Kolumna Bakira Hadžiomerovića: Halal ligeštuli za Sebiju I.
Događaj se odigrao prije petnaestak dana i kaže ovako... Stigao iz Srbije sedamdesetogodišnjak u solidnoj fizičkoj kondiciji kod rodbine na Pale. Sve išlo kako nalaže domaćinski red. Poljupci, zagrljaj, rakijica dobrodošlice, ručak, razgovor...I onda, dum-dum. Srčani udar! Dragog gosta hitno, u svjesnom stanju, prevoze u regionalnu „republičkosrpsku“ bolnicu u Kasindolu. Ljekarski konzilij zaključuje da pacijentu kod njih spasa nema. Nedostaju im anestetici i kardiolog koji je u stanju, laički da se izrazim jer sam s medicinom na vi, „pročepiti začepljeno“. Odluka je donesena, hastu vode u glavnu sarajevsku bolnicu, na Koševo. Prijem na Urgentnoj, pregled, izražavanje zabrinutosti...I uručivanje otpusnog pisma. U kojem piše: Nema anestetika i drugih materijalno-tehničkih sredstva neophodnih za hirurški zahvat. Na kraju, pacijenta iz Srbije nekako dobacuju do Beograda. Operisan. Eno ga, kažu, živ i zdrav.
Ovo mi je nedavno ispričao jedan dobar poznanik, ljekar na sarajevskom KCUS-u. Zamolio me je da ni slučajno ne pominjem nikakva imena jer bi u suprotnom, kako je triput napadno ponovio, „zbog toga mogao imati ozbiljnih problema sa moćnom generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović“. Zato kapak za imena ovog puta! Ali, iskreno, ovaj događaj nikada javno ne bih ni problematizirao da se danas nije desio još veći skandal u režiji glavne „(izet)begovice“ u državi. Izbacivanje na ulicu teško oboljelih pacijentica Onkološke klinike zbog toga što im se u bolnici, kojom dotična gospoja gospodari ko svojom babovinom, ne može osigurati neophodna zdravstvena zaštita, ogolilo je do kraja svu bahatost i nehumanost jednog pokvarenog sistema lišenog svake vrste empatije za slabe i nemoćne. Brojnim svojim potezima u posljednjih je godinu dana generalna direktorica KCUS-a skandalizirala ovdašnju javnost i ponižavala radne kolege-nezakonito je dijelila otkaze neposlušnim, divljački preuzimala ministarstva zdravlja, okupirala Ljekarsku komoru, rasturala Opću bolnicu „Dr. Abdulah Nakaš“, ponizila Medicinski fakultet i cjelokupnu akademsku zajednicu besprizornom hajkom na dekanesu Almiru Džuvo-Hadžović, a čak je stigla i da predsjedničkom škodom krene u rušenje tuzlanskog Kliničkog centra...Kažem vam, koga god je Izetbegovićka nanišanila, taj je brzo skončao kao oni nesretni fazani iz dokumentarnih filmova o rumunskom bračnom paru Čaušesku.
Zaista, šta još treba da se desi kako bi se zaustavila nestvarna Izetbegovićkina beskupuloznost i oholost? O kojim svi znaju sve. I ljekari. I oba premijera, kantonalni Konaković i federalni Novalić. I SDA. Zna šta mu žena radi čak i poslovično neinformirani Bakir Izetbegović. Ali on to, kako nam je rekao iz prve ruke, pripisuje njenoj harizmatičnosti i, valjda, urođenoj prijekoj naravi. Na kraju su se pobunile i digle svoj glas direktne žrtve ovog nametnutog očaja u bh. zdravstvu. Pacijenti, dakle. Njih ukupno 150, oboljelih od karcinoma, što ih je Izetbegovićka, u ime famoznih „reformi i ušteda“, profesorski hladno, osudila na brzopoteznu smrt.
Ne daj ti Bože biti bolestan u Izetbegovićkino doba. Oni sa svježim i neprijatnim iskustvima iz KCUS-a na svojoj su koži osjetili kako je to kad se pod „rukovođenjem i komandovanjem“ prve dame u Bošnjaka nekada najugledniji klinički centar u BiH strovali do te mjere pa se pretvori u zapuštenu spavaonicu u kojoj nema ničega osim kontinuiranog mobinga i bolničkih kreveta. Koje je Sebija nedavno brojčano popunila donacijom iz porodično-klanovske banke BBI. Nema nikakve dileme, samo se po tim novim „halal ligeštulima“ današnji Izetbegovićkin KCUS razlikuje od onog nekadašnjeg perifernog Doma zdravlja u Kasindolu. Sve (pre)ostalo je, kako kaže onaj film, 50 nijansi sive...
Autor: B. Hadžiomerović
pa hebem ti zivot nedavno mi rodjak lezi na kcus-u i sestra kaze da nemaju laksativa pa ako mozete nabaviti,komsija kupuje zavoje za zenu koja ima carski rez na jezeru,ljudi kupuju reglane itd. samo jos da kazu da treba da asistiras pri operaciji jer jbg nema ko drugi
koja svrha ovakvog zdravstva moze biti osim licnog bogacenja pojedinaca,ja je zaista ne vidim
sta je sa bivisim raznoraznim direktorima koji su ojadili zdravstvo poput trninica,gavrankapetanovica itd. koji su danas multimilioneri,ocito je da postoji neciji interes da se to ne istrazuje
neki dan sam bio u dz stari grad i cujem da ima samo jedna doktorica u dvije ambulante(vratnik i medrese cini mi se) gdje radi po cetri sata u jednoj i u drugoj,kakvu uslugu ona moze da pruzi osim pisanja hebenih recepata
ovakvu zdravstvo ne treba nikome fakat,ako sluzi samo za krpljenje ljudi a ne izljecenje,čemu produžavanje agonije bolesnih vec fino treba uvesti stari srpski obicaj "lapot"pa kad fino ostaris ili se razbolis da te odvedu u planinu i zatuku maljem po glavi i rijesen problem