Smartphone diskusije
Moderator: Benq
-
dugonja
#4326 Re: Smartphone diskusije
dolazi sa global ROMom
nikakve kineske aplikacije, pogotovo kod ovih što ovdje prodaju
ja sam svoj naručio na gearbestu
nikakve kineske aplikacije, pogotovo kod ovih što ovdje prodaju
ja sam svoj naručio na gearbestu
-
dugonja
#4327 Re: Smartphone diskusije
veze ti nemaš zajedno sa ostalimaexampLe. wrote:Frajer mijesa chipset sa procesorom i kofol se on nesto raspravlja.
poslije provala sa A10 i SD820najbolje se pokrij ćebetom po glavi

- Tesla Edison
#4328 Re: Smartphone diskusije
Šta su SoC, SoM, CPU, GPU, MB,...?dugonja wrote:veze ti nemaš zajedno sa ostalimaexampLe. wrote:Frajer mijesa chipset sa procesorom i kofol se on nesto raspravlja.
poslije provala sa A10 i SD820najbolje se pokrij ćebetom po glavi![]()
- skafiskafsnjak
#4329 Re: Smartphone diskusije
Dileja kralju chipset je jedno, procesor je drugo.
Chipset i procesor fakticki cine SOC - system on chip .
Snapdragon ti je SoC. Mislim, tako je to u mobitela... u racunara je druga prica-
Snapdragon ti je SoC. Mislim, tako je to u mobitela... u racunara je druga prica-
Last edited by skafiskafsnjak on 12/10/2017 15:53, edited 2 times in total.
-
exampLe.
#4330 Re: Smartphone diskusije
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Qualcomm_Snapdragondugonja wrote:veze ti nemaš zajedno sa ostalimaexampLe. wrote:Frajer mijesa chipset sa procesorom i kofol se on nesto raspravlja.
- Tesla Edison
#4331 Re: Smartphone diskusije
Ustvari, SoC je grupa čipova međusobno povezanih na matičnoj ploči i koji omogućavaju rad telefonima i uređajima. SoC sadrži čip procesora, čip ili GPU grafike, čim kontrolera displeja, čip audio kontrolera, čip kontrolera radio odašilača i prijemnika. To sve skupa čini SoC ilitiga SD 8XX.skafiskafsnjak wrote:Dileja kralju chipset je jedno, procesor je drugo.
CPU je samo jedna od komponenti SoC-a ili procesorski čip koji sadrži više jezgri (prije je bila samo jedna). SnapDragon nikako nije procesor ilitiga CPU.
GPU je čip koji kontroliše rad grafike ilitiga procesor grafike. I on je isto dio SoC-a kao i CPU.
-
exampLe.
#4332 Re: Smartphone diskusije
Pa o tome se radi, Snapdragon nije kao sto dileja kaze samo “procesor” kao npr. sto je to slucaj na kompjuteru ili ti ga PC-u.TESLA_EDISON wrote:Ustvari, SoC je grupa čipova međusobno povezanih na matičnoj ploči i koji omogućavaju rad telefonima i uređajima. SoC sadrži čip procesora, čip ili GPU grafike, čim kontrolera displeja, čip audio kontrolera, čip kontrolera radio odašilača i prijemnika. To sve skupa čini SoC ilitiga SD 8XX.skafiskafsnjak wrote:Dileja kralju chipset je jedno, procesor je drugo.
CPU je samo jedna od komponenti SoC-a ili procesorski čip koji sadrži više jezgri (prije je bila samo jedna). SnapDragon nikako nije procesor ilitiga CPU.
GPU je čip koji kontroliše rad grafike ilitiga procesor grafike. I on je isto dio SoC-a kao i CPU.
-
dugonja
#4333 Re: Smartphone diskusije
otkad to wiiki po kojoj može pisat svaka budala može biti važnija od zvanične stranice QualcomaexampLe. wrote:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Qualcomm_Snapdragondugonja wrote:veze ti nemaš zajedno sa ostalimaexampLe. wrote:Frajer mijesa chipset sa procesorom i kofol se on nesto raspravlja.
- shalla
#4334 Re: Smartphone diskusije
Jesam navukao 20 ljudi sa foruma na Handel Gothic i nedavno provalim novi, još ljepši fontMTV wrote:Ma dje ce samsung protiv Xiaomia i Nova lunchera![]()
Ima ga pod Samsung apps u free sekciji, Akko Condensed, probajte, poslije mi možete opet zahvaliti
- MTV
#4335 Re: Smartphone diskusije
Bgm 1,80 dolara nema free. Ili sta treba tipnut da izbaci free?!shalla wrote: Jesam navukao 20 ljudi sa foruma na Handel Gothic i nedavno provalim novi, još ljepši font![]()
Ima ga pod Samsung apps u free sekciji, Akko Condensed, probajte, poslije mi možete opet zahvaliti
- shalla
#4336 Re: Smartphone diskusije
Uh u pravu si. Ma hajde jebo 3 km, znaš kako moćan fontMTV wrote:Bgm 1,80 dolara nema free. Ili sta treba tipnut da izbaci free?!shalla wrote: Jesam navukao 20 ljudi sa foruma na Handel Gothic i nedavno provalim novi, još ljepši font![]()
- MTV
#4337 Re: Smartphone diskusije
Nemam karticu vezanu za telefon onaj font sam kupio preko Tele2 racuna koji su omugucili da bilo sta sa Google Playa platis pomocu Tele2 sim kartice. Ovaj mi je jos supershalla wrote:Uh u pravu si. Ma hajde jebo 3 km, znaš kako moćan fontMTV wrote:Bgm 1,80 dolara nema free. Ili sta treba tipnut da izbaci free?!shalla wrote: Jesam navukao 20 ljudi sa foruma na Handel Gothic i nedavno provalim novi, još ljepši font![]()
Jesi nas navukao pravo
- fortaleza
#4338 Re: Smartphone diskusije
skafiskafsnjak wrote:Radi perfektno ? ako je gotovo bez laga, onda nije perfektno . NEma sanse sd 400 sa 1,5gb da moze raditi kako treba. Doduse, svi mi imamo drugacije kriterije , nekome je dobro nesto dok nekome drugom nije ....fortaleza wrote:Meni je to deal breaker, ne zelim dati na telefon vise od 350-400 KM, pa cak niti toliko, koristim i dalje HTC iz 2014-te godine i radi perfektno, gotovo bez laga sa starim SD 400 i 1.5 GB rama.
Vjerujem da bi osjetio razliku pri koristenju flagshipa i ovog mog starohana, na bolje se lako naviknuti, ali i dalje mislim da ne vrijedi iz jako jednostavnog razloga, jer mi mobitel ne sluzi za ozbiljne stvari. Android je napisan u Javi i jednostavno nije optimiziran pa se dns ugradjuje i po 4-6 GB rama, upravo zbog slabije optimizacije. Uz dobru optimizaciju uredjaj moze perfektno raditi i sa dosta slabijim karakteristikama od flagshipa, sto je Windows pokazao.exampLe. wrote:Znam da nije svima cilj da imaju mobitele od 1000KM, ali da pocnes koristiti neki flagship barem na par dana tek onda bi vidio da taj tvoj HTC i ne radi bas perfektno i bez laga kao sto mislis. To sto si ti navikao na njega je vec druga stvar pa ne primjetis nikakve nedostatke.
Dalje, razliku od HD i full HD te 270 dpi u odnosu na 400 (da ne spominjem jos jace rezolucije) nije jednostavno uociti na ekrancicu telefona kao niti nazubljenost slike, odnosno aliasing, jednostavno ljudsko oko ne vidi veliku razliku te i dalje mislim da je dosta stvari na telefonu jednostavno stvar marketinga.
Ljudsko oko vidi oko 2 milijuna boja, a telefon ih prikazuje 16 milijuna.xD
Telefon mi sluzi za komunikaciju, drustvene mreze, mail, ponekad muzika i kamera i to je to, eventualno koja knjiga na 5.5 inca sa zakrenutim zaslonom te filterom plavog svjetla. Nema razloga za flagshipom. Jedina veca mana je u oslabljenoj bateriji kroz par godina koristenja, a proizvodjaci su se jako dobro dosjetili neizmjenjivih baterija da prisile kupce na novi model kao i nemogucnoscu koristenja ext memorije za prebacivanje aplikacija da sto vise ogranice memoriju postojecih modela.
-
dugonja
#4339 Re: Smartphone diskusije
svaka baterija je izmjenljiva samo što su to iskomplikovali
valjda radi čvrstine telefona nema više klasičnih poklopaca sa stražnje strane
valjda radi čvrstine telefona nema više klasičnih poklopaca sa stražnje strane
- fortaleza
#4340 Re: Smartphone diskusije
U svakom slucaju, prosjecnom korisniku je otezana izmjena baterije te se u dosta slucajeva odluce na novi model samo zbog jednog veceg nedostatka na telefonu, recimo kao baterija.
Zasto proizvodjaci HTC, Sony i jos neki "brendirani" uredjaji ugradjuju baterije od 2600mAh na phablete, a Kinez Oukitel stavi 5000mAh bateriju? Nije to skupa investicija.
Zato jer mogu, ljudi ce svejedno kupiti.
Zasto proizvodjaci HTC, Sony i jos neki "brendirani" uredjaji ugradjuju baterije od 2600mAh na phablete, a Kinez Oukitel stavi 5000mAh bateriju? Nije to skupa investicija.
- skafiskafsnjak
#4341 Re: Smartphone diskusije
Sto je veci kapacitet i ona je veca. A kad zelis sto tanji telefon, onda ide i manja baterijafortaleza wrote:U svakom slucaju, prosjecnom korisniku je otezana izmjena baterije te se u dosta slucajeva odluce na novi model samo zbog jednog veceg nedostatka na telefonu, recimo kao baterija.
- fortaleza
#4342 Re: Smartphone diskusije
Tko zeli tanji telefon i slabiju bateriju neka ga i uzme, a u suprotnom smjeru bas nisam primjetio da najpoznatiji proizvodjaci nude jace kapacitete na svojim uredjajima, ipak je to vise rezervirano za kineske proizvodjace, a Xiaomi je dobro napravio sa baterijama od minimum 4000mAh uz zakrivljeno kuciste da telefon izgleda tanje nego sto to u stvari jeste.skafiskafsnjak wrote:Sto je veci kapacitet i ona je veca. A kad zelis sto tanji telefon, onda ide i manja baterija
Onaj tko je jaci na trzistu i ne mora se bas pretjerano truditi da bude prvi, pa i iPhone prije bez ugradjenog bluetootha, pa izbacivanjem 3.5 utora i slicno.
Jedine mane kineskih telefona koje igraju dosta veliku ulogu su moguci slabi sigurnosni aspekti uredjaja uz bloatware te potencijalne razine zracenja jer se testiranja bas i ne provode.
- Tesla Edison
#4343 Re: Smartphone diskusije
Kad smo kod baterija, meni Sony najviše ide na živce. Haj što su zakomplikovali izmjenu baterije, već su ugurali tonu ljepila u kućište i da bi promijenio bateriju moraš zagrijavati, burgijati, brusiti, ma haos živi i ako to i uspiješ, opet telefon nije kakav je nekad bio.fortaleza wrote:Tko zeli tanji telefon i slabiju bateriju neka ga i uzme, a u suprotnom smjeru bas nisam primjetio da najpoznatiji proizvodjaci nude jace kapacitete na svojim uredjajima, ipak je to vise rezervirano za kineske proizvodjace, a Xiaomi je dobro napravio sa baterijama od minimum 4000mAh uz zakrivljeno kuciste da telefon izgleda tanje nego sto to u stvari jeste.skafiskafsnjak wrote:Sto je veci kapacitet i ona je veca. A kad zelis sto tanji telefon, onda ide i manja baterija
Onaj tko je jaci na trzistu i ne mora se bas pretjerano truditi da bude prvi, pa i iPhone prije bez ugradjenog bluetootha, pa izbacivanjem 3.5 utora i slicno.
Jedine mane kineskih telefona koje igraju dosta veliku ulogu su moguci slabi sigurnosni aspekti uredjaja uz bloatware te potencijalne razine zracenja jer se testiranja bas i ne provode.
Sada je i Samsung krenuo tim stopama nažalost.
- BarbaDue
#4344 Re: Smartphone diskusije
Imam galaxy J5 2016, ima li kakav app za lakše okidanje selfia? Ako ima kako se vabi? 
- agent_zero
#4345 Re: Smartphone diskusije
Huawei, lenovo i xiaomi provode testiranja i imaju zvanični podaci o SAR vrijednosti.fortaleza wrote: Jedine mane kineskih telefona koje igraju dosta veliku ulogu su moguci slabi sigurnosni aspekti uredjaja uz bloatware te potencijalne razine zracenja jer se testiranja bas i ne provode.
- Qler
#4346 Re: Smartphone diskusije
Samo hardcore 

- beni-bu-man
- MTV
#4348 Re: Smartphone diskusije
Koliko ta nokia ima mesa sa strana, strasno

- beni-bu-man
#4349 Re: Smartphone diskusije
pajel nokia il nijeMTV wrote:Koliko ta nokia ima mesa sa strana, strasno![]()
- Qler
#4350 Re: Smartphone diskusije
1. ovo je maska 
2. kad je izasla bila je top
ko je jos u ovoj generaciji ima 1GB RAM-a
a ajfon se fura nesto swipe
evo im tate...
Evo jedna bez maske, iz ruke

2. kad je izasla bila je top
ko je jos u ovoj generaciji ima 1GB RAM-a
a ajfon se fura nesto swipe
Evo jedna bez maske, iz ruke

Last edited by Qler on 13/10/2017 16:27, edited 1 time in total.