sabina1 wrote:drugi profil wrote:
A tu je pametna sabina sto sve zna i uvijek sa visine drzi lekcije.
U životu nikada nisam :
- pomislila a kamo li rekla ili napisala da sve znam
- ni pomislila a kamo li se obratila "s visine"
- ni pomislila da kamo li bilo kom "drzala lekcije"
Kada me opet nazoves "pametnom" u ironicnom kontekstu citirane recenice , svaki put cu post prijaviti.
Hvala.
Navela sam taj najbanalniji , najjednostavniji potencijalni primjer manipulacije u izmirenju poreskih obaveza a vrlo dobro znamo kako se potencijalni "domaćini" i "biznismeni" odnose prema svojim obavezama...mislim da su vec sada gubici po prodaji na crno i radu na crno enormni ali apsolutno svaki korektan privrednik treba imati rasterecenje od drzave i time bi SDP primarno i trebao da se bavi....
Znas kako se kaze: "ne pametuj".
Pa te koji tako drze lekcije, nazivamo pametnicama.
Dakle najbolje da nista ne diramo jer ne znamo. Pa hajmo naci nekog ko zna, a tebe i tvoju politticku opciju da ne uzimamo u obzir jer vi smatrate da je ovo ok.
Sto se tice rada na crno, bezobrazluk drzave je postao takav da je maltene patriotski cin prestati placati poreze. Ne kazem da to podrzavam, ali molim te, sta građanin dobije od te drzave za sve te novce koje mu ona otme? Ni lijeka, ni ljekara, ni sigurnost, ni nista.
Po meni je najbolje rjesenje povecati PDV sa uvodjenjem nize stope za osnovne artikle iz potrosacke korpe, te za liječenje i lijekove.
Za sve ostalo opaliti 25%, a smanjiti izdvajanje iz plate za zdravstveno i penziono. Penzijski i zdravstveni fond staviti na budzet. Gradjanin bi imao od toga garantovanu minimalnu penziju od recimo 250 maraka od drzave, i besplatnu primarnu zdravstvenu zastitu. Antibiotike i lijekove za djecu besplatno.
Za sve ostalo svaki pojedinac odgovara za sebe. 50% sadasnjih davanja ce i dalje davati u fondove ZZO i PIO, a ostatak koji mu se vise ne uzima moze ako hoce baciti, ili uloziti u dopunsko zdravstveno, zivotno ili neko drugo obezbjedjenje za crne dane.
naravnoda bi sad tu trebalo raditi matematiku da se vidi koliko se gubi, a koliko dobija, ali PDV moraju svi platiti, pa i oni koji rade na crno. Mislim da bi se pokazalo, em povecano prijavljivanje radnika, em veci priliv PDV-a od onoga sto se izgubilo samnjivanjem doprinosa.
Ujedno porasla bi kupovna moc gradjanima pa bi se novac i brze zavrtio.
Naravno da ima rupa u ovome jer ja ovo sad lupam i mozda pisem i gluposti, ali poenta je da ako ne mozes da iskorijenis rad na crno, nemoj povecavati dadjbine na plate jer ces samo povecavati problem. Smanjuj ih i idi na PDV.