Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#4351 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: Zato su ta naselja odlicna. Svakako dijete neces pustiti da se igra ispred zgrade. Zelenilo ti i ne treba. U Sarajevu zato sluzi vikendica i okolne planine. A za igru igraone i sale. Ljeti je prevruce. jesen i zima svakako je smog, sta ce ti zelenilo ispred zgrade? Odrasli ne bi smjeli vani. A kamoli djeca.
Jel ovo neka ironija?
Excello

#4352 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Excello »

Thorgerson wrote:
Haris.ba wrote: Zato su ta naselja odlicna. Svakako dijete neces pustiti da se igra ispred zgrade. Zelenilo ti i ne treba. U Sarajevu zato sluzi vikendica i okolne planine. A za igru igraone i sale. Ljeti je prevruce. jesen i zima svakako je smog, sta ce ti zelenilo ispred zgrade? Odrasli ne bi smjeli vani. A kamoli djeca.
Jel ovo neka ironija?
Ko zna ... 100 ljudi, 100 cudi ...
P308

#4353 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

alphonse kauders wrote:
drag_gost wrote:Nakon svih manjih problema, koji su i normalni, jer se zgrada useljavala ili useljava ipak je Miljacka topla preporuka. Kvalitet stanova stvarno dobar.
Preporuka za šta:
stan u industrijskoj zoni?
miris Miljacke?
pogled na Remizu?
mogućnost dolaska na lokaciju isključivo ulicom Džemala Bijedića koja se ujutro i popodne zakrči jednako kao Zmaja od Bosne?
nedostatak normalne prodavnice u blizini?
čopore lutalica?
nedostatak bilo kakvog nagovještaja zelenila?
nedostatak bilo kakvog dječijeg igrališta?

Mislim, šta tu ima za hvaliti - dobro grijanje i izolacija? Kao da je to nešto nenormalno u Sarajevu.

Kvalitet stanova i kvalitet života u tim stanovima - različiti pojmovi. Vlasnici ovih novih nekretnina bez ikakve infrastrukture će uvidjeti realne cijene svojih stanova kad ih kroz nekoliko godina pokušaju prodati jer shvataju da im je naselje zbog gustine zgrada prenaseljeno i da se pretvara u džunglu i geto (ala Tibra).

Nije istina da Miljacka nema djecije igraliste :D

Image

U planu je jos jedno. Osim ovog, vec postoje i kosarkasko i fudbalsko igraliste (potpuno sredjeni i opremljeni). Kompletna pjesacka zona oko naselja je poplocana i duz naselja su stavili zardinjere u kojem je uredno zasadjeno cvijece. Ipak nedostaje jos zelenila ali je i to navodno u planu (kako i gdje, ne znam). Samo zato sto se nesto ne vidi iz Dzemala Bijedica i iz auta, ne znaci da nije tu :) Sto se tice pogleda, bar ima otvoren za razliku od brojnih zgrada u nekim drugim naseljima :D Mislim da postoje manje prodavnice u poslovnim prostorima, istina za vece kupovine moras ici dalje (mada Bingo na Otoci nije daleko).

Ja tu ne bih stan kupio iz nekih drugih razloga ali vjerujem da ce u skorijoj buducnosti i ostatak kompleksa srediti. Inace mi se izgled zgrada nikako ne dopada za razliku od sasvim solidnog rendera.
Haris.ba

#4354 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ja vjerujem da Bošnjo zna najbolje.

Od 2005. godine u EU je standard da za PM10 čestice godišnji nivo iznosi 40 µg/m3, a dnevni 50 µg/m3, s time da se to može 35 dana godišnje prešišati.

Na Otoci ima mjerna stanica. Imaju rezultati:

http://zrak.ekoakcija.org/otoka

Evo po gradovima.

http://zrak.ekoakcija.org/

A evo jedan prosjek za Sarajevo http://zrak.ekoakcija.org/2017/sarajevo

BROJ DANA U GODINI SA SREDNJIM DNEVNIM VRIJEDNOSTIMA PM10 VEĆIM OD 50 MCG/M3 (DOZVOLJENO 35)
72
SREDNJA GODIŠNJA VRIJEDNOST PM10 (GRANIČNA VRIJEDNOST JE 40 MCG/M3)
52

Znam ja da je teško Bošnji objasniti da je dao više od dvije milje po kvadratu da bi se trovao. Da dijete koje mu se igra ispred zgrade, igra se u otrovu. Ali, nek zgrada ima termofasadu.
Nedoumica

#4355 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nedoumica »

Riješili su oni to vrlo jednostavno, pomjerili su mjernu stanicu na prozracnije mjesto, da popravi vrijednosti :)
Haris.ba

#4356 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Nedoumica wrote:Riješili su oni to vrlo jednostavno, pomjerili su mjernu stanicu na prozracnije mjesto, da popravi vrijednosti :)
Ovo su rezultati sa tog "prozračnijeg" mjesta. Možda griješim, ali pomjerena je zbog izgradnje na mjestu gdje je bila. Nikakva zavjera.
VladaFBiH

#4357 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Nedoumica wrote:Riješili su oni to vrlo jednostavno, pomjerili su mjernu stanicu na prozracnije mjesto, da popravi vrijednosti :)
to se zaista desilo sa mjernom stanicom na Skenderiji koja je uvijek držala sve rekorde - pomjerena je kod Viječnice :)
VladaFBiH

#4358 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
Ovo su rezultati sa tog "prozračnijeg" mjesta. Možda griješim, ali pomjerena je zbog izgradnje na mjestu gdje je bila. Nikakva zavjera.
još su veći problem PM2.5 čestice koje ne smiju da mjere koje su puno opasnije od PM10...
Gray

#4359 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:Ja vjerujem da Bošnjo zna najbolje.

Od 2005. godine u EU je standard da za PM10 čestice godišnji nivo iznosi 40 µg/m3, a dnevni 50 µg/m3, s time da se to može 35 dana godišnje prešišati.

Na Otoci ima mjerna stanica. Imaju rezultati:

http://zrak.ekoakcija.org/otoka

Evo po gradovima.

http://zrak.ekoakcija.org/

A evo jedan prosjek za Sarajevo http://zrak.ekoakcija.org/2017/sarajevo

BROJ DANA U GODINI SA SREDNJIM DNEVNIM VRIJEDNOSTIMA PM10 VEĆIM OD 50 MCG/M3 (DOZVOLJENO 35)
72
SREDNJA GODIŠNJA VRIJEDNOST PM10 (GRANIČNA VRIJEDNOST JE 40 MCG/M3)
52

Znam ja da je teško Bošnji objasniti da je dao više od dvije milje po kvadratu da bi se trovao. Da dijete koje mu se igra ispred zgrade, igra se u otrovu. Ali, nek zgrada ima termofasadu.

Koliko više spominjanja tih dvije hiljade po kvadratu na ovoj temi, isto kao da se na drugim lokacijama stanovi džabe dijele.

Niko ne spori da je na Otoci zagađen zrak, ali koliko vidim nije ni u drugim dijelivoma nešto puno bolje, a ni u drugim gradovima, svi su zagađeni. Jbg, to nam je realnost života u BiH, ne možeš od toga puno pobjeći osim da živiš na trebeviću ili negdje.
Haris.ba

#4360 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Možda ako kupac stana artikuliše naglas - dao sam 2000 milje za kvadrat sa bih se trovao, imao redukcije vode, imao javni prevoz u rasulu, zdravstvo žalosno, sigurnosna situacija žalosna...možda nešta i učini konkretno na promjenama.
Gray

#4361 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:Možda ako kupac stana artikuliše naglas - dao sam 2000 milje za kvadrat sa bih se trovao, imao redukcije vode, imao javni prevoz u rasulu, zdravstvo žalosno, sigurnosna situacija žalosna...možda nešta i učini konkretno na promjenama.

Ok, ali to je pitanje cjelokupnog sarajeva, a ne novogradnje, što je tema ovdje. Ako ćemo tako, onda neko na marijin dvoru treba reći dao sam 3 hiljade maraka da bih se trovao...
Haris.ba

#4362 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Gray wrote:
Haris.ba wrote:Možda ako kupac stana artikuliše naglas - dao sam 2000 milje za kvadrat sa bih se trovao, imao redukcije vode, imao javni prevoz u rasulu, zdravstvo žalosno, sigurnosna situacija žalosna...možda nešta i učini konkretno na promjenama.

Ok, ali to je pitanje cjelokupnog sarajeva, a ne novogradnje, što je tema ovdje. Ako ćemo tako, onda neko na marijin dvoru treba reći dao sam 3 hiljade maraka da bih se trovao...
Ih. Kolega Turčin mi spomenu da je plaćao oko 4500 KM za jedan stan u onoj novoj zgradi na Marijin dvoru. Kaže, sviđa mu se ženi. Blizu čaršija. :D
Gray

#4363 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Haris.ba wrote:
Gray wrote:

Ih. Kolega Turčin mi spomenu da je plaćao oko 4500 KM za jedan stan u onoj novoj zgradi na Marijin dvoru. Kaže, sviđa mu se ženi. Blizu čaršija. :D

Ovo je za stanove kojim treba full renoviranje :D
drag_gost

#4364 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drag_gost »

alphonse kauders wrote:
drag_gost wrote:Nakon svih manjih problema, koji su i normalni, jer se zgrada useljavala ili useljava ipak je Miljacka topla preporuka. Kvalitet stanova stvarno dobar.
Preporuka za šta:
stan u industrijskoj zoni?
miris Miljacke?
pogled na Remizu?
mogućnost dolaska na lokaciju isključivo ulicom Džemala Bijedića koja se ujutro i popodne zakrči jednako kao Zmaja od Bosne?
nedostatak normalne prodavnice u blizini?
čopore lutalica?
nedostatak bilo kakvog nagovještaja zelenila?
nedostatak bilo kakvog dječijeg igrališta?

Mislim, šta tu ima za hvaliti - dobro grijanje i izolacija? Kao da je to nešto nenormalno u Sarajevu.

Kvalitet stanova i kvalitet života u tim stanovima - različiti pojmovi. Vlasnici ovih novih nekretnina bez ikakve infrastrukture će uvidjeti realne cijene svojih stanova kad ih kroz nekoliko godina pokušaju prodati jer shvataju da im je naselje zbog gustine zgrada prenaseljeno i da se pretvara u džunglu i geto (ala Tibra).
Preporuka za stan. Je li ti imas stan tu ili onako trujes, kao i inace?
pepeljara

#4365 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Mislim da je miljacka jedina od novih naselja napravila igraliste.. kako za djecu ogradjeno sa dosta zabavnog sadrzaja, tako i za odrasle (kosarkaske i fudbalske terene..).

Drugo, ima prodavnica, ima djecija igraona, a mislim da nema veceg sadrzaja jer koliko znam ms wood ne renta nego iskljucivo prodaje p prostore.

Definitivno fali svega...ali gdje ne fali..
DoradO

#4366 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DoradO »

nije miljacka jedina, ima i NO samo se takođe ne vidi sa ceste pa se ovdje mora često napomenuti da imaju kakvo takvo igralište i park a ako bude išta od ove škole između veneta i NO onda ja ne znam za kompletnije naselje u Sarajevu...

Image

@gray - u tlocrtu ima radijator ali sam ja iz nekih meni nepoznatih razloga izbacio i sad je tu plakar :D
pepeljara

#4367 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Super onda. Po meni i treba da bude zaklonjeno i dalje od ceste.
P308

#4368 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Od naselja novijeg datuma, i Šip ima igraliste, ne samo za manju djecu vec i za starije, ukljucujuci i kosarkasko i fudbalsko igraliste. O trgovinama i ostalim sadrzajima da ne govorim. A i izgradnja skole uskoro pocinje. Nije sve tako crno :)

@Dorado mogao si nam ti malo vise predstaviti Novu Otoku svojim odlicnim fotografijama. :D
amar36

#4369 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amar36 »

Otoka se ovdje spominje u vezi sa zagađenjem isto kao da je rezervat nekakav ograđeni, a stanje na potezu Stup - Vijećnica što se zagađenja tiče sve bukvalno u 5-10% razlike.
DaffyDuck

#4370 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DaffyDuck »

P308 wrote:Od naselja novijeg datuma, i Šip ima igraliste, ne samo za manju djecu vec i za starije, ukljucujuci i kosarkasko i fudbalsko igraliste. O trgovinama i ostalim sadrzajima da ne govorim. A i izgradnja skole uskoro pocinje. Nije sve tako crno :)

@Dorado mogao si nam ti malo vise predstaviti Novu Otoku svojim odlicnim fotografijama. :D
Šip je van ove kategorije, tamo se nisu preko noci projektri sa 6-8 spratova pretvorili u 15.
Tomahawk11
Globalni moderator

#4371 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

DoradO wrote:nije miljacka jedina, ima i NO samo se takođe ne vidi sa ceste pa se ovdje mora često napomenuti da imaju kakvo takvo igralište i park a ako bude išta od ove škole između veneta i NO onda ja ne znam za kompletnije naselje u Sarajevu...

Image

@gray - u tlocrtu ima radijator ali sam ja iz nekih meni nepoznatih razloga izbacio i sad je tu plakar :D
U Baru, prva slika, Tomislav tamni 3,5 KM :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#4372 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

pepeljara wrote:Mislim da je miljacka jedina od novih naselja napravila igraliste.. kako za djecu ogradjeno sa dosta zabavnog sadrzaja, tako i za odrasle (kosarkaske i fudbalske terene..).

Drugo, ima prodavnica, ima djecija igraona, a mislim da nema veceg sadrzaja jer koliko znam ms wood ne renta nego iskljucivo prodaje p prostore.

Nova Otoka - trgovina, kladionica neka, Lutrija, 5-6 lokala, frizerski, beauty studio, čini mi se i zubar, palačinkara, vjenčanice...priprema se i nešto gdje će se imati pojesti, kao neka ašćinica.
neki

#4373 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

amar36 wrote:Otoka se ovdje spominje u vezi sa zagađenjem isto kao da je rezervat nekakav ograđeni, a stanje na potezu Stup - Vijećnica što se zagađenja tiče sve bukvalno u 5-10% razlike.
zapravo je zimi područje oko Vijećnice i Baščaršije često zagađenije od Otoke..
Gray

#4374 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

Tomahawk11 wrote:
pepeljara wrote:Mislim da je miljacka jedina od novih naselja napravila igraliste.. kako za djecu ogradjeno sa dosta zabavnog sadrzaja, tako i za odrasle (kosarkaske i fudbalske terene..).

Nova Otoka - trgovina, kladionica neka, Lutrija, 5-6 lokala, frizerski, beauty studio, čini mi se i zubar, palačinkara, vjenčanice...priprema se i nešto gdje će se imati pojesti, kao neka ašćinica.
dva frizerska, pet kafića, zelenara, baloon land (malo random, ali eto), eki mikrokrediti...
Tomahawk11
Globalni moderator

#4375 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Gray wrote:
Tomahawk11 wrote:

dva frizerska, pet kafića, zelenara, baloon land (malo random, ali eto), eki mikrokrediti...
:thumbup:
Post Reply