Evo vidiš, boldovano ti i govorim cijelo vrijeme a ti si se trudio da to negiraš i predstaviš svoje vjerovanje kao već glatko dokazanu stvar. Dobro, neka je tebi dokaz ali nemoj to prodavati kao već dokazanu stvar.Chagalj wrote:to je vjerovanje nije potvrdjeno naucnim experimentom, nego je vjerovanje proisteklo iz Kurana , a po onome sto sam vidio , onih 5 tacaka sto sam cesto spominjao je dokaz meni da vjerujem je Kuran od Allaha, a ako vjerujem da je od Allaha onda automatski vjerujem u ono sto ON kaze u Kuranu, a to je da postoji drugi svijet poslije smrti , sunji dan, gdje cemo odgovarati za svoja djela pa poslije ili raj ili pakao, kako ko zasluzi.Prvo, nisi mi odgovorio ni na pitanje: A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?
Također, ovo drugo boldovano pokazuje da ti uvjerenje prenosiš po običajnom pravu bez utvrđivanja činjenica po principu "ako je tačno ovo, onda mora biti i ovo." Kao što već rekoh, uredu, vjeruj ali nemoj to drugima prodavati kao već dokazanu istinu. To je jednostavno vjerovanje, pomiri se s tim.
Jesi li ti donio dokaze za postojanje Boga i za postojanje drugog svijeta? Nisi. Prema tome, Bog je dokazan koliko i vanzemaljci. Također, ko ti kaže da u Kur'anu uopšte moraš vidjeti ikakvu naznaku da dolazi od vanzemaljaca, možda je to baš nešto što su htjeli sakriti? Gađaš se pertpostavkama za koje nemaš uporište.Chagalj wrote:svako onaj ko tvrdi da je Kuran od vanzemaljaca treba da donese dokaz za svoje tvrdnje, procitao Kuran masa mnogo puta ali nigdje nemozes cak ni naznaku vidjeti da dolazi od nekakvih nepoznatih vanzemaljaca.Drugo, pričao si da ne možeš vjerovati vanzemaljcima jer nisu ništa o sebi napisali. Zbog tvoje pretpostavke da bi trebali nešto o sebi napisati, ja sam te pitao to što sam te pitao.
Nema garancije ni za Boga, isto kao ni za njih. Zanimljivo je da si požurio da ustvrdiš nešto o nečemu za šta i sam kažeš da ne znaš. Zašto odbacuješ tek tako mogućnost da ne poznaju budućnost. Otkud znaš da ne poznaju budućnost? Što se ponašaš ko da nešto znaš o njima pa izvlačiš zaključke o njihovim karakteristikama. Kao i obično, gađaš se pretpostavkama bez ikakvog uporišta.Chagalj wrote:nema garancije za vanzemljace, niti znam imali ih ili nema. neodbacujem mogucnost njihovog postojanja ali odbacujem mogucnost da poznaju buducnost.''Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?'' Isto tako, ni ti nisi pokazao Boga, tako da nemaš pravo predstavljati Boga svoje vjere kao naučno dokazanu činjenicu.
Bog moje vjere je isto onaj Bog kao u krscanstvu i judaizmu, jedan jedini Bog pored kojeg drugih bogova nema.
Kako sad recimo znati da mu je pravo ime Allah? pa ako malo bolje studiras temu, vidjet ces da je i Isus zvao Boga Allah, mnogi krscani zovu Boga Allah isto, tako isto i neki zidovi nazivaju Boga Allah, a Kuran kaze da se zove Allah a imam svoje dokaze da je Kuran od Boga pa tako da mozemo vjerovati da mu je personalno ime Allah.
Što se tiče boga, kad sam rekao Boga tvoje religije, mislio sam na Boga sa svim svojstvima s kojim ga tvoja religija predstavlja. Prema Islamu, Bog samo muslimane može pustiti u raj a kršćane, ateiste i ostale šalje na vječni boravak u pakao. Prema Kršćanstvu, Bog samo kršćane može pustiti u raj,a muslimane, ateiste i ostale šalje na vječni boravak u pakao itd. Vidiš da nisu isti.
Zašto unaprijed prihvataš kao činjenicu da jedino sveznajući Bog poznaje budućnost? Vidiš da si unaprijed stavio pretpostavku kao zadanu bez dokaza pa si sve ostalo podređivao njoj. To se zove apologetika ali hajde, to je tvoje pravo izbora.Chagalj wrote:ako prihvatimo kao cinjenicu da jedino sveznajuci Bog poznaje buducnost, onda mozemo vjerovati da Kuran jedino moze doci od Boga.Pošto, isto kao ni ti, ne znam ništa o vanzemaljcima, moj odgovor je da ne znam da li poznaju budućnost, možda poznaju, možda i ne, a što se tiče ljudi, to je jedna druga tema, fora je što ti je teza da se Bog dokazuje negatorstvom unaprijed u samoj osnovi pogrešna. Također, ne znam kako mogu poznavati budućnost jer vanzemaljce nismo proučavali.
jer kako neko moze pisati u Kuranu buduce dogadjaje i ne samo to nego ih brojcanom povezati, i ne samo to nego cak naucno povezati.
meni klasican primjer da autor Kurana poznaje buducnost kao sto sam tvrdi u Kuranu i to fakticki dokazuje kroz tekst Kurana.
Opet isto pitanje, glavna teza koju nisi dokazao, kako to sve dokazuje Boga tvoje religije?Chagalj wrote: evo nekoliko stvari
1. Konsonanti slova za buducu rijec Neutron (NTRN) moze se jedino naci u ajetu 18:39 od 6236 ajeta, samo u jednom ajetu i to na tacnoj poziciji koja odgovara njegovoj masi koja je naznacena sa 4 cifre u tom redoslijedu je broj sure i ajeta, Neutron je otkriven i nazvan godine 1932 od James Chadwicka, Neutron je tezi od elektrona 1,839 puta.
ovdje vidimo kako autor poznaje buducnost, zna kako ce se nazvati cestica , poznaje tu cesticu i njezinu masu pa je spominje na tacnom mjestu. napomena, arapi pisu sa konsonantima, umjesto Muhammed, oni pisu MHMD, ali citaju kao Muhammed, znaci rijec muhammed ima samo 4 slova po arapskom dok kod nas ima 8 slova.
2. Slova DNA se jedna do drugih spominju 3 puta samo u ajetu 18:65, oficijelno nauka o genetici DNA, je pocela godine 1865 godine od naucnika Mendela kad je oficijelno prezentirao svoj rad na univerzitetu.
3. Slova ze rijec Venus u Kuranu se spominju samo na 3 mjesta , od prvog do drugog spominjanja prodje 243 ajeta, Planeta Venus (Venera na nas) treba 243 dana da se okrene oko svoje ose. Zadnji put kad se spominje jeste u ajetu 17:7, Planeta Venus ima nagib od 177 stepeni , dok recimo nasa zemlja ima nagib od 23.5 stepeni.
Ovo sa nagibom od 177 stepeni sam licno pronasao pomocu istog nacina programiranja Kuranskih cuda, a to je da sam gledao sta se desi ako spojimo suru i ajet, 17 i 7 pa dobijemo 177 , kao pod tackama 1, 2, i 4.
4. Prvo spominjanje Kabe u Mekki u Kuranu je u ajetu 2:125, Kaba ima latitudu 21 stepeni i 25 minuta.
ima toga masa jos ali ovo je dovoljno da malo razmislis o ovome.
kako mozes ocekivati od vanzemljaca da poznaju buducnost pa da to predaju u Kuran i Muhammedu u hadisu???? znaci sama ova cinjenica da mozemo naci buduce stvari u Kuranu i hadisu odbacuje pomisao da moze Kuran doci od nekog drugog mimo Boga koji poznaje buducnost.
Kažeš kako mogu očekivati, a zašto ne bih mogao? Ponovo isto pitanje, otkud znaš da oni ne poznaju budućnost? Isto tako, ne poznaješ ni granice njihovog intelekta.
U boldiranom je sadržano sve zbog čega se ti vrtiš u začaranom krugu iz kojeg ne možeš maknuti. Kako te stvari dokazuju da je Kur'an od Boga? Nisi iznio nijedan dokaz za Boga nego si se koncentrisao na pobijanje da je to od ljudi. Baviš se negatorstvom, ne dokazivanjem. Ponovo isto, hajde stisni ako smiješ i dokazuj tezu da je Kur'an od Boga samu za sebe, bez petljanja ''konkurentskih'' teza. Isto tako, ako neko ospori teoriju evolucije, to ne znači automatski da je inteligentni dizajn ispravan.
Ti si objasnio za što ti vjeruješ ali je stvar što ti pokušavaš prodati vjerovanje kao nepobitni fakt, i kao što već rekoh, vjeruj slobodno ali nemoj to prodavati kao već glatko dokazanu istinu.Chagalj wrote:jeli mozda hoces njegovu sliku, ili da ga uhvatimo teleskopom dok gledamo prema nebesima, sta uopste hoces ovdje??Unaprijed si zaključio da je ''od Boga koji zna sve'', to je ono što te ja pitam, da dokažeš tezu da, ako Kur'an nije od ljudi -> onda je obavezno od Boga tvoje religije, tj. na osnovu čega iz prvog proizilazi drugo. Još uvijek nisi dao niti jedan jedini dokaz za svoju tezu. Pitam te isto po 5. put a ti i dalje ne smiješ odgovoriti.
zar nisam dovoljno objasnio zasto vjerujem da je Kuran od Boga??.
Što se tiče slike, da, hoću sliku ili bilo šta drugo što može biti dokaz.
Uredu, opet ću ti reć isto, vjeruj ali ne prodaji vjerovanje kao nepobitnu istinu. Pitao sam te za te tačke kako one konkretno dokazuju da je Kur'an od Boga, i odgovor naravno nisam dobio nego si nastavio sa negatorstvom. Analogiju si promašio jer se može materijalno dokazati kako se auto pravi a Bog nije dokazan materijalno da kažeš ''evo ga''. Aj sad malo kreni o nematerijalnom i kako su svi ateisti ograničeni materijalisti.Chagalj wrote:da ali nije slijepo vjerovanje, nego sa potporom dokaza a za mene je oni 5 tacaka dokaz da je Kuran od Boga.Uredu je što ti sa pravom možeš povjerovati da je to knjiga od Boga ali, kao što sam već rekao, ne predstavljaj Boga kao već naučno dokazan fakt jer je to laž koju ti guraš jer ne želiš prihvatiti da je tvoje vjerovanje to što jeste - vjerovanje, a vjerovanje nije obavezno = znanje.
nije to ,kad me pitas, sta je dokaz da vjerujes da je od Boga? a ja dogovorim, pa eto samo vjerujem , nema dokaza, ne niposto, ja imam dokaz da vjerujem da je od Boga, a mi nikad necemo moci dokazati naucno BOga experiemntom, da ga vidimo ili uslikamo teleskopom itd ali mozemo opazati na njegova djela pa preko tih djela da pocnemo vjerovati u njegovu postojanost, isto kao sto bi mogli vjerovati da postoji kreator auto ako ga nadjemo u sred pustinje, jer samo budala moze vjerovati da je priroda stvorila, vjetrovima, kisom, gromovima i cime sve ne.
OK što je za tebe, vjeruj ali ne prodaji svoje vjerovanje kao nepobitnu istinu.Chagalj wrote:ako neprijateljski orijantisani jedni prema drugima krscani, zidovi i muslimani zovu svoga Boga Allah, onda ima tu nesto, kad se neprijateljski insani sloze u necemu onda tu ima nesto, jer svako gleda da ide suprotno od onoga sto oponent propagira. a ja opet na kraju baziram svoje vjeorvanje na Kuranu, jer se BOg sam sebe zove Allah, a i vidio sam dokaze koje su mene zadovoljive da je to od njega knjiga i to je to, prihvatio sam to.Pitam te za tezu da je Kur'an zaista od Boga tvoje religije. Ti je dokazuješ negiranjem teze da je Kur'an od čovjeka.
Chagalj wrote:To je isto kao kad bi evolucionisti dokazivali teoriju evolucije pobijanjem drugih teorija, bez da ponude ijedan argument za validnost same teze o evoluciji.
1. vidio dokaze da je Kuran od Boga, Bog se sam naziva Allah u tom istom Kuranu
2. Krscani i Zidovi mole se svom Bogu zovu ga Allah
Koje dokaze? Nijedan dokaz nisi priložio nego si se bavio negatorstvom.
I o tome se da polemizirati, i kako to dokazuje tvog Boga i sve one karakteristike po islamu što ima, a posebno ono o drugom svijetu?Chagalj wrote:kao sto kazem, to je Bog kojeg u judaizmu, krscanstvu i islamu zovu Allah.Hajde ako smiješ, stisni pa dokazuj tezu da je Kur'an sam od Boga tvoje religije samu za sebe, bez diranja drugih, hajmo reći ''konkurentskih'' teza.
Hajde prvo dokaži da jest od Boga. Tebi je dokaz da je od Boga to što po tebi ne bi mogao biti od ljudi. Ponovo, baviš se negiranjem. Fora je što ti ne ostavljaš ni prostor da budeš razuvjeren a svako mišljenje mjeriš po tome koliko se poklapa s tvojim.Chagalj wrote:toliko godina studiram Kuran i jos nisam vidio jedan jedini dokaz da me razuvjeri da Kuran nije od Boga, nek slobodno neko postavi ako misli da ima dokaze. pa cemo analizirati, znaci ja analiziram Kuran godinama, a dali si ga ti barem jednu godinu analizirao ili jedan mjesec, na detaljnom nivou?Ti si sve suprotno od ovoga, ne ostavljaš ni teoretske šanse da se može ispostaviti da je tvoje uvjerenje krivo, prema tome, nemoj mi spočitavati vlastitu isključivost kao što radi @edouard.
Zašto nije logična, logičnije ti je sa sigurnošću tvrditi da si sam u cijelom svemiru bez da si dobacio dalje od Sunčevog sistema? Prvo kad možeš povjerovati za Boga da zna budućnost, zašto ne bi i za njih. Bog nije ništa više dokazan od njih. Druga stvar, boldovano, ni ti nisi uspostavio kontakt s Bogom pa opet vjeruješ u njega tako da ti ni ovo ne stoji. Treća stvar, gdje ti je garancija da su uopte trebali reći nešto o sebi? Pitao sam te već ovo i naravno nisi odgovorio. Opet se gađaš pretpostavkama.Chagalj wrote:ta mogucnost nije logicna, prvo tesko za povjerovati da oni znaju buducnost, druga stvar treba prvo uspostaviti kontakt sa njima da vidimo na kojem su intelektualnom levelu pa tek onda sumnjati da Kuran moze doci mozda od njih, a do tad je samo udaranje mrtvog konja. treca stvar, ako zaista od njih trebali su barem nesto reci da dolazi od njih ili o sebi nesto napisati a ne pripisivati sve samo jednom BOgu koji se zove Allah.Isto tako, napravio si još jednu masnu grešku, gdje si rekao da ja ''tvrdim da je Kur'an od vanzemaljaca''. Nisam to nigdje tvrdio, nego sam isto iznio kao potencijalnu mogućnost.
I ja tebi kažem dokaze na sto pa ih nisi dao, nego prodaješ negatorstvo kao dokaz.Chagalj wrote:ja sam otvoren za sve, samo dokaze na sto pacemo diskutovati dalje.Zašto se bojiš iskoraka u nepoznato? Što se tiče budućnosti, pogledaj odgovor prije, ako vanzemaljci znaju zna, mi ne znamo kako znaju jer ih nismo istražili, tako da ne možeš tvrditi ni da znaš ni da ne znaš. Opet te je strah nepoznatog, Chagalj.
Na granici? Može samo težiti znanju ali nikad samo znanje dokle god nema pravih nepobitnih dokaza. Isto tako, otkud znaš da je obećanje pravo. Naravno, pitao sam te i boldovano.Chagalj wrote:toliko mi je vjera jaka, da je na granici sa znanjem da Kuran nema gresaka, jer Bog licno u Kuranu obecava da ce cuvati Kuran od iskrivljenja od ljudi.Isto tako, nema garancije da je baš sve napisano u Kur'anu tačno. Možeš vjerovati ali nemaš garancije, što nas opet vraća na prvo pitanje iz ovog posta: ''A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?''
Dobro, da preinačim pitanje, pošto se praviš lud: gdje ti je garancija da u cijelom univerzumu žive samo one vrste ili kategorije o kojima znaš ili ti otkud znaš da znaš sve?Chagalj wrote:nikad to nisam rekao, postoje jos i andjeli i Dzinni (duhvni svijet, koji zivi u paralelnom svijet pored nas) vjerovatno su oni ti koji odrade neke vanzemljaske trikove pa vi mislite da su to vanzemaljci.Chagalj, bježiš od pitanja ali džaba ti, opet naletiš na njih i ne možeš ih savladati: I za ovo je pitanje već bilo: Gdje ti je garancija da u cijelom univerzumu postoji samo Bog i ljudi.
A koji je to kriterij o tome šta je dobro za tebe ili za dobrobit društva, osim što je veliki gazda tako rekao? Što se tiče kažnjavanja, odgovori na ono pitanje u vezi Kim Jong Una.Chagalj wrote:moras slusati ako je to dobro za tebe, i dobrobit drustva, a BOgami ako te kreator stvorio onda ima pravo i da ti sudi i kaznjava i nagradjuje, pa bio to vanzemaljac ili neko deseti, duzan si pokorioti se svom stvoritelju u koliko je to dobrobit za tebe i drustvo.Čak i ako su kojim slučajem vanzemaljci moj kreator, to ne znači da moram slušati naredbe kreatora i vjerovati u sve što on kaže. Također, ponovo te podsjećam da ja nisam izrekao tvrdnju nego potencijalnu mogućnost. Malo si previše isključiv, ili bolje reći ekstreman, ili ekstrem 0 ili ekstrem 1, za tebe ne postoji ništa između.
Evo recimo Allah nama kaze, nemoj te piti alkohol, sad sta da se mi suporstvaljamo allahu, hm, pa mozemo se suporstaviti allahu i zasluziti kaznu i na ovom i na buducem svijetu, a to sto mogu alkholom nastetiti i sebi i porodici i ekonomiji, i drustvu to je prica za sebe.
Otkud znaš da ti ih je dao Bog, osim što tako piše?Chagalj wrote:barem nam je taj Bog koliko toliko dao informacija o sebi preko Kurana i poslanika a sta nam dadose ti vanzemaljci??Isto se može reći i za Boga, kad ga vidimo jasno i glasno ali naprednijeg od nas onda možemo pričati na tu temu. Kao što rekoh, opet nalijećeš na ista pitanja koliko god pokušao bježati: ''Gdje ti je garancija da vanzemaljce uopšte možeš obuhvatiti svojim čulima?'' Ovdje konkretno spominješ čulo vida i sluha.
Isto tako, kad dokažešda postoji Bog u onakvom obliku u kakvom ga tvoja religija predstavlja (ne zaboravi da tvoja religija sebe smatra savršenom) onda možemo pričati na tu temu.Chagalj wrote:pa kad mi dokazes da postoje vanzemaljci i da znaju buducnost i da su intelektualno napredni, onda mozemo pricati na tu temu.Nevjerovatno kako stalno nalijećeš na pitanja na koja se bojiš odgovoriti. Opet isto pitanje:
Gdje ti je garancija da ako to nije uradio čovjek, da je to obavezno uradio Bog? To je teza za koju te ja po 8. put pitam da dokažeš.
Da, samo što je ta milost ograničena isključivo na one koji umru kao muslimani, tj. samo oni mogu doći u opticaj za ukazivanje milosti, a ostali mogu biti i najboji ljudi na svijetu, ako nisu muslimani stavlja ih se u pakao. Za tebe je to savršena pravda. Ponovo se vraćamo na ono pitanje o Kim Jong Unu na koje ti nisi smio odgovoriti, kao i obično.Chagalj wrote:Hadis zabilježen u dva Sahiha, u kojem stvoji da su Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, nakon bitke protiv Hevazina dovedena djeca i žene nevjernika te su okupljeni na jedno mjestu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, primijetio je među njima jednu ženu koja traži izgubljeno dijete. Skrhana od bola, sva u suzama, pomahnitala od tuge. Zatim ga je ugledala, pa ga privila na svoje grudi, snažno ga grleći, ljubila ga je i milovala, potom ga je zadojila da utaži njegovu glad. Vdjevši njenu bol i tugu zbog djeteta samilosni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je svoje ashabe: „Šta mislite da li bi ova majka bacila svoje dijete u vatru?“Prvo, majka nije majka samo zbog biologije. Majka je majka prema ulozi koju obavlja ali ovo je za tebe viša matematika. Za majku znam da mi je majka jer se prema meni prije svega ponašala majčinski, također su tu i drugi jednostavni dokazi poput fizičke sličnosti, DNK i sl.
Drugo, Bog nije dokazan kao majka. Boga niti je ko vidio, niti čuo, niti se može dokazati materijalno, DNK-om, itd. Također, majka ne kažnjava dijete vječnom sramnom kaznom zbog puke razlike u mišljenju, od djeteta ne pravi svoju kopiju po mišljenju i ne smatra svoje dijete najboljim od sve djece na svijetu samo zato što je njeno.
Ashabi su posmatrali taj prizor majke koja izgara od želje za svojim djetetom, majke pune ljubavi i milosti; gledali su njene suze kako kapaju na lice djeteta. „Ne bi, Allahov Poslaniče“, kazali su, „ako ne bi bila sliom natjerana nikada ga ne bi bacila.“ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Zaista je Allah milostiviji prema ljudima od ove majke prema njenom djetetu!“