Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
tominjo
-
tominjo
-
tominjo
- Distortion
#4354 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Danas je u Zenici bilo hladno, jutarnja -2 dnevna do 3 stepena ako se ne vara. Za 12 dati inverter 12tka potrosio 3,3 kw odnosno za 24 sata 6,4 kw.
- Drvosjeca iz Dejcica
#4355 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Distortion wrote:Ne razumijem sta kovektor za dva sata moze da zagrije? To je privremeno i kad ga ugasis soba se brzo ohladi. Nije ni cijelo vrijeme 15 stepeni jer su jutra hladna kao i veceri. Jel tebi primarni izvor zagrijavanja konvektor ili?
Kolega s posla se grije na 1 konvektor (52m2) koji je stavio u dnevnu sobu koja je 20m2 dok mu spavacu i kupatilo griju vertikale. Racun za struju mu dodje 100-150 KM i ja mislim da je to puno. Pri tom, mislim da mu konvektor ne radi dok su on i zena na poslu.
Kako nije puno. Ja grijem oko 120m2 sa tri inverter uređaja (ništa posebno solidni Kinez Haier) pa očekujem oko 120KM ukupno sa svom potrošnjom. Bilo je dana kada invertere nisam gasio i gotovo uvijek su mi radila minimalno dva, nekad i tri. Do duše meni su bojleri na plin.
-
tominjo
-
tominjo
#4357 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
evo još jedan - test usporedbatominjo wrote:evo zadnjeg mjerenja potrošnje klima uređaja prilikom grijanja...
https://youtu.be/Fqp9_Ep25dM
klima vs plinsko etažno
https://youtu.be/yh5NNMTKFI0
- nexteen
#4358 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prosao novembar , sinoc oko 23h zabelezio potrosnju itd .. Evo postavljam opet tabele i sliku meraca

MERAC POTROSNJE
http://i.imgur.com/WcViyDu.jpg
Znaci u novembru potrosio 63.2kw = 569 din za grejanje na 23c bez gasenja klime , luftiranje oko 4x dnevno po nekih 5 min .. Kao sto se moze videti iz tabele , 10 dana nije uopste grejano jer nije ni bilo potrebe , u stanu bez grejanja tada bila temp izmedju 22-23c , kad je prvi put pala ispod 22c klima je upaljena . Od 11.10 - 01.12 potroseno ukupno 105.7kw = 952 din
.

MERAC POTROSNJE
http://i.imgur.com/WcViyDu.jpg
Znaci u novembru potrosio 63.2kw = 569 din za grejanje na 23c bez gasenja klime , luftiranje oko 4x dnevno po nekih 5 min .. Kao sto se moze videti iz tabele , 10 dana nije uopste grejano jer nije ni bilo potrebe , u stanu bez grejanja tada bila temp izmedju 22-23c , kad je prvi put pala ispod 22c klima je upaljena . Od 11.10 - 01.12 potroseno ukupno 105.7kw = 952 din
.
-
tominjo
#4359 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja sam potrošio 62 kn struje = 8.2 Eura
nažalost nemam točno u KWH ali to je negdje sve zajedno cca 70 kWh - 75 kWh.
nažalost nemam točno u KWH ali to je negdje sve zajedno cca 70 kWh - 75 kWh.
-
bokivr
-
maoce
#4361 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozz svim forumasima,
malo sam bio odsutan a ostao sam duzan iznijeti svoje iskustvo...Zahvaljujuci ovom forumu kupio sam nocriu 14 prosle godine i mogu da kazem da sam vise nego pozitivno iznenadjen radom klime a i racunima...Zivim u dvoeteznom stanu od 100m2,prizemlje 50m2 i sprat 50m2 stim da su na spratu spavace sobe i kupatilo a u prizemlju dn.soba,kupatilo,kuhinja i trpezarija,odlicna izolacija...Zahvaljujuci pogodnom rasporedu prostorija postavio sam klimu na mjesto sa kojeg duva u sredisnji dio stana tako da se iskljucivo nocriom grijem...Stepeniste je otvorenog tipa tako da dio temperature prirodno sam ide na sprat tako da na spratu imam ujednacenu temperaturu oko 20C...Nocriu drzim na 24C,3.brzina ventilatora,palim je ujutro u 6h a gasim u 22h...U prizemlju mi konstantno izmedju 24C-25C,za mene je malo visa temperatura ali supruga preferira toplinu a i klinci su cesto na tepihu...Prije kupovine nocrie grijao sam se sa Noirot konvektorima koji su mi i dalje na zidovima,imam u prizemlju instalirana 3 kom po 2kw i oni su me super grijali,na pratu u 4 kom po 1kw,takodje nisam palio na spratu...Udobnost grijanja sa konvektorima je za 10 ali racuni ne bas...Tu zimu sam na grijanje potrosio oko 800 km sto i nije strasno kako su moje kolege prosle sa slabije izolovanim stanovima...Napominjem da sam max ekonomisao sa konvektorima..Sa Nocriom zimu sam prosao sa oko 300 km,tako da sam vise nego zadovoljan...Nocria se patila sa defrostima na temp oko 0 kad je velika vlaga,za 31.12. je radila na -18,sa rijetkim defrostima,nisam znao da je tako hladno inace bih je ugasio,uradjaja radi...
Da skratim i ovako predugo izlaganje,moje iskustvo sa grijanjem je definitivno na strani invertera,u buducnosti planiram uzeti jos jedan manji na sprat i staviti harmonika vrata na stepeniste tako da mogu na ekstremnim minusima olaksati rad nocrie a na spratu bi manja jedinica odradjivala posao...Hvala na informacijama i iskustvima,pozz svim forumasima
malo sam bio odsutan a ostao sam duzan iznijeti svoje iskustvo...Zahvaljujuci ovom forumu kupio sam nocriu 14 prosle godine i mogu da kazem da sam vise nego pozitivno iznenadjen radom klime a i racunima...Zivim u dvoeteznom stanu od 100m2,prizemlje 50m2 i sprat 50m2 stim da su na spratu spavace sobe i kupatilo a u prizemlju dn.soba,kupatilo,kuhinja i trpezarija,odlicna izolacija...Zahvaljujuci pogodnom rasporedu prostorija postavio sam klimu na mjesto sa kojeg duva u sredisnji dio stana tako da se iskljucivo nocriom grijem...Stepeniste je otvorenog tipa tako da dio temperature prirodno sam ide na sprat tako da na spratu imam ujednacenu temperaturu oko 20C...Nocriu drzim na 24C,3.brzina ventilatora,palim je ujutro u 6h a gasim u 22h...U prizemlju mi konstantno izmedju 24C-25C,za mene je malo visa temperatura ali supruga preferira toplinu a i klinci su cesto na tepihu...Prije kupovine nocrie grijao sam se sa Noirot konvektorima koji su mi i dalje na zidovima,imam u prizemlju instalirana 3 kom po 2kw i oni su me super grijali,na pratu u 4 kom po 1kw,takodje nisam palio na spratu...Udobnost grijanja sa konvektorima je za 10 ali racuni ne bas...Tu zimu sam na grijanje potrosio oko 800 km sto i nije strasno kako su moje kolege prosle sa slabije izolovanim stanovima...Napominjem da sam max ekonomisao sa konvektorima..Sa Nocriom zimu sam prosao sa oko 300 km,tako da sam vise nego zadovoljan...Nocria se patila sa defrostima na temp oko 0 kad je velika vlaga,za 31.12. je radila na -18,sa rijetkim defrostima,nisam znao da je tako hladno inace bih je ugasio,uradjaja radi...
Da skratim i ovako predugo izlaganje,moje iskustvo sa grijanjem je definitivno na strani invertera,u buducnosti planiram uzeti jos jedan manji na sprat i staviti harmonika vrata na stepeniste tako da mogu na ekstremnim minusima olaksati rad nocrie a na spratu bi manja jedinica odradjivala posao...Hvala na informacijama i iskustvima,pozz svim forumasima
- mayab
#4362 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U kojem si mjestu, geografski?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4363 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
susim kosu na konvektor
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#4364 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Patio se led na njoj, a ne onamaoce wrote:Nocria se patila sa defrostima na temp oko 0 kad je velika vlaga,za 31.12. je radila na -18,sa rijetkim defrostima,nisam znao da je tako hladno inace bih je ugasio,uradjaja radi...
I ne boj se da ce se ista desiti, to su uredjaji koji su namijenjeni grijanju pri niskim vanjnskim temperaturama, mislim da i na -30 ne bi nista osjetaila.
Uzivaj
- nexteen
#4365 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko para si spreman dati za taj manji uredjaj ?
I koju velicinu bi uzeo 7 . 9 ili 12-ku ?
I koju velicinu bi uzeo 7 . 9 ili 12-ku ?
-
_Astra_
#4366 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koji proizvodjac/model do 2200km? (12ka).
Ovlasteni za Beko (
) mi preporucuje Daikin, zaboravih model...
Ovlasteni za Beko (
- rovac13
#4367 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za te pare biras mozes kupit skoro svaku 12ku._Astra_ wrote:Koji proizvodjac/model do 2200km? (12ka).
Ovlasteni za Beko () mi preporucuje Daikin, zaboravih model...
Najbolje serije su:
-iz fujitsu ....12 LTCA
-iz mitsubishi fh35ve
-toshiba daisekai 35 (poskupa)
-daikin ururu sarara (preskupa)
Ja da ponovo sebi biram.......mislim da nebi isao na top modele......jesu oni najbolji......ali su poskupi i diskutabilno je kad ce se isplatit i da li ce uopce......radije bi umjesto jedne top klime uzeo dvije iz srednje klase.......dvije klime bi bolje pokrile prostor......imao bi bolji konfor manje duvanje tisi rad itd..........sve one toliko malo trose da je tesko ustedit nesto znacajno boljim modelom.
Ali ako se ima love onda zasto ne
-
passiv
#4368 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je neko imao problema sa vodom? Danas mi je voda nekako zaledila u onom crijevu za odvodnju, vanjska jedinica i voda je curila iz unutrašnje jedinice
Već sam se javio serviseru, ali eto da vidim da li je iko imao ovakvih problema i da li je moguće da se jedinica pokvarila zbog ove vode
- rovac13
#4369 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U rezimu grijanja voda (kondenz) se nakuplja na izmjenjivacu vanjske jedinice i tu curi van.
U rezimu hladjenja voda (kondenz) se nakuplja u unutrasnjoj jedinici.....i curi niz odvod van.
Ako si stavio klimu na grijanje kako moze nesto curit iz unutrasnje jedinice.....ona bi trebala biti suha
Jel unutrasnja jedinica visa od vanjske ?
U rezimu hladjenja voda (kondenz) se nakuplja u unutrasnjoj jedinici.....i curi niz odvod van.
Ako si stavio klimu na grijanje kako moze nesto curit iz unutrasnje jedinice.....ona bi trebala biti suha
Jel unutrasnja jedinica visa od vanjske ?
-
passiv
#4370 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije unutrašnja je niža. Problem je što je kompletno crijevo vani, kroz koje ide ta voda zaledilo i onda je počela ta voda unutra ići, grijanje je naravno i to 23 stepena
-
kakavdanakneiskustvu
#4371 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
jesu li vam konvektori stalno upaljeni kad ste u kuci,ili ih gasite?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#4372 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa vjerovatno rade 24h, jerbo tako najmanje potrose. Samo se ne mogu tacno sjetiti koliko tacno manje, sve zavisi ko ti podvali koji. Imaju oni, norveski, pa finski...imaju magicne termostate i ultrasonicne usmjerivace toploh vazduha.kakavdanakneiskustvu wrote:jesu li vam konvektori stalno upaljeni kad ste u kuci,ili ih gasite?
-
kakavdanakneiskustvu
#4373 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
piplica wrote:Pa vjerovatno rade 24h, jerbo tako najmanje potrose. Samo se ne mogu tacno sjetiti koliko tacno manje, sve zavisi ko ti podvali koji. Imaju oni, norveski, pa finski...imaju magicne termostate i ultrasonicne usmjerivace toploh vazduha.kakavdanakneiskustvu wrote:jesu li vam konvektori stalno upaljeni kad ste u kuci,ili ih gasite?
imam dva atlantic i jedan boschov,ne zezas me to za potrosnju?
- Distortion
#4374 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Morao sam...
- rovac13
#4375 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Skini crijevo za odvod ispod vanjske jedinice.......i skini jos par dodatnih cepova (trebalo bi biti)........da voda sto vise otice.passiv wrote:Nije unutrašnja je niža. Problem je što je kompletno crijevo vani, kroz koje ide ta voda zaledilo i onda je počela ta voda unutra ići, grijanje je naravno i to 23 stepena
Ocigledno je bio dobar majstor koji ti je montirao......sad ga zovi nek dodje popravit sto ne valja......do njeg je.
Jel bas morala vanjska biti viša.......ako se nije pobrinuo vezano za odvode......vjerovatno nije postavio ni uljne zamke (dzepove).
Malo je cudno da vec na ovim vanjskim temperaturama zaledi odvod toliko.......koja je klima u pitanju......ili ju forsiras.....ili nemas izolaciju......ili prevelik prostor za klimu.
Meni nikako nije jasno kako voda iz vanjske moze doci u unutarnju
Odvod iz unutrasnje (za preko ljeta) nije smio ici iz unutarnje u vanjsku.....zato sto je unutarnja niza......nego je morao nizvodno negdje niz kucu.......ne kontam preko cega drugo voda iz vanjske moze uci unutra.
Izadji do vanjske jedinice i proprati kuda je otisla voda unutra.