Dešavanja u Srbiji

delllboy79

#43401 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by delllboy79 »

Viši sud u Beogradu odredio je u ponedjeljak pritvor do 30 dana 67-godišnjem R.M. osumnjičenom da je na svom Facebook profilu objavio smrtovnicu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

https://www.google.com/amp/s/www.klix.ba/amp/190729105
Lenja Buba

#43402 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Lenja Buba »

kakve je ovo konzerve vučko doćero, neka izložba, platio rusima da doćeraju konzerve i nakon slikanja sve nazad u rusiju u muzeje.
Haman2

#43403 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Haman2 »

INTERESANTNO: U BiH izvrsili etnicko ciscenje i tako je stvorena Rep. Srspka. I Kosovo su pokusali etnicki ocistiti ali ih u nakani sprijecila medjunarodna zajednica. Dakle, etnicko ciscenje je njihova specificnost. Kad oni etnicki ciste druge, to je sasvim normalno, ali kada njih etnicki ociste onda je to zlocin itd.
NAKON ŠTO JE IZRAEL ČESTITAO HRVATSKOJ "OLUJU", SRBIJA KLJUČA OD BIJESA: 'To je najveći etnički progon nakon 2. svjetskog rata'
Srbija je u ponedjeljak kritzirala Izrael jer je njihov ambasador u Hrvatskoj, Ilan Mor, preko Twittera čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Image
Foto: Cropix
- Ono što se dogodilo Srbima i u Hrvatskoj, koji su ondje živjeli stoljećima, tijekom operacije Oluja 4. kolovoza 1995., nažalost je najveći progon neke etničke grupe u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Čestitati ovaj pogrom onima koji ga slave svake godine kao ‘Dan pobjede’ ili ‘uspostavljanje neovisnosti’ je protivno osnovnim ljudskim principima modernih društava. I to dolazi od izraelskog ambasadora, što je još tužnije i ironičnije - rekao je Milutin Stanojević, srpski ambasador u Izraelu za Times of Israel.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor na Twitteru je kratko napisao:

- Čestitam Hrvatskoj praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. I izraelski povjesničar Efraim Zuroff, koji već dugo kritizira Hrvatsku i druge zemlje Središnje i Istočne Europe jer, kako kaže, ‘odbijaju priznati svoje uloge u zločinima protiv Židova’, kaže da je čestitka izraelskog ambasadora bespotrebna:

- To je vrlo nepromišljena i neukusna izjava s obzirom na činjenicu da se dogodio masovni progon kao dio operacije Oluja, oko 200.000 Srba protjerano je iz svojih domova. Ovo nije sukob u koji bi se Izrael trebao miješati.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo komentar izraelskom listu.

Ovo nije prvi put da Izrael izaziva takvu kontroverzu. Prošle je godine izraelska vojska sudjelovala u paradi kojom se slavi pobjeda Hrvatske, a u operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi i stotine tisuća su raseljene, piše Times of Israel.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/122 ... _rata.html
Kikibombona

#43404 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Srbija lider u svijetu po privlacenju stranih investicija. :shock:

Dolazi im veliki broj stranih kompanija koje zaposlavaju hiljade ljudi. Nedavno su im dosli nekakvi Japanci. Imaju suficit u budzetu, povecavaju plate, grade autoputeve i brze pruge, daju podsticaj za novorodjenu djecu... najavili su petogodisnje ulaganje u infrastrukturu od 10 milijardi eura koje ce osigurati od privrednog rasta, bez kredita... Mi ne mozemo biciklo uzeti bez kredita.

Sta mi radimo 'bem ti sunce?

Financial Times: Srbija drugi put u tri godine lider po stranim investicijama

https://www.capital.ba/financial-times- ... sticijama/

Dok Srbija za 10% povecava plate medicinskim radnicima mi svoje, pazi sad, u saradnji sa Nijemcima saljemo iz zemlje. :shock: Pa jebote, nase zvanicne institucije pomazu i podaticu iseljavanje. :?

https://www.klix.ba/biznis/njemacka-zap ... /190813055
Maraschino

#43405 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote:Srbija lider u svijetu po privlacenju stranih investicija. :shock:

Dolazi im veliki broj stranih kompanija koje zaposlavaju hiljade ljudi. Nedavno su im dosli nekakvi Japanci. Imaju suficit u budzetu, povecavaju plate, grade autoputeve i brze pruge, daju podsticaj za novorodjenu djecu... najavili su petogodisnje ulaganje u infrastrukturu od 10 milijardi eura koje ce osigurati od privrednog rasta, bez kredita... Mi ne mozemo biciklo uzeti bez kredita.

Sta mi radimo 'bem ti sunce?

Financial Times: Srbija drugi put u tri godine lider po stranim investicijama

https://www.capital.ba/financial-times- ... sticijama/

Dok Srbija za 10% povecava plate medicinskim radnicima mi svoje, pazi sad, u saradnji sa Nijemcima saljemo iz zemlje. :shock: Pa jebote, nase zvanicne institucije pomazu i podaticu iseljavanje. :?

https://www.klix.ba/biznis/njemacka-zap ... /190813055
Sta ti preostaje, podnesi zahtjev za drzavljanstvo pa se preseli u ''raj''.
Zasto se gusiti u nasim fekalijama kada kod komsija tece med i mlijeko.
Kikibombona

#43406 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:Sta ti preostaje, podnesi zahtjev za drzavljanstvo pa se preseli u ''raj''.
Zasto se gusiti u nasim fekalijama kada kod komsija tece med i mlijeko.
Ne tece med i mlijeko ali ce teci za 10-20 godina. I sve im je bolje jer su poceli raditi.

BiH je imala znacajno vecu prosjecnu platu sve ove godine. Srbija nas je tek ove godine prestigla i predvidjanja su da ce nas u narednim godinama ostaviti daleko iza sebe.

Srbija pravi prugu Beograd - Budimpesta kojom ce furati vozovi 200 km/h. Uskoro pocinju Bograd - Skoplje 160 km/h. Grade autoputeve na sve strane. Imaju vise investicija nego sve zemlje zapadnog Balkana zajedno.

Ja ne znam sta mi cekamo, ostat cemo supak Evrope. Svi ce iseliti, propast cemo. Ovakve stvari nas trebaju konacno motivisati i pokrenuti.
jazzer

#43407 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by jazzer »

Kikibombona wrote:Ne tece med i mlijeko ali ce teci za 10-20 godina. I sve im je bolje jer su poceli raditi.

BiH je imala znacajno vecu prosjecnu platu sve ove godine. Srbija nas je tek ove godine prestigla i predvidjanja su da ce nas u narednim godinama ostaviti daleko iza sebe.

Srbija pravi prugu Beograd - Budimpesta kojom ce furati vozovi 200 km/h. Uskoro pocinju Bograd - Skoplje 160 km/h. Grade autoputeve na sve strane. Imaju vise investicija nego sve zemlje zapadnog Balkana zajedno.

Ja ne znam sta mi cekamo, ostat cemo supak Evrope. Svi ce iseliti, propast cemo. Ovakve stvari nas trebaju konacno motivisati i pokrenuti.
Evo ti jedan tekst a koji nije iz Kurira, Informera i slicnih magazina. Nije bas tako sjajno u Srbiji kako ti navodis.

https://pescanik.net/druga-petoletka/
Kikibombona

#43408 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

jazzer wrote:
Kikibombona wrote:Ne tece med i mlijeko ali ce teci za 10-20 godina. I sve im je bolje jer su poceli raditi.

Evo ti jedan tekst a koji nije iz Kurira, Informera i slicnih magazina. Nije bas tako sjajno u Srbiji kako ti navodis.

https://pescanik.net/druga-petoletka/
Ja ta sranja poput Informera i Kurira u zivotu nisam otvorio. Za Kurir sam cuo, a naslovnice Informera sam par puta vidio na drustvenim mrezama kada bi se raja sprdala sa naslovima.

Cinjenice govore sljedece:

- Srbija je prosle godine imala rast BDP od 4.4%

- 2016. prosjecna plata je bila 370 eura, sada je blizu 500e, a do kraja godine kazu da ce biti 510e ( za tri godine ozbiljno povecanje)

- renomirani FT, vodeci medij za finansije, objavljuje da je Srbija lider u privlacenju stranih investicija. Ni ja nisam vjerovao, Vucic je lazovcina i manipulator, pored svega ostalog negativnog, ali ovo su cinjenice koje je lako provjeriti. Srbija ima vise stranih investicija nego mi, Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Albanci zajedno. Dakle, nesto se desava, dolaze itekako ozbiljne kompanije, narocito njemacke.

- zavrsili su 100km autoputa Beograd - Cacak. Zavrsili su istocni koridor i spojili se sa Makedonijom, ostalo je jos par kilometara da se spoje sa Bugarskom. To su ujedno najblize rute za Tursku iz Evrope sto je od iznimnog znacaja. Poceli su graditi autoput prema Pozegi, prema BiH - Gorazdu ako se ne varam, spremaju se za gradnju autoputa prema Bijeljini. Rade zaobilaznicu oko Beograda. Za mjesec-dva pocinju gradnju Moravskog koridora koji ce spojiti istocni i zapadni koridor. Autoput prave Amerikanci.

- ruska drzavna kompanija vec radi prugu Beograd - Subotica, kojom ce vozovi ici 200 km/h

- vec dvije godine Srbija biljezi suficit u budzetu i smanjuje dug

Dakle, ovo su cinjenice, ono sto se vec desilo i sto se radi.

...

Investicioni fond od 10 milijardi eura je najavljen za narednih pet godina. Za to se moze reci da je na dugom stapu ali nema razloga pretjerano sumnjati kada se vidi da imaju veliki priliv stranih investicija. Bice novca za ulaganja. Sa Francuzima su potpisali ugovore za gradnju beogradskog metroa. I to je izvjesno. Najavili su gradnju pruge Beograd - Makedonija sto je iznimno vazno narocito jer bi se tako spojili sa lukom u Solunu koju su kupili Kinezi. Ima jos nekih najava koje sam upratio ali da ne davim sa tim...

...

I ja sam sumnjao u sve ovo pa lijepo provjerio.

Da li u Srbiji zivot dobar? Naravno da nije. Drzava propada 30 godina. Sve je unisteno. Tek su poceli raditi u protekle 3-4 godine i rezultati rada su jasno vidljivi. Ako ovako nastave za 10-15 godina ce biti dobro mjesto za zivot.

Sta je sa nama? Nas investitori zaobilaze kao kugu, nigdje nista pozitivno.
swanfilter

#43409 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by swanfilter »

Mogu ulagati koliko god zele. Drustvo i drzava su im dijagnoza i tu se prica zavrsava ...
Kikibombona

#43410 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Evo o cemu pricam...

Strana ulaganja: Dok BiH slavi milione maraka, susjedi broje milijarde

https://www.klix.ba/biznis/privreda/str ... /190814007
Direktne strane investicije u Srbiji u 2018. godini porasle su na 3,2 milijarde eura, što je više od šest milijardi konvertibilnih maraka. Kada se uzmu registrovana akumulirana ulaganja u BiH, samo u 2018. godini Srbija je vidjela gotovo polovinu 15-godišnjeg presjeka naše zemlje.
Srbija je u 2018. godini imala investicija kao BiH za 7 godina. I jos u 2019. imaju za skoro 20% vise stranih investicija nego u istom periodu prosle godine. Mogli bi ove godine ici na 4.5 milijardi eura ili 9 milijardi maraka sto je strasna cifra. Po glavi stanovnika Srbija ima najvise stranih investicija u svijetu. Dakle, moze se...

...

Sta mi cekamo, jesmo li normalni?

Nase drzavne institucije podrzvaju iseljavanje i pomazu medicinske radnike da odu u Njemacku. S druge strane Srbija ove godine ponovo povecava plate medicinskim radnicima za 10% da ih zadrze.

Masovnim zaposljavanjem Srbija ce u znacajnoj mjeri umanjiti iseljavanje. S druge strane izdvajaju solidan novac za drugo, trece i cetvrto dijete te najavljuju povecanje. Prave jeftine stanove za mlade bracne parove itd.

...

Kod nas se nista ne desava, mi jos mentalno u ratu. Izgubit cemo ljude, propast cemo. Vise ne odlaze samo Hrvati, odlaze masovno Srbi i Bosnjaci. U cjelosti imamo ogroman problem sa iseljavanjem. I bice puno gore ako se ne uozbiljimo.

Imamo ogromnu sansu, blizu smo Austrije i Njemacke, jeftina radna snaga, jeftina struja itd. Da se malo uzobiljimo mogli bi privuci veliki broj investitora...
Maraschino

#43411 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

@Kiki, sta cekas?

Kada bi mi Srbija bila zadnja opcija za spas izabrao bi predzadnju ma sta znacila.
Kikibombona

#43412 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:@Kiki, sta cekas?

Kada bi mi Srbija bila zadnja opcija za spas izabrao bi predzadnju ma sta znacila.
Kiki ce u Njemacku, vec neko vrijeme odolijevam pozivima prijatelja koji su se izvrsno snasli i nude svaku pomoc da se sto prije integrisem. :D Lijen sam, tesko se pomjeram, ali doci ce i taj trenutak...

...

Na primjeru Srbije vidimo u kakvom je BiH sranju. Srbija je prije 5 godina bila crna rupa Evrope, od rata naovamo su bili debelo iza nas u svakom pogledu. Sada su nas prestigli u svemu i odlicno napreduju.

U moj grad od preko 100 000 stanovnika nije dosao nijedan veliki investitor jos od dolaska Mittala. Jebeni uzas. Svaki dan gledam prijatelje i poznanike kako odlaze.

Srbija je primjer da se moze. Njihovi ljudi idu na pregovore sa svjetskim kompanijama i nude sve da bi privukli investitore. I to daje jebeno dobre rezultate. Nasi lideri vise po crkvama i dzamijama, prepucavaju se, levate i plase narod, ama bas nista ne rade. To me duboko pogadja. Volio bih u svom gradu gledati kako nicu nove fabrike i kako se narodu vraca optimizam. Jebes Srbiju, navodim kao primjer da i mi mozemo, ako se oslobodimo kriminalne i neradnicke SDA sekte.
animals

#43413 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Kako je dobro u Srbiji, zna onaj ko je bio u drugim podrucjima osim u Beogradu..
a jos Vucic kaze, ako nastave ovim tempom, za 15 godina ce stici Hrvatsku..
o jebote, znaci tek za petnest godina na dno..
Kikibombona

#43414 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

animals wrote:Kako je dobro u Srbiji, zna onaj ko je bio u drugim podrucjima osim u Beogradu..
Niko ne kaze da je dobro, neke stvari kao da treba crtati. :roll: Lose je, zemlja je propadala 30 godina. Ozbiljnije su poceli raditi prije 3-4 godine. Ne moze se za 3 godine popraviti ono sto je propadalo 30.

Prosjecna plata u Hrvatskoj je preko 850 eura, u Srbiji 500 eura. Ogroman je to zaostatak. Prognoza da ce stici Hrvatsku za 15 godina je izuzetno optimisticna, mozda i nerealna, ako pretpostavimo da ce i Hrvatska napredovati u datom periodu.
animals

#43415 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Kikibombona wrote:
animals wrote:Kako je dobro u Srbiji, zna onaj ko je bio u drugim podrucjima osim u Beogradu..
Niko ne kaze da je dobro, neke stvari kao da treba crtati. :roll: Lose je, zemlja je propadala 30 godina. Ozbiljnije su poceli raditi prije 3-4 godine. Ne moze se za 3 godine popraviti ono sto je propadalo 30.

Prosjecna plata u Hrvatskoj je preko 850 eura, u Srbiji 500 eura. Ogroman je to zaostatak. Prognoza da ce stici Hrvatsku za 15 godina je izuzetno optimisticna, mozda i nerealna, ako pretpostavimo da ce i Hrvatska napredovati u datom periodu.
Ma nece nikad napredovati..
Upropastice ih Rusi i njihovo ulizivanje njima..
Maraschino

#43416 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

animals wrote:
Kikibombona wrote:

Ma nece nikad napredovati..
Pitao bi ih dokle bi stigli da imaju ''Dodika'' u vladi i skupstini.
animals

#43417 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Pa vise je kod njih, nego u Bosni..
Kikibombona

#43418 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

animals wrote:Ma nece nikad napredovati..
Pa napreduju, imaju ubjedljivo najvise stranih investicija. Rastu im plate, prave puteve i obnavljaju zeljeznicu, biljeze suficit u budzetu, smanjuju javni dug. MMF ima dobre prognoze za Srbiju u narednim godinama. Idem im dobro u zadnje vrijeme.

E sad, hoce li izbiti neko sranje koje ce ih zaustaviti i baciti na koljena, to je vec u domenu gatanja.

Za Srbiju je dobro sto vecinu investitora cine velike njemacke kompanije. A Nijemac gdje ulozi kes tu nece biti problema. Dosta ulazu Francuzi, uzeli su aerodrom i pravit ce metro, Amerikanci ce praviti autoput. Dakle, Srbija se ekonomski veze za zapad.

Rusko ulaganje u Srbiju je visestruko manje od njemackog. Srbija ima neuporeduvo vecu trgovinsku razmjenu sa EU nego Rusijom.
animals

#43419 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by animals »

Kikibombona wrote:
Pa napreduju, imaju ubjedljivo najvise stranih investicija. Rastu im plate, prave puteve i obnavljaju zeljeznicu, biljeze suficit u budzetu, smanjuju javni dug. MMF ima dobre prognoze za Srbiju u narednim godinama. Idem im dobro u zadnje vrijeme.

E sad, hoce li izbiti neko sranje koje ce ih zaustaviti i baciti na koljena, to je vec u domenu gatanja.

Za Srbiju je dobro sto vecinu investitora cine velike njemacke kompanije. A Nijemac gdje ulozi kes tu nece biti problema. Dosta ulazu Francuzi, uzeli su aerodrom i pravit ce metro, Amerikanci ce praviti autoput. Dakle, Srbija se ekonomski veze za zapad.

Rusko ulaganje u Srbiju je visestruko manje od njemackog. Srbija ima neuporeduvo vecu trgovinsku razmjenu sa EU nego Rusijom.
To stoji, Rusija je vise ulozila u Hrvatsku nego u Srbiju..
ali njihova vojna suradnja je briga zapada..
Kikibombona

#43420 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:Pitao bi ih dokle bi stigli da imaju ''Dodika'' u vladi i skupstini.
Ma nije samo to stvar.

Neki dan je objavljeno da u Srbiju dolazi japanska kompanija Toyo. Samo u prvoj fazi ce uloziti 400 miliona eura i zaposliti 500 ljudi. Pregovori su trajali dvije - tri godine. Toyo je izmedju nekoliko zemalja, u zadnjem krugu izmedju Srbije i Poljske, odlucio investirati u Srbiju. Isto postupaju druge velike kompanije. Doslo je vrijeme da se drzave bore za investitore. To je prava utakmica, investitor dolazi tamo gdje ima bolje uslove, tj. od koga dobije bolju ponudu.

Nas u tim utakmicama nema, uopste ne ucestvujemo. Zasto jebeni Zvizdic ne ide i ne pregovara sa investitorima?

BiH je blizu Evrope, imamo radnu snagu, plate su male, struja jeftina. Ponudis besplatno zemljiste, ponudis pocetne subvencije, sve sto treba da privuces investitora. Srbija nije nista bolja od nas po tom pitanju. Mozemo se sa njima takmiciti u privlacenju investicija samo kada bi imali angazovane politicare.

Ako budemo lezali i cekali, nece nam niko doci, a mi cemo svi iseliti.
Kikibombona

#43421 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

animals wrote:
Kikibombona wrote:

To stoji, Rusija je vise ulozila u Hrvatsku nego u Srbiju..
ali njihova vojna suradnja je briga zapada..
Ma to je qrac. Srbija je zavrsena, zakljucana zemlja, okruzena NATO paktom, fizicki odvojena od Rusije. Od kada je Crna Gora usla u NATO, Srbija je prestala biti bilo kakva prijetnja za zapad.

Srbija ce naci neko rjesenje za Kosovo, dobit ce komad i priznati ostatak. Uci ce u EU i to je to.
costacurta

#43422 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by costacurta »

Kiki mora da se šališ?!
25 milijardi € su dužni, iseljavaju se duplo više nego mi. Sirotinja i bijeda neviđena, odi npr u Preševo, Tutin ako ne vjeruješ. Pitaj zaposlenike Geoksa iz Vranja o stranim invedticijama :lol:
Beograd nije Srbija, sve do Šimanovaca možeš bez problema plaćati KMovima jer više vole našu valutu nego RSD.
Integral im gradi autoputeve, jel treba dalje?
Koliko si puta čuo za Beograd na vodi a znaš li šta je izgrađeno od svega najavljivanog?
Koliko si puta čuo za Meredesov autobus sastavljen u Srbiji? Znaš li koliko ih je sastavljeno i izvezeno van Srbije pod znakom Mercedesa?
Da ne idem dalje,
Daleko od toga da smo mi neki uzor u bilo čemu ali mi je nevjerovatno da uzimaš Srbiju za neku uporedbu.
To je samo Vučićeva propaganda. Isto kao i kod nas što je plata 900KM. Ko ba ima ovdje 900KM platu? Bingo?! :lol: male piljare? Pekare? Mali i srednji biznisi? Intral? Boxmark? Dita? Pa čak ni većina šalter radnika u financijskim institucijama itd itd.
Isto sve ko i kod nas, samo što smo mi dužni 5B Eura a oni 25B. Imaju autoput izgrađen u Jugoslaviji ostavljen u amanet od Tita, a ove novoizgrađene dionice se raspadaju drugi mjesec nakon izgradnje.
Potpuno ista matrica, samo što moram priznati da je Vučić daleko moćniji i uticajniji političar od svih ovih naših zajedno. Ide po svijetu, priča, traži, moli, ima strategiju..... ovi naši isto goveda. Samo bleje, muču i čekaju nešto, neko da sadake da.
Grohotom se smijem.....
Ne mogu se ni smijat više
:roll:
costacurta

#43423 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by costacurta »

Dupli
Kikibombona

#43424 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kikibombona »

costacurta wrote:Kiki mora da se šališ?!
25 milijardi € su dužni, iseljavaju se duplo više nego mi. Sirotinja i bijeda neviđena, odi npr u Preševo, Tutin ako ne vjeruješ. Pitaj zaposlenike Geoksa iz Vranja o stranim invedticijama :lol:
Beograd nije Srbija, sve do Šimanovaca možeš bez problema plaćati KMovima jer više vole našu valutu nego RSD.
Integral im gradi autoputeve, jel treba dalje?
Koliko si puta čuo za Beograd na vodi a znaš li šta je izgrađeno od svega najavljivanog?
Koliko si puta čuo za Meredesov autobus sastavljen u Srbiji? Znaš li koliko ih je sastavljeno i izvezeno van Srbije pod znakom Mercedesa?
Da ne idem dalje,
Daleko od toga da smo mi neki uzor u bilo čemu ali mi je nevjerovatno da uzimaš Srbiju za neku uporedbu.
To je samo Vučićeva propaganda. Isto kao i kod nas što je plata 900KM. Ko ba ima ovdje 900KM platu? Bingo?! :lol: male piljare? Pekare? Mali i srednji biznisi? Intral? Boxmark? Dita? Pa čak ni većina šalter radnika u financijskim institucijama itd itd.
Isto sve ko i kod nas, samo što smo mi dužni 5B Eura a oni 25B. Imaju autoput izgrađen u Jugoslaviji ostavljen u amanet od Tita, a ove novoizgrađene dionice se raspadaju drugi mjesec nakon izgradnje.
Potpuno ista matrica, samo što moram priznati da je Vučić daleko moćniji i uticajniji političar od svih ovih naših zajedno. Ide po svijetu, priča, traži, moli, ima strategiju..... ovi naši isto goveda. Samo bleje, muču i čekaju nešto, neko da sadake da.
Grohotom se smijem.....
Ne mogu se ni smijat više
:roll:
1.

Ne mozes napraviti kucu za 2 dana. Nemoguce je. Kada ides sa dna potreban je odredjen period da se popnes na vrh. Ne mozes prelititi distancu. Ne mozes za godinu dana prosjecnu platu povecati sa 500 na 1000 eura. Srbija je postavila dobar temelj ili krenula ka vrhu, treba jos dosta vremena da se kuca napravi ili popnu na vrh. Vazno je da su krenuli nakon tri decenije propadanja.

2.

Srbija je 2016. godine imala dug od 25 milijardi eura sto je iznosilo 75% BDP. Danas ima 23 milijarde eura sto iznosi 51% BDP. Saberi dva i dva.

Hrvatska recimo ima dug 40 milijardi eura sto iznosi 75% BDP-a. Da li to znaci da je Hrvatska gora od Srbije? Ne znaci. Postoje mnogi drugi parametri koji idu u korist Hrvatske.

Italija ima dug od 2 300 milijardi eura sto iznosi 130% BDP. Hrvatski dug u odnosu na talijanski izgleda kao sitnica. Da li to znaci da je Hrvatska ispred Italije? Apsolutno ne.

...

Plate su male ali ce biti vece ako nastave raditi. Prosjecna plata je znacajno porasla, sa 350 na 500e za tri godine. To je ozbiljno povecanje. U istom periodu su za duplo povecali minimalnu platu. Da li je malo? Jeste. Premalo. Vrijeme buraz, ne mozes za godinu dana povecati platu za duplo. Bitno je da ide gore. Moras dobro zasukati rukava da povecas prihode.

Vodeci list za finansije i ekonomiju pise da je Srbija po glavi stanovnika svjetski lider u privlacenju stranih investicija. Znas li sta to znaci? To je znak da su poceli raditi, da su postavili dobre temelje. Tek trebaju raditi zidove, dizati krov, izvoditi fine unutrasnje radove itd. Ne znam sta je sa nama pa sve hocemo SAD i ODMAH, a da prstom ne mrdnemo. Ne pada nista sa neba. Dug je to proces.

...

Integral je jedan od izvodjaca radova. Sta je u tome lose? Dobro je ukljucivati domace firme u izvodjenje radova, sticati znanje, edukovati inzinjere. Sada ce im Moravski koridor raditi Amerikanci, autoput za Pozegu Kinezi, zeljeznicu rade Rusi a beogradski metro Francuzi. Dobro je uz njih privuci sto vise domacih kompanija da sticu iskustvo. Sve je to proces odrastanja i ucenja. I mi imamo Euro Asfalt, odlicno. Dobro je da glavni izvodjaci budu stranci a da nasi uz njih uce.

...

Ima tu dosta negativnog i trzavica, uopste nije sporno. Kod nas je sve krajnost, raj ili pakao.

Da li su u Srbiji male plate? Jesu.
Da li ima kriminala i korupcije? Ima, previse.
Da li je jug znacajno nerazijeniji od sjevera? Jeste.
Da li neki procesi idu sporu? Idu.
Itd, itd...

Da li je javni dug sa 75% pao na 51%? Jeste.
Da li drugu godinu imaju suficit u budzetu? Imaju.
Da li su lider zapadnog Balkana po privlacenju stranih investicija? Jesu.
Da li je za tri godine prosjecna plata porasla za 150 eura? Jeste.
Da li grade augoputeve i pruge? Grade.
Itd, itd.

...

Dakle, krenuli su, a pred njima je dugacak put. Hocu i zelim da i mi krenemo. Ili tapkamo u mjestu ili idemo puzevim tempom. Moras krenuti danas da bi za 10, 20 ili 30 godina bilo dobro. To je sustina.
Haman2

#43425 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Haman2 »

VUČIĆ NAKON SASTANKA S POMPEOM NACIJU PRIPREMA ZA NAJGORU VIJEST: „Mnogi se u Srbiji prave blesavi, Srbija ne može promijeniti odluku SAD-a o priznanju Kosova…“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i kako je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rješenja

Image
IlustracijaFoto: Reuters

"Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A za to da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada. U ovom trenutku sam predsednik Srbije, možda pronađete nekog drugog ko će želeti da bez ikakvog kompromisa, sledeći samo ultimatume, da to prihvati“, rekao je Vučić u intervjuu za Glas Amerike, na pitanje da li će on biti političar koji će priznati Kosovo.

On je ocijenio kako se mnogi u Srbiji „sve vrijeme prave pomalo blesavi kao da ne znaju o čemu se radi“ kada se priča o Kosovu i dodao kako Srbija ne može promijeniti odluku SAD-a o priznanju nezavisnosti Kosova, ali je negirao da to znači da Srbija treba priznati Kosovo.

„Ne znači to. To znači da mi moramo da se borimo, ali i da razumemo kakav je stav Amerike. Jer ja ne mogu da prihvatim ono što čitam u našim medijima, da je (američki predsjednik Donald) Trump promijenio politiku. Oni su priznali nezavisnost Kosova, to je njihova politika, neće se promeniti. Ono što mi tražimo to je da se borimo za svoje interese, da izvučemo najviše što možemo za naš narod na Kosovu i najviše što možemo za Srbiju“, kazao je predsjednik Srbije.

Kosovske takse
U intervjuu koji je Glasu Amerike dao tokom boravka u New Yorku, poslije razgovara s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom, zamjenikom Pompeovog pomoćnika Matthewom Palmerom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća Damonom Wilsonom, Vučić je rekao kako je od njih čuo da se Washington zalaže za ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije od njihovog uvođenja.

„Jer to je ne samo protivpravna mera, već je suprotna međunarodnom javnom pravu, civilizacijskim normama i onome na čemu Amerika počiva, a to je slobodno tržište, slobodan protok robe, kapitala, usluga, onoga na čemu počiva moderan svet. Da li Amerika može da izvrši snažniji pritisak (na Kosovo da ukine takse), uveren sam da može. Da li će to biti slučaj – mislim da sad svi čekaju raspisivanje i okončanje izbora u Prištini“, dodao je lider Srbije.

On je naveo kako bi „snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga Beograda i Prištine“ trebalo očekivati u decembru, po formiranju nove vlade u Prištini.

„Ja sam rekao da smo mi spremni da razgovaramo čim ukinu takse, jer moraju da postoje elementarni uslovi i poverenje između međunarodne zajednice i svih nas da o nečemu možemo da razgovaramo i da se o tome dogovorimo. A ako vi uvodite takse na način na koji ste ih uveli, onda takvo poverenje apsolutno ne postoji“, kazao je Vučić.

Pitanje razgraničenja
Upitan da li je u SAD tražio podršku za svoju raniju ideju o razgraničenju Srba i Albanaca, Vučić je rekao kako je „pozicija Amerike nešto drugačija“ od evropskih država.

„Ukazaću na te razlike između Amerike i Evrope: Nemačka je posebno imala stav – nema razgraničenja, ali nećemo da pričamo o tome šta će biti kranji ishod, to će Srbima izvući tlo pod nogama i Srbi će sami hteti da se sklone iz pregovora što nikako ne želimo. Amerikanci su bili otvoreniji, oni su rekli - ne interesuje nas kakav je dogovor, nismo oduševljeni Vučićevom idejom jer smo priznali Kosovo u ovakvim granicama i želeli bismo, i danas to kažu otvoreno, da dođe do obostranog priznanja“, naveo je.

On je rekao i kako očekuje „veoma teške pritiske na Beograd“ povodom Kosova.

„Neće nam biti lako, ali borićemo se. Treba da razumemo da naši pusti snovi nemaju veze sa realnošću. Znam da ne smem da ugrozim odnose Srbije i SAD, i neću, znam koliko sam kao pojedinac mali i koliko je Srbija mala u odnosu na SAD. Srbiju volim svim srcem, a Ameriku poštujem kao veliku i najveću silu. A Srbiju volim i za Srbiju se borim i znam šta je za Srbiju katastrofa. Svaki rat, svaki sukob, svako poniženje, sve to je za Srbiju katasatrofa i sve to sam rekao našim sagovornicima“, rekao je srbijanski predsjednik za Glas Amerike.
http://www.slobodna-bosna.ba/img/vijest ... ucic_1.jpg
Post Reply