Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakaljin

#4351 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

holowey wrote:
Thorgerson wrote:
holowey wrote: upravu si... treba izbrisati pjesacki i ukinuti semafor...neka i dalje pretrcavaju na tom mjestu..bezze se trose pare na farbu i semafor, jos struja...
Ne treba ni to. Ali ne treba ni ici linijom manjeg otpora. Hocemo li sad svakih 100m stavljati pjesacke prelaze i semafore kako se kome prohtije? Koliko ima lokacija u gradu gdje ljudi moraju hodati i vise od 400m da bi dosli do travmaja, presli ulicu itd? To ti nije palo na pamet?

Ondje se pjesacki nije treba staviti i gotovo. Evo sad sam mjerio, semafor nize dole prema Pofalicima je udaljen 200m (x2 = 400m), ovaj gore prema gradu je 240m (x2 = 480m). Dakle, ti semafori uopste nisu daleko.

Ja gdje stanujem kada krenem da setam imam nekih 400-500m do prvog semafora i prelaza. Ja odmah idem tom putanjom kojom cu najkrace doci do semafora, ne najkracom putanjom do same ceste, pa da je moram pretrcavati ili cekati da se neko smiluje da me pusti i gazati po travi i blatu.

Dakle, ovdje je trebalo samo pjesacki saobracaj usmjeriti prema postojecim semaforima i to je to. Prema semaforu kod americke vec imamo trotar, a ovaj dole nize prelaz prema Pofalicima ide nigdje. I to je greska. Taj prelaz je trebalo uvezati sa kampusom i usmjeriti pjesake da kada hoce da idu na autobusku ili zeljeznicku da odmah u glavi znaju da idu tamo, da se zna da je tamo prelaz. Da se to uradilo, da se kaznio koji pjesak koji proba pretrcati ovamo gore...raja bi to ukapirala i svi bi koristili ovaj dole semafor ili kod americke.

Ovako to ne moze jer do prelaza koji je blizi Pofalicima uopste ne vodi nikakva staza, ali su zato genijalci napravili trotar i stazu koja vodi pravo na cestu. I naravno da ce ljudi pretrcavati. I evo naravno sada da cemo doci do toga da imamo semafor i pjesacki. Znaci imat cemo tri semafora u 600m. To je problem. :-)
ali sta ocekujes? da neko stoji sa kandjijom i kandjija svakog ko pretrcava cestu?

gledaj gdje je trava utabana i tu poplocaj stazu...nemoj je poplocavati gdje estetski mislis nego kuda je stoka vec ugazila jer uzalud je poplocavati ako se nece koristiti...e tako i ovaj pjesacki...
Gdje je utabana trava treba onda staviti ogradu da se ljudi nauce da idu tamo gdje je propisano li postaviti dezurnu patrolu policije da kaznjava dok se ne iskorjeni prelazak. Stoci se ne treba prilogadjavati, vec se stoka treba prilagoditi pravlima ponasanja u gradu.
amar1994

#4352 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Eh bravo , nazalost trend je zadnjih 10god da se sve prilagodjava stoci :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4353 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

da mi je samo znat ko će smjeti kad padne noć proći onim tunelima :D
biće svjetla dok ne izvale sijalice :D
ili prve poplave :|
Hajvan

#4354 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

kakaljin wrote: Gdje je utabana trava treba onda staviti ogradu da se ljudi nauce da idu tamo gdje je propisano li postaviti dezurnu patrolu policije da kaznjava dok se ne iskorjeni prelazak. Stoci se ne treba prilogadjavati, vec se stoka treba prilagoditi pravlima ponasanja u gradu.

Mi svojim papcima, a na pomentuoj lokaciji mozemo gaziti i kolovoz, a bogami utabati i travu, jer:
19. Kretanje pješaka

Član 108.

(1) Pješak je dužan da prelazi preko kolovoza i biciklističke staze pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolovoz uvjeri da to može da učini na bezbjedan način.
(2) Na putu koji ima obilježene pješačke prelaze ili posebno izgrađene prelaze, odnosno prolaze za pješake, pri prelaženju puta pješak je dužan da se kreće tim prelazima, odnosno prolazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 m.

Cajo tu nista nemere, jer je zakon ana strani nas, stoke…
urgiraj, gradJanine, pa isposluj promjenu gorepomenutog zakona.
supercali

#4355 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Greska je praviti zebru i semafore treba pasarela al ako vec nece to onda je legitimna i zebra
BadBoy

#4356 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Pješački prelaz je potreban i u Alipašinoj između semafora na raskrsnici sa glavnom ulicom i sljedećeg semafora kod Druge gimnazije. Pješački bi trebao bi povezati autobusku stanicu i poslovnicu Elektroprivrede. Svi tu pretrčavaju.
holowey

#4357 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

kakaljin wrote:
holowey wrote:
Thorgerson wrote: Ne treba ni to. Ali ne treba ni ici linijom manjeg otpora. Hocemo li sad svakih 100m stavljati pjesacke prelaze i semafore kako se kome prohtije? Koliko ima lokacija u gradu gdje ljudi moraju hodati i vise od 400m da bi dosli do travmaja, presli ulicu itd? To ti nije palo na pamet?

Ondje se pjesacki nije treba staviti i gotovo. Evo sad sam mjerio, semafor nize dole prema Pofalicima je udaljen 200m (x2 = 400m), ovaj gore prema gradu je 240m (x2 = 480m). Dakle, ti semafori uopste nisu daleko.

Ja gdje stanujem kada krenem da setam imam nekih 400-500m do prvog semafora i prelaza. Ja odmah idem tom putanjom kojom cu najkrace doci do semafora, ne najkracom putanjom do same ceste, pa da je moram pretrcavati ili cekati da se neko smiluje da me pusti i gazati po travi i blatu.

Dakle, ovdje je trebalo samo pjesacki saobracaj usmjeriti prema postojecim semaforima i to je to. Prema semaforu kod americke vec imamo trotar, a ovaj dole nize prelaz prema Pofalicima ide nigdje. I to je greska. Taj prelaz je trebalo uvezati sa kampusom i usmjeriti pjesake da kada hoce da idu na autobusku ili zeljeznicku da odmah u glavi znaju da idu tamo, da se zna da je tamo prelaz. Da se to uradilo, da se kaznio koji pjesak koji proba pretrcati ovamo gore...raja bi to ukapirala i svi bi koristili ovaj dole semafor ili kod americke.

Ovako to ne moze jer do prelaza koji je blizi Pofalicima uopste ne vodi nikakva staza, ali su zato genijalci napravili trotar i stazu koja vodi pravo na cestu. I naravno da ce ljudi pretrcavati. I evo naravno sada da cemo doci do toga da imamo semafor i pjesacki. Znaci imat cemo tri semafora u 600m. To je problem. :-)
ali sta ocekujes? da neko stoji sa kandjijom i kandjija svakog ko pretrcava cestu?

gledaj gdje je trava utabana i tu poplocaj stazu...nemoj je poplocavati gdje estetski mislis nego kuda je stoka vec ugazila jer uzalud je poplocavati ako se nece koristiti...e tako i ovaj pjesacki...
Gdje je utabana trava treba onda staviti ogradu da se ljudi nauce da idu tamo gdje je propisano li postaviti dezurnu patrolu policije da kaznjava dok se ne iskorjeni prelazak. Stoci se ne treba prilogadjavati, vec se stoka treba prilagoditi pravlima ponasanja u gradu.
jes' jes', treba ispraviti krivu drinu... djes' ba don kihote, nisam te prepoznao
amar1994

#4358 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

BadBoy wrote:Pješački prelaz je potreban i u Alipašinoj između semafora na raskrsnici sa glavnom ulicom i sljedećeg semafora kod Druge gimnazije. Pješački bi trebao bi povezati autobusku stanicu i poslovnicu Elektroprivrede. Svi tu pretrčavaju.
:sax: :lol: :lol:

Kakve su to kamikaze :run:
Logovan

#4359 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

BadBoy wrote:Pješački prelaz je potreban i u Alipašinoj između semafora na raskrsnici sa glavnom ulicom i sljedećeg semafora kod Druge gimnazije. Pješački bi trebao bi povezati autobusku stanicu i poslovnicu Elektroprivrede. Svi tu pretrčavaju.
Što će ti u Alipašinoj, eto Boga ti? :-) Pa nećemo kočiti svakih par metara po čitavom gradu.
amar1994

#4360 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Mislim da je sarkastican post , al nisam siguran :D
BadBoy

#4362 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Jeste djelomično sarkastičan ali ima istine u ovom pretrčavanju. Pješaci često ostanu "zaglavljeni" između dva pravca. Pravo je čudo da do sada nije bilo težih nesreća na tom potezu.

Međutim sada ću biti ozbiljan: ovaj grad svojom geografijom jednostavno nije pogodan za daljni razvoj automobilskog saobraćaja. Jednostavno rečeno - nema mjesta. Treba se strateški opredjeliti za razvoj javnog gradskog prevoza i pješačenja, ali za to niti ima vizije, niti znanja a vala ni volje "naroda". Ne možeš bošnju odvojiti od volana. Znam bruku slučajeva gdje ljudi 2 stanice tramvajske idu autom. I to je nonsens, priznat ćete a takvi uvelike doprinose saobraćajnom kolapsu.
Thorgerson

#4363 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

supercali wrote: Ne ravnaj svijet po sebi
Uzmi oca majku nanu dedu ako su zivi pa stavi se u njihov polozaj da moras ici do mupa
Kad to budes shvatio mislim da ces promjeniti misljenje

Meni licno nije problem ja na posao idem 2 stanice pjeske znaci ja bih trebao govoriti ukinite tramvaj mebi ne treba nikako
Ukinite glavnu meni ne treba nek bude kao wills setnica
Hahaa...pa to nane i dede redovno idu u mup, jel?

Ja u MUP otisao prije 2 godine po pasos, prije toga isto tako otisao po pasos. Dakle u 7 godina dva puta sam otisao u MUP. O cemu pricas bolan? Mislim, neka one stanice, kampus je tu, ali cinjenica je da kod nas niko ne zeli da malo proseta. Ne znam zasto oko toga polemisemo, kad je tako. Svako gleda da skrati put, da pretrci itd...zasto? Pa zato jer mu se moze.
supercali

#4364 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Thorgerson wrote:
supercali wrote: Ne ravnaj svijet po sebi
Uzmi oca majku nanu dedu ako su zivi pa stavi se u njihov polozaj da moras ici do mupa
Kad to budes shvatio mislim da ces promjeniti misljenje

Meni licno nije problem ja na posao idem 2 stanice pjeske znaci ja bih trebao govoriti ukinite tramvaj mebi ne treba nikako
Ukinite glavnu meni ne treba nek bude kao wills setnica
Hahaa...pa to nane i dede redovno idu u mup, jel?

Ja u MUP otisao prije 2 godine po pasos, prije toga isto tako otisao po pasos. Dakle u 7 godina dva puta sam otisao u MUP. O cemu pricas bolan? Mislim, neka one stanice, kampus je tu, ali cinjenica je da kod nas niko ne zeli da malo proseta. Ne znam zasto oko toga polemisemo, kad je tako. Svako gleda da skrati put, da pretrci itd...zasto? Pa zato jer mu se moze.
Pa ne ide jedna nana i dedo
Pomnozi svoju nanu i dedu bar sa 10000 i hoces da kazes da svi idu jedan dan i ostalih 364 dana ne treba prevoz za njih
Thorgerson

#4365 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

supercali wrote: Pa ne ide jedna nana i dedo
Pomnozi svoju nanu i dedu bar sa 10000 i hoces da kazes da svi idu jedan dan i ostalih 364 dana ne treba prevoz za njih
Treba bolan prevoz, ali mislim da jednom dedi ili nani nije problem prosetati 300m jednom u 5 godina, stavise takvi jedino u ovom gradu i setaju. Omladina, u koju i sam spadam, se drzi volana.

Zato i treba ukidati stanice, stavljati ograde, jer jedino tako mozes natjerati bagru da malo istegne papke.
supercali

#4366 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Aha znaci lezi 4 godine i 364 dana i samo jednom proseta 300 metara do policije i to im nije problem
Thorgerson

#4367 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

supercali wrote:Aha znaci lezi 4 godine i 364 dana i samo jednom proseta 300 metara do policije i to im nije problem
Da, upravo tako.

Da ne zachatavamo temu vise, jer supljiramo. Pjesacki je napravljen, semafor postavljen i bice ubrzo pusten. A mi mozemo ovdje palamuditi do prekosutra.

Ajmo ostaviti da vidimo kako ce to funkcionisati.
supercali

#4368 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Pazi da se razumijemo i ja sam protiv toga da konkretno stave semafor i pjesacki kad se to moglo rijesiti pasarelom imas siguran prelazak pjesaka a imas slobodan protok auta
So What!

#4369 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

van Basten

#4370 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by van Basten »

za idući pješački i semafor predlažem relaciju Bingo - Jumbo :izet:
O'zone
Globalni moderator

#4371 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

van Basten wrote:za idući pješački i semafor predlažem relaciju Bingo - Jumbo :izet:
:thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#4372 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS

Post by O'zone »

Promjenjen naslov teme (dobro sam se i nakanio jel da?)

:sax:
So What!

#4373 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS

Post by So What! »

O'zone wrote:Promjenjen naslov teme (dobro sam se i nakanio jel da?)

:sax:
Bog ti dao ....
Logovan

#4374 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS

Post by Logovan »

Stavi bolan Kanton Sarajevo, a ne skraćenicu, neka ti ne bude mrsko. :D
O'zone
Globalni moderator

#4375 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS

Post by O'zone »

Logovan wrote:Stavi bolan Kanton Sarajevo, a ne skraćenicu, neka ti ne bude mrsko. :D
:mrgreen:
Post Reply