Samo da se citiram...shalla wrote:Čekajte ljudi, niko ne kaže da to Sušić treba raditi al koji qratz postoje ostali uposleni u tom fucking savezu nego zbog (između ostalog) administrativnih stvari?!?
Jbt štagod se ovdje napisalo o nekim novim, potencijalnim igračima, 95% "znalaca" je zagraktalo "jah eto treba Pape ići ovom na noge, treba ovom zavezati kopačke" i sl., pa niko to ne očekuje od selektora al valjda imamo neke ljude poput, šta ja znam, nekad Srebrića u HNS-u kojem nije bilo mrsko proputovati 5000 kilometara da završava neke administrativne stvari ali isto tako ne može ni selektor reći "e kad se sve završi i kad mi taj pošalje svoju sliku sa BH pasošem, tad ću možda računati na njega", mora i on uraditi određene korake...
Po meni (možda griješim), to bi trebalo da ide ovako nekako:
1) neko od stručnog štaba ili A ili mlade reprezentacije (Pape, Piplica, Balja, Borče, Jagodić, Uščuplić) nazove npr Kolašinca, Hajrovića ili Bičakčića i kaže "slušaj sine, pratimo te, dopadaš nam se kao igrač, samo tako nastavi, računamo na tebe, da li si zainteresovan da igraš za BiH da te neko može nazvati da ti se malo detaljnije opišu planovi i ciljevi saveza/reprezentacije, da ti se objasne proceduralne stvari oko vađenja/dobijanja pasoša i sl" blabla, nek im neko smisli razgovor.
2) ovaj se izjasni kako se izjasni (ako se izjasni da nije zainteresovan onda odjebaus, taman da je Ronaldo), kaže "da, zainteresovan sam, drago mi je da moje igre nisu neprimjećene, volio bih da mi neko malo pobliže objasni proceduru rješavanja sportskog državljanstva odnosno svega onoga što ja trebam ispuniti da bih ušao u krug kandidata, hvala na pozivu i sl."
3) nađe se neki pravnik ili ko već (valjda ima u savezu takva pozicija iako me ne bi začudilo da ljudi primaju plate nizašta al et, uzmimo pod pretpostavku da ima), nazove iste te K, H ili B i kaže "eh ovako, vaš prvi korak je da odete do ambasade/konzulata, javite se toj i toj osobi koja će sa vama proći proceduru potrebnu za dobijanje BH pasoša/državljanstva, nakon što to završite, zovnite mene na 061/123-456 u svako doba dana i noći, ja ću dalje koordinirati sa tom istom ambasadom/konzulatom, pokrenućemo u što kraćem roku proceduru, uvrstiti je na dnevne redove silnih parlamenata/vijeća ministara koji o tome odlučuju i kada se sve završi pozvaćemo vas da vam javimo da je stvar riješena pozitivno i da (u nekom roku koji valjda treba da znaju koji je) možete preuzeti svoj pasoš u ambasadi/konzulatu."
4) taj isti lik nazove Papeta ili Jagodića i kaže "selektore dobar dan, završena je procedura dobijanja državljanstva za tog i tog igrača, da znate da nema više administrativnih prepreka da istog zovnete u reprezentaciju, naravno ukoliko smatrate da zaslužuje biti na spisku".
5) e tek onda se ponovo uključuje u priču selektor ili neko iz stručnog štaba, kontaktira igrača kojem je riješeno državljanstvo i kaže mu "slušaj momak, drago mi je da su završene administrativne stvari, nastavite tako kako igrate i ubrzo očekujte poziv u mladu ili A reprezentaciju."
6) 14 sekundi nakon objave prvog narednog spiska, na forumima se kolektivno ili a) jebe majka selektoru što nije zvao tog i tog, b) veliča se selektor zbog pozivanja igrača a sam igrač se uspoređuje sa Maldinijem, Van Bastenom, Cantonom i sl...
Dok se kod nas prebacuju loptice sa igrača na selektora, sa selektora na nekoga u savezu, sa nekoga u savezu na ministarstva mi GUBIMO igrače, igrače koji bi vrlo lako mogli biti okosnica reprezentacije za narednih 10-ak godina...
Kad sumiram ove postove na zadnjih par stranica, nije trebao Hajrović ganjati papire jer je on igrač, nije trebao Pape ganjati papire jer je on selektor, nije trebao savez ganjati papire jer su oni savez itd. Možda sam mu ja trebao ići završavati papire i obaviti razgovor sa njim da mu kažem da ozbiljno računam na njega? Ustvari trebao sam poslati svog punca da to radi, on je u penziji pa ima višak vremena
Jebo mater, kod nas gdjegod se okreneš neki je javašluk i nerad, svi samo vole upirati prstom u nekog drugog i govoriti "nije to do mene", "nisam ja za to zadužen" i sl