Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

SamoVasGledam

#4351 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Ja ništa ne tvrdim. Nije tema foruma moj IQ...Vazda se kačiš za moj IQ, jesi li to zavidan?
Nego drži se teme....
Pa ti se se prvi ovde hvalio svojim IQ-om, pa mi prosto neverovatno da čovek takve inteligencije piše ovakve stvari.
mango bob

#4352 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

SamoVasGledam wrote:
mango bob wrote:
Ne judaizam, nego ono pismo štoje došlo preko židova je istinito, dakle Biblijska poruka. Ali u Božijim objavama Bibliji je objašnjeno da Bog ne slijedi ljude i plemena nego ljudi treba da slijede Boga. Bog je dao istinite uputstva ali je otišao dalje od ljubavi prema jednom plemenu i objasnio da sada svi narodi svijeta mogu i hoće dolaziti ka svjetlosti Njegovih objava mudrosti koje znače život.
Nakon što je istrebio onolike ljude tokom istorije. Što on lično, što Jevreji njegovom komandom.
Arheolozi su kopajuči sodomu i gomoru ili neke tamo gradove još, zaboravih, našli dokaze tako okrutnih postupaka da ispovračaš život, pa su se zapitali i čudili se zašto Bog ranije nije uništio te narode jer su činili takve gnusne zločine nepojmljive. A jevreji su činili svojevoljno razne loše stvari bez volje Božije. I piše kako im Bog kaže da su činili što nije bilo pravu u Njegovimo čima pa im je Bog rekao da će u određeno vrijeme biti pozvani na odgovornost, i bili su. A i danas u naše vrijeme će biti pozvani na odgovornost svi današnji zli.
El Mumin

#4353 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote:Vrlo ste smiješni. Kad ne znate odgovor, okrenete na ismijavanje.
Epitet neznalica...
Dobro, halalim vam :-)
Kakvo ismejavanje? Dobio si konkretan odgovor sa linkovima i video klipom. Nego ti nastavljaš da se provaljuješ, pa ostaješ bez argumenata, baš kao što je to bio i juče slučaj sa onim 'proročanstvom' o Vizantincima.
Vazda neke smiješne protuargumente navodiš za moje argumente.
Hoću li dočekati do kraja 2016 da nas počastiš bar jednim valjanim argumentom ili sam se usudio da to sanjam?
El Mumin

#4354 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Lijep pozdrav za sada, hvala na "iscrpnim" argumentima.
Tipkamo se kasnije...
El Mumin

#4355 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Ja ništa ne tvrdim. Nije tema foruma moj IQ...Vazda se kačiš za moj IQ, jesi li to zavidan?
Nego drži se teme....
Pa ti se se prvi ovde hvalio svojim IQ-om, pa mi prosto neverovatno da čovek takve inteligencije piše ovakve stvari.
To nije bilo hvaljenje, nego čisto informacija da znaš, jer si prije napisao da vjernici imaju nizak koeficijent inteligencije.
I Einstein je vjerovao u Boga... proguglaj [emoji56]
irac300

#4356 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

El Mumin wrote:
SamoVasGledam wrote:
Nego drži se teme....
To nije bilo hvaljenje, nego čisto informacija da znaš, jer si prije napisao da vjernici imaju nizak koeficijent inteligencije.
Genijalac, kada si vec mjerio, trebao ti je neko reci da je mjera za inteligenciju kvocijent, a ne koeficijent. :lol: Dusa draga od 120 "koeficijenta". :mrgreen:
SamoVasGledam

#4357 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Kakvo ismejavanje? Dobio si konkretan odgovor sa linkovima i video klipom. Nego ti nastavljaš da se provaljuješ, pa ostaješ bez argumenata, baš kao što je to bio i juče slučaj sa onim 'proročanstvom' o Vizantincima.
Hoću li dočekati do kraja 2016 da nas počastiš bar jednim valjanim argumentom ili sam se usudio da to sanjam?[/quote]

Koje tvoje argumente? Ti bi da pričaš o istorijskim argumentima, a istoriju ne znaš.

Citirao si ajet koji govori da će Vizantinci pobediti nakon pada Jerusalima, međutim posle pada Jerusalima usledio je i pad Egipta. Dakle još jedan poraz, a ne pobeda kako je Kur'an predvideo.

O ovome sam i juče pisao, pa si pobegao od dalje rasprave. Učinio si sebi medveđu uslugu citirajući taj ajet misleći da ćeš dokazati time da iza Kur'ana stoji neka natprirodna moć, ali si dokazao upravo suprotno - da autor Kur'ana nije imao pojma šta će se sledeće dogoditi.
El Mumin

#4358 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

irac300 wrote:
El Mumin wrote:
SamoVasGledam wrote: Pa ti se se prvi ovde hvalio svojim IQ-om, pa mi prosto neverovatno da čovek takve inteligencije piše ovakve stvari.
Genijalac, kada si vec mjerio, trebao ti je neko reci da je mjera za inteligenciju kvocijent, a ne koeficijent. [emoji38] Dusa draga od 120 "koeficijenta". :mrgreen:
Nema ej sad si me uništio haha
irac300

#4359 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Ma ne treba tebi niko, ti sam sebe unistavas, ja se samo smijem. :D
ABH017

#4360 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Lopov-eliminator wrote:
ABH017 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Da te pitam, sta ti mislis o ovim idejama koje je @El Mumin iznio o uspostavi serijatske (islamske) drzave i promociji pravila poput kamenovanja, rezanja ruke u slucaju preljube?
Iskreno i ne pratim, nešto posebno, ono što mumin piše. Šeriatske propise određuje ulema određene države, pozivajući se na stavove i stajališta određenih islamskih učenjaka. Ruka se ne siječe u slučaju preljuba, već krađe.
Šeriatski zakon nije svugdje isti i, zapravo, bez prisustva halife, kojeg bi priznavali svi muslimani svijeta, ili barem većinskog dijela, ne može ni biti. To, samo po sebi, znači da uspostava takvog zakona nije ni moguća. Osim u pojedinim državama, koje se, pomalo pretenciozno, nazivaju Islamskim.

Moje ubacivanje u ovu raspravu je uzrokovano ranijim raspravama sa određenim forumašima, koji, arogantno određuju ko je vjernik, a ko ne, ko ima koliki IQ, itd.
Da ja tebe pitam. Podržavaš li ti stav ovog, samoproklamovanog, bivšeg vjernika, da, samo vjerovanje u postojanje Boga je pokazatelj da neko nema IQ veći od 120?

Da, mislio sam na rezanje u slucaju kradje, moja greska. Nisi mi odgovorio na dio da li podrzavas ideje o uspostavljanju islamske drzave.

Sto se tice tvog pitanja, ne znam ko je to tvrdio (nisam pratio), ko god da je, mozda i jest bio nekad vjernik, ne znam.

No, za razliku od mnogih koji svoje odgovore umotavaju jer ne smiju direkt preko tastature prevaliti ono sto misle, reci cu ti vrlo direktno da stav, koji kaze da je samo vjerovanje u postojanje Boga pokazatelj da neko nema IQ veci od 120, ja nikako ne podrzavam niti mogu ikad podrzati, jer smatram da IQ uopste ne ovisi o vjerskom (ne)opredjeljenju.

To je po svojoj prirodi isti stav prema vjernicima koji El Mumin ima prema nevjernicima.
Nisam pročitao da je mumin tako nešto napisao, pa ne mogu to ni komentarisati.
Quotao si moj post, u kojem sam pisao o drugom, "vidovitom" forumašu, pa te stoga to pitam, iako sam pretpostavljao kakav će biti tvoj odgovor, jer znam da nisi toliko plitak da to pomisliš, a kamo li napišeš.
Više puta sam odgovarao na ovakvo pitanje, i obrazlagao svoj stav. Nigdje u Kur'anu ne stoji da muslimani moraju želiti i boriti se za uspostavu šeriatskog zakona. Niti se taj zakon može, u cjelosti, izvesti iz Kur'ana. Pogotovo ne u ovoj situaciji, kad se među muslimanima, ne zna ni ko pije, ni ko plaća. Nisam za uspostavu zakona koji se primjenjuje u pojedinim "islamskim državama". Šeriatski zakon je mnogo kompleksniji, ali ga ja ni takvog ne želim, dokle god je on nešto, što se nekome natura i nameće.
Na žalost, ovdje šeriatski zakon komentarišu oni koji ga uopšte ne poznaju. Njegovi protivnici koriste zakone, koji se primjenjuju u pojedinim državama, koje se pretenciozno nazivaju islamskim, da bi se ismijavali šeriatu i Islamu. Ako se neko, kao ja, slučajno, ne složi sa tim zakonom, odmah ga etiketiraju kao licemjera, jer se ne uklapa u njihovu priču, na osnovu koje mogu da pljuju po nečemu što ne poznaju. Kad taj neko argumentuje svoj stav oni ga izignorišu i nastave guslati po svom.
Zbog toga se stalno kačim na njihove provokatorske besmislene postove, a oni, u nedostatku argumenata napadaju sa ocjenjivanjem nečije vjere, nečijeg IQ-a, spominjanjem padobranskog upadanja itd...
El Mumin

#4361 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

irac300 wrote:Ma ne treba tebi niko, ti sam sebe unistavas, ja se samo smijem. :D
Sram te moRe biti. Svađao bi se, čini mi se, ali ne bih se nešto spustio na tvoj nivo.
Takve kao ti, moje plemenito srce žali.
El Mumin

#4362 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Kakvo ismejavanje? Dobio si konkretan odgovor sa linkovima i video klipom. Nego ti nastavljaš da se provaljuješ, pa ostaješ bez argumenata, baš kao što je to bio i juče slučaj sa onim 'proročanstvom' o Vizantincima.
Hoću li dočekati do kraja 2016 da nas počastiš bar jednim valjanim argumentom ili sam se usudio da to sanjam?
Koje tvoje argumente? Ti bi da pričaš o istorijskim argumentima, a istoriju ne znaš.

Citirao si ajet koji govori da će Vizantinci pobediti nakon pada Jerusalima, međutim posle pada Jerusalima usledio je i pad Egipta. Dakle još jedan poraz, a ne pobeda kako je Kur'an predvideo.

O ovome sam i juče pisao, pa si pobegao od dalje rasprave. Učinio si sebi medveđu uslugu citirajući taj ajet misleći da ćeš dokazati time da iza Kur'ana stoji neka natprirodna moć, ali si dokazao upravo suprotno - da autor Kur'ana nije imao pojma šta će se sledeće dogoditi.
[/quote]
Čovječe, ništa ti nisi dokazao... Tanko je to sve, poput prosječne radničke plače u BiH.
ABH017

#4363 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Lopov-eliminator wrote:U vezi s ovim karikaturama, interesantnk kako svi glumataju neke pravdoljupce a javljaju se da osudjuju samo kad se nesto objavi o njihovoj raji. Kad Charlie Hebdo objavu nesto ovakvo o krscanima, nigdje muslimana na mapi da to osude nego sute ko zaliveni, a jesu li to uradili za islam eto odmah muslimana da bljuju vatru. Isto vrijedi i za krscane kad ovi objave nesto ovakvo o muslimanima. I jedni i drugi se javljaju da bljuju vatru samo kad njihovu raju ocesu, a za one tamo druge ih boli neka stvar.
Mene zaboli neka stvar za Charlie Hebdo. List koji pažnju na sebe skreće ismijavanjem bilo čega je jadan i nebitan. Ove karikature u kojima ismijavaju (i mog) Boga i (i mog) Isusa, su bljutave, ljigave i pokazuju samo koliki stepen (ne)kulture i (ne)odgoja imaju. Ali mi na pamet ne pada da komentarišem njihove bljuvotine koga god da crtaju. Da ih drugi ignorišu, umjesto da ih napadaju, bili bi potpuno nebitni u svijetu, poput Dnevnog Avaza ili PressRS-a. Ovako bi vlasnik tog lista trebao da plaća kršćanskim i muslimanskim udruženjima na reklami, koja nije baš da je besplatna.
ABH017

#4364 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

mango bob wrote:
El Mumin wrote: Ti baš mrziš Islam, a ja mislio ti se šališ... Vidiš, da klanjaš ne bi bio depresivan i ne bi mrzio.
Preporučujem ti terapiju za depresiju i mržnju: Namaz 5 x 1.
Po potrebi, ako se stanje bitno ne mijenja, povećati nafile!

Ne trebaju ljudi jedni druge mrziti ni zbog kojeg razloga, a posebno ne iz tako primitivnog kao što je vjerski i rasni razlozi.
Svi smo djelo ruku Božijih i svi smo djeca Božija. Istina je da ima večina svijeta licemjernu vjeru u Boga, ali to je njihov problem.

Što se tiče muslimana, oni su krščani takođe, samo štoto ne znaju, samo što nisu ispravni kao ni oni koji su navodno pravi krščani crkvenjaci, a nisu jer lažno slijede Krista.
Uglavnom muslimani su krščani ali glumci kao i katoliki i pravoslavci što su glumci. :faraon1:
:lol: :lol:
Halal ti hljeb koji jedeš.
:lol:
El Mumin

#4365 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

ABH017 wrote:
mango bob wrote:
El Mumin wrote: Ti baš mrziš Islam, a ja mislio ti se šališ... Vidiš, da klanjaš ne bi bio depresivan i ne bi mrzio.
Preporučujem ti terapiju za depresiju i mržnju: Namaz 5 x 1.
Po potrebi, ako se stanje bitno ne mijenja, povećati nafile!

Ne trebaju ljudi jedni druge mrziti ni zbog kojeg razloga, a posebno ne iz tako primitivnog kao što je vjerski i rasni razlozi.
Svi smo djelo ruku Božijih i svi smo djeca Božija. Istina je da ima večina svijeta licemjernu vjeru u Boga, ali to je njihov problem.

Što se tiče muslimana, oni su krščani takođe, samo štoto ne znaju, samo što nisu ispravni kao ni oni koji su navodno pravi krščani crkvenjaci, a nisu jer lažno slijede Krista.
Uglavnom muslimani su krščani ali glumci kao i katoliki i pravoslavci što su glumci. :faraon1:
[emoji38] [emoji38]
Halal ti hljeb koji jedeš.
[emoji38]
[emoji3] [emoji3] [emoji3] [emoji3]
irac300

#4366 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

El Mumin wrote:
irac300 wrote:Ma ne treba tebi niko, ti sam sebe unistavas, ja se samo smijem. :D
Sram te moRe biti. Svađao bi se, čini mi se, ali ne bih se nešto spustio na tvoj nivo.
Iz koje moje rijeci tvoj nadmocni intelekt od 120 "koeficijenata" prepozna da bih se svadjao? :D Kao sto napisah, smijesan si mi u pokusaju da velicas samog sebe i svoje svjetonazore, pa se sam po sebi ispiskis. :D Kako da se ne smijem? :D
El Mumin

#4367 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

irac300 wrote:
El Mumin wrote:
Iz koje moje rijeci tvoj nadmocni intelekt od 120 "koeficijenata" prepozna da bih se svadjao? :D Kao sto napisah, smijesan si mi u pokusaju da velicas samog sebe i svoje svjetonazore, pa se sam po sebi ispiskis. :D Kako da se ne smijem? :D
Ne veličam ja sebe. Samo je Allah dz.s. velik, ljudi su mali.
Tvoja mržnja prema muslimanima, neće ti donijeti ništa dobro, vjeruj mi.
Isto tako negiranje Allaha dz.s.

Ja tebe ne mrzim, žalim te, a to je drastična razlika.
Zašto te žalim, trebao si do sad sam shvatiti.
SamoVasGledam

#4368 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Jaka ti je logika - 'ako diraš mene, mrziš sve muslimane' :mrgreen:

Ja se ne sećam da je Irac bilo šta loše rekao o muslimanima. Vidim samo da tebe ismeva i to samo zato što mu ti sam daješ materijala za to. A ako ti zaista veruješ da predstavljaš sve muslimane, pa je napad na tebe ustvari napad na Islam, onda imaš veoma visoko mišljenje o sebi.

I moraš da razlikuješ ismevanje od mržnje. Kada nekog mrziš to znači da gajiš jake negativne emocije prema njemu, a kada nekog ismevaš to znači da ti je njegovo ponašanje smešno i da ga ne doživljavaš ozbiljno.
irac300

#4369 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Tipicno kmecanje, cim se ne slazes sa fanatizmom i iskljucivoscu, odmah si islamofob i mrzitelj muslimana. Haj' nastavi kukat onda, al' nemoj druge vuci za jezik, nazivati glupim ljude drugacijeg uvjerenja, pa onda kmecat, kad ti se uzvrati. Takve smo u razredu zvali placip...e.
fatamorgana

#4370 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

mango bob wrote: .... A i danas u naše vrijeme će biti pozvani na odgovornost svi današnji zli.
Dobiće poziv za odgovornost od uprave vodovoda na kućnu adresu ....
El Mumin

#4371 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:Jaka ti je logika - 'ako diraš mene, mrziš sve muslimane' :mrgreen:

Ja se ne sećam da je Irac bilo šta loše rekao o muslimanima. Vidim samo da tebe ismeva i to samo zato što mu ti sam daješ materijala za to. A ako ti zaista veruješ da predstavljaš sve muslimane, pa je napad na tebe ustvari napad na Islam, onda imaš veoma visoko mišljenje o sebi.

I moraš da razlikuješ ismevanje od mržnje. Kada nekog mrziš to znači da gajiš jake negativne emocije prema njemu, a kada nekog ismevaš to znači da ti je njegovo ponašanje smešno i da ga ne doživljavaš ozbiljno.
Ma kakav materijal? Ti i dotični gospodin ste žešći islamomrzci, što ste dokazali u vašim postovima.
Ja imam više materijala da vas dvojicu ismijavam i izvrsno se zabavljam, ali ne volim da ismijavam ljude koji nisu posebno obdareni pameću.
Osjećam se loše poslije toga....ako me razumijete?
fatamorgana

#4372 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

El Mumin wrote:
SamoVasGledam wrote:Jaka ti je logika - 'ako diraš mene, mrziš sve muslimane' :mrgreen:

Ma kakav materijal? Ti i dotični gospodin ste žešći islamomrzci, što ste dokazali u vašim postovima.
Ja imam više materijala da vas dvojicu ismijavam i izvrsno se zabavljam, ali ne volim da ismijavam ljude koji nisu posebno obdareni pameću.
Osjećam se loše poslije toga....ako me razumijete?
Razumijem te potpuno ....
HAVANA

#4373 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by HAVANA »

El Mumin wrote:
irac300 wrote:
El Mumin wrote: Zašto da ne? Svijet bi bio puno bolje mjesto.
Bi takvim bradonjama kao ti Mume, ali moras se pomiriti s tim da je mnogo, mnogo vise normalnijeg svijeta na ovoj planeti kojima ne pada napamet zivjeti po srednjovjekovnim zakonima. A ako ti je bas tesko, jbg, daj petama vjetar pa biraj zemlju gdje se najbolje serijat provodi, bar neces visiti po forumu i koristiti kjafirsku tehnologiju.
Bojiš se šerijata, a? Ukradeš ode ruka, bludničiš kamenuju te.
A zašto bih otišao odavde, ovo je moja zemlja koliko i tvoja.
Ako ti se ne sviđa što ljudi ispovjedaju Islam, mogao bi i ti put po noge i idi u Japan gdje je 99% nevjernika.
Odgovorih ja na ovaj post i izbrisa mi ga neko.A mumin vazi li vazi.Jel trebam ponoviti u kratkim crtama da nabijem na kurac sve ove sto ovako razmisljaju? A otici nigdje necemo,pogotovo ne u japan.Sta cu u japanu. :roll:
irac300

#4374 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Kakav narcisoidan lik, ne znam da li mu se smijati ili ga posavjetovati da pronadje strucnu pomoc? :D
Lopov-eliminator

#4375 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

irac300 wrote:Kakav narcisoidan lik, ne znam da li mu se smijati ili ga posavjetovati da pronadje strucnu pomoc? :D
Kao da gledam da ce prije svoje voljene islamske drzave prije navratiti u Republiku Banovice, jer ne moze sakriti nevjerovatnu kolicinu negativnih emocija prema nemuslimanima. Kao kad pokusavas iza ledja sakriti slona.
Last edited by Lopov-eliminator on 14/08/2016 21:23, edited 1 time in total.
Locked