Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#4351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

OldMayor wrote:Meni je normalno drago da se gradi, da se micemo sa neke nulte tacke.Ali me nervira ovo polu-otvaranje.

Cuj 2/3? Pa zavrsi ga jebemu majku, evo 10 godina ga prave, zavrsi ga kako treba i otvori. I kakva je poenta te zaobilaznice, kad ce se ljudi opet truckati nekim alternativnim putevima do mostarskog raskrca. Jer taj spojni put ja mislim jos nije ni na vidiku. Pa tu ce tek opsti haos bit.

Garantujem da ce se isto desiti i sa petljom na Stupu, jer nema sanse da oni ono zavrse do augusta koliko su produzili rok. Otvorit ce vjerovatno isto tako 3/4.

:roll: :run:
Nagradno pitanje: Koliko je puta otvarano nešto na 50km auto-puta Sarajevo-Zenica?
proljeceudecembru

#4352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by proljeceudecembru »

Kako se sad ulazi na Stup onda, posto dolazim iz Zenice, a nisam neki dan uopce mogao skrenutiu prema MOstaru na Stupu vec negdje okolo :run:
ILVIIR

#4353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ILVIIR »

Golf 6 wrote:
neki wrote:
Golf 6 wrote: ili je novinar glupan ili nije dobro prenijeo, ili je glupan taj koji je tako izjavio (Karić) da dionica Jošanica-Vlakovo čini 2/3 ukupne zaobilaznice, što je totalna glupost
pitanje je da li čini i polovinu !?!?

druga glupost je ta, što će opet biti zagušenje na Vlakovu, ako se ne riješi spojna cesta Vlakovo - Mostarsko raskršće, a neće sigurno, jer se na tome sada uopšte ništa ne radi
Ako cemo racunati duzinu dionica, onda Josanica-Vlakovo cini i vise od 2/3 ukupne obilaznice.

Sto se druge gluposti koju navodis tice, upravu si, time nista nece rijesiti, pogotovo sto se iz pravca Mostara prema Zenici uopste nece moci prikljuciti na obilaznicu..
ti ili pojma nemaš ili si nešto pobrko
ako zatreba i nacrtat ću ti, ali da probam objasnit prvo

Jošanica - Vlakovo je 9,7 km
Vlakovo - Lepenica 10,2 km
Lepenica - Tarčin 10 km
dakle ukupno zaobilaznica je 30 km !!!!
dakle, neće biti gotovo ni 1/3 !!!
očigledno je ovdje novinar ili onaj zvekan Karić obrno riječi, valjda je htio reći da će ostati neurađeno još 2/3
:D
znas li ti sta se podrazumjeva pod sarajevkom zaobilaznicom?
ovo gore nabrojano: NE
neki

#4354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Golf 6 wrote:
neki wrote:
Golf 6 wrote: ili je novinar glupan ili nije dobro prenijeo, ili je glupan taj koji je tako izjavio (Karić) da dionica Jošanica-Vlakovo čini 2/3 ukupne zaobilaznice, što je totalna glupost
pitanje je da li čini i polovinu !?!?

druga glupost je ta, što će opet biti zagušenje na Vlakovu, ako se ne riješi spojna cesta Vlakovo - Mostarsko raskršće, a neće sigurno, jer se na tome sada uopšte ništa ne radi
Ako cemo racunati duzinu dionica, onda Josanica-Vlakovo cini i vise od 2/3 ukupne obilaznice.

Sto se druge gluposti koju navodis tice, upravu si, time nista nece rijesiti, pogotovo sto se iz pravca Mostara prema Zenici uopste nece moci prikljuciti na obilaznicu..
ti ili pojma nemaš ili si nešto pobrko
ako zatreba i nacrtat ću ti, ali da probam objasnit prvo

Jošanica - Vlakovo je 9,7 km
Vlakovo - Lepenica 10,2 km
Lepenica - Tarčin 10 km
dakle ukupno zaobilaznica je 30 km !!!!
dakle, neće biti gotovo ni 1/3 !!!
očigledno je ovdje novinar ili onaj zvekan Karić obrno riječi, valjda je htio reći da će ostati neurađeno još 2/3
jbg..sto bi rekli ispeci pa reci...
Zaobilaznica obuhvata samo dio van zatvorenog sistema naplate a on se proteze od Josanice do Vlakova.
Dakle obilaznica = Josanica - Vlakovo i brza cesta Butile-Brijesce... Vlakovo-Tarcin je dio autoputa 5c i ne spada u obilaznicu..
Naslovnica

#4355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Naplatne kućice će biti iza petlje Vlakovo, tamo god Šaminog Gaja.
Naslovnica

#4356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Meni je najbolji fazon ono otvaranje ublehaško otvaranje Bijače, do koje ide kozja staza, i dalje nastavlja kozja staza...
8-) :lol:
staradis

#4357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by staradis »

prije jedno 50 postova je pisalo da se u 2014 planira izgradnja 50 km autoputa? :lol: :lol:
Naslovnica

#4358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

staradis wrote:prije jedno 50 postova je pisalo da se u 2014 planira izgradnja 50 km autoputa? :lol: :lol:
Pa planira se izgradnja cijele trase, kod nas je sve u planovima...
I ja planiram da guzim večeras, dabogdo... :lol: 8-)
Eto, otvara se Sarajevska zaobilaznica 1.Jula (prvo je bila priča da će 1.Maja).
Lot1, 2 i 3 do izbora, bar se tako priča u brijačnici.
U inačici, nije sve tako sjajno (kako SDP-ovi plaćenici pišu na portalu kada se pojavi bilo kakva vijest o SDP-u, kadru u Autocestama, Nerminu Nikšiću...), niti je tako crno kako pojedinci žele da izgleda.
Otvoriće se do izbora autocesta sve do Tarčina, pa makar i poluzavršena, i po jedna traka u svakom smjeru, samo da se to prikaže kao uspjeh SDP-a i njegovih kadrova.
VjecitiStudent

#4359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:jbg..sto bi rekli ispeci pa reci...
Zaobilaznica obuhvata samo dio van zatvorenog sistema naplate a on se proteze od Josanice do Vlakova.
Dakle obilaznica = Josanica - Vlakovo i brza cesta Butile-Brijesce... Vlakovo-Tarcin je dio autoputa 5c i ne spada u obilaznicu..
Ako sam dobro upratio jučerašnju vijest, izgleda su skontali da će i taj dio ubuduće naplaćivati.
Naslovnica

#4360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:jbg..sto bi rekli ispeci pa reci...
Ako sam dobro upratio jučerašnju vijest, izgleda su skontali da će i taj dio ubuduće naplaćivati.
Ako budu naplaćivali od Jošanice do Vlakova, NEKA SE UBIJU!
karanana

#4361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

sad na tvsa rekose da nece.
neki

#4362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Golf 6 wrote:ej, de mi pokaži naplatne kućice na Vlakovu ??
Image

Kao sto vidis, ceono naplatno mjesto...ako uopste shvatas sta to oznacava.

P.S. Naplata obilaznice nikad nije bila planirana, niti ce biti. A sad je to i fizicki neizvodljivo
ILVIIR

#4363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ILVIIR »

Golf 6 wrote:ej, de mi pokaži naplatne kućice na Vlakovu ??
imas slike na ssc. u izgradnji su (naplatne kucice) jos uvijek.
DoradO

#4364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DoradO »

johntra

#4365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Evo za put Sarajevo-Tuzla:
Javno preduzeće Ceste Federacije BiH 14. aprila u Sarajevu će potpisati ugovor za građevinske radove na projektu Tunel Karaula s izvođačem radova, građevinskom firmom Strabag AG iz Austrije.

Iz Cesta FBiH podsjećaju da je cestovni pravac M 18 Šićki Brod - Semizovac izgrađen prije oko 50 godina, te da se odlikuje vrlo skromnim tehničkim elementima, oštrim horizontalnim i vertikalnim krivinama, većim uzdužnim nagibom i nedovoljnom širinom kolovoza.

Ističu da će izgradnjom Tunela Karaula, mostova i trase, postojeća dionica biti skraćena za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spuštena za 120 m.

Projektovana dužina tunela iznosi 902,13 m, a za tu dužinu tunela po propisima obavezan je tunel za izlaz u nuždi dužine 420 m.

Ugovorena cijena je 24.257.083,13 KM, a rok za završetak građevinskih radova je 10 mjeseci.

Nadzor radova vršit će Roughton International iz Velike Britanije i Institut IPSA, a podkonsultant je Geotehnički studio.

Ugovorena cijena za nadzor je 914.717,70 KM, saopćeno je iz JP Ceste FBiH.
OldMayor

#4366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Znaci neko ko ide iz Zenice za jug, ce izaci iz sistema naplate u Josanici, uci na zaobilaznicu do Vlakova i onda opet uci u sistem naplate?

Ja ne znam jesam li dobro razumio onaj tekst od neki dan, ali je nesto sve okolokole bilo da bi oni to uvezali, kao eto da bude jednostavnije. Ali eto ako grade kucice, mislim onda da nema nista od toga. :-D
StupskaBitanga

#4367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Znaci neko ko ide iz Zenice za jug, ce izaci iz sistema naplate u Josanici, uci na zaobilaznicu do Vlakova i onda opet uci u sistem naplate?
tačno
OldMayor

#4368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Naslovnica wrote:
staradis wrote:prije jedno 50 postova je pisalo da se u 2014 planira izgradnja 50 km autoputa? :lol: :lol:
Eto, otvara se Sarajevska zaobilaznica 1.Jula (prvo je bila priča da će 1.Maja).
U inačici, nije sve tako sjajno (kako SDP-ovi plaćenici pišu na portalu kada se pojavi bilo kakva vijest o SDP-u, kadru u Autocestama, Nerminu Nikšiću...), niti je tako crno kako pojedinci žele da izgleda.
Otvoriće se do izbora autocesta sve do Tarčina, pa makar i poluzavršena, i po jedna traka u svakom smjeru, samo da se to prikaže kao uspjeh SDP-a i njegovih kadrova.
Karić je jucer izjavio, u najbolje slucaju - da se sve poklopi do 2022. godine, mozemo ocekivati kraj izgradnje. Znaci U NAJBOLJEM slucaju, a posto kod nas to nikad nije slucaj, nema sanse da mi ovo zavrsimo do 2025 - 2030. Jedino da nam se desi neki ekonomski bum ili nesta.

2006. je zavrsena studija izvodljivosti. I eto za 8 godina mi sad evo nazor nekako hocemo da sklepamo tih 100km autoputa, ostaje nam jos 200+!

U ovih ovih 200+ ostaju veoma teske dionice prema jugu, gdje nas nema nigdje - kao stoje tunel Prenj duzine jebenih 6,5km!!! I to bi kao trebali zavrsiti za 8 godina? Mada su izgleda odustali od dvije cijevi kod ovog tunela, nego ce ici najvjerovatnije jedna cijev. Nebitno, taj tunel se vec davno trebao probijati.

Po mom misljenju, ako smo vec krenuli sa ovim projektom, uzmi brate odmah kredit od toliko i toliko milijardi, zavali nas i gotovo. Mislim vec smo u govnima. Uzmi, angazuj na citavoj trasi radove, busi odmah ove tunele, napadaj teske dionice i gotovo.

Ovo cjepkanje ce izvuci duplo vise para, to se vec sada desava. Da ne govorim o smjenama vlasti, jer sad kad se zavrse izbori eto opet zastoja, dok se oni skontaju ko ce preuzeti Autoceste sve ce stajati.

:bih:
shake69

#4369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

OldMayor wrote:
Naslovnica wrote:
Karić je jucer izjavio, u najbolje slucaju - da se sve poklopi do 2022. godine, mozemo ocekivati kraj izgradnje. Znaci U NAJBOLJEM slucaju, a posto kod nas to nikad nije slucaj, nema sanse da mi ovo zavrsimo do 2025 - 2030. Jedino da nam se desi neki ekonomski bum ili nesta.

2006. je zavrsena studija izvodljivosti. I eto za 8 godina mi sad evo nazor nekako hocemo da sklepamo tih 100km autoputa, ostaje nam jos 200+!

U ovih ovih 200+ ostaju veoma teske dionice prema jugu, gdje nas nema nigdje - kao stoje tunel Prenj duzine jebenih 6,5km!!! I to bi kao trebali zavrsiti za 8 godina? Mada su izgleda odustali od dvije cijevi kod ovog tunela, nego ce ici najvjerovatnije jedna cijev. Nebitno, taj tunel se vec davno trebao probijati.

Po mom misljenju, ako smo vec krenuli sa ovim projektom, uzmi brate odmah kredit od toliko i toliko milijardi, zavali nas i gotovo. Mislim vec smo u govnima. Uzmi, angazuj na citavoj trasi radove, busi odmah ove tunele, napadaj teske dionice i gotovo.

Ovo cjepkanje ce izvuci duplo vise para, to se vec sada desava. Da ne govorim o smjenama vlasti, jer sad kad se zavrse izbori eto opet zastoja, dok se oni skontaju ko ce preuzeti Autoceste sve ce stajati.

:bih:
Tako je, Mayore! Kilavo se radilo a najozbiljniji pristup i vidljivi ucinci bili su samo u godinama pred izbore! da narod vidi ko radi. Bullshit!
Moralo se brze raditi prema Doboju, iz pravca Zenice i sa sjevera, od granice s CRO. Oko Prenja izgleda jedino izvjesna jedna tunelska cijev, ko bi to platio tako nerentabilnu cestu?) i dugogodisnja patnja. Ako se ikada izgradi. Ostalo bi moglo.
karanana

#4370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

tako je. ovaj sdp nam maze oci sa tom nekom psiholoskom granicom od 100 kilometara koja ce se kao zavrsiti do izbora.

kao prvo ja nikako da saberem tih 100 kilometara o kojima oni pricaju. mozda i ima. josanica-zenica jug mozda je nekih 60, onda do tarcina nekih 20 i onda se mozda moze sabrati 20ak sto mrljave po hercegovini. ali u biti dosta toga je zapoceto i u prethodnoj vlasti pa se mrljavilo a ovi dosli i zavrsili. sta su uradili a da su zapoceli od nicega? mozda onih dole 5 km u hercegovini.

sve je ovo traljavo i mrljavo tako da ne znam koji se klinac hvale.
Hajvan

#4371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

šteta što Gradska Zaobilaznica nije produžena do Rakovice, te Ilijaša na sjeveru...
shake69

#4372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

karanana wrote:tako je. ovaj sdp nam maze oci sa tom nekom psiholoskom granicom od 100 kilometara koja ce se kao zavrsiti do izbora.

kao prvo ja nikako da saberem tih 100 kilometara o kojima oni pricaju. mozda i ima. josanica-zenica jug mozda je nekih 60, onda do tarcina nekih 20 i onda se mozda moze sabrati 20ak sto mrljave po hercegovini. ali u biti dosta toga je zapoceto i u prethodnoj vlasti pa se mrljavilo a ovi dosli i zavrsili. sta su uradili a da su zapoceli od nicega? mozda onih dole 5 km u hercegovini.

Kad covjek pojednostavi, ispada da se ne smije 'napasti jos tri-cetiri dionice autoceste jer Ramic i njegova firma ne mogu jbg stici na sve. Cekaj, dok zavrsi, pa da mu damo jos jedan posao. OK, nisu losi, ali zar nije interes da se sto prije zavrsi a ne da dioinicu po dionicu rade isti?
Svi odreda su nam uzeli zivota s autocestom bar deset godina.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#4373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matijevic_Vlado »

Naslovnica wrote:Meni je najbolji fazon ono otvaranje ublehaško otvaranje Bijače, do koje ide kozja staza, i dalje nastavlja kozja staza...
jesi li 100% siguran za te kozije staze? vidio svojim ocima?
Naslovnica

#4374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Matijevic_Vlado wrote:
Naslovnica wrote:Meni je najbolji fazon ono otvaranje ublehaško otvaranje Bijače, do koje ide kozja staza, i dalje nastavlja kozja staza...
jesi li 100% siguran za te kozije staze? vidio svojim ocima?
Čuj vidio?!
PA KOZE ČUVAO TAMO, ČOBANISO, drug moj...
:lol:
McMoy

#4375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by McMoy »

shake69 wrote:
karanana wrote:tako je. ovaj sdp nam maze oci sa tom nekom psiholoskom granicom od 100 kilometara koja ce se kao zavrsiti do izbora.

Kad covjek pojednostavi, ispada da se ne smije 'napasti jos tri-cetiri dionice autoceste jer Ramic i njegova firma ne mogu jbg stici na sve. Cekaj, dok zavrsi, pa da mu damo jos jedan posao. OK, nisu losi, ali zar nije interes da se sto prije zavrsi a ne da dioinicu po dionicu rade isti?
Svi odreda su nam uzeli zivota s autocestom bar deset godina.

Cilj je bio da se domaće firme ujedine u konzorcij kako bi mogle uošte izaći na tender koji kontroliše onaj ko posuđuje novac. Bosanskohercegovačke firme, koje su nekad bile poznate i van prostora bivše države, u ratu i nakon njega su devastirane i opljačkane - od istih su ostali samo goli zidovi.
Zaboli me briga za bilo koju partiju, ali ako je išta korisno urađeno na ovom projektu onda je to da nam slovenačke i ine hrvatske firme ne odnose i ovo malo hljeba iz države.
Al' treba to ponekad i prokontati...
Post Reply