Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
Drvosjeca iz Dejcica

#4351 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Cherry-Cherry wrote:
GeeTnT wrote:
Cherry-Cherry wrote:Neki bi trebali mnogo više čitati, kako bi proširili fond riječi. Kako vam ne dosadi vratiti tri riječi u krug? :zjev:
...a neke od vas bi trebali da vise radjate:

03.07.2016
Tuzla Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 4 djevojčice i 8 dječaka
Banja Luka - Porodilište: U Kliničkom centru na Odjelu za akušerstvo obavljeno je 5 poroda i rođeno je 5 beba: 4 djevojčice i 1 dječak.
Evo o ovome govorim, o primitivizmu i nepismenosti. Tipičan primjer. :thumbup:
??? Pa zapad stimuliše narodski rečeno da se ljudi više *ebu da bi imali više mladih ljudi a ti govoriš o primitivizmu i nepismenosti. :cry:

P.S Jes ga Tuzla zadala. :mrgreen: :izet:
General War

#4352 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

zenit dozic wrote:
Jope :mrgreen:
Mrzitelji i separatisti su u manjini i mogu ga samo glabat vecini :izet: dok se ne istopi :mrgreen:
Aha, glabanje recimo se pokazalo na bosanskom jeziku kolika je sikiracija od vecine :D
zenit dozic

#4353 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

palestinka wrote:zeniteđoziću ja big like za spot, pa i ako si ironičan, ne mogu procijeniti;-)
A evo I have a dream...vidim Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu, ravnopravnih Svih u svim dijelovima zemlje, sekularno uređenu s apsolutnim vjerskim slobodama, ekonomski prosperitetnu, izvozimo organic krompir i tikvice, jer imamo dovoljno hrane za sebe jer smo svaki komad zemlje zasijali, posao dobijaju sposobní, a ne stranački i nacionalni podobni, bebe se rađaju, majke dobijaju porodiljski dodatak, mladi ostaju, igramo na Svjetskom prvenstvu u nogometu...
i padnem s kreveta i naglo se probudim i osvrnem oko sebe;-)
Ako Bog da. Sto manje separatista i mrzitelja to ce se prije ostvariti. Rezultati pokazuju da ih je sve manje i manje.
54% stanovnistva govori Bosanski, do iduceg popisa 64% :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#4354 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

General War wrote: JA znam dokle sam zahvaljujuci vama...samo da tebe jos tvoji obavjeste :D

Image
:lol: Hajde što ti je karta nadrealna i presmješna ali barem onda ispravo ono "konstitutivne jedinice" jer samo narodi mogu biti konstitutivni ne nikakve teritorijalne jedinice. :pisnuo: :igrac: :zdravkocolic: :suplja: :plesu: :cuga:
zenit dozic

#4355 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

General War wrote:
zenit dozic wrote:
Jope :mrgreen:
Mrzitelji i separatisti su u manjini i mogu ga samo glabat vecini :izet: dok se ne istopi :mrgreen:
Aha, glabanje recimo se pokazalo na bosanskom jeziku kolika je sikiracija od vecine :D
Gledajuci kmecanje genocidasa sekiracija je na vrhuncu :thumbup:
GeeTnT

#4356 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

Nisam znao da ce rezultati popisa biti ovako razocaravajuci za pojedine...temu treba zakljucat jer se bojim da ce nekima hecim trebat. General bi se mogao i benzinom polit....
General War

#4357 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
General War wrote: JA znam dokle sam zahvaljujuci vama...samo da tebe jos tvoji obavjeste :D

Image
:lol: Hajde što ti je karta nadrealna i presmješna ali barem onda ispravo ono "konstitutivne jedinice" jer samo narodi mogu biti konstitutivni ne nikakve teritorijalne jedinice. :pisnuo: :igrac: :zdravkocolic: :suplja: :plesu: :cuga:
Nista, ako hoces da vidis ...trci u zapadni mostar i prenesi blagovijesti :D
palestinka

#4358 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by palestinka »

zenit dozic wrote:
palestinka wrote:zeniteđoziću ja big like za spot, pa i ako si ironičan, ne mogu procijeniti;-)
A evo I have a dream...vidim Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu, ravnopravnih Svih u svim dijelovima zemlje, sekularno uređenu s apsolutnim vjerskim slobodama, ekonomski prosperitetnu, izvozimo organic krompir i tikvice, jer imamo dovoljno hrane za sebe jer smo svaki komad zemlje zasijali, posao dobijaju sposobní, a ne stranački i nacionalni podobni, bebe se rađaju, majke dobijaju porodiljski dodatak, mladi ostaju, igramo na Svjetskom prvenstvu u nogometu...
i padnem s kreveta i naglo se probudim i osvrnem oko sebe;-)
Ako Bog da. Sto manje separatista i mrzitelja to ce se prije ostvariti. Rezultati pokazuju da ih je sve manje i manje.
54% stanovnistva govori Bosanski, do iduceg popisa 64% :mrgreen:
E
Dobro si rekao. Polako, ali ide se.
zenit dozic

#4359 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

Image
Plus nema zelene boje u dosta gradova gdje bi po popisu trebala biti poput Srebrenice, Brckog, Jajca i par gradova iz srednje Bosne.
A kako je krenulo i Stolac ce bit zelen :mrgreen:
Tako da ova mapa ne pokazuje pravo stanje stvari,
odnosno pokazuje necije mokre snove.
Edit sve ovo zuto komotno je mogo stavit u zeleno :mrgreen:
General War

#4360 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

GeeTnT wrote:Nisam znao da ce rezultati popisa biti ovako razocaravajuci za pojedine...temu treba zakljucat jer se bojim da ce nekima hecim trebat. General bi se mogao i benzinom polit....
Ma jok, ne sekiraj se ti meni..trenutno gledam da li samo isfurat iz drzave ili sa kontinenta :D vama ce trebati benzin kad dokundise rahat patnja, eno hifa vec neke poduzetnicke korake preuzima u tom smislu.
L u c i f e r

#4361 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by L u c i f e r »

kavvovac - vivovitica - kavvobag
General War

#4362 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

zenit dozic wrote:

Image
Plus nema zelene boje u dosta gradova gdje bi po popisu trebala biti poput Srebrenice, Brckog, Jajca i par gradova iz srednje Bosne.
Ono kad se prespava otvorenih ociju na casu istorije :roll:
Bodkin

#4363 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:
Ciljna skupina je uvijek sira od moje stare. Manipulacija ljudima je jednostavna kad skontas motivaciju. Kad skontas sta pokrece ljude. Upravo zato nasa tri kralja mogu neometano unistavati drzavu do sudnjeg dana. Jer ljudi kod nas ne razumiju kompleksne stvari ali razumiju mudzahedine, cetnike i slicno.
Ali pokusaj objasniti ljudima da su vodece stranke toliko ljudi stavili na budzet i osigurali glasace koje ce nasi unuci placati mmf-u, gledace te kao prvoklasnu budalu..

Ista stvar u austriji za njihove zadnje izbore. Pogledaj presjek glasaca po obrazovanju i za koga su glasali.
U britaniji je druga prica i sukob generacija/staleza. Pogledaj glasanje po starosti. Kad skontas sta pokrece ljude, ti si kralj. Preporucujem knjigu the wisest one in the room.
Ali naravno, ne moramo se sloziti
Ali, zasto takav elitizam, nipodastavanje jednog ljudskog bica?
Kada zelis da probas prodati prozvod onda ukoliko je potrebno pojednostavis svoj jezik da bi ga potencijalni kupac kupio, je l' tako? - Naravno da jeste.
Zasto je onda nekom tesko pojednostaviti poruku i objasniti lanac u kojem narod na kraju bude silovan.
Do onoga je ko salje poruku ... finito.

Hvala za preporuku.
Ja tebi preporucujem Thinking, Fast and Slow ... posebno zbog posla kojim se bavis, ali ne samo zbog toga.

Sto se politickog uredjenja i sta naciju cini uspjesnom (u ekonomsko-politickom smislu) preporucujem Why Nations Fail. Po meni jace od Huntingtona, Diamonda i Fukuyame zajedno.
Citao WNF. Dobra je :thumbup:
A sto se tice boldiraog, pa vidi, daj da budemo realni. U zadnjih 5 izbora, na cemu su se dobijali izbori? Jesu se dobijali na temu ekonomije, obrazovanja, ekologije ili sigurnosti ili na temu nacionalizma, straha od novog rata ili historije?
Cherry-Cherry

#4364 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Cherry-Cherry »

Cherry-Cherry wrote: Evo o ovome govorim, o primitivizmu i nepismenosti. Tipičan primjer. :thumbup:
??? Pa zapad stimuliše narodski rečeno da se ljudi više *ebu da bi imali više mladih ljudi a ti govoriš o primitivizmu i nepismenosti. :cry:

P.S Jes ga Tuzla zadala. :mrgreen: :izet:
Govorim o načinu komuniciranja, o raspravljanju, o argumentima. Kad ne znaš šta reći, skreni temu na nešto drugo i lupi nešto, što bi trebalo biti smješno, a zapravo je neuspjeli pokušaj spuštanja diskusije na lični nivo. Toga je pun ovaj forum: udaj se, rodi, nađi đuvegiju... Može li gluplje?
zenit dozic

#4365 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zenit dozic »

General War wrote:
zenit dozic wrote:[
A i ovu crvenu boju na istoku mozes komotno prefarbat bijelom bojom.
skupljac_zeljeza

#4366 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by skupljac_zeljeza »

A jesu se nešto Bošnjaci nadigli da čak Vučiću lekcije drže...
‘’NIKADA VIŠE BOŠNJACI NEĆE DOPUSTITI DA IH SRBIJA PONIŽAVA, DA IH GAZI SRPSKA ČIZMA, DA IM ODREĐUJE KO SU, KOJIM JEZIKOM GOVORE, KAKO SE IMENUJU I KAKVU BUDUĆNOST HOĆE!’’

https://bedrudingusic.wordpress.com/201 ... otocarima/
Tup-zvek-skajlaf

#4367 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tup-zvek-skajlaf »

155_mm wrote:
Patriotska_Liga wrote:
¤ jelena ¤ wrote: Od Srba, pa čak i od Hrvata - da, ali od Bošnjaka ovo nisam očekivala...no dobro, korisno je ovakve reakcije pročitati.

Nema nikakve razlike između Dodikovih ili Vučićevih pulena
i ovih što su im Bosanci izdajnici Bošnjaka, a bosanstvo nekakva podvala, ''belosvetska zavera'' itd...

A Bosanaca u Bosni ima onoliko koliko i u Srbiji onih koji glasaju za Čedu Jovanovića - to je taj tip ljudi, neopterećen tornjaklukom, imun na ovaj etno-nacionalni ponos i kao takav naravno politički nepodoban i na margini.
Oni koji su neopterećeni tornjaklukom se izjašnjavaju kao džedaji, vulkanci, klingonci i slično. I u Srbiji i u Njemačkoj i u Meksiku.

Samo su se ovdje kod nas ti (navodno) neopterećeni smjestili u poseban strogo politički tor sa etničkim aspiracijama.

Kao kad bi se npr. pojavili nekakvi Srbijanci u Srbiji i tvrdili da nisu Srbi.

Eto gdje je razlika.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup:
Eno se pojavilo u Sandzaku bruka nekakvih Srbijanaca u Srbiji koji nisu Srbi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
General War

#4368 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

zenit dozic wrote:
General War wrote:
zenit dozic wrote:[
A i ovu crvenu boju na istoku mozes komotno prefarbat bijelom bojom.
U jebo te, Vi ko amebe :D
Sustina je, do 1991 je bilo mnogo vise zelene i sta bi? mozes farbat koliko hoces, ali na jeziku bosnjackog naroda, rece manjina nonsalantno.
GeeTnT

#4369 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

General War wrote:
GeeTnT wrote:Nisam znao da ce rezultati popisa biti ovako razocaravajuci za pojedine...temu treba zakljucat jer se bojim da ce nekima hecim trebat. General bi se mogao i benzinom polit....
Ma jok, ne sekiraj se ti meni..trenutno gledam da li samo isfurat iz drzave ili sa kontinenta :D vama ce trebati benzin kad dokundise rahat patnja, eno hifa vec neke poduzetnicke korake preuzima u tom smislu.
Znaci, u pravi sam.. :mrgreen: Sve na stranu, ali zelim ti srecu na putu....
Bodkin

#4370 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bodkin »

Velika pobjeda nad par procenata stanovnistva. Sad narodi (ne nacije) u bih imaju nesto oko cega se mogu sloziti. Svi podjednako mrze bosance :D
skupljac_zeljeza

#4371 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by skupljac_zeljeza »

Riješeno je to oko popisa...
Gjiva kaže da je Čevljanska korida nešto što se čeka cijelu godinu.

- I ovaj put očekujemo više od 50.000 posjetilaca. Već sada imamo najavljene organizirane dolaske iz cijele bivše Jugoslavije, a većina naših ljudi iz dijaspore godišnje odmore planira prema datumu održavanja Čevljanske koride koju nipošto ne žele propustiti. Mislim da smo prerasli Balkan. Jednostavno, ljudi žele da se opuste i barem jedan dan zaborave na sve probleme. Čevljanska korida na najbolji način ujedinjuje našu jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu. Tu se bez obzira na naciju, vjeru ili boju kože ljudi druže više od deset sati. Čevljanska korida je nešto bez čega ljudi teško mogu zamisliti Bosnu. Zbog toga političarima poručujem pustite popis stanovništva i dođite na Čevljansku koridu da vidite šta je Bosna. Kako se zajedno druže i vesele Suljo, Mujo, Petar, Miloš, Ivica, Anto, naglašava Gljiva.
Tup-zvek-skajlaf

#4372 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tup-zvek-skajlaf »

hAZNADAR wrote:
Vjerovatno bi zeljeli da nisu Ostali. Popisni listic nam oslikava drzavu i konstelaciju. Nazalost, nemamo gradjansku drzavu vec konstitutivne narode i ostale. Licno bih volio da je drugacije i licno ne mislim da kao konstitutivan imam veca prava negoli Ostali.
Ali u ovom slucaju smo imali izabrati ono sto nam se nudilo.

Ako se neko ne osjeca Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom - to nije zaokruzio.
Drug, ali ti imas veca prava kao konstitutivni koja su zagarantovana dejtonskim sranjem od Ustava, ja, kao pripadnik "Ostalih", se ne mogu kandidovati za predsjednistvo bez obzira na moje visestoljetno bosansko porijeklo, dok Fahro Srbin moze :skoljka:
Patriotska_Liga

#4373 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Patriotska_Liga »

¤ jelena ¤ wrote: Ah, a kad se kaže aspiracijama, to odmah znači na nečiju štetu....dakle, sa etničkim aspiracijama usmjerenim na čiju štetu?

Što se tiče Srbijanaca u Srbiji, koji nisu Srbi, oni već postoje ihahaaj: Česi, Vlasi (mislim na narod), Hrvati, Bošnjaci...

Šta je...eto...Muamer Zukorlić, kao npr. državljanin isključivo Srbije, po nacionalnosti/etničkoj pripadnosti?

Srbin?

OK, ako je tako meni ni iz džepa ni u džep, ali ne bih se baš zaklela da jeste...
To je prije svega da raščistimo sa pričom o torizaciji. Pričati kako (ovdje propagirano) Bosanstvo nije još jedan tor je jednostavno bespredmetno. To je tor koji pokušava da tri postojeća tora grupiše u jedan malo širi tor. Problem nastaje onog momenta kad pripadnici ta tri tora jasno kažu da neće u taj zajednički tor jer postoje kulturološke i političke razlike koje ih nepomirljivo razdvajaju. U taj tor mogu samo oni koji su se spremni odreći gore navedenih razlika zarad te neke zajedničke ideje ali mora im biti jasno da velika većina ostalih na to nije spremna. Zbog toga im se desilo da čine oko 2% stanovništva, čime je cijela ideja bespovratno kompromitovana jer propagirati integralnu ideju a činiti minoran broj je znak da je ideja propala. To što će se i dalje neki minoran broj ljudi izjašnjavati tako ne mijenja tu činjenicu.

Etničke aspiracije onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci su njihovo pravo ali da bi za ozbiljne ljude neki narod postao narod onda mora ući u enciklopediju. Džedaji mogu imati iste aspiracije ali ih niko neće percipirati na taj način, baš kao ni Bosance. U enciklopedijama će Bosanac i dalje biti stanovnik Bosne. Baš kao što je i Srbijanac stanovnik (uže) Srbije. Takav Bosanac, kao Srbijanac kako si ga ti navela, je naravno uvijek postojao. Ali nikad nije i neće etnički Srbijanac ili politički Srbijanac, a to je ono što se od Bosanca ovdje pokušava napraviti.

U Srbiji se izraz Srbin koristi i za etničku i za nacionalnu pripadnost, Srbijanac je, kako rekoh, stanovnik Srbije i to najčešće se koristi za stanovnika uže Srbije (dakle Srbija minus Vojvodina i Kosovo). Engleski jezik koristi naziv Serbian kao nacionalnu, a Serb kao etniču odrednicu, slično Croatian/Croat u hrvatskom slučaju, međutim to je stvar isključivo engleskog jezika i njegove specifičnosti, jasno je da Srbijanac ili Hrvatijanac nisu nacionalne odrednice tih država, nego su to Srbin i Hrvat. Nacionalni naziv kada je u pitanju Bosna i Hercegovina je očigledno Bosanac i Hercegovac, kao što je za Trinidad i Tobago - Trinidađanin i Tobagoanac, s tim da se u engleskom jeziku koriste skraćeni izrazi Bosnian/Trinidadian. Ali shvatanje nacionalne odrednice na taj način, dakle na način pripadnosti nekoj državi, automatski isključuje priču o građenju nekog etničkog ili političkog identiteta oko tog naziva. A vidjet ćemo i zašto.

Ako se zadržimo na ovim primjerima. Naziv Srbin potiče iz naroda koji se tako zvao, baš kao i Hrvat. Ti narodi su se tako zvali i onda su formirali etnonacionalne države oko svojih naroda. Dakle nije njihovo ime deriviralo iz države, nego obrnuto. U slučaju Bosanaca i Hercegovaca ime derivira iz države jer nikad nigdje nije postojala nekakva grupa ljudi koji su se pod ovim nazivom okupili oko nekih kulturoloških ili političkih ciljeva. Shodno tome dolazi se do slijedećih zaključaka. Srbi u nacionalnom smislu predstavljaju heterogen skup ljudi, pripadnika srpske nacije, koje između ostalih čine i Šešelj i Zukorlić i kao takav potpuno je kompatibilan Bosancima i Hercegovcima u istom smislu. Takvi skupovi ljudi ne odražavaju nikakvo jedinstvo po bilo kom subjektivnom osnovu. Po tom shvatanju nacionalnosti, a to je zapadno shvatanje, radi se o pripadnicima neke države (ne nužno i državljanima ali najčešće je tako). Kada ovako postavimo definiciju nacionalnosti, onda je potpuno bespredmetno izjašnjavanje po tom osnovu i pitanje izjašnjavanja koje je definisano kao etničko/nacionalno je idiotsko pitanje. Ako svi mi ovdje pripadamo bosanskohercegovačkoj naciji, a po zapadnom shvatanju pripadamo, onda se nemamo šta izjašnjavati o tome. Izjašnjavanje po bilo kom osnovu ima smisla samo u slučaju da je moguće da dobijemo više od jednog odgovora. Međutim, ukoliko imamo u vidu istočno shvatanje nacionalnosti, e onda je to potpuno druga priča. Mi ne možemo ignorisati činjenicu da nacionalnost kao takva nije strogo definisan pojam i da svako od nas ima pravo da tvrdi da se mislilo na baš onu definiciju koja se nama sviđa. Koncept nacionalnosti, sam po sebi nedovoljno precizno definisan ostavlja prostora za različita tumačenja, zbog čega i imamo ove beskonačne priče ovdje.

Dakle, šta je i ko je Muamer Zukorlić po ovim pitanjima. On je nacionalno Srbin (zapadno shvatanje) i Bošnjak (istočno shvatanje), a etnički je Bošnjak. Po mjestu življenja je Srbijanac i Sandžaklija.
mO k3

#4374 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

Tooooooooo karte na sto :)
mirzaaa33

#4375 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mirzaaa33 »

Nemojte se onda buniti što je država podijeljena i što će ostati, tačno svakom toru po jedan dio. Neće torovi da neko upravlja njima, Đe to ima. :D
Tražili ste torovi jedni ovakvu državu, trpite sad posljedice. :bih:
Locked