Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
- drug_profi
#4326 Re: Berza (dionice i kupovina)
Da brokeri, tj. Berza i KOMVP naprave aplikaciju kojom bi mogao svaki registrovani građanin učestvovati na tržištu, uz naravno posredovanje brokera kao i sad, ali sa simboličnim provizijama, mnogo bi interesantnije i življe bilo tržište.
Tada bi i sa 100 maraka izašao na market svaki mjesec. Kupio nešto, dao 1,50 KM provizije..
Izgleda malo, ali ako imaš takvih 200 ljudi danas, sutra 210, sljedeci mjesec 350, svaki dan, plus ovi krupniji investitori, zarada onda niej vise mala ako se poredi sa sadasnjim prometima.
Tada bi i sa 100 maraka izašao na market svaki mjesec. Kupio nešto, dao 1,50 KM provizije..
Izgleda malo, ali ako imaš takvih 200 ljudi danas, sutra 210, sljedeci mjesec 350, svaki dan, plus ovi krupniji investitori, zarada onda niej vise mala ako se poredi sa sadasnjim prometima.
-
teletrader
#4327 Re: Berza (dionice i kupovina)
Godine su prosle od kada sam se zadnji put javio na ovu temu, pa bih rado postavio par pitanja..
Razmisljam da ulozim nekih 100-150 000 KM u dionice par bh. preduzeca, u slobodno vrijeme sam malo gledao kurs bh. telekoma ali sam otvoren i za druge prijedloge. Prije nekih 15 tak godina sam lijepo profitirao od obveznica na staru deviznu stednju FBIH, nominalna kam. stopa bila 3%, kupovna cijena oko 0,60 KM za 1 KM nominalne cijene i mislim da je datum prispjeca bio za nekih 5 godina. Mnogi su me odvracali od tog deal-a ali drzava koja ima valutu koja je vezana za Euro mora vratiti dugove. I sve to tax-free u vrijeme kada 10 cevapa kod Ferhatovica nije kostalo ni 5 KM.
Ono sto me zanima (neko je napisao da mjesecno ulozi oko 1000KM u dionice ) jeste sljedece:
- preko kojeg brokera to radite, da li broker prima narudzbe preko aplikacije, telefona ili slicno i kolika je provzija na trgovinu dionicama?
- kako vam se isplacuje dividenda, da li na racun koji imate kod brokera ili na neki drugi nacin?
- da li se na isplacenu dividenu odbija neki porez i ako da, u kolikom procentualnom iznosu?
- da li se isplacena dividenda na dan isplate odbija od cijene dionice?
Recimo ako je danasnji kurs akcije Elektroprivrede 13,50 KM i upravni odbor donese odluku da se za poslovnu godinu 2022 isplati dividenda u iznosu od 1 KM i to npr. 05.10.2023 , da li ce tog dana cijena dionice pasti na 12,50 KM?
- kakva je likvidnost akcija vecih javnih preduzeca, recimo je li problematicno prodati dionica u proruvrijednosti od 10 000 KM u jednom danu?
Hvala na odgovorima..
Razmisljam da ulozim nekih 100-150 000 KM u dionice par bh. preduzeca, u slobodno vrijeme sam malo gledao kurs bh. telekoma ali sam otvoren i za druge prijedloge. Prije nekih 15 tak godina sam lijepo profitirao od obveznica na staru deviznu stednju FBIH, nominalna kam. stopa bila 3%, kupovna cijena oko 0,60 KM za 1 KM nominalne cijene i mislim da je datum prispjeca bio za nekih 5 godina. Mnogi su me odvracali od tog deal-a ali drzava koja ima valutu koja je vezana za Euro mora vratiti dugove. I sve to tax-free u vrijeme kada 10 cevapa kod Ferhatovica nije kostalo ni 5 KM.
Ono sto me zanima (neko je napisao da mjesecno ulozi oko 1000KM u dionice ) jeste sljedece:
- preko kojeg brokera to radite, da li broker prima narudzbe preko aplikacije, telefona ili slicno i kolika je provzija na trgovinu dionicama?
- kako vam se isplacuje dividenda, da li na racun koji imate kod brokera ili na neki drugi nacin?
- da li se na isplacenu dividenu odbija neki porez i ako da, u kolikom procentualnom iznosu?
Recimo ako je danasnji kurs akcije Elektroprivrede 13,50 KM i upravni odbor donese odluku da se za poslovnu godinu 2022 isplati dividenda u iznosu od 1 KM i to npr. 05.10.2023 , da li ce tog dana cijena dionice pasti na 12,50 KM?
- kakva je likvidnost akcija vecih javnih preduzeca, recimo je li problematicno prodati dionica u proruvrijednosti od 10 000 KM u jednom danu?
Hvala na odgovorima..
-
markmark
#4328 Re: Berza (dionice i kupovina)
U RS možeš preko mobitela, u FBiH nisu toliko napredovali.teletrader wrote: ↑03/10/2023 13:51 Godine su prosle od kada sam se zadnji put javio na ovu temu, pa bih rado postavio par pitanja..
Hvala na odgovorima..
Isto kao i tvoja kamata na obveznice. Nemoj da te iznenadi briga pojedinih poduzeća kojima trebaš svake godine poštom slati zahtjev da ti isplate, dok drugi to rade automatikom. Nemoj ni da se zabrineš što su neki stavili da će dividendu isplatiti u narednih 12 mjeseci (mogli su 120 staviti pa šta bi onda).
Poreza trenutno nema, no možda bude u budućnosti.
S obzirom kakvo je tržište ovdje se nemoj začuditi da cijena naraste na dan isplate dividende. Primjer koji navodiš gledaj na razvijenim tržištima, a ne onima koji pojedine dane imaju promet 0,00 KM.
Likvidnost je dobra ako uspoređuješ sa nekim osrednjim grilom. No ipak prodaja će ovisiti o cijenu koju ćeš ponuditi.
-
Incub
#4329 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pozdrav ekipa,
ima li kakvih informacija/prognoza o iznosu dividende BH Telecoma na slijedecoj skupstini...
0.50 ili mozda nesto vise?
Sta mislite?
Pozdrav
ima li kakvih informacija/prognoza o iznosu dividende BH Telecoma na slijedecoj skupstini...
0.50 ili mozda nesto vise?
Sta mislite?
Pozdrav
- drug_profi
#4330 Re: Berza (dionice i kupovina)
0,55
kao i prošle godine
kao i prošle godine
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4331 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kupio ih po 12.80
Dividenda ce pokriti sve troskove kupovine i ostat ce fino
I plus naraslo za nekih pola markr marku
Ok za prvu gpdinu
Dividenda ce pokriti sve troskove kupovine i ostat ce fino
I plus naraslo za nekih pola markr marku
Ok za prvu gpdinu
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
- Truba
#4333 Re: Berza (dionice i kupovina)
to su najavili vec forumasi
to su sve interne igre da bi se kroz medije opravdalo poskupljenje uglja i struje
da bi se namirili dugovi
uglavnom nema nikakve veze sa cijenom dionica i hoce li padat ili rast
nazalost kod nas je tako
to su sve interne igre da bi se kroz medije opravdalo poskupljenje uglja i struje
da bi se namirili dugovi
uglavnom nema nikakve veze sa cijenom dionica i hoce li padat ili rast
nazalost kod nas je tako
-
zigzag
#4334 Re: Berza (dionice i kupovina)
Znači da će rasti je li?
- Truba
#4335 Re: Berza (dionice i kupovina)
ako budemo vjerovali 
- drug_profi
- Truba
#4337 Re: Berza (dionice i kupovina)
isto ko s trebama
možda da možda ne da
ako da ode drugom
ako ne da opet
ako se uda može se razvest
uglavnom igra živaca nije za svakoga
možda da možda ne da
ako da ode drugom
ako ne da opet
ako se uda može se razvest
uglavnom igra živaca nije za svakoga
-
zigzag
#4338 Re: Berza (dionice i kupovina)
Za onog ko zna šta hoće. I ko se ne ganja u markicu. Ako sam dobro shvatio.Tako je i u životu.
- drug_profi
#4339 Re: Berza (dionice i kupovina)
Instant dobitak ili gubitak se ostvaruje na kladionici ili lutriji.
Na berzi se treba sačekati za bilo šta.
A gubitak ili dobitak je samo onda kad dionice prodaš. Dok ih god posjeduješ, priča je otvorena.
Elektroprivreda je jednostavno biser, čisto zlato koje vam se nudi za bagatelu.
Trebaće sačekati, ali ko god sačeka, sjetiće se ovih dana kad je mogao za 10% vrijednosti kupiti nešto jako vrijedno.
Na berzi se treba sačekati za bilo šta.
A gubitak ili dobitak je samo onda kad dionice prodaš. Dok ih god posjeduješ, priča je otvorena.
Elektroprivreda je jednostavno biser, čisto zlato koje vam se nudi za bagatelu.
Trebaće sačekati, ali ko god sačeka, sjetiće se ovih dana kad je mogao za 10% vrijednosti kupiti nešto jako vrijedno.
- Truba
#4340 Re: Berza (dionice i kupovina)
ja sam bacio udicu
ispecat ću nešto kad bude dionica 214

ispecat ću nešto kad bude dionica 214
-
TomANDJerry
#4341 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ali kako su idioti od planirane dobiti 5-6 miliona (ove godine, sljedece je bilo 100 ako se dobro sjecam) uspjeli doci do gubitka u 3-4 mjeseca
Ako propadne EP, nece samo propasti mojih 17.000KM, nego cijela drzava.
Kada nestane struje i krenu redukcije --- adios amigos
-
Ci-Nick
#4342 Re: Berza (dionice i kupovina)
Elektroprivreda ne moze propasti.TomANDJerry wrote: ↑05/10/2023 12:30 Ali kako su idioti od planirane dobiti 5-6 miliona (ove godine, sljedece je bilo 100 ako se dobro sjecam) uspjeli doci do gubitka u 3-4 mjeseca![]()
![]()
Elektroprivreda Srbije je u 2021 i 2022. Imala gubitak veći od milijardu eura. Pa nidu propali. MMF posudio novac ali uz uslov povećanja cijene struje i sad je poskupljuju svaka 3 mjeseca. Već su 30% skuplji od Elektroprivrede BiH.
-
TomANDJerry
#4343 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ne bih se slozio da baš ne moze propasti.Ci-Nick wrote: ↑05/10/2023 12:57Elektroprivreda ne moze propasti.TomANDJerry wrote: ↑05/10/2023 12:30 Ali kako su idioti od planirane dobiti 5-6 miliona (ove godine, sljedece je bilo 100 ako se dobro sjecam) uspjeli doci do gubitka u 3-4 mjeseca![]()
![]()
Elektroprivreda Srbije je u 2021 i 2022. Imala gubitak veći od milijardu eura. Pa nidu propali. MMF posudio novac ali uz uslov povećanja cijene struje i sad je poskupljuju svaka 3 mjeseca. Već su 30% skuplji od Elektroprivrede BiH.
Propala je u Juzno Africkoj Republici (a drzava je i naprednija i vaznija od BiH).
Pa imaju redukcije struje po 10 sati u glavnom gradu.
P.S. Da te podsjetim, entitetom federacija upravljao je Fadila Novalic, a sad Nermin Nikšić ... nismo baš dobili Abrahama Lincolna kada su se vodje narodima dijelile.
- VladaFBiH
#4344 Re: Berza (dionice i kupovina)
šta misliš ko plaća rudarima ugalj po novim višim cijenama? ili ko ima puno uhljebljenog nesposobnog kadra (plate su im manje od 15% troškova)?TomANDJerry wrote: ↑05/10/2023 12:30 Ali kako su idioti od planirane dobiti 5-6 miliona (ove godine, sljedece je bilo 100 ako se dobro sjecam) uspjeli doci do gubitka u 3-4 mjeseca![]()
![]()
-
Ci-Nick
#4345 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ili će drzava da je drzi u likvidnom stanju ili će je privatizirati.TomANDJerry wrote: ↑05/10/2023 13:02Ne bih se slozio da baš ne moze propasti.
Propala je u Juzno Africkoj Republici (a drzava je i naprednija i vaznija od BiH).
Pa imaju redukcije struje po 10 sati u glavnom gradu.
P.S. Da te podsjetim, entitetom federacija upravljao je Fadila Novalic, a sad Nermin Nikšić ... nismo baš dobili Abrahama Lincolna kada su se vodje narodima dijelile.
Da se sad ponudi na prodaju,.. ponude bi bile 3 ili 4 ili 5 milijardi,.. Ali bi poslije privatizacije cijena struje za sve kupce bila trzisna,..P bi novi vlasnik imao dobit od 300 ili 400 miliona.
-
SA 071
#4346 Re: Berza (dionice i kupovina)
I onda bi mogao i blok 7 u Tuzli da se gradi bez ikakvih problema...
-
nekome
-
zigzag
#4348 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pa dajte onda da privatizujemo dok još vrijedi nekoliko milijardi.
Pošto smo kmetovski mentalitet, svaki direktor Elektroprivrede, svaki ministar , svaki premijer tj ljudi koji odlučuju i elektroprivredi bi uništili firmu ako bi im neko tutnuo 100.000 KM u džep. Iz kuće se muje uče da treba zaklati vola radi kile mesa.
Pošto smo kmetovski mentalitet, svaki direktor Elektroprivrede, svaki ministar , svaki premijer tj ljudi koji odlučuju i elektroprivredi bi uništili firmu ako bi im neko tutnuo 100.000 KM u džep. Iz kuće se muje uče da treba zaklati vola radi kile mesa.
-
tarowik336
#4349 Re: Berza (dionice i kupovina)
Vidim da se momci u ovoj temi dobro razumiju u poslovanje s dionicama?
Jedno pitanje.
Da li se može nekako kupiti dionice trenutno možda najperspektivnije firme na Balkanu - Rimac Automobili?
Da li su oni uopće izašli na burzu ili je firma u privatnom vlasništvu?
Ako nisu izašli, šta mislite da li će?
Jedno pitanje.
Da li se može nekako kupiti dionice trenutno možda najperspektivnije firme na Balkanu - Rimac Automobili?
- n+1
#4350 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kao što uvijek kažem, kad god se pokrene ova priča, nije važan samo potencijal, nego i razuman vremenski rok u kome se može očekivati materijalizacija tog potencijala.
Ovdje se od 2015. piše da je Elektroprivreda rudnik zlata. Ko je tada uletio, sada je nominalno 30% dole, a realno mnogo više. A decenija je prošla u čekanju Godoa i priči o podcijenjenosti. Na tržištu koje nije efikasno i nije likvidno, podcijenjenost ne garantuje rast cijene. Tako da ovo i nije klađenje na Elektroprivredu, nego prije na berzu/tržište kapitala.
Shodno tome, rizik postoji, manji da će rudnici (ili tranzicija ka zelenoj energiji) sahraniti Elektroprivredu, mada postoji i taj, a veći da će još jedna decenija proći u isčekivanju dana kada će taj potencijal biti prepoznat od strane tržišta.
Ovdje se od 2015. piše da je Elektroprivreda rudnik zlata. Ko je tada uletio, sada je nominalno 30% dole, a realno mnogo više. A decenija je prošla u čekanju Godoa i priči o podcijenjenosti. Na tržištu koje nije efikasno i nije likvidno, podcijenjenost ne garantuje rast cijene. Tako da ovo i nije klađenje na Elektroprivredu, nego prije na berzu/tržište kapitala.
Shodno tome, rizik postoji, manji da će rudnici (ili tranzicija ka zelenoj energiji) sahraniti Elektroprivredu, mada postoji i taj, a veći da će još jedna decenija proći u isčekivanju dana kada će taj potencijal biti prepoznat od strane tržišta.
Nisu izašli, i vjerovatno još zadugo neće.tarowik336 wrote: ↑05/10/2023 21:37 Vidim da se momci u ovoj temi dobro razumiju u poslovanje s dionicama?
Jedno pitanje.