Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Prpa.ba

#43401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Sto se kraljevina ne njeguje tamo gdje su i drugovi "bosanci", nego mi poturice krscanske proslosti moramo da se rjesavamo svog "istocnog grijeha" ne bi li zastitili ugrozeni srednjovjekovni identitet, koji i nije ugrozen, nego je samo otisao u Zagreb na cuvanje jer jazuk da propadne. Prometeji nebosnjaci ce nam objasniti kako. :lol:

Uopste kod Bosnjaka nema problema sa percepcijom ni srednjeg vijeka, ni turske okupacije. Ovi dobronamjerni stranih svjetonazora ocekuju od Bosnjaka da se ponasamo i budemo po urneku njihovih maticnih nacija, a mi to nismo, niti mozemo biti. Nas identitet je kompleksan, pun kontrasta i visedimenzionalan, za razliku od njihovih koji su prilicno jednostavni, jasni, i linearno razvijani kroz historiju.

Smijesno je ocekivati od nebosnjaka da moze razumjeti zasto Bosnjak istovremeno moze bastiniti i sjecanje na srednjovjekovnu drzavu, i ne ponositi se posebno svojim tadasnjim privremenim krscanskim identitetom, i simpatisati Crkvu Bosansku iako je nevjernistvo iz danasnje perspektive, i smatrati Tursku bliskom nacijom, istovremeno ne podnositi turcina i arapa, ali biti musliman i osjecati muslimane kao dijelom "svog svijeta". Ljudi, jednostavno nemate taj senzibilitet, vase porodice nisu prosle kroz sta su prosle nase, ne gledamo svijet istim ocima, sta nam koji kurac pametujete. :?
dr_Evil

#43402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Prpa.ba wrote: 15/09/2025 10:04 Sto se kraljevina ne njeguje tamo gdje su i drugovi "bosanci", nego mi poturice krscanske proslosti moramo da se rjesavamo svog "istocnog grijeha" ne bi li zastitili ugrozeni srednjovjekovni identitet, koji i nije ugrozen, nego je samo otisao u Zagreb na cuvanje jer jazuk da propadne. Prometeji nebosnjaci ce nam objasniti kako. :lol:

Uopste kod Bosnjaka nema problema sa percepcijom ni srednjeg vijeka, ni turske okupacije. Ovi dobronamjerni stranih svjetonazora ocekuju od Bosnjaka da se ponasamo i budemo po urneku njihovih maticnih nacija, a mi to nismo, niti mozemo biti. Nas identitet je kompleksan, pun kontrasta i visedimenzionalan, za razliku od njihovih koji su prilicno jednostavni, jasni, i linearno razvijani kroz historiju.

Smijesno je ocekivati od nebosnjaka da moze razumjeti zasto Bosnjak istovremeno moze bastiniti i sjecanje na srednjovjekovnu drzavu, i ne ponositi se posebno svojim tadasnjim privremenim krscanskim identitetom, i simpatisati Crkvu Bosansku iako je nevjernistvo iz danasnje perspektive, i smatrati Tursku bliskom nacijom, istovremeno ne podnositi turcina i arapa, ali biti musliman i osjecati muslimane kao dijelom "svog svijeta". Ljudi, jednostavno nemate taj senzibilitet, vase porodice nisu prosle kroz sta su prosle nase, ne gledamo svijet istim ocima, sta nam koji kurac pametujete. :?
Grijesis Prpa oko ovoga, niti su jasni, a tesko da su linearni i jednostavni. Pogledati zadnje popise stanovnistva austrougarske pa ces da vidis zbunjolu sto se tice danasnje Hrvatske. A Srbiju tek sa svojim sarolikim miksom etnija ne treba ni spominjati. Ono sta ih odlikuje je zaista je cvrsta ruka u stvaranju nacije, i odlican posao bez merhameta koji su odradile crkve. Zato naklon i kapa im do poda.
drug_profi

#43403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 15/09/2025 08:58
drug_profi wrote: 15/09/2025 08:33
SaPnA wrote: 15/09/2025 01:56 Uostalom glupo se uopste raspravljati ciji je ko bio, kraljevske porodice su se mijesale, Tvrtkova baka iz Nemanjica, Dusan silni pola bugar, Jadwiga pola bosanka.
1910 skupi se 9 kraljeva evrope, maltene svi bliza familija jedni drugima, kralj Danske bio otac kralju Norveske, 4 godine kasnije se ubijali kao najgori neprijatelji.
Nisi ti bome nešto mene dobro skonto.
Ja ti kažem da Bošnjaci namjerno zapostavljaju svoju kršćansku historiju, kao da ih je toga stid. Nek me neko uvjerljivo demantuje ako nije tačno.
Njeguju se ostaci kraljevine samo tamo gdje ima katolika u vlasti. Ili što je danas moderno reći Hrvata.
Kao da je neka sramota promijeniti vjeru. Ja mislim da nije, kao što nije ni izaći iz vjere. Ljudi su misleća bića i sami odlućuju koja filozofija, koja religija njima ima više smisla. Lični izbor.
Kao što se promjenom vjere i ne mijenja pripadnost narodu.

Drug profi znas da si mi drag, ali brate pretjerujes. Kud ces reci da se kraljevina njeguje samo gdje su katolici. Hoces li usput da kazes koja revizija historije se odvija pod tim njegovanjem kraljevine? Kako se preko noci promijeni religija Herceg Stjepan Kosace, Katarine, kako se Katarina prikazuje kao posljednja kraljica jer toboze zavrsila je u Vatikanu, dok za pravu posljednju i ne znaju nikako - a kamoli za njezinu sudbinu. Kako se presucuje neslaganje sa Vatikanom, izostanak pomoci Ugarske... itd. Iskreno bih rekao da se Kraljevina najvise spominje kod Bosnjaka, dok najmanje kod Srba koji tek sad preispituju svoj identitet.

Hocemo li reci kako katolici namjerno presucuju svoju pripadnost crkvi bosanskoj, izmjena karaktera iste - i to na svim stranama.

Nema ovdje nevinih, svi smo zatvoreni u svojim mitovima.
Ništa ja nisam netačno rekao i ti si mi to sad potvrdio. Ovo što si dodao tačno je i također je dopuna ovom mom razmišljanju. Politike susjeda su našle prostor da se provuku u našu historiju. Mi smo krivi, niko drugi.
Point.

#43404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

I tako ono smeće Plenković laže i petlja kako je Jajce bio hrvatski kraljevski grad. Mrš.
SaPnA

#43405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

Point. wrote: 15/09/2025 10:31 I tako ono smeće Plenković laže i petlja kako je Jajce bio hrvatski kraljevski grad. Mrš.
Jeste bio kraljevski grad vecini hrvata u 15. stoljecu al da je bio hrvatski nije :oops: :mrgreen:
drug_profi

#43406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Treba napraviti kampanju koja će trajati u nedogled.
Vaditi artefakte koji spominju Bosnu, Bosančicu, Bošnjake, Bosanski jezik....
Znači samo slike i podatak šta je to i iz kojeg vijeka.
Protiv laži se istinom bori, a ne ćuti se.
SaPnA

#43407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

drug_profi wrote: 15/09/2025 10:45 Treba napraviti kampanju koja će trajati u nedogled.
Vaditi artefakte koji spominju Bosnu, Bosančicu, Bošnjake, Bosanski jezik....
Znači samo slike i podatak šta je to i iz kojeg vijeka.
Protiv laži se istinom bori, a ne ćuti se.
Skoro sam naletio na x-u na prof. Emira Filipovica i post o onoj djeci u Buzimu cini mi se sa srednjovjekovnim uniformama vitezova, sve sa ljiljanima, stitovima. Znas sta su bili zakljucci? Pijaca, korida, krajina bila hrvatska terotorija u to vrijeme, muslimani obiljezavaju pa se ibreti i sta sve ne :-)
drug_profi

#43408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Samo struku i muzeje uključiti i sve bi se podiglo na zahtjevani nivo. Kad na to još dodamo npr. Narodno pozorište kao organizatora gdje bi scenografi i režiseri isplanirali takve događaje, historijski korektno i autentično, onda bi svaku kritiku izbili.
Vjecita_zavrzlama

#43409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

Prpa.ba wrote: 15/09/2025 10:04 Sto se kraljevina ne njeguje tamo gdje su i drugovi "bosanci", nego mi poturice krscanske proslosti moramo da se rjesavamo svog "istocnog grijeha" ne bi li zastitili ugrozeni srednjovjekovni identitet, koji i nije ugrozen, nego je samo otisao u Zagreb na cuvanje jer jazuk da propadne. Prometeji nebosnjaci ce nam objasniti kako. :lol:

Ja ne upoznah jos bosnjaka koji na zapadu poznaje arape somalce itd a da ih gleda svojim svijetom :D mozda u dzamiji
pemanapemani

#43410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Gdje su to "drugovi Bosanci"?
Vjerovatno postoji neko podrucje BiH gdje su ti "Bosanci" vecina, pa da uporedimo sta i kako.
Valjda postoji referentna vrijednost koja se moze porediti.

Moja porodica u sarajevskom polju od 1740., po pisanom tragu, a nema traga da su nekad doselili.
Moguce da je pra dedo dao prilog za vitraj na Katedrali - Bosnjaci katolici grada Sarajeva, ali ono je posebno i senzibilno. A na drugoj temi pises kako bi sad uzeo hrvatsku putovnicu da mozes, jer se tako jacaju Bosnjaci. Ma hajte molim vas. :)

I jebi ga, niko nema senzibilitet kao ti i slicni. Vi ste posebni, recimo, nesto kao srpski radikali i hrvatska desnica.
drug_profi

#43411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

prpa.hr
odavno on ima i domovnicu i putovnicu, ali rado će hraknut na tu državu i taj narod

Poznato je kako se ti karakteri nazivaju.
skrbavi-admin

#43412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skrbavi-admin »

Danguba wrote: 15/09/2025 00:02
mishic wrote: 14/09/2025 16:14 Male geste velikih ljudi koji su pokazali da večina građana kao što je u većini gradova srednje Bosne ne misle i ne reaguju onako kako to prikazuju oni kojima ovakve geste smetaju:

"Hrvatski general prekinuo govor kada je počeo ezan u Jajcu: Pričekat ćemo da molitvu izraze naši partneri"

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatsk ... /250914033

Da malo fali da ovakvi ljudi i ovakve geste postanu naša svakodnevnica, da se ovakve pojave rašire i omasove i da svi mi skupa zajedno sa takvim pojavama i gestama počnemo lakše disati, bolje napredovati i ljepše živjeti.

Sve čestitke i pohvale uz apel da nam ovo postane normalno a ne izuzetak!
:thumbup:
:bih:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

general HV-a koji je komandovo napadom na Gornji Vakuf
Prpa.ba

#43413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

pemanapemani wrote: 15/09/2025 12:33 Gdje su to "drugovi Bosanci"?
Pun vas forum, a dalo vam i vlast. Prionite u odbranu bh. identiteta makar retoricki, ili vam je ipak Jajce bitno samo u kontekstu titranja, onom desnom zagrebackom. Ali ste za hracak na Bosnjake spremni u svakom momentu. :mrgreen:
pemanapemani wrote: 15/09/2025 12:33 Moja porodica u sarajevskom polju od 1740., po pisanom tragu, a nema traga da su nekad doselili.
Nije se bas pratilo dolaske na polja. Nismo mi Bosnjaci bas poznati po vodjenju detaljnih zabiljeski. Mahana, ali tako je. :mrgreen:
Lug

#43414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

dr_Evil wrote: 15/09/2025 10:11 Pogledati zadnje popise stanovnistva austrougarske pa ces da vidis zbunjolu sto se tice danasnje Hrvatske. A Srbiju tek sa svojim sarolikim miksom etnija ne treba ni spominjati. Ono sta ih odlikuje je zaista je cvrsta ruka u stvaranju nacije, i odlican posao bez merhameta koji su odradile crkve.
to je to.
Lug

#43415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

Prpa.ba wrote: 15/09/2025 13:05
Pun vas forum, a dalo vam i vlast. Prionite u odbranu bh. identiteta makar retoricki, ili vam je ipak Jajce bitno samo u kontekstu titranja, onom desnom zagrebackom. Ali ste za hracak na Bosnjake spremni u svakom momentu. :mrgreen:
pemanapemani wrote: 15/09/2025 12:33 Moja porodica u sarajevskom polju od 1740., po pisanom tragu, a nema traga da su nekad doselili.
Nije se bas pratilo dolaske na polja. Nismo mi Bosnjaci bas poznati po vodjenju detaljnih zabiljeski. Mahana, ali tako je. :mrgreen:
:mrgreen: :thumbup:
lotPi

#43416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by lotPi »

PM72 wrote: 12/09/2025 11:35
lotPi wrote: 12/09/2025 11:34 Pa koji ces onda u Sarajevu?
Ebiga sada moj eres i tvoj eres su nebo i zemlja.

Ne generalizuj ljude bez potrebe.
Kakav tvoj eres...većina je onakva iz mog opisa...vidim to oko sebe

Ebiga sada, necu valjda crtati.

Kao prvo, ti u tvom eresu imas u krugu od 50 km skoro milion Bosnjaka i sve poluge sile i organizacije.

Ja u mom eresu u krugu od 50 km imam mozda 50.000 povratnika bez organizacije i poluga sile.

A hvala ti na etiketiranju, svi smo mi isti, Banjalucani, Prijedorcani, Novljani, Posavci, Bijeljinci. Svo g'o seljak i primitavac.
Za razliku od kreme Alipasinog i ostalih slicnih naselja u i oko Sarajevo.

Svi smo mi istu u prosjeku, neko bolji neko gori!
pemanapemani

#43417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Prpa.ba wrote: 15/09/2025 13:05
Inace je forum.klixa relevantan u pm.

Najveci zastitnici Bosnjaka od bana Borica do danas imali nacelnika Jajca od 2012., do 2024.
Tako da, jebi ga, gdje ces se petljati u posao najvecim patriotama. Vjerovatno, ko radi taj i grijesi.

Gdje nam je dalo vlast? Koliko sam upucen, popis 2013., utvrdio da je manje od 2% Bosanaca.
Jedini predstavnik koji je mozda Bosanac je Forto. Nesto cisti sumnjam da je on doveo Plenkovica i Covica u Jajce.

Ako nije on, onda vi Bosnjaci ocistite kukolje iz svog zita, a ne pickasto prozivati Bosance za svoje nebuloze.
Ono, Bosnjak zajebe i samo mu nalijepis etiketu da je Bosanac i rijesen problem. Ma hajte molim vas. :)

To su vucicevi cetnicki spinovi.
Lug

#43418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

drug_profi wrote: 15/09/2025 00:51
Lug wrote: 14/09/2025 23:16
drug_profi wrote: 14/09/2025 23:09 naklonost prema impeiji i danasnjoj Turskoj
kao na primjer?
"Turska nam je majka..." Citat vjerskog lidera koji je također i odredio da je vjera = narod.
I to ti dokaz. :-) gdje ti vidis tu naklonost sirih drustvenih masa? Normalno da ce vjerski vodja naginjati prema tamo. Pitaj fratra gdje on naginje?
Danguba

#43419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

skrbavi-admin wrote: 15/09/2025 12:52
Danguba wrote: 15/09/2025 00:02
mishic wrote: 14/09/2025 16:14 Male geste velikih ljudi koji su pokazali da večina građana kao što je u većini gradova srednje Bosne ne misle i ne reaguju onako kako to prikazuju oni kojima ovakve geste smetaju:

"Hrvatski general prekinuo govor kada je počeo ezan u Jajcu: Pričekat ćemo da molitvu izraze naši partneri"

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatsk ... /250914033

Da malo fali da ovakvi ljudi i ovakve geste postanu naša svakodnevnica, da se ovakve pojave rašire i omasove i da svi mi skupa zajedno sa takvim pojavama i gestama počnemo lakše disati, bolje napredovati i ljepše živjeti.

Sve čestitke i pohvale uz apel da nam ovo postane normalno a ne izuzetak!
:thumbup:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

general HV-a koji je komandovo napadom na Gornji Vakuf
Ja sam pozdravio ovu gestu za poziv na molitvu a ti ga ganjaj za G.Vakuf.
drug_profi

#43420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Lug wrote: 15/09/2025 13:32 I to ti dokaz. gdje ti vidis tu naklonost sirih drustvenih masa? Normalno da ce vjerski vodja naginjati prema tamo. Pitaj fratra gdje on naginje?
Nema šta da naginje. On tvrdi da su Bošnjaci Turskog porijekla ovom izjavom. Veseli se srpski rod ovoj izjavi. A i Hrvatski.
De mi dokaz da nije tako u narodu i politici. Jbg. evo jednu tradicionalnu svečanost koja obilježava banovinu ili kraljevinu. a da je organizuje Bošnjačka politika.
Lug

#43421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

drug_profi wrote: 15/09/2025 13:52
Lug wrote: 15/09/2025 13:32 I to ti dokaz. gdje ti vidis tu naklonost sirih drustvenih masa? Normalno da ce vjerski vodja naginjati prema tamo. Pitaj fratra gdje on naginje?
Nema šta da naginje. On tvrdi da su Bošnjaci Turskog porijekla ovom izjavom. Veseli se srpski rod ovoj izjavi. A i Hrvatski.
De mi dokaz da nije tako u narodu i politici. Jbg. evo jednu tradicionalnu svečanost koja obilježava banovinu ili kraljevinu. a da je organizuje Bošnjačka politika.
za razliku od fratara i popova koji su pocetkom i tokom 20 vijeka preveli zedne preko vode katolike i pravoslavce, mi se nismo poistovjetili sa Turskom ni u jednom aspektu. I ono naslo da prigovara nama, e zivote.. ali tako je to uvijek bilo kod vas Bosanaca, oni drugi su ne dodirljivi, teziste je uvijek nad ostatkom Bosnjaka u Bih koji su se uspjeli oduprijeti prodati etnicku pripadnost za veceru.
Lug

#43422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

trebali su sa Plenkovicem organizovati.. :lol:

nama ne treba zapisavanje teritorije, to je nase, kao sto plenkovic radi sa expoziturom u BiH. I ti ih ptavdas to zapisavanje i predstavljas se kao Bosanac. :D

imamo mi vecih problema od organizovanja srednjovjekovnih ceremonija. Popricaj malo sa obicnim narodom, pogledaj socijalne mreze i pitaj o srednjovjekovnoj Bosni i sve ce ti se ukazati. Mani se lupetanja. Kao sto rekoh to je nase, ne trebamo dokazivati nesto nekome.
Last edited by Lug on 15/09/2025 14:09, edited 1 time in total.
drug_profi

#43423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Lug wrote: 15/09/2025 14:00
za razliku od fratara i popova koji su pocetkom i tokom 20 vijeka preveli zedne preko vode katolike i pravoslavce, mi se nismo poistovjetili sa Turskom ni u jednom aspektu. I ono naslo da prigovara nama, e zivote.. ali tako je to uvijek bilo kod vas Bosanaca, oni drugi su ne dodirljivi, teziste je uvijek nad ostatkom Bosnjaka u Bih koji su se uspjeli oduprijeti prodati etnicku pripadnost za veceru.
Ne, samo mi nismo licemjerni. Nisu ni oni. Ne prave se da žele multivitaminsku.
Bošnjaci bi kao multivitamnisku ali da bude takva da je potaman prpi i tebi. I da se turske zastave nosaju kroz grad u povorkama svako malo.
E pa jebat ga, onda će da bude vrlo mala. Što nikako ne želim, ali ja sam samo 2%.
Prpa.ba

#43424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Ovom komentaru samo nedostaje jos da se naglasi da ne mislimo da necemo odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao.. :mrgreen:
Lug

#43425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Lug »

drug_profi wrote: 15/09/2025 14:08
Lug wrote: 15/09/2025 14:00
Ne, samo mi nismo licemjerni. Nisu ni oni. Ne prave se da žele multivitaminsku.
Bošnjaci bi kao multivitamnisku ali da bude takva da je potaman prpi i tebi. I da se turske zastave nosaju kroz grad u povorkama svako malo.
E pa jebat ga, onda će da bude vrlo mala. Što nikako ne želim, ali ja sam samo 2%.
ma jasta..Bosanac :-)
Post Reply