Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
JedanMova

#43276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

izvrsni direktor wrote:Na portalu vijest da je cudicka trazila povecanje koeficijenta za doprinose vjerskim sluzbenicima, komentar sda botova: sabina prica suplju, ubleharka, njoj je deen umjetnik....
Na stranu sada inicijativa, hajde da prokomentarisemo botove i Sabinu.
SDA botovi kao i svi drugi botovi, ne razmisljaju sta pisu vec rade po direktivi. Razlika izmedju njihovih i drugih botovav je sto SDA u iste ulaze, ne godinama, vec decenijama - em ih je vise, em ulazu u bukvalnom smislu te rijeci. Ljudi su poslozeni bukvalno kao vojska i na stranu to sto baljezgaju vecinom gluposti, treba im skinuti kapu na organizaciji. S druge strane imamo ove druge, klasicni botovi u pokusaju. Ali, koliko para toliko i muzike...

A sto se doticne tice, nisu botovi bili daleko od istine. Sabina vecinom prica suplju koja je pitka ljudima sa svakodnevnim zivotnim problemima. Ona prica, a pricom se posao ne zavrsava (osim ako si kakav spiker ili nesto sl.). Svi bi mi znali pricati sa 3, 4, 5 i vise hiljada maraka redovnih budzetskih primanja svakog mjeseca. Samo, malo ljudi zna da je ona bila jedna od JAKO rijetkih (ako ne i jedina) koja se na internim sastancima NS-a protivila ulasku u vlast u KS. A i sto bi kad je vazda bilo bolje struca u hladu nego dvije na suncu. A bogme ni "sef" joj nije neki ljubitelj sunca.

Da na kraju samo razjasnim jos nesto zbog eventualnih "nesporazuma". Sve to sto je citav radni staz "gradilo" na budzetskoj sisi za mene je isto - od onog Kenjca iz SDA (22 godine sisa... majkooooo) pa do te iste Sabine i inih Kenjaca i Sabina iz drugih stranaka.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#43277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

Zakljucak: svi su isti ostavi sda
statixx

#43278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

Ma da, na stranu inicijativa, da cujemo mahalu. :mrgreen:
JedanMova

#43279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

izvrsni direktor wrote:Zakljucak: svi su isti ostavi sda
To je tvoj zakljucak. Istina, i ja bi ih isto ostavio, al na biro... sve! Sve gore pobrojane budzetlije!
Najgore od svega je sto ja upravo uporedjujem ko je bolje organizovan i ko bolje pazi na "svoje" ljude dok pljuje po drugima, da bi njemu bilo bolje. A u svakoj takvoj prici na forumu jedni drugima svasta kazemo i u biti se medjusobno glodjemo dok oni ispijaju kafice i uzimaju za bacanje koski hiljade i hiljade maraka. Jer budimo realni, da se raja ne peca na te koske, ni oni ne bi imali te plate. A raja ko raja, ostane na kraju grickat koske i to je sve sto ima zadnjih 20 i kusur godina...
JedanMova

#43280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

statixx wrote:Ma da, na stranu inicijativa, da cujemo mahalu. :mrgreen:
A da se malo zasucu rukavi i nesto uradi, nije parlament debatni skup.
kluz franjo

#43281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pa ja.
Umjesto da zasuče rukave i održi misu, pripremi hutbu ili barem iskopa pola tone uglja, kao što to rade svi parlamentarci u normalnim, demokratskim društvima, ona našla podnositi skupštinske inicijative, predlagati amandmane na zakone i sl.
Ista je Genjac.
I on podnosi...
Čekaj malo... Šta je ustvari radio Genjac sve ove godine u raznim parlamentima?
Koliko je inicijativa, zakona, amandmana pripremio i predložio u preko 20 godina parlamentarnog staža?
Ma nije ni bitno. Nije ni on pola tone uglja iskopao.
Dakle, svi su isti!
statixx

#43282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

JedanMova wrote:
Imas li komentar na amandaman?
JedanMova

#43283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

kluz franjo wrote:Pa ja.
Umjesto da zasuče rukave i održi misu, pripremi hutbu ili barem iskopa pola tone uglja, kao što to rade svi parlamentarci u normalnim, demokratskim društvima, ona našla podnositi skupštinske inicijative, predlagati amandmane na zakone i sl.
Ista je Genjac.
I on podnosi...
Čekaj malo... Šta je ustvari radio Genjac sve ove godine u raznim parlamentima?
Koliko je inicijativa, zakona, amandmana pripremio i predložio u preko 20 godina parlamentarnog staža?
Ma nije ni bitno. Nije ni on pola tone uglja iskopao.
Dakle, svi su isti!
Kenjca nisam pratio nikad, i ovo slucajno znam jer procitak neki dan na nekom portalu. Al eto, i Sabina je plaho poznata kao jako aktivan ucesnik zakonodavne vlasti. Koliko je ono inicijativa imala u SKS u svom mandatu? Koliko su realne (ne potrebne, vec REALNE) njene inicijative trenutno? Koliko je odakla od inicijativa? Sta je ona druga neki dan dala inicijativu - da se cijene zaokruzuju? Heeeej.... odose nam ljudi, a problem je zaokruzivanje cijena, koje je koliko se sjecam definisano zakonom. Al eto, pisi inicijativu u tefter, da se zna da radimo :-)

Ja ne znam jel ljudi stvarno ne vide, il se samo prave... Al eto, rekla ona "porodiljama bolji uslovi", svaka cast... i sta bi? Isto ko i kad Komsic udari po prstima komsije, kad Bakir "ukine" RS i kad Milorad zaprijeti referendumom...

A raja... zavisno jel "njihov" ili ne pada u delirijum. Suplja ljudi, suplja!
I naravno opste poznata sa njihove strane - Boze odulji!

Moj Franjo, volio bih ja vise nego ti da je drugacije...
JedanMova

#43284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

statixx wrote:
JedanMova wrote:
Imas li komentar na amandaman?
Stvori preduslove da neka inicijativa, bilo koja, zazivi...
Iz prazne ne puca, a raja se loze na corke.
statixx

#43285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

Kako ce zaziviti ako su svi isti.
JedanMova

#43286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

statixx wrote:Kako ce zaziviti ako su svi isti.
Hajde da malo promjenimo perspektivu...
Pita li neko gore pobrojane kada kazu, obecaju, pokenu inicijativu kako to planiraju sprovesti u djelo?
Ne - tu je na djelu slijepo vjerovanje birackog tijela uz dizanje u nebesa pojedinaca za "trud, mudrost i odlucnost".

Kako ce zaziviti? Na mentalne sklopove izabranih duznosnika tesko da mozes uticati, a glasaci su nam postali jeftiniji od madjarskih taksista iz 80-tih godina proslog vijeka. Ne vjerujem da ti je za odgovor potrebna Dzemila. Priroda sebe zna resetovati kada "zagusti", al priroda je svjetlosnim godinama ispred nas.

Znam... filozofija... teska... al sa mnogo vise gorke istine nego sto ce izaci iz njihovih usta.
tutku

#43287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tutku »

Sabina jako antipaticna pojava i dok je onakvih kvazi-elitista u vrhu NS nece postati relevantna stranka na visim nivoima. Da ne govorim da vam budzeta nije skoro pa nista ostvarila.
VjecitiStudent

#43288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#43289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

dennis gratz je bio odlicna opozicija. covjek je uvijek bio spreman ponudili alternativu i uvijek je bio pripremljen.

svatko tko ima placu ispod prosjecne, a to je preko cca 70% uposlenih u bih, a prosjecna placa za treci kvartal je 940 KM, trebao bi biti oslobodjen poreza na dohodak. odlicno, ali gdje nadonkaditi te pare?

to su milionski iznosi na mjesecnom nivou koje drzava gubi. sto je alternativa tom gubitku? od sabine nisam cuo alternativu.

dakle, populisticki potez.
kluz franjo

#43290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Da rezimiramo...
Znači niko od "zabrinutih kritičara" nije pročitao amandmane na prijedlog zakona o porezu na dohodak, već se komentariše po ustaljenom principu: "Ne treba mi objektivno znanje, ako imam subjektivno mišljenje".

I to nije nikakav problem. Lična mišljenja i ukusi su lična stvar i o njima se ne može raspravljati. Kolega tutku barem otvoreno tvrdi da mu je Sabina Ćudić lično antipatična.

Problem nastaje kada se subjektivna mišljenja pokušavaju "upakovati" u neku k'o fol objektivnu, a u biti izmišljenju argumentaciju i onda kobajagi izvući logičan zaključak.

Najkomičniji su mi ovi patetični pokušaji "tabloidno argumentovanog" srozavanja svih drugih političkih opcija na nivo nerada "Genjca i SDA" tj. licemjerstva i populizma "Adžema i DF-a".
wewa

#43291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

JedanMova wrote:
izvrsni direktor wrote:Na portalu vijest da je cudicka trazila povecanje koeficijenta za doprinose vjerskim sluzbenicima, komentar sda botova: sabina prica suplju, ubleharka, njoj je deen umjetnik....
SDA botovi kao i svi drugi botovi, ne razmisljaju sta pisu vec rade po direktivi. Razlika izmedju njihovih i drugih botovav je sto SDA u iste ulaze, ne godinama, vec decenijama - em ih je vise, em ulazu u bukvalnom smislu te rijeci. Ljudi su poslozeni bukvalno kao vojska i na stranu to sto baljezgaju vecinom gluposti, treba im skinuti kapu na organizaciji. S druge strane imamo ove druge, klasicni botovi u pokusaju. Ali, koliko para toliko i muzike...

A sto se doticne tice, nisu botovi bili daleko od istine. Sabina vecinom prica suplju koja je pitka ljudima sa svakodnevnim zivotnim problemima. Ona prica, a pricom se posao ne zavrsava (osim ako si kakav spiker ili nesto sl.). Svi bi mi znali pricati sa 3, 4, 5 i vise hiljada maraka redovnih budzetskih primanja svakog mjeseca. Samo, malo ljudi zna da je ona bila jedna od JAKO rijetkih (ako ne i jedina) koja se na internim sastancima NS-a protivila ulasku u vlast u KS. A i sto bi kad je vazda bilo bolje struca u hladu nego dvije na suncu. A bogme ni "sef" joj nije neki ljubitelj sunca.

Da na kraju samo razjasnim jos nesto zbog eventualnih "nesporazuma". Sve to sto je citav radni staz "gradilo" na budzetskoj sisi za mene je isto - od onog Kenjca iz SDA (22 godine sisa... majkooooo) pa do te iste Sabine i inih Kenjaca i Sabina iz drugih stranaka.
kako zamisljas da jedan izabrani zastupnik ili zastupnica 'zavrse posao'?
drug_profi

#43292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Ma covjek samo bezveze gunđa. Ništa konkretno ne govori. Ne valja mu niko.
Od apstinencije nema haira ni napretka, valjda je i on toga svjestan.
Bjese nekad onaj @Sabina, slično je drobio.
Reci ja sam za SDA, ja sam za DF, ja sam za HDZ, nebitno. Budi toliko pošten. Legitimno je imati favorite i svoje razloge.
JedanMova

#43293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

wewa wrote:
JedanMova wrote:

kako zamisljas da jedan izabrani zastupnik ili zastupnica 'zavrse posao'?
Mozda ce zvucati cudno, ali ni Uprava za indirektno oporezivanje 10-tog u mjesecu ne pita privrednike kako zamisljaju platiti PDV - jednostavno ga moraju platiti ili su donji. Nesto slicno bi trebalo biti i kada je slucaj i sa doticnim iz tvog pitanja.

E sad, ako ti kazem da imam dovoljno godina da bih "zamisljao" nesto, a uz to me jos i niko ne placa za to - mislim da se tu odgovor sam namece.
Na kraju krajeva, onaj ko se "objesi na plakat" sa silnim obecanjima i sloganima, prije nego istena iznese i prije nego mu narod omoguci basnoslovna primanja, trebao bi "zamisliti" kako da to sprovede u djelo. Sve ostalo je samo ubleha za uzimanje nasih para. Ludo me zanima koliko bi ljudi bilo na listama da su primanja minimalna...
wewa

#43294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

JedanMova wrote:
Mozda ce zvucati cudno, ali ni Uprava za indirektno oporezivanje 10-tog u mjesecu ne pita privrednike kako zamisljaju platiti PDV - jednostavno ga moraju platiti ili su donji. Nesto slicno bi trebalo biti i kada je slucaj i sa doticnim iz tvog pitanja.

E sad, ako ti kazem da imam dovoljno godina da bih "zamisljao" nesto, a uz to me jos i niko ne placa za to - mislim da se tu odgovor sam namece.
Na kraju krajeva, onaj ko se "objesi na plakat" sa silnim obecanjima i sloganima, prije nego istena iznese i prije nego mu narod omoguci basnoslovna primanja, trebao bi "zamisliti" kako da to sprovede u djelo. Sve ostalo je samo ubleha za uzimanje nasih para. Ludo me zanima koliko bi ljudi bilo na listama da su primanja minimalna...
uz duzno postovanje, cijeli ovaj post ti je ubleha.
statixx

#43295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by statixx »

A ja mislio raja zabrinuta za privredu i njene zaposlene, kad ono hej drzava ce izgubiti milione. :D

Ta ista drzava unatrag nekoliko godina biljezi ogoroman rast javnih prihoda, porezna uprava i UIO hvale se svaki kvartal. I sad kad dio kolaca treba podijeliti sa realnim sektorom, joj sta cemo tj. kako cemo podizati plate? :D

Zdravstveni fondovi ce biti blago poljuljani novim zakonom, za PIO nema zime jer ide na budzet (sasvim slucajno bas sad :D ).
Styling

#43296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Styling »

statixx wrote:A ja mislio raja zabrinuta za privredu i njene zaposlene, kad ono hej drzava ce izgubiti milione. :D

Ta ista drzava unatrag nekoliko godina biljezi ogoroman rast javnih prihoda, porezna uprava i UIO hvale se svaki kvartal. I sad kad dio kolaca treba podijeliti sa realnim sektorom, joj sta cemo tj. kako cemo podizati plate? :D

Zdravstveni fondovi ce biti blago poljuljani novim zakonom, za PIO nema zime jer ide na budzet (sasvim slucajno bas sad :D ).
Malo manje audija od 200 000KM, manje troskova reprezentacije, manje viskova po javnoj administraciji, smanjenje voznih parkova i troskova koji idu uz to i sve se moze nadoknaditi.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#43297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

malakh wrote:dennis gratz je bio odlicna opozicija. covjek je uvijek bio spreman ponudili alternativu i uvijek je bio pripremljen.

svatko tko ima placu ispod prosjecne, a to je preko cca 70% uposlenih u bih, a prosjecna placa za treci kvartal je 940 KM, trebao bi biti oslobodjen poreza na dohodak. odlicno, ali gdje nadonkaditi te pare?

to su milionski iznosi na mjesecnom nivou koje drzava gubi. sto je alternativa tom gubitku? od sabine nisam cuo alternativu.

edit: amandman koji je zvanično upućen u proceduru. dakle bez obrazloženja kako i na koji način nadoknaditi gubitak.

Image

valjda bi bilo dobro da su pored prijedloga da se ne oporezuju plaće ispod prosječne, predložili dodatni prijedlog nadonkade gubitaka. pa tako npr. da se na plaće iznad prosjećne doda veća stopa poreza na dohodak. procentualno, na neto plaću iznad 1000 KM - stopa 10%, na neto plaće iznad 1500 KM, da stopa bude 13%, na plaće iznad 2000 KM da stopa bude 15%, na plaće iznad 2500 KM da stopa bude 17%, te na svaku plaću iznad 3000 KM da stopa bude 20%.

ovo je kritika koja ide svima na obraz, a ne samo pojedincima ili jednoj političkoj opciji.
Styling

#43298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Styling »

malakh wrote:
malakh wrote:dennis gratz je bio odlicna opozicija. covjek je uvijek bio spreman ponudili alternativu i uvijek je bio pripremljen.

edit: amandman koji je zvanično upućen u proceduru. dakle bez obrazloženja kako i na koji način nadoknaditi gubitak.

Image

valjda bi bilo dobro da su pored prijedloga da se ne oporezuju plaće ispod prosječne, predložili dodatni prijedlog nadonkade gubitaka. pa tako npr. da se na plaće iznad prosjećne doda veća stopa poreza na dohodak. procentualno, na neto plaću iznad 1000 KM - stopa 10%, na neto plaće iznad 1500 KM, da stopa bude 13%, na plaće iznad 2000 KM da stopa bude 15%, na plaće iznad 2500 KM da stopa bude 17%, te na svaku plaću iznad 3000 KM da stopa bude 20%.

ovo je kritika koja ide svima na obraz, a ne samo pojedincima ili jednoj političkoj opciji.
Zasto bi ljudi koji imaju vece plate bili kaznjavani i placali vecu stopu poreza? Svakako kroz obvacun poreza po istoj stopi vise placaju poreza zbog vise oporezive osnovice. Progresivna stopa poreza bi bila totalnu destimulirajuca i uzrokoval abi pad potrosnje kod ljudi koji vise zaradjuju. Osim toga, povecanjem neoporezive osnovice uzrokovace povecanje potrosnje pa ce Federacija kroz PDV nadoknaditi gubitak.

Posao drzave je da nadje nacina kako da iz postojecih prihoda kompenzira gubitak.
JedanMova

#43299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

drug_profi wrote:Ma covjek samo bezveze gunđa. Ništa konkretno ne govori. Ne valja mu niko.
Od apstinencije nema haira ni napretka, valjda je i on toga svjestan.
Bjese nekad onaj @Sabina, slično je drobio.
Reci ja sam za SDA, ja sam za DF, ja sam za HDZ, nebitno. Budi toliko pošten. Legitimno je imati favorite i svoje razloge.
Na jednoj od tema sam onom Cvrcku rekao pa nije vjerovao, koja poenta da to ponavljam opet. Svako vjeruje u ono sto je njemu najlakse za prihvatiti, to je potpuno legitimno. Njemu sam isto rekao i da od 18-te godine nikad nisam izbore fulao. Ne namjeravam ni ubuduce, samo ovaj put idem na njih sa cica-glisom, osim ako ne bude kakvih tektonskih promjena.

Al evo da testiramo...
Glasac NS-a, clan NS-a...
"Gundjam" jer na to imam puno pravo, a jel konkretno ili ne vrijeme ce pokazati. Ne valja mi niko ko profitira iz naseg belaja. Kome takav valja, nek se dobro zapita.
JedanMova

#43300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JedanMova »

wewa wrote:
JedanMova wrote:

uz duzno postovanje, cijeli ovaj post ti je ubleha.
Svako ima svoju definiciju ublehe...
Locked