Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#4351 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

zdruzdjo wrote:
condy wrote: Te pakne ili disk polocice bez obzira sto si ih kupio nove, ne mozes koristit na novom disku pa ces morati ih ponovo kupiti.
Hajde mi ovo pojasni pls
znaci ja kupio disk plocice i zamjenio. Nakon npr 15 dana zamjenim diskove i ne mogu staviti te disk plocice???? zasto??
Ne pravim se pametan i nabijam tebi ili nekome na nos "sta ti znas", ali fakat pitam.
ok razumijem da utori koji su na starim diskovima su sebi napravili zljebove po plocicama. ali nakon 5-6 dana ce se to izravnati od kocenja i eto ga. mislim bacanje para. druga stvar ako si vozio malo vise kilometara 15-20 tisuca... ili ako su se potrosile.
Brazde koje je ostavio stari disk na plocici ce doprinijeti nepravilnom zagrijavanju diska pri razradjivanju diska/plocice. Novi disk se razradjuje novom plocicom, da bi povrsina kontakta bila 100%. Inace ce se pregrijavati na nekim dijelovima, zato sto kocenje nece biti efikasno, pa ces to kompenzovati jacim pritiskom pedale. To je paljenje kocnica. Disk ce dobiti po pi**i, pa ces poslije kriviti proizvodjaca, koji je izricito naglasio da na novi disk ide nova plocica. Kao i da novi disk mora naleci na ociscenu glavcinu. Da ne bi bilo je**vanja familije proizvodjacu, trgovcu, mehanicaru itd...

S druge strane, ako spadas u one koji dodju u prodavnicu autodijelova i traze plocicu za prednji desni tocak, unutarnju, jer je ona vanjska sto nije na klipu jos uvijek ko nova, ima sigurno 3 milimetra mesa na njoj, onda je sve ok. Takodje, nema problema ni za grupu koja kupi nove diskove. S otpada. Skinuo ciko macolom, malo se samo primijeti da je felsava.
condy

#4352 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

direstraits0078 wrote:
zdruzdjo wrote:
condy wrote: Te pakne ili disk polocice bez obzira sto si ih kupio nove, ne mozes koristit na novom disku pa ces morati ih ponovo kupiti.
Hajde mi ovo pojasni pls
znaci ja kupio disk plocice i zamjenio. Nakon npr 15 dana zamjenim diskove i ne mogu staviti te disk plocice???? zasto??
Ne pravim se pametan i nabijam tebi ili nekome na nos "sta ti znas", ali fakat pitam.
ok razumijem da utori koji su na starim diskovima su sebi napravili zljebove po plocicama. ali nakon 5-6 dana ce se to izravnati od kocenja i eto ga. mislim bacanje para. druga stvar ako si vozio malo vise kilometara 15-20 tisuca... ili ako su se potrosile.
Brazde koje je ostavio stari disk na plocici ce doprinijeti nepravilnom zagrijavanju diska pri razradjivanju diska/plocice. Novi disk se razradjuje novom plocicom, da bi povrsina kontakta bila 100%. Inace ce se pregrijavati na nekim dijelovima, zato sto kocenje nece biti efikasno, pa ces to kompenzovati jacim pritiskom pedale. To je paljenje kocnica. Disk ce dobiti po pi**i, pa ces poslije kriviti proizvodjaca, koji je izricito naglasio da na novi disk ide nova plocica. Kao i da novi disk mora naleci na ociscenu glavcinu. Da ne bi bilo je**vanja familije proizvodjacu, trgovcu, mehanicaru itd...

S druge strane, ako spadas u one koji dodju u prodavnicu autodijelova i traze plocicu za prednji desni tocak, unutarnju, jer je ona vanjska sto nije na klipu jos uvijek ko nova, ima sigurno 3 milimetra mesa na njoj, onda je sve ok. Takodje, nema problema ni za grupu koja kupi nove diskove. S otpada. Skinuo ciko macolom, malo se samo primijeti da je felsava.
Stručno objašnjeno :thumbup:

Zanemarimo ove najbolje ženske dijelove tijela :D
zdruzdjo

#4353 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

direstraits0078 wrote: Brazde koje je ostavio stari disk na plocici ce doprinijeti nepravilnom zagrijavanju diska pri razradjivanju diska/plocice. Novi disk se razradjuje novom plocicom, da bi povrsina kontakta bila 100%. Inace ce se pregrijavati na nekim dijelovima, zato sto kocenje nece biti efikasno, pa ces to kompenzovati jacim pritiskom pedale. To je paljenje kocnica. Disk ce dobiti po pi**i, pa ces poslije kriviti proizvodjaca, koji je izricito naglasio da na novi disk ide nova plocica. Kao i da novi disk mora naleci na ociscenu glavcinu. Da ne bi bilo je**vanja familije proizvodjacu, trgovcu, mehanicaru itd...

Ma jara ne spadam u te. pitam. fakat ne znam.
onako laicki gledano da mi je neko rekao da sam to poskidam ne bi mi to palo na pamet. promjenio sam bezbroj disk plocica do sada.
diskove nisam ali bih znao. alata imam.
Haj bogati malo vodobrusnog smirgla i odrljas plocice malo da se izravnaju i eto ga. hahahhahah
direstraits0078

#4354 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

zdruzdjo wrote:
direstraits0078 wrote: Brazde koje je ostavio stari disk na plocici ce doprinijeti nepravilnom zagrijavanju diska pri razradjivanju diska/plocice. Novi disk se razradjuje novom plocicom, da bi povrsina kontakta bila 100%. Inace ce se pregrijavati na nekim dijelovima, zato sto kocenje nece biti efikasno, pa ces to kompenzovati jacim pritiskom pedale. To je paljenje kocnica. Disk ce dobiti po pi**i, pa ces poslije kriviti proizvodjaca, koji je izricito naglasio da na novi disk ide nova plocica. Kao i da novi disk mora naleci na ociscenu glavcinu. Da ne bi bilo je**vanja familije proizvodjacu, trgovcu, mehanicaru itd...

Ma jara ne spadam u te. pitam. fakat ne znam.
onako laicki gledano da mi je neko rekao da sam to poskidam ne bi mi to palo na pamet. promjenio sam bezbroj disk plocica do sada.
diskove nisam ali bih znao. alata imam.
Haj bogati malo vodobrusnog smirgla i odrljas plocice malo da se izravnaju i eto ga. hahahhahah
Stavis malo vodobrusnog smirgla na komparater i obidjes par krugova po plocicama. :mrgreen: Onda plocice zalijepis selotejpom na komparater i lagano disk zbrusis, da sve pasuje. Ne treba strug, ne treba glodalica, kakav CNC, to je sve talasika. :D

Ne kaze niko da to nece funkcionisati, samo te upozoravam da mozes nove diskove unistiti. Moze biti i da neces, ali nesto mislim da su plocice jeftinije od diska... Jest da se disk moze kupiti na komad, a plocice moras kupit 4 komada, vanjsku lijevu, unutarnju desnu, desnu vanjsku i lijevu unutarnju. Ili kako su vec slozene u kutiji. :mrgreen:
madner

#4355 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by madner »

I ovaj dire straits komplikuje, covjek ima alat. :D
zdruzdjo

#4356 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

madner wrote:I ovaj dire straits komplikuje, covjek ima alat. :D
premotaj na 32 sekundu
530i

#4357 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

zdruzdjo wrote:
Hajde mi ovo pojasni pls
Evo i ja pitam zašto mijenjati i diskove i pločice unutar 15 dana? Nema smisla raditi dupli posao, bez obzira u servisu ili kućnoj varijanti. Ili je u pitanju "mjenjačka" metoda otklanjanja kvara...mijenjaj pa dok pogodiš šta je. Što je pogrešno.
zdruzdjo

#4358 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

530i wrote:
zdruzdjo wrote:
Hajde mi ovo pojasni pls
Evo i ja pitam zašto mijenjati i diskove i pločice unutar 15 dana? Nema smisla raditi dupli posao, bez obzira u servisu ili kućnoj varijanti. Ili je u pitanju "mjenjačka" metoda otklanjanja kvara...mijenjaj pa dok pogodiš šta je. Što je pogrešno.
ma lupio sam bezveze 15 dana.
530i

#4359 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Pločice traju koliko i traju...i obično su mekše od diskova pa se brže i potroše, premda ima i pločica svakakvih, tj. tvrdih. Ne vidim razlog zašto bi se diskovi mijenjali a pločice ostavljale...osim u slučaju cigančenja gdje su diskovi trebali biti zamijenjeni prije kada su i pločice mijenjanje.
MrRango

#4360 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by MrRango »

Imate li neki savjet za brisac kada radi, pri vecoj brzini kod vracanja na pocetni polozaj udara od plastiku na haubi (gdje se nalazi cjevcica sa tekucinom za pranje prozora).
I to se desava samo pri brzini vecoj od 65-70 km/h, najvjerovatnije od udara vjetra.
Sarafi su dovoljno pricvrsceni, dok ne rade brisaci, normalno stoje ispod haube bez kontakta od tu plastiku.
zdruzdjo

#4361 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

MrRango wrote:Imate li neki savjet za brisac kada radi, pri vecoj brzini kod vracanja na pocetni polozaj udara od plastiku na haubi (gdje se nalazi cjevcica sa tekucinom za pranje prozora).
I to se desava samo pri brzini vecoj od 65-70 km/h, najvjerovatnije od udara vjetra.
Sarafi su dovoljno pricvrsceni, dok ne rade brisaci, normalno stoje ispod haube bez kontakta od tu plastiku.
Odvnes te sarafe i pomjeris "mrtvu tacku" malkice.
preludezalude

#4362 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Bitango, pitanje:
U zadnje vrijeme jeep mi osjetno vuce u lijevu stranu prilikom kocenja. Prednji diskovi i disk plocice su zamjenjeni prije nepunih 10 000 km. Od mehanickih dijelova na prednjem trapu jedino desna gornja krajnica ima lufta i desni amortizer je oslabio tj ima tragova curenja. Imas li neko misljenje zasto vuce u lijevo prilikom kocenja?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4363 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

nemam ja pojma ,ti bi to trebao znati bolje od mene :-D
Dzontra_Volta

#4364 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Kugla možda?
dgL_

#4365 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Znacenje crijeva koje ide sa kucista filtera zraka na izduvnu granu? Fali mi to crijevo, nasao sam ga da stavim al me zanima konkretno funkcija ako neko zna... Lp
hellhammer

#4366 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

dgL_ wrote:Znacenje crijeva koje ide sa kucista filtera zraka na izduvnu granu? Fali mi to crijevo, nasao sam ga da stavim al me zanima konkretno funkcija ako neko zna... Lp
mozda da uzima topla vazduh
dgL_

#4367 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

hellhammer wrote:
dgL_ wrote:Znacenje crijeva koje ide sa kucista filtera zraka na izduvnu granu? Fali mi to crijevo, nasao sam ga da stavim al me zanima konkretno funkcija ako neko zna... Lp
Kakve probleme moze stvarati ako ga nema... Nesto mi glupo da je tek tako postavljeno tu...
hellhammer

#4368 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

dgL_ wrote:
hellhammer wrote:
Kakve probleme moze stvarati ako ga nema... Nesto mi glupo da je tek tako postavljeno tu...
zimi hladan zrak uvjek upumpaje u motor
vješalica

#4369 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

jel ima neko da objasni šta se ustvari čuje kod ovi čuning kretena onaj pisak kao kroz neki cilindar kad voze one harabatije?
kad pusti gas pa vjerovatno prešalta pa se to čuje
kad mi je bio otvoren prozor neki je retard proletio pored auta i to se čulo zujalo mi je u ušima pola dana :roll: :roll:
Optimist

#4370 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

vješalica wrote:jel ima neko da objasni šta se ustvari čuje kod ovi čuning kretena onaj pisak kao kroz neki cilindar kad voze one harabatije?
kad pusti gas pa vjerovatno prešalta pa se to čuje
kad mi je bio otvoren prozor neki je retard proletio pored auta i to se čulo zujalo mi je u ušima pola dana :roll: :roll:
Ovako?

amar1994

#4371 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Blow off ventil, to jest ventil koji ispusta visak zraka u atmosferu tj. okolinu, cuneri stavljaju zbog zvuka samo, prednosti ima samo na velikim pritiscima prednabijanja turba sto oni sigurno nemaju, a i nije toliko efikasan kao external gate :) ,koliko znam ilegelan je u mnogim zemljama :D
to se moze nastelovat da se sto manje cuje, al njima to nije cilj :-) :lol:
junior3

#4372 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

Jebi je i turbina kad je pri kraju pišti i to dobro. :mrgreen:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#4373 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by stetoskop »

Citroen bx 18 turbo dizel,
Lupa nešto u motoru, kao jedan cilinder. Na praznom hodu, lupka kao i većina dizela sa izraženijem zvukom nekog cilindra. U vožnji, dok je motor u fazi pogona ili kočenja, to lupnje je dosta izraženo, malo i zastrašujuće. Dok je hladan, skroz malo izlazi bijeli dim.
Reparirane dizne novim ulošcima, reparirana turbina, novi leteći ležajevi.

Ako neko zna šta bi moglo biti? Dali je do boš pumpe, ugao paljenja ili je do ventila. Bregasta direktna na ventile, nema hidropodizače, već idu u one šoljice (kako se zovu) male podloške.
:?
Nabucco

#4374 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nabucco »

Jebeš blow off, nije on di do koljena policijskim Golf 5cama kad zakucaju u obrtaje :D
amar1994

#4375 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
Post Reply