Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
hAZNADAR

#4351 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hAZNADAR »

shmizlica wrote:
hAZNADAR wrote:hebiga,..... :skoljka:
:mastakazes: gukni...šta je bilo :D
na ovoj temi "hebiga" znaci samo jednu stvar. Do neki dan sam se hvalisao kako guram nepusacki staz od Januara.
I onda odlucim da zapalim, al ne ono jednu ko par puta na nekoj festi, vec ispusim kutiju, pa kupim jos jednu,... Nije nikakva znatizelja, niti kriza, niti hajd jedna ko nijedna, ili tome slicno,... vec neobjasnjivo. Mozda je razlog i sto nisam bio dugo na ovoj temi pa bio u fazonu.

I sta dalje,.... poslije par dana glavobolja, mantanja, loseg spavanja, visokog pritiska, i teskih budjenja ujutru,... znam da je bolje drugacije i opet prestanak i opet ista faza ko prije. Od sljedece hefte. Da budem iskren - onaj najgori period u prestanku pusenja znaci pocetak je nekako najsladji poslije kada se sagleda jer tada proradi i visak samopouzdanja i pozitivne reakcije na tijelu budu vidljive.

Jedno je sigurno - jednom pusac - zauvijek pusac ono mentalno u glavi. Friski nepusac je samo pusac koji ne uzima cigare.
shmizlica

#4352 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

pa kao što si rekao....hebaji ga....sama sam ti tako ljetos :D
al fino prelomiš i hajd ispočetka....ni prvi ni zadnji :pasamoj:
shmizlica

#4353 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

sherbett wrote:ja bih da prestanem..kako? šta?
lijepo se ujutro probudiš i kažeš sebi ''od danas sam nepušač''........jednostavno, zar ne :D
shandrprcSA

#4354 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

hAZNADAR wrote:
na ovoj temi "hebiga" znaci samo jednu stvar. Do neki dan sam se hvalisao kako guram nepusacki staz od Januara.
I onda odlucim da zapalim, al ne ono jednu ko par puta na nekoj festi, vec ispusim kutiju, pa kupim jos jednu,... Nije nikakva znatizelja, niti kriza, niti hajd jedna ko nijedna, ili tome slicno,... vec neobjasnjivo. Mozda je razlog i sto nisam bio dugo na ovoj temi pa bio u fazonu.

I sta dalje,.... poslije par dana glavobolja, mantanja, loseg spavanja, visokog pritiska, i teskih budjenja ujutru,... znam da je bolje drugacije i opet prestanak i opet ista faza ko prije. Od sljedece hefte. Da budem iskren - onaj najgori period u prestanku pusenja znaci pocetak je nekako najsladji poslije kada se sagleda jer tada proradi i visak samopouzdanja i pozitivne reakcije na tijelu budu vidljive.

Jedno je sigurno - jednom pusac - zauvijek pusac ono mentalno u glavi. Friski nepusac je samo pusac koji ne uzima cigare.
ja kad procitam ovako nesto, meni zao bude...
sherbett wrote:ja bih da prestanem..kako? šta?
volis li cokoladu? :D
shmizlica

#4355 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

pa u tome ti je najveća kvaka......malo moraš promijeniti navike....meni je npr najgore na poslu....i danas.....al odupirem se niskim porivima nekako :D
shandrprcSA

#4356 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

sherbett wrote: dobro to, al kako se riješiti navike?
uzet novine, kafu, bez cigarete...

jednom sam probala, nije dugo trajalo..ugl. nisam izlazila iz kuće, jer sve je povezano time..a sada pušim i kući ...

@shandrprcSA, obožavam čokoladu :D
isti sam bio :D cuj kafa bez cigare...ma nema sanse :D al' sam se prevario :D :D :D

a sto se tice cokolade morat' ces stati u red :D aaa shmizlo :D :D
shmizlica

#4357 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

:lol: :lol: :lol: :thumbup:

čujemo se 1-og u mjesecu :wink: :-D
shandrprcSA

#4358 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

oki doki :D :D
shandrprcSA

#4359 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

shandrprcSA

#4360 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

sherbett wrote: eh sad...ja čim mi se prijede uzmem..
jedino da šalješ poštom :D
samo ti prestani za ostalo cemo lako :D :D
shmizlica

#4361 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

pusti ga bona....čokoladu nudi samo nama koje nismo iz sarajeva....konta da ćemo reći da nema veze :D
shandrprcSA

#4362 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

sherbett wrote:
shmizlica wrote:pusti ga bona....čokoladu nudi samo nama koje nismo iz sarajeva....konta da ćemo reći da nema veze :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol:

eno sad :D haj posaljem vam brzom postom :D :D :D
shmizlica

#4363 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

:lol: :lol: :lol:

ma šalim se buraz....hvala ti ko da sam je i dobila :kiss:
shandrprcSA

#4364 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shandrprcSA »

sherbett wrote:može da bude neka virtualna..kao, sakupljanje bodova, svaki tjedan.. :D
da vam ne bude puno svake hefte :lol: :lol: ( nisam cicija majke mi :D :D ) al' ako insistirate, moze naravno :D :D samo prestani :D :D
drug_profi

#4365 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

hAZNADAR wrote:
shmizlica wrote:

Da sjecam se da si govorio da ti je lako s vremena na vrijeme zapaliti neku sa rajom.
Imas pogresan pritup jbg. Ko ce odluciti koliko cigara, kada, s kim...?
jedini pravi odgovor je: nema vise ni jedne!
Kad budes to presjekao, onda ces ostati nepusac, dotle ce ti se ponavljati epizode i patnja sa apstinencijama.
Nemoj slusati one koji ti govore ono sto ti zelis cuti, nego ljude koji su ostali nepusaci. I ja sam se zanosio da cu nekad povremeno zadimiti kad je ceif, ali sam srecom izdrzao jer nisam mogao odrediti kad je to, a sad mi vala vise nije nikakav ceif. Smrad i otrov.
Ubor Metenga

#4366 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ubor Metenga »

Da se tuspasim :bih: Juce ostavila, nakon 25 godina pusackog staza. Kako se osjecam? Pa, nije mi se dalo piti kafu bez cigare, pa sam I to preskocila. Jucerasnji dan sam provela vise u krevetu, jer mi se konstantno spavalo, nizak tlak ili posljedica nedostatka nikotina.. Inace, nisam nervozna, nemam potrebu da zapalim, a cini mi se da imam vise vremena..
Razlog sto sam se okanila cigara je sto su mi se smucile do bola, muci me gastritis I gadila mi se svaka koju sam ispusila, da ne govorim o smradu koji ostavljaju za sobom, a koji mi u posljednje vrijeme sve vise smeta.. Drugo, cujem da se sve vise ljudi odlucuje ostaviti cigarete, a cini mi se da ove, mladje, generacije manje puse.
Jedino sto je prisutno kod mene je osjecaj da mi nesto fali, neka praznina.. I, da, bila sam strastveni pusac, ali nikad nisam prelazila 1 kutiju dnevno. Kako se rijesiti ove praznine?
Zoya

#4367 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

hAZNADAR wrote:
shmizlica wrote:

:lala: :fight:

Nemoj nam negative unositi, vidis da mnogima tema sluzi kao motivacija za prestanak a i za ustrajanje. Vidis, sad mene recimo plasi to kad se dodje do 8-og devetog mjeseca, svi ste nesto potklekli tad :sad:
Ja ne razmisljam o cigaretama i sad svim ovima pusacima pricam kako je stetno pusenje :fp: Malo im i na psihu udaram :lol: Nedaj Boze da opet zapalim, u top bi me ispalili :-)

@merimas, ja te u potpunosti razumijem i shvatam tvoju potrebu za pusenjem jer si sebe ubjedila da te kad zapalis smiruje (sto je totalno pogresno. Ono sto tebe smiruje je ustvari kad udahnes zrak iz stomaka (vise puta) to je ono sto djeluje smirujuce, dobro, malo i nikotin utice mada sam pocela u zadnje vrijeme mnogo da sumnjam u to, kako god, ono sto ti zelim reci je to da ti pusila ili ne pusila moras proci kroz taj tezak period, bolje ti je da se bacis na trcanje pa da iz sebe izbacis sve negativno, i ljutnju i strah i sve nego da sebi unistavas jos vise zivot (pogotovo ako si majka i ako si djeci potrebna zdrava) :kiss:

artime je napisao/la:Nadam se da ću i ja zbog ove teme to uspjeti. Ovako nisam neki pušač, čak sam prešla na slims pa ono kofol bude manje, ali sve imam veću potrebu da prestanem i to sam uspijevala. Recimo ne pusim kući, niti kada idem u goste i sl. I u tim trenucima mi jako lako pada, medjutim uvijek im se vraćam iz navike ili bilo kakvog izlizanog opravdanja. Znam ljude kojima uopće nije padalo na pamet da prestanu vjerovatno ne takvi ljudi nisu u zabludi kao ja kada kažem da neću i opet uzmem jednu, drugu, treću...

E kako sam ja sebe ovako tjesila, kao mogu ja prestati kad od hocu :-) kao nisam i neki pusac, i opet se vracala na staro, kupis kutiju pa dok se ne ispusi, pa izadjes na kafu i opet kutiju za sobom i tako u nedogled dok ne skontas u kakvom si zacaranom krugu zapala. Skroz ti to izbaci iz upotrebe, tako se pocinje.
MJAU - da

#4368 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MJAU - da »

Ubor Metenga wrote:Da se tuspasim :bih: Juce ostavila, nakon 25 godina pusackog staza. Kako se osjecam? Pa, nije mi se dalo piti kafu bez cigare, pa sam I to preskocila. Jucerasnji dan sam provela vise u krevetu, jer mi se konstantno spavalo, nizak tlak ili posljedica nedostatka nikotina.. Inace, nisam nervozna, nemam potrebu da zapalim, a cini mi se da imam vise vremena..
Razlog sto sam se okanila cigara je sto su mi se smucile do bola, muci me gastritis I gadila mi se svaka koju sam ispusila, da ne govorim o smradu koji ostavljaju za sobom, a koji mi u posljednje vrijeme sve vise smeta.. Drugo, cujem da se sve vise ljudi odlucuje ostaviti cigarete, a cini mi se da ove, mladje, generacije manje puse.
Jedino sto je prisutno kod mene je osjecaj da mi nesto fali, neka praznina.. I, da, bila sam strastveni pusac, ali nikad nisam prelazila 1 kutiju dnevno. Kako se rijesiti ove praznine?

Dobro došla među novajlije. Moje iskustvo.. Praznina će trajati još bar 10-tak dana, pri tome mislim na onu intenzivnu prazninu, kao osjećaj da si nešto "zaboravio". Meni je što se tiče nikotinske ovisnosti, najteži bio treći dan, pošto se organizam iščistio od nikotina, pa je nastala panika. Nije to toliko teško, a dobro je što imate priliku da ležite, tj. ne morate na posao, učiti i sl. jer je u prvih 7 dana koncentracija značajno poljuljana.

Ja napominjem već određeno vrijeme da nije teško prestati pušiti, teško je ostati nepušač. Ako vama dan i nije stresan zbog posla, male djece, i drugih problema, onda možete mnogo lakše, garantujem prestati bez da ikada zapalite cigaru. Sve opet zavisi kako čiji mozak reaguje na drogu, kao što je u ovom slučaju nikotin. Moj je takav da imam osjećaj da sam nekad probala drogu u smislu onih nedozvoljenih droga, da bih sad sigurno bila 2 mera pod zemljom.
Puno sreće i javljajte nam svaki dan uspjeha... :bih:
Last edited by MJAU - da on 25/10/2013 13:27, edited 1 time in total.
MJAU - da

#4369 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MJAU - da »

fortaleza wrote:
graue_maus wrote: :? :? sta te povuce da probas ponovo ........ja ne pusim 8 mjeseci,ali mi je pravo par puta naumpala u zadnji par dana ........mozda sto sam izgubila jednu dragu osobu u familiji .........stalno trazim izgovore i neki nacin da tu zelju ugusim ........najbolje funkcionira sa mirisom u stanu , novac i razni rakovi nista ne fercera kod mene ........ali ovo ,ako pocnem pusit sve ce da se usmrdi opet u stanu ko jeftinoj birtiji....gusi svaku zelju za cigarom .......
Ne znam, jednostavno, u zadnje vrijeme puno posla, razne obaveze i stvarno naporan mjesec bio.. i baš da vidim kako će biti, smiruje li. Koja glupost.. :D Samo se obmanjujem i malo malo jedna po jedna kontam dok sve prođe pa prestajem. Koliko samo malo treba da se navučeš ponovo, al evo sad će tjedan dana da sam ponovo prestao.

Vidim svi do osmog mjeseca došli, nemojte samo slijediti moj primjer. xD Držite se..

Vaš je za plakati. Sad me nekakva tuga uhvatla, a ovako sunce vani :(
Zoya

#4370 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zoya »

Ubor Metenga wrote:Da se tuspasim :bih: Juce ostavila, nakon 25 godina pusackog staza. Kako se osjecam? Pa, nije mi se dalo piti kafu bez cigare, pa sam I to preskocila. Jucerasnji dan sam provela vise u krevetu, jer mi se konstantno spavalo, nizak tlak ili posljedica nedostatka nikotina.. Inace, nisam nervozna, nemam potrebu da zapalim, a cini mi se da imam vise vremena..
Cestitam! :) Probaj da ne mislis na pusenje, gledaj na to kao na nesto sto neces vise nikad uzeti u ruke. Hrabro od tebe da si se odlucila da prestanes sa pusenjem, kako vrijeme bude prolazilo vidjeces koliko je lijep osjecaj neovisnosti.

Prazninu ispuni svime samo ne hranom, onda ides iz greske u gresku i ne zna se sta je gore. Evo ja se recimo ubijam bademima, orasima, sad su mi favoriti pistaciji i jabuke. Jeduci ove jabuke imam osjecaj da se sve u meni preciscava, prvih dana sam bukvalno iskasljavala katran :-) :-) Vidjeces ustvari promjene i sama, samo nemoj da se vracas na staro i pisaces i ti ovako kao i ja za par sedmica :kiss: Kad ti prigusti pisi ovdje, ali opet ti kazem, nemoj misliti na cigare, nemoj pisati dnevnik o tome, nemoj nista, samo prestani da mislis a za to ti treba hrabrosti i ja vjerujem da imas i petlje i hrabrosti.
Bancho

#4371 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Bancho »

Pusio sam 10 godina i odlucio sam da prestanem. Malo mi je pomoglo i to, sto sam u tom momentu bio bolestan (2-3 dan gripa) pa i nisam imao toliku potrebu za cigarom. Citavo vrijeme sam drzao punu kutiju cigara na stolu i nakon mjesec dana pokleknem i zapalim. Uhvatila me je tolika muka da sam bukvalno pozelenio u licu i istog momenta sam morao da legnem. Osjecaj je bio toliko gadljiv, da sam svaki put kad bi mi pala cigara na pamet, samo se sjetio tog osjecaja i istog trena bi me prosla volja. Nakon tog dana evo proslo je 2.5 godine a da nisam zapalio.
Nabacilo se par kila, ali nista strasno. Vise uopste nemam potrebu za cigarom i osjecam se ko da nikad nisam ni pusio. Nema vise onog smrada ni kaslja, a pare koje sam svakodnevno davao za cigare stavljam u kasicu.
drug_profi

#4372 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Dobro dosla. Donijela si odluku i ne daj se pokolebati. Sad ce da ti se pojavljuju razni "dobri" razlozi zasto bi trebala zapaliti.
Sta fali jednu, samo jednu...
Nemoj ni slucajno da posustanes. Svaki sljedeci dan veci je uspjeh, a praznina ce nestati. I ja sam dimio 25 godina i evo sad sam vec 5 bez i jedne i ne bih je zapalio ni da mi to neko plati.

Ne lisavaj se kafe jer ce ti ona biti jos veci ceif bez cigare, jer ces ukus i miris osjetiti bolje. Privremeno, da ubrzas detoksikaciju i dignes pritisak, pravi sebi crni ili zeleni caj. Ja sam se na to navukao pravo. Malo limuna i meda i nista ukusnije nema, a da je tako korisno za cjelokupni organizam.

@ostali
ne bojte se nekih imaginarnih izazova vezanih za odredjene periode apstinencije. Jedino sto je JAKO VAZNO DA ZNATE je da NEMA samo jedne. NEMA. Pokleknuti mozete samo ako svjesno tako odlucite.
Ne dajte da vas iko nagovori da je zapalite.
fortaleza

#4373 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by fortaleza »

MJAU - da wrote:
fortaleza wrote:Ne znam, jednostavno, u zadnje vrijeme puno posla, razne obaveze i stvarno naporan mjesec bio.. i baš da vidim kako će biti, smiruje li. Koja glupost.. :D Samo se obmanjujem i malo malo jedna po jedna kontam dok sve prođe pa prestajem. Koliko samo malo treba da se navučeš ponovo, al evo sad će tjedan dana da sam ponovo prestao.

Vidim svi do osmog mjeseca došli, nemojte samo slijediti moj primjer. xD Držite se..

Ma kakva tuga, zaredalo se već deset dana bez trovanja, dan po dan i godina će proći.. Sretno.
MJAU - da

#4374 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MJAU - da »

fortaleza wrote:
MJAU - da wrote:
fortaleza wrote:Ne znam, jednostavno, u zadnje vrijeme puno posla, razne obaveze i stvarno naporan mjesec bio.. i baš da vidim kako će biti, smiruje li. Koja glupost.. :D Samo se obmanjujem i malo malo jedna po jedna kontam dok sve prođe pa prestajem. Koliko samo malo treba da se navučeš ponovo, al evo sad će tjedan dana da sam ponovo prestao.

Ma kakva tuga, zaredalo se već deset dana bez trovanja, dan po dan i godina će proći.. Sretno.
To mije je drago čuti, svaka čast. :thumbup: Ima nekako prilično dosta ljudi koji su tako par dana nešto im došlo da puše, pa opet prestali bez problema. Ja sam upoznala negdje oko 10-tak osoba tako, što znači da potvrđuju moju tezu da nije teško prestati pušiti, nego ponovo ne početi. Sretno i želim puno uspjeha. :bih:
shmizlica

#4375 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

šjooooo, šta nas je :staima:
Post Reply