SDP

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43426 Re: SDP

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote:
sabina1 wrote:
Zamolicu odgovore na par pitanja.Zasto ne mislis da ce SDA ici ispod magicne crte od 23 kada znamo :

-da su obecali 100.000 radnih mjesta a to ce najcitaniji Avaz non stop forsirati
Obecanje se ispunjava, eno juce Bakir rece 1200 radnih mjesta mjesecno. 50,000 vec otvoreno.
To Bakir tvrdi da se obećanje ispunjava. I to će tako prenijeti Stav , Faktor , Klix i Slobodna Bosna. No ostali mediji te gluposti neće prenositi odnosno ismijavat će ih. Tih radnih mjesta nema ni u praksi ni statistikom.
Alfons Kauders wrote:
-da mladi svaki dan napustaju zemlju i da porodice to osjete istinski
Osim glasina i senzacionalistickih novinskih tekstova, ja bas i ne primjetim to iseljavanje.
Ti i ja živimo u velikim gradovima gdje se zapravo vrši doseljavanje ljudi. Pa čak se i TK može izuzeti od ovoga , zapravo naselja na putu Jelah-Doboj-Gračanica-Tuzla-Kalesija.
Svi ostali gradovi su već godinama opustjeli i u FBiH i u RS-u a prošle i ove godine to ima epidemiološke razmjere i itetkako , itekako se osjeti u svakodnevnom funkcionisanju. Dakle po prvi put će najbolnija tačka - odlazak biti glas protiv a ne glas za i ne mogu se oko ovoga složiti sa Prpom.
Alfons Kauders wrote:
-da su Izetbegovici najomrazeniji bracni par u zemlji jos od doba Karadjordjevica i da ce opet Avaz to forsirati
Najomrazeniji na forumu. U dzematima stoje dosta bolje.
Ma nije tačno. Gdje god okreneš , šta god čuješ - Sebija. Kud god pogledaš , na koga god naiđeš - Bakir. Postaje pomalo degutantno slušati ili čitati komentare o njima, ljudi se generalno petljaju u mnogo toga što ne razumiju. Ali da su omraženi - o itekako jesu.
Alfons Kauders wrote:
-da su uvijek vjesto od javnosti skrivali struje unutar stranke ali da im se prvi put ove godine desio javni raskol znacajnih politickih licnosti (nakon Silajdzica)
Desio se fingirani raskol kako bi SDA preko "nezavisnih" i Sepica dobila koji glas vise.
A ne. Tal je njih raskolio i tal će ih opet eventualno sastaviti. Ali će taldžije prvo pokušati na drugoj strani da dobiju više to je tako prirodno. S obzirom da bi na drugoj strani trebao stajati SDP sa unijom bivših SDP-ovaca to neće biti problem , pa barem je SDP uvijek bio spreman na kompromise radi vlasti zar ne ? (vidi cijelu ovu temu).
Alfons Kauders wrote:
-da ce SBB upravo na njihovom dijelu glasaca pokusati opstati
Ako SBB bude prijetnja, samo ce osuditi Fahru na par godina dok se ne ohladi, i zacas ce se smiriti u zamjenu za uslov.
Mi ni dan-danas ne znamo zašto je SDA šutnula DF iz vlasti , prihvatila SBB i oslobodila Radončića , jednostavno ne znamo. Izetbegović se ne može kandidovati za predsjedništvo i tu Radončić vreba , Radončiću bi čak i odgovorao dobar bošnjački kandidat ljevice jer bi se time desnica grupisala na njega pod uslovom naravno da ga ne može pobijediti (ljevičar Faraona). Da li je šut-karta bila ideološke prirode....teško jer svi ovi ex-DF po sarajevskim vijećima drže vodu SDA-SBB većini i negdje su ključni kao što su bili ključni i u izboru gradonačelnice (plus Miladin iz komunističkog SDP-a) , dakle taj odnos je vrlo teško prognozirati. Ako je SBB izgubio naklonost uslovno rečeno populističkih glasača (exSzBiH ili 1/2 DF dakle neki blagi nacionalisti) onda se mora fokusirati na desnicu - gdje je SDA. Lako će oni pobijediti BPS i SzBiH ali između sebe će voditi bitku za glasače gdje je SDA u prednosti jer su joj glasači lojalniji ali to nikako ne znači da SBB neće skinuti glasove.
Alfons Kauders wrote:
-da je ljevica u Sarajevu imala vise glasova jos 2016 godine kao i sam SDP u Tuzli
Svi nacelnici i grad Sarajevo su SDA.
U općini Stari Grad - nisu. Tamo je načelnik Hadžibajrić a SDA nije većina. U Centru i Novom Sarajevu NS-SDP i DF su imale više glasova od stranka desnice dakle ne samo od SDA već od desnice i glasova i mandata , tijesno ali većina. Ipak tri takozvana nezavisna iz DF u Centru i tri takozvana nezavisna iz DF u Novom Sarajevu su prebjegli i drže SDA većine i bili su ključ (uz Miladina) za grad.
Konkretan prigovor je svim strankama ljevice da u načelničke utrke ni blizu ne daju najbolje kandidate.Kao generali nakon bitke skontali su recimo da bi Sabina Ćudić kao kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva uz podršku NS-DF-SDP otpuhala Koldžu.

Jedina sarajevska općina gdje je SDA pobjeda za načelnika superiorna a u vijeću komotna većina (poput SDP u Tuzli) je Novi grad no u izboru za GV , Novi grad iako ima 3 ili 4 puta veći broj stanovnika od Starog grada daje isto zastupnika (7) pa se ta razlika glasova amortizuje.
Alfons Kauders wrote:
-da lokalni politicari u Bihacu , Zenici i drugo mogu na osnovu antiSDA politike dobiti lijepe glasove
Pa i oni su SDA. Anti-SDA prica je samo prica.
Kasumović , Babić , Fazlić barem nominalno za sada ne djeluju u njihovom pravcu a na osnovu anti SDA kampanje su dobili glasove.
Alfons Kauders wrote:
-da ce BPS I SZBiH konacno nestati iz drzavnog i entitetskih i kantonalnih parlamenata.
Izgleda moguce i vrlo vjerovatno.
:kiss:
Alfons Kauders wrote:
Dakle niti stanje u zemlji nije na njihovoj strani , nemaju naklonoat medija , nemaju lidere , nejedinstveni do srzi ogrezli u talove tako da ne vide realnost.
Nemaju naklonost medija? Za pocetak, imaju naklonost Klixa, SB, Saffa, Faktora, Stava, FTV i manje vise svih medija u FBiH osim Avaza i Avde Avdica.
Manje-više Alfonse , manje-više.....Avaz je najčitaniji a FTV nije superiorno najgledanija , o internetu da ne pričamo...čak i oni naklonjeni MORAJU izvjestiti da bračni par koristi drugi ili treći automobil...moraju informisati da je Zukić uhapšen , da su SDA predstavnici kao i SNSD glasali ZA akcize...Avaz još uvijek vodi u medijskom ratu. Vidjećemo.
Alfons Kauders wrote:
Jedino sto bi ih moglo spasiti je da Dodik proglasi nezavisnost.
Dodo ne moze. Covic je zaduzen za spasavanje redova Bakira na izborima 2018 (ili blokadu odrzavanja izbora ukoliko im to bude vise odgovaralo). U biti, izbori dogodine ce se odrzati samo ukoliko SDA i HDZ unaprijed budu sigurni u pobjedu - u protivnom nece, pa cemo cekati 2022. Ako ni tad ne budu mogli dobiti vecinu, onda jos 4 godine i tako... Kao Mostar.
Mostar se jedini ne tretira izbornim zakonom , nemojmo miješati teze.

Alfonse , oko Čovića ćemo vidjeti. Izmjene izbornog zakona traže vrlo složene procedure u državnom parlamentu a mislim da imaju fore najkasnije do aprila iduće godine da to izvrše , no Čoviću je laknulo kako Komšić nije u igri ali on nije prioritet analize jer HDZ će biti vlast ili sa SDA ili sa SDP.

Dodik može ići na dvije varijante nezavisnosti da najavi referendum uoči ili sedmicu nakon izbora sa dva moguća završetka :

- da se referendum raspiše i da te rezultate ne prizna niko a da zemlja ostane u pat-poziciji i da se oko toga nadurava naredno desetljeće.
- da se referendum najavi baš uoči ili nakon izbora ali avaj , zbog pritiska međunarodne zajednice referendum se otkazuje pred izbore ili neposredno nakon izbora.

Obje varijante su više dobre i možda pomalo loše za Dodika ali za SDA su savršene , perfektne.
Nadajmo se da do ovoga neće doći.

Nemam ja problema sa izbornim rezultatom SDA , oni padaju , ako su imalo pametni (a jesu) oni se već pripremaju za 2020 i 2022 , moj je problem -SDP potencijalni pobjednik.

Dakle glasam za Našu stranku ali sam svjesna da izuzev Kantona Sarajevo oni neće predstavljati odlučujući faktor za formiranje vlasti.(možda i na federalnom hoće ako ubace troje-četvero iz sarajevske zone što bi značilo da su u KS razvalili ali to bi značilo da bi tu SDP potpuno podbacio što nije opet nevjerovatno ali to je druga tema).
Ako SDP povede politiku "ujedinjenja" , NS je u opasnosti jer iako ona nema ništa sa SDP aferimima niti je strukturno bila dio te organizacije , SDP je hladno može optužiti za nesaradnju , ima mnogo više medija pod kontrolom tako da bi se NS oslonila samo na najlojalnije glasače (istraživanja su pokazala da NS vrlo teško dobija stalne nove glasove ali ih i vrlo teško gubi) i bilo bi vrlo nezahvalno procijeniti njen rezultat. Baš nezahvalno ali tu bi NS imala dva problema - izboriti se do novih glasača i objasnit ikako to da nisi protiv ljevice iako nisi sa njima.
Ako NS uđe u zajedničku priču sa SDP ona hoće ubaciti više individulnih poslanika na sve nivoe nego što bi to izvela sama ali time gubi identitet , nezavisnost , dosljednost , principijelnost samim tim i - glasove. Ulaskom u "zajedničku listu ili ljevicu ili već šta" halali se sa NS-om već 2020 godine. Gotovo , za sve SDP aferime i oni su podjednako krivi , svi su isti - ende.
A SDP će htjeti ovo , budimo realni Sarajevo boli, a nemaju niti jedan stvaran način da oblate NS , jednostavno čisti su.

U Tuzlu dođem rijetko , tako da jasno vidim sve promjene , nimalo nisam zadovoljna kako taj grad izgleda i funkcioniše a njega vodi BOLJI DIO SDP-a.
Dakle alternativa SDA-u ostaje ovaj GORI DIO SDP- koji još uvijek kreira sve , a koji je izgubio glasove u Sarajevu i koji se nije transformisao.
Dakle nimalo nisam sretna alternativom iako će se na sva zvona zvoniti "ujedinjenjem" , očekujem klasični populizam a nakon toga sve isto kao 2010.
DF ne posmatram više kao partiju vrijednu komentara.
GS bez obzira na sav Reuf i Emir talenat nema kapacitet da u kratkom vremenu postane partija koja će odlučivati. U Sarajevu će se definitivno pitati i oni ali ostatak zemlje kao i Naša stranka - ništa.

Neka bar za početak SDA izgubi , bar nešto pozitivno, i Miloševića je oborila želja da padne Milošević.

Srdačan pozdrav Alfonse.
svi u napad

#43427 Re: SDP

Post by svi u napad »

E moj profilu. To sto ti mislis da je rahmetlija Tihic bolji od Hareta i da bi MOZDA bili u Natou i EU sa aprilskim paketom ja zaista smijesno (nemoj se ljutit al trenutno u zurbi ne nadjoh bolju formulaciju). Jesi li se ikad upitao kako maticar iz Njemacke postade predsjednik stranke pored toliko osnivaca i jacih igraca od njega. Naravno da i ti kao i vecina forumasa nikad si nije åostavila to pitanje.
Hare je usrao stvar sa entitetskim policijama i sa onim Jalom iz TZ al sto se tice kvaliteta on je Tihica kao i za vecinu nasih politicara Ajnstajn. Ostaj mi zdravo.
drug_profi

#43428 Re: SDP

Post by drug_profi »

svi u napad wrote:E moj profilu. To sto ti mislis da je rahmetlija Tihic bolji od Hareta i da bi MOZDA bili u Natou i EU sa aprilskim paketom ja zaista smijesno (nemoj se ljutit al trenutno u zurbi ne nadjoh bolju formulaciju). Jesi li se ikad upitao kako maticar iz Njemacke postade predsjednik stranke pored toliko osnivaca i jacih igraca od njega. Naravno da i ti kao i vecina forumasa nikad si nije åostavila to pitanje.
Hare je usrao stvar sa entitetskim policijama i sa onim Jalom iz TZ al sto se tice kvaliteta on je Tihica kao i za vecinu nasih politicara Ajnstajn. Ostaj mi zdravo.
E moj napade, da me zanima SDA mozda bih i znao kako je postao, ali je svakako bio bolji od Hareta, sto i nije posebno tesko. Od one budale je svako bolji.
Usput i casniji.
Aprilski paket je nudio drzavu nalik na normalnu. Dodik ne bi bio ovo sto jeste. Tada smo bili u integracijama rame uz rame sa HR. Po svemu sudeci, bilo bi nam bolje nego danas, pa cak i da nismo uspjeli uci u NATO (sto nam je mnogo lakse nego EU).
madner

#43429 Re: SDP

Post by madner »

Sto prije NS propadne, to bolje. Samo gube glasove ljudi, stranka bez pretenzija da vlada.
Alfons Kauders

#43430 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Sto prije NS propadne, to bolje. Samo gube glasove ljudi, stranka bez pretenzija da vlada.
Ajfon revolucionari ne vole prljati ruke... :D
putokaz1

#43431 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Juče u SDP prešao Ovaj
Danas Onaj
Sutra Taj
Jedan dan kad osvane u SDP prešao
Bakira,Alije,Izertbegović
:D :D :D :D :D
sabina1

#43432 Re: SDP

Post by sabina1 »

madner wrote:Sto prije NS propadne, to bolje. Samo gube glasove ljudi, stranka bez pretenzija da vlada.
Za razliku od cijelog gradjanskog bloka NS jedini konstantno dobija glasove ljudi stoga se ova prognoza nikada nece desiti ako :
- se ostane na dosadasnjoj politici principa
- se ne ukljuce u bilo kakvu pred ili post izbornu saradnju sa SDP-om

Podrzati SDP kao alternativu desnici tamo gdje je NS vaga - svakako ali po svaku cijenu - ni u ludilu.

Evo NS ce prvo sacekati da vidi kako ce se izjasniti DF jer po tradiciji oni su koalicioni partneri SDA a ne SDP-a.
SDP ce valjda podrzati sam sebe a ne SDA iako ne moraju , slucaj Miladin zorno dokazuje da mozes biti javno za SDA kandidata pored SDP kandidata a ne biti nogiran iz stranke.

Nema zime.
putokaz1

#43433 Re: SDP

Post by putokaz1 »

zar je Miladin u sdp?
NS ima u Sarajevu ali u TZ ne.
Tačno je da je NS principjelna ali i ona nekad se zalete.
Jedina su lijeva stranka ne populisttička
El_comadante

#43434 Re: SDP

Post by El_comadante »

putokaz1 wrote:zar je Miladin u sdp?
NS ima u Sarajevu ali u TZ ne.
Tačno je da je NS principjelna ali i ona nekad se zalete.
Jedina su lijeva stranka ne populisttička
nije. dobio je pedau sada je nezavisni.
bilo je fula u izboru ljudi sada se to koliko toliko popravlja. na ovoj temi ima mnogo toga a najmanje o SDPu čini mi se....
Alfons Kauders

#43435 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

[yt][/yt]
sabina1 wrote:
Za razliku od cijelog gradjanskog bloka NS jedini konstantno dobija glasove ljudi stoga se ova prognoza nikada nece desiti ako :

Podrzati SDP kao alternativu desnici tamo gdje je NS vaga - svakako ali po svaku cijenu - ni u ludilu.

Evo NS ce prvo sacekati da vidi kako ce se izjasniti DF jer po tradiciji oni su koalicioni partneri SDA a ne SDP-a.
SDP ce valjda podrzati sam sebe a ne SDA iako ne moraju , slucaj Miladin zorno dokazuje da mozes biti javno za SDA kandidata pored SDP kandidata a ne biti nogiran iz stranke.

Nema zime.
Tebi je jasno da pored Sarajeva postoje i neki drugi gradovi i mjesta u ovoj drzavi?

Jer NS inace ima problema s tim...
orinoco

#43436 Re: SDP

Post by orinoco »

mario001 wrote:
drugi profil wrote:Tito kad bi kojim slučajem vaskrso i vratio se ovdje, dobro bi se zadevero...
Možda bi čak i on odlučio da ode u Njemačku.
Kao i za vrijeme njegove vladavine, milioni su otisli od 68 do 73
Krajem 50-tih godina zaključeni su bilateralni sposrazumi SFRJ sa drugim državama o zapošljavanju. Njemačka je bila u industrijskom razvoju, i pored Jugoslavena, mnogo više radnika primila je iz Turske, Grčke, Španije i Italije. A u ovim državama Tito nije vladao.
madner

#43437 Re: SDP

Post by madner »

sabina1 wrote:

Nema zime.
Ovim tempom NS ce biti faktor oko 2230.

Stranka koja je sama sebi odredila mjeru, ponistavanje listica na visem nivou.
sarajevo999999

#43438 Re: SDP

Post by sarajevo999999 »

sabina1 wrote:

Nema zime.
I sta bi vi sad, je li vam cilj ulazak u vlast uopste? Izgleda glas za NS = ponistavanju listica, kakve vrijednosti ima kad ta stranka ne zeli uopste u vlast? Eh kad bi mogli nekako izbore dobiti sa apsolutnom pobjedom da vam ne treba koalicioni partner nikako, jer zaboga ko je to dostojan NS???
Zar tvoje gnušanje koalicijom sa SDP-om nije nista drugo nego unistavanje sveopce lijeve koalicije koja se evo sprema? Ajd me ubijedi da to nije plan SDA, da ima satelit koji ce cvaknuti neke glasove, odnosno pravoj opoziciji te glasove ukrasti, vjecito neutralan, vjecito bez ambicija, vjecito bez ista.
sarajevo999999

#43439 Re: SDP

Post by sarajevo999999 »

U sustini, mislim da je NS ustvari strah vlasti. Najlakse je ovako, iz prikrajka nesto malo dobacivati.
Bosanski_kralj

#43440 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

U suštini NS je regionalna stranka i to druga po velični, nakon A-SDA
putokaz1

#43441 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ujedinjena ljevica je apstraktan pojam ,dalek,ali i da postoji ,slab faktor.
Sam SDP,nemože niša,
Ujedinjen s ove tri manje stranke takođe
Šta i da su vlast,da opet zaposle brata od predsjednika stranke ,da opet izbiju protesti da sezgrada vlada i arhiv zapale
Nikšić napolje tek onda se može nadati nečemu
Alfons Kauders

#43442 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Bosanski_kralj wrote:U suštini NS je regionalna stranka i to druga po velični, nakon A-SDA
Najprecizniji opis. :thumbup:

Nista, neka se NS fokusira na Opstinu Centar, a ostatak drzave za kojim je svakako boli kurac neka prepusti drugim.
Alfons Kauders

#43443 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

putokaz1 wrote:Ujedinjena ljevica je apstraktan pojam ,dalek,ali i da postoji ,slab faktor.
Sam SDP,nemože niša,
Ujedinjen s ove tri manje stranke takođe
Šta i da su vlast,da opet zaposle brata od predsjednika stranke ,da opet izbiju protesti da sezgrada vlada i arhiv zapale
Nikšić napolje tek onda se može nadati nečemu
Taman i da osvoje vlast (a nece) i da rade sve kako treba (a nece), mandat bi im trajao do prvog izgovora za paljevinu. Zapravo ne treba im ni izgovor, i prosli put su ga izmislili...

I nakon desavanja naroda opet cemo imati "narodnu vlast" SBB i SDA.
sabina1

#43444 Re: SDP

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote: Tebi je jasno da pored Sarajeva postoje i neki drugi gradovi i mjesta u ovoj drzavi?
Alfonse , samo stranicu prije :
Dakle glasam za Našu stranku ali sam svjesna da izuzev Kantona Sarajevo oni neće predstavljati odlučujući faktor za formiranje vlasti.(možda i na federalnom hoće ako ubace troje-četvero iz sarajevske zone što bi značilo da su u KS razvalili ali to bi značilo da bi tu SDP potpuno podbacio što nije opet nevjerovatno ali to je druga tema).
GS bez obzira na sav Reuf i Emir talenat nema kapacitet da u kratkom vremenu postane partija koja će odlučivati. U Sarajevu će se definitivno pitati i oni ali ostatak zemlje kao i Naša stranka - ništa.
Vrlo dobro znamo kako je SDP stvorio postojeću državnu infrastrukturu , još bolje znamo kako je SDA stvorila postojeću državnu infrastrukturu a najbolje smo na primjeru DF-a i Lijanovića vidjeli kako se padne kad se poleti bez krila a kamo li bez motora.
Pozdrav.
madner wrote: Ovim tempom NS ce biti faktor oko 2230.
Zato neka nas današnji faktori nastave rastavljati na faktore.
sarajevo999999 wrote: Zar tvoje gnušanje koalicijom sa SDP-om nije nista drugo nego unistavanje sveopce lijeve koalicije koja se evo sprema? Ajd me ubijedi da to nije plan SDA, da ima satelit koji ce cvaknuti neke glasove, odnosno pravoj opoziciji te glasove ukrasti, vjecito neutralan, vjecito bez ambicija, vjecito bez ista.
"Sveopća lijeva koalicija koja se evo sprema" nije ništa drugo nego ponovno ujedinjenje rasturenog SDP-a. Ko god ima malo mozga u glavi shvatio bi da se razjedinjenje SDP-a desilo po planu ili barem uz naklonost SDA a sad se evo oni opet šatro ujedinjuju.
Neka se ujedinjuju , daleko im lijepa kuća , NS to nikada nije bio niti ima obavezu da bude dio tima Zlatar, Lazović , Miladin , I.komšić , Džonlagić , Suljagić , Stojnić , Topić , Srdić , Karačić...ovaj ovo četvero potonje nisu dio tima ipak...ali ko zna do januara 2018 ;-).

Elem ,kada bih analizirala SDA planove , mnogo ali mnogo logičnije bi mi bilo da su njihovi planovi bili da im najvjerniji saveznik bude SDP pa da ga šutnu , pa da im saveznik bude DF pa da i njega šutnu , pa da preuzmu pola DF-a mudro NAKON IZBORA...bez plana vjerovatno ?
Ljevičarski nema šta.

To što neko nema glasove , ne znači da treba odstupiti od svojih ambicija , stavova i principa.
Niko nije vrijedan principa , SDP ponajmanje a "ujedinjeni SDP" itekako jer smo najviše zbog njihovih gulanfera svi u poziciji u kojoj jesmo. Umjesto da su hapsili SDA braću , oni su pokušali da ih imitiraju.
Nikad više.
johntra

#43445 Re: SDP

Post by johntra »

ih, kad bi ti znala da je u DF-u veći otpor za ujedinjenje sa SDP-om, nego suprotno...ali, haj...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#43446 Re: SDP

Post by Chmoljo »

johntra wrote:ih, kad bi ti znala da je u DF-u veći otpor za ujedinjenje sa SDP-om, nego suprotno...ali, haj...
pa naravno. tada će biti teško doći na bolje mjesto na listi, teško ikako doći na listu, uživati stranačke privilegije, biti blizu vrhu itd. itd.
johntra

#43447 Re: SDP

Post by johntra »

pa normalno...ali evo, na forumu, prema nekima, već su ujedinjeni i u koliaciji sa SDA nakon 2018.... :roll:
drug_profi

#43448 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ja ću glasati samo za onu stranku koja mi čvrsto obeća da neće ući u vlast sa SDA. Apsolutno mi više nije važno jel stranka lijeva ili desna. Ma vala i da su nacisti...
Alfons Kauders

#43449 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

johntra wrote:pa normalno...ali evo, na forumu, prema nekima, već su ujedinjeni i u koliaciji sa SDA nakon 2018.... :roll:
Pa i jesu.

Dok god je "opozicija" razjedinjena, ona uopste nije opozicija, vec cekaonica za koalicione partnere SDA.

Nije u pitanju samo SDP, vec i ostale stranke "ljevice" kao i jedna lokalna, liberalna stranka u sarajevskoj opstini Centar.

Sto se mene tice, dok god su razjedinjeni, nista drugo no buduci koalicioni partneri SDA.
sarajevo999999

#43450 Re: SDP

Post by sarajevo999999 »

sabina1 wrote:
Alfons Kauders wrote: Tebi je jasno da pored Sarajeva postoje i neki drugi gradovi i mjesta u ovoj drzavi?
Alfonse , samo stranicu prije :
Vrlo dobro znamo kako je SDP stvorio postojeću državnu infrastrukturu , još bolje znamo kako je SDA stvorila postojeću državnu infrastrukturu a najbolje smo na primjeru DF-a i Lijanovića vidjeli kako se padne kad se poleti bez krila a kamo li bez motora.
Pozdrav.
madner wrote: Ovim tempom NS ce biti faktor oko 2230.
Zato neka nas današnji faktori nastave rastavljati na faktore.
sarajevo999999 wrote: Zar tvoje gnušanje koalicijom sa SDP-om nije nista drugo nego unistavanje sveopce lijeve koalicije koja se evo sprema? Ajd me ubijedi da to nije plan SDA, da ima satelit koji ce cvaknuti neke glasove, odnosno pravoj opoziciji te glasove ukrasti, vjecito neutralan, vjecito bez ambicija, vjecito bez ista.
"Sveopća lijeva koalicija koja se evo sprema" nije ništa drugo nego ponovno ujedinjenje rasturenog SDP-a. Ko god ima malo mozga u glavi shvatio bi da se razjedinjenje SDP-a desilo po planu ili barem uz naklonost SDA a sad se evo oni opet šatro ujedinjuju.
Neka se ujedinjuju , daleko im lijepa kuća , NS to nikada nije bio niti ima obavezu da bude dio tima Zlatar, Lazović , Miladin , I.komšić , Džonlagić , Suljagić , Stojnić , Topić , Srdić , Karačić...ovaj ovo četvero potonje nisu dio tima ipak...ali ko zna do januara 2018 ;-).

Elem ,kada bih analizirala SDA planove , mnogo ali mnogo logičnije bi mi bilo da su njihovi planovi bili da im najvjerniji saveznik bude SDP pa da ga šutnu , pa da im saveznik bude DF pa da i njega šutnu , pa da preuzmu pola DF-a mudro NAKON IZBORA...bez plana vjerovatno ?
Ljevičarski nema šta.

To što neko nema glasove , ne znači da treba odstupiti od svojih ambicija , stavova i principa.
Niko nije vrijedan principa , SDP ponajmanje a "ujedinjeni SDP" itekako jer smo najviše zbog njihovih gulanfera svi u poziciji u kojoj jesmo. Umjesto da su hapsili SDA braću , oni su pokušali da ih imitiraju.
Nikad više.
Koja je vizija NS?
Post Reply