dr_Evil wrote: ↑20/12/2023 15:10Ne svidja mi se taj stil serijatskog svijeta, mada znam i svjestan sam da to nije u onoj mjeri u kojoj nam zapadni mainstream to predstavljaju, ali ja ipak volim popit, volim srat o politici, i volim zene.swanfilter wrote: ↑20/12/2023 15:04
U Iranu pod sankcijama, a kao obican covjek ne bih ni ja zivio. Bez sankcija bi Iran bio sila. Sto dokazuju i sada, uprkos decenijama tlacenja.
Procitacu veceras.
I naravno da su sa petljom. Civilizacija bili dok su drugi po pecinama crtali antilope. I za razliku od mnogih, oni se jos uvijek mogu pohvaliti kontinuitetom do dana danasnjeg ...
Nazalost evo zadnjih 20 godina zapad se priblizava Iranu po pitanju slobode govora, i vjerujem da ulazimo u fazu kada cemo izgubiti i mnoge druge slobode.
Po pitanju Serijata, za one Beduine ispod njih su EU.
Zene se obrazuju i u vrhu su u svijetu po broju visokoobrazovanih. Rade, politicki aktivne i voze auto. Gle cuda, pisemo kako zene mogu voziti auto.
Ok, nama je Serijat nepojmljiv sistem, al meni ide na zivce lazan narativ da je njima sve to na silu uvedeno. A, nije.
Islamska Revolucija je studentska revolucija, prije svega. Ljudi htjeli povratak Homeinija i htjeli su Islamsku Republiku. Sto zele i dan danas. Inace bi se urusili kao i mnogi drugi. A, nije da nisu izvana pokusali i jos uvijek pokusavaju.
Negdje sam pisao vec. Imam prijatelja Alija i njegovi su pristase Reze. Al, zive dole i ne cekaju pad vlasti.
Sto se provedbe Serijata tice, javno pazis. Dok u cetiri zida i privatno, zabave, alkohol i droge nisu nekakav tabu.