U BiH se sistematicno radi na stvaranju jeftine radne snage. Tim "preracunima" najvise ce profitirati veliki centri malih plata (Bingo, Amko, Merkator...). Siva ekonomija ce se ojacati a fondovi oslabiti kada se pocnu davati pare u kovertama, a firme koje zaposljavaju visokoedukovanu i visokoplacenu radnu snagu ce biti donje, i sta mislite gdje ce onda ti ljudi otici?Styling wrote:Zasto bi ljudi koji imaju vece plate bili kaznjavani i placali vecu stopu poreza? Svakako kroz obvacun poreza po istoj stopi vise placaju poreza zbog vise oporezive osnovice. Progresivna stopa poreza bi bila totalnu destimulirajuca i uzrokoval abi pad potrosnje kod ljudi koji vise zaradjuju. Osim toga, povecanjem neoporezive osnovice uzrokovace povecanje potrosnje pa ce Federacija kroz PDV nadoknaditi gubitak.malakh wrote:edit: amandman koji je zvanično upućen u proceduru. dakle bez obrazloženja kako i na koji način nadoknaditi gubitak.malakh wrote:dennis gratz je bio odlicna opozicija. covjek je uvijek bio spreman ponudili alternativu i uvijek je bio pripremljen.
svatko tko ima placu ispod prosjecne, a to je preko cca 70% uposlenih u bih, a prosjecna placa za treci kvartal je 940 KM, trebao bi biti oslobodjen poreza na dohodak. odlicno, ali gdje nadonkaditi te pare?
to su milionski iznosi na mjesecnom nivou koje drzava gubi. sto je alternativa tom gubitku? od sabine nisam cuo alternativu.
dakle, populisticki potez.
valjda bi bilo dobro da su pored prijedloga da se ne oporezuju plaće ispod prosječne, predložili dodatni prijedlog nadonkade gubitaka. pa tako npr. da se na plaće iznad prosjećne doda veća stopa poreza na dohodak. procentualno, na neto plaću iznad 1000 KM - stopa 10%, na neto plaće iznad 1500 KM, da stopa bude 13%, na plaće iznad 2000 KM da stopa bude 15%, na plaće iznad 2500 KM da stopa bude 17%, te na svaku plaću iznad 3000 KM da stopa bude 20%.
ovo je kritika koja ide svima na obraz, a ne samo pojedincima ili jednoj političkoj opciji.
Posao drzave je da nadje nacina kako da iz postojecih prihoda kompenzira gubitak.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
JedanMova
#43301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Škobo Habu
#43302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banksy wrote:vjerski službenik, rudar, u pet deka.
U članu 25. stav 3 Zakona o doprinosima navodi se da se za vjerske službenike doprinos za PIO i zdravstveno osiguranje od 18,5 i 13, 5 posto obračunava na osnovicu koju čini proizvod iznosa prosječne plate i koeficijenta 0,40.
U obrazloženju Ćudić objašnjava da je zbog težine posla koji obavljaju, nepravedno izjednačavati koeficijente obračuna doprinosa za vjerske službenike i koeficijent doprinosa za rudare, kojima je također koeficijent 0,40.

- drug_profi
#43303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo da ja tebi kazem sta se sa tobom desilo. Ti si se pasa moj predao. Imas idealizirane ili pogresne predodžbe šta i kako neko treba da radi.JedanMova wrote:Na jednoj od tema sam onom Cvrcku rekao pa nije vjerovao, koja poenta da to ponavljam opet. Svako vjeruje u ono sto je njemu najlakse za prihvatiti, to je potpuno legitimno. Njemu sam isto rekao i da od 18-te godine nikad nisam izbore fulao. Ne namjeravam ni ubuduce, samo ovaj put idem na njih sa cica-glisom, osim ako ne bude kakvih tektonskih promjena.drug_profi wrote:Ma covjek samo bezveze gunđa. Ništa konkretno ne govori. Ne valja mu niko.
Od apstinencije nema haira ni napretka, valjda je i on toga svjestan.
Bjese nekad onaj @Sabina, slično je drobio.
Reci ja sam za SDA, ja sam za DF, ja sam za HDZ, nebitno. Budi toliko pošten. Legitimno je imati favorite i svoje razloge.
Al evo da testiramo...
Glasac NS-a, clan NS-a...
"Gundjam" jer na to imam puno pravo, a jel konkretno ili ne vrijeme ce pokazati. Ne valja mi niko ko profitira iz naseg belaja. Kome takav valja, nek se dobro zapita.
To ne nalaziš i onda se predaješ sa čiča glišom, a ako si mudar kao što misliš, onda znaš kome čiča gliša ide u prilog i ko im se najviše obraduje.
Ovo je duboko iskvareno društvo koje još nije odalamilo od moralno dno. Ti tu tražiš neke lumene... a tvrdiš da si ozbiljan čovjek.
nešto što se urušava 30 godina, ne može se popraviti za 2 ili 4. Moraju generacije proći samo da se vratiš tamo gdje si bio prije jedne generacije.
- Styling
#43304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Obzirom na trend odlazaka i kvalifikacije vecine ljudi koji odlaze (koji ce postati pravi stampedo od 01. januara i promjene zakona u Njemackoj), bojim se da nece vise moci ucjenjivati ljude da rade za niske plate. Novije generacije koje dolaze su pametne, sebe cijene vise nego sto nasa generacija cijeni sebe, pa ce radije ici da hamali u Njemacku nego raditi u pekari za 500KM + 2 hljeba za ponijeti kuci (kako stoji u glasu za zaposljavanje na pekari u mom komsiluku. Gazda pekare je, by the way, zabezeknut kako ne moze da nadje nikoga da radi za 500KM).JedanMova wrote:U BiH se sistematicno radi na stvaranju jeftine radne snage. Tim "preracunima" najvise ce profitirati veliki centri malih plata (Bingo, Amko, Merkator...). Siva ekonomija ce se ojacati a fondovi oslabiti kada se pocnu davati pare u kovertama, a firme koje zaposljavaju visokoedukovanu i visokoplacenu radnu snagu ce biti donje, i sta mislite gdje ce onda ti ljudi otici?Styling wrote:
Zasto bi ljudi koji imaju vece plate bili kaznjavani i placali vecu stopu poreza? Svakako kroz obvacun poreza po istoj stopi vise placaju poreza zbog vise oporezive osnovice. Progresivna stopa poreza bi bila totalnu destimulirajuca i uzrokoval abi pad potrosnje kod ljudi koji vise zaradjuju. Osim toga, povecanjem neoporezive osnovice uzrokovace povecanje potrosnje pa ce Federacija kroz PDV nadoknaditi gubitak.
Posao drzave je da nadje nacina kako da iz postojecih prihoda kompenzira gubitak.
-
JedanMova
#43305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dragi Franjo, los rezime... Da krenemo?kluz franjo wrote:Da rezimiramo...
Znači niko od "zabrinutih kritičara" nije pročitao amandmane na prijedlog zakona o porezu na dohodak, već se komentariše po ustaljenom principu: "Ne treba mi objektivno znanje, ako imam subjektivno mišljenje".
I to nije nikakav problem. Lična mišljenja i ukusi su lična stvar i o njima se ne može raspravljati. Kolega tutku barem otvoreno tvrdi da mu je Sabina Ćudić lično antipatična.
Problem nastaje kada se subjektivna mišljenja pokušavaju "upakovati" u neku k'o fol objektivnu, a u biti izmišljenju argumentaciju i onda kobajagi izvući logičan zaključak.
Najkomičniji su mi ovi patetični pokušaji "tabloidno argumentovanog" srozavanja svih drugih političkih opcija na nivo nerada "Genjca i SDA" tj. licemjerstva i populizma "Adžema i DF-a".
Ovaj zabrinuti kriticar nije citao amandman jer nema potrebe obzirom da ne komentarise sadrzaj istog. Ne sumnjam da je Sabina to upakovala kako samo ona zna, ali je ujedno mogla dati i amandman da se u Federaciji struja pocne prenostiti bezicno po Teslinim nacrtima. Jeste da je tematika drugacija, ali poenta je ista - NEIZVODIVO! To se zove jeftini populizam.
Nisam znao da je personalno misljenje o pojedincima i pojedinkama bitno za naglasiti, al ako jeste... Meni Sabina nije antipaticna, uopste. Antipaticno je preblag izraz za to...
Ima onaj jedan vic sa logikom, mogao bi se upakovati u ovaj tvoj komentar o "logicnom zakljucku".
Drago mi je da imas razvijen smisao za humor. Meni je pateticno to sto smo se mi (gradjani, ne mislim po opredjeljenju nego kao vise kao ljudi) doveli na taj nivo da se izmedju sebe prepucavamo zbog ljudi kojima nismo ni na mapi u prioritetima. Lakse je ljudima prihvatiti da su to "nasi i njihovi", a u biti su to samo "oni i mi". S tim sto oni uzimaju nase pare, ogromne pare, a mi ih kao pravdamo il ruzimo - zavisno od naseg opredjeljenja. Ludo me zanima koliko bi ljudi na listama osvanulo na sljedecim izborima kada bi se plate izabranih duznosnika korigovale na nivo npr. prosjecne plate.
Usput, pozdravio te Pedja
Last edited by JedanMova on 10/10/2019 10:13, edited 1 time in total.
-
JedanMova
#43306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Cica glisa ide u prilog ponistenog listica, po prvi put... a i to je jos uvijek "uslovno".drug_profi wrote:Evo da ja tebi kazem sta se sa tobom desilo. Ti si se pasa moj predao. Imas idealizirane ili pogresne predodžbe šta i kako neko treba da radi.JedanMova wrote:Na jednoj od tema sam onom Cvrcku rekao pa nije vjerovao, koja poenta da to ponavljam opet. Svako vjeruje u ono sto je njemu najlakse za prihvatiti, to je potpuno legitimno. Njemu sam isto rekao i da od 18-te godine nikad nisam izbore fulao. Ne namjeravam ni ubuduce, samo ovaj put idem na njih sa cica-glisom, osim ako ne bude kakvih tektonskih promjena.drug_profi wrote:Ma covjek samo bezveze gunđa. Ništa konkretno ne govori. Ne valja mu niko.
Reci ja sam za SDA, ja sam za DF, ja sam za HDZ, nebitno. Budi toliko pošten. Legitimno je imati favorite i svoje razloge.
Al evo da testiramo...
"Gundjam" jer na to imam puno pravo, a jel konkretno ili ne vrijeme ce pokazati. Ne valja mi niko ko profitira iz naseg belaja. Kome takav valja, nek se dobro zapita.
To ne nalaziš i onda se predaješ sa čiča glišom, a ako si mudar kao što misliš, onda znaš kome čiča gliša ide u prilog i ko im se najviše obraduje.
Ovo je duboko iskvareno društvo koje još nije odalamilo od moralno dno. Ti tu tražiš neke lumene... a tvrdiš da si ozbiljan čovjek.
nešto što se urušava 30 godina, ne može se popraviti za 2 ili 4. Moraju generacije proći samo da se vratiš tamo gdje si bio prije jedne generacije.
Predao se nisam, samo sam progledao. Predati se ne smijem zbog svoje djece, oni zasluzuju bolje od ovog naseg smetljista. Ja ti samo kazem da ti koje ovde neki uzdizu u nebesa su u nekim stvarima puno gori od SDA. Mozda zato sto vise boli kad te tvoje pasce ugrize. Ako citas dublje, skontaces. A godina imam...
-
JedanMova
- Banksy
#43308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
JedanMova wrote:
Glasac NS-a, clan NS-a
JedanMova wrote:
Sabina vecinom prica suplju
JedanMova wrote:
ti koje ovde neki uzdizu u nebesa su u nekim stvarima puno gori od SDA.
JedanMova wrote:
od 18-te godine nikad nisam izbore fulao.
ovaj put idem na njih sa cica-glisom,
- Banksy
#43309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
teškawewa wrote:ublehaJedanMova wrote:
-
kluz franjo
#43310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dragi Mova,JedanMova wrote:Dragi Franjo, los rezime... Da krenemo?kluz franjo wrote:Da rezimiramo...
Znači niko od "zabrinutih kritičara" nije pročitao amandmane na prijedlog zakona o porezu na dohodak, već se komentariše po ustaljenom principu: "Ne treba mi objektivno znanje, ako imam subjektivno mišljenje".
I to nije nikakav problem. Lična mišljenja i ukusi su lična stvar i o njima se ne može raspravljati. Kolega tutku barem otvoreno tvrdi da mu je Sabina Ćudić lično antipatična.
Problem nastaje kada se subjektivna mišljenja pokušavaju "upakovati" u neku k'o fol objektivnu, a u biti izmišljenju argumentaciju i onda kobajagi izvući logičan zaključak.
Najkomičniji su mi ovi patetični pokušaji "tabloidno argumentovanog" srozavanja svih drugih političkih opcija na nivo nerada "Genjca i SDA" tj. licemjerstva i populizma "Adžema i DF-a".
Ovaj zabrinuti kriticar nije citao amandman jer nema potrebe obzirom da ne komentarise sadrzaj istog. Ne sumnjam da je Sabina to upakovala kako samo ona zna, ali je ujedno mogla dati i amandman da se u Federaciji struja pocne prenostiti bezicno po Teslinim nacrtima. Jeste da je tematika drugacija, ali poenta je ista - NEIZVODIVO! To se zove jeftini populizam.
Nisam znao da je personalno misljenje o pojedincima i pojedinkama bitno za naglasiti, al ako jeste... Meni Sabina nije antipaticna, uopste. Antipaticno je preblag izraz za to...
Ima onaj jedan vic sa logikom, mogao bi se upakovati u ovaj tvoj komentar o "logicnom zakljucku".
Drago mi je da imas razvijen smisao za humor. Meni je pateticno to sto smo se mi (gradjani, ne mislim po opredjeljenju nego kao vise kao ljudi) doveli na taj nivo da se izmedju sebe prepucavamo zbog ljudi kojima nismo ni na mapi u prioritetima. Lakse je ljudima prihvatiti da su to "nasi i njihovi", a u biti su to samo "oni i mi". S tim sto oni uzimaju nase pare, ogromne pare, a mi ih kao pravdamo il ruzimo - zavisno od naseg opredjeljenja. Ludo me zanima koliko bi ljudi na listama osvanulo na sljedecim izborima kada bi se plate izabranih duznosnika korigovale na nivo npr. prosjecne plate.
molim te pozdravi Peđu u moje ime. U stvari kada bolje razmislim, mogao bih mu se i lično javiti. Nismo se odavno čuli.
Vidiš, ja npr. imam veoma visoko mišljenje o Peđi kao čovjeku i ugodnom i pametnom sagovorniku.
Ali to ne znači da svaku njegovu političku odluku ili predloženi zakon, inicijativu, amandman apriori podržavam.
Najprije pročitam amandman, pa onda donosim svoj sud o istom.
Komentarisati i kvalifikovati nečiji (ne)rad kao nerealan i ublehu ili fenomenalan i fantastičan, a ne ulaziti u konkretan sadržaj nečijeg (ne)rada je za mene... hmm... Naravno svako ima pravo da svoje mišljenje bazira na osjećanjima, a ne na činjenicama. Ipak, složićeš se, mene baš briga šta ti osjećaš u vezi Sabine, kao što je i tebi potpuno nevažno šta ja osjećam npr. spram Peđe.
Ali da se vratimo na temu. Da se pročitao amandman, kao što nije, sljedeće činjenice bi bile lako utvrdive:
1. Amandmane je podnijela Sabina Ćudić U IME kluba zastupnika NS u Parlamentu FBiH. To su dakle amandmani Naše stranke, a ne njeni lični.
2. Predloženi Zakon o porezu na dohodak predviđa progresivnu stopu oporezivanja i fiksno određenu granicu od 800 KM. Amandman NS predlaže odredivu granicu iznosa, koju veže za prosječnu neto platu iz PRETHODNE godine. To bi konkretno značilo 889 KM, ako bi se zakon počeo odmah primjenjivati, a nekih recimo ca. 920 KM u 2020. Prednost ovog riješenja je u tome što se Zakon ne bi morao svaki put mjenjati, već bi isti pratio rast/pad prosječnih neto plata.
3. Imajući u vidu da se Zakonom predviđa lični NEOPOREZIVI odbitak od 700 KM mjesečno, finansijska razlika po budžet je u razlici hoće li se neto plate u rasponu od 800 do 920 KM tj. oporezivi iznos od 100 do ca. 220 KM oporezivati sa 10 ili 20%. Ili konkretno, hoće li neko sa 850 KM mjesečne neto plate plaćati 30 KM (Fadilov prijedlog) ili 15 KM (Amandman NS) mjesečno poreza na dohodak.
Uopšte ne ulazeći u kvalitet samih prijedloga, ni Fadilovih, a ni NS, ne mogu dokučiti šta je ovdje nerealno, neizvodivo, ubleharenje ili sl.
Lijep pozdrav
PS: Ko na izborima glasa za Čiča Glišu, njemu Čiča Gliša i kroji zakone i sudbinu. Sve je stvar ličnog izbora.
-
JedanMova
#43311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da ti kazem citaj sve, ne vadi iz konteksta, bio bi neki logican slijed stvari.Banksy wrote:JedanMova wrote:
Glasac NS-a, clan NS-a
JedanMova wrote:
Sabina vecinom prica suplju
JedanMova wrote:
ti koje ovde neki uzdizu u nebesa su u nekim stvarima puno gori od SDA.
JedanMova wrote:
od 18-te godine nikad nisam izbore fulao.
ovaj put idem na njih sa cica-glisom,
Al obzirom da od pocetka cekam tebe i jos par "viteza okruglog stola" da uletite sa svojim zastitnickim komentarima, zanemaricemo logican slijed stvari
-
JedanMova
#43312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Druze Franjo,kluz franjo wrote:Dragi Mova,JedanMova wrote:Dragi Franjo, los rezime... Da krenemo?kluz franjo wrote:Da rezimiramo...
molim te pozdravi Peđu u moje ime. U stvari kada bolje razmislim, mogao bih mu se i lično javiti. Nismo se odavno čuli.
Vidiš, ja npr. imam veoma visoko mišljenje o Peđi kao čovjeku i ugodnom i pametnom sagovorniku.
Ali to ne znači da svaku njegovu političku odluku ili predloženi zakon, inicijativu, amandman apriori podržavam.
Komentarisati i kvalifikovati nečiji (ne)rad kao nerealan i ublehu ili fenomenalan i fantastičan, a ne ulaziti u konkretan sadržaj nečijeg (ne)rada je za mene... hmm... Naravno svako ima pravo da svoje mišljenje bazira na osjećanjima, a ne na činjenicama. Ipak, složićeš se, mene baš briga šta ti osjećaš u vezi Sabine, kao što je i tebi potpuno nevažno šta ja osjećam npr. spram Peđe.
Ali da se vratimo na temu. Da se pročitao amandman, kao što nije, sljedeće činjenice bi bile lako utvrdive:
1. Amandmane je podnijela Sabina Ćudić U IME kluba zastupnika NS u Parlamentu FBiH. To su dakle amandmani Naše stranke, a ne njeni lični.
2. Predloženi Zakon o porezu na dohodak predviđa progresivnu stopu oporezivanja i fiksno određenu granicu od 800 KM. Amandman NS predlaže odredivu granicu iznosa, koju veže za prosječnu neto platu iz PRETHODNE godine. To bi konkretno značilo 889 KM, ako bi se zakon počeo odmah primjenjivati, a nekih recimo ca. 920 KM u 2020. Prednost ovog riješenja je u tome što se Zakon ne bi morao svaki put mjenjati, već bi isti pratio rast/pad prosječnih neto plata.
3. Imajući u vidu da se Zakonom predviđa lični NEOPOREZIVI odbitak od 700 KM mjesečno, finansijska razlika po budžet je u razlici hoće li se neto plate u rasponu od 800 do 920 KM tj. oporezivi iznos od 100 do ca. 220 KM oporezivati sa 10 ili 20%. Ili konkretno, hoće li neko sa 850 KM mjesečne neto plate plaćati 30 KM (Fadilov prijedlog) ili 15 KM (Amandman NS) mjesečno poreza na dohodak.
Uopšte ne ulazeći u kvalitet samih prijedloga, ni Fadilovih, a ni NS, ne mogu dokučiti šta je ovdje nerealno, neizvodivo, ubleharenje ili sl.
Lijep pozdrav
PS: Ko na izborima glasa za Čiča Glišu, njemu Čiča Gliša i kroji zakone i sudbinu. Sve je stvar ličnog izbora.
Znam ja za vase medjusobno misljenje iz prve ruke. To misljenje je tako visoko da sam u nekim momentima Franju gledao kao Pedjin alter ego na ovom forumu (uz njegov postojeci profil), no to nije niti zelim da bude tema. Ja sa druge strane nemam takvo misljenje o njemu, vise. Bas kao ni o Sabini (maksuz za Banksy) i sa naglaskom na ovo vise.
Da ne duzimo, ja komentarisem i kvalifikujem "neciji (ne)rad" iskljucivo iz licnog iskustva. Znaci, nije rekla/kazala varijanta, nego licno. A budimo realni, ima ovde vise od jednog korisnika koji dobija info iz NS-a (na ovaj ili onaj nacin) koji je kredibilan. Upitan je samo plasman istih i tajming. Ali polako. Pedja je jedan veliki neradnik, ma koliko ga neko volio ili ne i mislio drugacije, a Sabina je "vegeta" NS-a. Mjesa se bukvalno u sve gdje ima populizma. U isto vrijeme, drzi Pedju pod svojom sapom. Njen uticaj na Pedju je nevjerovatno velik. Sta bi ono sa njenim akademskim angazmanom?
I da, Sabina je podnijela u ime kluba, sta je tu sporno?
Ja ponavljam po ko zna koji put - poenta je sto su njeni amandmani samo populisticki. Evo, imam ja jedan amandman pa neka ga doradi, a taman je vezan i za porodilje:
https://www.blic.rs/vesti/svet/subvenci ... ca/pznrjn6
Druze Franjo, realni su isto koliko i Miletovi o otcjepljenju RS-a i Bakirovi o ukidanju RS-a... bas kao i nase zelje da idemo u EU.
Al su zato jako pitki ljudima...
Ugodan dan ti zelim druze Franjo.
PS
Evo ja decenijama glasam bez cica glise, a pomislim da bi mi mozda bolje bilo da nam on kroji zakone i sudbinu. Sa ovim aktuelnim nas nesto nece...
- drug_profi
#43313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A gdje je argument?
Mova brate, postaješ trol.
-
kluz franjo
#43314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prijatelju Mova,JedanMova wrote:Druze Franjo,kluz franjo wrote: Dragi Mova,
Lijep pozdrav
Znam ja za vase medjusobno misljenje iz prve ruke. To misljenje je tako visoko da sam u nekim momentima Franju gledao kao Pedjin alter ego na ovom forumu (uz njegov postojeci profil), no to nije niti zelim da bude tema. Ja sa druge strane nemam takvo misljenje o njemu, vise. Bas kao ni o Sabini (maksuz za Banksy) i sa naglaskom na ovo vise.
Da ne duzimo, ja komentarisem i kvalifikujem "neciji (ne)rad" iskljucivo iz licnog iskustva. Znaci, nije rekla/kazala varijanta, nego licno. A budimo realni, ima ovde vise od jednog korisnika koji dobija info iz NS-a (na ovaj ili onaj nacin) koji je kredibilan. Upitan je samo plasman istih i tajming. Ali polako. Pedja je jedan veliki neradnik, ma koliko ga neko volio ili ne i mislio drugacije, a Sabina je "vegeta" NS-a. Mjesa se bukvalno u sve gdje ima populizma. U isto vrijeme, drzi Pedju pod svojom sapom. Njen uticaj na Pedju je nevjerovatno velik. Sta bi ono sa njenim akademskim angazmanom?
Ja ponavljam po ko zna koji put - poenta je sto su njeni amandmani samo populisticki. Evo, imam ja jedan amandman pa neka ga doradi, a taman je vezan i za porodilje:
Druze Franjo, realni su isto koliko i Miletovi o otcjepljenju RS-a i Bakirovi o ukidanju RS-a... bas kao i nase zelje da idemo u EU.
PS
Evo ja decenijama glasam bez cica glise, a pomislim da bi mi mozda bolje bilo da nam on kroji zakone i sudbinu. Sa ovim aktuelnim nas nesto nece...
imam utisak da ti je neko ili nešto grdno uzburkalo osjećanja, pa se svašta nešto pomiješalo. Helem neise, o tome možemo na pdf-u "ljubav".
To što ti ili ja osjećamo prema Fadilu ili Sabini nema nikakvog uticaja na platnu listu koja će se obračunavati po novom zakonu. Hoće li se neto plate u visini od 850 KM nakon ličnog odbitka oporezivati sa 10 ili 20% nije pitanje osjećanja, populizma ili ubleharenja, već isključivo pitanje odluke 50 zastupnika u Parlamentu FBiH.
Ja lično imam i suštinske i tehničke primjedbe i na Fadilov prijedlog zakona, a i na amandmane NS.
Ali s obzirom da, kako sam tvrdiš, političko djelovanje predstavnika NS nije predmet tvog interesovanja, već neki emotivni odnosi, nema svrhe dalje raspravljati na tu temu.
Za kraj, mogu samo da ti poželim i da se nadam, da će tvoj Čiča Gliša podnositi puno bolje amandmane i korisnije prijedloge od ovih za koje si do sada glasao.
Budi pozdravljen.
- Banksy
#43315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banksy wrote:teškawewa wrote:ublehaJedanMova wrote:
- cvrčak_na_hedonizmu
#43316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Men' se cini da ti niko ne vjerujeJedanMova wrote:Na jednoj od tema sam onom Cvrcku rekao pa nije vjerovao, koja poenta da to ponavljam opet. Svako vjeruje u ono sto je njemu najlakse za prihvatiti, to je potpuno legitimno. Njemu sam isto rekao i da od 18-te godine nikad nisam izbore fulao. Ne namjeravam ni ubuduce, samo ovaj put idem na njih sa cica-glisom, osim ako ne bude kakvih tektonskih promjena.drug_profi wrote:Ma covjek samo bezveze gunđa. Ništa konkretno ne govori. Ne valja mu niko.
Al evo da testiramo...
Ne glasam za SDA, al kad vidim Cudicku i njene ublehe...
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#43317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nisam razumio. valjda sve ispod 800 KM će biti neoporezivo. oporeziva osnovica se koristi za plaće iznad 800, koje su podložne porezu na dohodak.Styling wrote:malakh wrote:edit: amandman koji je zvanično upućen u proceduru. dakle bez obrazloženja kako i na koji način nadoknaditi gubitak.malakh wrote:dennis gratz je bio odlicna opozicija. covjek je uvijek bio spreman ponudili alternativu i uvijek je bio pripremljen.
svatko tko ima placu ispod prosjecne, a to je preko cca 70% uposlenih u bih, a prosjecna placa za treci kvartal je 940 KM, trebao bi biti oslobodjen poreza na dohodak. odlicno, ali gdje nadonkaditi te pare?
to su milionski iznosi na mjesecnom nivou koje drzava gubi. sto je alternativa tom gubitku? od sabine nisam cuo alternativu.
dakle, populisticki potez.
valjda bi bilo dobro da su pored prijedloga da se ne oporezuju plaće ispod prosječne, predložili dodatni prijedlog nadonkade gubitaka. pa tako npr. da se na plaće iznad prosjećne doda veća stopa poreza na dohodak. procentualno, na neto plaću iznad 1000 KM - stopa 10%, na neto plaće iznad 1500 KM, da stopa bude 13%, na plaće iznad 2000 KM da stopa bude 15%, na plaće iznad 2500 KM da stopa bude 17%, te na svaku plaću iznad 3000 KM da stopa bude 20%.
ovo je kritika koja ide svima na obraz, a ne samo pojedincima ili jednoj političkoj opciji.nije poenta u tome hoće li netko biti kažnjavan ili ne. poenta mog posta jeste da su predložili amandman, koji donosi još veće gubitke, od ranije predloženih, a nisu predložili način nadonkade gubitaka. ja sam samo naveo primjer kako to treba izgledati. ako stvaraš troškove, naravno da je troškove bitno namiriti na neki drugi način. i na kraju krajeva, socijalna solidarnost. ako zarađuješ više od mene, zašto ne bi plaćao više državi. zašto bi svi plaćali 10%, kada se, ruku na srce, sa današnjom plaćom od cca 800 KM na porodicu, biva skoro pa socijalni slučaj, dok se sa plaćom od 3000 KM na porodicu, biva elita. tako se i stvara socijalna država i malo pročitaj o nametima u njemačkoj ili npr u francuskoj.Zasto bi ljudi koji imaju vece plate bili kaznjavani i placali vecu stopu poreza?
kako bi uzrokovalo pad potrošnje? zbog 100-150 maraka dodatnog nameta? i odmah bi oni plaćeniji prestali puštiti zato što im se plaća smanjila za 150 km. ili ne bi jeli nutelu, već bi kupili pranuti eurokrem. ne bih se baš složio. ali opet kažem, predložili su ogroman gubitak za državu, a nisu predložili nadoknadu gubitka, odnosno saniranje gubitka iz nekih drugih sredstava.Svakako kroz obvacun poreza po istoj stopi vise placaju poreza zbog vise oporezive osnovice. Progresivna stopa poreza bi bila totalnu destimulirajuca i uzrokoval abi pad potrosnje kod ljudi koji vise zaradjuju.
Osim toga, povecanjem neoporezive osnovice uzrokovace povecanje potrosnje pa ce Federacija kroz PDV nadoknaditi gubitak.
i sve da nisam dobro skontao, ne mogu da shvatim kako će država profitirati kroz pdv, kada se od iste države na plaću od 800, uzima 55 km poreza na dohodak na mjesečnom nivou, a kroz pdv se vraća samo 7,26 km (to ti je: 55 x 14,5299% = 7,99). što je sa ostalih 47,01 km? ovo je po jednom radniku, naravno. ovo se sve pomnoži sa brojem radnika koji imaju manju plaću od 800 km, a kojih je ubjedljivo najviše od ukupnog broja zaposlenih i može se doći do računice koliko država gubi kroz porez na dohodak, a koliko joj se vraća kroz pdv.
Last edited by malakh on 10/10/2019 13:46, edited 1 time in total.
- drug_profi
#43318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo ja bih posao od sebe. Da sam clan stranke, bilo koje (a nisam jer ne zelim), svoaj bih neslaganja sa svim u vezi te stranke iznosio na stranackim sastancima i pokusao to mijenjati. Svakako ne bih izlazio u javnost sa takvim misljenjima jer skodim i stranci i sebi (posto sam clan stranke, a pljujem javno i anonimno po njoj - kakav li sam to ja covjek?)
NS.
Ja cak nisam ni glasac NS. Bio sam nekad, mozda cu biti opet. Sad nisam. Cijenim i Peđu i Sabinu jer kad govore, govore sa argumentima. Ne pokusavaju vrijeđati drugog, a ako se taj nađe uvrijeđen jer je intelektualno inferioran, jbg.
Ne slažem se u svemu sa Peđom, čak sam to i njemu ovdje par puta rekao. U nekim stvarima su djelovali direktno protiv mojih interesa. Ali šta ćemo...
Tražimo gdje ima najviše zajedničkih interesa, i to te onda dovede do šes...četvorke.
NS.
Ja cak nisam ni glasac NS. Bio sam nekad, mozda cu biti opet. Sad nisam. Cijenim i Peđu i Sabinu jer kad govore, govore sa argumentima. Ne pokusavaju vrijeđati drugog, a ako se taj nađe uvrijeđen jer je intelektualno inferioran, jbg.
Ne slažem se u svemu sa Peđom, čak sam to i njemu ovdje par puta rekao. U nekim stvarima su djelovali direktno protiv mojih interesa. Ali šta ćemo...
Tražimo gdje ima najviše zajedničkih interesa, i to te onda dovede do šes...četvorke.
-
tutku
#43319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Uglavnom se slazem s tobom, i sigurno da su se amandmani koje je NS uputila mogli analizirati i predstaviti njihovi eventualni nedostaci, da bi se izbjeglo iznosenje misljenja vec rasprava digla na malo veci nivo. Medjutim, mislim da je generalni utisak, a vrijeme ce pokazati, sa i bez dublje analize u ovom vremenu, da su neki drugi (bivsi - Gratz) clanovi NS kompetentniji i ozbiljniji kadar od Sabine u odnosu na poziciju koju trenutno obnasa, kako u stranci, tako i u Parlamentu FBiH.drug_profi wrote:Evo ja bih posao od sebe. Da sam clan stranke, bilo koje (a nisam jer ne zelim), svoaj bih neslaganja sa svim u vezi te stranke iznosio na stranackim sastancima i pokusao to mijenjati. Svakako ne bih izlazio u javnost sa takvim misljenjima jer skodim i stranci i sebi (posto sam clan stranke, a pljujem javno i anonimno po njoj - kakav li sam to ja covjek?)
NS.
- _Reds_
#43320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mova ne diraj Sabinu i FGR.
Ona kupuje kreme iz New Yorka, i čita američke novine.
Na ovom forumu ne da si prisutni botovi kako ih neki ovdje nazivaju, nego ocigledno funckcioneri stranaka, NVOi ostalih politckih izrazaja, i to pod raznim nickovima.
Banksy mi sve vise licina na jednu koja je dugo bila u nekakvom nevladinom sektoru, a bliska sa nekadasnjem istaknutom clanu NS.
A potpuno sam siguran da je i Sabina pristutna na ovom forumu.
Ona kupuje kreme iz New Yorka, i čita američke novine.
Na ovom forumu ne da si prisutni botovi kako ih neki ovdje nazivaju, nego ocigledno funckcioneri stranaka, NVOi ostalih politckih izrazaja, i to pod raznim nickovima.
Banksy mi sve vise licina na jednu koja je dugo bila u nekakvom nevladinom sektoru, a bliska sa nekadasnjem istaknutom clanu NS.
A potpuno sam siguran da je i Sabina pristutna na ovom forumu.
Last edited by _Reds_ on 10/10/2019 14:26, edited 1 time in total.
- Banksy
#43321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Još jedan sličan post, i prijavljujem te moderaciji.
-
JedanMova
#43322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Druze Franjo, na istoj smo mi strani. Handri nas to sto drugim ocima gledamo na sve i hvala bogu na tome. Nedaj boze da smo svi isti (od mene pa dalje). Dovoljno sam godina u guzicu sprcao da me emotivno ne pogadjaju ovakve stvari. Al da sam postao svjestan nekih drugih stvari mimo idealizma - uh da samo znas.kluz franjo wrote:Prijatelju Mova,JedanMova wrote:Druze Franjo,kluz franjo wrote: Dragi Mova,
Lijep pozdrav
PS
imam utisak da ti je neko ili nešto grdno uzburkalo osjećanja, pa se svašta nešto pomiješalo. Helem neise, o tome možemo na pdf-u "ljubav".
To što ti ili ja osjećamo prema Fadilu ili Sabini nema nikakvog uticaja na platnu listu koja će se obračunavati po novom zakonu. Hoće li se neto plate u visini od 850 KM nakon ličnog odbitka oporezivati sa 10 ili 20% nije pitanje osjećanja, populizma ili ubleharenja, već isključivo pitanje odluke 50 zastupnika u Parlamentu FBiH.
Ja lično imam i suštinske i tehničke primjedbe i na Fadilov prijedlog zakona, a i na amandmane NS.
Ali s obzirom da, kako sam tvrdiš, političko djelovanje predstavnika NS nije predmet tvog interesovanja, već neki emotivni odnosi, nema svrhe dalje raspravljati na tu temu.
Za kraj, mogu samo da ti poželim i da se nadam, da će tvoj Čiča Gliša podnositi puno bolje amandmane i korisnije prijedloge od ovih za koje si do sada glasao.
Budi pozdravljen.
Sto se amandmana tice, vidim da smo se krenuli micati sa mrtve tacke. Obecavam jos samo ovaj put pokusavam objasniti...
Predlagati nesto u parlamentu u kom 1) znas da nemas podrsku vecine i 2) znas da nemas mehanizme koji to mogu iznijeti je POPULIZAM! Totalno je nebitno jel amandman dala Sabina il neko peti... deseti... lijevo ili desno... il u centru. Nego, hajmo sada dati amandman da sezona skijanja na Bjelasnici traje citavu godinu jer bi to doprinijelo turizmu u BiH i bili bi jedina drzava koja to ima, a i prihode bi znatno povecali! A jel Bjelasnica to moze, kakva nam je klima, koliko imamo snijega... ma zajebi to, hajmo dat amandman, dobra bi to bila stvar. To ti je nekako parafrazirano "amandmanisanje"...
Mozda i ne bude cica glisa, rekao sam to na samom startu. Ima i alternativa - imenom i prezimenom za one koje znas. Sve ostalo je suplja.
-
JedanMova
#43323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kako ti ono rekoh vec jednom... svako ima pravo da vjeruje u ono sto zeli i sto mu/joj pomaze nocu lakse da zaspe.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Men' se cini da ti niko ne vjerujeJedanMova wrote:Na jednoj od tema sam onom Cvrcku rekao pa nije vjerovao, koja poenta da to ponavljam opet. Svako vjeruje u ono sto je njemu najlakse za prihvatiti, to je potpuno legitimno. Njemu sam isto rekao i da od 18-te godine nikad nisam izbore fulao. Ne namjeravam ni ubuduce, samo ovaj put idem na njih sa cica-glisom, osim ako ne bude kakvih tektonskih promjena.drug_profi wrote:Ma covjek samo bezveze gunđa. Ništa konkretno ne govori. Ne valja mu niko.
Al evo da testiramo...
Ne glasam za SDA, al kad vidim Cudicku i njene ublehe...
Ima ljudi koji vjeruju i u vilenjake, lakse im je to nego da otvore oci
-
kluz franjo
#43324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Druže Mova,JedanMova wrote: Druze Franjo, na istoj smo mi strani. Handri nas to sto drugim ocima gledamo na sve i hvala bogu na tome. Nedaj boze da smo svi isti (od mene pa dalje). Dovoljno sam godina u guzicu sprcao da me emotivno ne pogadjaju ovakve stvari. Al da sam postao svjestan nekih drugih stvari mimo idealizma - uh da samo znas.
Sto se amandmana tice, vidim da smo se krenuli micati sa mrtve tacke. Obecavam jos samo ovaj put pokusavam objasniti...
Predlagati nesto u parlamentu u kom 1) znas da nemas podrsku vecine i 2) znas da nemas mehanizme koji to mogu iznijeti je POPULIZAM! Totalno je nebitno jel amandman dala Sabina il neko peti... deseti... lijevo ili desno... il u centru. Nego, hajmo sada dati amandman da sezona skijanja na Bjelasnici traje citavu godinu jer bi to doprinijelo turizmu u BiH i bili bi jedina drzava koja to ima, a i prihode bi znatno povecali! A jel Bjelasnica to moze, kakva nam je klima, koliko imamo snijega... ma zajebi to, hajmo dat amandman, dobra bi to bila stvar. To ti je nekako parafrazirano "amandmanisanje"...
Mozda i ne bude cica glisa, rekao sam to na samom startu. Ima i alternativa - imenom i prezimenom za one koje znas. Sve ostalo je suplja.
naša poimanja i definicije parlamentarnog rada se očigledno u potpunosti razlikuju. Po mojoj definiciji biramo 98 predstavnika i ja od svakog pojedinačno očekujem da aktivno učestvuje u radu zakonodavnog tijela.
Evo da bih ti približio moje viđenje, uzmimo drugi primjer iz aktuelnog saziva.
Šta da rade izabrani zastupnici iz kluba DF/GS?
Ponekad su dio skupštinske većine, a ponekad i nisu, a nemaju ni mehanizme u izvršnoj vlasti.
Jesu li njihovi prijedlozi populistički onda kada nemaju većinu za iste, a nisu populistički onda kada su dio većine sa SDA/HDZ?
-
JedanMova
#43325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Druze, za sta ti treba? Hoces neradnika?drug_profi wrote:A gdje je argument?
Proslo je 5 mjeseci od kongresa na kom je obecao sirenje NS-a i otvaranje novih OO. Ako pogledas malo, ne da u tih 5 mjeseci nije nista uradio, vec nije uradio nista ni dugo prije toga. Istina, uspio je rasformirati neke koji mu nisu bili dragi, druge samo pokusao (doduse, ovo nije bas da mi ide u prilog - ispade da je radio nesto
Evo da ti kazem da ima u pripremi novi OO u Velikoj Kladusi, al on sa oformljavanjem istog nema nikakve veze. A gdje je BL?
Predsjednik koji se zali da mora "primati stranke i rjesavati probleme u radno vrijeme", ali se ne zali na dvije plate - od stranke (istina, zakucao mu je Dennis tu na 600 KM) i drzave.
Covjek kojem je predlozeno da obecanja ostvari kroz angazman u izvrsnoj vlasti sa perjanicama NS-a, da pokaze kako se preuzima odgovornost je ipak izabrao 'ladovinu PSBiH u kojoj ima, koliko ono hiljada/tisuca KM primanja? I koliko dugo... sigurica je to, naucio od Zeljke
Eto drug na brzinu par stvari. A sto se trolova tice... trol, bot, SDA jazavac itd... Bice vazdan tih nadimaka, al koga to interesuje