SDP Nikšić nema kapacitet da ujedni Sarajevsku ljevicu,Predsdnik DF ni govora,Bajrović(mijenja stranke ko čarape) NE
Kojović ima viziju,volju,ideju,komunikaciju ali ne želi koalicije sa SDA ili Trećom stranom niti pod svaku cijenu u ''Koaliciju ljevice'' koji neće podržat kadrove koji su tu godinama,u politici i čak u kriminalu,neće podržat istrošene Političare poput Komšića,s razlogom NS ''ucjenjuje'' je sam SDP ima u sebi ''SDA kadrova''
lacrima

#43586 Re: SDP

Post by lacrima »

Grad Sarajevo treba ukinuti, Kanton Sarajevo preimenovati u Grad Sarajevo sa svim ovlastima koje sad ima plus ovlastima koje sad ima Grad SA, a premijera preimenovati u gradonačelnika. Na taj način bi dobili moćnog gradonačnelnika kakav on i treba da bude, njegov izbor bi bio reprezentativan (neizravno na izborima), sadašnji fikus gradonačelnik ne bi više postojao.
JThomas

#43587 Re: SDP

Post by JThomas »

u zadnjim ciklusu rezultat bi bio kifla sa još više ovlasti...
lacrima

#43588 Re: SDP

Post by lacrima »

JThomas wrote:u zadnjim ciklusu rezultat bi bio kifla sa još više ovlasti...
Zar nije to i sada narod izabrao? Kifla je pobjednik izbora htjeli vi to priznat ili ne. SDP hoće sistem po kojem samo oni mogu izabrati gradonačelnika Sarajeva (a i u tom slučaju bi pobijedila SDA jer bi našli način i sistem jer su jednostavno prejaki).

Sada imamo Kiflu mandatara, i pod njegovom kontrolom (ili pod kontrolom SDA svedno) gradonačelnika Sarajeva. Zar nije bolje spojiti te dvje funkcije pa makar na plati uštediti?
JThomas

#43589 Re: SDP

Post by JThomas »

a ja rekao da nije?
Matzan

#43590 Re: SDP

Post by Matzan »

lacrima wrote:Grad Sarajevo treba ukinuti, Kanton Sarajevo preimenovati u Grad Sarajevo sa svim ovlastima koje sad ima plus ovlastima koje sad ima Grad SA, a premijera preimenovati u gradonačelnika. Na taj način bi dobili moćnog gradonačnelnika kakav on i treba da bude, njegov izbor bi bio reprezentativan (neizravno na izborima), sadašnji fikus gradonačelnik ne bi više postojao.
Gdje ti živiš kad se zanosiš ovakvim stvarima?!
Oni gledaju kako da izmisle još koju poziciju, a ne da nešto ukidaju.
lacrima

#43591 Re: SDP

Post by lacrima »

JThomas wrote:a ja rekao da nije?
Ne, nego da se ne bi protumačilo tako :D
Mislim da je ovaj moj prijedlog ok i da se može napraviti takav sistem. Sadašnji gradonačelnik ne služi ničemu, a nije ni reprezentativan jer se bira "dvostruko neizravno". Birači -> općinsko vijeće -> gradsko vijeće -> gradonačelnik. Ovako bi dvije te stepenice izbacili pa bi Skupština postala Gradsko vijeće, bila bi direktno izabrana na izborima a gradonačelnik bi imao velike ovlasti. Pa nek narod kažnjava na izborima ako šta ne valja.
JThomas

#43592 Re: SDP

Post by JThomas »

a gdje su tu oni koji se pitaju?
lacrima

#43593 Re: SDP

Post by lacrima »

JThomas wrote:a gdje su tu oni koji se pitaju?
Šta ba? De više od 3 riječi po postu napiši pa da znamo šta pitaš i na šta misliš...
JThomas

#43594 Re: SDP

Post by JThomas »

ja mislim da je dovoljno i ovako.
putokaz1

#43595 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Općina-Grad-Kanton-Federacija-BH
Osima Hažibajrića sve SDA
JNA OFICIR-BORAC PROTIV ANTIFAŠIZMA-KIFLA-FADIL OPANČIĆ Iz DONJEG BRABONIŠTA-KIM JONG JIL JUNIOR
Novak20

#43596 Re: SDP

Post by Novak20 »

Još jedan udarac za SDP.

https://www.faktor.ba/vijest/sedam-clan ... nku-252485

Sedam članova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas su podnijeli neopozive ostavke na članstvo u organima Općinskog odbora SDP-a Stari Grad Sarajevo.

......Nakon javne poruke na Facebooku, kojom je osoba zaposlena u centrali SDP-a poručila da mi USD-ovci nismo dobrodošli u SDP-u i da slijedimo primjer lektorice Ivane Grgić, a da se do dan danas niko od rukovodstva naše općinske organizacije, a ni iz rukovodstva SDP-a BiH, nije oglasio i sankcionirao ovakvo ponašanje, jasno je da se problemi u SDP-u više ne mogu gurati pod tepih – stoji u obrazloženju odluke koju potpisuju Vahid Alić, Amer Srna, Armis Mašić, Sanela Muharemović, Amela Avdić, Haris Hrvo i Mirjana Deak........
drug_profi

#43597 Re: SDP

Post by drug_profi »

Kako opozicija radi, SDA može raditi šta hoće, nemaju brige...
El_comadante

#43598 Re: SDP

Post by El_comadante »

Novak20 wrote:Još jedan udarac za SDP.

Sedam članova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas su podnijeli neopozive ostavke na članstvo u organima Općinskog odbora SDP-a Stari Grad Sarajevo.

......Nakon javne poruke na Facebooku, kojom je osoba zaposlena u centrali SDP-a poručila da mi USD-ovci nismo dobrodošli u SDP-u i da slijedimo primjer lektorice Ivane Grgić, a da se do dan danas niko od rukovodstva naše općinske organizacije, a ni iz rukovodstva SDP-a BiH, nije oglasio i sankcionirao ovakvo ponašanje, jasno je da se problemi u SDP-u više ne mogu gurati pod tepih – stoji u obrazloženju odluke koju potpisuju Vahid Alić, Amer Srna, Armis Mašić, Sanela Muharemović, Amela Avdić, Haris Hrvo i Mirjana Deak........
u neku ruku ja ovu Mirjanu Deak nebih ni primio nazad u SDP. svi su ovi a pogotovo ona bili u SDPu pa prešli u SDU pa dalje u USD. e sad kad je USD propao kao stranka hajd nazad u SDP.
Novak20

#43599 Re: SDP

Post by Novak20 »

El_comadante wrote:
Novak20 wrote:Još jedan udarac za SDP.

u neku ruku ja ovu Mirjanu Deak nebih ni primio nazad u SDP. svi su ovi a pogotovo ona bili u SDPu pa prešli u SDU pa dalje u USD. e sad kad je USD propao kao stranka hajd nazad u SDP.
:lol:

Sad googlam i vidim da je bila i u SzBiH.
drug_profi

#43600 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ba te političare od karijere, treba istjerati iz svake stranke. Hoćeš na budžet i na beneficirani staž?
Prvo zaradi iskustvo i hljeb u realnom sektoru ili kao šalteruša, nauči se raditi da možeš cijeniti privilegije koje dobijaš.
Post Reply