manekenka u penziji wrote:Prvo, hvala svima na odgovorima.
Ja sam vise postala očajna kako sam joj vidjela suzice od bolova u malim okicama.
Eh sad sto se tiče štapića i stolice, vjerujem da sigurno pomaže. To dodje kao klistir i
beba se olakša ali ja nisam u stanju to da uradim. Mislim da bih prije napravila neku kardinalnu grešku prilikom tog "klistiranja" nego sto bih uradila to kako treba.
U svakom slučaju ima tu jednu napacenu stolicu dnevno i zaista, kao sto je @The Realist rekao, dijete poslje nje odmah zaspi.
Samo polako i nećeš. Vjeruj, ni mene niko to nije učio, ali sam jednostavno uradio. Prvi puta trajalo "godinu", jer sam se bojao

, poslije bez problema. Supruga počela raditi par mjeseci poslije.
Istina, kod tebe beba može sama, tako da možda i ne moraš, samo će se mučiti beba "malo". Kod nas je bio problem da NIKAKO ne bi sama kakila i moralo se nešto poduzeti.
dance_mom wrote:
Ma to je sasvim normalno, naci ce beba termin i da spava po danu, još je mala i nema vjerovatno neko posebno vrijeme. bitno je da noć prespava...i moja je u tom periodu počela da spava cijelu noć, pa kad smo pitali doktoricu je li je trebamo buditi da jede, žena nam odgovori : " A kako bi vama bilo da vam neko u 2 ujutro gure kašiku u usta?"...Znači, uživajte, dok traje

Ovdje samo paziti da ne bude prevruće i na dehidrataciju djeteta, ali kako ja vidim dijete i ne spava toliko puno, jedino ako baš "razvuče" sa snom, provjeriti malo bolje.
Anelicha wrote:
Sto se tice stolice,ni ja ne smijem toplomjer u guzu joj stavljati.. To moja mama radi il suprug :-$ neku noc,nakon 5 dana bez stolice mama toplomjer i olaksa se mala,sutradan opet zastoj. Pijem kompot,cak sam i njoj dala kasicicu al.. Vidim da se napinje,boli je,muci se i budi se od placa...
Kao što rekoh, nemam baš naučne potvrde da nešto što majke jedu uzrokuje grčeve, čak ni da puno kapi pomažu (ima objašnjenje kako djeluju i to nije nikakva varka, ali često ne mogu dovoljno djelovati, tj. ne mogu mjehuriće razbiti, ili spriječiti nastajanje istih), tako da kompot koji jedeš neće pomoći (objasnio sam zašto). Kažu da više psiha utiče na to da ljudi misle da je nešto stvarno pomoglo, nego što stvarno djeluje (naravno, nije uvijek tako, a ja bih stvano volio da djeluje

).
Koristite štapiće/toplomjer svaki dan, vjerujte, olakšat će i vama, a pogotovo bebi. Neće tu biti problema poslije i jednom će samo prestati potreba za tim. Svaki dan malo sačekate da vidite može li sama (tako smo mi, čekali i po par sati) i ako ne ide, pomognete.
Da napomenem. Ako dijete ima toliko problema sa stolicom, problem postaje sve gori i to iz razloga što njih to boli i kada shvate da naprezanje uzrokuje veći dio boli, krenu izbjegavati isto i sve manje pokušavaju imati stolicu. Radi toga ne treba predugo čekati. Znam da ovo većina zna, ali nije naodmet napomenuti ponovo

.