NIN wrote:prog321 wrote:Ni ja ne znam ko je ovaj Cleese.
11 hiljada postova, ali nikad ranije nisam pročitao njegovu riječ do prije par dana dok nije počeo šamarati zbog pravopisnih greški.
Grammar Oberbefehlshaber.
Pa, iskreno, pravopis je osnova, temelj jedne osobe - nepismena osoba, kako rece Dzon, ne mora nuzno bili los sagovornik ali njegova nepismenost odaje mnogo o njemu u smislu informiranosti, da ne kazem nacitanosti. Pa, ako smijem, da se nadovezem na Dzonovu opasku i kazem da nepismena osoba moze biti zanimljiv sagovornik jedino u smislu ima li kakvih akcija u Konzumu, koliko je krompir na pijaci ili o tome gdje je najjeftiniji vulkanizer kad dodje do sezonskog mijenjanja automobilskih guma. S druge strane, ako pricamo o malo ozbiljnijim, dubljim ili sirim, dakle, konkretnim stvarima, osoba koja je deficitarna glede maternjeg i pravopisa istog je po pravilu neinformisana osoba - obicno puna predrasuda, nafilovana instant dezinformacijama (jer za
informaciju treba mnogo pisane rijeci i truda, kao i znatizelje), iluzorno umisljena u svoje
znanje i pravicnost, podlozna dnevnoj drustveno-politickoj manipulaciji, sklona identifikaciji s grupom koja je u stanju sakriti njegove mane i nedostatke, a pojedinca cinim vecim no sto on zapravo i jeste*, vecinom crno-bijelog pogleda na svijet, itd.
Dakle, da ne duljim (moze i
ne duzim, kako ko voli), sto se ove teme tice indikativno je jedno, a to je da vecina ucesnika koji pisu na ovoj temi i koji su kontra stava koji naslov teme sugerise, jesu nepismeni insani. Razlog toga vjerovatno je ucmala zainteresovanost nebitnim formalnostima kojima drustvo zadojeno etnicko-religijskom dihotomijom, tacnije trihotomijom, trujre svoj zivalj (pogledati recimo kako nedavno premijer TK kantona ponosno pokazuje kako je sebi smanjio
neto mjesecnu platu s 3.133 na 3.118 KM, cijellih 15 KM)!
A ko je Kliz Dzon, pa, nepismenima treba da je prioritet citati i pozabaviti se sustinskim stvarima nego se pitati ko je on. Barem, tako misli moja malenkost.
Uzdravlje i lijep pozdrav!
______
* pogledati pod Danilo Kis