Nuken wrote:Ovo je cifra za 10 godina ugovora. Ništa strašno punogolfiista wrote:Srbija: Izvoz municije u Indiju za 2,7 milijardi eura
http://ajb.me/y99p
Zar nismo mogli dobiti dio ovog ogromnog kolaca?![]()
Kod nas je jedna zanimljiva stvar na sceni za razliku od Srbije, pa i RS. Dakle, postaviću Federaciju i RS/Srbiju na dvije strane u ovom slučaju. Jedni se na sav glas se hvale vojnom industrijom, drugi ništa. Jedni šute o svojim specijalnim jedinicma i opremljenosti (a imaju itekao šta pokazati), drugi hvale na sav glas. Sad pogađajte ko je koJoš jedan primjer Federacija vs. RS.
Odjednom se saznaje da postoji neka firma AC, jedva se saznalo i gdje je. Nakon par mjeseci IDEEF, ljudi nađu naš štand kad ono izložen pištolj na kojem piše "Made in BiH".
RS i TRZ Bratunac najavljuju proizvodnju prvog pištolja, "RS-9". Mi smo naravno provjerili Google i vidjeli da već postoji oružje s tim nazivom, dakle, ništa. Priče kako će svaki policajacu RS biti naoružan tim pištoljem, odmah padaju u vodu. Vojna industrija Federacije je sad u nekim novim povojima što se tiče novih proizvoda. Jako puno stvari je u izradi/evaluaciji i završnim testiranjima. Pravi boom se očekuje kroz 2-3 godine.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
Nuken
#4351 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- heckler
#4355 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Iako ovo nije neki medij.... gdje ima dima ima i preplitanja interesa nezasitih supaka...
Koja je uloga Asima Sarajlića u blokiranju rada Tehničko-remontnog zavoda Hadžići?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o imenovanju Abida Šarića na čelo Tehničko-remontnog zavoda u Hadžićima, a da prethodno nije razriješila aktuelnog direktora ovog vladinog preduzeća Mehu Rekića.
Pravnici su Općinskom sudu u Sarajevu uputili prijedlog o izricanju privremene mjere osiguranja na Vladinu odluku, dok Sud ne donese konačno rješenje u ovom sporu.
Političke igre oko TRZ Hadžići ozbiljno mogu poljuljati kredibilitet Vladinog preduzeća i time ugroziti ezgistenciju za oko 80 radnika.
Vlada nema objašnjenje zbog čega smjenjuje Rekića?
Rekić je na čelo TRZ u Hadžićima imenovan polovinom prošle godine. Od tada se spominju samo pozitivni pokazatelji u izvještajima o poslovanju ove kompanije, čiji je Vlada FBiH većinski vlasnik sa 51 posto dionica.
Nova uprava TRZ Hadžići je od imenovanja do danas, a proteklo je tek 11 mjeseci, uspjela vratiti kredite bankama, imovinu preduzeća osloboditi od hipotekarnih opterećenja, izmiriti plaće prema radnicima, broj uposlenih je povećan sa 35 na oko 80... Govori se o poslu za novih 500 radnika u naredna dva mjeseca, ukoliko serijska proizvodnja RPG 7 bude išla po planu.
„Čudo u Hadžićima: Za 11 mjeseci od gubitnika do lidera“ objavio je specijalizirani portal Biznis.info polovinom juna članak o ovom preduzeću.
Potvrdu o uspjehu nova TRZ-ova uprava dobila je i od Nadzornog odbora preduzeća, u kojem sjede dva Vladina člana i jedan iz privatnog kapitala. Priznanje za uspjehe došlo je i iz same Vlade, ali i Općine Hadžići, na čijoj teritoriji TRZ posluje.
Pritisci na Vladu
Vlada počekom juna donosi iznenadnu i neočekivanu odluku. Umjesto imenovanja v. d. direktora Rekića na četverogodišnji mandat, kako je od Vlade zatražio i Nadzorni odbor preduzeća, Vlada na čelo TRZ imenuje Abida Šarića.
Šarić je stečajni upravnik koji je radio na slučajevima BH Airlinesa, Granita i Sarabona. Sve tri ove državne kompanije danas su 'na koljenima'. Ne rade.
Iz Vlade nije stiglo niti jedno objašnjenje za ovakvu iznenadnu odluku. Vlada je prvo prihvatila poslovanje Rekića, a onda na čelo TRZ imenovala novog direktora. Kako je Vlada imenovala Šarića, a prethodno nije razriješila Rekića, TRZ Hadžići sada ima dva direkora.
Više sagovornika iz Vlade Federacije potvrdili su za NAP da smjenu Rekića sa čela TRZ Hadžići traži Asim Sarajlić, šef Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije. Zašto je Vlada podlegla pritiscima Sarajlića i zbog čega mijenja Rekića ako ne mogu navesti niti jednu njegovu pogrešku, iz Vlade za sada ne objašnjavaju. Kao je moguće da Sarajlić gura cijelu Vladu u nezakonite smjene?
O stvarnim razlozima Sarajlića da na čelo TRZ imenuje Šarića za sada se može samo špekulisati. Sa sigurnošću se može jedino tvrditi da su pritisci na Vladu od najvišeg funkcionera SDA, ukoliko su tačni, zloupotreba službenog položa. Sarajlić je već obuhvaćen istragom u predmetu Bosna, u kojem ga se tereti za zloupotrebu položaja i nazakonito zapošljavanje.
Akcija Bosna mogla bi potvrditi da SDA kadriranje u javna preduzeća vrši po stranačkoj a ne po stručnoj spremi. Slučaj TRZ Hadžići otkriva da se SDA ovog modela nije odrekla ni nakon hapšenja generalnog sekretara ove stranke Amira Zukića.
Prema standardima NATO-a obaveza Bosne i Hercegovine je da ima najmanje jedan tehničko-remontni zavod. Bosna i Hercegovina trenutno ima dva. Jedan u Hadžićima i jedan u Bratuncu, koji radi zahvaljujući podršci iz Tehničko-remontnog zavoda iz Čačka u Srbiji. Dozvoli li Vlada FBiH da propadne TRZ u Hadžićima, bit će više posla za preduzeće u Bratuncu? Koji su Vladini mehanizmi da nakon TRZ Hadžići na udaru 'sarajlića' sutra naće biti Zrak, Binas, Unis Group... te druge kompanije iz namjenske industrije u Federaciji?
Šarić za NAP: Vlada je saglasna sa mojim imenovanjem na čelo TRZ Hadžići, ali nisam preuzeo dužnost
Abid Šarić kojeg je Vlada Federacije BiH imenovala za v.d. direktora Tehničko-remontnog zavoda Hadžići potvrdio je za agenciju Patria da je odlukom Vlade imenovan na ovu poziciju, ali da nije stupio na tu dužnost.
Vlada FBiH donijela je odluku o imenovanju Šarića na čelo TRZ u Hadžićima, a da prethodno nije razriješila aktuelnog direktora ovog vladinog preduzeća Mehu Rekića.
Pravnici su Općinskom sudu u Sarajevu uputili prijedlog o izricanju privremene mjere osiguranja na Vladinu odluku, dok Sud ne donese konačno rješenje u ovom sporu.
Šarić kaže da je Vlada FBiH dala saglasnost za njegovo imenovanje na dužnost v.d. direktora TRZ-a, na period od šest mjeseci, do okončanja konkursne procedure. Nadzorni odbor preduzeća također je donio odluku o imenovanju. Ali po tim odlukama, dodao je, nije ništa poduzeto i on nije stupio na dužnost v.d. direktora u TRZ Hadžići.
- heckler
#4356 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Comanche wrote:To što namjenska industrija radi je za svaku pohvalu. Ja bi stvarni volio doći u kontakt sa nekim iz AC unity, jer mislim da bi im stvarno mogao pomoći u plasiranju proizvoda na Američko tržište. Imam iskustvo a i neke veze što se tiče civilnog naoružanja u USA. Osim toga meni bi bilo srce ko kuća kad bi vidio uspješnu automatsku pušku ili pistolj a da su made in BiH.
Ja već imam karijeru i dobar posao, tako da bi se tog posla prihvatio srcem bez nekih drugih očekivanja.
Ako neko ko mi može pomoći sa kontaktom sa Enisom ili nekom drugom osobom koja je zadužena za namjensku industriju kod Bekte, bio bi vam veoma zahvalan.
Svaka cast na inicijativi i nadam se da ces uspjeti stupiti u kontakt sa njima.
-
Nuken
#4357 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko god ova SDA bila debilna, toliko trebaju i žele ove zlatne koke u vidu fabrika vojne industrije. Mislim da ni sami nemaju želju sve ovo razjebati kad su u pitanju stotine miliona KM poslova... Ja članke Patrie, Avaza i slično ne uzbijam nešto.
- bh.tornjak
#4358 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moze li sta malo vise o Rucnom raketnom bacacu "UNA" iNuken wrote:Sad ćemo biti u stanju ponuditi
Sve vrste čizama i obuće
Uniforme za policajce i vojnike
Zaštitna odjela za deminere
Pancire
Taktičke prsluke
Kacige različitih nivoa balističke zaštite i namjena
Nitroglicerinska puška s pripadajućom municijom
Svu municiju u pištoljskoj i pučšanoj standardnoj upotrebi
Sve vrste granata
Minobacače 60,82 i 120mm
40mm granata
Samohodnu haubicu 155mm s pripadajućom municijom
Sve vrste inicijalnih kapisli
Optičke uređaje
Eksplozive
Ručni raketni bacač "Una" (lijepo ime) s pripadajućom municijom
Remont tenkova i haubica
Jurišna puška
Automat
Pištolj
A tek smo na početku (još sam sigurno nešto preskočio)
ako moze jos malo vise
-
Nuken
#4359 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
O Uni nema ništa sem one slike koju stranicu prijebh.tornjak wrote:moze li sta malo vise o Rucnom raketnom bacacu "UNA" iNuken wrote:Sad ćemo biti u stanju ponuditi
Sve vrste čizama i obuće
Uniforme za policajce i vojnike
Zaštitna odjela za deminere
Pancire
Taktičke prsluke
Kacige različitih nivoa balističke zaštite i namjena
Nitroglicerinska puška s pripadajućom municijom
Svu municiju u pištoljskoj i pučšanoj standardnoj upotrebi
Sve vrste granata
Minobacače 60,82 i 120mm
40mm granata
Samohodnu haubicu 155mm s pripadajućom municijom
Sve vrste inicijalnih kapisli
Optičke uređaje
Eksplozive
Ručni raketni bacač "Una" (lijepo ime) s pripadajućom municijom
Remont tenkova i haubica
Jurišna puška
Automat
Pištolj
A tek smo na početku (još sam sigurno nešto preskočio)
ako moze jos malo viseo toj puski
Što se tiče nitroligerinke, standrad. Nema se tu nešto puno za filozofirati. Vjerovatno revolver s najamnje 6 granata (eksplozivne, šok bombe, suzavac...). Odlično za kontrolu mase ako imate potrebu u nekoliko sekundi veću površinu zadimiti suzavcem ili ubaciti granatu kroz prozor sa 100m
"HE 40 mm cartridge for grenade launchers
range 400 m;
range 2200 m"
Zrak radi optiku koja bi se mogla postaviti na pušku i time dodatno povećati preciznost. Ukratko, možemo ponuditi 100% bh. prozivod
Kad smo kod 40mm granata, tu je i Matra iz BL koja ih ima u ponudi (ne znam da li proizvode, znam da rade okvire za AK-47)
http://matra.ba/?page_id=257
- bh.tornjak
#4360 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jbg. jarane....ne mogu da nadjem tu sliku...Nuken wrote:
O Uni nema ništa sem one slike koju stranicu prije
Što se tiče nitroligerinke, standrad. Nema se tu nešto puno za filozofirati. Vjerovatno revolver s najamnje 6 granata (eksplozivne, šok bombe, suzavac...). Odlično za kontrolu mase ako imate potrebu u nekoliko sekundi veću površinu zadimiti suzavcem ili ubaciti granatu kroz prozor sa 100mDobra stvar je što Binas radi radi granate, a evo šta kažu o tome na sajtu Unisa
range 400 m;
range 2200 m"
Zrak radi optiku koja bi se mogla postaviti na pušku i time dodatno povećati preciznost. Ukratko, možemo ponuditi 100% bh. prozivod![]()
Kad smo kod 40mm granata, tu je i Matra iz BL koja ih ima u ponudi (ne znam da li proizvode, znam da rade okvire za AK-47)
-
krater
-
krater
#4363 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
PG 7 EI THERMOBARIC
ROUND CHARACTERISTICS
Caliber ………………………….40×105 mm.
Weight…………………………..4,5 Kg.
Length…………………………..940 mm.
Pressure……………………….≤ 900 Kg.f/cm².
Max. range…………………….≃800 m.
Precision……… ………………
Firing rate………………………………4÷6 shots/min.

Sta uradi od kuce
ROUND CHARACTERISTICS
Caliber ………………………….40×105 mm.
Weight…………………………..4,5 Kg.
Length…………………………..940 mm.
Pressure……………………….≤ 900 Kg.f/cm².
Max. range…………………….≃800 m.
Precision……… ………………
Firing rate………………………………4÷6 shots/min.

Sta uradi od kuce
-
krater
#4364 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nuken wrote:
O Uni nema ništa sem one slike koju stranicu prije
Što se tiče nitroligerinke, standrad. Nema se tu nešto puno za filozofirati. Vjerovatno revolver s najamnje 6 granata (eksplozivne, šok bombe, suzavac...). Odlično za kontrolu mase ako imate potrebu u nekoliko sekundi veću površinu zadimiti suzavcem ili ubaciti granatu kroz prozor sa 100mDobra stvar je što Binas radi radi granate, a evo šta kažu o tome na sajtu Unisa
range 400 m;
range 2200 m"
Zrak radi optiku koja bi se mogla postaviti na pušku i time dodatno povećati preciznost. Ukratko, možemo ponuditi 100% bh. prozivod![]()
Mogao bi BNT proizvoditi ovaj automatski bacac.
Imamo i neki komando minobacac dometa 400 metara. Samo nema slike.
- Opetja033
#4365 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
heckler wrote:Iako ovo nije neki medij.... gdje ima dima ima i preplitanja interesa nezasitih supaka...
Koja je uloga Asima Sarajlića u blokiranju rada Tehničko-remontnog zavoda Hadžići?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o imenovanju Abida Šarića na čelo Tehničko-remontnog zavoda u Hadžićima, a da prethodno nije razriješila aktuelnog direktora ovog vladinog preduzeća Mehu Rekića.
Političke igre oko TRZ Hadžići ozbiljno mogu poljuljati kredibilitet Vladinog preduzeća i time ugroziti ezgistenciju za oko 80 radnika.
Vlada nema objašnjenje zbog čega smjenjuje Rekića?
Rekić je na čelo TRZ u Hadžićima imenovan polovinom prošle godine. Od tada se spominju samo pozitivni pokazatelji u izvještajima o poslovanju ove kompanije, čiji je Vlada FBiH većinski vlasnik sa 51 posto dionica.
Nova uprava TRZ Hadžići je od imenovanja do danas, a proteklo je tek 11 mjeseci, uspjela vratiti kredite bankama, imovinu preduzeća osloboditi od hipotekarnih opterećenja, izmiriti plaće prema radnicima, broj uposlenih je povećan sa 35 na oko 80... Govori se o poslu za novih 500 radnika u naredna dva mjeseca, ukoliko serijska proizvodnja RPG 7 bude išla po planu.
„Čudo u Hadžićima: Za 11 mjeseci od gubitnika do lidera“ objavio je specijalizirani portal Biznis.info polovinom juna članak o ovom preduzeću.
Potvrdu o uspjehu nova TRZ-ova uprava dobila je i od Nadzornog odbora preduzeća, u kojem sjede dva Vladina člana i jedan iz privatnog kapitala. Priznanje za uspjehe došlo je i iz same Vlade, ali i Općine Hadžići, na čijoj teritoriji TRZ posluje.
Pritisci na Vladu
Vlada počekom juna donosi iznenadnu i neočekivanu odluku. Umjesto imenovanja v. d. direktora Rekića na četverogodišnji mandat, kako je od Vlade zatražio i Nadzorni odbor preduzeća, Vlada na čelo TRZ imenuje Abida Šarića.
Šarić je stečajni upravnik koji je radio na slučajevima BH Airlinesa, Granita i Sarabona. Sve tri ove državne kompanije danas su 'na koljenima'. Ne rade.
Iz Vlade nije stiglo niti jedno objašnjenje za ovakvu iznenadnu odluku. Vlada je prvo prihvatila poslovanje Rekića, a onda na čelo TRZ imenovala novog direktora. Kako je Vlada imenovala Šarića, a prethodno nije razriješila Rekića, TRZ Hadžići sada ima dva direkora.
Više sagovornika iz Vlade Federacije potvrdili su za NAP da smjenu Rekića sa čela TRZ Hadžići traži Asim Sarajlić, šef Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije. Zašto je Vlada podlegla pritiscima Sarajlića i zbog čega mijenja Rekića ako ne mogu navesti niti jednu njegovu pogrešku, iz Vlade za sada ne objašnjavaju. Kao je moguće da Sarajlić gura cijelu Vladu u nezakonite smjene?
O stvarnim razlozima Sarajlića da na čelo TRZ imenuje Šarića za sada se može samo špekulisati. Sa sigurnošću se može jedino tvrditi da su pritisci na Vladu od najvišeg funkcionera SDA, ukoliko su tačni, zloupotreba službenog položa. Sarajlić je već obuhvaćen istragom u predmetu Bosna, u kojem ga se tereti za zloupotrebu položaja i nazakonito zapošljavanje.
Akcija Bosna mogla bi potvrditi da SDA kadriranje u javna preduzeća vrši po stranačkoj a ne po stručnoj spremi. Slučaj TRZ Hadžići otkriva da se SDA ovog modela nije odrekla ni nakon hapšenja generalnog sekretara ove stranke Amira Zukića.
Prema standardima NATO-a obaveza Bosne i Hercegovine je da ima najmanje jedan tehničko-remontni zavod. Bosna i Hercegovina trenutno ima dva. Jedan u Hadžićima i jedan u Bratuncu, koji radi zahvaljujući podršci iz Tehničko-remontnog zavoda iz Čačka u Srbiji. Dozvoli li Vlada FBiH da propadne TRZ u Hadžićima, bit će više posla za preduzeće u Bratuncu? Koji su Vladini mehanizmi da nakon TRZ Hadžići na udaru 'sarajlića' sutra naće biti Zrak, Binas, Unis Group... te druge kompanije iz namjenske industrije u Federaciji?Šarić za NAP: Vlada je saglasna sa mojim imenovanjem na čelo TRZ Hadžići, ali nisam preuzeo dužnost
Abid Šarić kojeg je Vlada Federacije BiH imenovala za v.d. direktora Tehničko-remontnog zavoda Hadžići potvrdio je za agenciju Patria da je odlukom Vlade imenovan na ovu poziciju, ali da nije stupio na tu dužnost.
Vlada FBiH donijela je odluku o imenovanju Šarića na čelo TRZ u Hadžićima, a da prethodno nije razriješila aktuelnog direktora ovog vladinog preduzeća Mehu Rekića.
Šarić kaže da je Vlada FBiH dala saglasnost za njegovo imenovanje na dužnost v.d. direktora TRZ-a, na period od šest mjeseci, do okončanja konkursne procedure. Nadzorni odbor preduzeća također je donio odluku o imenovanju. Ali po tim odlukama, dodao je, nije ništa poduzeto i on nije stupio na dužnost v.d. direktora u TRZ Hadžići.
Ja cisto sumnjam iz razloga sto spominju Asima Sarajlica. Taj lik je meni godinama odvratan bio, organski ga nisam podnosio. Mislim da sam i na forumu srao po njemu. I sve su prilike da sam se ogrijesio o njega.
Iz 6-7 razlicitih izvora sam cuo samo rijeci hvale za njega. Od ljudi koji organski ne mogu SDA pa do SDA-ovaca koji su u suprotnim taborima. Dakle niko njemu blizak. Ljudi se kunu da marke nikada nikome nije uzeo, jos od perioda kada je bio nacelnik Vogosce - i da je izlazio u susret privrednicima koji su zeljeli investirati u Vogoscu- bez ikakve "kapare". Jedini, donekle mozda pravno sporan, uslov mu je bio da se dio ljudi iz Vogosce zaposli. To mi je vise privrednika, nezavisni jedni od drugih, reklo. Sto je po meni sasvim OK.
Plus jos sto svi koji ga znaju iz ratnog perioda kazu da je bio paklen borac sa mudima. Cini mi se da je i @Chisum na forumu pisao o tome.
On ima dva problema: nesimpatican je pojavom i ljudi ga povezuju sa Amirom Zukicem - koji je opet prica za sebe.
- heckler
#4366 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Interesantno. Znaci TRZ je ili iskoristio sliku Iranskog RPG7 da ilustrira svoj projekat (i dodao ono TRZ u bijelo polje na racunaru) ili se kupila/dobila Iranska tehnicka dokumentacija za proizvodnju.
- heckler
#4367 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Moguce, ovaj NAP nije neki primjer etickog i nezavisnog medija. Sve su to kod nas uglavnom alati za batinanje i obracunavanje sa suparnicima.Opetja033 wrote:Ja cisto sumnjam iz razloga sto spominju Asima Sarajlica. Taj lik je meni godinama odvratan bio, organski ga nisam podnosio. Mislim da sam i na forumu srao po njemu. I sve su prilike da sam se ogrijesio o njega.
Iz 6-7 razlicitih izvora sam cuo samo rijeci hvale za njega. Od ljudi koji organski ne mogu SDA pa do SDA-ovaca koji su u suprotnim taborima. Dakle niko njemu blizak. Ljudi se kunu da marke nikada nikome nije uzeo, jos od perioda kada je bio nacelnik Vogosce - i da je izlazio u susret privrednicima koji su zeljeli investirati u Vogoscu- bez ikakve "kapare". Jedini, donekle mozda pravno sporan, uslov mu je bio da se dio ljudi iz Vogosce zaposli. To mi je vise privrednika, nezavisni jedni od drugih, reklo. Sto je po meni sasvim OK.
Plus jos sto svi koji ga znaju iz ratnog perioda kazu da je bio paklen borac sa mudima. Cini mi se da je i @Chisum na forumu pisao o tome.
On ima dva problema: nesimpatican je pojavom i ljudi ga povezuju sa Amirom Zukicem - koji je opet prica za sebe.
-
Nuken
#4368 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
heckler wrote:
Interesantno. Znaci TRZ je ili iskoristio sliku Iranskog RPG7 da ilustrira svoj projekat (i dodao ono TRZ u bijelo polje na racunaru) ili se kupila/dobila Iranska tehnicka dokumentacija za proizvodnju.
Vjerovatno da je kupljena dokumentacija potreba za izradu. Hajde, sam bacač nije komplikovan, ZRAK će odraditi optiku. Mene samo muči sama raketa. Šta li će tu napraviti i izvesti. Rekoše za par mjeseci proizvodnja. Neće biti zime u TRZ-u kad budu u stanju ponuditi nitroglicerinku i bacač
-
155_mm
#4369 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
cisto sumnjam da je iran dao kakvu licencu. jer onih 5000 komada za koji vec postoji upit sigurno nece asadu nego njegovim protivnicima.Nuken wrote:heckler wrote:
Vjerovatno da je kupljena dokumentacija potreba za izradu. Hajde, sam bacač nije komplikovan, ZRAK će odraditi optiku. Mene samo muči sama raketa. Šta li će tu napraviti i izvesti. Rekoše za par mjeseci proizvodnja. Neće biti zime u TRZ-u kad budu u stanju ponuditi nitroglicerinku i bacač
ovo budalisanje sa postavljanjem slika na oficijelne stranice ili prezentacije bi moglo nekog opasno kostati.
zato bi preporucio ovim iz namjenske industrije da se malo uozbilje ako misle ozbiljno igrati na poslovima oruzja i municije. potencijal da se zaigra neka visa liga zasigurno postoji.
u ovog rpg-7 smo devedesetih gledali ko dojence u sisu a ovaj 'ladno rece 5000 komada.
-
Nuken
#4370 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pojma nemam. Nisu budale da se zezaju s time. Još reče imaju narudžbu za 5000 komada.Ne bi se zezali sigurno
Pitanje je li taj iranski RPG uopšte zaštićen s obzirom na broj izvedbi. Možda su naši samo bacili oko 
- heckler
#4371 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Rakete stvarno nebi smjele biti problem Pretisu.Nuken wrote:
- heckler
#4372 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da, ovo skoro pa 100% ce po Iranskim saveznicima (a i Irancima) da dudeka.155_mm wrote:
cisto sumnjam da je iran dao kakvu licencu. jer onih 5000 komada za koji vec postoji upit sigurno nece asadu nego njegovim protivnicima.
ovo budalisanje sa postavljanjem slika na oficijelne stranice ili prezentacije bi moglo nekog opasno kostati.
zato bi preporucio ovim iz namjenske industrije da se malo uozbilje ako misle ozbiljno igrati na poslovima oruzja i municije. potencijal da se zaigra neka visa liga zasigurno postoji.
u ovog rpg-7 smo devedesetih gledali ko dojence u sisu a ovaj 'ladno rece 5000 komada.
-
155_mm
#4373 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nisam mislio na oruzje nego na samu sliku. ne mozes ti uzeti sliku nekog proizvodjaca nalijepiti ime svoje firme u fotosopu i to je kao onda slika tvog projekta.Nuken wrote:Pojma nemam. Nisu budale da se zezaju s time. Još reče imaju narudžbu za 5000 komada.Ne bi se zezali sigurno![]()
Pitanje je li taj iranski RPG uopšte zaštićen s obzirom na broj izvedbi. Možda su naši samo bacili oko
vidjeli ovdje na forumu da se to tako radi ili sta.
-
155_mm
#4374 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma ja, da se ne pregrijava odmah na pocetku.heckler wrote:Da, ovo skoro pa 100% ce po Iranskim saveznicima (a i Irancima) da dudeka.155_mm wrote:
cisto sumnjam da je iran dao kakvu licencu. jer onih 5000 komada za koji vec postoji upit sigurno nece asadu nego njegovim protivnicima.
Da, 5000 komada ono da se krene lagano
- jao_situacije
#4375 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma vala kad su dole preživjeli tow-ove vbr-oveheckler wrote:Da, ovo skoro pa 100% ce po Iranskim saveznicima (a i Irancima) da dudeka.155_mm wrote:
Da, 5000 komada ono da se krene lagano
preživjeće i par rpg-ova